Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 450

2005
‎Ruperto Casanuevaren omenez egin dugu eta alde batetik, Ruperto Casanueva omentzea du helburu, bizitza osoa artzaintzari eta gaztagintzari eskaini eta gero, iaz hil baitzen. Izarrako â?? Euskal Artzainaâ, kooperatiba sortu zuen eta omenaldi hau antolatu dugu haren omenez.
‎Guretzat esperientzia handia izan da, baita euskal artzainentzat ere, iritziak trukatzeko aukera izan dugu eta. Agintarien laguntzaz denon arteko batasuna lortzea espero dugu.
‎Beraz, garrantzi handia ematen diegu feria hauei, bertoko arrazak ematen baititugu ezagutzera. Gaur egun, tamalez, Euskal Herrian ez dakigu euskal oiloak bost bariante dituela. Horregatik, kontu hauen berri emateko leku ezin hobeak dira feriak.
‎Beraz, garrantzi handia ematen diegu feria hauei, bertoko arrazak ematen baititugu ezagutzera. Gaur egun, tamalez, Euskal Herrian ez dakigu euskal oiloak bost bariante dituela. Horregatik, kontu hauen berri emateko leku ezin hobeak dira feriak.
Euskal Herriko abere arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldiari â?. Ekogastronomiaâ, azpi izena ere eman diogu.
‎Bidegoiengo Peio Urdanpilletarekin batera izan ginen han. Peio ahaleginetan ari da Euskal Txerria berreskuratzeko eta produktu labeldunak ekoizten ditu: betiko modura egindako hestebeteak, e.a. Izan ere, produktu horietako asko galduta zeuden.
‎Jardunaldi bakoitzean saiatzen gara bertoko arrazen alderdi bat lantzen. Eta aurten, sukaldariengana jo dugu, Euskal Herriko abereekin egindako produktuak hobeto ezagut ditzaten.
‎Gaur, hemen, Oñatin, Euskal Herriko abere arrazen hamargarren erakusketa dago zabalik. Orain dela hainbat urte Eusko Labelak finkatutako helburuaren emaitza da.
‎Eta aurten, Gipuzkoaren txanda izan da. Oñati leku ezin hobea zela iruditu zitzaigun, Euskal Herriko udalerri tradizionalen artean ospe handienekoa delako. Abeltzaintzak, artzaintzak, leku berezia du Oñatin.
‎Txileko nekazaritza ministroak Euskadi bisitatu du euskal nekazaritza eta arrantzaren esperientzia ezagutzeko. Neiker, Azti, Iparlat eta IKT erakundeak bisitatu ditu.
‎Bukatzeko, Oñatira joko dugu, bertoko arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldia Oñatin antolatu baitzuten. Jardunaldia biribiltzeko, erakustaldi bat antolatu zuten Euskal Herriko 25 arrazekin.
‎Jardunaldi teknikoaren amaieran, antolatzaileak pozik agertu dira emaitza ikusita. Beraz, badirudi Euskal Herriko abere arrazen etorkizuna ere ona izango dela. Larunbatean, Oñatiko unibertsitatearen ondoan, bertoko arraza guztiak erakutsi zituzten.
‎Hogeita bost arraza, guztiak primeran moldatuak euskal lurraldera. Tamalez, horietako batzuk desagertzeko arriskuan daude.
‎Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute. Martin, Ipar Euskal Herrian bizi zen eta 20 bat urte zituela etxetik alde egin zuen.
‎Zazpi urteren buruan, Martin Euskal Herrira itzuli eta ezkondu egin zen. Gero, berriz ere Estatu Batuetarako bidea hartu zuen.
‎Kronologikoki beste ordena bati jarraitu bazioten ere, jardunaldi teknikoekin hasiko dugu Oñatiko ekitaldien laburpena. Euskal erakundeetako hainbat ordezkari izan ziren zabalpen ekitaldian, Juan Mari Atutxa nekazaritzako mundu foroaren lehendakaria buru zutela.
‎Abere hauek jendeaurrean jartzea eta ezagutzera ematea funtsezkoa da, abereok zaindu eta berreskuratzea denon ardura da eta. Miguel Angel Garcia Diegok euskal oiloak hazten ditu; Oñatiko erakusketaren garrantziari buruz hitz egin digu.
‎Arrazetako batzuk Euskal Herriko toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea, Euskal Herri osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
‎Arrazetako batzuk Euskal Herriko toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea, Euskal Herri osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
‎Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu. Horregatik, Nafarroan, Ipar Euskal Herrian eta Euskal Autonomia Erkidegoan batera ari dira pottokaren alde.
‎Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu. Horregatik, Nafarroan, Ipar Euskal Herrian eta Euskal Autonomia Erkidegoan batera ari dira pottokaren alde.
‎Bi urte barru, bertoko arrazei buruzko jardunaldiak antolatuko dituzte berriro. Bien bitartean, abeltzainek, Euskal Abereak elkarteak eta beste erakunde batzuek lanean jarraituko dute, arraza hauek etorkizuna ere izan dezaten.
‎Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen. Eta orduz geroztik, beti egin du lan euskal txerriarekin.
‎Eskuz ekoitzitako produktuak dira, betiko modura eginak eta goi mailako kalitatedunak. Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
‎Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
‎Gernikako urriko lehen astelehenean, Euskal Herriko piriniar ganaduaren txapelketa nabarmendu behar da gehien bat, arraza horren bilakaera ederki islatzen duen txapelketa hogeigarrenik izan baitzuen segida. Duela urte batzuk, piriniar arraza desagertzeko arriskuan zegoen; gaur egun, ordea, haragitarako arraza handiekin lehiatzeko moduan dago.
EUSKAL TXERRIA
‎Hona hemen â?. Culatello urdaizpikoaren kofradiakâ? â?? Euskal Txerriaâ, elkarteari oparitutako plaka.
‎Zumitz klubaren sorrera dela eta, aurreko astean bazkari bat antolatu zuten Madrileko Euskal Etxean eta zinemako, telebistako eta kiroletako pertsona ospetsu ugarik hartu zuten parte. Bazkaria Zumitz elkarteak antolatu zuen.
‎Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
‎Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
‎Gernikan amaituko dugu. Urriko lehen asteleneko ekitaldien barruan, Euskal Herriko piriniar abere lehiaketa antolatu zuten hogeigarrenik.
‎emakumeen lana. Bai Ipar Euskal Herrian bai Hego Euskal Herrian emakumeak arduratzen baitira jatorri izenak dinamizatzeaz. Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte.
‎emakumeen lana. Bai Ipar Euskal Herrian bai Hego Euskal Herrian emakumeak arduratzen baitira jatorri izenak dinamizatzeaz. Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte.
EUSKAL HERRIKO BASERRI TURISMOA
‎Gernikak, eta hedaduraz euskal lehen sektore osoak, urteko egunik handienetako bat bizi izan zuten aurreko astelehenean, urriko azken astelehena ospatu baitzuten. Urtero, herriko kaleak jendez josita egoten badira, aurten pentsa nolako jendetza etorri den, Santu guztien eguneko jaizubiarekin bat eginda.
Euskal produktuen jatortasuna eta kalitatea bermatzen dituzten eta ziurtatzen dituzten etiketek ezin zuten huts egin halako hitzordu esanguratsu batean: Kalitatea Fundazioa, Eusko Labela eta Jatorri Izenak hantxe izan ziren, jakina.
‎Eguna aparteko giroan igarotzeaz gain, jendeak aukera ezin hobea du euskal elikagairik onenak etxera eramateko.
‎Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da Euskal Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
‎Artzaintza aspaldiko jarduera da Euskal Herrian, neolitikoaz geroztik egiten baita gure mendietan, hau da, 6.000 urteko tradizioa du.
‎Baina lehengo eta gaurko artzainek abere berbera zaintzen jarraitzen dute: latxa ardia, Euskal Herriko ardia.
‎Artzaintza lan gogorra da, dudarik gabe, baina horrelako sariei esker artzainen lana goraipatua da; eta gizarteak euskal artzainen ahalegina, ilusioa eta lan ona saritzen ditu.
‎Urtez urte nekazari ekologikoen kopurua gora doa eta nekazaritza ekologikoak euskal elikagaigintzan betetzen duen zeregina ere gero eta garrantzizkoagoa da. Guztiak ildo horretatik jarraitzea kontsumitzaileon esku dago.
‎Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu. Hori hala da hainbat arrazoirengatik; baina batez ere, euskal abeltzainek egindako lan gogorrarengatikâ? ¦
‎Limousin arrazaren haragitarako eta ugalketarako gaitasunak ezbairik gabeak izanik, haragi ekoizle askok erabaki dute behi arraza honekin lan egitea. Eta emaitzak berez onak baziren, are hobeak izan dira euskal abeltzainek lortu dituztenak. Izan ere, munduko aziendarik onenetakoak lortu baitituzte.
‎Albistegian, euskal esnearen kontsumoa bultzatzeko abian jarri berri duten kanpainaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kontsumitzeko prest dauden barazkiak ekoitziko dituen lantegiaren berri ere emango dizuegu.
‎Miguel Anjelek antzarak ere baditu eta euskal oiloaren bost barietateak hazten ditu. Desagertzeko arriskuan dauden bertoko espezieen katalogoan jasota daude barietate guztiauek.
Euskal oiloak bost barietate ditu. Eskuan dudana lepagorria da.
‎Eskuan dudana lepagorria da. Lepasoila, marraduna, beltzaâ? ¦ Horiek dira euskal oiloaren barietateak. Oilo erdiastunak dira:
‎Eta ezaugarri oso onak ditu; errule ona da eta haragi ona ematen du. Euskal oiloak ez du oilo arruntak adina erruten. Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu berarekin.
‎Horrez gain, euskal antzara ere hazten dut. Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena.
‎ardogintzan, abeltzaintzan, barazkizaintzan edota landa garapenerako arloan. Bestalde, kudeaketa ereduei dagokienez, oso harreman emankorrak ditugu Euskal Herriko kudeaketa zentroekin. Izan ere, IKTek eta bestek monoritazioa eta aholkularitza eskaintzen dizkigute, kudeaketa zentro horiek Txilen finkatzeko orduan.
Euskal arkume labelduna urtaroko produktua da; gure herrian, batez ere, abendu eta maiatz artean kontsumitzen da.
Euskal arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du bere jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat. Hori dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
‎sortu zen: Euskal Herriko artzainak, merkatariak eta kontsumitzaileak biltzen dituen foroa. Mahaiak hiru zeregin nagusi ditu:
‎Azken batean, nahi genuen guzti guztia ezin izan dugu hobetu, baina hala ere, gauza batzuk ondo egin dira. Esaterako, Euskal Herriko arkumearen kalitatea zaindu dugu, labela lortu dugu. Eta jende gehiena animatu dugu bertoko arkumeak kontsumitzera.
‎Hego Euskal Herriko lau lurraldeak ordezkatuz, 40 gaztagile izan ziren finalean: Nafarroa, Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko hamar gaztagilerik onenak.
‎Administrazioak eta euskal arrantza sektoreak hasieratik bertatik erabaki zuten 2005 urteko antxoa arrantzaldia bertan behera uztea. Neurria ezinbestekoa izan zen antxoaren biziraupena ziurtatzeko.
‎Gaztazale on batek huts egin ez lukeen lehiaketa dela eta, sekulako jaia egin zuten Lizarran. Irabazleak, berriz, denok izan ginen, baina batez ere Euskal Herriko artzainak eta gaztagileak.
‎Azkenik, Lizarratik esango diogu agur gaurko saioari. Aurreko igandean hantxe antolatu baitzuten Euskal Herriko Artzainen Gazta Lehiaketa.
‎Orduz geroztik hamar urte igaro dira, eta ikusten duzu: euskal denda bat daukagu erabat finkatuta, 62 eskulangile daude gure euskal dendan, eta muntaketa eta nahiko ondo antolatuta dago eta nahiko profesionala da.
‎Orduz geroztik hamar urte igaro dira, eta ikusten duzu: euskal denda bat daukagu erabat finkatuta, 62 eskulangile daude gure euskal dendan, eta muntaketa eta nahiko ondo antolatuta dago eta nahiko profesionala da.
‎Beste gai bati buruz hitz egingo dugu oraingoan, Gabonetan azoka eta merkatu ugari antolatzen baitira Euskal Herriko herri eta hiriguneetan. Postu kopuruagatik, jendetzagatik eta duen esangura tradizionalagatik, San Tomas eguneko azoka dugu garrantzitsuenetako bat.
Euskal Autonomia Erkidegoan, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza eta Arrantza Sailak antolatu du boilurzaintzaren aldeko plana. Arabako Foru Aldundiko Ingurumen eta Hirigintza Departamentuek eta Gipuzkoako Foru Aldundiko Landa Garapenerako Departamentuak parte hartu dute.
2006
‎Hamazazpi abeltzain dira kooperatiba hau martxan jarri dutenak. Muskildin dago, Zuberoan, eta Mendikoik ere parte hartu du proiektuan, Ipar eta Hego Euskal Herriko ardi sektoreen artean dagoen lotura areago estutzeko asmoz.
‎Urtarril honetan, Euskal Herriko Gastronomia Etxeak Bizkaiko eta Gipuzkoako Sukaldari Lehiaketak antolatu ditu. Lehiaketa hauek garrantzi handikoak dira, lurralde bakoitzeko irabazleek Euskadiko Txapelketan lehiatzeko aukera izango baitute.
‎Bata Estatutuko Sukaldaririk Onenaren Lehiaketa da eta bestea Europako Sukaldaririk Onenarena. Historiari begiratuz gero, txapelketa hauek oso ongi joan izan zaizkie euskal sukaldariei. Izan ere, aurreneko bost sailkatuen artean gure herriko sukaldariak topatzea nahiko arrunta izaten baita.
‎Astigarraga Euskal Herriko sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko.
‎Sagardun en lanari esker eta gure herriko sagardo ekoizleen lanari esker, edari preziatu horren ekoizpenak une gozoa bizi du Euskal Herrian. Gaur egun, ekoizpenaren %90 gure mugen barruan kontsumitzen da, kanpora ateratzen hasi bada ere:
‎Ondoren, Ipar Euskal Herrira joko dugu. Zuberoan â?. Azkorriaâ?
‎Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek:
‎Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek: esne arkume labelduna.
‎Azoka horietako bat berriki egina den Zuhaitz Merkatua izan da. Jakinzale eta landarezale asko biltzeaz gain, Euskal Herriko txoko guztietatik etorritako 22 ekoizle ere bildu zituen.
‎Urtarrilaren 28an, Zuhaitz Merkatuak bere hamaikagarren urtea bete zuen eta gaur egun mota horretako merkaturik garrantzitsuena da Euskal Herri osoan. Kronologikoki, aurten Tolosan egingo diren hamabi azoketako lehena izan da.
‎Eta nola ez, kalitate handiko mota guztietako ardoak dastatzeko aukera izan zuten: Euskal Herriko ardoak eta beste leku batzuetako ardoak. Gure herrian egiten diren ardoek kalitate maila handia dute eta ardo azokaren antolatzaileek hori azpimarratu zuten.
‎Oro har, arraza piriniarraren eroslerik gehienak Euskal Herrikoak dira, gipuzkoarrak, nafarrakâ? ¦ Azken boladan, Kantabria aldeko abeltzain askotxo hasi dira behi piriniarrak erosten. Kontuan izan behar da esnetarako etxalde asko desagertu direla.
‎Kultur Etxeko ipar hegian jarrita, 5.000 metro karratuko lursaila da eta Ipar Euskal Herritik espreski ekarritako 120 sagarrondo landatzeari ekin diote. Sagarlan elkarteko kideak eta udal langileak ari dira lan nekez horretan.
‎Aurreko astean, Alimentaria azokaren XVI. edizioa zabaldu zuten Bartzelonan. Alimentaria azoka sektorearen nazioarteko rankingean bigarren postuan dago eta euskal elikagaiek leku berezia dute azoka horretan.
‎Datorren astean informazioa zabalduko dizuegu; eta arreta berezia jarriko diegu euskal produktuei. Aurten, gainera, euskal enpresek lehengo marka gainditu dute:
‎Datorren astean informazioa zabalduko dizuegu; eta arreta berezia jarriko diegu euskal produktuei. Aurten, gainera, euskal enpresek lehengo marka gainditu dute: metro karratu gehiago hartu dituzte eta enpresa gehiagok hartu dute parte.
Euskal arrantza finkatzen joan zen, poliki poliki. Ontzi bakoitzak arrantzatzeko baimenak lortu zituen.
‎Oso garbi genuen jolas jarduerak antolatzea ez zela nahikoa, ez zela nahiko arrazoi azoka antolatzeko. Bertoko arraza asko desagertzeko arriskuan zeudela ohartu ginen, Euskal Abereak delako sailkapenean daude. Orduan, hasieratik bertatik egin genuen arraza horien sustapenaren eta berreskurapenaren alde.
‎Edizio bakoitzean, Guenesko â?, sanjosetanâ?, bertoko arrazek gero eta protagonismo handiagoa hartzen dute. Bertoko arrazak â?? Euskal Abereakâ, sailkapenaren barruan jasota daude.
‎Guenesen, Enkarterriko Villano txakurraren lehiaketaz gain, beste hainbat ikuskizun ere izan genituen: Karrantzako musu beltzeko ardiak, pottoka ibilaldiak, artzain txakurren arteko lehiaketa, eta euskal txerriki bikain bat ere dastatu ahal izan genuen. Labur esanda, Euskadin daukagun abere ondare aberatsa ezagutzeko egun ezin hobea izan zen.
‎Luis Mariren ostean, Jose Ignazio Espel saritu zuten arrantza sektorean eginiko bideagatik, euskal arrantza flotaren balioak eta interesak etengabe defendatzeagatik eta haren ibilbide profesionala eskertzeagatik.
‎Azkenik, Jose Etxebarria igo zen agertokira azkeneko saria jasotzera, eskarmentu handiko frutazain honek lan bikaina egin baitu nekazaritzaren alorrean. Euskal Herriko hainbat barietate ikertu eta berreskuratu izanak Nardiz sarietako bat erdiesteko bidean jarri zuen.
Euskal Herriko Goi Kontserbatorioko ikasleen soinuek amaiera eman zioten aurtengo Nardiz sariketari, Euskadiko lehen sektoreari euren bizitzako onena eman dioten hiru gizonek egindako lana aintzatetsiz eta eskertuz.
‎Nardiz sariarekin, haren bizitza eredugarria eskertu nahi izan dute. Euskal Herriko barietateak ikertzen eta bultzatzen igarotako urteak saritu dituzte horrenbestez.
‎Antzinan, txakolinak urrezko garaiak ezagutu zituen. Euskal gizartean eta euskal ekonomian garrantzi handia izatera heldu zen. Zoritxarrez, hemeretzigarren mendearen hondarretan, beheraka hasi zen modu nahiko nabarmenean.
‎Antzinan, txakolinak urrezko garaiak ezagutu zituen. Euskal gizartean eta euskal ekonomian garrantzi handia izatera heldu zen. Zoritxarrez, hemeretzigarren mendearen hondarretan, beheraka hasi zen modu nahiko nabarmenean.
‎Iaz Euskal Herrian izan genuen eguraldia oso ona izan zen mahastizaintzarako. Hortik datorkio aurtengo txakolinari bere kalitate bikaina.
‎Batez ere bi helburu nagusi ditu: landa garapena bultzatzea eta Euskal Erkidegoan nekazaritzako elikagaigintzan aritzen direnak ongi prestatzea. Kasu honetan, artzainen prestakuntza hobetzea izan da xedea.
‎Aurten, sariak banatzeko ekitaldian, Cristina Uriarte eta Luis Mocoroa izan dira. Lehena EHU ko Gipuzkoako campus aren errektoreordea da eta bigarrena Euskal Gastronomia Kofradiaren idazkaria dugu.
‎Liburu bat idatzi du: â?? Euskal Txerria: haurtzaroko zaporeak berreskuratu nahianâ?
‎Oraindik desagertu ez den euskal txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek bere liburuan.
Euskal txerria oso arraza berezia da; bertoko txerria da. Mariano Gomezek gai asko jorratzen ditu, besteak beste, arrazaren prototipoa eta estandarra.
‎Mariano Gomezek gai asko jorratzen ditu, besteak beste, arrazaren prototipoa eta estandarra. Horrez gain, euskal txerriarekin lan egiten duten abeltzain elkarteak ere deskribatu ditu.
Euskal txerriaren hestebeteak, haragia, eta abar kalitate eta tradizio handikoak dira gure artean. Horregatik, euskal txerria berreskuratu nahi badugu, ezinbestekoa da produktu horiek bultzatzea.
‎Euskal txerriaren hestebeteak, haragia, eta abar kalitate eta tradizio handikoak dira gure artean. Horregatik, euskal txerria berreskuratu nahi badugu, ezinbestekoa da produktu horiek bultzatzea.
‎Mariano Gómez Fernández EHUko Zientzia Biologikoetan lizentziaduna da eta Madrileko Konplutensean albaitaritzan ere lizentziatu zen. Han â?? Euskal Artzain Txakurraren tipifikazioa eta arraza deskribapenaâ, izeneko tesia aurkeztu zuen.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Euskal 250 (1,65)
euskal 191 (1,26)
EUSKAL 9 (0,06)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
euskal herri 112 (0,74)
euskal Herria 29 (0,19)
euskal autonomia 24 (0,16)
euskal artzain 19 (0,13)
euskal txerri 16 (0,11)
euskal oilo 14 (0,09)
euskal gastronomia 13 (0,09)
euskal produktu 12 (0,08)
euskal nekazaritza 11 (0,07)
euskal denda 9 (0,06)
euskal erakunde 8 (0,05)
euskal arrantza 7 (0,05)
euskal arrantzale 7 (0,05)
euskal gizarte 7 (0,05)
euskal abeltzain 6 (0,04)
euskal baserri 6 (0,04)
euskal ekoizle 6 (0,04)
euskal enpresa 6 (0,04)
euskal kostalde 6 (0,04)
euskal sukaldaritza 6 (0,04)
euskal baso 5 (0,03)
euskal elikagai 5 (0,03)
euskal lurralde 4 (0,03)
euskal mendi 4 (0,03)
euskal okela 4 (0,03)
euskal sektore 4 (0,03)
euskal abere 3 (0,02)
euskal artzaintza 3 (0,02)
euskal etxe 3 (0,02)
euskal jai 3 (0,02)
euskal lehen 3 (0,02)
euskal saltxitxa 3 (0,02)
euskal Kontseilua 2 (0,01)
euskal arkume 2 (0,01)
euskal arraza 2 (0,01)
euskal ekonomia 2 (0,01)
euskal erkidego 2 (0,01)
euskal eskulangintza 2 (0,01)
euskal flota 2 (0,01)
euskal fundazio 2 (0,01)
euskal gazta 2 (0,01)
euskal herritar 2 (0,01)
euskal lur 2 (0,01)
euskal pastel 2 (0,01)
euskal portu 2 (0,01)
euskal sukaldari 2 (0,01)
euskal Artzain 1 (0,01)
euskal abenturazale 1 (0,01)
euskal abizen 1 (0,01)
euskal administrazio 1 (0,01)
euskal antzara 1 (0,01)
euskal ardi 1 (0,01)
euskal ardo 1 (0,01)
euskal argentinar 1 (0,01)
euskal artisautza 1 (0,01)
euskal azoka 1 (0,01)
euskal baserritar 1 (0,01)
euskal bulego 1 (0,01)
euskal ehiztari 1 (0,01)
euskal ekoizpen 1 (0,01)
euskal elikagaigintza 1 (0,01)
euskal elkarte 1 (0,01)
euskal esne 1 (0,01)
euskal etxalde 1 (0,01)
euskal garagardo 1 (0,01)
euskal gaztagile 1 (0,01)
euskal geografia 1 (0,01)
euskal goi 1 (0,01)
euskal ikur 1 (0,01)
euskal izaera 1 (0,01)
euskal jende 1 (0,01)
euskal kontsumitzaile 1 (0,01)
euskal kultu 1 (0,01)
euskal kultura 1 (0,01)
euskal label 1 (0,01)
euskal landagune 1 (0,01)
euskal merkatu 1 (0,01)
euskal mintegi 1 (0,01)
euskal nekazari 1 (0,01)
euskal ondare 1 (0,01)
euskal ordezkaritza 1 (0,01)
euskal parke 1 (0,01)
euskal poney 1 (0,01)
euskal tradizional 1 (0,01)
euskal txerriki 1 (0,01)
euskal udalerri 1 (0,01)
euskal ustiategi 1 (0,01)
euskal zaldi 1 (0,01)
euskal zur 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
euskal autonomia erkidego 23 (0,15)
euskal herri artzain 8 (0,05)
euskal herri baso 8 (0,05)
euskal gastronomia elkarte 6 (0,04)
euskal herri Artzain 6 (0,04)
euskal herri Idiazabal 5 (0,03)
euskal produktu labeldun 5 (0,03)
euskal herri abere 4 (0,03)
euskal herri osoan 4 (0,03)
euskal herri unibertsitate 4 (0,03)
euskal oilo bost 4 (0,03)
euskal artzain guzti 3 (0,02)
euskal gastronomia kofradia 3 (0,02)
euskal herri baserri 3 (0,02)
euskal herri txoko 3 (0,02)
euskal Herria ekoitzi 3 (0,02)
euskal lehen sektore 3 (0,02)
euskal arkume labeldun 2 (0,01)
euskal baso egur 2 (0,01)
euskal baso inbentario 2 (0,01)
euskal erakunde hainbat 2 (0,01)
euskal gizarte oso 2 (0,01)
euskal herri abeltzain 2 (0,01)
euskal herri ardi 2 (0,01)
euskal herri arkume 2 (0,01)
euskal herri esneko 2 (0,01)
euskal herri etorri 2 (0,01)
euskal herri itzuli 2 (0,01)
euskal herri mendi 2 (0,01)
euskal herri Mendiko 2 (0,01)
euskal herri mintegi 2 (0,01)
euskal herri piriniotar 2 (0,01)
euskal herri portu 2 (0,01)
euskal herri produktu 2 (0,01)
euskal herri txapelketa 2 (0,01)
euskal Herria bai 2 (0,01)
euskal Herria gehien 2 (0,01)
euskal nekazaritza sektore 2 (0,01)
euskal txerri berreskuratu 2 (0,01)
euskal txerri lan 2 (0,01)
euskal abeltzain azienda 1 (0,01)
euskal abeltzain egin 1 (0,01)
euskal abeltzain kooperatiba 1 (0,01)
euskal abeltzain lortu 1 (0,01)
euskal abeltzain ukan 1 (0,01)
euskal abere delako 1 (0,01)
euskal abere elkarte 1 (0,01)
euskal abere etorkizun 1 (0,01)
euskal abizen ukan 1 (0,01)
euskal administrazio egon 1 (0,01)
euskal antzara ere 1 (0,01)
euskal ardi sektore 1 (0,01)
euskal ardo nola 1 (0,01)
euskal arrantza berezitasun 1 (0,01)
euskal arrantza finkatu 1 (0,01)
euskal arrantza flota 1 (0,01)
euskal arrantza hil 1 (0,01)
euskal arrantza sektore 1 (0,01)
euskal arrantza sinbolizatu 1 (0,01)
euskal arrantzale garrantzitsu 1 (0,01)
euskal arrantzale harrapatu 1 (0,01)
euskal arrantzale kasu 1 (0,01)
euskal arrantzale udalerri 1 (0,01)
euskal arrantzale zuzen 1 (0,01)
euskal arraza bost 1 (0,01)
euskal arraza guzti 1 (0,01)
euskal artisautza bera 1 (0,01)
euskal artzain agurtu 1 (0,01)
euskal artzain ahalegin 1 (0,01)
euskal artzain aise 1 (0,01)
euskal artzain ardi 1 (0,01)
euskal artzain Argentina 1 (0,01)
euskal artzain ere 1 (0,01)
euskal artzain galdu 1 (0,01)
euskal artzain jakintza 1 (0,01)
euskal artzain lagundu 1 (0,01)
euskal artzain ongi 1 (0,01)
euskal artzain txakur 1 (0,01)
euskal Artzain txakur 1 (0,01)
euskal artzaintza Amerika 1 (0,01)
euskal artzaintza egon 1 (0,01)
euskal artzaintza ikur 1 (0,01)
euskal autonomia antolatu 1 (0,01)
euskal azoka garrantzitsu 1 (0,01)
euskal baserri bete 1 (0,01)
euskal baserri hiru 1 (0,01)
euskal baserri historia 1 (0,01)
euskal baserri urrezko 1 (0,01)
euskal baserritar lagundu 1 (0,01)
euskal baso sektore 1 (0,01)
euskal bulego koordinatu 1 (0,01)
euskal denda abagune 1 (0,01)
euskal denda ate 1 (0,01)
euskal denda bat 1 (0,01)
euskal denda euskal 1 (0,01)
euskal denda historia 1 (0,01)
euskal denda ia 1 (0,01)
euskal denda itxi 1 (0,01)
euskal ehiztari bizitza 1 (0,01)
euskal ekoizle beti 1 (0,01)
euskal ekoizle irtenbide 1 (0,01)
euskal ekoizle kalte 1 (0,01)
euskal ekoizle nagusi 1 (0,01)
euskal ekoizle ustiategi 1 (0,01)
euskal ekoizpen ekologiko 1 (0,01)
euskal ekonomia garrantzi 1 (0,01)
euskal elikagai ekoitzi 1 (0,01)
euskal elikagai leku 1 (0,01)
euskal elikagai on 1 (0,01)
euskal elikagai sektore 1 (0,01)
euskal elikagai sustatu 1 (0,01)
euskal elikagaigintza bete 1 (0,01)
euskal enpresa bat 1 (0,01)
euskal enpresa hartu 1 (0,01)
euskal enpresa lehengo 1 (0,01)
euskal enpresa negozio 1 (0,01)
euskal enpresa ordezkaritza 1 (0,01)
euskal enpresa zoriondu 1 (0,01)
euskal erakunde abian 1 (0,01)
euskal erakunde asko 1 (0,01)
euskal erakunde ere 1 (0,01)
euskal erakunde hiru 1 (0,01)
euskal erakunde lagundu 1 (0,01)
euskal erkidego ahalegin 1 (0,01)
euskal erkidego nekazaritza 1 (0,01)
euskal eskulangintza erreferentzia 1 (0,01)
euskal eskulangintza ezinbesteko 1 (0,01)
euskal esne kontsumo 1 (0,01)
euskal etxalde ukan 1 (0,01)
euskal etxe egon 1 (0,01)
euskal flota ez 1 (0,01)
euskal flota portu 1 (0,01)
euskal garagardo sustatu 1 (0,01)
euskal gastronomia apustu 1 (0,01)
euskal gastronomia oinarritu 1 (0,01)
euskal gastronomia oparo 1 (0,01)
euskal gazta ez 1 (0,01)
euskal gazta jende 1 (0,01)
euskal geografia eduki 1 (0,01)
euskal gizarte gero 1 (0,01)
euskal gizarte horrelako 1 (0,01)
euskal gizarte onura 1 (0,01)
euskal goi sukaldaritza 1 (0,01)
euskal herri ardo 1 (0,01)
euskal herri Argentina 1 (0,01)
euskal herri barietate 1 (0,01)
euskal herri bazter 1 (0,01)
euskal herri datu 1 (0,01)
euskal herri ehundik 1 (0,01)
euskal herri eskola 1 (0,01)
euskal herri espresuki 1 (0,01)
euskal herri ez 1 (0,01)
euskal herri gastronomia 1 (0,01)
euskal herri gazta 1 (0,01)
euskal herri goi 1 (0,01)
euskal herri hainbat 1 (0,01)
euskal herri herri 1 (0,01)
euskal herri jende 1 (0,01)
euskal herri jo 1 (0,01)
euskal herri kudeaketa 1 (0,01)
euskal herri kultura 1 (0,01)
euskal herri landa 1 (0,01)
euskal herri lau 1 (0,01)
euskal herri lehiaketa 1 (0,01)
euskal herri leku 1 (0,01)
euskal herri lurzoru 1 (0,01)
euskal herri merkatu 1 (0,01)
euskal herri ontzi 1 (0,01)
euskal herri postu 1 (0,01)
euskal herri sagardo 1 (0,01)
euskal herri salbamendu 1 (0,01)
euskal herri toki 1 (0,01)
euskal herri txo 1 (0,01)
euskal herri udalerri 1 (0,01)
euskal herri V. 1 (0,01)
euskal herri zaldi 1 (0,01)
euskal Herria betidanik 1 (0,01)
euskal Herria bizi 1 (0,01)
euskal Herria emakume 1 (0,01)
euskal Herria eragin 1 (0,01)
euskal Herria ere 1 (0,01)
euskal Herria ez 1 (0,01)
euskal Herria gertatu 1 (0,01)
euskal Herria guztira 1 (0,01)
euskal Herria han 1 (0,01)
euskal Herria hiru 1 (0,01)
euskal Herria historia 1 (0,01)
euskal Herria ikasi 1 (0,01)
euskal Herria itsas 1 (0,01)
euskal Herria nahiko 1 (0,01)
euskal Herria ukan 1 (0,01)
euskal herritar haiek 1 (0,01)
euskal ikur bat 1 (0,01)
euskal jai egin 1 (0,01)
euskal jai ETA 1 (0,01)
euskal jai sortu 1 (0,01)
euskal jende biziki 1 (0,01)
euskal Kontseilua aurkeztu 1 (0,01)
euskal Kontseilua berezko 1 (0,01)
euskal kontsumitzaile jakin 1 (0,01)
euskal kostalde itsaspe 1 (0,01)
euskal kostalde murgilaldi 1 (0,01)
euskal kostalde oso 1 (0,01)
euskal kultu zinez 1 (0,01)
euskal kultura adierazpide 1 (0,01)
euskal label zeharo 1 (0,01)
euskal landagune dinamizatu 1 (0,01)
euskal lurralde ehiza 1 (0,01)
euskal lurralde estu 1 (0,01)
euskal lurralde oso 1 (0,01)
euskal mendi ezaugarri 1 (0,01)
euskal mendi paisaia 1 (0,01)
euskal mendi zapore 1 (0,01)
euskal mintegi jabe 1 (0,01)
euskal nekazari bat 1 (0,01)
euskal nekazaritza bi 1 (0,01)
euskal nekazaritza errenta 1 (0,01)
euskal nekazaritza etorri 1 (0,01)
euskal nekazaritza finkatu 1 (0,01)
euskal nekazaritza gaztetu 1 (0,01)
euskal nekazaritza gero 1 (0,01)
euskal nekazaritza jarduera 1 (0,01)
euskal nekazaritza jardun 1 (0,01)
euskal oilo barietate 1 (0,01)
euskal oilo egoera 1 (0,01)
euskal oilo ez 1 (0,01)
euskal oilo ezaugarri 1 (0,01)
euskal oilo hazi 1 (0,01)
euskal oilo lehiaketa 1 (0,01)
euskal oilo marradun 1 (0,01)
euskal okela ko 1 (0,01)
euskal okela txahal 1 (0,01)
euskal okela txahalki 1 (0,01)
euskal ondare zati 1 (0,01)
euskal ordezkaritza mardul 1 (0,01)
euskal parke natural 1 (0,01)
euskal pastel saldu 1 (0,01)
euskal poney a 1 (0,01)
euskal portu eduki 1 (0,01)
euskal portu ekarri 1 (0,01)
euskal produktu ekologiko 1 (0,01)
euskal produktu jatortasun 1 (0,01)
euskal saltxitxa egin 1 (0,01)
euskal saltxitxa ordu 1 (0,01)
euskal saltxitxa probatu 1 (0,01)
euskal sektore hitzordu 1 (0,01)
euskal sektore jende 1 (0,01)
euskal sektore topaleku 1 (0,01)
euskal sukaldari on 1 (0,01)
euskal sukaldaritza berri 1 (0,01)
euskal sukaldaritza egin 1 (0,01)
euskal sukaldaritza harribitxi 1 (0,01)
euskal sukaldaritza nazioarte 1 (0,01)
euskal sukaldaritza sustatu 1 (0,01)
euskal sukaldaritza ulertu 1 (0,01)
euskal tradizional iraupen 1 (0,01)
euskal txerri arraza 1 (0,01)
euskal txerri buruz 1 (0,01)
euskal txerri buruzko 1 (0,01)
euskal txerri elkarte 1 (0,01)
euskal txerri hestebete 1 (0,01)
euskal txerri oso 1 (0,01)
euskal txerri produktu 1 (0,01)
euskal txerriki bikain 1 (0,01)
euskal udalerri elkarte 1 (0,01)
euskal ustiategi bisitatu 1 (0,01)
euskal zaldi berreskuratu 1 (0,01)
euskal zur egiaztatu 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia