2005
|
|
Ruperto Casanuevaren omenez egin dugu eta alde batetik, Ruperto Casanueva omentzea du helburu, bizitza osoa artzaintzari eta gaztagintzari eskaini eta gero, iaz hil baitzen. Izarrako â??
|
Euskal
Artzainaâ, kooperatiba sortu zuen eta omenaldi hau antolatu dugu haren omenez.
|
|
Guretzat esperientzia handia izan da, baita
|
euskal
artzainentzat ere, iritziak trukatzeko aukera izan dugu eta. Agintarien laguntzaz denon arteko batasuna lortzea espero dugu.
|
|
Beraz, garrantzi handia ematen diegu feria hauei, bertoko arrazak ematen baititugu ezagutzera. Gaur egun, tamalez,
|
Euskal
Herrian ez dakigu euskal oiloak bost bariante dituela. Horregatik, kontu hauen berri emateko leku ezin hobeak dira feriak.
|
|
Beraz, garrantzi handia ematen diegu feria hauei, bertoko arrazak ematen baititugu ezagutzera. Gaur egun, tamalez, Euskal Herrian ez dakigu
|
euskal
oiloak bost bariante dituela. Horregatik, kontu hauen berri emateko leku ezin hobeak dira feriak.
|
|
|
Euskal
Herriko abere arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldiari â?. Ekogastronomiaâ, azpi izena ere eman diogu.
|
|
Bidegoiengo Peio Urdanpilletarekin batera izan ginen han. Peio ahaleginetan ari da
|
Euskal
Txerria berreskuratzeko eta produktu labeldunak ekoizten ditu: betiko modura egindako hestebeteak, e.a. Izan ere, produktu horietako asko galduta zeuden.
|
|
Jardunaldi bakoitzean saiatzen gara bertoko arrazen alderdi bat lantzen. Eta aurten, sukaldariengana jo dugu,
|
Euskal
Herriko abereekin egindako produktuak hobeto ezagut ditzaten.
|
|
Gaur, hemen, Oñatin,
|
Euskal
Herriko abere arrazen hamargarren erakusketa dago zabalik. Orain dela hainbat urte Eusko Labelak finkatutako helburuaren emaitza da.
|
|
Eta aurten, Gipuzkoaren txanda izan da. Oñati leku ezin hobea zela iruditu zitzaigun,
|
Euskal
Herriko udalerri tradizionalen artean ospe handienekoa delako. Abeltzaintzak, artzaintzak, leku berezia du Oñatin.
|
|
Txileko nekazaritza ministroak Euskadi bisitatu du
|
euskal
nekazaritza eta arrantzaren esperientzia ezagutzeko. Neiker, Azti, Iparlat eta IKT erakundeak bisitatu ditu.
|
|
Bukatzeko, Oñatira joko dugu, bertoko arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldia Oñatin antolatu baitzuten. Jardunaldia biribiltzeko, erakustaldi bat antolatu zuten
|
Euskal
Herriko 25 arrazekin.
|
|
Jardunaldi teknikoaren amaieran, antolatzaileak pozik agertu dira emaitza ikusita. Beraz, badirudi
|
Euskal
Herriko abere arrazen etorkizuna ere ona izango dela. Larunbatean, Oñatiko unibertsitatearen ondoan, bertoko arraza guztiak erakutsi zituzten.
|
|
Hogeita bost arraza, guztiak primeran moldatuak
|
euskal
lurraldera. Tamalez, horietako batzuk desagertzeko arriskuan daude.
|
|
Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute. Martin, Ipar
|
Euskal
Herrian bizi zen eta 20 bat urte zituela etxetik alde egin zuen.
|
|
Zazpi urteren buruan, Martin
|
Euskal
Herrira itzuli eta ezkondu egin zen. Gero, berriz ere Estatu Batuetarako bidea hartu zuen.
|
|
Kronologikoki beste ordena bati jarraitu bazioten ere, jardunaldi teknikoekin hasiko dugu Oñatiko ekitaldien laburpena.
|
Euskal
erakundeetako hainbat ordezkari izan ziren zabalpen ekitaldian, Juan Mari Atutxa nekazaritzako mundu foroaren lehendakaria buru zutela.
|
|
Abere hauek jendeaurrean jartzea eta ezagutzera ematea funtsezkoa da, abereok zaindu eta berreskuratzea denon ardura da eta. Miguel Angel Garcia Diegok
|
euskal
oiloak hazten ditu; Oñatiko erakusketaren garrantziari buruz hitz egin digu.
|
|
Arrazetako batzuk
|
Euskal
Herriko toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea, Euskal Herri osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
|
|
Arrazetako batzuk Euskal Herriko toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea,
|
Euskal
Herri osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
|
|
Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu. Horregatik, Nafarroan, Ipar
|
Euskal
Herrian eta Euskal Autonomia Erkidegoan batera ari dira pottokaren alde.
|
|
Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu. Horregatik, Nafarroan, Ipar Euskal Herrian eta
|
Euskal
Autonomia Erkidegoan batera ari dira pottokaren alde.
|
|
Bi urte barru, bertoko arrazei buruzko jardunaldiak antolatuko dituzte berriro. Bien bitartean, abeltzainek,
|
Euskal
Abereak elkarteak eta beste erakunde batzuek lanean jarraituko dute, arraza hauek etorkizuna ere izan dezaten.
|
|
Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen. Eta orduz geroztik, beti egin du lan
|
euskal
txerriarekin.
|
|
Eskuz ekoitzitako produktuak dira, betiko modura eginak eta goi mailako kalitatedunak. Baina, horrez gain, bertoko arrazak
|
euskal
baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
|
|
Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago
|
euskal
abereen etorkizuna.
|
|
Gernikako urriko lehen astelehenean,
|
Euskal
Herriko piriniar ganaduaren txapelketa nabarmendu behar da gehien bat, arraza horren bilakaera ederki islatzen duen txapelketa hogeigarrenik izan baitzuen segida. Duela urte batzuk, piriniar arraza desagertzeko arriskuan zegoen; gaur egun, ordea, haragitarako arraza handiekin lehiatzeko moduan dago.
|
|
|
EUSKAL
TXERRIA
|
|
Hona hemen â?. Culatello urdaizpikoaren kofradiakâ? â??
|
Euskal
Txerriaâ, elkarteari oparitutako plaka.
|
|
Zumitz klubaren sorrera dela eta, aurreko astean bazkari bat antolatu zuten Madrileko
|
Euskal
Etxean eta zinemako, telebistako eta kiroletako pertsona ospetsu ugarik hartu zuten parte. Bazkaria Zumitz elkarteak antolatu zuen.
|
|
Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan
|
euskal
txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
|
|
Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi,
|
euskal
txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
|
|
Gernikan amaituko dugu. Urriko lehen asteleneko ekitaldien barruan,
|
Euskal
Herriko piriniar abere lehiaketa antolatu zuten hogeigarrenik.
|
|
emakumeen lana. Bai Ipar
|
Euskal
Herrian bai Hego Euskal Herrian emakumeak arduratzen baitira jatorri izenak dinamizatzeaz. Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte.
|
|
emakumeen lana. Bai Ipar Euskal Herrian bai Hego
|
Euskal
Herrian emakumeak arduratzen baitira jatorri izenak dinamizatzeaz. Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte.
|
|
|
EUSKAL
HERRIKO BASERRI TURISMOA
|
|
Gernikak, eta hedaduraz
|
euskal
lehen sektore osoak, urteko egunik handienetako bat bizi izan zuten aurreko astelehenean, urriko azken astelehena ospatu baitzuten. Urtero, herriko kaleak jendez josita egoten badira, aurten pentsa nolako jendetza etorri den, Santu guztien eguneko jaizubiarekin bat eginda.
|
|
|
Euskal
produktuen jatortasuna eta kalitatea bermatzen dituzten eta ziurtatzen dituzten etiketek ezin zuten huts egin halako hitzordu esanguratsu batean: Kalitatea Fundazioa, Eusko Labela eta Jatorri Izenak hantxe izan ziren, jakina.
|
|
Eguna aparteko giroan igarotzeaz gain, jendeak aukera ezin hobea du
|
euskal
elikagairik onenak etxera eramateko.
|
|
Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da
|
Euskal
Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
|
|
Artzaintza aspaldiko jarduera da
|
Euskal
Herrian, neolitikoaz geroztik egiten baita gure mendietan, hau da, 6.000 urteko tradizioa du.
|
|
Baina lehengo eta gaurko artzainek abere berbera zaintzen jarraitzen dute: latxa ardia,
|
Euskal
Herriko ardia.
|
|
Artzaintza lan gogorra da, dudarik gabe, baina horrelako sariei esker artzainen lana goraipatua da; eta gizarteak
|
euskal
artzainen ahalegina, ilusioa eta lan ona saritzen ditu.
|
|
Urtez urte nekazari ekologikoen kopurua gora doa eta nekazaritza ekologikoak
|
euskal
elikagaigintzan betetzen duen zeregina ere gero eta garrantzizkoagoa da. Guztiak ildo horretatik jarraitzea kontsumitzaileon esku dago.
|
|
Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu. Hori hala da hainbat arrazoirengatik; baina batez ere,
|
euskal
abeltzainek egindako lan gogorrarengatikâ? ¦
|
|
Limousin arrazaren haragitarako eta ugalketarako gaitasunak ezbairik gabeak izanik, haragi ekoizle askok erabaki dute behi arraza honekin lan egitea. Eta emaitzak berez onak baziren, are hobeak izan dira
|
euskal
abeltzainek lortu dituztenak. Izan ere, munduko aziendarik onenetakoak lortu baitituzte.
|
|
Albistegian,
|
euskal
esnearen kontsumoa bultzatzeko abian jarri berri duten kanpainaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kontsumitzeko prest dauden barazkiak ekoitziko dituen lantegiaren berri ere emango dizuegu.
|
|
Miguel Anjelek antzarak ere baditu eta
|
euskal
oiloaren bost barietateak hazten ditu. Desagertzeko arriskuan dauden bertoko espezieen katalogoan jasota daude barietate guztiauek.
|
|
|
Euskal
oiloak bost barietate ditu. Eskuan dudana lepagorria da.
|
|
Eskuan dudana lepagorria da. Lepasoila, marraduna, beltzaâ? ¦ Horiek dira
|
euskal
oiloaren barietateak. Oilo erdiastunak dira:
|
|
Eta ezaugarri oso onak ditu; errule ona da eta haragi ona ematen du.
|
Euskal
oiloak ez du oilo arruntak adina erruten. Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu berarekin.
|
|
Horrez gain,
|
euskal
antzara ere hazten dut. Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena.
|
|
ardogintzan, abeltzaintzan, barazkizaintzan edota landa garapenerako arloan. Bestalde, kudeaketa ereduei dagokienez, oso harreman emankorrak ditugu
|
Euskal
Herriko kudeaketa zentroekin. Izan ere, IKTek eta bestek monoritazioa eta aholkularitza eskaintzen dizkigute, kudeaketa zentro horiek Txilen finkatzeko orduan.
|
|
|
Euskal
arkume labelduna urtaroko produktua da; gure herrian, batez ere, abendu eta maiatz artean kontsumitzen da.
|
|
|
Euskal
arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du bere jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat. Hori dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
|
|
sortu zen:
|
Euskal
Herriko artzainak, merkatariak eta kontsumitzaileak biltzen dituen foroa. Mahaiak hiru zeregin nagusi ditu:
|
|
Azken batean, nahi genuen guzti guztia ezin izan dugu hobetu, baina hala ere, gauza batzuk ondo egin dira. Esaterako,
|
Euskal
Herriko arkumearen kalitatea zaindu dugu, labela lortu dugu. Eta jende gehiena animatu dugu bertoko arkumeak kontsumitzera.
|
|
Hego
|
Euskal
Herriko lau lurraldeak ordezkatuz, 40 gaztagile izan ziren finalean: Nafarroa, Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko hamar gaztagilerik onenak.
|
|
Administrazioak eta
|
euskal
arrantza sektoreak hasieratik bertatik erabaki zuten 2005 urteko antxoa arrantzaldia bertan behera uztea. Neurria ezinbestekoa izan zen antxoaren biziraupena ziurtatzeko.
|
|
Gaztazale on batek huts egin ez lukeen lehiaketa dela eta, sekulako jaia egin zuten Lizarran. Irabazleak, berriz, denok izan ginen, baina batez ere
|
Euskal
Herriko artzainak eta gaztagileak.
|
|
Azkenik, Lizarratik esango diogu agur gaurko saioari. Aurreko igandean hantxe antolatu baitzuten
|
Euskal
Herriko Artzainen Gazta Lehiaketa.
|
|
Orduz geroztik hamar urte igaro dira, eta ikusten duzu:
|
euskal
denda bat daukagu erabat finkatuta, 62 eskulangile daude gure euskal dendan, eta muntaketa eta nahiko ondo antolatuta dago eta nahiko profesionala da.
|
|
Orduz geroztik hamar urte igaro dira, eta ikusten duzu: euskal denda bat daukagu erabat finkatuta, 62 eskulangile daude gure
|
euskal
dendan, eta muntaketa eta nahiko ondo antolatuta dago eta nahiko profesionala da.
|
|
Beste gai bati buruz hitz egingo dugu oraingoan, Gabonetan azoka eta merkatu ugari antolatzen baitira
|
Euskal
Herriko herri eta hiriguneetan. Postu kopuruagatik, jendetzagatik eta duen esangura tradizionalagatik, San Tomas eguneko azoka dugu garrantzitsuenetako bat.
|
|
|
Euskal
Autonomia Erkidegoan, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza eta Arrantza Sailak antolatu du boilurzaintzaren aldeko plana. Arabako Foru Aldundiko Ingurumen eta Hirigintza Departamentuek eta Gipuzkoako Foru Aldundiko Landa Garapenerako Departamentuak parte hartu dute.
|
2006
|
|
Hamazazpi abeltzain dira kooperatiba hau martxan jarri dutenak. Muskildin dago, Zuberoan, eta Mendikoik ere parte hartu du proiektuan, Ipar eta Hego
|
Euskal
Herriko ardi sektoreen artean dagoen lotura areago estutzeko asmoz.
|
|
Urtarril honetan,
|
Euskal
Herriko Gastronomia Etxeak Bizkaiko eta Gipuzkoako Sukaldari Lehiaketak antolatu ditu. Lehiaketa hauek garrantzi handikoak dira, lurralde bakoitzeko irabazleek Euskadiko Txapelketan lehiatzeko aukera izango baitute.
|
|
Bata Estatutuko Sukaldaririk Onenaren Lehiaketa da eta bestea Europako Sukaldaririk Onenarena. Historiari begiratuz gero, txapelketa hauek oso ongi joan izan zaizkie
|
euskal
sukaldariei. Izan ere, aurreneko bost sailkatuen artean gure herriko sukaldariak topatzea nahiko arrunta izaten baita.
|
|
Astigarraga
|
Euskal
Herriko sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko.
|
|
Sagardun en lanari esker eta gure herriko sagardo ekoizleen lanari esker, edari preziatu horren ekoizpenak une gozoa bizi du
|
Euskal
Herrian. Gaur egun, ekoizpenaren %90 gure mugen barruan kontsumitzen da, kanpora ateratzen hasi bada ere:
|
|
Ondoren, Ipar
|
Euskal
Herrira joko dugu. Zuberoan â?. Azkorriaâ?
|
|
Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak
|
Euskal
Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek:
|
|
Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko,
|
euskal
sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek: esne arkume labelduna.
|
|
Azoka horietako bat berriki egina den Zuhaitz Merkatua izan da. Jakinzale eta landarezale asko biltzeaz gain,
|
Euskal
Herriko txoko guztietatik etorritako 22 ekoizle ere bildu zituen.
|
|
Urtarrilaren 28an, Zuhaitz Merkatuak bere hamaikagarren urtea bete zuen eta gaur egun mota horretako merkaturik garrantzitsuena da
|
Euskal
Herri osoan. Kronologikoki, aurten Tolosan egingo diren hamabi azoketako lehena izan da.
|
|
Eta nola ez, kalitate handiko mota guztietako ardoak dastatzeko aukera izan zuten:
|
Euskal
Herriko ardoak eta beste leku batzuetako ardoak. Gure herrian egiten diren ardoek kalitate maila handia dute eta ardo azokaren antolatzaileek hori azpimarratu zuten.
|
|
Oro har, arraza piriniarraren eroslerik gehienak
|
Euskal
Herrikoak dira, gipuzkoarrak, nafarrakâ? ¦ Azken boladan, Kantabria aldeko abeltzain askotxo hasi dira behi piriniarrak erosten. Kontuan izan behar da esnetarako etxalde asko desagertu direla.
|
|
Kultur Etxeko ipar hegian jarrita, 5.000 metro karratuko lursaila da eta Ipar
|
Euskal
Herritik espreski ekarritako 120 sagarrondo landatzeari ekin diote. Sagarlan elkarteko kideak eta udal langileak ari dira lan nekez horretan.
|
|
Aurreko astean, Alimentaria azokaren XVI. edizioa zabaldu zuten Bartzelonan. Alimentaria azoka sektorearen nazioarteko rankingean bigarren postuan dago eta
|
euskal
elikagaiek leku berezia dute azoka horretan.
|
|
Datorren astean informazioa zabalduko dizuegu; eta arreta berezia jarriko diegu
|
euskal
produktuei. Aurten, gainera, euskal enpresek lehengo marka gainditu dute:
|
|
Datorren astean informazioa zabalduko dizuegu; eta arreta berezia jarriko diegu euskal produktuei. Aurten, gainera,
|
euskal
enpresek lehengo marka gainditu dute: metro karratu gehiago hartu dituzte eta enpresa gehiagok hartu dute parte.
|
|
|
Euskal
arrantza finkatzen joan zen, poliki poliki. Ontzi bakoitzak arrantzatzeko baimenak lortu zituen.
|
|
Oso garbi genuen jolas jarduerak antolatzea ez zela nahikoa, ez zela nahiko arrazoi azoka antolatzeko. Bertoko arraza asko desagertzeko arriskuan zeudela ohartu ginen,
|
Euskal
Abereak delako sailkapenean daude. Orduan, hasieratik bertatik egin genuen arraza horien sustapenaren eta berreskurapenaren alde.
|
|
Edizio bakoitzean, Guenesko â?, sanjosetanâ?, bertoko arrazek gero eta protagonismo handiagoa hartzen dute. Bertoko arrazak â??
|
Euskal
Abereakâ, sailkapenaren barruan jasota daude.
|
|
Guenesen, Enkarterriko Villano txakurraren lehiaketaz gain, beste hainbat ikuskizun ere izan genituen: Karrantzako musu beltzeko ardiak, pottoka ibilaldiak, artzain txakurren arteko lehiaketa, eta
|
euskal
txerriki bikain bat ere dastatu ahal izan genuen. Labur esanda, Euskadin daukagun abere ondare aberatsa ezagutzeko egun ezin hobea izan zen.
|
|
Luis Mariren ostean, Jose Ignazio Espel saritu zuten arrantza sektorean eginiko bideagatik,
|
euskal
arrantza flotaren balioak eta interesak etengabe defendatzeagatik eta haren ibilbide profesionala eskertzeagatik.
|
|
Azkenik, Jose Etxebarria igo zen agertokira azkeneko saria jasotzera, eskarmentu handiko frutazain honek lan bikaina egin baitu nekazaritzaren alorrean.
|
Euskal
Herriko hainbat barietate ikertu eta berreskuratu izanak Nardiz sarietako bat erdiesteko bidean jarri zuen.
|
|
|
Euskal
Herriko Goi Kontserbatorioko ikasleen soinuek amaiera eman zioten aurtengo Nardiz sariketari, Euskadiko lehen sektoreari euren bizitzako onena eman dioten hiru gizonek egindako lana aintzatetsiz eta eskertuz.
|
|
Nardiz sariarekin, haren bizitza eredugarria eskertu nahi izan dute.
|
Euskal
Herriko barietateak ikertzen eta bultzatzen igarotako urteak saritu dituzte horrenbestez.
|
|
Antzinan, txakolinak urrezko garaiak ezagutu zituen.
|
Euskal
gizartean eta euskal ekonomian garrantzi handia izatera heldu zen. Zoritxarrez, hemeretzigarren mendearen hondarretan, beheraka hasi zen modu nahiko nabarmenean.
|
|
Antzinan, txakolinak urrezko garaiak ezagutu zituen. Euskal gizartean eta
|
euskal
ekonomian garrantzi handia izatera heldu zen. Zoritxarrez, hemeretzigarren mendearen hondarretan, beheraka hasi zen modu nahiko nabarmenean.
|
|
Iaz
|
Euskal
Herrian izan genuen eguraldia oso ona izan zen mahastizaintzarako. Hortik datorkio aurtengo txakolinari bere kalitate bikaina.
|
|
Batez ere bi helburu nagusi ditu: landa garapena bultzatzea eta
|
Euskal
Erkidegoan nekazaritzako elikagaigintzan aritzen direnak ongi prestatzea. Kasu honetan, artzainen prestakuntza hobetzea izan da xedea.
|
|
Aurten, sariak banatzeko ekitaldian, Cristina Uriarte eta Luis Mocoroa izan dira. Lehena EHU ko Gipuzkoako campus aren errektoreordea da eta bigarrena
|
Euskal
Gastronomia Kofradiaren idazkaria dugu.
|
|
Liburu bat idatzi du: â??
|
Euskal
Txerria: haurtzaroko zaporeak berreskuratu nahianâ?
|
|
Oraindik desagertu ez den
|
euskal
txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek bere liburuan.
|
|
|
Euskal
txerria oso arraza berezia da; bertoko txerria da. Mariano Gomezek gai asko jorratzen ditu, besteak beste, arrazaren prototipoa eta estandarra.
|
|
Mariano Gomezek gai asko jorratzen ditu, besteak beste, arrazaren prototipoa eta estandarra. Horrez gain,
|
euskal
txerriarekin lan egiten duten abeltzain elkarteak ere deskribatu ditu.
|
|
|
Euskal
txerriaren hestebeteak, haragia, eta abar kalitate eta tradizio handikoak dira gure artean. Horregatik, euskal txerria berreskuratu nahi badugu, ezinbestekoa da produktu horiek bultzatzea.
|
|
Euskal txerriaren hestebeteak, haragia, eta abar kalitate eta tradizio handikoak dira gure artean. Horregatik,
|
euskal
txerria berreskuratu nahi badugu, ezinbestekoa da produktu horiek bultzatzea.
|
|
Mariano Gómez Fernández EHUko Zientzia Biologikoetan lizentziaduna da eta Madrileko Konplutensean albaitaritzan ere lizentziatu zen. Han â??
|
Euskal
Artzain Txakurraren tipifikazioa eta arraza deskribapenaâ, izeneko tesia aurkeztu zuen.
|