2005
|
|
Nabaridas 200 biztanleko
|
herria
da. Herri honetan ohikoa izaten den bakea hautsi egin zen aurreko igandean, goizean goiz 15.000 lagun iristen hasi baitziren, mahats bilketaren jaiak eta Arabako Errioxako ardoak erakarrita.
|
|
Nabaridas 200 biztanleko herria da.
|
Herri
honetan ohikoa izaten den bakea hautsi egin zen aurreko igandean, goizean goiz 15.000 lagun iristen hasi baitziren, mahats bilketaren jaiak eta Arabako Errioxako ardoak erakarrita. Mahats bilketaren jaia hamabi bider antolatu dute dagoeneko eta ardozaleen hitzordu garrantzitsuenetako bat da gaur egun.
|
|
Piskanaka piskanaka, Nabaridas bakean eta lasaitasunean murgildu zen ostera ere.
|
Herriko
berrehun biztanleak pozik etxeratu ziren, Arabako Errioxako hamabost udalerriak urtez urte zeharkatzen dituen jai ibiltariaren arrakasta dela eta.
|
|
Kanarietako artzainek primeran pasatu zuten gure
|
herriko
paisajeak ikusten eta oraindik ere egiten zaien abegiaz gozatzen.
|
|
Esan bezala, ekitaldi asko antolatu zituzten egun osoan, eta jai giroa nagusi izan zen. Giro bikain horretan, artzainek
|
herriaren
esker ona jaso zuten. Izan ere, haien lanbidea itzal handikoa da euskaldunon herrian.
|
|
Giro bikain horretan, artzainek herriaren esker ona jaso zuten. Izan ere, haien lanbidea itzal handikoa da euskaldunon
|
herrian
.
|
|
Ez dira gure
|
herrikoak
bezalakoak. Izan ere, hemengo zelaiak berdeak dira eta hangoak lehorrak.
|
|
Lehenik, mahatsa zapaldu dugu lehen muztioa lortzeko. Gero, topa egin dugu Nabaridas
|
herriaren alde
eta Arabako Errioxako ardoen alde. Orain, txosnen ibilbideari ekingo diogu, txosnetako ardoa dastatuko dugu.
|
|
Orain, txosnen ibilbideari ekingo diogu, txosnetako ardoa dastatuko dugu. Ordu honetan,
|
herri
kirola ere hasiko da. Gero, babarrun pikarta ere dastatuko dugu, 3.500 mokau prestatu baitira.
|
|
Euskal
|
Herriko
abere arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldiari â?. Ekogastronomiaâ, azpi izena ere eman diogu.
|
|
Jardunaldi bakoitzean saiatzen gara bertoko arrazen alderdi bat lantzen. Eta aurten, sukaldariengana jo dugu, Euskal
|
Herriko
abereekin egindako produktuak hobeto ezagut ditzaten.
|
|
Gaur, hemen, Oñatin, Euskal
|
Herriko
abere arrazen hamargarren erakusketa dago zabalik. Orain dela hainbat urte Eusko Labelak finkatutako helburuaren emaitza da.
|
|
Eta aurten, Gipuzkoaren txanda izan da. Oñati leku ezin hobea zela iruditu zitzaigun, Euskal
|
Herriko
udalerri tradizionalen artean ospe handienekoa delako. Abeltzaintzak, artzaintzak, leku berezia du Oñatin.
|
|
Bukatzeko, Oñatira joko dugu, bertoko arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldia Oñatin antolatu baitzuten. Jardunaldia biribiltzeko, erakustaldi bat antolatu zuten Euskal
|
Herriko
25 arrazekin.
|
|
Jardunaldi teknikoaren amaieran, antolatzaileak pozik agertu dira emaitza ikusita. Beraz, badirudi Euskal
|
Herriko
abere arrazen etorkizuna ere ona izango dela. Larunbatean, Oñatiko unibertsitatearen ondoan, bertoko arraza guztiak erakutsi zituzten.
|
|
Goizean goiz jendea hurbiltzen hasi zen abereak ikusteko. Orain dela urte gutxi, guztiz arrunta zen abere guzti hauek gure
|
herrietan
ikustea.
|
|
Artzainak irrikan daude ideiak eta esperientziak elkarri trukatzeko. Artzaintza garrantzitsutzat jotzen dute euren
|
herriaren
garapenerako.
|
|
Zazpi urteren buruan, Martin Euskal
|
Herrira
itzuli eta ezkondu egin zen. Gero, berriz ere Estatu Batuetarako bidea hartu zuen.
|
|
Garrantzitsua da
|
herri
bakoitzak bere historiaren memoria izatea. Eta gu bezala, munduko artzain asko saiatzen dira euren aspaldiko tradizioei eusten.
|
|
Arrazetako batzuk Euskal
|
Herriko
toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea, Euskal Herri osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
|
|
Arrazetako batzuk Euskal Herriko toki batzuetan bakarrik bizi ziren; beste batzuk, ordea, Euskal
|
Herri
osoan hedatuta zeuden. Esaterako, pottoka nonahi aurkitzen dugu.
|
|
Gernikako urriko lehen astelehenean, Euskal
|
Herriko
piriniar ganaduaren txapelketa nabarmendu behar da gehien bat, arraza horren bilakaera ederki islatzen duen txapelketa hogeigarrenik izan baitzuen segida. Duela urte batzuk, piriniar arraza desagertzeko arriskuan zegoen; gaur egun, ordea, haragitarako arraza handiekin lehiatzeko moduan dago.
|
|
Albistegian, Zumitz kluba izango dugu mintzagai, Idiazabal gaztaren adiskideen elkartea. Txileko ordezkaritzak gure
|
herrian
egindako bisitaldiaren berri ere emango dizuegu.
|
|
Gernikan amaituko dugu. Urriko lehen asteleneko ekitaldien barruan, Euskal
|
Herriko
piriniar abere lehiaketa antolatu zuten hogeigarrenik.
|
|
Gure
|
herrian
hegazti gripea (1) saihesteko Europako Batasunak gomendatu dituen neurriak izango ditugu mintzagai gure albistegiaren hasieran, neurri horiek indartu egin baitira. Abereen osasunari dagozkion gai guztiak koordinatzeko, batzorde bat sortu da.
|
|
Hemengo neurriek Europako Batasunak ezarritakoak baino handiagoak dira eta batez ere hegazgi migratzaileak, basa hegaztiak eta gure
|
herriko
hegazti etxaldeak dituzte helburu. Guztira, 126 hegazti etxalde daude gure erkidegoan:
|
|
Gaur, Sustraia hasteko, Suitzako ordezkaritza batek egindako bisitaldia laburbilduko dizuegu. Nekazaritzako elikagaietan gure
|
herrian
erabiltzen diren programak eta kalitate politikak ezagutzera etorri dira suitzarrak.
|
|
Xehetasun horietako batzuk oso generikoak dira. Esaterako, kalitatearen produktua eta produktua ekoizten den
|
herria
biak loturik daude. Horrek ingurunea errespetatzera eramaten gaitu:
|
|
Horrek ingurunea errespetatzera eramaten gaitu: non ekoizten den, nola ekoizten den,
|
herriak
bizirik iraunarazteaâ? ¦ Beste kontzeptu batzuk, berriz, koantifikatzen zailak dira. Esaterako, herrialde bakoitzaren kultura, tradizioakâ? ¦ Kontsumitzaileak gauza horiek ere baloratzen ditu eta.
|
|
Batez beste, urteko kontsulta kopurua ez da handiagoa
|
herrietan
hirietan baino; txikixeagoa izango da akaso. Baina zeintzuek egiten dituzten bisita gehien galdetzen baduzu, orduan bai, herri giroan errazago topatuko dituzu 10 bisitaldi baino gehiago egiten dituztenak.
|
|
Batez beste, urteko kontsulta kopurua ez da handiagoa herrietan hirietan baino; txikixeagoa izango da akaso. Baina zeintzuek egiten dituzten bisita gehien galdetzen baduzu, orduan bai,
|
herri
giroan errazago topatuko dituzu 10 bisitaldi baino gehiago egiten dituztenak. Emaitzei dagokienez, pozik gaude, bai.
|
|
Jendea zahartzea eta
|
herriak
hutsik gelditzea dira gure bi arazo nagusiak. Jarduera edo proiektu batean hasteko orduan, landetako emakumeek aukera gutxi dituzte.
|
|
EUSKAL
|
HERRIKO
BASERRI TURISMOA
|
|
aurkeztu zuten. Gure
|
herrian
275 turismo baserri daude eta horiei buruzko informazio zabala aurki dezakegu aipatutako gidan.
|
|
Oiharte eta Ibarra gure
|
herriko
275 turismo baserrietako bi baino ez dira. Denak zabalik egoten dira urte osoan eta bestelako aukera eskaintzen dute betiko turismoarekin alderatuta.
|
|
Gernikak, eta hedaduraz euskal lehen sektore osoak, urteko egunik handienetako bat bizi izan zuten aurreko astelehenean, urriko azken astelehena ospatu baitzuten. Urtero,
|
herriko
kaleak jendez josita egoten badira, aurten pentsa nolako jendetza etorri den, Santu guztien eguneko jaizubiarekin bat eginda.
|
|
Produktuen kalitateari postuen itxura gehitzen zaie. Gauzak horrela, ia ezinezkoa zen aurrera egitea nonbait gelditu gabe eta gure
|
herriko
jaki onenetako batzuk erosi gabe.
|
|
Gure
|
herriko
agintariek ere ez zuten egun handi hau galdu nahi izan. â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦ azokan ibili ziren eta batek baino gehiagok ezin izan zion eutsi zerbait erosteko tentazioari.
|
|
Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da Euskal
|
Herriko
bazter txokoak ezagutzeko.
|
|
Ondoren, Auritzera joko dugu. Nafarroako
|
herri
polit horretan, landa garapenerako lehendabiziko biltzarra antolatu baitzuten, â?. Globalki pentsatu, tokian tokian jokatuâ, lelopean.
|
|
Baina lehengo eta gaurko artzainek abere berbera zaintzen jarraitzen dute: latxa ardia, Euskal
|
Herriko
ardia.
|
|
Nekazaritza Ekologikoa hartzen ari den indarraren lekukoa da gure
|
herria
. Zortzi urtean, 49 langile izatetik 154 izatera igaro da.
|
|
Euskadin, Limousin arraza primeran egokitu da gure
|
herriko
klimara eta orografia menditsura.
|
|
Gure
|
herriko
Limousin arrazako behien maila izugarri altua da. Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu.
|
|
Aurreko asteburuan, goi mailako limousin abelburu batzuk ikusteko aukera izan genuen, denak gure
|
herrian
haziak.
|
|
Amaitzeko, Zamudiora joko dugu, Bizkaiko
|
herri
horretan Euskadiko Limousin Ganadu Txapelketa antolatu baitzuten aurreko asteburuan.
|
|
Amaitzeko, Gipuzkoako
|
herri
txiki batera joko dugu: Zegamara, hain zuzen.
|
|
Aurreko asteburuan,
|
herri
polit honetan San Martineko Feria antolatu zuten berriro. Merkatu honek tradizio luzea du.
|
|
Goiza amaitzeko,
|
herri
dastaketa egon zen. Lehiaketara aurkeztutako 22 gaztak dastatzeko aukera izan zuen jendeak.
|
|
Herrian egiten ari naizen lana ondo baloratzen du jendeak, nik uste. Ez da soilik
|
herriaren alde
lan egitea, artzainen alde ere lan egiten baitut. Ordizian azoka eta feria asko egiten dira, eta herriak eta artzainek hartzen dute parte.
|
|
Ez da soilik herriaren alde lan egitea, artzainen alde ere lan egiten baitut. Ordizian azoka eta feria asko egiten dira, eta
|
herriak
eta artzainek hartzen dute parte. Beste herri batzuetako erakundeekin ere harremanetan nago.
|
|
Ordizian azoka eta feria asko egiten dira, eta herriak eta artzainek hartzen dute parte. Beste
|
herri
batzuetako erakundeekin ere harremanetan nago. Aholku ematen diet, lagundu egiten diet... Egia esan, sariak garrantzitsua da niretzat.
|
|
ardogintzan, abeltzaintzan, barazkizaintzan edota landa garapenerako arloan. Bestalde, kudeaketa ereduei dagokienez, oso harreman emankorrak ditugu Euskal
|
Herriko
kudeaketa zentroekin. Izan ere, IKTek eta bestek monoritazioa eta aholkularitza eskaintzen dizkigute, kudeaketa zentro horiek Txilen finkatzeko orduan.
|
|
Euskal arkume labelduna urtaroko produktua da; gure
|
herrian
, batez ere, abendu eta maiatz artean kontsumitzen da.
|
|
sortu zen: Euskal
|
Herriko
artzainak, merkatariak eta kontsumitzaileak biltzen dituen foroa. Mahaiak hiru zeregin nagusi ditu:
|
|
Basoetako sastraka kentzea eta basogintza eta artzaintza batzea teknika bateragarriak dira, oso eraginkorrak sutearen aurkako borrokan. Dena dela, ez dugu ahaztu behar gure
|
herrian
gertatzen diren sute gehienak nahita edota ustekabean piztuak direla. Horregatik, suaren aurka borrokatzeko modurik onena da herritar guztiok arriskuaz jabetzea.
|
|
Azken batean, nahi genuen guzti guztia ezin izan dugu hobetu, baina hala ere, gauza batzuk ondo egin dira. Esaterako, Euskal
|
Herriko
arkumearen kalitatea zaindu dugu, labela lortu dugu. Eta jende gehiena animatu dugu bertoko arkumeak kontsumitzera.
|
|
Hego Euskal
|
Herriko
lau lurraldeak ordezkatuz, 40 gaztagile izan ziren finalean: Nafarroa, Araba, Gipuzkoa eta Bizkaiko hamar gaztagilerik onenak.
|
|
Azkenik, Lizarratik esango diogu agur gaurko saioari. Aurreko igandean hantxe antolatu baitzuten Euskal
|
Herriko
Artzainen Gazta Lehiaketa.
|
|
Gaztazale on batek huts egin ez lukeen lehiaketa dela eta, sekulako jaia egin zuten Lizarran. Irabazleak, berriz, denok izan ginen, baina batez ere Euskal
|
Herriko
artzainak eta gaztagileak.
|
|
Guk, ordea, ahal den guztia egingo dugu ikuspegi globalagoa izateko. Horrek ez du esan nahi gure
|
herriko
ezer galduko dugunik, ezta gutxiagorik ere. Gure sektoreak daukan nortasunari eutsiko diogu.
|
|
Ez dago hitzik hau azaltzeko. Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure
|
herriko
eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue. Nik gauza bera esaten diet beti komunikabideei:
|
|
Beste gai bati buruz hitz egingo dugu oraingoan, Gabonetan azoka eta merkatu ugari antolatzen baitira Euskal
|
Herriko
herri eta hiriguneetan. Postu kopuruagatik, jendetzagatik eta duen esangura tradizionalagatik, San Tomas eguneko azoka dugu garrantzitsuenetako bat.
|
|
Beste gai bati buruz hitz egingo dugu oraingoan, Gabonetan azoka eta merkatu ugari antolatzen baitira Euskal Herriko
|
herri
eta hiriguneetan. Postu kopuruagatik, jendetzagatik eta duen esangura tradizionalagatik, San Tomas eguneko azoka dugu garrantzitsuenetako bat.
|
2006
|
|
Uzta berriaren aurkezpen ekitaldia egiten den 13 aldia izan da, eta Sagardun elkarteak antolatu du hirugarrenik. Sagardun ekimen kolektiboa da eta Astigarrako udala,
|
herriko
kultur elkarteak eta udalerriko sagardogileak elkartzen ditu. Datorren astean informazio zabala eskainiko dizuegu jai giroan ospatutako ekimen honi buruz.
|
|
Bere zapore bakanari esker, sagardoa txit egokia da gure
|
herriko
hamaika plater laguntzeko. Eta adituei kasu eginez gero, iazko uztaren kalitatea apartekoa da.
|
|
Urtarrilaren 11z geroztik, gure
|
herriko
sagardotegiak zabalik daude eta sagardozaleak beso zabalik hartuko dituzte.
|
|
Hamazazpi abeltzain dira kooperatiba hau martxan jarri dutenak. Muskildin dago, Zuberoan, eta Mendikoik ere parte hartu du proiektuan, Ipar eta Hego Euskal
|
Herriko
ardi sektoreen artean dagoen lotura areago estutzeko asmoz.
|
|
Urtarril honetan, Euskal
|
Herriko
Gastronomia Etxeak Bizkaiko eta Gipuzkoako Sukaldari Lehiaketak antolatu ditu. Lehiaketa hauek garrantzi handikoak dira, lurralde bakoitzeko irabazleek Euskadiko Txapelketan lehiatzeko aukera izango baitute.
|
|
Historiari begiratuz gero, txapelketa hauek oso ongi joan izan zaizkie euskal sukaldariei. Izan ere, aurreneko bost sailkatuen artean gure
|
herriko
sukaldariak topatzea nahiko arrunta izaten baita.
|
|
Prestatu zituzten platerek liluratuta utzi zituzten epaimahaikideak, guztiak gure
|
herriko
sukaldari ospetsuak eta prentsa espezializatuko kideak. Juan Mari Arzak eta Pedro Subijana sukaldariak eta Peio Garcia gastronomo eta kazetaria izan ziren, besteak beste, epaimahaikide.
|
|
Astigarraga Euskal
|
Herriko
sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko.
|
|
Astigarraga Euskal Herriko sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako
|
herri
txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko. Aurtengo kanpainan 12 milioi litro sagardo ekoitzi dira Astigarragan, hau da, gure herrian ekoizten den sagardo ekoizpenaren erdiaâ? ¦
|
|
Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko. Aurtengo kanpainan 12 milioi litro sagardo ekoitzi dira Astigarragan, hau da, gure
|
herrian
ekoizten den sagardo ekoizpenaren erdiaâ? ¦
|
|
Astigarragak sagardo munduaren erreferentzia izaten jarrai dezan,
|
herriko
udalak garrantzi handiko proiektu bat du eskuartean: Astigarragako Sagardoetxea, hain zuzen.
|
|
antolatu zituen hirugarrenik. Astigarragako Udala,
|
herriko
kultur elkarteak eta sagardogileak daude sartuta elkartean.
|
|
Sagardun en lanari esker eta gure
|
herriko
sagardo ekoizleen lanari esker, edari preziatu horren ekoizpenak une gozoa bizi du Euskal Herrian. Gaur egun, ekoizpenaren %90 gure mugen barruan kontsumitzen da, kanpora ateratzen hasi bada ere:
|
|
Ondoren, Ipar Euskal
|
Herrira
joko dugu. Zuberoan â?. Azkorriaâ?
|
|
Gregorio Almendiz elkarte bateko sukaldaria izan zen, Itxaropena Elkartekoa hain zuzen. Elkarteek bultzatutako ekintzetan, Kilometroan eta
|
herri
ekimenetan, oro har, beti egoten zen parte hartzeko prest: txistorra lehiaketak, odolki lehiaketak, arkume lehiaketak, Artzain Egunaâ? ¦ Beti egoten zen prest parte hartzeko.
|
|
Gure
|
herriko
emakumeek landa inguruetan egindako lanak baserriko bizitza markatu du. Gaur, beste modu batez bada ere, emakumeek landa inguruetako enpresa eta ustiategi askoren kargu jarraitzen dute.
|
|
Hemendik aurrera, beste emakume ekintzaile batzuk ezagutzeko aukera izango dugu Sustraia saioaren barruan. Landetako emakumeek osatzen duten multzoa gure
|
herriko
aktiborik garrantzitsuenetakoa da.
|
|
Ordiziako, Donostiako eta Beasaingo 15 elkartek parte hartu zuten Arkume Errearen Lehiaketan. Lehiaketa
|
herriko
eta kanpoko elkarte gastronomikoei zuzenduta zegoen. Lehiakide bakoitzak bi ordu izan zituen esne arkume labeldun bat prestatu eta erretzeko.
|
|
Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal
|
Herriko
kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek:
|
|
Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau
|
herriko
plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek: esne arkume labelduna.
|
|
Azoka horietako bat berriki egina den Zuhaitz Merkatua izan da. Jakinzale eta landarezale asko biltzeaz gain, Euskal
|
Herriko
txoko guztietatik etorritako 22 ekoizle ere bildu zituen.
|
|
Urtarrilaren 28an, Zuhaitz Merkatuak bere hamaikagarren urtea bete zuen eta gaur egun mota horretako merkaturik garrantzitsuena da Euskal
|
Herri
osoan. Kronologikoki, aurten Tolosan egingo diren hamabi azoketako lehena izan da.
|
|
|
Herriko
udalak eta Tolosako babarrun koadrilak aukera aprobetxatu zuten bi erakundeon arteko hitzarmen bat izenpetzeko. Tolosa izena nazioarteko mailan areago zabaltzea du helburu aipaturiko hitzarmenak; bertako babarrun ekoizleek aspalditxotik daramate horixe bera egitenâ? ¦
|
|
Jardunaldiari amaiera emateko, lehiaketa gastronomiko bat izan zen lurraldeko
|
herri
elkarteen artean.
|
|
Estatuko leku ugaritan antolatzen diren piriniar arrazako ferietan erraz nabarmentzen dira hobekuntzak. Feria horietara erostera joaten direnetako asko eta asko gure
|
herriko
abeltzainak dira.
|
|
Baina gaixotasunak saihestu nahian, abeltzainek beste bide batzuetara jo behar izan dute abereak erakusteko edota salerosteko. Adibide horietako bat abenduaren 2an ikusi ahal izan genuen, Pozoblanco
|
herrian
, Cordoban. Han, Ganadu Feria birtual bat antolatu zuten.
|
|
Estatuan egindako Piriniar Arrazako lehen Feria Birtuala izan da. Dena den, Pozoblancoko Feria baino lehen, antzeko ekimenak antolatu izan zituzten beste arraza batzuekin, Badajozen esaterako (Zafra
|
herrian
) eta Gipuzkoan (Aian, hain zuzen), orduko protagonistak limousine arrazako behiak izan baziren ere.
|
|
Eta nola ez, kalitate handiko mota guztietako ardoak dastatzeko aukera izan zuten: Euskal
|
Herriko
ardoak eta beste leku batzuetako ardoak. Gure herrian egiten diren ardoek kalitate maila handia dute eta ardo azokaren antolatzaileek hori azpimarratu zuten.
|
|
Euskal Herriko ardoak eta beste leku batzuetako ardoak. Gure
|
herrian
egiten diren ardoek kalitate maila handia dute eta ardo azokaren antolatzaileek hori azpimarratu zuten.
|
|
Azoka honetaz berriro gozatzeko ia urtebete itxaron dugu; zorionez, gure
|
herrian
egindako ardo gozo hauek lagun, itxaronaldia ez zaigu horren aspergarria egingo. On degizuela!
|
|
Oro har, arraza piriniarraren eroslerik gehienak Euskal
|
Herrikoak
dira, gipuzkoarrak, nafarrakâ? ¦ Azken boladan, Kantabria aldeko abeltzain askotxo hasi dira behi piriniarrak erosten. Kontuan izan behar da esnetarako etxalde asko desagertu direla.
|
|
Arabako Errioxan Bastida dugu
|
herririk
ederrenetako eta garrantzitsuenetako bat. Leku magiko bat da inguru pribilegiatu batean, Toloño mendikatearen oinetan.
|
|
Sagardoetxea proiektuari, hain zuzen. Sagardoari eskainitako museo hau
|
herriko
kultur etxean zabalduko da. Obrak dagoeneko hasita daude.
|
|
Kultur Etxeko ipar hegian jarrita, 5.000 metro karratuko lursaila da eta Ipar Euskal
|
Herritik
espreski ekarritako 120 sagarrondo landatzeari ekin diote. Sagarlan elkarteko kideak eta udal langileak ari dira lan nekez horretan.
|
|
Astigarragako Sagardoetxea Sagardun Elkartearen proiektua da.
|
Herriko
Udala eta Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Tursmo Saila ditu laguntzaile.
|
|
Eusko Jaurlaritzaren datuen arabera, Euskadiko nekazaritza ekologikoa %6 igo da azken urtean. Gainera, datozen urteotan gehien garatuko den ataletako bat da eta 2020 urterako gure
|
herrian
kontsumitzen diren elikagai guztien %20 ekologikoak izatea espero da.
|