2006
|
|
Sagardoa ekoizteko eta kontsumitzeko ohitura oso aspaldikoa da Euskal Herrian. Sagardoaren historia ikertu dutenek Euskal
|
Herriko
sagardoari buruz aurkitu dituzten lehenengo idatziak XI. mendekoak dira; hala ere, erromatarren garaian jada irasagarren antzeko jakiren bat Euskal Herrian egiten zela erakusten duten beste aipamen batzuk ere badira.
|
|
Astigarraga Euskal
|
Herriko
sagardoaren hiriburua da, dudarik gabe. Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko.
|
|
Sagardun en lanari esker eta gure
|
herriko
sagardo ekoizleen lanari esker, edari preziatu horren ekoizpenak une gozoa bizi du Euskal Herrian. Gaur egun, ekoizpenaren %90 gure mugen barruan kontsumitzen da, kanpora ateratzen hasi bada ere:
|
2007
|
|
Zuk zeuk aukeratzen duzu. Eta sagardoa pitxerretan ateratzen dizute, gure
|
herrian
sagardoa hartzen dugun bezala alegia. Jersey uharteanere nahiko deigarria egin zitzaigun, Anglo normandar uharteak dira.
|
2012
|
|
Horiez gainera, urtero Tolosako Batasuna elkartekoen laguntza izaten dute. Antolatzaileek azaldu dutenez, Euskal
|
Herriko
sagardo lehiaketa zaharrena da Azpeitikoa: " Sagardozale Elkartetik eta ingurutik jasotako datuen arabera behintzat, hainbeste urte etenik egin gabe egin den txapelketarik ez dago Euskal Herrian; lehenago hasitako batzuk egongo ziren, baina bidean gelditutako asko dago hor".
|
2013
|
|
Apirilaren 15ean egindako aurkezpen eta sinadura ekitaldian parte hartu zuten eragile guztiek egun historikotzat jo zuten. Izan ere, Euskal
|
Herriko
sagardoaren historian, inoiz ez da lurralde ezberdinetako hainbeste eragile elkartu dituen proiekturik gauzatu.
|
2014
|
|
Bihar,
|
herriko
sagardoa dastatzeko aukera jarri dute Oñatiko gaztetxean. Txotx egitearekin batera, bazkaria egingo dute.
|
2015
|
|
• 18:30ean Feria.
|
Herriko
sagardo, gazta eta gainerako produktuen dastaketa eta bertako artisauen lanak ikusteko aukera izanen da. Tortilla dastaketa ere egonen da.
|
|
Txikito ko nagusiak bikote bat dira, gizona bilbotarra, Eder Montero, eta haren emazte Alex Raij, estatubatuarra. Estatu Batuetako eta Euskal
|
Herriko
sagarnoa ukan dute arrunt diferentak eta txotx deitu ohidura segitu dute, kupeletik edanik sagarnoa, menua ere euskalduna: hastapenean pintxoak eta ondoren bakailaoa, txuleta, intxaurrak gasna eta.
|
|
Ideia, Vancouverren ari den Jefferson Alvarez chef venezuelarrak ukan du, Txotx Basque Imports enpresa kanadarra laguntzaile. Alvarez sukaldaria Donostian trebatu eta formatua da eta biziki maite ditu euskal moldeak; Txotx Basque Imports, berriz, Euskal
|
Herriko
sagarnoa, txakolina eta kontserbak inportatzen dituen enpresa da, Euskal Herrira bidaiaturik euskal jateko eta edatekoez maitemindu ziren hiru kanadarrek sortua. Hegaluzea, sardina eta arrainkiak, pikillo biperra, sagarnoa eta txakolina banatzen ditu, besteak beste, Vancouver eta Ontario bezalako hirietan eta, emeki emeki arrakastaz ari da lanean euskal mozkinen saltzen Ipar Ameriketan.
|
2016
|
|
Euskal
|
Herriko
Sagardo Txapelketa Herrikoia egingo da aurten bigarren urtez, eta 3 finalaurreko izango dira finalaren aurretik. Horietako bigarrena Azpeitian izango da, irailaren 17an, larunbata, 20:00etan Iraurgi Saskibaloi taldeko tabernan.
|
|
Frontoian, Dema eta Askatasuna plazetan igande goiz eta eguerdi partean dastatu ditugun sagardoen jatorria ezagutu nahi? ...en 22ra arte: " Sagardo ibaiak, bizitza iturri" erakusketaOrdutegia: asteazkenetik ostiralera, 18:00etatik 20:00etara; larunbatean 12: 00etik 13: 30etara eta 18:00etatik 20:00etara, eta igandean 12: 00etik 13: 30etara.Tokia: Sutegiko erakustaretoa.Antolatzaileak: Sagardoaren Lurraldea; Usurbil, Hernani eta Astigarragako Udalak; Donostiako Aquarium a.Maiatzak 19, osteguna11: 00 Euskal
|
Herriko
Sagardoaren Ibilbide Turistikoaren aurkezpena Potxoenean.Maiatzak 20, ostirala19: 00 " Sagardoa bidegile" dokumentalaren proiekzioa Sutegin. Informazio gehiago: sagardoabidegile.eusMaiatzak 22, igandea:
|
2017
|
|
Sagardoa izan zen protagonista atzo, irailak 30, Azpeitiko Azoka Plazan, Euskal
|
Herriko
Sagardo Txapelketa Herrikoiaren finalaren bueltan. Udaletxeko kanpaiek 20:30ak jotzerako, berrehundik gora lagun zeuden bilduta Azoka Plazan, txapelketaren finalera iritsitako hamabi sagardoak dastatzeko eta horiek puntuatzeko prest.
|
|
2015ean antolatu zuten aurrenekoz Euskal
|
Herriko
Sagardo Txapelketa Herrikoia, eta orduan ere Azpeitiko Azoka Plazan jokatu zen finala. Orduko hartan, Petritegi sagardotegiak jantzi zuen sagardo onenaren txapela.
|
|
Gaur aurkeztu dute udaletxean, pleno aretoa leporaino beteta zela. Bertan izan dira Laxaro Azkune liburuaren egilea, Juan Joxe Agirre argazkilaria, Eneko Etxeberria Azpeitiko alkatea, Mikel Ibarzabal Festa batzordeburua eta Ane Lazkano
|
herriko
sagardo mugimenduko kidea.
|
2018
|
|
Eta hor aipatu zuen Anamarie (Sarratea) Lopateguiren eta Mikel Lopateguiren ‘Ogi Deli’ kantina eta kafetegia. Ogi berezia egiten dute (hortarik lekuaren izena, Ogi) eta sandwich eta ogitartekoak saltzen dituzte, baita ere euskal moldeko janari batzuk eta, edarien artean, konparazio, Euskal
|
Herriko
sagardoa, patxarana eta kalimotxoa, besteak beste. Nevadan burraso euskaldunen seme alaba dira Anamarie eta Mikel, atxikiak eta euskal musikariak, Anamariek akordeona eta Mikelek panderoa jotzen baitute, euskal bestetan eta Lamoille ko Ardi Baltza dantza taldearendako.
|
2019
|
|
12:00etan, 1888ko Zugastieta tren makinaren txanda izango da, eta 13:00etan bi trenetara igotzeko aukera izango da, Euzkadira eta 1913 urteko Portugal tren makinara, hain zuzen ere. Horrez gain, Euskal
|
Herriko
sagardo eta indaba dastaketa antolatu dute, eta jan edana 14:00 aldera izango da. Jarraian, bidaia egingo dute tren makinen osaera ezagutzeko.
|
2022
|
|
TOLOSA, OKZITANEA. Egun bat lehenago, ostiralean, Urte Bukaerako Besta eta ‘Sagardotegi Gaua’ eginen dute Tolosako Denak Bat Euskal Etxeko lagunek, Euskal
|
Herriko
sagardoa eskainiz, baita txuleta eta bakailao omeleta ere, Bazacle kiroldegian (19:00). Izena ematen ahal duzu telefonoz, 07 83 zenbakira deiturik, edo emailez, contact@denakbat. fr ra idatzirik.
|
2023
|
|
EUSKAL OHIDURAK BOISEN ERROTZEN. Arrakasta handia du urtero Boisen Oinkarien sagardotegiak, egiazko Euskal
|
Herriko
sagardoarekin egina gainera, Bereziartua etxekoarekin, kupeletik. Harro antolatzen dute, gauza desberdina eta bakarra eskainiz bertakoeri, guziak loriatzen, euskal kultura ezagutarazi eta zabalduz, eta sos puxka bat eskuraturik aurten 63 bete dituen, osagarri ederrean bete ere, Oinkari Dantza Taldeari laguntzeko.
|