2005
|
|
Aurtengo pregoilaria Iker Romero izan da,
|
bere esku
baloi taldea Tunisiako mundu txapelketako irabazlea izan baita. Bartzelonan bizi bada ere, gasteiztar honek ez ditu bere lurraldeko ardo gozoak ahaztu.
|
|
Aurtengo pregoilaria Iker Romero izan da, bere esku baloi taldea Tunisiako mundu txapelketako irabazlea izan baita. Bartzelonan bizi bada ere, gasteiztar honek ez ditu
|
bere
lurraldeko ardo gozoak ahaztu.
|
|
Mendikoiko gerentea hasiera ekitaldian izan zen eta nekazaritza eskolen bilakaera etengabea izan dela azpimarratu zuen. Sektoreak
|
berak
egindako ekarpenek badute zerikusirik horrekin.
|
|
Ikasturtea hasita, Sustraia eskoletara itzuli da
|
bertan
ohikoak diren irudiak jasotzeko. Ikasleek ikasteari ekiten diote egunen baten lehen sektorean lan egiteko ilusioarekin.
|
|
Denok badakigu lehen sektorean batez besteko adina nahiko altua dela. Horregatik, garrantzitsua da oraintxetik
|
bertatik
lanean hastea, egoera aldatzeko. Eta horretan dihardugu.
|
|
Bide bakarra da hori, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak
|
bere
tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio horren zati dira.
|
|
Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaigintza sailak, hiru Foru Aldundiekin batera, aztertu ditu pentsuak egiteko lehengaien bilakaera eta merkatuak. Bestalde, hainbat neurri hartu ditu, lehorteak bazkalekuetan eta
|
beraz
abeltzaintzan izan duen eragin txarra arintzeko.
|
|
Garrantzitsua da herri bakoitzak
|
bere
historiaren memoria izatea. Eta gu bezala, munduko artzain asko saiatzen dira euren aspaldiko tradizioei eusten.
|
|
Lurra maite dugu, ekosistema zaintzen dugu. Bakoitzak
|
bere
modura egiten ditu gauzak, baina denok dugu helburu bera: lurraren biziraupena eta norberaren biziraupena.
|
|
Lurra maite dugu, ekosistema zaintzen dugu. Bakoitzak bere modura egiten ditu gauzak, baina denok dugu helburu
|
bera
: lurraren biziraupena eta norberaren biziraupena.
|
|
Peio Urdapilletak honetaz hitz egin digu Bidaniako
|
bere
etxaldean.
|
|
Peiok betidanik izan du oso garbi
|
bere
etorkizuna uztarturik zegoela bertoko abereren batekin. Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen.
|
|
Peiok betidanik izan du oso garbi bere etorkizuna uztarturik zegoela bertoko abereren batekin. Duela zortzi urte
|
bere
ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen. Eta orduz geroztik, beti egin du lan euskal txerriarekin.
|
|
Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta
|
bera
bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
|
|
Beste alde batetik, Asier Arana eta Kariberako garapenaren mundu foroaren koordinatzailea bidaia bat egiten ari da Brasilen, Bolivian eta Perun zehar.
|
Bertako
landa eremuak bisitatu eta hango nekazari elkarteekin eta erakundeekin bildu da. Bidaiaren helburu nagusietako bat landa garapeneri buruzko mintegi iraunkor bat sortzea da, landa giroan mundu osoan gertatzen ari diren aldaketei garaiz antzeman eta irtenbideak bilaketzeko asmoz.
|
|
Haiekin alderaturik, guk oso modu berezia dugu produktuak kontrolatzeko. Bi aldeetan ezaugarri
|
bera
topatu dute: emakumeen lana.
|
|
Oso herrialde interesgarria da.
|
Bere
produtuak baloratzen badaki eta. Hori garrantzi handikoa da.
|
|
Gure egunotan, euren ardien esnearekin gazta egiten duten artzainak, lau probintziatakoak, Artzain Gazta Kooperatiban elkartuta daude. Elkarteak aspaldian hasi zuen
|
bere
ibilbidea, duela hamar urte baino gehiago, sektorea egituratzeko asmoz.
|
|
Eider Ordoñez sopelaztarrak gaztak eta esnekiak ekoizten ditu Maruriko
|
bere
etxaldean.
|
|
Nekazaritza ekologikoan diharduten ekoizle guztiek dute ezaugarri
|
bera
: ingurunerako eta garapen iraunkorrerako nekazaritza ekologikoak duen garrantzia oso ondo ulertzen dute eta kontzientzi maila handia dute hortaz.
|
|
Mendi hauetan, orain dela urte gutxi arte, artzaintzak eta abeltzaintzak garrantzi handia izan zuten
|
bertako
ekonomian.
|
|
Oraingoan, 22 gazta aritu dira lehian aurreneko sariagatik; batzuk, kalitate handikoak; hain onak beste lehiaketa batzuetan sariak irabazita batzuek. ( (eareago, aurten
|
bertan
sariak irabazi dituzte beste lehiaketa batzuetan.))
|
|
Gorputzeko larrua eta hanketako larrua aprobetxatzen da. Hankak oso sendoak dira; animalia honek hortxe du
|
bere
indarrik handiena. Hegazti korrikalaria da eta.
|
|
Euskal oiloak ez du oilo arruntak adina erruten. Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu
|
berarekin
. Azken batean, baserritarrek eta etxekoandreek hori nahi dute:
|
|
Hitzak
|
berak
dio: gazta bikaina da.
|
|
Garrantzi handiko saria da. Munduko leku guztietara eraman dut Idiazabal gazta, eta gauza
|
bera
egingo dut aurrerantzean. Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut.
|
|
Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut. Eta gauza
|
bera
egiten jarraituko dut, oso erraza baita gazta honekin ondo geratzea. Egia esan, artzain hauek primerako gaztak egiten dituzte.
|
|
Euskal arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du
|
bere
jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat. Hori dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
|
|
Baina laugarren gamako lantegi honi esker, prezioak aldez aurretik finkatuta daude.
|
Beraz
badakizu urteko prezioa zein izango den eta ekoizpena, beraz, ziurtatuta daukazu. Lehen, ordea, ez zenekien salduko ote zenuen, bota ote zenuenâ? ¦ Apirilean hasi ginen barietate horiekin.
|
|
Mahaiaren egoitza Ordizian egongo zen eta hiltegiek, artzainek eta Ordiziako udalak hartu zuten parte proiektuan. Udalak egoitza
|
bertan
jartzea proposatu zigun eta guk pozik onartu genuen proposamena. Ordura arte, arkumearen prezioa Ordiziako azokan jartzen zen, asteazkeneko azokan.
|
|
Epaimahaikideen artean, gastronomiako eta elikagaigintzako adituak ere topatu genituen. Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta
|
berak
ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
|
|
Eta egiaztatu duenez, aurten 2003an eta batez ere 2004an baino antxoa gazte gehiago dago. Hala ere, ikerketa kanpaina hauek nahiko laburrak izaten dira eta
|
beraz
ezin da taxuzko ondoriorik atera 2006 urteko arrantzaldiari begira.
|
|
Administrazioak eta euskal arrantza sektoreak hasieratik
|
bertatik
erabaki zuten 2005 urteko antxoa arrantzaldia bertan behera uztea. Neurria ezinbestekoa izan zen antxoaren biziraupena ziurtatzeko.
|
|
Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da
|
bere
giroan. Gaur egun globalizazioaz mintzatzen da eta badirudi horrek industriarekin zerikusia duela, edota komunikazio enpresei soilik dagokien kontua dela, lehen mailako sektorea hortik kanpo egongo balitz bezala edo.
|
|
zergatik hau eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi
|
berean
, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko. Beraz, aldi berean beste bi azpisektore izango ditugu ziurraski, eta urteko lehen seihilekoan edo lehenbiziko emaitzak lortzea espero dugu.
|
|
Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko. Beraz, aldi
|
berean
beste bi azpisektore izango ditugu ziurraski, eta urteko lehen seihilekoan edo lehenbiziko emaitzak lortzea espero dugu. Aurkezpen honetan ideia orokorra besterik azaldu ez bada ere, guk berehala jarriko gara martxan.
|
|
Gure saridun guztiek ezaugarri
|
bera
dute: saria merezi ez dutela uste baitute denek.
|
|
Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure herriko eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue. Nik gauza
|
bera
esaten diet beti komunikabideei: zuek gabe existituko ez bagina bezala izango litzateke.
|
|
Urtebeteko edo 2 urteko landareak lantzeko perstatzen dugu lursaila. Onddoak ordurako
|
bere
landaretxoa du; erroetan du. Hauxe duzue boilur beltza.
|
|
Arteekin, seigarren edo zazpigarren urtean hasten gara emaitzak lortzen. Boilurra lurrera eta zuhaitzera egokitu eta gero,
|
bere
ekoizpen lurra mugatzen du. Lehenik, zuhaitz inguruko belar guztia kentzen du; eta guk badakigu hor boilurra dagoela.
|
|
2006 urtean 20ren bat hektarea prestatu ditugu eta modu
|
berean
jarraituko dugu gainerakoekin â?, boilurra lantzean, ekoizleak erakutsiko duen gogoaren araberaâ??. Poliki egin behar dira urratsak, eta ondo ikusi gauzak nola doazen.
|
2006
|
|
bata azienda beltza da eta bestea azienda zuria. Baina biek ezaugarri
|
bera
dute: azienda ekologikoak dira.
|
|
|
Bere
zapore bakanari esker, sagardoa txit egokia da gure herriko hamaika plater laguntzeko. Eta adituei kasu eginez gero, iazko uztaren kalitatea apartekoa da.
|
|
Oraintxe
|
bertan
salda bat prestatzen ari gara oilasko saltsarako. Hezurrik gabeko oilaskoa izango da, eta barrutik Gijonako turroiz beteta egongo da.
|
|
Hotel eta jatetxeetan lanean ari diren sukaldari profesional guztiek parte har dezakete lehiaketa hauetan, baldindintza batzuk betez gero, esaterako, 23 urte baino gehiago izatea. Sukaldari bakoitza
|
bere
laguntzailearekin etortzen da. Laguntzaileak, berriz, ez ditu 22 urte baino gehiago izan behar.
|
|
Aiala Sukaldaritza Akademia Karlos Argiñanorena da eta hortxe egin zuten txapelketa. Daniel Negreira gazteak Donostiako Ilarra Jatetxea ordezkatzen zuen eta
|
berak
irabazi zuen. Bigarren sailkatua Iban Garin izan zen, Elgoibarko Belastegi Jetetxekoa.
|
|
Aurten, Jose Luis Korta arduratu da sagardoaren sasoi berria aurkezteaz. Izen handiko arraunlaria da, eta Castroko traineruaren entrenatzailea gaur egun. Hortaz, txotxaren tradizioa bultzatu duten pertsonaia ospetsuen zerrendara igaro da
|
bera
ere.
|
|
Esango dizut nortzuk garen. Emakume talde bat gara, eta gogo handiz eta seriotasun handiz lan egiteaz gain, telemarketing hurbila egiten dugu, hau da, plataforma handietan, dei zentro erraldoietan, ba 300 edo 400 mahai daude bakoitza
|
bere
sistema informatikoarekin, eta hor jende pilo bat dago mezuak hona eta hara bidaltzen, modu bereizgabean. Guk, ordea, telemarketing mota zuzenagoa egiten dugu; gutako bat harremanetan jartzen da balizko bezeroarekin eta bien arteko harreman pertsonala sortzen da.
|
|
Postu egonkorrak dira, hemetxe gelditzen dira. Enpresa honetan aspaldiko nominak daude, jendeak oso ongi egiten du lan
|
bere
konbenioarekin, lan duina dute eta ongi ordaindua daude. Beraz, nomina egonkor eta sendo horiek areagotu nahi genituzke, orain arte izan dugunaren antzeko proportzioan.
|
|
Sortu zenetik igaroak diren sei urteotan MK CENTER enpresak lau bider handitu du
|
bere
lan-taldea, 4 tele operadore izatetik 18 izatera igaro baita. Beraz, gaur egun, 18 langile dira guztira.
|
|
Marketing telefonikoan aditua den talde batek osatua, MK CENTER enpresa telefono bidezko salmentan espezializatu da eta
|
bere
zerbitzuak Interneten bidez ere eskaintzen ditu.
|
|
Udala eta hainbat elkarte egun
|
beraz
baliatu ziren Gregorio Auzmendi omentzeko. Ordiziako ekimen gastronomikoen prestu hau iaz hil baitzen.
|
|
Urtarrilaren 28an, Zuhaitz Merkatuak
|
bere
hamaikagarren urtea bete zuen eta gaur egun mota horretako merkaturik garrantzitsuena da Euskal Herri osoan. Kronologikoki, aurten Tolosan egingo diren hamabi azoketako lehena izan da.
|
|
Sei urte hauetan lortutako emaitzak â?, oso onakâ? izan dira, Elviraren
|
beraren
esanetan. Dena den, hasierako uneak nahiko zailak izan zirela gogoratzen du.
|
|
Elvira Carrasco emakume bipilaren irudia da;
|
bere
patuaren jabe izatea erabaki duen landa inguruetako enpresari berria. Hemendik aurrera, beste emakume ekintzaile batzuk ezagutzeko aukera izango dugu Sustraia saioaren barruan.
|
|
Herriko udalak eta Tolosako babarrun koadrilak aukera aprobetxatu zuten bi erakundeon arteko hitzarmen bat izenpetzeko. Tolosa izena nazioarteko mailan areago zabaltzea du helburu aipaturiko hitzarmenak; bertako babarrun ekoizleek aspalditxotik daramate horixe
|
bera
egitenâ? ¦
|
|
Behi piriniarra abere mantso eta kementsua da eta luzaro bizitzea da arrazaren beste ezaugarri bat. Behi batek 10 eta 12 txahal egin ditzake
|
bere
bizitzan. Arraza preziatu horren beste ezaugarri batzuk hauek dira:
|
|
Beraiek arduratzen dira
|
bertako
Turismo Bulegoa kudeatzeaz. Herriari eta inguruei buruzko ohiko informazioak biltzeaz gain, â?. Thabucaâ, k beste hainbat zerbitzu osagarri ere eskaintzen ditu.
|
|
ez da ohiko turismo bulegoa, Turismo Zerbitzuetarako Zentroa baizik. Izenak
|
berak
hori esan nahi du.
|
|
Egun bakarreko txangoak izan daitezke: ...batez ere ardoari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor
|
bere
kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
|
|
Eta oraindik ere gustatzen zait. Itsasoko jendea, itsasoko profesionalak ikusten dituzu, kultura gutxikoak baina aldi
|
berean
nortasun handikoak. Eta bi urtean patroi edo mekanikari bikainak eginak ateratzen dira eskolatik, munduko itsaso guztietan arrantzatu eta nabigatzeko prest.
|
|
Berregituraketa oso gogorra izan zen. Eta gobernuak
|
berak
egindako ahalegina ere nabarmendu beharra dago, kalteak arintzen saiatu baitzen. Izan ere kalteak izugarriak izan ziren:
|
|
Latza da zezena aurrez aurre izatea. Baina dena pasata dagoenean,
|
bertatik
bertara baino aiseago onartzen dituzu behinola gorabeherak.
|
|
Latza da zezena aurrez aurre izatea. Baina dena pasata dagoenean, bertatik
|
bertara
baino aiseago onartzen dituzu behinola gorabeherak.
|
|
Bertoko arraza asko desagertzeko arriskuan zeudela ohartu ginen, Euskal Abereak delako sailkapenean daude. Orduan, hasieratik
|
bertatik
egin genuen arraza horien sustapenaren eta berreskurapenaren alde. Gure esku zegoen guztia egin genuen, azokaren bidez eman genituen ezagutzera, eta urtero 15.000 edo 20.000 lagun erakartzea lortzen dugu, arraza horien egoera zein den jakin dezaten.
|
|
Amaitzeko, Nardiz sariketako hiru saridunekin hitz egingo dugu. Luis Mari Viterik, Jose Ignazio Espelek eta Jose Etxebarriak euren esperientziak kontatuko dizkigute; nork
|
bere
arloan, lehen sektorearekin izan duten harremana azalduko digute hirurek.
|
|
Nardiz sarietan sektore osoaren lana eskertzen bada ere, urtero pertsona jakin batzuk dira saridunak. Sektoreak
|
berak
proposatzen ditu hautagaiak; eta horren ostean, epaimahai batek aztertzen ditu proposamenak. Epaimahaiko kideak hauek dira:
|
|
izateaz gain, beste hainbat sari ere irabaziak ditu Elosuko arabar honek. Abeltzaintzan aritutako 36 urteetan, Luis Mari Viterik sari askotxo pilatu ditu
|
bere
lanaren omenez...
|
|
Luisa Mari Viterik hirurogeita hamarreko hamarkadan hasi zuen
|
bere
ibilbide profesionala, aitaren eskutik. Eta aurrerago, anaiarekin eta hirugarren bazkide batekin jarraitu zuen.
|
|
62 urterekin, Arabako langile porrokatu honek
|
bere
lana aintzatetsita ikusi du Nardiz sarietako batekin, abeltzaintzan egin duen bideagatik. Sariak, gainera, badu halako balio erantsi bat, haren lana hobekien epai dezaketenek eman baitiote saria:
|
|
Sariak, gainera, badu halako balio erantsi bat, haren lana hobekien epai dezaketenek eman baitiote saria:
|
beraren
lankideek.
|
|
Bakailao ontzietako bizitza gogorrak forjatu zuen Jose Ignazio Espelen bizitza profesional osoa ia. Bakailao urak eta Ternuako itsaso hotzak atzean utzita,
|
bere
bizitzako garairik gustukoenak hasi zituen: prestakuntza garaiak.
|
|
Pasaiara. Oraingoan, portuko agintaritza
|
bere
gain hartzera. Hemen, lan-gela honetan, esker oneko agertzen da, bere lan-taldeen arteko lankidetza estua dela eta.
|
|
Oraingoan, portuko agintaritza bere gain hartzera. Hemen, lan-gela honetan, esker oneko agertzen da,
|
bere
lan-taldeen arteko lankidetza estua dela eta. Taldekako lana da Jose Ignaziorentzat lorpen mota guztien funtsezko urratsa.
|
|
Frutazaintzako lana eta erizaintzako laguntzaile lana tartekatu zituen, harik eta sagarrondo, udareondo edota intxaurrondoekiko grinak
|
bere
zaletasun handienaren alde egitera bultzatu zuen arte.
|
|
Aitonaren irakaspenak frutazaintzan izandako lorpenen oinarria izan ziren. Gero, Josek
|
bere
â?, arrakastaren sekretuaâ, deritzona etorri zen:
|
|
300 sari hauek Joseren artearen berri ematen digute. Orain, beste frutazain batzuek
|
bera
gainditzea espero du, orain dela urte batzuk hark berak egin zuen bezala.
|
|
Nardiz sarien banaketa atzean utzita, Jose Etxebarria
|
bere
sartuta dabil berriro. Gutxik adina daki langintza honetaz eta saria horren froga garbia da.
|
|
Iaz Euskal Herrian izan genuen eguraldia oso ona izan zen mahastizaintzarako. Hortik datorkio aurtengo txakolinari
|
bere
kalitate bikaina.
|
|
Mahastizainei dagokienez, kopuruak
|
bere
horren dirau: berrehun eta laurogeita bat.
|
|
Aitorrek
|
bere
ardi etxaldea zabaltzeko proiektu bat dauka esku artean. Alde horretatik, ikastaroan jaso dituen aholkuak eta irakaspenak oso baliagarriak izango ditu etorkizunerako.
|
|
Oraindik desagertu ez den euskal txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek
|
bere
liburuan.
|
|
Beraz, guztiau biltzea, datu base batean gordetzea eta mundu guztiaren eskura jartzea izugarri garrantzitsua dela iruditzen zait. Horrela, norbaitek produktu horiei buruzko ikerketaren bat egin nahi badu, behintzat abiapuntu bat izango du
|
bere
ikerketak oinarritzeko. Dagoeneko eginda dauden gauzak egiten ez du denborarik galduko.
|
|
Garaiak aldatu egin dira. Lehen jatorri izenik ez zegoenez, bakoitzak gauzak egiten zituen
|
bere
erara. Baina jatorri izena sortu zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira.
|
|
Baina jatorri izena sortu zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira. Jatorri izenaren araubideak kontzeptua
|
bera
aldatu du: orain arau batzuk daude, barietate batzuk ere badaude baina prozesu guztien gaineko kontrolak zorrotzagoak dira.
|
|
Kontseiluak edo Kontseiluko dasta batzordeak txakolina dastatu eta araubidea betetzen duen ala ez egiaztatzen du. Produktua merkaturatu, ezagutzera eman eta salmentak antolatzeko orduan, errazagoa da denak batera lan egitea â?, jatorri izen modura alegiaâ??, nork
|
bere aldetik
baino. Batzuek uste dute â?, munduko erregeakâ?
|
|
Berak beste inork baino hobeto ezagutzen ditu Idiazabal gaztaren sekretu guztiak. Eta egunero,
|
bere
baserrian beti, gaztak eskuz prestatzen jarduten du, bere ardien esnea beste lehengairik erabili gabe.
|
|
Berak beste inork baino hobeto ezagutzen ditu Idiazabal gaztaren sekretu guztiak. Eta egunero, bere baserrian beti, gaztak eskuz prestatzen jarduten du,
|
bere
ardien esnea beste lehengairik erabili gabe.
|
|
Rosa Marik
|
bere
lanbidea maite du eta produktuan nabaritzen da hori. Irabazi dituen garaikurretako batzuk erakutsi dizkigu.
|
|
Ekainaren 16an, ostiralean, jai bat antolatu zuten Arabako Errioxako Upategien Elkartean, ABRA izeneko elkartean alegia. Agintariak, upategi eta erakundeen ordezkariak eta telekomunikabideak Elorriaga Jauregia izeneko Hotelean bildu ziren, izen
|
bereko
herrian, Elorriagan, ekaineko hirugarren ostiralean urtero antolatzen den ekitaldian parte hartzeko.
|
|
Egun
|
berean
hainbat kide omentzeko ere aprobetxatu zuten. Batzuk egin duten ibilbideagatik edo irabazi duten izen onagatik omendu zituzten; eta beste batzuk eskarmentu handikoak izateagatik, edo alderantziz, gazteak eta etorkizun onekoak izateagatik.
|
|
Garai batean, beharrezkoa izan zen ehizaren aldeko aldarrikapen handi batzuk egitea. Eta tamalez, gauza
|
bera
egin behar izan dugu arrantzararen kasuan. Kasu batean eta bestean, dagoen ilusioa ikaragarria da.
|
|
Gaztelako galdoa, penintsulakoa, Errusiakoak... Munduko lautada guztietan jendeak galgoak maite ditu, eta ez da beharrezkoa galgoak
|
bere
maitasuna erakustea, ezta jabeak galgoari ere. Galgoa familiaren zati da, kulturaren zati da.
|
|
Kultura garbia da, ez dago idatzita, ez garailerik ez garaiturik ez dago. Inork ez du ezer eraman nahi
|
beretzat
. Galgoak dira, besterik gabe.
|
|
Mendira joatea bezala da. Gauza
|
bera
da.
|
|
Azterketa nahiko berezia da. Alde batetik, beste azterketa bat baino ez da, baina aldi
|
berean
azterketa organoleptikoa da, hau da, kontsumitzaileak ardo hauek sentituko duenarekin estu loturik dago. Beraz, upategien ikuspuntutik, balio handiko informazioa lortzen da.
|
|
deritzen ilarren alde egitea erabaki zuen. Ilar mota hau jatorriz Gipuzkoako kostaldekoa da eta Jaimek eta
|
bere
emazteak baino ez dute ekoizten.
|
|
goldatze lanak, ereintza, zurkaitza jartzea, eguneko bilketak, hautaketa, kalibrazioa eta ontziraketa. Azkenean, lan guztiorrek
|
bere
saria dauka: goi mailako plater bat, eskuratzen oso oso zaila dena.
|
|
Arkautera jo dugu, Mendikoiren egoitza
|
bertan
baitago, eta Lander Arregirekin bildu gara Gaztenek planari buruz hitz egiteko. Urtebete igaro baita Gaztenek martxan jarri zenetik.
|
|
4 edo 5 urte dira Jaime ezagutzen dudanetik, eta elkarrekin lan egiten dugu, barazki onak lortzeko. Hark gu ulertzen gaitu sukaldari moduan, eta guk
|
bera
ulertzen dugu nekazari moduan. Elkar ulertzen dugu beraz.
|