Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 584

2005
‎Aurtengo pregoilaria Iker Romero izan da, bere esku baloi taldea Tunisiako mundu txapelketako irabazlea izan baita. Bartzelonan bizi bada ere, gasteiztar honek ez ditu bere lurraldeko ardo gozoak ahaztu.
‎Aurtengo pregoilaria Iker Romero izan da, bere esku baloi taldea Tunisiako mundu txapelketako irabazlea izan baita. Bartzelonan bizi bada ere, gasteiztar honek ez ditu bere lurraldeko ardo gozoak ahaztu.
‎Mendikoiko gerentea hasiera ekitaldian izan zen eta nekazaritza eskolen bilakaera etengabea izan dela azpimarratu zuen. Sektoreak berak egindako ekarpenek badute zerikusirik horrekin.
‎Ikasturtea hasita, Sustraia eskoletara itzuli da bertan ohikoak diren irudiak jasotzeko. Ikasleek ikasteari ekiten diote egunen baten lehen sektorean lan egiteko ilusioarekin.
‎Denok badakigu lehen sektorean batez besteko adina nahiko altua dela. Horregatik, garrantzitsua da oraintxetik bertatik lanean hastea, egoera aldatzeko. Eta horretan dihardugu.
‎Bide bakarra da hori, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak bere tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio horren zati dira.
‎Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaigintza sailak, hiru Foru Aldundiekin batera, aztertu ditu pentsuak egiteko lehengaien bilakaera eta merkatuak. Bestalde, hainbat neurri hartu ditu, lehorteak bazkalekuetan eta beraz abeltzaintzan izan duen eragin txarra arintzeko.
‎Garrantzitsua da herri bakoitzak bere historiaren memoria izatea. Eta gu bezala, munduko artzain asko saiatzen dira euren aspaldiko tradizioei eusten.
‎Lurra maite dugu, ekosistema zaintzen dugu. Bakoitzak bere modura egiten ditu gauzak, baina denok dugu helburu bera: lurraren biziraupena eta norberaren biziraupena.
‎Lurra maite dugu, ekosistema zaintzen dugu. Bakoitzak bere modura egiten ditu gauzak, baina denok dugu helburu bera : lurraren biziraupena eta norberaren biziraupena.
‎Peio Urdapilletak honetaz hitz egin digu Bidaniako bere etxaldean.
‎Peiok betidanik izan du oso garbi bere etorkizuna uztarturik zegoela bertoko abereren batekin. Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen.
‎Peiok betidanik izan du oso garbi bere etorkizuna uztarturik zegoela bertoko abereren batekin. Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen. Eta orduz geroztik, beti egin du lan euskal txerriarekin.
‎Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
‎Beste alde batetik, Asier Arana eta Kariberako garapenaren mundu foroaren koordinatzailea bidaia bat egiten ari da Brasilen, Bolivian eta Perun zehar. Bertako landa eremuak bisitatu eta hango nekazari elkarteekin eta erakundeekin bildu da. Bidaiaren helburu nagusietako bat landa garapeneri buruzko mintegi iraunkor bat sortzea da, landa giroan mundu osoan gertatzen ari diren aldaketei garaiz antzeman eta irtenbideak bilaketzeko asmoz.
‎Haiekin alderaturik, guk oso modu berezia dugu produktuak kontrolatzeko. Bi aldeetan ezaugarri bera topatu dute: emakumeen lana.
‎Oso herrialde interesgarria da. Bere produtuak baloratzen badaki eta. Hori garrantzi handikoa da.
‎Gure egunotan, euren ardien esnearekin gazta egiten duten artzainak, lau probintziatakoak, Artzain Gazta Kooperatiban elkartuta daude. Elkarteak aspaldian hasi zuen bere ibilbidea, duela hamar urte baino gehiago, sektorea egituratzeko asmoz.
‎Eider Ordoñez sopelaztarrak gaztak eta esnekiak ekoizten ditu Maruriko bere etxaldean.
‎Nekazaritza ekologikoan diharduten ekoizle guztiek dute ezaugarri bera : ingurunerako eta garapen iraunkorrerako nekazaritza ekologikoak duen garrantzia oso ondo ulertzen dute eta kontzientzi maila handia dute hortaz.
‎Mendi hauetan, orain dela urte gutxi arte, artzaintzak eta abeltzaintzak garrantzi handia izan zuten bertako ekonomian.
‎Oraingoan, 22 gazta aritu dira lehian aurreneko sariagatik; batzuk, kalitate handikoak; hain onak beste lehiaketa batzuetan sariak irabazita batzuek. ( (eareago, aurten bertan sariak irabazi dituzte beste lehiaketa batzuetan.))
‎Gorputzeko larrua eta hanketako larrua aprobetxatzen da. Hankak oso sendoak dira; animalia honek hortxe du bere indarrik handiena. Hegazti korrikalaria da eta.
‎Euskal oiloak ez du oilo arruntak adina erruten. Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu berarekin . Azken batean, baserritarrek eta etxekoandreek hori nahi dute:
‎Hitzak berak dio: gazta bikaina da.
‎Garrantzi handiko saria da. Munduko leku guztietara eraman dut Idiazabal gazta, eta gauza bera egingo dut aurrerantzean. Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut.
‎Tokiora eta munduko herrialde askotara eraman dut. Eta gauza bera egiten jarraituko dut, oso erraza baita gazta honekin ondo geratzea. Egia esan, artzain hauek primerako gaztak egiten dituzte.
‎Euskal arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du bere jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat. Hori dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
‎Baina laugarren gamako lantegi honi esker, prezioak aldez aurretik finkatuta daude. Beraz badakizu urteko prezioa zein izango den eta ekoizpena, beraz, ziurtatuta daukazu. Lehen, ordea, ez zenekien salduko ote zenuen, bota ote zenuenâ? ¦ Apirilean hasi ginen barietate horiekin.
‎Mahaiaren egoitza Ordizian egongo zen eta hiltegiek, artzainek eta Ordiziako udalak hartu zuten parte proiektuan. Udalak egoitza bertan jartzea proposatu zigun eta guk pozik onartu genuen proposamena. Ordura arte, arkumearen prezioa Ordiziako azokan jartzen zen, asteazkeneko azokan.
‎Epaimahaikideen artean, gastronomiako eta elikagaigintzako adituak ere topatu genituen. Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta berak ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
‎Eta egiaztatu duenez, aurten 2003an eta batez ere 2004an baino antxoa gazte gehiago dago. Hala ere, ikerketa kanpaina hauek nahiko laburrak izaten dira eta beraz ezin da taxuzko ondoriorik atera 2006 urteko arrantzaldiari begira.
‎Administrazioak eta euskal arrantza sektoreak hasieratik bertatik erabaki zuten 2005 urteko antxoa arrantzaldia bertan behera uztea. Neurria ezinbestekoa izan zen antxoaren biziraupena ziurtatzeko.
‎Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan. Gaur egun globalizazioaz mintzatzen da eta badirudi horrek industriarekin zerikusia duela, edota komunikazio enpresei soilik dagokien kontua dela, lehen mailako sektorea hortik kanpo egongo balitz bezala edo.
‎zergatik hau eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi berean , ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko. Beraz, aldi berean beste bi azpisektore izango ditugu ziurraski, eta urteko lehen seihilekoan edo lehenbiziko emaitzak lortzea espero dugu.
‎Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko. Beraz, aldi berean beste bi azpisektore izango ditugu ziurraski, eta urteko lehen seihilekoan edo lehenbiziko emaitzak lortzea espero dugu. Aurkezpen honetan ideia orokorra besterik azaldu ez bada ere, guk berehala jarriko gara martxan.
‎Gure saridun guztiek ezaugarri bera dute: saria merezi ez dutela uste baitute denek.
‎Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure herriko eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue. Nik gauza bera esaten diet beti komunikabideei: zuek gabe existituko ez bagina bezala izango litzateke.
‎Urtebeteko edo 2 urteko landareak lantzeko perstatzen dugu lursaila. Onddoak ordurako bere landaretxoa du; erroetan du. Hauxe duzue boilur beltza.
‎Arteekin, seigarren edo zazpigarren urtean hasten gara emaitzak lortzen. Boilurra lurrera eta zuhaitzera egokitu eta gero, bere ekoizpen lurra mugatzen du. Lehenik, zuhaitz inguruko belar guztia kentzen du; eta guk badakigu hor boilurra dagoela.
‎2006 urtean 20ren bat hektarea prestatu ditugu eta modu berean jarraituko dugu gainerakoekin â?, boilurra lantzean, ekoizleak erakutsiko duen gogoaren araberaâ??. Poliki egin behar dira urratsak, eta ondo ikusi gauzak nola doazen.
2006
‎bata azienda beltza da eta bestea azienda zuria. Baina biek ezaugarri bera dute: azienda ekologikoak dira.
Bere zapore bakanari esker, sagardoa txit egokia da gure herriko hamaika plater laguntzeko. Eta adituei kasu eginez gero, iazko uztaren kalitatea apartekoa da.
‎Oraintxe bertan salda bat prestatzen ari gara oilasko saltsarako. Hezurrik gabeko oilaskoa izango da, eta barrutik Gijonako turroiz beteta egongo da.
‎Hotel eta jatetxeetan lanean ari diren sukaldari profesional guztiek parte har dezakete lehiaketa hauetan, baldindintza batzuk betez gero, esaterako, 23 urte baino gehiago izatea. Sukaldari bakoitza bere laguntzailearekin etortzen da. Laguntzaileak, berriz, ez ditu 22 urte baino gehiago izan behar.
‎Aiala Sukaldaritza Akademia Karlos Argiñanorena da eta hortxe egin zuten txapelketa. Daniel Negreira gazteak Donostiako Ilarra Jatetxea ordezkatzen zuen eta berak irabazi zuen. Bigarren sailkatua Iban Garin izan zen, Elgoibarko Belastegi Jetetxekoa.
‎Aurten, Jose Luis Korta arduratu da sagardoaren sasoi berria aurkezteaz. Izen handiko arraunlaria da, eta Castroko traineruaren entrenatzailea gaur egun. Hortaz, txotxaren tradizioa bultzatu duten pertsonaia ospetsuen zerrendara igaro da bera ere.
‎Esango dizut nortzuk garen. Emakume talde bat gara, eta gogo handiz eta seriotasun handiz lan egiteaz gain, telemarketing hurbila egiten dugu, hau da, plataforma handietan, dei zentro erraldoietan, ba 300 edo 400 mahai daude bakoitza bere sistema informatikoarekin, eta hor jende pilo bat dago mezuak hona eta hara bidaltzen, modu bereizgabean. Guk, ordea, telemarketing mota zuzenagoa egiten dugu; gutako bat harremanetan jartzen da balizko bezeroarekin eta bien arteko harreman pertsonala sortzen da.
‎Postu egonkorrak dira, hemetxe gelditzen dira. Enpresa honetan aspaldiko nominak daude, jendeak oso ongi egiten du lan bere konbenioarekin, lan duina dute eta ongi ordaindua daude. Beraz, nomina egonkor eta sendo horiek areagotu nahi genituzke, orain arte izan dugunaren antzeko proportzioan.
‎Sortu zenetik igaroak diren sei urteotan MK CENTER enpresak lau bider handitu du bere lan-taldea, 4 tele operadore izatetik 18 izatera igaro baita. Beraz, gaur egun, 18 langile dira guztira.
‎Marketing telefonikoan aditua den talde batek osatua, MK CENTER enpresa telefono bidezko salmentan espezializatu da eta bere zerbitzuak Interneten bidez ere eskaintzen ditu.
‎Udala eta hainbat elkarte egun beraz baliatu ziren Gregorio Auzmendi omentzeko. Ordiziako ekimen gastronomikoen prestu hau iaz hil baitzen.
‎Urtarrilaren 28an, Zuhaitz Merkatuak bere hamaikagarren urtea bete zuen eta gaur egun mota horretako merkaturik garrantzitsuena da Euskal Herri osoan. Kronologikoki, aurten Tolosan egingo diren hamabi azoketako lehena izan da.
‎Sei urte hauetan lortutako emaitzak â?, oso onakâ? izan dira, Elviraren beraren esanetan. Dena den, hasierako uneak nahiko zailak izan zirela gogoratzen du.
‎Elvira Carrasco emakume bipilaren irudia da; bere patuaren jabe izatea erabaki duen landa inguruetako enpresari berria. Hemendik aurrera, beste emakume ekintzaile batzuk ezagutzeko aukera izango dugu Sustraia saioaren barruan.
‎Herriko udalak eta Tolosako babarrun koadrilak aukera aprobetxatu zuten bi erakundeon arteko hitzarmen bat izenpetzeko. Tolosa izena nazioarteko mailan areago zabaltzea du helburu aipaturiko hitzarmenak; bertako babarrun ekoizleek aspalditxotik daramate horixe bera egitenâ? ¦
‎Behi piriniarra abere mantso eta kementsua da eta luzaro bizitzea da arrazaren beste ezaugarri bat. Behi batek 10 eta 12 txahal egin ditzake bere bizitzan. Arraza preziatu horren beste ezaugarri batzuk hauek dira:
‎Beraiek arduratzen dira bertako Turismo Bulegoa kudeatzeaz. Herriari eta inguruei buruzko ohiko informazioak biltzeaz gain, â?. Thabucaâ, k beste hainbat zerbitzu osagarri ere eskaintzen ditu.
‎ez da ohiko turismo bulegoa, Turismo Zerbitzuetarako Zentroa baizik. Izenak berak hori esan nahi du.
‎Egun bakarreko txangoak izan daitezke: ...batez ere ardoari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor bere kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
‎Eta oraindik ere gustatzen zait. Itsasoko jendea, itsasoko profesionalak ikusten dituzu, kultura gutxikoak baina aldi berean nortasun handikoak. Eta bi urtean patroi edo mekanikari bikainak eginak ateratzen dira eskolatik, munduko itsaso guztietan arrantzatu eta nabigatzeko prest.
‎Berregituraketa oso gogorra izan zen. Eta gobernuak berak egindako ahalegina ere nabarmendu beharra dago, kalteak arintzen saiatu baitzen. Izan ere kalteak izugarriak izan ziren:
‎Latza da zezena aurrez aurre izatea. Baina dena pasata dagoenean, bertatik bertara baino aiseago onartzen dituzu behinola gorabeherak.
‎Latza da zezena aurrez aurre izatea. Baina dena pasata dagoenean, bertatik bertara baino aiseago onartzen dituzu behinola gorabeherak.
‎Bertoko arraza asko desagertzeko arriskuan zeudela ohartu ginen, Euskal Abereak delako sailkapenean daude. Orduan, hasieratik bertatik egin genuen arraza horien sustapenaren eta berreskurapenaren alde. Gure esku zegoen guztia egin genuen, azokaren bidez eman genituen ezagutzera, eta urtero 15.000 edo 20.000 lagun erakartzea lortzen dugu, arraza horien egoera zein den jakin dezaten.
‎Amaitzeko, Nardiz sariketako hiru saridunekin hitz egingo dugu. Luis Mari Viterik, Jose Ignazio Espelek eta Jose Etxebarriak euren esperientziak kontatuko dizkigute; nork bere arloan, lehen sektorearekin izan duten harremana azalduko digute hirurek.
‎Nardiz sarietan sektore osoaren lana eskertzen bada ere, urtero pertsona jakin batzuk dira saridunak. Sektoreak berak proposatzen ditu hautagaiak; eta horren ostean, epaimahai batek aztertzen ditu proposamenak. Epaimahaiko kideak hauek dira:
‎izateaz gain, beste hainbat sari ere irabaziak ditu Elosuko arabar honek. Abeltzaintzan aritutako 36 urteetan, Luis Mari Viterik sari askotxo pilatu ditu bere lanaren omenez...
‎Luisa Mari Viterik hirurogeita hamarreko hamarkadan hasi zuen bere ibilbide profesionala, aitaren eskutik. Eta aurrerago, anaiarekin eta hirugarren bazkide batekin jarraitu zuen.
‎62 urterekin, Arabako langile porrokatu honek bere lana aintzatetsita ikusi du Nardiz sarietako batekin, abeltzaintzan egin duen bideagatik. Sariak, gainera, badu halako balio erantsi bat, haren lana hobekien epai dezaketenek eman baitiote saria:
‎Sariak, gainera, badu halako balio erantsi bat, haren lana hobekien epai dezaketenek eman baitiote saria: beraren lankideek.
‎Bakailao ontzietako bizitza gogorrak forjatu zuen Jose Ignazio Espelen bizitza profesional osoa ia. Bakailao urak eta Ternuako itsaso hotzak atzean utzita, bere bizitzako garairik gustukoenak hasi zituen: prestakuntza garaiak.
‎Pasaiara. Oraingoan, portuko agintaritza bere gain hartzera. Hemen, lan-gela honetan, esker oneko agertzen da, bere lan-taldeen arteko lankidetza estua dela eta.
‎Oraingoan, portuko agintaritza bere gain hartzera. Hemen, lan-gela honetan, esker oneko agertzen da, bere lan-taldeen arteko lankidetza estua dela eta. Taldekako lana da Jose Ignaziorentzat lorpen mota guztien funtsezko urratsa.
‎Frutazaintzako lana eta erizaintzako laguntzaile lana tartekatu zituen, harik eta sagarrondo, udareondo edota intxaurrondoekiko grinak bere zaletasun handienaren alde egitera bultzatu zuen arte.
‎Aitonaren irakaspenak frutazaintzan izandako lorpenen oinarria izan ziren. Gero, Josek bere â?, arrakastaren sekretuaâ, deritzona etorri zen:
‎300 sari hauek Joseren artearen berri ematen digute. Orain, beste frutazain batzuek bera gainditzea espero du, orain dela urte batzuk hark berak egin zuen bezala.
‎Nardiz sarien banaketa atzean utzita, Jose Etxebarria bere sartuta dabil berriro. Gutxik adina daki langintza honetaz eta saria horren froga garbia da.
‎Iaz Euskal Herrian izan genuen eguraldia oso ona izan zen mahastizaintzarako. Hortik datorkio aurtengo txakolinari bere kalitate bikaina.
‎Mahastizainei dagokienez, kopuruak bere horren dirau: berrehun eta laurogeita bat.
‎Aitorrek bere ardi etxaldea zabaltzeko proiektu bat dauka esku artean. Alde horretatik, ikastaroan jaso dituen aholkuak eta irakaspenak oso baliagarriak izango ditu etorkizunerako.
‎Oraindik desagertu ez den euskal txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek bere liburuan.
‎Beraz, guztiau biltzea, datu base batean gordetzea eta mundu guztiaren eskura jartzea izugarri garrantzitsua dela iruditzen zait. Horrela, norbaitek produktu horiei buruzko ikerketaren bat egin nahi badu, behintzat abiapuntu bat izango du bere ikerketak oinarritzeko. Dagoeneko eginda dauden gauzak egiten ez du denborarik galduko.
‎Garaiak aldatu egin dira. Lehen jatorri izenik ez zegoenez, bakoitzak gauzak egiten zituen bere erara. Baina jatorri izena sortu zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira.
‎Baina jatorri izena sortu zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira. Jatorri izenaren araubideak kontzeptua bera aldatu du: orain arau batzuk daude, barietate batzuk ere badaude baina prozesu guztien gaineko kontrolak zorrotzagoak dira.
‎Kontseiluak edo Kontseiluko dasta batzordeak txakolina dastatu eta araubidea betetzen duen ala ez egiaztatzen du. Produktua merkaturatu, ezagutzera eman eta salmentak antolatzeko orduan, errazagoa da denak batera lan egitea â?, jatorri izen modura alegiaâ??, nork bere aldetik baino. Batzuek uste dute â?, munduko erregeakâ?
‎Berak beste inork baino hobeto ezagutzen ditu Idiazabal gaztaren sekretu guztiak. Eta egunero, bere baserrian beti, gaztak eskuz prestatzen jarduten du, bere ardien esnea beste lehengairik erabili gabe.
‎Berak beste inork baino hobeto ezagutzen ditu Idiazabal gaztaren sekretu guztiak. Eta egunero, bere baserrian beti, gaztak eskuz prestatzen jarduten du, bere ardien esnea beste lehengairik erabili gabe.
‎Rosa Marik bere lanbidea maite du eta produktuan nabaritzen da hori. Irabazi dituen garaikurretako batzuk erakutsi dizkigu.
‎Ekainaren 16an, ostiralean, jai bat antolatu zuten Arabako Errioxako Upategien Elkartean, ABRA izeneko elkartean alegia. Agintariak, upategi eta erakundeen ordezkariak eta telekomunikabideak Elorriaga Jauregia izeneko Hotelean bildu ziren, izen bereko herrian, Elorriagan, ekaineko hirugarren ostiralean urtero antolatzen den ekitaldian parte hartzeko.
‎Egun berean hainbat kide omentzeko ere aprobetxatu zuten. Batzuk egin duten ibilbideagatik edo irabazi duten izen onagatik omendu zituzten; eta beste batzuk eskarmentu handikoak izateagatik, edo alderantziz, gazteak eta etorkizun onekoak izateagatik.
‎Garai batean, beharrezkoa izan zen ehizaren aldeko aldarrikapen handi batzuk egitea. Eta tamalez, gauza bera egin behar izan dugu arrantzararen kasuan. Kasu batean eta bestean, dagoen ilusioa ikaragarria da.
‎Gaztelako galdoa, penintsulakoa, Errusiakoak... Munduko lautada guztietan jendeak galgoak maite ditu, eta ez da beharrezkoa galgoak bere maitasuna erakustea, ezta jabeak galgoari ere. Galgoa familiaren zati da, kulturaren zati da.
‎Kultura garbia da, ez dago idatzita, ez garailerik ez garaiturik ez dago. Inork ez du ezer eraman nahi beretzat . Galgoak dira, besterik gabe.
‎Mendira joatea bezala da. Gauza bera da.
‎Azterketa nahiko berezia da. Alde batetik, beste azterketa bat baino ez da, baina aldi berean azterketa organoleptikoa da, hau da, kontsumitzaileak ardo hauek sentituko duenarekin estu loturik dago. Beraz, upategien ikuspuntutik, balio handiko informazioa lortzen da.
‎deritzen ilarren alde egitea erabaki zuen. Ilar mota hau jatorriz Gipuzkoako kostaldekoa da eta Jaimek eta bere emazteak baino ez dute ekoizten.
‎goldatze lanak, ereintza, zurkaitza jartzea, eguneko bilketak, hautaketa, kalibrazioa eta ontziraketa. Azkenean, lan guztiorrek bere saria dauka: goi mailako plater bat, eskuratzen oso oso zaila dena.
‎Arkautera jo dugu, Mendikoiren egoitza bertan baitago, eta Lander Arregirekin bildu gara Gaztenek planari buruz hitz egiteko. Urtebete igaro baita Gaztenek martxan jarri zenetik.
‎4 edo 5 urte dira Jaime ezagutzen dudanetik, eta elkarrekin lan egiten dugu, barazki onak lortzeko. Hark gu ulertzen gaitu sukaldari moduan, eta guk bera ulertzen dugu nekazari moduan. Elkar ulertzen dugu beraz.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
bere 293 (1,93)
bera 63 (0,41)
berean 44 (0,29)
berak 24 (0,16)
bertatik 22 (0,14)
bertan 21 (0,14)
Bere 18 (0,12)
beraz 13 (0,09)
bertako 13 (0,09)
berarekin 8 (0,05)
bere aldetik 7 (0,05)
bereko 7 (0,05)
bertara 7 (0,05)
Bertako 4 (0,03)
beraren 4 (0,03)
berari 4 (0,03)
bere esku 4 (0,03)
beretzat 4 (0,03)
bere gain 3 (0,02)
beretik 3 (0,02)
bertakoekin 2 (0,01)
bertakoen 2 (0,01)
Berak 1 (0,01)
Beraz 1 (0,01)
beragandik 1 (0,01)
berarengandik 1 (0,01)
berarentzat 1 (0,01)
bere alde 1 (0,01)
bere aurrekoen 1 (0,01)
bere buruan 1 (0,01)
bere lekuan 1 (0,01)
berea 1 (0,01)
bereak 1 (0,01)
berekoa 1 (0,01)
berekoak 1 (0,01)
bertakoek 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
bera lan 16 (0,11)
bera egin 12 (0,08)
bera esan 11 (0,07)
bera hori 9 (0,06)
bera bizitza 7 (0,05)
bera egon 7 (0,05)
bera garai 7 (0,05)
bera baserri 5 (0,03)
bera gain 5 (0,03)
bera izen 5 (0,03)
bera kasa 5 (0,03)
bera produktu 5 (0,03)
bera ukan 5 (0,03)
bera ardi 4 (0,03)
bera bi 4 (0,03)
bera erabaki 4 (0,03)
bera etxalde 4 (0,03)
bera ezagutu 4 (0,03)
bera herri 4 (0,03)
bera kalitate 4 (0,03)
bera sari 4 (0,03)
bera ustiategi 4 (0,03)
bera balio 3 (0,02)
bera bera 3 (0,02)
bera buru 3 (0,02)
bera eduki 3 (0,02)
bera egosi 3 (0,02)
bera era 3 (0,02)
bera erabili 3 (0,02)
bera eragin 3 (0,02)
bera ere 3 (0,02)
bera ez 3 (0,02)
bera familia 3 (0,02)
bera ganadu 3 (0,02)
bera garrantzi 3 (0,02)
bera gertatu 3 (0,02)
bera grina 3 (0,02)
bera hartu 3 (0,02)
bera hasi 3 (0,02)
bera helburu 3 (0,02)
bera historia 3 (0,02)
bera ibilbide 3 (0,02)
bera ikusi 3 (0,02)
bera jatorri 3 (0,02)
bera lantegi 3 (0,02)
bera lurralde 3 (0,02)
bera nortasun 3 (0,02)
bera ohiko 3 (0,02)
bera sortu 3 (0,02)
bera zaldi 3 (0,02)
bera adineko 2 (0,01)
bera ardo 2 (0,01)
bera arduratu 2 (0,01)
bera artalde 2 (0,01)
bera aurkeztu 2 (0,01)
bera baino 2 (0,01)
bera barietate 2 (0,01)
bera beste 2 (0,01)
bera bezero 2 (0,01)
bera bide 2 (0,01)
bera bizi 2 (0,01)
bera ekonomia 2 (0,01)
bera eman 2 (0,01)
bera emazte 2 (0,01)
bera erro 2 (0,01)
bera etiketa 2 (0,01)
bera etorkizun 2 (0,01)
bera filosofia 2 (0,01)
bera geratu 2 (0,01)
bera gisako 2 (0,01)
bera gogo 2 (0,01)
bera hainbat 2 (0,01)
bera hamaikagarren 2 (0,01)
bera hitz 2 (0,01)
bera ideia 2 (0,01)
bera ikerketa 2 (0,01)
bera indar 2 (0,01)
bera izadi 2 (0,01)
bera jende 2 (0,01)
bera jo 2 (0,01)
bera joan 2 (0,01)
bera kabu 2 (0,01)
bera laguntzaile 2 (0,01)
bera lanbide 2 (0,01)
bera landare 2 (0,01)
bera lantalde 2 (0,01)
bera lehenengo 2 (0,01)
bera lur 2 (0,01)
bera lursail 2 (0,01)
bera muga 2 (0,01)
bera ospe 2 (0,01)
bera partekatu 2 (0,01)
bera prestakuntza 2 (0,01)
bera sagardo 2 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
bera hori iraun 8 (0,05)
bera gain hartu 5 (0,03)
bera lan egin 4 (0,03)
bera adineko behar 2 (0,01)
bera eduki baliabide 2 (0,01)
bera hitz egin 2 (0,01)
bera kabu defendatu 2 (0,01)
bera lantegi txiki 2 (0,01)
bera lehenengo urrats 2 (0,01)
bera lurralde luze 2 (0,01)
bera sortu behar 2 (0,01)
bera ardi esne 1 (0,01)
bera ardi etxalde 1 (0,01)
bera ardi transhumantzia 1 (0,01)
bera ardo izen 1 (0,01)
bera artalde lagundu 1 (0,01)
bera artalde paseatu 1 (0,01)
bera aurkeztu ahal 1 (0,01)
bera baino aiseago 1 (0,01)
bera balio elikagarri 1 (0,01)
bera balio galdu 1 (0,01)
bera barietate bat 1 (0,01)
bera barietate egon 1 (0,01)
bera baserri beti 1 (0,01)
bera baserri eraman 1 (0,01)
bera baserri kontsumo 1 (0,01)
bera bera baino 1 (0,01)
bera bera ezagutu 1 (0,01)
bera bera ikusi 1 (0,01)
bera beste bi 1 (0,01)
bera bezero on 1 (0,01)
bera bi alaba 1 (0,01)
bera bi anaia 1 (0,01)
bera bi atera 1 (0,01)
bera bi lan 1 (0,01)
bera bide aukeratu 1 (0,01)
bera bide jarraitu 1 (0,01)
bera bizitza garai 1 (0,01)
bera bizitza hazkunde 1 (0,01)
bera bizitza oso 1 (0,01)
bera bizitza parte 1 (0,01)
bera bizitza profesional 1 (0,01)
bera buru ezarri 1 (0,01)
bera buru modernizatu 1 (0,01)
bera buru zorioneko 1 (0,01)
bera eduki beti 1 (0,01)
bera egin ahalegina 1 (0,01)
bera egin behar 1 (0,01)
bera egin ekarpen 1 (0,01)
bera egin jarraitu 1 (0,01)
bera egin saiatu 1 (0,01)
bera egon proiektu 1 (0,01)
bera egosi saiatu 1 (0,01)
bera ekonomia motor 1 (0,01)
bera emazte baino 1 (0,01)
bera emazte huts 1 (0,01)
bera era prestatu 1 (0,01)
bera erabili buru 1 (0,01)
bera eragin ukan 1 (0,01)
bera ere gero 1 (0,01)
bera ere goraipatu 1 (0,01)
bera erro osorik 1 (0,01)
bera etorkizun nahi 1 (0,01)
bera etorkizun uztartu 1 (0,01)
bera etxalde hobetu 1 (0,01)
bera etxalde zabaldu 1 (0,01)
bera ez ukan 1 (0,01)
bera familia bera 1 (0,01)
bera familia bertan 1 (0,01)
bera familia laguntza 1 (0,01)
bera ganadu hobetu 1 (0,01)
bera ganadu joan 1 (0,01)
bera ganadu kalitate 1 (0,01)
bera garai antolatu 1 (0,01)
bera garai beste 1 (0,01)
bera garai Gerediaga 1 (0,01)
bera garai hemen 1 (0,01)
bera garai jada 1 (0,01)
bera garai oso 1 (0,01)
bera gisako ardo 1 (0,01)
bera gisako asko 1 (0,01)
bera gogo berotasun 1 (0,01)
bera gogo ukan 1 (0,01)
bera grina gero 1 (0,01)
bera grina handi 1 (0,01)
bera hainbat kide 1 (0,01)
bera hainbat teknologia 1 (0,01)
bera hamaikagarren ikastaro 1 (0,01)
bera hamaikagarren urte 1 (0,01)
bera hartu zuek 1 (0,01)
bera hasi Amerika 1 (0,01)
bera helburu bete 1 (0,01)
bera helburu lortu 1 (0,01)
bera helburu nagusi 1 (0,01)
bera herri historia 1 (0,01)
bera herri txakolingile 1 (0,01)
bera historia memoria 1 (0,01)
bera historia oso 1 (0,01)
bera hori esan 1 (0,01)
bera ibilbide bikain 1 (0,01)
bera ibilbide profesional 1 (0,01)
bera ideia bat 1 (0,01)
bera ideia garatu 1 (0,01)
bera ikerketa oinarritu 1 (0,01)
bera ikusi ezan 1 (0,01)
bera indar handi 1 (0,01)
bera izadi aipatu 1 (0,01)
bera izadi indar 1 (0,01)
bera izen ematu 1 (0,01)
bera izen eraman 1 (0,01)
bera izen Idiazabal 1 (0,01)
bera izen iruzur 1 (0,01)
bera izen lotu 1 (0,01)
bera jatorri izen 1 (0,01)
bera jende ez 1 (0,01)
bera jende oinarrizko 1 (0,01)
bera kalitate bikain 1 (0,01)
bera kalitate handi 1 (0,01)
bera kalitate nabarmendu 1 (0,01)
bera kalitate produktu 1 (0,01)
bera kasa ere 1 (0,01)
bera kasa erregulatu 1 (0,01)
bera kasa ez 1 (0,01)
bera kasa ibili 1 (0,01)
bera kasa ugaldu 1 (0,01)
bera laguntzaile egin 1 (0,01)
bera laguntzaile etorri 1 (0,01)
bera lan aintzat 1 (0,01)
bera lan aintzatetsi 1 (0,01)
bera lan bat 1 (0,01)
bera lan biribildu 1 (0,01)
bera lan gaitz 1 (0,01)
bera lan hainbat 1 (0,01)
bera lan hasi 1 (0,01)
bera lan itxaropen 1 (0,01)
bera lan jarduera 1 (0,01)
bera lan jardun 1 (0,01)
bera lan omen 1 (0,01)
bera lanbide maite 1 (0,01)
bera landare bakoitz 1 (0,01)
bera landare bilduma 1 (0,01)
bera lantalde lankidetza 1 (0,01)
bera lantegi etorri 1 (0,01)
bera lur emankortasun 1 (0,01)
bera lurralde ardo 1 (0,01)
bera lursail iritsi 1 (0,01)
bera lursail urteko 1 (0,01)
bera muga ibili 1 (0,01)
bera nortasun eman 1 (0,01)
bera nortasun handi 1 (0,01)
bera ohiko maila 1 (0,01)
bera ohiko patxada 1 (0,01)
bera ospe muga 1 (0,01)
bera prestakuntza amaitu 1 (0,01)
bera prestakuntza osatu 1 (0,01)
bera produktu gu 1 (0,01)
bera produktu merkaturatu 1 (0,01)
bera produktu nabarmendu 1 (0,01)
bera produktu sarrarazi 1 (0,01)
bera produktu sorta 1 (0,01)
bera sagardo banatu 1 (0,01)
bera sari banatu 1 (0,01)
bera sari eduki 1 (0,01)
bera sari ere 1 (0,01)
bera sari irabazi 1 (0,01)
bera ukan gazta 1 (0,01)
bera ustiategi ate 1 (0,01)
bera ustiategi datu 1 (0,01)
bera ustiategi erakutsi 1 (0,01)
bera ustiategi pilatu 1 (0,01)
bera zaldi begiratu 1 (0,01)
bera zaldi behor 1 (0,01)
bera zaldi ospetsu 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia