Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 75

2000
‎Henri xanpainzalea zuan. Bestela poteoan eta, berak ardoa eskatzen zian beti". " Poteozale amorratua zuan", esan zuen sudurmakoak;" plaza mutila, arrunt eskuzabala.
2001
‎Gajoa. Izugarrizko pena eman dit bat batean, komunaren ondoko mahaian jarrita bere ardoa zurrut txikitan edaten ikusi dudanean. Ez nituzke nire egunak horrela bukatu nahi.
‎Alboan aitona bat dago. Gizon txiki bat, aulki altu batean eserita bere ardoa lasai bukatuz. Zerbitzariak ebakia ekarri dio.
2002
‎Langilea pozik itzuli da nagusiarengana, patrika bete diruz; baina azkar joan zaizkio pozak: nagusiak 5.000 liberak beretzat hartu ditu, bere ardo zahatoa ustu duela eta hala kittoan geldituko direla esanaz.
2003
‎Adiskideak barr" ean dagoz. Berak ardo zuria eskatzen du. Ezta Valdepeñaskoa eta askoz indar gehiago dauka.
‎Ni irakasle paperean joan nintzaion. Bere nobelak adinako inpresioa egina zidan bere gorpuzkera emakumetu berriak, baina nobelaz hitz egin genuen, noski, kasu horietan hitz egiten den moduan, eskuetan edalontzia( berak ardoa probatu gabe), eta, harrera diplomatiko batean bezala ni, zutik, elkarren artean tarte jakin bat gordeaz, hesi ikusezin baten gainetik hizketan arituko bagina bezala, entzuteko elkarrengana lepoak luzatuz, zaratak askotan hurbiltasunera behartzen baikaitu. Adeitsu egon nintzaiola uste dut baina neurriko, ez nintzen lausenguetan luzatu, azalpen kritiko batzuk ere egin nizkion, eta, adiskide eta ezagunak bakandu ahala, oharkabean elkarri begira bakarrik geratu ginelarik, neu izan nintzen erlojuari erreparatu eta, desenkusaren bat aipatuz, joan behar nuela esan nuena.
2004
‎baliteke turistak lokal batzuetan byo hitza duen kartela aurkitzea. Horrek esan nahi du establezimendu horretan ezin dela edari alkoholdunik zerbitzatu, nahiz eta bezeroak bere ardo edo garagardo botilarekin sar daitezkeen.
‎Kaminoan, Atorra Beltzek altoa eman zioten. Galdetu zioten zertan ari zen, eta berak ardotan, eta" ea garrafoi horiek" agindu zioten gero.
‎Eta bera desagertu zenean, bere chiantia agertu zen, eta orain alderantziz da: orain jendea ez da hainbeste zoratzen bere izena entzunda, ezpada bere ardoaren izena entzunda. Andres Espinosa hura nondik ibiliko den, aldiz, batek daki.
2005
‎Gastronomiaz gozatzeko lokalez gain Estatuko tradizionalagoa da, eta jatetxe asko daude nazioartekoa, bai eta egiten dituen janari lasterreko kateak ere urte batzuk agertu dira hainbat herri eta hiritan. Bertako ardoak Bitartean erabil daitezkeen platerak laguntzeko janaria, Txinako ardoaren kalitate bikaina. Zaporea du erabat gainerako ardoek ez bezala, arrozarekin, mahatsarekin egiten baitira.
2006
‎Gure bidaia amaitzear dugula, Madeirak bere aurpegirik gozoena erakusten digu. Bertako ardoa, mundu osoan ezaguna.
‎Gehienak famili enpresak dira. Bakoitzak bere mahastiak eta bere ardo izenak ditu. Mikroklima batzuk daude; Ebro ingurutik mendikatearaino, esaterako, irail aldean edo abuztu amaieran hasten gara laginak hartzen, mahatsa noraino dagoen heldurik jakiteko.
‎Beste plater garbigailu zahar bat dago, nondik aterako ote zuen??, bizpahiru josteko makina (Alfa, modelo ezberdinak), PVCko hodi zatien bilduma berria eta hainbat liburu zahar, gehienak Reno best-seller bildumakoak, ziurrenik aiton amonen etxetik erreskatatuak; hango apalategi batean gogoratzen ditut nik behintzat. Haietako dezente irakurtzera heldu nintzen, igandeetako arratsalde luze haietan, Sven Hassel en nobelak batez ere, baina liburu pilora hurbiltzeko gogoa erreprimitu behar izan dut; beste alderantz abiatu gara, aitak bere ardo bilduma gordetzen duen lekura. Hautsa da nagusi han.
2007
‎Eztarriak ardo on batez busti nahian, Gorrebustoko upategi bakarrera jo dugu. Herriko zaindariaren izena jarri diote eta bere ardoak â?. Gorrebustoâ, izenarekin bataiatzen ditu.
‎Aitak sagardo botila bete bat izaten zuen arroken artean, eta amaitzen zitzaionean joateko garaia zela ulertzen zuen Matildak. Herrira itzulitakoan, laranja ura hartzera gonbidatzen zuen aitak, hitz hori erabiltzen zuen, gonbidatu, eta berak ardo kopa bat edaten zuen, gehienetan bi, isil isilik bukatu arte.
2009
‎Pintxotik geratzen zena irentsi nuen mokadu bakar batean eta ardo kopari heldu nion, hura bultzatzeko. Ugartek ere ordurako pintxo bat hurreratu zuen eta bere ardoaren bila zebilen.
‎Urte batzuk Remellurin eman ondoren familiaren upategia utzi eta bere ardo propioak egiteko abenturan murgildu zen. Horretarako, Compa, ia de Vinos Telmo Rodriguez sortu zuen.
‎Javier oso gaztea da, eta gaztetasunak ematen dion ausardia erakusten du. San Carlos de la Rapita (Tarragona) aukeratu du bere ardoak ontzeko tokia. San Carlos de la Rapitako itsasoko urak, alegia.
‎San Carlos de la Rapitako itsasoko urak, alegia. Bertako uretan jartzen dituzte ostrek arrautzak, eta horregatik aukeratu omen zituen Javierrek urok bere ardoak ontzeko. Binaka elkartuta (bata lakratuta eta bestea kortxoa begi bistan duelarik) hamar botila urperatu zituen, eta 66 eta 177 egunen arteko ontzea izan zuten ur azpian.
‎Buruz ikasitako itzulia egin zuen Don Telmoren eri guztiak bisitatuz bat banaka, zeremoniaren zehaztasuna ezertan hutsegin gabe. Etxe atarian geldituko zen, jesarri egingo zen Don Telmok agintzen ohi zion bezala, itxoin egingo zuen medikuak bere jakinduria erabil zezan, salda, arrautza egosia eta txankar mutur bat besterik ez edo oilasko izter bat bere ardo zurrutarekin, eta poker eginez hurbildu behar litzaiokeela uste zuenean, zutitu egingo zen eta hurrengo baserrira abiatu ipurdia kulunkatuz. Haurrak laster gogaitu ziren zozokeria hartaz, baina zaldia tematsu jarraitu zitzaion ibilbideari, egunero bezala Don Telmok bazkaldua, askaldua eta afaldua behar zuen etxeratu.
2010
‎Gau hartan Borgoinako zenbait ardo edan zituen. Bere ardo dastatze berezian, Clos Vougeot zen lehen saria, Chambertin bigarrena. Ona ere bazen 1934ko uztaren Beaune bat, J, aime à vieillir lema ederra zuena.
‎Korte alkatea neska: Itsaspeko laborategi bat egin dugu, han bertan ardoak zahartzeko.
‎Iritzia: Bertako ardoa, bertako indabak, bertako olioa
‎Kanpaina bat, bertako produktuak kontsumitzeko. Argazkian, ongi asko ikusten dira bertako ardoa, bertako indabak, bertako olioa, bertako barazkiak, bertako eztia eta bertako gazta. Bai, bertakoak.Gure kontsumoa hein handi batean enpresa trans-nazionalek gidatzen duten honetan, pozgarria da bertako nekazaria bere produktua harrotasunez erakusten ikustea. Pozgarria da haren gonbidapena jasotzea, ahal den neurrian bertakoa kontsumitzeko.
2011
‎Itzubaltzeta/ Romoko Gure Etxea tabernak Eltziegoko Luberri bodegaren eta Otxandioko Kerixara gaztandegiaren urteko produktuen aurkezpena hartu zuen atzo iluntzean. Florentino Martinez Monjek Arabar Errioxako bere ardo beltzik onenak ekarri zituen, urteko, ondu eta erreserben usain eta zapore ezberdinak dastatu eta ezberdintzeko aukera emanez. Horiekin batera ederto ezkondu zuten Idiazabal izendapeneko Kerixarako artzai gazta ketuek.
‎Apiril erdi hartako iluntzeak gazpatxoa eta Barbadilloa( bertako ardo zuria) edanez eman genituen, normalean hondartza aldameneko tabernan, bertatik ikuskizun ederra izaten baita arrastiro: eguzkiaren itxuraldaketa, beilegi bizitik horira, horitik larura, ostean laranjara, oso osorik itsasoak irentsi baino lehen.
2012
‎Guardian eta inguruetan upategi ugari daude; bertako ardoaz gozatzeko aukera ematen dute ia denek. Bada, ordea, hori baino askoz gehiago eskaintzen duen zentroa.
‎– Afera bukatu bezain laster Wiesbadenera etorri nintzen. Izeba batek deitu ninduen bere ardo zuri sotoez eta Rhin ertzeko mahastiez axolatzera. Bordeleko Unibertsitatean justuki enologia ikasia nuen.
2013
‎Flequi Berruti nahiko ezaguna da ardoaren unibertso zoragarri honetan aspaldian gabiltzanontzat. Nik Lavinia dendan, Madrilen, lan egiten zuenean ezagutu nuen, eta ordurako bere ardoarekiko pasioa nahiko nabarmena zen. Lavinia utzi eta beste zenbait proiektutan murgildu zen buru belarri, betiere bere ardoarenganako pasioa eta bihotzak esaten zionari jarraituz.
‎Nik Lavinia dendan, Madrilen, lan egiten zuenean ezagutu nuen, eta ordurako bere ardoarekiko pasioa nahiko nabarmena zen. Lavinia utzi eta beste zenbait proiektutan murgildu zen buru belarri, betiere bere ardoarenganako pasioa eta bihotzak esaten zionari jarraituz. Besteak beste, la Tintoreria Madrilgo ardo dendarik interesgarrienetarikoa martxan jartzeko.
‎Besteak beste, la Tintoreria Madrilgo ardo dendarik interesgarrienetarikoa martxan jartzeko. Baina Flequi Berrutik (bere benetazko izena oso gutxik ezagutzen dute) bere ardoa egitea zuen buruan, eta hori lortu arte ez zen gelditu. Upategia sortu zutenean Bodegas Lobecasope izena jarri bazioten ere, egun Bodegas Ziries du izena.
2014
‎Buruaz eta lepoaz keinua egin nion: zeri begira zaude?, eta bera, patxadaz, bere ardo basora itzuli zen. Tabako paketea atera nuen eta etxera igo nintzen.
‎Maska eroria da, ez gara Molieren antzerkietan, Herriko bozak ek komedia itxura ukanik ere, tobera eta libertimenduetan, tradizio herrikoitik tiratzen du bere ardoa. Astoa, honen buztan eta buztan azpi jostetekin inauteriaren mundukoa da, eiherazaina, errienteria, grefier, eta funtzionarioak:
2015
‎Surik ere ez ia inoren begietan. Nor bere ardoa zaintzen, mutu. Besterik ez.
‎Oilaskoa labean prestatuko dut. Berak ardoa ekarriko du. Egingo al dugu gazta tarta?
‎Bost bat minutu egin zituzten han hala ere, eta gero txanponak barra gainean utzi eta ospa egin zuten. Irteterakoan, mandazainak bere ardoa epeltzen jarraitzen zuen oraindik.
‎–Total, kalimotxoa egiteko da?, esan diote bertako ardoa goratzen hasi zaien emakume dendariari.
‎Hura zen gisatua jatea! Eta bertako ardoak ez dakit zer zekarren, baina beti ukiturik uzten gintuen. Beno, kontua da usadioari uko ez egitearren gau hartan ere busti samar geratu ginela, pozik eta kontentu.
‎vision.si Kondairak dioenez, gastronomiari lotutako «tapa» hitza Alfontso XIii.a erregearen anekdota batetik dator. Bere ardo kopa haizearen hondarrez bete ez zedin, gainean urdaiazpikoa duen ogi xerra bat bota zuen. Egia da ala ez, Espainiako Errege Akademiaren arabera (RAE) tapa bat «edari bati laguntzeko zerbitzatzen den elikagairen baten zati txikia» da.
‎Atzean zutik zegoen Josebari begira. Esfingeak ere bere ardo kopa altxatu zuen, eskuetan edariren bat zeukaten gehienek egin zuten moduan. Hamabost orduko aldearekin San Nikolasen eta Begoñan gertatutakoak hitzetik hortzera zebiltzan ordurako.
‎Ardoen apaletatik hasi zen. Afariren batean egokitu zitzaion berari ardoa aukeratu behar izana. Bazekien zuzenean ardo jakin bat eskatzea zela egokiena, ezagutza eta ziurtasuna adierazten duelako.
2016
‎Senideetatik urrunduz, sotorat joan zen eta bere ardo goxoenaz beste hainbeste trago egitera, lurrera erori arte.
‎Bastidako upategien parte hartzea sustatu nahi dute dastatze" itsu" baten bidez. Hau da: Solaguen, Mitarte, Agricola Labastida, Aimarez eta Gontes upategiek bere ardoa aurkeztuko dute, eta jarraian, botilak paperez estalita, ardoa dastatu eta, lehen azaldutakoaren arabera, norena den asmatu behar dute. Nork bere apustua eman eta gero emaitzak ezagutu eta irabazleei saria ematen zaie.
‎—Oso profesionala, bai jauna! Carlosek bere ardo kopa altxatu eta bigarren brindisa probokatu zuen, hitzik gabekoa orain. Dena dela, gelaren batean deskantsatuko duzu, ez?
‎" Nacio bacoitzac dauzcala bere ardo generoac, nola diran sagardoa gure euskal errian, cerveza Alemaniyan, koumis Rusiyan, pulke Mejico aldean, eta onela beste erari modu asco nacio eta cembait provintzitan usariyo diranac[...] Sagardoac asco eraten danean sortzen duan urdalleco zabaltzea, da gauza chit bidezcoa, bada eraria irrinchitzen danean, sartzen da urdallean zagui chiqui baten barruan sartuco litzaquean becela, eta bat ...
2017
‎Pedro Marik, semerik zaharrenak ere, aitaren pausoei jarraituz sukaldaritza zuen ogibide; baina, Juanjorena berezkoa bazen, Pedro Marirena ostera, aitarengandik ikasitakoaz gain hainbat ikastarotan ikasitakoaren emaitza zen. Horregatik, Parisa joan zen bertako ardoak eta sukaldaritza ospetsua ezagutzera.
‎Nork jango ditu orduan bere oiloak eta untxiak? Nork edango du bere ardoa. Norentzat izango dira bere hari txirrikak, orraziak eta gozokiak?
‎–Ondorioz, ez zen komeni nik alokatzea armategia kargatzeko furgoneta?. Bergouignanek bere ardo kooperatibarako bazuen ohitura ibilgailuak alokatzeko, eta hark hartu zuen Luhusokorako bat, abenduaren 16an, goizeko bederatziak aldera, Miarritzeko agentzia batean.
2018
‎Badirudi bakoitzak bere ardoa izatearen kontua betikoa izan dela, baina lehen ardoa alondegi edo upategi handietara saltzen zuten, mahastizain eta sotolari txikiek ez zuten bakoitzak berea saltzen. Hori berria da, 70eko hamarkadan hasi zen bakoitza berea komertzializatzen, orduantxe eman baitzen boom a.
‎Ordura arteko onespen erakustaldirik zaratatsuena lehertu zen, eta, haren ondotik, txalo zaparrada bero eta luze bat. Bere ardo kopari barre egiten eta burua nekatu antzean astintzen ikusi nuen Lewis jauna. Horretan, ohartu nintzen morroi lehena etorria zela, eta xuxurlaka esan zidan:
2019
‎aurrea hartu dit oraingoan ere, la ordiga? Neuk joan behar nuen beragana ardoak eroatera!
‎Zer ospatua izateko egokiera on baten zain nengoen zu afaltzera gonbidatzeko, eta iritsi da, esan dio Berbelitzek Eleneri, eta bere ardo kopa altxatu du, toparako keinu eginez.
‎Halako trapuak etxeko harraskan ikusten ditut noizbehinka, lixiba uretan beratzen. Ura gorriztaturik egoten da, bertara ardoa edo odola jausi izan balira bezala.
2020
‎Horrenbestez, ez zitzaion askotxo kostatu hauek konbentzitzea bere negozioan parte har zezaten etekinen lagin baten ordez. Horretarako ere zineztatu egin zien bere jaun Iñigo Velez de Gebararen agindua zuela hiriburuko zein gebaratarren jaurerrietako tabernari gehienek bere ardoa erosiko ziezaioten. Ez zuen, beraz, hiriko gainerako merkatarien aldetik oztopo handirik arian arian laster eta artez aberasteko.
‎Ardo beganoaGina ez da izan azken urteotan Astobizak prestatu duen proiektu berritzaile bakarra. Izan ere, bere ardoak erabat beganoak dira.
‎Basque Wine marka sortu du sektoreak, Jaurlaritzarekin batera. Ondo deritzozu? Bertako ardoa sustatzeko ekimenak ondoetorriak dira, baina ingelesezko berbarekin. Ez dakit gehiago salduko den… Dena den, ez dakit ziur ekimen hau benetakoa den.
‎Ez dakit gehiago salduko den… Dena den, ez dakit ziur ekimen hau benetakoa den. Ona da bertako ardoak bereiztea, identifikatzea… Baina nola egin behar dugu. Errioxa sor markaren barruan gaude eta ez digute uzten Basque Wine etiketa jartzen gure ardoei.
‎Goldman Sachs-en udako praktika batzuk egiten ari den bat da laguna. Connellek bere ardoa amaitzen du eta Mariannek, diskretuki, kopa betetzen dio berriro. Eskerrik asko, esaten dio Connellek ahots isilean.
‎Peggyk, azkenean, bere ardoa bukatu eta alde egiten du. Â Connell mahaian eserita geratzen da Mariannek Peggyri kanpora laguntzen dion bitartean.
2021
‎Ignaziok bere ardotik edan eta aurreko mahaian utzi zuen kopa, baina beste kopa bat ere ekarri zuen, hutsik. Lehenik, niretzat izango zela pentsatu nuen, baina ez zidan eskaini.
‎–Cristinak zurrutada bakar batez hustu zuen bere ardoa (inolako etiketarik ez zuen botila batekoa zen, por  tzelanazko katilu batean zerbitzatua, eta botilaren ipurdiak mantxa biribil bat utzi zuen paperezko zamauaren gainean).
‎Kontua da, ordea, urriaren 11n izango dela estreinaldia eta aurreko egunean Galiziako Matarile konpainia datorrela Bilboko Azkuna Zentrora guretzat partikularki eta bilbotar garenontzat beti izango da Alondegia, bere ardo ozpinduaren usain sarkorra eta guzti beren azken proposamenarekin. Nahi gabe edo, edo nahita seguruenik, parte izan gara euren ekoizpen prozesuan, aspaldi garelako haien zale porrokatuak eta iruditzen zaigulako “edertasuna dela mendeku posible bakarra”.
‎" Ekintza honekin Euskal Herriko zapalkuntza bermatzen duten etsaien ordezkari gorenetako bati eraso egin zaio eta Estatu espainiarrak bizi duen krisi politiko eta instituzionala agerian utzi da. PSOEk, ustelkerian eta gerra zikinean ito ondoren, huts egin du euskal erresistentzia txikitzeko lanean, eta PPk, Estatuaren norabidean erreleboa hartzeko irrikaz dagoenak, upel bereko ardo mindua edanarazi nahi digu.
2022
‎Azenari, Garzia, Joanes, Mendo, Otsoa, Joan eta Jakue elkarrekin eman zituzten arratseko ordu batzuk, lotara joan baino lehen. Bertako ardoa lagun, urteetako pasadizo, istorio eta bitxikeriez solastu ziren, orduko egoera aipatu gabe. Berandu arte geratu ziren lotara joan baino lehen.
‎Lehen aipatu dugun El Pego herria Toro jatorri izenean dago, baina haren ezaugarriek eta ematen dituen ardoek ez dute zerikusirik Toro jatorri izena babesten dituen ardoekin, horregatik erabaki zuen Alvar de Diosek bere ardoak sor marka horretatik kanpo aterako zituela.
‎Arabako Errioxako Upeltegien Elkarteak (ABRA) lehen urratsa egin du Arabako Mahastiak etiketa erabiltzen hasteko, eta, beraz, Errioxa sor marka uzteko. ABRAk Eusko Jaurlaritzari eskatu dio bere ardoak etiketa berri horrekin saldu ahal izatea. Hori Espainiako Estatuko merkatuan egin ahal izango lukete.
‎Egun batzuk geroago, Euskal Herriko Agintaritzaren Aldizkarian argitaratu ondoren, Arabako Mahastiak/ Viñedos de Álava jatorrizko deiturari behin behineko babesa eman zitzaion. Urrats administratibo bat da, Arabako Errioxari bere ardoak estatu osoan merkaturatzeko aukera emango diona, Europan izendapen berri horren sorrera behin betiko ebazten den bitartean.
‎Hori horrela, hainbat ardo mota probatzeko aukera izango dute eskoriatzarrek, Fernando Eskoriatza plazan, herriko txistulariek girotuta, 18:30ean hasiko den egunerako prestatutako ardo dastatzean. Plazan jarrita dagoen karpa barruan zenbait gunetan banatutako postuak izango dira, eta bertan ardo onduak, ardo beltzak, zuriak eta cavak izango dira; eta horiek, Euskal Herrikoak, katalanak, galiziarrak eta Gaztelakoak. Gainera, edariari laguntzeko, urtero moduan, pintxo goxoak prestatuko dituzte:
‎Berriro onbideratzeko ekartzen zizkiguten familiek, Jaunak markatutako bidera itzul genitzan. –Serora zaharrak hurrupa bat hartu du bere ardo basotik aurrera jarraitu baino lehen– Hilabeterako bidaltzen genituen, batzuetan baita urtebeterako ere, etxetik eta lurreko tentaldietatik urrun. Hainbeste dago egiteko Lourdesen, hainbeste gaixo beren erromesaldian sorospena behar dutenak.
‎Berehala, herriko taberna guztiak ezagutzen ditugu; upeltegiak, non mahastizainak bere ardoa saltzen duen; ardotegiak, non zutik edan ohi den; kafetegiak, non jende dotorea eta neskatara joaten diren zenbait ofizial egon ohi diren.
‎• Xerezko ozpina: muztioz soilik egina, kaoba koloretik zuriraino doa bi urteren buruan, solera edo eguzkitan dautzan barriketan ondua, mendebaldeko Andaluzia (Espainia) argitsuan; izen bereko ardoa baino biziagoa, zur lurrinak ditu aberasgarri;
‎Gero, agian, isilune sendagarri baten ondoren, solaskide aproposa aurkituz gero, agian. Isilik gelditzen dira, nor bere ardoari txurrut txikiak emanez. Halako batean Eugeniak esaten dio aurreko txandan izandako elkarrizketak zer pentsa asko eman diola.
‎Gauez biderkatu egiten dira adarrak lanpara horixken argipean, eta sei erloju orratz lodi dirudite hormako paper berdailean, Migel mehatxatuz, adieraziz badatorrela zerbait, idiak edozein unetan mahai gainera egingo duela salto bere adreiluzko gorputz eta guzti, aurretik eramango duela dena. Aldizka entzuten du idiaren lepoko zintzarriaren durundia, hala iruditzen zaio Migeli; kafe makinaren putzen eta langileen berbaroaren artetik bereizten du tulun tulun bat egunean zehar, bera ardo txikitoak errenkadan zerbitzatzen ari denetan burua hormarantz jasotzera behartzen duena, gehienetan tanta moreren bat aluminio gainera isuraraziz, baina azkenean beti izaten da edalontzi biren arteko talka, edo atearen intziria.
2023
‎Ardoa artelan baten moduan ikusten du Terrynek, eta bere ardoek sortzen diren lurren ezaugarriak islatzea nahi du: «Nire ardoetan, nire pasioa, eskarmentua, kuriositatea eta kultura jartzen dut, izaera eta estilo propioa izan dezaten».
‎Hitz batean laburtu balitz, babes sarea izango litzateke gakoa. Korok ez du gertuko ahaiderik, baina baditu lagunak, berarekin ardoa eta kroketa jaten dutenak, parrokian lan egiten dutenak, bere ondoan bizi direnak. Lagun hauek osatzen dute, hasierako momentuan behintzat, komunitatearen babes sarea.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
bere 45 (0,30)
bertako 7 (0,05)
Bertako 5 (0,03)
berak 4 (0,03)
Bere 3 (0,02)
Berak 2 (0,01)
bereko 2 (0,01)
bertan 2 (0,01)
bera 1 (0,01)
beragana 1 (0,01)
berarekin 1 (0,01)
berari 1 (0,01)
bertara 1 (0,01)
Argitaratzailea
ELKAR 20 (0,13)
Berria 10 (0,07)
Susa 9 (0,06)
Alberdania 8 (0,05)
Pamiela 5 (0,03)
Consumer 3 (0,02)
goiena.eus 3 (0,02)
Booktegi 3 (0,02)
Argia 2 (0,01)
Sustraia 2 (0,01)
alea.eus 2 (0,01)
Euskalerria irratia 2 (0,01)
Chiloé 1 (0,01)
Kresala 1 (0,01)
aiaraldea.eus 1 (0,01)
hiruka 1 (0,01)
Maiatz liburuak 1 (0,01)
Labayru 1 (0,01)
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia