2002
|
|
Lagun on batek
|
bere
sagardoa dastatzeko aitzakiarekin bazkaritara konbidatu gaitu. Kaletarra da jaiotzez gure laguna, baina antzinako ola eta erroten usain hezea duen paraje batera zeharraldatu zen aspaldi samar.
|
2007
|
|
Hori oso normala da han. Eta taberna
|
berean
sagardoa banatzeko hiru iturri izan ohi dituzte: gozoa, lehorra, barietate jakin batzuekin egina...
|
|
Guk sagardo mota hori ez dugu oso gogoko, oro har, baina han asko edaten da. Bretainian, berriz,
|
bertako
sagardoa eta gurea antzekoagoak dira. Bretainian botila txikietan zerbitzatzen dute, garagardoa bailitzan.
|
2009
|
|
/ Mahaiko ardo finak. /
|
Bertako
sagardoa. / Moka kafea.
|
|
Txerrikiak eta antxoak eskaintzen dituzte Gironako mahaian, eta urdaiazpikoa eta ardoa Andaluziakoan. Gipuzkoa ez da atzean geratu, eta
|
bere
sagardoa jarri du mahai gainean.
|
|
/ Mahaiko ardo finak. /
|
Bertako
sagardoa. / Moka kafea.
|
2012
|
|
Gustuko dut ondo jan eta edatea. Edateko, ez dago
|
bertako
sagardoa bezalakorik, eta jateko, maiztasun handiko uhinak gustatzen zaizkit. Pertsonaleko arduradunak jaso zuen mezua:
|
|
Aitaginarreba hil zen eta ezer gutxi utzi zuen; hori gaitzi izan zitzaion, fabrikan ekin zion, hartan diru apurren bat galdu zuen, ondoren landetara erretiratu zen eta hura aurrera atera nahi izan zuen. Baina, nekazaritzan ere nonbait ez izan ehungintzan baino trebatuago, bere zaldiak zamalkatu egiten baitzituen laborantzara bidali ordez,
|
bere
sagardoa botilaka edaten baitzuen upaka saldu ordez, bere oilategiko hegaztirik ederrenak jan egiten baitzituen eta bere zerrien urdaiaz bere ehiza oinetakoak gantzutzen baitzituen, ez zitzaion luze joan ohartzeko hobe zuela espekulazio oro bertan behera utzi.
|
|
Botikaria auzokiderik hoberenaren gisa portatu zen. Bovary andreari hornitzaileei buruzko argibideak eman zizkion,
|
berari
sagardoa ekartzen ziona espresuki etorrarazi zuen, berak dastatu zuen edaria, eta bera arduratu zen sotoan upela ongi ezar zezaten; berak erakutsi zuen halaber zein eratan moldatu behar zen gurin hornidura oso merke lortzeko, eta Lestiboudois sakristauarekin trama egin zuen, hura baitzen, bere eliza eta hileta eginkizunez gain, Yonvilleko jardinik nagusienak zaintzen zituena, orduka nahiz urteko ...
|
|
Irakurle bakoitzak orrialde bat irakurriko du. SAGARDO DASTAKETAEgun berean, eta San Juan plazan bertan, sagardo kata bat egingo da, 12:00etan hasita. Sagardo dastatze hau Guillermo Castaños enologoaren zuzendaritzapean eta Gipuzkoako Sagardogileen elkartearen babesarekin egingo da eta
|
bertan
sagardoak probatzeaz gain, hainbat xehetasun ikasteko aukera paregabea eskainiko da. Parte hartzea doakoa da.
|
2015
|
|
Liburuarena. Edo, behintzat, Jexuxek kontatutakoa eta liburuak dakarrena upel
|
bereko
sagardoa da: soldadutza garaian liburu bat erosi zion Xanjoxek azti edo, sorgin edo dena delako bati.
|
|
Ezkio Itsasoko Igartubeiti baserri museoan. Lehiaketako gainontzeko saioak gauez egiten dira tabernetan. Azken urteetan legez, egun horretan irekiko dute Igartubeitiko dolarea, eta
|
bertako
sagardoa dastatzeko aukera izango da.
|
2016
|
|
Argi dago banaka banaka eginez gero zaila izango dugula. Gu, adibidez, bederatzi sagardotegi batu gara, izen
|
berarekin
sagardoa esportatzeko. Bestela, ekonomikoki ezinezkoa da.
|
2019
|
|
Azaroaren 17an, berriz, Aiaren txanda izango da. Artzain eta gaztagileen eskutik ekoizpen prozesua ezagutuko da. gaztarekin batera,
|
bertako
sagardoa ere dastatzeko aukera eskainiko dute, eguerdiko 12:30etik aurrera, sei euroren truke.
|
2020
|
|
Euskal Sagardoak eta sektoreak uzta berria aurkezteko prentsaurrekoa eskainiko du ekainaren 11n, eta
|
bertan
sagardoaren ezaugarriez gain, sagardotegien irekieraren nondik norakoak aurkeztuko dira, azken hilabeteotako balorazioa eta sektoreak hartutako erabaki, neurri eta helburuak.
|
|
Zurezko hezurdura konplexua edukitzeaz gain, sagardoa egiteko erabiltzen zela ere ondorioztatu dute. " Sagardoa egiteko palanka dolarea duela ikusi dugu, eta horrek argi uzten du
|
bertan
sagardoa egiten zutela. Makina horretako prentsatzeko palanka ez dugu aurkitu, baina askak, habeak eta halako aztarnak, ordea, bai".
|
2022
|
|
«Geroz eta zailagoa da galdera horri erantzutea. Sagardotegi bakoitzak
|
bere
sagardoa egiten duelako, eta sagardotegi bakoitzaren barruan ere badirelako sagardo ezberdinak», azaldu du Unai Agirrek, Euskal Sagardoa jatorri izeneko koordinatzaileak. Orokorrean, iaz baino sagardo «arinagoak» dira aurten, «lurrintsuak» eta «alkohol graduazio txikixeagokoak».
|
|
Hainbat lagun talde pitxerra bete eta kanpora atera dira, aire zabalean eta eguzkipean sagardoa edatera. Hogei lagun inguru daude
|
bertan
sagardoa dastatzen. Ana Zabaltza, Roi Campus eta Jordi Sellares dira horietako batzuk, eta Bartzelonakoak dira.
|
|
Adibidez, Igartubeiti baserria [Ezkio Itsaso, Gipuzkoa] dago ibilbidean.
|
Bertan
sagardoa egiten zen, itsasontzietako tripulazioarentzako. Baserriak itsasontziak hornitzeko lantegiak ziren.
|
2023
|
|
Festa egun luzeek behar beharrezkoa izaten dute otordu on bat. Bapo bazkaltzeko aukera izan zuten Elutxetara joan ziren 80 lagunek, eta zintzurrak ederki freskatu zituzten
|
bertako
sagardoarekin. Txapelketa Nagusiko finalean bezalaxe, bazkalosterako utzi zituzten bertsolariek alerik onenak.
|
|
Sukaldetik ikusi du Inaxiok eta Luisek baietz egin dutela buruaz, Rosak esan nahi ziena ulertu dutela. Orduan, Fogo, eskailerako partisanoa, sukaldeko mahaitik bere platerarekin eta
|
bere
sagardo botilarekin altxatu eta haien ondoan eseri da. Piparra bat hartu eta lau edalontziak bete ditu.
|