2001
|
|
|
Egunean
hamabost hogei minutu hartzea komeni da teknika horiek praktikatzeko.
|
|
|
Egunean
, bitamina ugariko fruta ale bat, gutxienez, hartzea aholkatzen da (zitrikoak, meloia, fruta tropikalak, marrubiak...).
|
|
|
Egunean
10 gramo har dezake haurrak hasieran, eta kopuru hori hilero 10 gramoz ugaldu ahal izango da, 40 gramora iritsi arte.
|
|
|
Egunean
egotea zaila da eta, batzuetan, haurrek eurek eskatuko dituzte modan jartzen diren izenburu eta bildumak.
|
|
|
Egunean
bost langile baino gehiago hil diren laneko istripu hilgarriek gora egin dute
|
|
Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuan jarri, edo bestela, izozkailuan. Hozkailuan gorde behar dugu, garbi eta erosi eta 48 ordu igaro baino lehen, gainerako elikagaietatik isolatuta, usaina ez transmititzeko.
|
|
|
Egunean
bost fruta pieza jateak heriotza tasa murrizten du
|
|
Gainera, sabelaren zilar kolorea biziagoa eta distiratsuagoa da zenbat eta freskoagoa izan.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuan garbi gorde behar da (errairik eta bururik gabe), eta ez 48 ordu baino gehiago, gainerako elikagaietatik isolatuta, usaina ez transmititzeko. Ondo garbituta ere izoztu daiteke.
|
|
Horregatik da garrantzitsua esnekiak eta arrautzak errespetatzea.
|
Egunean
arrautza bat+ zuringo bat hartzea gomendatzen da, hau da, 6 ale astean, edozein platerekin nahastuta; betiere, odolean lipido arazorik ez badu (kolesterola, triglizeridoak). Landare jatorriko elikagaiek ere proteinak ematen dituzte, baina funtsezko aminoazido batean edo gehiagotan urriak dira, eta horregatik deitzen zaie proteina osatugabeak.
|
|
Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan. Erosi eta 48 ordura hozkailuan gorde behar dugu, gainerako elikagaietatik isolatuta, usaina ez transmititzeko.
|
|
Praktika horrek munduko merkataritzaren% 7 eta 5 artean eragiten du, eta hori konpontzeko, gizartea kontzientziatu behar da. Faltsifikazioen aurkako Mundu Elkarteak (Gacg) antolatutako Faltsifikazioen aurkako Nazioarteko
|
Egunean
atzo aurkeztu zen txosten horrek erakusten duenez, horrelako delituen urteko kostua 30 eta 50 bilioi pezeta bitartekoa da. Faltsifikazioak merkataritzaren maila guztiei eragiten die.
|
|
Alde horretatik, aholkularitza dietetiko profesionala funtsezkoa da argaltzea erabakitzen duenaren osasunerako arriskurik gabeko pisua galtzeko. ·
|
Egunean
zenbait hartualditan banatuta. Horrela, ez da ordu artean zulatu behar, ez baitiogu denborarik ematen urdailari hartualdiaren eta hartualdiaren artean huts sentsazioa izan dezan.
|
|
ogia, arroza, jateko pastak, semola, tapioka, patata, dilistak, garbantzuak, etab. 4 Konbinatu lekalea arrozarekin, zerealekin edo patata esnearekin, horrela osoagoa baita proteina. 5
|
Egunean
bi plater barazki jan. 6 Egunean gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu.
|
|
5 Egunean bi plater barazki jan. 6
|
Egunean
gutxienez hiru fruta pieza hartu eta intxaurrak eta haziak gehitu. 7 Landare burdinaren aprobetxamendua hobetzeko (animalia jatorriko burdina baino xurgapen okerragokoa), janariarekin batera bitamina ugari duten elikagaiak erabili behar dira.
|
|
– Dieta banakakoa, askotarikoa eta orekatua. –
|
Egunean
5 hartualditan banatuta (hartualdiko elikagai bolumen txikiagoa, odoleko glukosa mailen kontrol hobea). – Intsulinarekin edo ahotiko antidiabetikoak hartzearekin eta ariketa fisikoa egitearekin bat etorriz.
|
|
Arrandegian jakingo dugu freskoa dagoela haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri, edo bestela izozkailuan. Erosi eta 48 ordura hozkailuan gorde behar dugu, gainerako elikagaietatik isolatuta, usaina ez transmititzeko.
|
2002
|
|
|
Egunean
entsalada bat, gutxienez.
|
|
|
Egunean
5 lan ordu
|
|
|
Egunean
emititzen dituen 4 albistegiak batez besteko iraupen luzeenekoak dira (65 minutu), baina iraupen bereko gainerako albistegiek (27) baino albiste gutxiago ematen ditu bertan.
|
|
|
Egunean
4 albistegi duten katetan, albiste gehien (29) ematen dituenetako bat.
|
|
|
Egunean
4 albistegi, publizitaterako 2 aldiz eteten du, albistegiaren %5 harrapatuz.
|
|
|
Egunean
bi kopa ardo beltz edateak bihotzeko arriskua murrizten du
|
|
Sintomak hobetu ahala, dieta lehorgarria egingo da: arroza, patata eta azenario egosiak; oilaskoa azalik gabe, txahal edo txerri haragi gihartsua, arrain zuria plantxan edo egosita, banana heldua, sagar birrindua zertxobait oxidatua (astringentea), irasagarra, pomeloa…
|
Egunean
azukrerik gabeko jogurt natural batekin probatu, eta heste oreka berreskuratzen lagunduko dizu. Sintomak desagertzen direnean, pixkanaka elikadura normala egiten hasi.
|
|
Era berean, proteinak ama odola sortzeko erabiltzen dira, eta odol horren bolumena handitu egiten da, gernuaz kanpo, haurdunaldi horietan.
|
Egunean
110 g proteina hartzea gomendatzen da haurdunaldi bikietan, eta 140 g hiruko haurdunaldietan. Burdinaren ekarpen gehigarria:
|
|
Beste gaixotasun kroniko batzuen kasuan bezala, kataraten prebentzioa eta adinari lotutako makula endekapena dieta osasungarri eta orekatuarekin lotuta daude.
|
Egunean
gutxienez bost fruta eta barazki anoa kontsumitzeko aholkua bikaina da, ez bakarrik ikuspegi osasuntsua izateko, baita beste gaitz asko saihesteko ere.Era berean, zaindu zure begien osasuna aurrez berotzea eta erabili eguzkitako betaurrekoak izpi kaltegarrietatik babesteko; zaindu arterietako tentsioa (endekapenezko ikusmen gaixotasunak izateko arriskua areagotzen du); ez erre, eta egin aldian be...
|
|
Rosendo Carrascok zioenez, «21 kilo pisatzen zituen eta egoera orokor txarra zuen.
|
Egunean
hogeita bi intsulina unitate injektatzen dizkizugu eta, hilero, zure batez besteko irabazia 409 g izan zen tratamendua hasten denetik. Zazpi hilabetera, berreskuratu egin zen».
|
|
– Odol tentsioa erregulatzeko infusioa.Koilarakadatxo bat arantza albar berotzen dugu ur katilukada baten bidez, 10 minutuz geldi edukitzen dugu eta iragazi egiten dugu.Pixkanaka irentsi behar dugu, organismoak asimila dezan.
|
Egunean
bi katilu nahikoa dira, bata baraurik eta bestea oheratzean, baina tentsio handiagoko garaietan hiru katilutara handitu daiteke. – Arteriosklerosiari aurrea hartzeko.10 g arantza albar, alkatxofera, hiperiko, muérdago, ozpin olioa eta olibondo hostoak nahasi.
|
|
Kaltzioaren ekarpen dietetikoa ziurtatzeko, beharrezkoa da:
|
Egunean
gutxienez 2 esneki errazio hartu. Alde horretatik, zenbait esnekik zenbat kaltzio ematen duten jakinda, horien ordez beste batzuk erabil ditzakegu, kantitatea errespetatuz.
|
|
|
Egunean
30 minutu ibiltzeak pisua kontrolatzen eta estresa gutxitzen laguntzen du.
|
|
Animalien Nazioarteko
|
Egunean
, espezieei tratu txarrak emateari buruz ohartarazi dute ekologistek
|
|
FAOk, Elikaduraren Nazioarteko
|
Egunean
(DMA), nekazaritzako ureztaketarako ura erabili beharra azpimarratuko du, elikagaien ekoizpena areagotzeko. FAOk garatze bidean dauden 93 herrialderi buruz egindako azterketa baten arabera, herrialde batzuek jada ur eskasia dute, eta dagoeneko erabiltzen dituzte beren erreserba hidrikoak.
|
|
FAOk emandako konponbideetako bat nekazaritzako produktibitatea handitzea da, lurzoruaren emankortasuna hobetzeko haziak erabiliz. “Munduak nahikoa ur lor dezake etorkizuneko belaunaldientzat beharrezkoak diren elikagaiak ekoizteko, baldin eta gaur adimenez erabiltzen bada” mezu hori zabaltzen saiatuko da 2002ko Elikaduraren Nazioarteko
|
Egunean
.
|
|
komeni da litiasi kasu guztietan sodioa hartzea kontrolatzea, bereziki hiperkaltziuria dutenen kasuan (kaltzio maila handia gernuan).
|
Egunean
6 g gatz (ClNa) hartzea gomendatzen da. Gatzontzia mahaitik kentzea eta sodio askoko elikagaiak saihestea gomendatzen da.
|
|
Egoera horiek, dituzten ezaugarriengatik, arreta berezia behar dute kaltzioa eta beste mantenugai batzuk (haurdunaldian, edoskitzaroan eta menopausian) emateko. ·
|
Egunean
gutxienez 2 esneki errazio hartu.Kopuru hori gaindituz gero, edo norberaren ezaugarrien arabera, antzeko kaltzioa duten gantz gutxiko esnekiak hartu dira. Alde horretatik, zenbait esnekik zenbat kaltzio ematen duten jakinda, horien ordez beste batzuk erabil ditzakegu, kantitatea errespetatuz.
|
2003
|
|
Espezialistek diotenez, umorerik ez izatea gaixotzeko arrisku faktorea da.' Gaur egungo gizarteak arrisku zantzuak ditu, Sanz doktoreak dioenez “barrea ez dagoelako modan”.
|
Egunean
300 bat aldiz barre egiten dute 7 urteko haurrek. Helduak ez dira 80ko hamarkadara iristen.
|
|
Aldiz, “oso motz geratzen gara fruta eta barazkietan”, dio Javier Arancetak, Bilboko Udaleko Nutrizio Komunitarioko Unitateko arduradunak.
|
Egunean
gomendagarriak diren bost fruta piezen ordez, Espainiako batezbestekoa 2,6 da. SENCk ohitura onak berreskuratzen lagundu nahi du, gurasoentzako gomendioak biltzen dituen gida praktikoa argitaratuz.
|
|
Bestalde, zer gertatzen da merkatuan?
|
Egunean
ulertzen eta saltzen diren akzio bolumenak oso txikiak dira, eta abuztukoen antzekoak dira; hilabete horretan, inbertitzaileak oporretan daude eta ez dute ia eragiketarik egiten. Erantzuna argia da:
|
|
Harrezkeroztik, indioilarra protagonista gastronomikoa da Espainiako festarik tradizionalenetako batean: Esker Emate
|
Egunean
, urtero, azaroko azken ostegunean. Indioilar motak:
|
|
Nahaste horietan, janari kantitatea da arazoa; ortorexian, berriz, jaten denaren kalitatea.
|
Egunean
hiru ordu baino gehiago ematen dituzu zure dieta egiten? ; gehiegi gastatzen duzu produktu ekologikoak erosten?
|
|
Dosia Oro har, gehigarriak hauts edo kapsula moduan merkaturatzen dira ahotik hartzeko.
|
Egunean
40 miligramo glutamina hartzen da gorputz pisu kilogramo bakoitzeko, eta baraurik hartu behar dira, eraginkorra izan dadin, entrenamendua baino ordubete edo gehiago lehenago eta ondoren, proteina degradazioa geldiarazteko eta muskulu proteinen sintesia errazteko.
|
|
Hala ere, beste zazpi urte behar izan ziren Nazio Batuek konferentzia bat antolatzeko Nairobin (Kenya), izaera globaleko lehenengo ingurumen arazoari aurre egiteko. Gaur, Desertifikazioaren eta Lehortearen aurkako Nazioarteko
|
Egunean
, gelditu gabe aurrera doan fenomeno bat geldiarazteko beharraz ohartarazi nahi du NBEk. Kenyako lehen konferentzia hartatik, desertizazioa ez da basamortuen hedadura handitzetzat hartu, lurrak degradatzeko prozesutzat baizik.
|
|
Populazioaren Nazioarteko
|
Egunean
, Nazio Batuek beren segurtasuna zaintzeko eskatu zien gobernuei
|
|
Horregatik, haiei eskaini zitzaien bereziki joan den ostiralean. Nazio Batuek arreta osoa jarri zieten Populazioaren Nazioarteko
|
Egunean
. “Aitortu dezagun osasunerako, informaziorako eta behar eta eskatzen dituzten zerbitzuetarako eskubidea duela”, esan zuen Kofi Annanek, NBEko idazkari nagusiak, gobernu guztiei dei egin zien herrialde guztietan gazteen babesa bermatzeko.
|
|
–Likido asko hartu.
|
Egunean
hiru litro ur inguru hartzea komeni da. Edari alkoholdunak ez dira hartu behar, likido gehiago galtzen baitute.
|
|
Haurrak etengabe hazten ari dira, eta, hiru urteko tartean, esne ekarpena oso garrantzitsua izaten jarraitzen du.
|
Egunean
500 mililitro hartzea gomendatzen da, eta kopuru horren ordez beste esneki sinple batzuk har daitezke, hala nola gazta, jogurta edo petitsuisea. Ondorengo etapetan, esnea eta haren deribatuak oinarrizko elikagaiak izaten jarraitzen dute, hezur masa behar bezala garatu eta mantentzeko; beraz, oro har, hauek dira eguneroko kontsumo gomendioak:
|
|
Bitxia bada ere, Espainian arrain asko kontsumitu arren, merkurioaren guztizko kopuru dietetikoa ADIen oso azpitik zegoen.
|
Egunean
46 mikrogramo merkurio inguru hartzea gomendatzen da hau da, gainditu behar ez den kopurua. Gure herrialdean egindako azterketek berresten dute indize horiek ez ditugula gainditzen.
|
|
840 milioi pertsonak ez dute janaririk Elikaduraren Nazioarteko
|
Egunean
|
|
Gaur Elikaduraren Nazioarteko
|
Egunean
, mundu osoko 840 milioi pertsonak ez dute oinarrizko elikagairik, gosearen aurka borrokatzen diren erakunde humanitarioek emandako datuen arabera. Gainera, ohartarazten dute bost urtetik beherako sei milioi haur hil egingo direla hilabete honetan.
|
|
* Kalorikoa da; beraz, neurriz kontsumitu behar da, beste azukre sinple batzuekin gertatzen den bezala, bereziki gehiegizko pisua edo obesitatea dagoenean. *
|
Egunean
20 g azukre baino gehiago hartuz gero, odoleko triglizeridoen maila igotzeko joera du; beraz, hipertriglizeridemia izanez gero, ez da komeni horrelakorik erabiltzea. Pertsona batzuek fruktosarekiko oinordetza intolerantzia dute, fruktosemia deritzona.
|
|
Otordu nagusiekin batera ardo beltza jan daiteke, edo graduazio txikiko beste edari batzuk, hala nola garagardoa edo sagardoa, baldin eta medikuaren kontraindikaziorik ez badago. Aholku praktikoak*
|
Egunean
lau edo sei otordu egitea, hartualdirik egin gabe eta egun batetik bestera ordutegiak mantenduz. * Menuei ahalik eta barietate handiena eman, talde desberdinetako elikagaiak barne (barazki, fruta, etab.).).
|
|
Datorren abenduaren 5ean, Boluntarioen Nazioarteko
|
Egunean
, Europako I. Azoka Birtual Solidarioa hasiko da. Mundu osoan izango du eragina, atzo jakinarazi zuenez, ekimen hau sustatzen duen Espainiako Elikagaien Bankuak Fundazioak.
|
|
Ezgaitasunaren Europako
|
Egunean
, Espainian 120.000 adingabe ezgaitu daudela gogoratu du Save the Childrenek
|
2004
|
|
|
Egunean
organismoak har dezakeen aspartamo kopuru handiena 40 mg da, pertsonaren kiloko.
|
|
|
Egunean
aholkatzen den kolina kopuruaren erdia baino gehiago dauka arrautza handi batek.
|
|
Arrisku hori zehazteko, gastrokartzinomaren kasu bat zehaztu zen gatz asko kontsumitzen zuten 500 gizoneko eta urteko (egunean bederatzi gramo baino gehiago), eta 1.300 emakumeko eta urteko; gatz gutxi kontsumitzen zutenen artean (lau gramo baino gutxiago) kasu bakarra eman zen 1.000 gizoneko eta urteko, eta 2.000 emakumeko eta urteko.
|
Egunean
bederatzi g gatz kontsumitzeak urdaileko minbizia eragin dezake, berriki argitaratu den japoniar azterlan baten arabera. Tsuganek aurkeztutako azterlanaren ondorioetan berresten du urdaileko edo urdaileko minbizia dela munduan minbiziak eragindako heriotzen bigarren kausa ohikoena.
|
|
San Valentin egunean, larunbatean, hilak 14, arrosa gorrien prezioa %15 garestituko da, eskaera ohikoa baino %25 handiagoa baita. Lore hori hautatu dute kasuen% 95etan Maiteminduen
|
Egunean
. Eskaera handia dute, halaber, orkestrek eta tulipanek, atzerritik inportatzen baitira.
|
|
|
Egunean
bi kopa ardo hartzea ez da kaltegarria, jateko ohitura izanez gero, eta medikuaren baimenarekin gaixotasunik izanez gero.
|
|
Azken ikerketa zientifikoek beren eraginkortasuna erakutsi dute tumore hazkundea inhibitzean edo blokeatzean.
|
Egunean
bi kopa baino ez Jakina da, beraz, ardo beltzak propietate osasungarriak dituela –esan behar da, halaber, onura horiek ardoaren jatorrizko mahatsaren kontsumoaren bidez lor daitezkeela–; baina ez da ahaztu behar edari alkoholikoa dela. Alkohol gehiegi edateak desoreka nutrizionalak eragiten dizkio pertsonari, digestio arazoak (gorakoak, urdail ardoak, beherakoak…) eta mukosa gastrikoetan eta hesteetan sortzen diren lesioak direla eta.
|
|
Egoera horiek zaildu egiten dute zenbait elikagai xurgatzea, batez ere aminoazidoak eta zenbait bitamina eta mineral.
|
Egunean
40 g alkohol (litro erdia) gizonarentzat eta 20 g (litro laurdena) emakumearentzat organismoak metaboliza ditzakeen kopuruak dira. Hala ere, alkoholaren toxikotasun maila hainbat faktoreren araberakoa da:
|
|
Arrandegian fresko dagoela jakingo dugu, baldin eta isatsetik hartzean hatzekin estutu eta irrist egiten badugu, baina azala askatzen ez bada.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi. Hozte hori ezin da 48 ordutik gorakoa izan, eta gainerako elikagaietatik isolatuta egon behar du beti, usaina ez transmititzeko.
|
|
Hobekuntza azkartzeko, aholku hauei jarraitu behar zaie, ondoeza arintzen eta eztula arintzen laguntzeko.
|
Egunean
hainbat aldiz edan ur epeleko edalontzi bat, limoi zukuarekin eta ezti koilaratxo batekin, edo baso bero bat esne eztiarekin. Eztiak arnasbideetako mukosen ekintza lasaigarria, antituskena eta leungarria eragiten du; eta azido zitrikoak, limoian ugaria denak, bitaminaren eragina indartzen du, eta eragin antiseptiko eta bakterioen aurkakoa nabarmena du.
|
|
Emakume Langilearen
|
Egunean
, emakumeen kolektiboek gogoan dute oraindik lan asko dagoela arlo horretan.
|
|
Iazko bigarren erdian, Lan Ministerioaren datuen arabera, 467 lan ikuskapen izapidetu ziren Espainian, emakumea lan eremuan diskriminatzeagatik.
|
Egunean
2,5 emanaldi, batez beste. Ehuneko hori areagotu egin zen abenduan, egunean 3,6 salaketa egin arte.
|
|
Pardosek adierazi zuen “Espainiako kontsumo politikak aldaketa bat behar duela”, eta esan zuen haiek prest daudela Gobernu berriarekin modu konstruktiboan laguntzeko; izan ere, “lege asko daude, baina, praktikan, eskandalu asko ikusi ditugu, hala nola AVA, Gescartera edo Eurobank”. Elkarteak Zaragozan duen egoitza berria inauguratu ondoren, atzo, Kontsumitzailearen Eskubideen Nazioarteko
|
Egunean
, Pardosek euroa indarrean jarri ondoren prezioetan “abusuak” kontrolatzeko mekanismoak aldarrikatu zituen, kontsumitzaileak bere burua defendatzeko aukerarik izan ez duelako. Era berean, Adidaeko lehendakariak gordailu bermatuetan jarduteko beharraz hitz egin zuen.
|
|
Zenbateko ekarpena egiten du normalean dietak?
|
Egunean
gutxienez 50 mikrogramo kromo hartzea gomendatzen da, baina kantitate hori 50 eta 200 mikrogramo artekoa izatea gomendatzen da. Kromoa oso mineral zaila da xurgatzen; izan ere, dietarekin irensten den guztiaren %3 baino ez du asimilatzen organismoak.
|
|
Mintzamenak Ahotsaren Nazioarteko
|
Egunean
komunikatzeko eta lan tresna gisa duen garrantzia gogoratzen dute
|
|
Harvardeko Unibertsitatearen eta Massachusettseko Ospitale Orokorraren ikerketa batek (“The Lancet” lanean argitaratua) alkoholaren erantzukizuna mugatzen du, eta garagardoa eta likoreak ditu ardatz.
|
Egunean
50 g alkohol baino gehiago edateak (lau edo bost edariren baliokidea) 2,5 aldiz handitzen du arriskua; aldiz, egunean 10 g edateak (edari bat) %30 handitzen du. Hyon Choi ikerketa zuzendaria arduraz arduratzen da ardoa neurriz kontsumitzera, baina likoreen eta garagardoaren kontra zamatzen du.
|
|
Gehienetan, sintomak katarro batekoekin edo tabakoaren ondorioekin nahasten dira. Arnas Aparatuko Patologiari buruzko EAEko eta Nafarroako Elkarteak (SVNPAR) atzo adierazi zuenez, asma duten pertsonek, gaur ospatzen den Mundu
|
Egunean
, “gaixotasuna erabat kontrola dezakete, tratamendua behar bezala betez gero”. Erakunde horretako lehendakariak eta Gasteizko Txagorritxu Ospitaleko Pneumologia Zerbitzuko buruak, José Luis Cobok, adierazi zuenez, sendagilearen jarraibideei jarraitzen dien pazienteak “bizitza guztiz normala egin dezake, sintomarik gabea, baita ariketa luzea ere”, eta gogoratu zuen “atleta olinpiko batzuek arrakasta handia dute, asma izan arren”.
|
|
Produktibitatea guztia baino gehiago galdu da, eta azken urteetan leinu hiperproduktiboak hautatu dira.
|
Egunean
55 litro esne ekoizten dituzten behiak dira, eta arazo nagusia da hainbeste esne eta azidosi ekoizteko hartzen duten elikagai kantitate izugarria digeritzea. Oilo horiek 20 kilogramo arrautza jartzen dituzte, eta, gainera, oldarkortasun arazo asko dituzte.
|
|
Baliteke 10 edo 15 urtean Alzheimerraren aurkako tratamendu eraginkorra izatea, saiakuntza klinikoetan zenbait botika etorkizun handikoak baitira. Hala adierazi zuen atzo, Alzheimerraren Nazioarteko
|
Egunean
, Ismail Kola adituak, Osasun eta Kontsumo Ministerioan egindako sinposio zientifiko batean. Sinposio horretan, gaixotasun neurodegeneratibo horren aurkako terapia berriak aztertu ziren.
|
|
|
Egunean
, batez beste, 218 minutu pasatzen dituzte telebistaren aurrean, eta 300 minutu eskola egunean.
|
|
Norentzat baldintza ezin hobeetan kontserbatzea, onena azkenean erostea da etxera itzuli aurretik.
|
Egunean
edo egunean kontsumitu behar bada hurrengoa hozkailuaren alderik hotzenean jarriko da. aldez aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
|
|
Alde horretatik, atzo Zientzia Ikerketen Kontseilu Gorenaren (CSIC) Ekitaldi Aretoan bildutako adituek nabarmendu zuten garrantzitsua dela egunean gutxienez bost errazio fruta eta barazki fresko (400 gramo inguru) sustatzea gazteen artean, egungo kontsumoari eusteko.
|
Egunean
bost errazio horiek kontsumituz gero, pertsona batek hain gomendagarriak ez diren elikagaiak jan ditzakeela gehitu zuten, hala nola gantz saturatu ugari dituztenak, babestuago dagoelako eta hobeto kanporatzen dituelako. Gizentasuna Espainiako gazteen elikadura ohituren aldaketek azken datuen arabera, %16ko obesitate indizeak dituzte, Erresuma Batuak Europar Batasunean bakarrik gainditu dituenak, Antonio Agudo Kataluniako Institutu Onkologikoko Epidemiologia Zerbitzuko ikertzailearen iritziz, “epe luzeagoan” eta “hamabost edo hogei urte barru izango dituzte.
|
|
Santu Guztien
|
Egunean
salmenten ia %20 biltzen da
|
|
Lehen postua Alemaniari dagokio (85 euro pertsonako eta urteko), ondoren Herbehereak (79 euro) eta Austria (74 euro). Gaur ospatzen den Santu Guztien
|
Egunean
, loradendaren urteko fakturazioaren %19, 5 biltzen da; Amaren Egunean %17 eta San Valentinen %14, berriz, Interfloraren txostenean. Todos los Santosen erosten diren lore gehienak Kolonbiatik (krabelinak) eta Ekuadorretik (arrosak) datoz.
|
|
Lehen postua Alemaniari dagokio (85 euro pertsonako eta urteko), ondoren Herbehereak (79 euro) eta Austria (74 euro). Gaur ospatzen den Santu Guztien Egunean, loradendaren urteko fakturazioaren %19, 5 biltzen da; Amaren
|
Egunean
%17 eta San Valentinen %14, berriz, Interfloraren txostenean. Todos los Santosen erosten diren lore gehienak Kolonbiatik (krabelinak) eta Ekuadorretik (arrosak) datoz.
|
|
Inkestatutakoen heren batentzat, denbora falta da dieta osasungarria ez egiteko arrazoi nagusia.
|
Egunean
fruta gutxien jaten dutenen proportzioa da. Hala ere, gehienek onartzen dute ondo jatea ez dela denbora kontua, antolaketa eta kontzientzia kontua baizik.
|
|
gehiegi bada, mendekotasuna sor dezake, eta haren funtziorik garrantzitsuena nerbio bulkaden transmisioa estimulatzea da nerbio zelulak edo neuronak.
|
Egunean
200 miligramo kafeina baino gutxiago hartzea kalkulatzen da. bi edo hiru kafe katiluren baliokidea dena, nekea arintzea lortzen dute, gorputza suspertzea eta funtzio intelektualak bultzatzea, esna dagoenean eta alerta egoeran, kontsumitzen duenari.
|
2005
|
|
|
Egunean
25 g kontsumitzea gomendatzen da.
|
|
|
Egunean
zortzi orduko jardunaldi osoaren hileko prezioa, bazkaria eta merienda barne
|
|
|
Egunean
, 15 20 minutuko aerosolterapia saio bat edo pare bat aski izaten da sinusitis asko sendatzeko.
|
|
Egoera ezin hobean kontserbatzeko onena etxera itzuli aurreko azken unean erostea da.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, honela jarri: hozkailuaren alderik hotzenean edo, bestela izozkailuan.
|
|
Europako Batasuneko herrialdeetan egunean batez beste zenbat dioxina hartzen den kalkulatzeko, 17 konposatu toxiko nagusi zehaztu dira, nazioarteko baliokide toxiko gisa adieraziak.
|
Egunean
84 eta 128 pg (mikogramoak) baliokide toxiko (TEQ) artean hartzen dira, hau da, 1,2 pg/ kg gorputz pisu eta egun bakoitzeko, 68 kg batez beste. Onartutzat jotzen den irenstea 10 pg/ kg da.
|
|
|
Egunean
behin edo bitan hartuz gero, 3 eta 4 urteko haurren gehiegizko pisua izateko arriskua bikoiztu egiten da.
|
|
Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan. Erosi eta 48 ordura hozkailuan ez edukitzea komeni da, eta gainerako elikagaietatik isolatzea, usaina ez transmititzeko.
|
|
GKEak eskaera hori egin du gaitz horren aurkako Nazioarteko
|
Egunean
|
|
Eskuilatzea Colgate txostenak dioenez, oraindik ere espainiarren %10, 3k ez dituzte hortzak garbitzen.
|
Egunean
behin bakarrik egiten dutenen ehunekoa jaitsi egin da (%25etik %20ra), eta hiru espainiarretik batek – gero eta gehiago – egunean hiru aldiz egiten du, gutxienez, hau da, otordu bakoitzaren ondoren, gutxi gorabehera, bat egiten du. Emakumeak gizonak eta zaharrak baino gehiago garbitzen dira, gazteak baino gutxiago.
|
|
Nutrizio arloko adituek gomendatzen dute litro bakoitzeko 10 mikromol baino gehiagoko homozisteina duten pertsonek elikagai gehiago kontsumitzea bitamina horiekin, besteak beste, zereal gotortuak, hosto berdeetako landareak, frutak, lekaleak eta, batez ere, gibela.
|
Egunean
400 µg azido foliko nahikoa balitz homozisteina zirkulatzailearen kontrol ona bermatzeko, 100 g oilasko gibel baino ez dute 1.385 µg ematen. Elikagai horien kontsumoan kontraindikazioren bat dutenentzat, prestakin multibitaminikoen bidezko osagarriek kontuan hartzen dituzte egunean 0,2 eta 15 mg azido foliko, 3 mg B6 bitamina eta 0,05 mg B12 bitamina bitarteko dosia.
|
|
faecium, bifidobacterium bifidum, lactobacillus casei eta lactobacillus thermophilus.
|
Egunean
bi g ur edalontzi erdiarekin edo jogurtarekin nahastuta kontsumitzea gomendatzen da, eta bi aldiz gehiago behar izanez gero, lehenengo lau asteetan. Kasu horretan, agintariek alegatzen zuten ez zela elikagaia, sendagaia baizik, erabilitako bakterio laboreak, bakarka edo beste substantzia batzuekin konbinatuta, prestakin gastroenterologikoen osaeran erabiltzen baitira.
|
|
C 1000, 1.000 mg bitamina, 30 mg bioflavonoide zitriko, hesperidina errutina konposatu bat eta beste osagai batzuk dituzten konprimitu gisa.
|
Egunean
konprimitu bat kontsumitzea gomendatzen da. Eta Acid Free C 1000, konprimitu gisa; besteak beste, 1.110 mg kaltzio askorbato mg bitamina eta 110 mg kaltzio ditu, eta egunean konprimitu bat hartzea gomendatzen da.
|
|
|
Egunean
100 miligramo baino gehiago kontsumitzeak arteria tentsioa areagotu dezake
|
|
Antxoa fresko dago haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak ditu eta ez daude hondoratuta, eta itsas usaina mantentzen du ez oso nabarmena.
|
Egunean
bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, honela jarri: hozkailuaren alderik hotzenean, gehienez 48 ordu erosi eta gero; bestela, izozkailuan gorde behar da.
|
|
Neurri horri esker, akats horiek %40raino murriztu daitezke, batez ere arantza bifidoaren kasuak.
|
Egunean
400 mikrogramoko azido folikoa edukitzeak, jaioberrietan malformazio gutxiago agertzeaz gain, garuneko hodietako istripuak eta miokardioko infartuak gertatzeko arriskua murrizten du. Atzo aurkeztu zuten Sortzetiko Anomaliei buruzko Espainiako Lankidetza Azterketaren hogeita zortzigarren Urteko Bilera (ECEMC), Javier González de Dios, Alacanteko San Juan ospitaleko pediatra, Sortzetiko Anomalien Ikerketa Zentroko zuzendaria, María Luisa Martínez Frías, eta haren homologoa, Birth Unibertsitateko Jaime.
|
|
Rotterdameko ikerketa horretako ikertzaileek ikusi zuten arraina erregulartasunez jaten zuten gizabanakoak narriadura kognitibotik babesten zirela, eta, gainera, edozein edari alkoholiko neurriz kontsumitzeak are gehiago indartu dezakeela arrisku profil baxua.
|
Egunean
, batez beste, hodi batetik hirura bitartean, dementzia mota ororen arriskua %42 murriztu daiteke, eta dementzia baskularrarena %70 Rotterdameko Erasmus Unibertsitateko zientzialariek 8.000 gaixo aztertu zituzten. Horietatik 197k dementzia sintomak agertu zituzten, eta Alzheimer 146 gaixotasuna diagnostikatu zieten.
|
|
Genero indarkeriaren aurkako Nazioarteko
|
Egunean
, 18 segundotik behin emakume bat tratu txarrez tratatzen dela gogoratzen da.
|
2006
|
|
|
Egunean
hirutan atera behar dira paseatzera, hiru txangoetako bat ordubeteraino gutxienez luzatuz.
|
|
|
Egunean
bizi bara, ijitoaren agerpen askotan nabari dagoen legez, aurrezkiaren, epekako ordaintzearen eta beste hainbat gauzaren kulturaz beste aldera, zeharo.
|
|
|
Egunean
gutxienez 400 gramo barazki eta fruta hartzea (mota askotakoak).
|
|
|
Egunean
hiru janari nagusi ez ezik, goiz edo arratsalde partean beste janari txikiren bat ere egin behar dira, gutxienez; horrela ez izatekotan, janaritik janarira denbora gehiegi igarotzen baita.
|
|
|
Egunean
ortuari horietatik 10 gramo aski dira minbiziaren aurkako ahalmen miresgarri horretaz baliatzeko.
|