2002
|
|
Beste gaixotasun kroniko batzuen kasuan bezala, kataraten prebentzioa eta adinari lotutako makula endekapena dieta osasungarri eta orekatuarekin lotuta daude.
|
Egunean
gutxienez bost fruta eta barazki anoa kontsumitzeko aholkua bikaina da, ez bakarrik ikuspegi osasuntsua izateko, baita beste gaitz asko saihesteko ere.Era berean, zaindu zure begien osasuna aurrez berotzea eta erabili eguzkitako betaurrekoak izpi kaltegarrietatik babesteko; zaindu arterietako tentsioa (endekapenezko ikusmen gaixotasunak izateko arriskua areagotzen du); ez erre, eta egin aldian be...
|
2004
|
|
Aholku errazak Haur eta nerabe gehienek ez dituzte jan behar dieta orekatuaren irizpideetan gomendatutako bost fruta eta landare errazioak. Aholku hauei esker,
|
egunean
gutxienez bost elikagai gehiago kontsumitu ahal izango dituzu: Platerak modu erakargarrian eta kolore biziekin aurkezteak atentzioa emango dio eta atseginagoa izango da.
|
|
Azken urteotan, 50 urtetik gorakoen artean, gora egin du kontsumo “berdeak”, baina behera haur eta gazteen artean. Alde horretatik, atzo Zientzia Ikerketen Kontseilu Gorenaren (CSIC) Ekitaldi Aretoan bildutako adituek nabarmendu zuten garrantzitsua dela
|
egunean
gutxienez bost errazio fruta eta barazki fresko (400 gramo inguru) sustatzea gazteen artean, egungo kontsumoari eusteko. Egunean bost errazio horiek kontsumituz gero, pertsona batek hain gomendagarriak ez diren elikagaiak jan ditzakeela gehitu zuten, hala nola gantz saturatu ugari dituztenak, babestuago dagoelako eta hobeto kanporatzen dituelako.
|
2006
|
|
Haur txikiei sei hilabeteetatik aurrera ere edoskitzea, txupete eta biberoirik erabili gabe, gosaria eguneko janari nagusia bihurtzea,
|
egunean
gutxienez bost fruta edo barazki ale kontsumitzea eta ordu erdia oinez egitea.
|
2008
|
|
Landatzeko baldintza egokienak hauek dira: klima hezea,
|
egunean
gutxienez bost orduko eguzki irradiazioa, airearen hezetasuna %70 eta %90 artekoa, urte osoan euri ugari eta erregularrak. Hazkuntza baldintzak ezin hobeak badira, ez da harritzekoa te zuhaitzak aurkitzea 2.500 metro arteko altueretan.
|
2011
|
|
Fisioterapeutek oso teknika onuragarritzat gomendatzen dituzte perineoko luzaketak eta masajeak haurdunaldiko hirugarren hiruhilekoan. Garrantzitsua da ariketa hau erregularki egitea, erditu aurreko 6 edo 8 asteetan gutxienez,
|
egunean
gutxienez bost minutuz. Erditu ondoren.
|
2013
|
|
|
Egun
gutxian bost kontinenteetako jatorrizko herri askotako kontaktuz gainezka etorri izan gara, NBEn izan garen bi urteotan. Gehienek gurekiko harreman instituzionalak hasteko motibazioa zerakusten begietan.
|
2015
|
|
Gainera, dentsitate kaloriko txikia dute, eta ura, karbohidratoak, mineralak eta zuntz dietetikoa dituzte, eta koipe gutxi; horrek babes efektua ematen die gure gizarteko gaixotasun nagusien aurrean (obesitatea, dislipemiak, hipertentsioa, gaixotasun kardiobaskularrak, minbizia, etab.). Fruta eta barazki ugari kontsumituz gero, ez da bitamina eta mineral gehigarririk behar. Hala ere, gaur egun, zientzialariak bat datoz herrialde industrializatuetan fruta eta barazki gutxiago kontsumitzearekin, eta elikagai talde horren garrantziaz jabetzeko eta haiek hartzea sustatzeko politikak jarri dira abian.Programa da ekimen ezagunenetako bat 5 egunean
|
egunean
gutxienez bost fruta eta barazki anoa hartzea sustatzen du. Errazio horiek lortzeko, aholku hauei jarraitu behar zaie:
|
|
Hamar emakume juduk “okupazioari ez” esan zioten. Ondoren, Belgraden hartu zuten lekukoa eta gaur
|
egun
gutxienez bost kontinenteetako 20 herrialdetan daude. Nazioarteko mugimendu horretako hainbat emakume talde herri eta hirietan manifestatzera bultzatu ditu:
|
2016
|
|
iachenko Eguneroko menuan fruta eta barazkiak sartzea oso ona da osasunerako. Izan ere, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME)
|
egunean
gutxienez bost fruta eta barazki ale hartzea gomendatzen du. Nahiz eta azken urteetan asko kontsumitu den, oraindik zaila da eguneroko dietan sartzea, batez ere, barazkietan eta, bereziki, txikienen janarietan.
|
2017
|
|
Irudia: victoreus Frutak eta barazkiak Elikadurarekin zerikusia duten elkarte, erakunde eta elkarte zientifikoek gomendatzen dute
|
egunean
gutxienez bost errazio fruta, barazki edo barazki izatea. Are gehiago, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) azpimarratzen du bi elikagai mota horien kontsumoa areagotu egiten dela, kontuan hartu beharreko aholkuetako bat baita politika eta jarraibide dietetiko nazionalak egiteko, bai herritarrentzat, bai gizabanakoentzat.
|
2018
|
|
Adituek
|
egunean
gutxienez bost fruta eta barazki jatea gomendatzen dute, eta hori, askotan, helburu zaila da. Elikadura hezkuntza onak dieta orekatua eratzea ahalbidetzen du, egun bakoitzeko jardueraren eta behar den fruta eta barazki kopuruaren arabera.
|
2020
|
|
• Landare jatorriko elikagai ugari kontsumitzea lehenesten du (frutak, barazkiak, lekaleak, txanpinoiak eta fruitu lehorrak). Funtsezkoa da
|
egunean
gutxienez bost fruta eta barazki anoa kontsumitzea. — Haragi gorri eta prozesatuen kontsumoa murrizten du.
|
|
Eskuak
|
egunean
gutxienez bost aldiz garbitzea, derrigorrez. Ikasleek osasunerako hezkuntza jasoko dute.
|
2023
|
|
Bi pertsona heldu ▪ Frutak eta barazkiak: 3 kilo fruta, 1 kilo tomate, 1 kilo patata, 1 kilo azenario, espinaka, 1 letxuga, 2 pepino, 3 piper, brokoli 1… Hori guztia norberaren gustuen arabera, baina kontuan izanda
|
egunean
gutxienez bost fruta eta barazki anoa jan behar direla. ▪ Arroza, zerealak eta lekaleak:
|
|
6 bat kilo fruta.
|
Egunean
gutxienez bost errazio jan behar dira barazkiz eta frutaz. ▪ Arroza, zerealak eta lekaleak:
|
|
2030erako
|
egunean
gutxienez bost milioi petrolio upel gutxiago erabiltzeko aukera emango du ibilgailu elektrikoen merkatuaren hazkundeak. Hain zuzen ere, modu horretan, 700 milioi tona inguru CO2 baliokide isurtzea saihestuko litzateke.
|