Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 95

2001
Egun kontsumitzen ditugun elikagai asko eta asko ez lirateke izango aditiboak erabili gabe: kontsumitzen ditugun produktuen hirutik bik baino gehiagok dauzkate horrelako gehigarriak.
‎Peskiza horren emaitza izan da jakiak airean eta eguzkitan lehortzea, gatzetan, eskabetxetan kontserbatzea, freskeretan gordetzea Egun kontsumitzen ditugun elikagai gehientsuak mahaira aurretik manipulatu edo eraldatu egin dituzte, produktu freskoen iraunaldi baliagarria biziki motza izaten baita, kontserbatzeko sistema egokia aplikatu ezean.
‎Horrela bada, eguneko esne pasteurizatu edo freskoa hozkailuan kontserbatu eta, ontzia irekiz gero, hurrengo hiruzpalau egunean kontsumitu behar da, gehienez ere.
‎Kanadako eta Peruko ikerketa zentroek ikerketa bat egin dute (plazeboarekin kontrolatutako saiakuntza kliniko itsu bikoitza) 63 pertsona infektaturekin, giza giardiasiaren tratamenduan galorratzak duen eraginkortasuna ebaluatzeko. Asintomatikoak diren 25 pazientek, guztira, 10 egunez kontsumitu zuten galorratza (2 g edo koilarakadatxo bat, 3 aldiz egunean) edo plazeboa (2 g arto almidoi, 3 aldiz egunean). Beste 38 pertsona sintomatikok metronidazola hartu zuten, antibiotikoa eta parasitoen aurkakoa (250 mg egunean hiru aldiz), eta galorratza edo plazeboa astebetez.
2002
‎Bermeoko gasa dagoeneko agortuta dago, eta gaur egun kontsumitutako gas naturalaren %100inportatzen dugu, nahiz eta gasaren bilaketa lanak jarraitu.
‎Ez du zertan horrela izan. Animaliak oilasko gisa jokatzen badu, gaur egun kontsumitzen ditugun oilaskoen arrisku berak izango ditu, gaur egun kontsumitzen den oilasko haragi gisa prestatuko da, eta, gainera, litekeena da merkaturatutako kanala ez bereiztea beste edozein oilasko kanaletatik. Zer abantaila ditu “oilasko biluziak”?
‎Ez du zertan horrela izan. Animaliak oilasko gisa jokatzen badu, gaur egun kontsumitzen ditugun oilaskoen arrisku berak izango ditu, gaur egun kontsumitzen den oilasko haragi gisa prestatuko da, eta, gainera, litekeena da merkaturatutako kanala ez bereiztea beste edozein oilasko kanaletatik. Zer abantaila ditu “oilasko biluziak”?
2003
‎Denetan delikatuenak freskoak dira: egin berritan erosi behar dira, hurrengo 4 egunetan kontsumitzeko eta bitartean hotzetan gorde behar ditugu.
‎Gaueko tarifa elektrikoa merkeagoa da gutxieneko gastu batera harpidetzen bagara eta horrela diru gutxiago gastatuko badugu. Era berean, jakiak prestatu eta hozkailuan uzten baditugu hurrengo egunetan kontsumitzeko, denbora eta energia aurreztuko ditugu; izan ere, jakiak prestatzean, sukaldeko piztien energia gastua saihestuko dugu. Aholku erraz horiekin, energia asko aurreztuko dugu gure sukaldean.
‎Horrek erakusten du zereal hori duela milurtekoak izan dela gizateriaren euskarri. Gaur egun kontsumitzen den gariaren familia handia sortzen duen zereala da. Hala ere, gari barietate berriek ordezkatu dute espelta, eta gaur egun ia ez da lantzen eta kontsumitzen.
‎Azterketak erakusten duenez, egunero buruko min kronikoa duten pazienteen %79k gutxienez analgesiko bat hartzen du; %37k bi; %22k hiru; eta %7k gutxienez lau. Gaixo horiek egunean kontsumitzen dituzten pilulen kopurua 3 eta 5 bitartekoa izan daiteke, nahiz eta egunean 25 pilula hartzera iristen diren pazienteen kasuak aurkitu diren. Gehien kontsumitzen diren analgesikoak eta, beraz, gehien erabiltzen direnetakoak parazetamol motakoak dira (%75); kafeina dutenak (%71); ergotamina eta deribatuak (%26); triptaneak (%15); eta antiinflamatorioak (%4).
2004
‎Gauez hartuko diren janariak hautatzeko, egunez kontsumitutakoak izan behar dira kontuan, orekatzen eta errepikatu gabe hartzen saiatzeko.
Egunez kontsumitu ez diren fruta eta esnekiak hartzeko momentu aproposa afaria da.
‎Botila bat (500 ml) Nutri Sport edaten duenak, B1, B6, B12 bitaminei eta kaltzio pantotenatoari dagokienez, egunean kontsumitzea aholkatzen (EKA) den kopuruaren %100 hartzen du, baina, etiketak bestelakorik badio ere, produktuari erantsitako bitamina guztien EKAren %100 ez du hartzen.
‎Zazpi laginek ematen dute osaketa nutrizionalaren berri baina osatu gabe agertzen da Santiveri, Powerade, Up Grade, Aquarius eta Nutri Sport laginetan, produktuaren mineralek edukia egunean kontsumitzea aholkatzen den kopuruaren zein portzentaje betetzen duten.
‎Ontzi bateko edukia edanik, B1, B6, B12 bitaminei eta kaltzio pantotenatoari dagokienez, egunean kontsumitzea aholkatzen den kopurua hartzen da.
‎Ontzi bateko edukia edanik, E eta A bitaminei dagokienez, egunean kontsumitzea aholkatzen den kopuruaren halako hiru edo lau hartzen da.
‎EKA: edaritik 100 mililitro hartzean, osagaietako bakoitzari dagokionez, egunean kontsumitzea aholkatzen den kopuruaren ehunekoa adierazten du.
Egun kontsumitzen den izokin gehien gehiena itsas urek bisitaturiko haztegietakoa da.
‎Azukreek energia emateko eta elikagaien zaporea handitzeko funtsezko funtzioa dute. Karbohidratoek, oro har (zerealak, lekaleak, pastak, azukreak, tuberkuluak, etab.), funtzio hori betetzen dute, egunean zehar kontsumitutako kaloria guztien %55 eman behar dute. Obesitateak lotura handiagoa du animalia koipe aseak jatearekin eta sedentarismoarekin.
‎Merkatuan eskaintzen diren produktuek hau diote: «Haurrak egunean zehar kontsumitu behar duen energiaren laurdena bermatzen dute, eta inork ezin du zalantzan jarri zerealak zuntz, bitamina eta mineral iturri bikainak direla». Which?
‎WWF/ Adena beldur da, halaber, Marokoko Mouluya estuarioan planifikatutako garapen turistikoek arriskuan jarriko ote dituzten Europako hegazti arraroenetako bat den itsas txakur monje mehatxatua eta zarapito picofina. Dokumentuak erakusten duenez, Mediterraneoko eskualdeko turistek eta azpiegitura turistikoek 850 litro kontsumitzen dituzte pertsonako eta eguneko udan, Espainiako biztanle batek egunean kontsumitzen duen batez bestekoa halako lau ia. Zipren, baliabide hidrikoak oso mugatuak diren tokian, zortzi golf zelai eraikitzen ari dira.
‎Hori dela eta, ingurune berri bat sortu da hesteetan, eta kontrako erreakzioak garatzen lagundu du. Gaur egun kontsumitzen ditugun elikagai asko lirateke existitu gehigarriak erabili gabe. Ezaugarri horiek dituzten 20.000 substantzia inguru daudela eta egunero kontsumitzen ditugun produktuen bi herenek baino gehiagok dituztela kalkulatzen da.
‎Norentzat baldintza ezin hobeetan kontserbatzea, onena azkenean erostea da etxera itzuli aurretik. Egunean edo egunean kontsumitu behar bada hurrengoa hozkailuaren alderik hotzenean jarriko da. aldez aurretik erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
2005
‎Frantziatik datorrena, beste edozein barietate baino horixkagoa da eta zapore bizia du. Gaur egun kontsumitzen den bezala, pasta moduan, prestatu zen lehen ziape mota da. Bordeleko ziapea:
‎Garai hauetan, kiwiak, patatak edo EBn gaur egun kontsumitu ohi diren bestelako produktuek ebaluazio prozedura bat egin behar izan zuten aldez aurretik, edo baimena ere bai, Europar Batasunean merkaturatu aurretik. Arrazoia elikagai berriak arautzen dituen araudi esparru hertsia, eta batzuetan nahasia, besterik ez da.
2006
‎Azterketa epidemiologiko baten arabera, herrialde hartako 26 milioi biztanlek behar baino gatz gehiago hartzen dute. Gizonek, batez beste, 11 g/ egun kontsumitzen dute, eta emakumeek, berriz, 8,1 g/ egun. Britainia Handiko Kabineteak osasun helburuak dituen liburu zuri bat egin du, britainiarren batez besteko gatz kontsumoa 6 gramora jaitsi behar dela zehazten duena.
‎Izan ere, gero eta ur baliabide gehiago, baina mugatuak, banatu egin dira biztanle gehiagoren artean. Aurreikuspenen arabera, 2025erako, gizateriak planetako uraren %90 kontsumituko du, gaur egun kontsumitzen duena baino ia %40 gehiago, beste animalia espezie batzuen kalterako, haien portzentajea murriztuko baita. Oraingoz, ez dira izan munduan ura partekatzeko espero zen bezain eraginkorrak baliabide hidrikoei buruzko 3.800 adierazpen aldebakarrekoak, aldebikoak edo alde anitzekoak, edo konbentzionalak, horietatik 286 tratatu baitira.
‎Freskoak erosten badira, garbitzea komeni da, zikinkeria hondarrak kentzeko. Egunean kontsumitu behar ez badira, egosi eta izoztu, maskorrarekin edo maskorrik gabe. Gustu guztietarako errezetak Muskuiluak jateko oso modu arrunta da lurrunetan egostea eta limoi zukuarekin edo saltsa minarekin, ozpin saltsarekin edo maionesarekin ureztatzea.
2007
‎Honelako gazta anoa batek, 100 gramok, pertsona heldu osasuntsu batek egunean kontsumitu behar duen kaltzio kopuruaren (EAK, egunean aholkaturiko kopurua) ia erdia dauka.
‎Horri, egunean zehar kontsumitzen ditugun gainerako elikagaien gantzak erantsi litzaizkieke esne oso edo erdigaingabetua, gailetak, hestekidun ogitartekoa, elikagaiak prestatzeko olioa, etc..
‎Informazioa anoako ematen da eta, pertsona heldu batek egunean kontsumitu behar duen eguneko kopuru orientagarriaren (EKO) arabera, nutrienteak zein portzentajetan hartu behar diren agertzen da bertan.
‎Informazio hori egunean zehar kontsumitzen ditugun nutrienteen berri bakarrik ematen digu eta xedea, jakina, aukera osasuntsuak egin daitezen laguntzea da.
‎Baguette baten antzeko zabalera du eta luzera, berriz, erdia. Ogi hori egunean kontsumitu behar da edo hurrengo egunetan txigortzeko gorde daiteke. – Mahaspasa ogi txigortuaren xerrak:
‎Britainia Handiko Merkataritza eta Industria Ministerioak finantzatzen du ekimena, eta enpresa pribatu batek, Corus Colors ek, Bath, Bangor eta Swanseako unibertsitateek eta Londresko Imperial College k hartzen dute parte. Haren arduradunek diote 2012an merkaturatu daitekeela esprai hori, eta kalkulatzen dute 100 milioi m2 teilatutan aplikatuz gero Britainia Handian gaur egun kontsumitzen den elektrizitatearen %5 baino gehiago sortuko litzatekeela. Espainian, Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko zientzialariak todo organikozko eguzki zelula berriak garatzen ari dira, polimero erdieroalez eta karbono molekulez (fullerenoak) osatutako material berri batean oinarrituta.
2008
‎Gaur egun kontsumitzen diren elikagai asko lirateke existitu elikagai gehigarriak erabili gabe. Izan ere, kontsumitzen ditugun produktuen bi herenek baino gehiagok dituzte.
‎Espainiako etxeetan, kola freskagarriak dira hozkailuan gehien agertzen direnak, eta udan kontsumo handiagoa izan dute gazteek. Gaur egun kontsumitzen ari diren kopuruetan, freskagarriak eta zuku komertzialak energia erraz eta azkar hartzeko bidea dira, eta, beraz, pisua handitzen laguntzen dute. Herrialde industrializatuetan, ura, tea eta kafea egun batean hartzen diren likido guztien %70 dira, eta, hala ere, dietako kaloria guztien %2 baino ez dira.
‎Zientzialariek 740 emakumeren elikadura ohiturak aztertu zituzten, haurdun geratu aurretik eta haurdunaldiaren lehen etapetan. Ondoren, hiru taldetan banatu zituzten, egunean kontsumitzen zituzten kalorien eta zintan zeramaten denboraren arabera. Erditzean elikagai energetikoenak hartuko lituzkeen taldeko emakumeen erdiak baino gehiagok (%56, zehazki) gizonak argiztatu zituen, eta kaloria gutxien hartuko zituen taldeko emakumeen %45ek.
‎Espainiak askoz ur gehiago inportatzen du zerealen eta pentsuen bidez, fruta eta barazki gisa esportatzen duenak baino Espainiak askoz ur gehiago inportatzen du zerealen eta pentsuen bidez, batez ere ganadua elikatzeko, fruta eta barazki gisa esportatzen duenak baino. Horregatik," uraren merkataritza birtual" hori emango ez balitz, espainiarrek gaur egun kontsumitzen duten haragiaren erdia bakarrik jan ahal izango lukete. Kontsumitzaileak prozesu horren zati garrantzitsua dira; izan ere, lehentasuna eman diezaiekete ur birtual gutxiago duten produktuei, gehiago dutenenen kontsumoa murriztu dezakete edo ura kudeatzeko sistema eraginkorragoak ezartzea eska dezakete.
2009
‎CONSUMER EROSKI “Urtarrilean fakturazio elektrikoan irregulartasunik izan ez zuten milioika erabiltzaile hilabete honetan ari dira jasaten, ordainagiriak hilero ematen direlako, baina kontagailuak bi hilean behin irakurtzen direlako”, adierazi du FACUAk, eta Energiaren Batzorde Nazionalari (CNE) konpainia elektrikoei irekitako informazio espedientean aurkezteko eskatu dio. Elkarte horren arabera, otsailean igorritako fakturetan, kontagailuen irakurketa erreala egin da, bai hilabete honetako eta aurreko eguneko egunetan kontsumitutako energia, bai abenduan eta urtarrilean kontsumitutakoa ere. Faktura horiek, orduan, elektrizitate konpainiek ez zituzten kontuan hartu, benetako kontsumoaren balioespenak egin zituztelako.
‎Tratamendu honetan, esnea garbitzen da, ondoren denbora laburrean berotzen da (72 °C 15 – 20 segundoz), berehala hozten da 4 gradutik behera, eta hozkailuan ontziratzen eta kontserbatzen da 6 gradutik behera. Metodo honen bidez, esnea zenbait egunetan kontsumitzeko kontserbatzea bermatzen da, betiere hoztuta badago. Esne esterilizatua esne gordina da, eta tenperatura altuak (115º C ingurukoak) eta nahiko denbora luzea (esterilizazio klasikoa) edo tenperatura altuagoak (140º C) konbinatzen dituen tratamendua eman izan zaio (UHT esnea edo uperizatua).
‎Argaltzeko dietetan ere egunean 100 g ogiri uko ez egitea gomendatzen da. Kirolarien kasuan, egunean kontsumitzen diren kalorien %60 karbohidratoetatik etortzea gomendatzen da.
‎Bigarrenik, gizartean gatz asko jateko ohitura dagoela dio, eta nolabait gehiegizko sodio kontsumo horrek hipertentsioa handitzen duela. Hirugarrenik, egun kontsumitzen diren jan askok koipeki saturatuak dituzte; horrek hautsi egiten du dietan koipekien arteko oreka. Egun, omega 6a duten jakien kontsumoa igo egin da, landare olioa duten elikagaiena, hala nola gaileten eta margarinaren kontsumoa.
2010
‎Horrek kanpoan utziko lituzke bertan ekoitzi ez baina bertan kontsumitzen den energiari dagozkion isurketak. EAEren kasuan, egun kontsumitzen den energiaren %80 bertan ekoizten da; garai batean, berriz, %4 besterik ez zen ekoizten bertan. Horrek ezinezko egiten du isurketak murrizteko ahaleginak neurtuko liratekeen eremu konparagarriak finkatzea.
2011
‎Ikasleekin izandako elkarbizitzan, alternatibarik eskaintzen ez zien gizartean gogaituta mugitzen ziren gazteak ezagutu zituen Armendarizek. Pelikulan ere, etorkizunik gabeko egunak kontsumitzen dituzte protagonistek, itxaropenik gabe, drogaren bidez euren burua pixkanaka ahituz. Gizakiaren desintegrazioa eta denon barruan dagoen autosuntsipenerako ahalmena (indibiduala nahiz soziala) jorratu nahi izan zuen zuzendariak.
‎Lana “Clinical Gastroenterology” aldizkarian argitaratzen da, AGA Gastroenterologia Elkarte Amerikarraren aldizkari ofizialean. Lehen aldiz frogatu da gari irinez egindako produktuak ez direla toxikoak paziente zeliakoak 60 egunez kontsumitzen dituztenean. Luigi Greco da lan horretako burua.
‎Helburua lortzeko, estrategia bat ezarri da: gure herrialdean egunean kontsumitzen diren hamar g gatz erdira murriztea. Gomendatzen diren bost g horiek dieta orekatu eta ohikoan egon daitezke.
‎Boilurra produktu galkorra da, eta bildu eta hurrengo hamar egunetan kontsumitu behar da fresko.
‎Gizon gazteek, goizetan, odoleko azukre maila handiagoa zuten, jateko gogoa erregulatzeko hormonena (ghrelina, adibidez) eta estresaren hormonena (kortisola, adibidez), loa eten ondoren. Hala ere, loa galtzeak ez zuen eragin gizonek egunean kontsumitu zuten janari kantitatea. Lo falta gai konplexua da, medikazioarekin eta horretan eragina duten beste gai batzuekin; beraz, aurkikuntza berri horiek beren testuinguruan baloratu behar dira, dio Sanford Auerbach Boston Medical Centerreko Loaren Nahasteen Zentroko buruak.
‎Berehala kontsumitu nahi bada, nahikoa da ordu erdi ozpin marinatuan eta beste ordu erdi baratxuri olio aromatizatuan. Geroago edo hurrengo egunean kontsumituko badira, gomendagarria da ordubete uztea ozpin marinatuan; izan ere, lehortuago geratuko dira, baina bi egun arte iraun dute, baratxuriarekin aromatizatutako olioaren barruan. Marinatua piperbeltzekin aromatizatutako zitriko zukuarekin ere presta daiteke.
‎Duela hamarkada batzuk, fruktosa oso gutxi zegoen dietan, fruta eta barazki batzuk baino ez baitzen jaten. Estatu Batuetan, XX. mendearen hasieran, batez beste, 15 g/ egun kontsumitzen zen azukre hori. Gaur egun, kopuru hori lau edo bost aldiz biderkatu da, fruktosarekin gozatutako produktuetan nonahi agertzen delako.
‎150 egun kontsumitu dituzte dagoeneko".
2012
‎Fruten kasuan, 166 g hartzen dira. Fruta eta barazkien kontsumoa Espainian Nekazaritza, Elikadura eta Ingurumen Ministerioaren Elikagaien Kontsumo Panelaren 2011ko azken datuek adierazten dute familiako erosketak ebaluatzen dituela, eta adierazten dute egunean 280 g fruta fresko eta 172 g/ pertsona/ egun kontsumitu zirela. Kopuru horiek ez lirateke estaliko Munduko Osasun Erakundeak (OME) egunean 600 g fruta eta barazki kontsumitzeko emandako gomendioak, herrialde askotan “egunean 5 anoa” leloarekin sustatutakoak.
‎Gose handia dugunean, elikagai kalorikoak modu inkontzientean aukeratzen ditugu. Egunean zehar kontsumitutako kaloriak hainbat ingestetan banatzeko aholkuak badu zentzua. 7 Urte osoan sedentarismoa saihesten du, baina batez ere Gabonetan.
‎Elikagaiaren kalitatea murriztu egiten da berotzen den bakoitzean, eta, beraz, hobe da behar den kantitatea baino ez gehitzea. Sobrak, datozen lau egunetan kontsumituko ez badira, hobe da izoztea. Saltsak, zopak edo saldak irakite puntu batera eraman behar dira.
‎Eraikuntza berrietan kontsumoaren kontrola eta, ondorioz, emisioen kontrola hobetzeko sistemak inplementatu daitezke, baina berria ez den eraikin parkea mespretxatu nahi ez badugu, hauetaz arduratu behar gara, hauek baitira iraganean kontsumitu dutenak, gaur egun kontsumitzen ari direnak eta konfort estandarrak handitzen diren heinean gero eta kontsumo eta emisio handiagoak izango dituztenak.
2013
‎Yaleko Unibertsitateak (AEB) egindako ikerketen arabera. ), haur bat obesoa izateko probabilitatea egunean kontsumitzen duen freskagarri lata bakoitzeko% 60 igotzen da. Gaixotasun hori diabetesarekin ere lotzen da, eta emakumeen kasuan, egunero freskagarri bat edatea %23 handitzen da bihotzeko gaixotasunak izateko arriskua.
‎kontsumo eredua izan daiteke egokia edo ez. Azukre edo karbohidrato sinpleek egunean kontsumitzen den energia guztiaren %10 ez gainditzea gomendatzen da. Ikuspegi dietetikotik, azukre edo karbohidrato sinpleen kontsumo egokia honen inguruan ezartzen da:
‎Ikuspegi dietetikotik, azukre edo karbohidrato sinpleen kontsumo egokia honen inguruan ezartzen da: energia totalaren %10 gutako bakoitzak egunean zehar kontsumitu behar duela, nahiz eta kopuru hori aldatu egiten den pertsona bakoitzaren jardueraren arabera. Baina, kalkulagailu batekin joan behar al dugu azukrearekin zerbait jaten dugun bakoitzean?
‎Zer adierazi behar du arrautza ontziratuen etiketak? Ontziratutako arrautzek etiketa bat eduki behar dute, eta etiketa horrek adierazten du zein egunetan kontsumitu behar den lehentasunezko kontsumoa, zer kategoria duen, arrautzaren pisua, zein zentrotan ontziratu eta sailkatu diren, oiloak hazteko modua eta horiek nola kontserbatu. Soltean saltzen diren arrautzetan, baimendutako establezimenduek parametro horien guztien berri eman behar diete kontsumitzaileei, eta haien jatorria ziurtatu.
‎My Fitness Pal ingelesez eta Io, Android, BlackBerry eta Windows Phone 7 laginek aurkezten dute. Egunean zehar kontsumitutako elikagai guztien kaloriak kontatzeko balio du. Bi milioi elikagai eta janari baino gehiago dituen datu basea du, osagai bakoitzaren nutrizio informazio osoa duena.
‎anisakis, histamina, Listeria monocytogenes, Salmonella eta beste patogeno batzuk (Vibrio, haemolyticus). ANSESen arabera, arrain gordina maite dutenentzat, tripa kendu behar zaie zazpi egunez kontsumitu baino lehen. Populazio sentikorrari dagokionez, komeni da arrain gordinik ez jatea.
‎Bi urte geroago, metaanalisia behatu gatz kontsumo handiagoaren eta urdaileko minbizi arriskuaren arteko erlazio lineala. Berriago egindako berrikuspen sistematiko batek (2013ko apirilekoak), amaitu gaur egun kontsumitzen ditugun ia 10 gramoetatik egunean 3 gramora bitarte murrizteak, osasuna hobetzeaz gain, osasun gastua nabarmen aurreztea ekarriko luke. Azukrea edo gatza?
2015
‎Saldak egiteko erabil daitezke, galkorrak dira eta erraz kutsatzen dira; beraz, arreta berezia jarri behar zaie elikagai horiei. Hoztu eta izoztu segurtasunez Zopa asko egiten bada hainbat egunetan kontsumitzeko, kontuan izan behar da hozkailuan ez dela hiru edo lau egun baino gehiago hoztuko. Epe horretan ez dela kontsumituko kalkulatzen bada, hobe da izoztea.
‎Azukreak protagonismoa irabazten du dietan, bai elikagai bati modu kontzientean eransten zaiona, bai eguneroko produktuetan ezkutatuta dagoena. Aditu batzuen esanetan, Espainian azukre sinpleak egunean kontsumitzen diren kalorien %18 eta %20 artean dabiltza; hau da, osasun agintariek gomendatutako gehieneko mailak bikoiztu egiten dira. Munduko Osasun Erakundeak (OME) haur eta helduengan azukreak hartzeko gomendioak dituzten gida batzuk argitaratu berri ditu, eta doan deskarga daitezke.
2016
‎Barazki plater bat, elikagai proteikoekin batera, arina da; aukera ona izaten da sedentarioentzat. Horrek ez du esan nahi gauez karbohidratoak saihestu behar direnik; batez ere, egunean zehar kontsumitzeari adi egon behar dela. Zer eragin du karbohidratoak hartzen diren orduak?
2017
‎Soilik egunean kontsumitzeko dena kozina daiteke.
‎Horrek esan nahi du, gainera, haren bizitza erabilgarria asko aldatzen dela. Delikatuenak freskoak dira, lauzpabost egunetan kontsumitu behar baitira; beraz, egiten diren egunetik ahalik eta gertuen erosi behar dira eta hozkailuan gorde, kontsumitu arte. Gazta freskoa ere oso sentikorra da kutsadurarekiko; beraz, oso garrantzitsua da hotz katea ez haustea, hozteko tenperaturetan edukitzea eta ekoizleak adierazitako epean jatea.
‎Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez (ordu batzuk besterik ez), begetalek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarriak, eta batzuetan bitamina eta mineral gehiago izaten dituzte. Adibidez, bildu eta hiru egunera kontsumitutako espinaka freskoek ematen duten bitaminaren kantitatea txikiagoa da espinaka izoztuek ematen dutena baino. Alde horretatik, berdura izoztuak funtsezko osagaiak dira pertsonen elikaduran, eta zenbait gaixotasunen prebentzioa bultzatzen dute, hala nola minbizia, obesitatea, diabetesa eta gaixotasun kardiobaskularrak.
‎Uzta bildu eta izoztearen artean oso denbora gutxi igarotzen denez, landareek oso ongi kontserbatzen dituzte nutrizio arloko ezaugarri guztiak; batzuetan, bitamina eta mineral gehiago izaten dute. Adibidez, bildu eta hiru egunera kontsumitutako espinaka freskoek ematen duten bitaminaren kantitatea txikiagoa da espinaka izoztuek ematen dutena baino. Oro har, barazki izoztuak bitamina, mineral, zuntz eta herdoilaren iturri diren elikagaiak dira, eta hainbat patologia indartzeko eta babesteko gai dira.
2018
‎Hobe da zulora jotzen duten piezak botatzea kolpatzean, kolpatzean edo errantze batera ihes egitean. Etxean daudela, fruta saltzaile batean utz daitezke giro tenperaturan, hurrengo egunetan kontsumitzeko asmoa izanez gero. Bestela, hozkailuan aste batzuk dituzte.
2019
‎Izan ere, merkatari ertain eta txikiei jai egunetan zabaltzeak kalte handia egiten diela gogoratu du: " Soldata gehiago ordaindu behar dituzte, eta halako egunetan kontsumitzeko ohitura ez dagoenez, irabaziak ez dira hain handiak". Bestelakoa da multinazionalen kasua;" haiei ez die halako ahaleginik eskatzen, eta, gainera, kanpaina bereziak egiteko eta kontsumoa bultzatzeko ahalmena dute".
‎Errealitatea ezkutatzen laguntzen zion. Azkenean, edaria gau eta egun kontsumitzen hasi zen, etxerako botilak erosten hasi zenean.
‎Hutsean ontziratuta merkaturatzen da, etxean prestatzeko prest. Oso produktu galkorra da (gehienez bi edo hiru egunen buruan kontsumitzea gomendatzen da). Foie gras micuit. Garbi eta erdi egosita egoten da, eta horrek nabarmen handitzen du kontserbatzeko denbora (ontziratzeak eta hozkailuan hiru hilabete ere iraun dezake).
‎Zeuk erabaki soldata murriztea konpentsatzeko eskatu nahi duzun ala ez. Hori bai, benetan behar duzun aztertu behar duzu, izan ere, “kontuan hartu behar da, prestazio hau eskatzen baduzu, metatuta dituzun langabezia egunak kontsumitzen joango direla”, dio Cortések. Oporrak eta aparteko ordainsariak.
2020
‎Hozkailuaren ordenagailuan etxebizitzan zenbat lagun bizi zen, zer adinetakoak eta zenbat otordu egiten ziren programatzen zen; era berean, egunean kontsumitu nahi zen kaloria kopurua gutxienekoa edo gehienekoa eta familiaren diru sarreren edota gasturako joeraren araberako aurrekontu bat ere programatu zitezkeen. Etxerako erosiko ziren jakietan bestelako iragazkiak sartzeko aukera ere eskaintzen zuten azken belaunaldiko hozkailu haiek, jakietan osagairen bat saihestu nahi bazen adibidez, alegia, trans koipeak edo azukre finduari etxeko atea zabaldu nahi ez zionak agindu hori eman ahal zion hozkailuaren burmuin elektronikoari.
‎Orioko Udalak energia plana onartu du, eta 1.562.000 euroko inbertsioa egingo du datozen hamar urteotan. Hala, gaur egun kontsumitzen den energia %40an murriztea dute helburu. Bestetik, udal eraikinak berotzeko erabiltzen duen energiaren %50 energia berriztagarria izatea ere lortu nahi dute, eta Udalak sortzen duen C02 kopurua ere %40 murriztuko da horrela: gaur egungo urteko 894,2 tonatatik 536,52 tonatara pasatuko da.
2021
‎Espainiarrek egunean kontsumitzen den azukre kopurua hirukoiztu egiten dute, eta haurrak ez dira atzean geratzen. Lagundutako gailetez gain, haurrek egunero hartzen dituzten produktu gehienak gozatzen dira substantzia horrekin.
‎Horrek guztiak esan nahi du gaur egun jaten ditugun landare guztiak ez direla “naturalak” (basa landareak izan ezik, hala nola masustak), baizik eta gizakiak milaka urtetan aldatu dituela. Izan ere, gaur egun kontsumitzen ditugun landare askoren bertsio “naturalek” desio handia uzten dute beren jatorrizko bertsioan: arto artaburu txikiagoak gari ziri bat baino, platano txikiak eta haziz beteak, sustrai zati fin batetik oso urrun ez dauden azenarioak, tomate berdeak eta txikiak solanina proportzio handiarekin (konposatu toxiko bat), etab. Transgenikoak jaten ditugu?
2022
‎Beste edozein barietate baino horixkagoa da eta oso zapore bizia du. Gaur egun kontsumitzen dugun bezala prestatu zen lehen ziape mota da (pasta moduan). Mostaza amerikarra.
‎Urte sasoi honetan ur garbi eta freskorako sarbide librea. Ez duzu egunean kontsumitzen dutena bakarrik aldatu behar. Tenperatura onargarrian egoteko ere aldatu behar duzu.
‎Sumatzen denaren kontra, ez da potoaren korrosioa izango jaten badugu, arriskuan jartzeko, baina airearekin kontaktuan egoteak erraztu egiten dio elikagaiari desiragarriak ez diren aldaketak izatea, hala nola zapore metalikoa. Lata osorik jaten ez bada, egokiena da hondarrak ontzi itxi batera pasatzea, hozkailuan gordetzea eta bizpahiru egunetan kontsumitzea. Reishi perretxikoak onuragarriak dira osasunerako?
‎Langabetua eta baja medikoa izatea: langabeziako egunik kontsumitzen du?
‎Langabezian bazaude eta aldi baterako ezintasunagatik bajan bazaude, prestazioaren ordainketa ez da eteten, eta, beraz, langabezia egunak kontsumitzen dira.
‎Artikulu honetan azaltzen dugun moduan, langabea bazara eta langabezia, laneko ezintasunagatiko baja eska dezakezu. Baina, kasu horretan, langabezia prestazioaren ordainketa ez da gelditzen, eta, beraz, langabezia egunak kontsumitzen dira.
‎Baja medikoaren egoeran zauden bitartean, berdin jarraituko duzu kobratzen eta langabezia prestazioaren ordainketak ez du etenik. Horrenbestez, prestazioa eteten ez denez, «langabeziaren egunak kontsumitzen dira» erantsi dute. Nola eskatu baja medikoa langabezian zaudenean Adituek diotenez, kontuan izan behar duzu, bajan zauden bitartean, zure ezintasun egoerari buruzko dokumentu batzuk entregatu behar dituzula………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Estatuko Enplegu Zerbitzu Publikoa (SEPE).
‎Hori guztia GSINen izapidetu behar da. Kobratzen duzuna ez bada kotizaziopeko prestazioa, langabezia sorospena, eta baja medikoan zaude, subsidio egunak kontsumitzen dira eta ez dira aldatzen. Hau da, kasu honetan,» subsidioa amaitzen denean baja hartzen baduzu, ez duzu inolako prestaziorik jasotzeko eskubiderik izango.
‎ekintza bat egiteagatik gizarteak norberari buruz izango duen irudian pentsatzeak eragina du. Horrez gain, egun kontsumitzen eta ekoizten den hori, baina aldentzeko proposamena ere egiten du Zabalak, baldin eta ongizaterik ekartzen ez badu: «Horrekin jada bidearen zati handi bat egin genezake».
‎Udalerri mailatik goragoko jardunak ere behar dira: erreferenteei lotutakoak, gaur egun kontsumitzen ditugun ikus entzunezkoen ingurukoak…
‎Andramanuelak taldeko kideek aitortu dute arropari bigarren bizitza ematearen aldeko azoka egitearen arrazoi nagusiak direla, besteak beste, egungo ekoizpen eredua, kontsumo neurrigabea, jasangarritasuna eta ingurumenari egiten zaion kal ea: " Gaur egun kontsumitzen ditugun arropak herrialde pobreetan egiten dira, eta, gainera, emakumeek eta haurrek ekoizten dituzte, baldintza negargarrietan. Horregatik batu gara ekimen hau aurrera ateratzeko Anelkar elkartearekin".
‎Eta digitala non sartzen da? " Kontuan hartuta gaur egun kontsumitzen dugunaren ehuneko portzentai ikaragarri handi bat digitala dela, teknologia hauek maneiatzen ikasi behar dituzu ezagutza horiek bermatzeko eta gaur egungo sormen lanak sortu ahal izateko". Hori guztia da sormen digitala:
2023
‎arratsaldearen amaieran pertsona aktiboenek (arratsaldetan) nahiago dituzte otordu nagusiak ordu berantiarrenetara egin, eta goizeko orduek, berriz, gehiegizko pisua izateko joera dute. Egunean zehar kontsumitzen ditugun kilokalorien banaketari dagokionez, eztabaida handiagoa dago: azterketa batzuen arabera, gauez kaloria gehiago hartzeak pisua igotzeko arriskua areagotzen du, eta beste batzuetan ez da erlazio hori ikusi.
‎Prozesu horri esker, luzaroago irauten du, baina ez ditu pastaren nutrizio propietateak hondatzen. Hala, pasta lehorrak hilabeteak iraun ditzake poltsa batean, eta freskoa 3 egunetan kontsumitu behar da. Egoste denboran ere badu eragina.
Egunean kontsumitzen dugun gatza OMEk gomendatutakoa baino bi aldiz handiagoa da. Kontsumoa murrizteak garrantzi sanitarioa duen arren, oso herrialde gutxik jarri dituzte abian hori lortzeko neurriak
‎Murrizketa milioi bat upeletik gorakoa izango dela iragarri du kartelak, hau da, munduak egunean kontsumitzen dituen ia ehun milioi upelen %1 inguru. Ez dirudi asko, baina estua da petrolioaren merkatua:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia