2005
|
|
Lur honetan artzaintza oso errotuta dago. Beraz, Artzain Egunak edizio bakoitzean lortzen duen arrakastaz ez dago
|
zertaz
harritu.
|
|
Aste honetan, Sustraia saioa hasteko, nekazaritza ekologikoaren alor bati buruz hitz egingo dugu. Edari ekologikoak
|
zertan
diren ikusiko dugu. Oro har nekazaritza ekologikoarekin gertatzen den bezala, ekoizteko filosofia hau indar handiz ari da zabaltzen.
|
|
Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin
|
zer
egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
|
|
Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea
|
zer
egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â. Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman.
|
|
Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi
|
zer
egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
|
|
Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik
|
zer
egin daitekeen hobeto.
|
|
Beti kritikatuko dute:
|
zergatik
hau eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko.
|
|
Ez dirudi esaldi horrek zentzu handirik duenik.
|
Zer
esan nahi du. Lau lanpostu badira, sei izatera pasatu nahi dutela?
|
2006
|
|
Aurtengo lehendabiziko saioan, txitxardinei buruz hitz egingo dizuegu. Horrez gain, ibaietako txitxardinen egoera ezagutzeko Aztik egindako ikerketak
|
zertan
diren ere azalduko dizuegu.
|
|
Ramon Amenabar Zallako Frutatzaintza Estazioaren arduradunak azaldu digu ikastaro hauek
|
zertan
diren eta inausketa on baten sekretuak zeintzuk diren kontatu digu.
|
|
Euskadin sukaldaritza berriaren mugimendua sortu zenean, jendea beldurrez zegoen, ziur jakiterik ez baitzegoen aurrerago
|
zer
nolako mugimendua iritsiko zen. Baina orduko emaitzak ikusten hasiak gara.
|
|
Hemen halako gauza bat muntatzea ez zen bat ere normala. Esaten zidaten ea
|
zergatik
ez nuen jartzen lantegi bat, soldadurak egiteko lantegi bat, edo bulegoren bat emakumeekinâ? ¦ Oro har, nahiko zaila izan zen. Arabako Merkataritza Ganbarako enpresen prestakuntzarako zuzendariak asko lagundu zidan; hark babestu zuen gure proiektua.
|
|
Beraz, nire konfiantzako neska batzuekin zerbait muntatzera ausartu nintzen.
|
Zergatik
Laudion. Nire senarra Laudiokoa da, 10 urte daramat hemen, izugarri gustatzen zait Laudio eta jendeak oso harrera ona egin dit.
|
|
Eskuarki, goiko eta tarteko mendi zelaietan ibiltzen da. Beraz, baliagai guztiak oso ongi aprobetxatzen ditu;
|
zer
esanik ez, zuhainak eskasak direnean. Larru beltzarana du.
|
|
izen berezia da, baina izen arrunt batetik datorrena. Gainera, izen arrunt hori erabat deskriptiboa da, alegia, dena delako toki/ erakunde/ talde/ enpresa hori
|
zer
den azaltzen du. Beraz, azken ahori artikulutzat jo behar da.
|
|
bisitariak sagardoaren kulturara erakartzea eta Astigarragan turismoa bultzatzea. Egia esan, ez dago
|
zergatik
harritu: Astigarraga modan dago eta.
|
|
Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak
|
zer
nolako garrantzia daukan.
|
|
Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka. Bakarrik egotea
|
zer
den jakiteko, hortik pasatu beharra dago.
|
|
2005 urteko txakolinaren uzta
|
zer
dela-eta izan den horren bikaina ulertzeko, hiru arrazoi ekarri behar ditugu gogora: Bizkaiko ardogileek egindako lan ona, upategietan bultzatutako hobekuntza teknologikoak eta mahastien aldeko eguraldia.
|
|
Arraza hauek
|
zergatik
desagertu ziren jakiteko, XX. mendeko 60ko hamarkadara jo behar da. Orduko hartan, moda batzuk heldu ziren kanpotik.
|
|
Gure asmoa nobedadeak
|
zertan
diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu:
|
|
Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak
|
zer
eskaintzen duen azaldu nahi dugu: arauak, arrantza motak...
|
|
Zaintzaileek hegazti harrapariak
|
zer
nolako arduraz zaintzen zituzten agerian geratu zen eta mundu guztiak ahal izan zituen hegaztiak hurbiletik ikusi.
|
|
|
Zer
esango dizuet nik galgoei buruz. Gauza onak, besterik ez.
|
|
Ehiztariek behar duten bermea, jarraipena, presentzia ziurtatu nahi dira. Euskal ehiztaria bizitzan eta mendian benetako eredua da; ehiztariak badaki izerdi patsetan ibiltzea
|
zer
den, txakurra beti aurrean edukita. Guk ehiztariak bide moderatu batean zehar gidatu nahi ditugu; errespetuz jokatu behar dute beti.
|
|
Eta mahats mordoak hautatzen hasi nintzenean, esaten zidaten: â?. Eta hori
|
zertarako
da? â. Bada ardo hobeak lortzeko.
|
|
Gaztenek planaren bitartez, gazteak nekazaritzara bultzatu nahi dituzte. Orain arte lortutako emaitzak
|
zertan
diren jakingo dugu.
|
|
Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da,
|
zer
jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
|
|
txakolin lehiaketa. Guk, geure aldetik, dastatzaileen lana ikusita,
|
zer
besterik esan dezakegu, geure miresmena adierazteaz aparte. Oso jende aditua dela ez dago dudarik, ez horixe.
|
|
Azkenean, gogor eztabaidatu ondoren, saria Jose Antonio Torreri ematea erabaki zuten. Larrabetzuko ekoizle honek lehendik bazekien sariak irabaztea
|
zer
zen. Denboraldi osoan lan gogorra eskatzen duen jarduera izanik, ongi merezitako saria izan zen, zalantzarik gabe.
|
|
|
Zer
agertzen da zehatz mehatz irudi honetan: oilasko erre osoak, oilasko mokaduak...?
|
|
Bakoitzari dagokion neurrian, ikusi behar dugu norberaren ekarpena zein den. Eta esan bezala, bosgarren topaketa hauetan insignis pinuaren bilakaera aztertu eta zura egiaztatzeko urratsak
|
zertan
diren ikusiko dugu, azken finean basoak iraunkorki kudeatzeko hori guztia funtsezkoa da, ingurunea errespetatuz ekoitzi behar da eta.
|
|
Gaur egun, sektorearen prezio beherakada %40koa da. Beste edozein sektoretan gertatu izan balitz, auskalo
|
zer
gertatuko zen. Egoera bideratzeko harremanetan jarri gara Eusko Jaurlaritzako administrazioarekin eta Foru Aldundiekin.
|
|
Hau da, interesatzen zaizkigun ezaugarriak lortzeko, irakiten hasitako mahatsekin hasten gara lan egiten. Orduan, taninoak, kolorea eta gainerako ezaugarriak finkatu baino lehen,
|
zer
ardo mota nahi dugun izan behar da kontuan: ardo gazteak edo ardo onduak izango diren, e.a.
|
|
Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu. Gero, analitika bat egingo diogu eta ikusiko dugu
|
zer
nolako graduazioa, azidotasuna eta pH-a dauzkan.
|
|
Dena den, horrek berdin dio. Ea
|
zer
den onena. Bada goian sortzen den orea apurtzea.
|
|
Merkatu honetan
|
zer
jarduera egiten diren azalduko dizuegu. Gaur, hamaika mila abelburu sartu dira.
|
|
Idiazabal markako gazta, noski. Eta Gipuzkoa,
|
zer
–
|
|
Dena den, alderdi guztiek ez dute garrantzi bera, nahiz eta denak kontuan hartzekoak izan. Gazta jaterakoan, garrantzitsuena
|
zer
den ez dago dudarik: zaporea, noski.
|
2007
|
|
Aztiren tamaina gizarteari azaltzeko, nazioartean eskuratu dugun garrantzia hartu behar da kontuan; zifrak berez oso esanguratsuak dira. 25 urteurrenaren kariaz, bezeroei, nagusiei, geronen langileei eta gizarteari, oro har, azaldu nahi izan diegu Aztiren ekarpena
|
zertan
datzan. Horretarako, gure jarduerak gizartean eta ekonomian daukan inpaktua ikertu dugu.
|
|
alor horretan dauden premiei erantzutea. Ea
|
zer
egiten dugun. Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten:
|
|
Ea zer egiten dugun? Bada enpresekin batera ikertzen dugu
|
zer
egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik.
|
|
merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria
|
zertan
den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
|
|
merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu,
|
zeren alde
horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
|
|
azokak, merkatuak... Hor jendeak ikusten zaitu, jendearekin hitz egiteko aukera daukazu, zure produktuak
|
zertan
diren azaltzen diezu... Jende askok ez baitaki oraindik gure produktuen berri.
|
|
Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina
|
zertan
den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak zertan diren azalduko diete.
|
|
Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina zertan den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak
|
zertan
diren azalduko diete.
|
|
Urte berrian bizimodu berria izaten dugu amets. Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure burua zaintzea,
|
zer
kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz.
|
|
Hurrenik, Arabara joko dugu eta han martxan jarri duten proposamen berria
|
zertan
den jakingo dugu. Aukera ezin ederragoa izango da egun bat igarotzeko izadiaz gozatzen eta aldi berean gastronomian perziatuenetakoak diren produktuetako bat ezagutzeko:
|
|
Hona etortzen ziren egun batzuk igarotzeko asmoz eta ahalik eta boilur gehien biltzeko asmoz. Bertako jendeak ez zekien oso ongi
|
zertara
zetozen. Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion.
|
|
Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion. Galdezka ibilita jakin zuten azkenean
|
zer
zen eta haiek ere hasi ziren boilurrak biltzen. Proiektua bertoko ekoizle batzuek jarri dute martxan.
|
|
Batez ere, esnetarako ganadu sektoreari lagundu nahi zitzaion, sektorerik gogorrena baita: ez dago jai-egunik, e.a. Beraz, zerbitzu hau kudeatzea erabaki zen, eta horretarako, beste herrialde batzuetan
|
zer
zeukaten aztertu zen: Suedian, Danimarkan...
|
|
Kontrol horretan oinarritutaa, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta
|
zer
ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
|
|
Luis Cañas Upategian ardoa prestatzeko instalaziorik modernoenak dauzkate; eta ez dago
|
zertaz
harritu, upategiko instalazioak etengabe berrituak izan baitira, ardoen kalitatea hobetu nahirik.
|
|
Kontrol horretan oinarrituta, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta
|
zer
ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
|
|
Luis Cañas Upategian ardoa prestatzeko instalaziorik modernoenak dauzkate; eta ez dago
|
zertaz
harritu, upategiko instalazioak etengabe berrituak izan baitira, ardoen kalitatea hobetu nahian.
|
|
Kultur momentu oso berezi bat azpimarratzea bezalakoa da. Ea
|
zer
dagoen Idiazabal gazta baten atzean. Bada milaka urteko konpromisoa dago, milaka urteko kultura, paisaiak...
|
|
Hala ere, hasieran, zeure buruari galde egiten diozu: â?. Ardi artean jaioa banaiz,
|
zer
irakatsiko didate orduan teknikari hauek. Baina ikastaroa aurrera joan ahala, eta batez ere bukaera aldean, konturatzen zara ez zenekiela zuk uste bezainbeste, hau da, gauza asko ikasten dira; ardiak gobernatzeko eta ingurunera egokitzeko teknika asko irakasten dizkigute.
|
|
Horrez gain, beste berotegi batzuetan, tomateak, letxuak eta barazkiak, oro har, ekoizten ditu. Haren ustiategira jo dugu aldarrikapenari buruz
|
zer
pentsatzen duen jakiteko; azken finean, interes gehien daukatenak ekoizleak eurak dira...
|
|
Hegaztiak hona ekarri baino lehen,
|
zer
erakutsi nahi duzun pentsatu behar duzu. Hegaztiekahalik eta hobekien egin behar dute erakustaldia.
|
|
Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean,
|
zer
ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
|
|
Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta
|
zerk
sufriarazten zituen.
|
|
Guk unibertsitatean egiten dugu lan eta guztionen berri eman nahi diegu geure ikasleei: lurzoruak nola eratzen diren, ikasleen lurraldeetan
|
zer
nolako eraketak dauden... Horrelako gaiak eman nahi ditugu ezagutzera ikasleen artean.
|
|
Sustraia saio berriaren hasieran, Aralar aldera joko dugu eta â?. Zaldibi Aralar Pottoka Elkarteaâ? euskal zaldia berreskuratzeko egiten ari den lana
|
zertan
den jakingo dugu.
|
|
Gure atunen kalitatea; Eusko Labela nola agertzen den; kalitate bermea
|
zer
den; gure arrantzaleek â?, euskal arrantzaleekâ?, harrapatu dutela...
|
|
Euskal artzaintza Amerikan
|
zer
izan zen pertsona bakarraren bidez azaltzeko asmorik ez daukagu. Aitzitik, gure asmoa izan da artzain batek bere esperientzien lekukotasuna ematea, beragandik hasita Amerikako euskal artzain guztiak omentzeko.
|
|
Bi espezieek kalitate labela dute. Saioan, produktuaren jatortasuna bermatzen duen prozesua eta kontrol guztiak
|
zertan
diren jakingo dugu.
|
|
Orduan, baserriz baserri ibili ginen, galdezka. â?. Zuk
|
zer
barietate dituzu. Zein duzu gogokoena?
|
|
Babarrun Asteak jende aldetik erabateko arrakasta izan zuen. Eta ez da harritzekoa, sustatutako produktua
|
zer
nolako produktua den kontuan hartuta. Eta Tolosan bertan sustatu zen gainera....
|
|
Izan ere, horrelako azoka bat antolatzea oso korapilatsua da. Baina, aldi berean, benetan atsegina da ikustea herri bakoitzak
|
zer
nolako atxikimendua dien bere kulturari eta bere tradizioei.
|
|
Euskaldunok geure tradizioei ematen diegun balioa, aitona amonengandik jaso ditugun kultur adierazpenak eta jaki onen aldeko gure gustu ona kontuan hartuta, nahiko ongi ulertzen da Slow Food mugimendua
|
zer
dela-eta errotu den horren azkar gure herrian.
|
2008
|
|
Organismoan ia ia oharkabeko eragina duten gai kimikoekin lotutako arriskuak
|
zertan
diren azalduko dizuegu; arrisku horien ondorioak, gainera, epe ertainean edo epe luzean jarri ohi dira agerian.
|
|
Sagardoa sendo sustraituta dago gure herrian, baina kanpoko jendeak ez daki oso ondo
|
zer
den. Kalitate handiko produktua denez, egun esportatu ohi dena baino kopuru handiagoetan esporta daiteke, behar bezala sustatuz gero.
|
|
Egun batean, amak seme alaba guztiei noizbait egin ohi zaien galdera egin zidan: â??
|
Zer
izan nahi duzu bizitzan? â. Eta nik erantzun nion nekazaritza oso gogoko nuela:
|
|
baserria, abereak... Oraindik ez nekien
|
zer
zen hau, baina nire gurasoei betidanik gustatu zaizkie izadia eta nekazaritza... Beraz, hasiera hasieratik lagundu zidaten.
|
|
Bestalde, Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak... diruz laguntzen dizute beti. Aholkatzen zaituzte,
|
zer
jarri behar duzun, nola... Oro har, jende askok lagundu dit.
|
|
Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz
|
zer
edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
|
|
Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo
|
zer
banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
|
|
Ardi latxak ere leku nabarmena izan zuen Arkautin. Ardi latxak ezaugarri ezin hobeak ditu, horretaz ez dago zalantzarik; ikusi besterik ez da egin behar
|
zer
nolako arrakasta lortu duten Idiazabal markako gaztek. Hala ere, gauzak beti hobe daitezke; Ardikiekin elkartean ere badakite hori, horregatik lan ta lan jarraitzen dute.
|
|
Artzaintza gure kulturan hain erroturik dagoenez, istorio askotxo gertatu zaizkigu deigarri. Esaterako,
|
zerk
bulkatu du gazte talde hau Artzain Eskolan izen ematera. Alabaina, istorio guztien artetik bat bereziki ekarri nahi izan dugu hizpidera.
|
|
ekoizpena, prestakuntza, ikerkuntza, kalitate ikurrak... Gizarteak etorkizunean
|
zer
eskatuko digun aurreikusi behar dugu; eta horretarako, komeni zaiguna baino ez dugu ekoitzi behar.
|
|
|
Zergatik
Gasteiz. Bada Neiker Tecnalia ikerketa zentroa, Arkautiko nekazaritza eskolan dagoena, erreferentzi zentroa delako Europa osoan, eta, jakina, Arabako patata ekoizpen sektorea garrantzi handikoa delako.
|
|
Sagardogile bakoitzak bere produktuan sarrarazten dituen aldaerak askotxo badira ere, eta horren ondorioz sagardo ekoizpenak sekretuz josita badaude ere, lortu nahi duten emaitza ondo xinplea da. Irabazleak esan zigun sagardo onak
|
zer
behar duen.
|
|
Hau lan baten emaitza da. Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra
|
zer
zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
|
|
Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta
|
zer
nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
|
|
galardoia Sustraia saioari eman diogu. Beraz, zuekin lotura estua du, eta ez dago
|
zertaz
harritu, azken finean 20 urte daramazue â?. Sustraiaâ, egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari:
|
|
egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan
|
zer
egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
|
|
Mota guztietako publikoari zuzenduta dago eta guk mahaian berdela edo atuna jateko izan dezagun, arrantzaleek
|
zer
nolako ahalegina egin behar duten denoi ikusaraztea du helburu. Gainera, kostaldeko ibilaldietan zehar, lehorrez nahiz itsasoz, hobeto azaltzen da gure kostaldearen oparotasuna.
|
|
Prestakuntza teorikoa jasotzeaz gain, lan merkatura ere ateratzen dira ikasleak. Eta egunez eguneko lana
|
zer
den ikusten dute.
|
|
Ohiko lanak behin amaituta, zizarra izeneko muztioa eman zuten dastatzen, dagozkion prozesuen ostean sagardo bilakatuko dena. Eta, jakina, uzta berria nolakoa izango den jakiteko
|
zer
hoberik aditu baten iritzia baino?
|
|
Ea
|
zer
nolako aldaketak gertatu diren. Genetikoki, hobekuntza izugarria izan da.
|
|
Bezeroak pozik atera behar du eta pozik itzuli. Bestela, ez dago
|
zer
eginik.
|
|
Ez dakit
|
zer
den esperguratu. Euskaraz, oso hitz normala ez da, gainera.
|
|
Egin dezakegun gauzarik onena arriskuak ekiditea da. Ezbehar bat gertatzen denean, nola jokatu behar dugun jakiteko beharrezkoa da beste herrialde batzuekin eta elikagaien industriekin batera lan egitea,
|
zer
egin behar den jakiteko eta informazio egokia jasotzeko.
|
|
Bere hitzaldian nekazaritzako elikagaien sektoreak nazioartean duen egoeraren â?, erradiografiaâ? egin zuen eta arazorik larrienak arintzeko abian jarri diren neurriak
|
zertan
diren azaldu zuen.
|
|
................ landa garapenerako elkartearen lehendakariak, 2013 urtera arte indarrean egongo den plan berrian jasotako proiektuetako bi
|
zertan
diren azaldu digu.
|
|
Eragile sozio-ekonomiko ugarirekin, alegia. Azken finean, horiek guztiek badute
|
zer
esanik eskualdearen garapenari buruz.
|
|
Aste honetan saioa amaitzeko Bilboko Euskalduna Jauregira joko dugu. Elikagaien enpresetan gertatzen diren berrikuntzei buruzko topaketa
|
zertan
izan zen laburbilduko dizuegu.
|
|
Haragi mota hau su txikian egin behar da eta.
|
Zertarako
–Berotasuna barrutik sar dakion.
|
|
Gero, gatz larria bota eta gatzarekin estaltzen dut. Ea gatz honekin
|
zer
lortzen dugun. Gatzak xurgamen handia duenez, haragiaren zukuak xurgatzen ditu, eta behean pelikula mamitzen den bitartean, hau da, koipearen azukreak karamelatzen diren bitartean, haragiaren zukuak hortxe erdian geratzen dira.
|