Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 155

2005
‎Lur honetan artzaintza oso errotuta dago. Beraz, Artzain Egunak edizio bakoitzean lortzen duen arrakastaz ez dago zertaz harritu.
‎Aste honetan, Sustraia saioa hasteko, nekazaritza ekologikoaren alor bati buruz hitz egingo dugu. Edari ekologikoak zertan diren ikusiko dugu. Oro har nekazaritza ekologikoarekin gertatzen den bezala, ekoizteko filosofia hau indar handiz ari da zabaltzen.
‎Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
‎Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â. Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman.
‎Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
‎Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
‎Beti kritikatuko dute: zergatik hau eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko.
‎Ez dirudi esaldi horrek zentzu handirik duenik. Zer esan nahi du. Lau lanpostu badira, sei izatera pasatu nahi dutela?
2006
‎Aurtengo lehendabiziko saioan, txitxardinei buruz hitz egingo dizuegu. Horrez gain, ibaietako txitxardinen egoera ezagutzeko Aztik egindako ikerketak zertan diren ere azalduko dizuegu.
‎Ramon Amenabar Zallako Frutatzaintza Estazioaren arduradunak azaldu digu ikastaro hauek zertan diren eta inausketa on baten sekretuak zeintzuk diren kontatu digu.
‎Euskadin sukaldaritza berriaren mugimendua sortu zenean, jendea beldurrez zegoen, ziur jakiterik ez baitzegoen aurrerago zer nolako mugimendua iritsiko zen. Baina orduko emaitzak ikusten hasiak gara.
‎Hemen halako gauza bat muntatzea ez zen bat ere normala. Esaten zidaten ea zergatik ez nuen jartzen lantegi bat, soldadurak egiteko lantegi bat, edo bulegoren bat emakumeekinâ? ¦ Oro har, nahiko zaila izan zen. Arabako Merkataritza Ganbarako enpresen prestakuntzarako zuzendariak asko lagundu zidan; hark babestu zuen gure proiektua.
‎Beraz, nire konfiantzako neska batzuekin zerbait muntatzera ausartu nintzen. Zergatik Laudion. Nire senarra Laudiokoa da, 10 urte daramat hemen, izugarri gustatzen zait Laudio eta jendeak oso harrera ona egin dit.
‎Eskuarki, goiko eta tarteko mendi zelaietan ibiltzen da. Beraz, baliagai guztiak oso ongi aprobetxatzen ditu; zer esanik ez, zuhainak eskasak direnean. Larru beltzarana du.
‎izen berezia da, baina izen arrunt batetik datorrena. Gainera, izen arrunt hori erabat deskriptiboa da, alegia, dena delako toki/ erakunde/ talde/ enpresa hori zer den azaltzen du. Beraz, azken ahori artikulutzat jo behar da.
‎bisitariak sagardoaren kulturara erakartzea eta Astigarragan turismoa bultzatzea. Egia esan, ez dago zergatik harritu: Astigarraga modan dago eta.
‎Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak zer nolako garrantzia daukan.
‎Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka. Bakarrik egotea zer den jakiteko, hortik pasatu beharra dago.
‎2005 urteko txakolinaren uzta zer dela-eta izan den horren bikaina ulertzeko, hiru arrazoi ekarri behar ditugu gogora: Bizkaiko ardogileek egindako lan ona, upategietan bultzatutako hobekuntza teknologikoak eta mahastien aldeko eguraldia.
‎Arraza hauek zergatik desagertu ziren jakiteko, XX. mendeko 60ko hamarkadara jo behar da. Orduko hartan, moda batzuk heldu ziren kanpotik.
‎Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu:
‎Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu: arauak, arrantza motak...
‎Zaintzaileek hegazti harrapariak zer nolako arduraz zaintzen zituzten agerian geratu zen eta mundu guztiak ahal izan zituen hegaztiak hurbiletik ikusi.
Zer esango dizuet nik galgoei buruz. Gauza onak, besterik ez.
‎Ehiztariek behar duten bermea, jarraipena, presentzia ziurtatu nahi dira. Euskal ehiztaria bizitzan eta mendian benetako eredua da; ehiztariak badaki izerdi patsetan ibiltzea zer den, txakurra beti aurrean edukita. Guk ehiztariak bide moderatu batean zehar gidatu nahi ditugu; errespetuz jokatu behar dute beti.
‎Eta mahats mordoak hautatzen hasi nintzenean, esaten zidaten: â?. Eta hori zertarako da? â. Bada ardo hobeak lortzeko.
‎Gaztenek planaren bitartez, gazteak nekazaritzara bultzatu nahi dituzte. Orain arte lortutako emaitzak zertan diren jakingo dugu.
‎Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da, zer jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
‎txakolin lehiaketa. Guk, geure aldetik, dastatzaileen lana ikusita, zer besterik esan dezakegu, geure miresmena adierazteaz aparte. Oso jende aditua dela ez dago dudarik, ez horixe.
‎Azkenean, gogor eztabaidatu ondoren, saria Jose Antonio Torreri ematea erabaki zuten. Larrabetzuko ekoizle honek lehendik bazekien sariak irabaztea zer zen. Denboraldi osoan lan gogorra eskatzen duen jarduera izanik, ongi merezitako saria izan zen, zalantzarik gabe.
Zer agertzen da zehatz mehatz irudi honetan: oilasko erre osoak, oilasko mokaduak...?
‎Bakoitzari dagokion neurrian, ikusi behar dugu norberaren ekarpena zein den. Eta esan bezala, bosgarren topaketa hauetan insignis pinuaren bilakaera aztertu eta zura egiaztatzeko urratsak zertan diren ikusiko dugu, azken finean basoak iraunkorki kudeatzeko hori guztia funtsezkoa da, ingurunea errespetatuz ekoitzi behar da eta.
‎Gaur egun, sektorearen prezio beherakada %40koa da. Beste edozein sektoretan gertatu izan balitz, auskalo zer gertatuko zen. Egoera bideratzeko harremanetan jarri gara Eusko Jaurlaritzako administrazioarekin eta Foru Aldundiekin.
‎Hau da, interesatzen zaizkigun ezaugarriak lortzeko, irakiten hasitako mahatsekin hasten gara lan egiten. Orduan, taninoak, kolorea eta gainerako ezaugarriak finkatu baino lehen, zer ardo mota nahi dugun izan behar da kontuan: ardo gazteak edo ardo onduak izango diren, e.a.
‎Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu. Gero, analitika bat egingo diogu eta ikusiko dugu zer nolako graduazioa, azidotasuna eta pH-a dauzkan.
‎Dena den, horrek berdin dio. Ea zer den onena. Bada goian sortzen den orea apurtzea.
‎Merkatu honetan zer jarduera egiten diren azalduko dizuegu. Gaur, hamaika mila abelburu sartu dira.
‎Idiazabal markako gazta, noski. Eta Gipuzkoa, zer
‎Dena den, alderdi guztiek ez dute garrantzi bera, nahiz eta denak kontuan hartzekoak izan. Gazta jaterakoan, garrantzitsuena zer den ez dago dudarik: zaporea, noski.
2007
‎Aztiren tamaina gizarteari azaltzeko, nazioartean eskuratu dugun garrantzia hartu behar da kontuan; zifrak berez oso esanguratsuak dira. 25 urteurrenaren kariaz, bezeroei, nagusiei, geronen langileei eta gizarteari, oro har, azaldu nahi izan diegu Aztiren ekarpena zertan datzan. Horretarako, gure jarduerak gizartean eta ekonomian daukan inpaktua ikertu dugu.
‎alor horretan dauden premiei erantzutea. Ea zer egiten dugun. Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten:
‎Ea zer egiten dugun? Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik.
‎merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎azokak, merkatuak... Hor jendeak ikusten zaitu, jendearekin hitz egiteko aukera daukazu, zure produktuak zertan diren azaltzen diezu... Jende askok ez baitaki oraindik gure produktuen berri.
‎Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina zertan den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak zertan diren azalduko diete.
‎Eta nekazaritza ekologikoa utzi gabe, Eusko Jaurlaritzak abian jarri duen kanpaina zertan den azalduko dizuegu. Kanpaina honekin hainbat mezu helarazi nahi dizkiete kontsumitzaileei, besteak beste, produktu ekologikoen onurak zertan diren azalduko diete.
‎Urte berrian bizimodu berria izaten dugu amets. Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure burua zaintzea, zer kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz.
‎Hurrenik, Arabara joko dugu eta han martxan jarri duten proposamen berria zertan den jakingo dugu. Aukera ezin ederragoa izango da egun bat igarotzeko izadiaz gozatzen eta aldi berean gastronomian perziatuenetakoak diren produktuetako bat ezagutzeko:
‎Hona etortzen ziren egun batzuk igarotzeko asmoz eta ahalik eta boilur gehien biltzeko asmoz. Bertako jendeak ez zekien oso ongi zertara zetozen. Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion.
‎Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion. Galdezka ibilita jakin zuten azkenean zer zen eta haiek ere hasi ziren boilurrak biltzen. Proiektua bertoko ekoizle batzuek jarri dute martxan.
‎Batez ere, esnetarako ganadu sektoreari lagundu nahi zitzaion, sektorerik gogorrena baita: ez dago jai-egunik, e.a. Beraz, zerbitzu hau kudeatzea erabaki zen, eta horretarako, beste herrialde batzuetan zer zeukaten aztertu zen: Suedian, Danimarkan...
‎Kontrol horretan oinarritutaa, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta zer ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
‎Luis Cañas Upategian ardoa prestatzeko instalaziorik modernoenak dauzkate; eta ez dago zertaz harritu, upategiko instalazioak etengabe berrituak izan baitira, ardoen kalitatea hobetu nahirik.
‎Kontrol horretan oinarrituta, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta zer ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
‎Luis Cañas Upategian ardoa prestatzeko instalaziorik modernoenak dauzkate; eta ez dago zertaz harritu, upategiko instalazioak etengabe berrituak izan baitira, ardoen kalitatea hobetu nahian.
‎Kultur momentu oso berezi bat azpimarratzea bezalakoa da. Ea zer dagoen Idiazabal gazta baten atzean. Bada milaka urteko konpromisoa dago, milaka urteko kultura, paisaiak...
‎Hala ere, hasieran, zeure buruari galde egiten diozu: â?. Ardi artean jaioa banaiz, zer irakatsiko didate orduan teknikari hauek. Baina ikastaroa aurrera joan ahala, eta batez ere bukaera aldean, konturatzen zara ez zenekiela zuk uste bezainbeste, hau da, gauza asko ikasten dira; ardiak gobernatzeko eta ingurunera egokitzeko teknika asko irakasten dizkigute.
‎Horrez gain, beste berotegi batzuetan, tomateak, letxuak eta barazkiak, oro har, ekoizten ditu. Haren ustiategira jo dugu aldarrikapenari buruz zer pentsatzen duen jakiteko; azken finean, interes gehien daukatenak ekoizleak eurak dira...
‎Hegaztiak hona ekarri baino lehen, zer erakutsi nahi duzun pentsatu behar duzu. Hegaztiekahalik eta hobekien egin behar dute erakustaldia.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Guk unibertsitatean egiten dugu lan eta guztionen berri eman nahi diegu geure ikasleei: lurzoruak nola eratzen diren, ikasleen lurraldeetan zer nolako eraketak dauden... Horrelako gaiak eman nahi ditugu ezagutzera ikasleen artean.
‎Sustraia saio berriaren hasieran, Aralar aldera joko dugu eta â?. Zaldibi Aralar Pottoka Elkarteaâ? euskal zaldia berreskuratzeko egiten ari den lana zertan den jakingo dugu.
‎Gure atunen kalitatea; Eusko Labela nola agertzen den; kalitate bermea zer den; gure arrantzaleek â?, euskal arrantzaleekâ?, harrapatu dutela...
‎Euskal artzaintza Amerikan zer izan zen pertsona bakarraren bidez azaltzeko asmorik ez daukagu. Aitzitik, gure asmoa izan da artzain batek bere esperientzien lekukotasuna ematea, beragandik hasita Amerikako euskal artzain guztiak omentzeko.
‎Bi espezieek kalitate labela dute. Saioan, produktuaren jatortasuna bermatzen duen prozesua eta kontrol guztiak zertan diren jakingo dugu.
‎Orduan, baserriz baserri ibili ginen, galdezka. â?. Zuk zer barietate dituzu. Zein duzu gogokoena?
‎Babarrun Asteak jende aldetik erabateko arrakasta izan zuen. Eta ez da harritzekoa, sustatutako produktua zer nolako produktua den kontuan hartuta. Eta Tolosan bertan sustatu zen gainera....
‎Izan ere, horrelako azoka bat antolatzea oso korapilatsua da. Baina, aldi berean, benetan atsegina da ikustea herri bakoitzak zer nolako atxikimendua dien bere kulturari eta bere tradizioei.
‎Euskaldunok geure tradizioei ematen diegun balioa, aitona amonengandik jaso ditugun kultur adierazpenak eta jaki onen aldeko gure gustu ona kontuan hartuta, nahiko ongi ulertzen da Slow Food mugimendua zer dela-eta errotu den horren azkar gure herrian.
2008
‎Organismoan ia ia oharkabeko eragina duten gai kimikoekin lotutako arriskuak zertan diren azalduko dizuegu; arrisku horien ondorioak, gainera, epe ertainean edo epe luzean jarri ohi dira agerian.
‎Sagardoa sendo sustraituta dago gure herrian, baina kanpoko jendeak ez daki oso ondo zer den. Kalitate handiko produktua denez, egun esportatu ohi dena baino kopuru handiagoetan esporta daiteke, behar bezala sustatuz gero.
‎Egun batean, amak seme alaba guztiei noizbait egin ohi zaien galdera egin zidan: â?? Zer izan nahi duzu bizitzan? â. Eta nik erantzun nion nekazaritza oso gogoko nuela:
‎baserria, abereak... Oraindik ez nekien zer zen hau, baina nire gurasoei betidanik gustatu zaizkie izadia eta nekazaritza... Beraz, hasiera hasieratik lagundu zidaten.
‎Bestalde, Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak... diruz laguntzen dizute beti. Aholkatzen zaituzte, zer jarri behar duzun, nola... Oro har, jende askok lagundu dit.
‎Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
‎Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
‎Ardi latxak ere leku nabarmena izan zuen Arkautin. Ardi latxak ezaugarri ezin hobeak ditu, horretaz ez dago zalantzarik; ikusi besterik ez da egin behar zer nolako arrakasta lortu duten Idiazabal markako gaztek. Hala ere, gauzak beti hobe daitezke; Ardikiekin elkartean ere badakite hori, horregatik lan ta lan jarraitzen dute.
‎Artzaintza gure kulturan hain erroturik dagoenez, istorio askotxo gertatu zaizkigu deigarri. Esaterako, zerk bulkatu du gazte talde hau Artzain Eskolan izen ematera. Alabaina, istorio guztien artetik bat bereziki ekarri nahi izan dugu hizpidera.
‎ekoizpena, prestakuntza, ikerkuntza, kalitate ikurrak... Gizarteak etorkizunean zer eskatuko digun aurreikusi behar dugu; eta horretarako, komeni zaiguna baino ez dugu ekoitzi behar.
Zergatik Gasteiz. Bada Neiker Tecnalia ikerketa zentroa, Arkautiko nekazaritza eskolan dagoena, erreferentzi zentroa delako Europa osoan, eta, jakina, Arabako patata ekoizpen sektorea garrantzi handikoa delako.
‎Sagardogile bakoitzak bere produktuan sarrarazten dituen aldaerak askotxo badira ere, eta horren ondorioz sagardo ekoizpenak sekretuz josita badaude ere, lortu nahi duten emaitza ondo xinplea da. Irabazleak esan zigun sagardo onak zer behar duen.
‎Hau lan baten emaitza da. Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
‎Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
‎galardoia Sustraia saioari eman diogu. Beraz, zuekin lotura estua du, eta ez dago zertaz harritu, azken finean 20 urte daramazue â?. Sustraiaâ, egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari:
‎egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
‎Mota guztietako publikoari zuzenduta dago eta guk mahaian berdela edo atuna jateko izan dezagun, arrantzaleek zer nolako ahalegina egin behar duten denoi ikusaraztea du helburu. Gainera, kostaldeko ibilaldietan zehar, lehorrez nahiz itsasoz, hobeto azaltzen da gure kostaldearen oparotasuna.
‎Prestakuntza teorikoa jasotzeaz gain, lan merkatura ere ateratzen dira ikasleak. Eta egunez eguneko lana zer den ikusten dute.
‎Ohiko lanak behin amaituta, zizarra izeneko muztioa eman zuten dastatzen, dagozkion prozesuen ostean sagardo bilakatuko dena. Eta, jakina, uzta berria nolakoa izango den jakiteko zer hoberik aditu baten iritzia baino?
‎Ea zer nolako aldaketak gertatu diren. Genetikoki, hobekuntza izugarria izan da.
‎Bezeroak pozik atera behar du eta pozik itzuli. Bestela, ez dago zer eginik.
‎Ez dakit zer den esperguratu. Euskaraz, oso hitz normala ez da, gainera.
‎Egin dezakegun gauzarik onena arriskuak ekiditea da. Ezbehar bat gertatzen denean, nola jokatu behar dugun jakiteko beharrezkoa da beste herrialde batzuekin eta elikagaien industriekin batera lan egitea, zer egin behar den jakiteko eta informazio egokia jasotzeko.
‎Bere hitzaldian nekazaritzako elikagaien sektoreak nazioartean duen egoeraren â?, erradiografiaâ? egin zuen eta arazorik larrienak arintzeko abian jarri diren neurriak zertan diren azaldu zuen.
‎................ landa garapenerako elkartearen lehendakariak, 2013 urtera arte indarrean egongo den plan berrian jasotako proiektuetako bi zertan diren azaldu digu.
‎Eragile sozio-ekonomiko ugarirekin, alegia. Azken finean, horiek guztiek badute zer esanik eskualdearen garapenari buruz.
‎Aste honetan saioa amaitzeko Bilboko Euskalduna Jauregira joko dugu. Elikagaien enpresetan gertatzen diren berrikuntzei buruzko topaketa zertan izan zen laburbilduko dizuegu.
‎Haragi mota hau su txikian egin behar da eta. Zertarako –Berotasuna barrutik sar dakion.
‎Gero, gatz larria bota eta gatzarekin estaltzen dut. Ea gatz honekin zer lortzen dugun. Gatzak xurgamen handia duenez, haragiaren zukuak xurgatzen ditu, eta behean pelikula mamitzen den bitartean, hau da, koipearen azukreak karamelatzen diren bitartean, haragiaren zukuak hortxe erdian geratzen dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
zer 97 (0,64)
zertan 27 (0,18)
Zer 12 (0,08)
zergatik 6 (0,04)
zertaz 4 (0,03)
Zergatik 2 (0,01)
zerk 2 (0,01)
zertarako 2 (0,01)
Zertarako 1 (0,01)
zeren alde 1 (0,01)
zertara 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
zer nolako 14 (0,09)
zer egin 11 (0,07)
zer esan 8 (0,05)
zer harritu 5 (0,03)
zer ardo 4 (0,03)
zer egon 4 (0,03)
zer eskatu 4 (0,03)
zer gertatu 4 (0,03)
zer ukan 4 (0,03)
zer eduki 3 (0,02)
zer barietate 2 (0,01)
zer behar 2 (0,01)
zer ekoitzi 2 (0,01)
zer etorri 2 (0,01)
zer etzan 2 (0,01)
zer ez 2 (0,01)
zer hobe 2 (0,01)
zer Gasteiz 1 (0,01)
zer Laudio 1 (0,01)
zer agertu 1 (0,01)
zer ari 1 (0,01)
zer arrain 1 (0,01)
zer aukeratu 1 (0,01)
zer begiratu 1 (0,01)
zer besterik 1 (0,01)
zer bildu 1 (0,01)
zer bulkatu 1 (0,01)
zer desagertu 1 (0,01)
zer erakutsi 1 (0,01)
zer esangura 1 (0,01)
zer eskaini 1 (0,01)
zer gehiago 1 (0,01)
zer hau 1 (0,01)
zer helburu 1 (0,01)
zer hori 1 (0,01)
zer informazio 1 (0,01)
zer irakatsi 1 (0,01)
zer jakin 1 (0,01)
zer jan 1 (0,01)
zer jarduera 1 (0,01)
zer jarri 1 (0,01)
zer kontsumitu 1 (0,01)
zer landu 1 (0,01)
zer lortu 1 (0,01)
zer nahi 1 (0,01)
zer ondo 1 (0,01)
zer patata 1 (0,01)
zer pentsatu 1 (0,01)
zer sufriarazi 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia