2005
|
|
Beraz, Mendikoik azken urteetan ikasle aldetik izan duen goranzko joerari eutsi ahal izango dio aurten ere â?, gainerako hezkuntza alorretan gertatzen ez den bezalaâ??. Emakumeen matrikulazioak ere gora egin du eta
|
hori
ere datu esanguratsua da, matrikulazioen laurdenak emakumeei dagozkie eta.
|
|
Mendikoiko gerentea hasiera ekitaldian izan zen eta nekazaritza eskolen bilakaera etengabea izan dela azpimarratu zuen. Sektoreak berak egindako ekarpenek badute zerikusirik
|
horrekin
.
|
|
Orain arte hamalau bider antolatu dute. Eta ondo pasatzeko balio izateaz gain, giro
|
horretakoek
elkar ezagutzeko ere balio du. Amurrio udalerriak 95 kilometro karratu ditu.
|
|
Arantzazun, artzainen III. mundu biltzarra egiten ari dira egunotan.
|
Hori
baino lehen, Amurrion ekitaldi bat antolatu zuten biltzar honekin loturik. Kanariar uharteetako artzain talde batek haien lur malkartsuetan ahuntzak nola gobernatzen dituzten erakutsi zuen.
|
|
Esan bezala, ekitaldi asko antolatu zituzten egun osoan, eta jai giroa nagusi izan zen. Giro bikain
|
horretan
, artzainek herriaren esker ona jaso zuten. Izan ere, haien lanbidea itzal handikoa da euskaldunon herrian.
|
|
omendutakoen artean beti emakume bat gutxienez izatea.
|
Horrez
gain, anaitzeko ekitaldia dago. Aurten, Kanarietako artzainekin anaitu gara, Fuerteventurako artzainak dira.
|
|
Horregatik, garrantzitsua da oraintxetik bertatik lanean hastea, egoera aldatzeko. Eta
|
horretan
dihardugu. Belaunaldien arteko errelebuaz ari naiz.
|
|
Familiakoekin, lagunekin, Arabako Errioxako jendearekin egun honetaz gozatzeko aukera izan dut eta
|
horrek
sekulako poza ematen dit. Ardo ona dastatzen eta igande honetako eguraldi bikainak lagun, primera pasatzen ari naiz Nabaridasen.
|
|
Ez da ezbeharrik izan eta oso pozik gaude. Jendea pozik doa, eta
|
hori
da guk behar duguna, berriz ere itzul daitezen mahats bilketaren jaia hamairugarrenik antolatuko dugunean. Hurrengo urtean Moretan izango da eta.
|
|
Hazle berriak animatzeko ere balio dute. Eta
|
hori
ere ona da, bertoko abere gutxi daude eta.
|
|
Orduan, azterketa zehatz bat egin genuen, eta han hemengo adituekin kontsultatu eta ohartu ginen kalitateko produktuak gero eta indar handiagoa hartzen ari zirela Europan. Beraz, jardunaldi honetan gai
|
hori
sartu behar genuela erabaki genuen. Kalitateko produktuak eta bertoko arrazak uztartu nahi genituen nola edo hala.
|
|
Kalitateko produktuak eta bertoko arrazak uztartu nahi genituen nola edo hala. Eta
|
horregatik
pentsatu genuen ekogastronomiaren gaia jorratzea.
|
|
Baina bertoko arrazekin lan egiten duten pertsonek ere lurraldearen zati izan behar dute. Bide bakarra da
|
hori
, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak bere tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio horren zati dira.
|
|
Bide bakarra da hori, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak bere tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio
|
horren
zati dira.
|
|
|
Hori
dela eta, Frantziako kooperatiba batetik 2.500 tona alpapa ekartzea erabaki du. Alpapa deshidratatua izango da eta â?. Epeaâ?, Euskadiko pentsu egileen elkartearen bitartez ekarriko dute.
|
|
Biltzarrak erabateko arrakasta izan zuen. Erreportaje zabal honetan,
|
horren
laburpena eskainiko dizuegu.
|
|
Albistegian, Jaime Campos Txileko nekazaritza minsitroak Euskadira egindako bisitaldiaren berri emango dizuegu.
|
Horrez
gain, kanpotik ekarriko den alpaparen berri ere emango dizuegu â?, neurri horrekin, lehorteak eragindako arazoak arintzea espero dute.
|
|
Albistegian, Jaime Campos Txileko nekazaritza minsitroak Euskadira egindako bisitaldiaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kanpotik ekarriko den alpaparen berri ere emango dizuegu â?, neurri
|
horrekin
, lehorteak eragindako arazoak arintzea espero dute.
|
|
Ibone Amezaga Eusko Ikaskuntzako zientzi atalaren arduraduna da.
|
Horrez
gain, jardunaldiko zientzi batzordeko kidea ere izan da.
|
|
Beste artzain batzuek euren lurraldea berraurkitu ahal izan dute Biltzarrari esker.
|
Hori
da, esaterako, Amerikako artzainen kasua. Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute.
|
|
Artzain Mundua da biltzarra antolatzen duen elkarte bat eta bertan hainbat lagun aritzen dira borondatez lanean, eta gure protagonista horietako bat da. Martinek Estatutu Batuetatara joandako artzainen lekukotasunak bildu ditu, gai
|
horretaz
ezer gutxi baitzegoen idatzita.
|
|
Bi urtean behin, lurralde batean biltzen dira, epe
|
horretan
egindako lanaren emaitzak aztertzeko.
|
|
Globalizazio sistema aztertzen badugu, badirudi garrantzia kentzen diola betiko nekazaritzari, betiko baserriari. Baina
|
hori
ez da garapen iraunkorra, ez baitu kultura aintzat hartzen. Artzaintza, ordea, kultur tradizioa da.
|
|
Artzainek aintzat hartzen dituzte tradizioa, kultura eta aspaldiko ezagutza. Arbasoengandik jasotakoa hartzen dute aintzat eta ezagutza
|
hori
datozen belaunaldiei transmititu behar diete.
|
|
elkarteari oparitutako plaka. Bertoko txerriarekin egiten ari diren lanak argi eta garbi zehaztuta daude eta
|
horregatik
eman diote plaka hau. Txerriok kalitate handiko produktuak ematen dituzte eta naturaren erdian bizi dira.
|
|
Eskuz ekoitzitako produktuak dira, betiko modura eginak eta goi mailako kalitatedunak. Baina,
|
horrez
gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
|
|
Gernikako urriko lehen astelehenean, Euskal Herriko piriniar ganaduaren txapelketa nabarmendu behar da gehien bat, arraza
|
horren
bilakaera ederki islatzen duen txapelketa hogeigarrenik izan baitzuen segida. Duela urte batzuk, piriniar arraza desagertzeko arriskuan zegoen; gaur egun, ordea, haragitarako arraza handiekin lehiatzeko moduan dago.
|
|
Lehiaketan aurkeztutako abereen kalitate ona zela eta, epaimahaikideek zaila izan zuten.
|
Hori
berez poztekoa da, arrazaren alde egindako lana ildo onetik baitoa.
|
|
Ganaduaren kalitatea egiaztatzeko,
|
horren
haragia dastatzea bezalorik ez dago. Eta Eusko Labelaren bermea badu, orduan ziur egon gaitezke produktu paregabea dela.
|
|
Urriko lehen astelehena amaiturik, Gernika prestatzen hasia da urriko azken astelehenerako, 100.000 pertsonatik gora etortzekoak baitira egun
|
horretan
.
|
|
Aia, Zarautz eta Getariako mahastien paisaia zinez ikusgarria da. Itsaso berdeak estaltzen ditu mendien hegalak, eta itsaso
|
horretan
lan ta lan ari dira mahats biltzaileen koadrilak, â?. Getariako Txakolinaâ, prestatzeko lehengaia biltzen.
|
|
Handik upategietara eramaten dituzte. Une
|
horretan
bertan hasten da txakolinaren prestaketa.
|
|
Etekinei begira, arraza honek zenbait hutsune dituela onartzen du.
|
Hori
dela eta, kalitatearen bitartez saiatzen da orekari eusten.
|
|
Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza sailburua lagun, Neiker, Azti, Iparlat eta Arabako Errioxa bisitatu ditu.
|
Horrez
gain, Mendikoiren nekazaritza eskoletako ikasle txiletarrekin ere elkartu da.
|
|
Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri
|
horretan
euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
|
|
Abereen osasunari dagozkion gai guztiak koordinatzeko, batzorde bat sortu da. Eta honako hauek dira batzorde
|
horretako
kideak: nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza saila, Elika eta Neiker erakundeak eta hiru lurraldeetako foru aldundiak.
|
|
Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga
|
horrek
kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute. Haiekin alderaturik, guk oso modu berezia dugu produktuak kontrolatzeko.
|
|
Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte.
|
Hori
oso deigarria egin zaie. Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere.
|
|
Bere produtuak baloratzen badaki eta.
|
Hori
garrantzi handikoa da. Bertoko ondarea ere badaki aintzat hartzen.
|
|
Esaterako, kalitatearen produktua eta produktua ekoizten den herria biak loturik daude.
|
Horrek
ingurunea errespetatzera eramaten gaitu: non ekoizten den, nola ekoizten den, herriak bizirik iraunarazteaâ? ¦ Beste kontzeptu batzuk, berriz, koantifikatzen zailak dira.
|
|
lekuaren erakargarritasuna eta lasaitasuna.
|
Horrez
gain, turistei gustatzen zaie baserrikoen aldetik tratu jatorra hartzea.
|
|
postuak eta produktuak, jendetza handia, jai giro ezin hobea, taloak, bokatak, sagardoa, txakolina eta Arabako Errioxako ardoak. Baina guztiorrek ez die itzalik egiten egun
|
horretan
egiten diren lehiaketa ugariei; baserritarrak hainbat arlotan sarituak dira eta.
|
|
Hegazti gripea kontrolatzeko, Euskadin hartutako neurriei buruz hitz egingo dugu eta. Egoera aztertzeko batzorde bat sortu da eta batzorde
|
horretako
kideak honako hauek dira: nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza saila, foru aldundiak, Neiker ikerkuntzarako eta landa garapenerako erakundea, eta Elika fundazioa.
|
|
Albistegian, Idiazabal gaztak irabazi berri duen sariari buruz hitz egingo dugu.
|
Horrez
gain, hegazti gripea kontrolpean izateko, orain arte hartutako neurrei buruz ere hitz egingo dizuegu.
|
|
Ondoren, Auritzera joko dugu. Nafarroako herri polit
|
horretan
, landa garapenerako lehendabiziko biltzarra antolatu baitzuten, â?. Globalki pentsatu, tokian tokian jokatuâ, lelopean.
|
|
Duela pare bat urte hasi ginen. Baserri turismoari buruzko informazioa bildu eta
|
horren aldeko
erabakia hartu genuen. Hau zen baserri aurrean jarri ohi den teilatupe arrunta.
|
|
Azken urteetan, kontsumitzaileek gero eta kezka handiagoa agertu dute elikagaien kalitateaz eta ingurumenaren egoeraz.
|
Hori
dela eta, Nekazaritza Ekologikoak etengabe egin du aurrera. Gainera, nekazaritza mota honek kalitateko ziurtagiriaren bermea ere badu.
|
|
Urtez urte nekazari ekologikoen kopurua gora doa eta nekazaritza ekologikoak euskal elikagaigintzan betetzen duen zeregina ere gero eta garrantzizkoagoa da. Guztiak ildo
|
horretatik
jarraitzea kontsumitzaileon esku dago.
|
|
Limousin arrazako behiek txahal arinak baina sendoak ematen dituzte.
|
Hori
dela eta, abere gutxi hiltzen dira erditzeko unean. Bestalde, Limousin arrazako behiaren erditze tasa beste arraza batzuena baino nabarmen altuagoa da:
|
|
Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu.
|
Hori
hala da hainbat arrazoirengatik; baina batez ere, euskal abeltzainek egindako lan gogorrarengatikâ? ¦
|
|
Bueno, lehenik, aberearen fenotipoa egin behar da. Batez ere,
|
hori
da, aberearen aurkezpen fenotipikoa egitea.
|
|
Bular sakona du. Eta
|
horri esker
, larrean ongi jango du. Ikusten denez, luzera egokia du eta haren bizkarra zuzena da.
|
|
Hanka zabala da, trokanter eta iskion zabalekoa da.
|
Horri esker
, errazago ateratzen zaio etekina. Haragitarako ezaugarri bikainak ditu.
|
|
Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte.
|
Hori
da helburu nagusia: egiten duten lana jendeari erakustea.
|
|
Elikagai ekologikoa elikagai osasungarria eta segurua da. Ez du gai kimikorik; osagai kimiko sintetikorik ez da erabili
|
horren
ekoizpenean. Koalitate elikagarriak ditu, lurrinak eta zaporeak ongi gordetzen ditu...
|
|
lurzoruaren emankortasuna ziurtatzen du, ez du gai kimikorik erabiltzen, ez du akuiferorik kutsatzen... Azken batean, abantailarik handiena
|
hori
da: ekoizten den bitartean, lurzoruak emankorra izaten jarraitzea, bizirik jarraitzea.
|
|
Kontseilu arautzaileak ematen du txartela, hau da, Eusko Jaurlaritzako elikagaigintzako industria eta politikarako zuzendaritzak ematen du aipaturiko txartela. Ekoizleak Europako araudia betetzen duela ziurtatzen da horrela, nekazaritza eta ekoizpen ekologikoak txartel
|
horren bidez
arauturik baitaude.
|
|
Bueno, ugaltzeko aroan, gehixeago izaten dira. Baina, oro har, kopuru
|
hori
da.
|
|
Azoka ekologikoetan parte hartzen dut, ez soilik ahuntz produktuak eskaintzeko. Mota guztietako produktu ekologikoak eskaintzen dira gaur egungo azoketan, eta nire ustez etorkizuna hortik doa, jendea
|
horren
garrantziaz jabetzen hasi da. Ea ba, nekazari ekologikoak ugaritzen diren eta ea piska bat laguntzen digutenâ? ¦
|
|
Bada medikuntza naturalaren munduan sartuta geunden, gure lankideetako bat naturopata baita.
|
Horrek
, ezinbestez, naturarekin bat egitera eraman gintuen. Beraz, hortik hasi ginen guztionekin.
|
|
Noski, ongi garatzeko, bitaminak, mineralak, eta abar behar ditugu, egia da. Baina
|
horrez
gain, jaterakoan beste gauza batzuk ere badira: zaporea, kolorea, usainaâ? ¦ Denbora igaro izan ez balitz bezala da, zentzumenak gozaraziâ? ¦ Hori da kalitatea eskaintzea.
|
|
Baina horrez gain, jaterakoan beste gauza batzuk ere badira: zaporea, kolorea, usainaâ? ¦ Denbora igaro izan ez balitz bezala da, zentzumenak gozaraziâ? ¦
|
Hori
da kalitatea eskaintzea.
|
|
Albistegian, euskal esnearen kontsumoa bultzatzeko abian jarri berri duten kanpainaren berri emango dizuegu.
|
Horrez
gain, kontsumitzeko prest dauden barazkiak ekoitziko dituen lantegiaren berri ere emango dizuegu.
|
|
Amaitzeko, Zamudiora joko dugu, Bizkaiko herri
|
horretan
Euskadiko Limousin Ganadu Txapelketa antolatu baitzuten aurreko asteburuan.
|
|
Basogintzaren alorrean ere hainbat harreman ditugu eta lankidetza hitzarmen bat izenpetuta daukagu, batez ere ikerketak egiteko. Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota horretako proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore
|
hori
dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu horretan.
|
|
Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota horretako proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore hori dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu
|
horretan
. Eta orain Txile osora zabaldu nahi dugu ekimena.
|
|
Santiagon (Txilen) Exporural azokak ateak zabaldu ditu. Eta
|
horri esker
, Euskadiko nekazarita eskoletan ikasten ari diren 15 ikasle txiletarrek bideokonferentzia batean parte hartzeko aukera izan zuten aurreko ostiralean. Miren Azkarate kultura sailburuak Euskadiko stana inauguratu zuen.
|
|
Ondoren, Kaiku sarien banaketa ekitaldia laburbilduko dizuegu. Zumitz artzain elkarteak bost urte darama sariketa
|
hori
antolatzen.
|
|
Han, joan den larunbatean, San Martineko feria antolatu zuten. Feria tradizional
|
horretan
, erakusketak eta produktu eta ganadu lehiaketak antolatu zituzten.
|
|
Urtero, gazta honen egilerik onena saritzen du.
|
Horrez
gain, Idiazabal gaztaren aldeko lanagatik nabarmendu diren pertsonak eta erakundeak ere saritzen ditu.
|
|
Ramon Etxezarreta alkateordea eta ekitaldiko anfitrioia arduratu zen sariak banatzeaz. Mikel Unanue eta Juantxo Koka pilotariek eta Josune Bereziartu eskalatzaileak lagundu zioten zeregin
|
horretan
. Ekitaldia Donostiako Udaleko Bilkura Aretoan egin zen.
|
|
Desagertzeko arriskuan dauden bertoko espezieen katalogoan jasota daude barietate guztiauek. Alde
|
horretatik
, Miguel Anjelek eta beste baserritar batzuek egiten duten lana funtsezkoa da espezie horien etorkizunerako.
|
|
Guztiak daude behar bezala zainduta.
|
Hori
oso garrantzitsua da, kalitate handiko produktuak lortzeko.
|
|
Eta Interneten bidez, ostruken berri izan nuen. Baina aukera
|
hori
albo batera utzi nuen. Kostaldetik hurbilegi egonda, ostrukak ondo moldatuko ez liratekeelakoan.
|
|
Lumatxa batetik bi luma ateratzen dira.
|
Hori
ere beste ezaugarri bat da. Gorputzeko larrua eta hanketako larrua aprobetxatzen da.
|
|
Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu berarekin. Azken batean, baserritarrek eta etxekoandreek
|
hori
nahi dute: gisatu on bat egin, ezta?
|
|
Lepoaldea argiagoa da, laranja antzekoa edo; eta isatsak luma beltz beltzez estalita egon behar du. Hankek, berriz,
|
hori
horiak izan behar dute. Horiek dira bost barietateen ezaugarriak.
|
|
Horiek dira bost barietateen ezaugarriak. Oilo
|
hori
â?, lepasoilaâ, da.
|
|
Artoa ematen diet beti. Artoa, gari piska batâ? ¦
|
Hori
da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie, hau da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra horretara igotzen baitira lo egiteko.
|
|
Artoa, gari piska batâ? ¦ Hori da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie, hau da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra
|
horretara
igotzen baitira lo egiteko. Eta habia batzuk ere behar dira, emeek arrautzak jar ditzaten.
|
|
|
Horrez
gain, euskal antzara ere hazten dut. Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena.
|
|
Ezaugarri nagusia lortzea ez da erraza, hau da, tonu eta ezaugarri orokor horiez gain, moko azpian ez du lepamagalik izan behar, eta mokoaren puntak beltza izan behar du.
|
Hori
da ezaugarri nagusia. Antzarak atari zabalean egoten dira beti, asko ibiltzen dira batetik bestera.
|
|
Basogintzaren alorrean ere hainbat harreman ditugu eta lankidetza hitzarmen bat izenpetuta daukagu, batez ere ikerketak egiteko. Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota
|
horretako
proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore hori dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu horretan.
|
|
Garrantzi handiko proiektua da, produktua garbitu eta ontzirako prozesua osorik garatzen baitu.
|
Horrez
gain, produktua merkaturatzeaz ere arduratzen da Garaia kooperatiba. Horri esker, ekoizleen zeregin bakarra baratzeak zaintzea da.
|
|
Horrez gain, produktua merkaturatzeaz ere arduratzen da Garaia kooperatiba.
|
Horri esker
, ekoizleen zeregin bakarra baratzeak zaintzea da.
|
|
Euskal arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du bere jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat.
|
Hori
dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
|
|
Aste honetan, Sustraia Azpeitian izan da Premietxeberri baserria bisitatzen, Bixente Agirre Alberdirena da. Gaztagile aditua da, eta
|
horretan
aritzeaz gain, arkume labeldunaren hazkuntzan ere aritzen da.
|
|
Mota
|
horretako
foro eta ekimenei esker, esne arkume labeldunak gero eta leku handiagoa du gure merkatuetan, halako kalitate bikaina eskaintzen duen produktu bati dagokion bezala.
|
|
Beraz, arazo horiek gainetik kentzen badituzu, ekoizteaz baino ez duzu arduratu behar izango. Eta
|
hori
da garrantzitsuena. Piperrak, tomateak, letxuakâ? ¦ kaxatan sartu eta listo.
|
|
Merkatua batzuetan letxuaz gainezka egoten da eta
|
hori
izan da gure arazo nagusia. Hori dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako.
|
|
Merkatua batzuetan letxuaz gainezka egoten da eta hori izan da gure arazo nagusia.
|
Hori
dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako. Horregatik utzi zion jende askok letxua ekoizteari.
|
|
Hori dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako.
|
Horregatik
utzi zion jende askok letxua ekoizteari. Baina laugarren gamako lantegi honi esker, prezioak aldez aurretik finkatuta daude.
|
|
Eta jende gehiena animatu dugu bertoko arkumeak kontsumitzera. Azken batean,
|
hori
da garrantzitsuena. Poliki poliki uste dut helburua lortzen ari garela, eta oraindik bide luzea falta bazaigu ere, gauzak ondo doaz.
|
|
Albistegian, antxoaren egoerari buruz egindako azken ikerketa aipatuko dugu.
|
Horrez
gain, â?. Bizkaiko Basoakâ, liburuaren berri ere emango dizuegu, plazaratu berria da eta.
|
|
Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan. Gaur egun globalizazioaz mintzatzen da eta badirudi
|
horrek
industriarekin zerikusia duela, edota komunikazio enpresei soilik dagokien kontua dela, lehen mailako sektorea hortik kanpo egongo balitz bezala edo. Guk, ordea, ahal den guztia egingo dugu ikuspegi globalagoa izateko.
|
|
Guk, ordea, ahal den guztia egingo dugu ikuspegi globalagoa izateko.
|
Horrek
ez du esan nahi gure herriko ezer galduko dugunik, ezta gutxiagorik ere. Gure sektoreak daukan nortasunari eutsiko diogu.
|
|
Gure sektorea garrantzitsua da, bai, baina gizarteak gure sektorea garrantzitsutzat jotzea ere nahi dugu. Gauza asko egin ditugu, eta badakigu gauzak nola egin, eta esperientzia ugari ditugu arlo
|
horretan
. Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea.
|
|
Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea.
|
Hori
ez du egiten inork. Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori.
|
|
Hori ez du egiten inork. Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da
|
hori
. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â?
|
|
Aurkezpen honetan ideia orokorra besterik azaldu ez bada ere, guk berehala jarriko gara martxan. Laguntzea, ideiak proposatzea, proiektuak konpartitzeaâ? ¦
|
Hori
da gure asmoa. Guk ez dugu alderdi txarrik ikusi nahi.
|