Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 1.003

2005
‎Beraz, Mendikoik azken urteetan ikasle aldetik izan duen goranzko joerari eutsi ahal izango dio aurten ere â?, gainerako hezkuntza alorretan gertatzen ez den bezalaâ??. Emakumeen matrikulazioak ere gora egin du eta hori ere datu esanguratsua da, matrikulazioen laurdenak emakumeei dagozkie eta.
‎Mendikoiko gerentea hasiera ekitaldian izan zen eta nekazaritza eskolen bilakaera etengabea izan dela azpimarratu zuen. Sektoreak berak egindako ekarpenek badute zerikusirik horrekin .
‎Orain arte hamalau bider antolatu dute. Eta ondo pasatzeko balio izateaz gain, giro horretakoek elkar ezagutzeko ere balio du. Amurrio udalerriak 95 kilometro karratu ditu.
‎Arantzazun, artzainen III. mundu biltzarra egiten ari dira egunotan. Hori baino lehen, Amurrion ekitaldi bat antolatu zuten biltzar honekin loturik. Kanariar uharteetako artzain talde batek haien lur malkartsuetan ahuntzak nola gobernatzen dituzten erakutsi zuen.
‎Esan bezala, ekitaldi asko antolatu zituzten egun osoan, eta jai giroa nagusi izan zen. Giro bikain horretan , artzainek herriaren esker ona jaso zuten. Izan ere, haien lanbidea itzal handikoa da euskaldunon herrian.
‎omendutakoen artean beti emakume bat gutxienez izatea. Horrez gain, anaitzeko ekitaldia dago. Aurten, Kanarietako artzainekin anaitu gara, Fuerteventurako artzainak dira.
‎Horregatik, garrantzitsua da oraintxetik bertatik lanean hastea, egoera aldatzeko. Eta horretan dihardugu. Belaunaldien arteko errelebuaz ari naiz.
‎Familiakoekin, lagunekin, Arabako Errioxako jendearekin egun honetaz gozatzeko aukera izan dut eta horrek sekulako poza ematen dit. Ardo ona dastatzen eta igande honetako eguraldi bikainak lagun, primera pasatzen ari naiz Nabaridasen.
‎Ez da ezbeharrik izan eta oso pozik gaude. Jendea pozik doa, eta hori da guk behar duguna, berriz ere itzul daitezen mahats bilketaren jaia hamairugarrenik antolatuko dugunean. Hurrengo urtean Moretan izango da eta.
‎Hazle berriak animatzeko ere balio dute. Eta hori ere ona da, bertoko abere gutxi daude eta.
‎Orduan, azterketa zehatz bat egin genuen, eta han hemengo adituekin kontsultatu eta ohartu ginen kalitateko produktuak gero eta indar handiagoa hartzen ari zirela Europan. Beraz, jardunaldi honetan gai hori sartu behar genuela erabaki genuen. Kalitateko produktuak eta bertoko arrazak uztartu nahi genituen nola edo hala.
‎Kalitateko produktuak eta bertoko arrazak uztartu nahi genituen nola edo hala. Eta horregatik pentsatu genuen ekogastronomiaren gaia jorratzea.
‎Baina bertoko arrazekin lan egiten duten pertsonek ere lurraldearen zati izan behar dute. Bide bakarra da hori , ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak bere tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio horren zati dira.
‎Bide bakarra da hori, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko. Bertoko arraza bakoitzak bere tradizioa duâ? ¦ Eta ekoizpena eta hortik aterako diren produktuak tradizio horren zati dira.
Hori dela eta, Frantziako kooperatiba batetik 2.500 tona alpapa ekartzea erabaki du. Alpapa deshidratatua izango da eta â?. Epeaâ?, Euskadiko pentsu egileen elkartearen bitartez ekarriko dute.
‎Biltzarrak erabateko arrakasta izan zuen. Erreportaje zabal honetan, horren laburpena eskainiko dizuegu.
‎Albistegian, Jaime Campos Txileko nekazaritza minsitroak Euskadira egindako bisitaldiaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kanpotik ekarriko den alpaparen berri ere emango dizuegu â?, neurri horrekin, lehorteak eragindako arazoak arintzea espero dute.
‎Albistegian, Jaime Campos Txileko nekazaritza minsitroak Euskadira egindako bisitaldiaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kanpotik ekarriko den alpaparen berri ere emango dizuegu â?, neurri horrekin , lehorteak eragindako arazoak arintzea espero dute.
‎Ibone Amezaga Eusko Ikaskuntzako zientzi atalaren arduraduna da. Horrez gain, jardunaldiko zientzi batzordeko kidea ere izan da.
‎Beste artzain batzuek euren lurraldea berraurkitu ahal izan dute Biltzarrari esker. Hori da, esaterako, Amerikako artzainen kasua. Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute.
‎Artzain Mundua da biltzarra antolatzen duen elkarte bat eta bertan hainbat lagun aritzen dira borondatez lanean, eta gure protagonista horietako bat da. Martinek Estatutu Batuetatara joandako artzainen lekukotasunak bildu ditu, gai horretaz ezer gutxi baitzegoen idatzita.
‎Bi urtean behin, lurralde batean biltzen dira, epe horretan egindako lanaren emaitzak aztertzeko.
‎Globalizazio sistema aztertzen badugu, badirudi garrantzia kentzen diola betiko nekazaritzari, betiko baserriari. Baina hori ez da garapen iraunkorra, ez baitu kultura aintzat hartzen. Artzaintza, ordea, kultur tradizioa da.
‎Artzainek aintzat hartzen dituzte tradizioa, kultura eta aspaldiko ezagutza. Arbasoengandik jasotakoa hartzen dute aintzat eta ezagutza hori datozen belaunaldiei transmititu behar diete.
‎elkarteari oparitutako plaka. Bertoko txerriarekin egiten ari diren lanak argi eta garbi zehaztuta daude eta horregatik eman diote plaka hau. Txerriok kalitate handiko produktuak ematen dituzte eta naturaren erdian bizi dira.
‎Eskuz ekoitzitako produktuak dira, betiko modura eginak eta goi mailako kalitatedunak. Baina, horrez gain, bertoko arrazak euskal baserriaren historiari loturik daude. Eta Peio Urdapilletari esker eta bera bezalako abeltzainei esker, bermaturik dago euskal abereen etorkizuna.
‎Gernikako urriko lehen astelehenean, Euskal Herriko piriniar ganaduaren txapelketa nabarmendu behar da gehien bat, arraza horren bilakaera ederki islatzen duen txapelketa hogeigarrenik izan baitzuen segida. Duela urte batzuk, piriniar arraza desagertzeko arriskuan zegoen; gaur egun, ordea, haragitarako arraza handiekin lehiatzeko moduan dago.
‎Lehiaketan aurkeztutako abereen kalitate ona zela eta, epaimahaikideek zaila izan zuten. Hori berez poztekoa da, arrazaren alde egindako lana ildo onetik baitoa.
‎Ganaduaren kalitatea egiaztatzeko, horren haragia dastatzea bezalorik ez dago. Eta Eusko Labelaren bermea badu, orduan ziur egon gaitezke produktu paregabea dela.
‎Urriko lehen astelehena amaiturik, Gernika prestatzen hasia da urriko azken astelehenerako, 100.000 pertsonatik gora etortzekoak baitira egun horretan .
‎Aia, Zarautz eta Getariako mahastien paisaia zinez ikusgarria da. Itsaso berdeak estaltzen ditu mendien hegalak, eta itsaso horretan lan ta lan ari dira mahats biltzaileen koadrilak, â?. Getariako Txakolinaâ, prestatzeko lehengaia biltzen.
‎Handik upategietara eramaten dituzte. Une horretan bertan hasten da txakolinaren prestaketa.
‎Etekinei begira, arraza honek zenbait hutsune dituela onartzen du. Hori dela eta, kalitatearen bitartez saiatzen da orekari eusten.
‎Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza sailburua lagun, Neiker, Azti, Iparlat eta Arabako Errioxa bisitatu ditu. Horrez gain, Mendikoiren nekazaritza eskoletako ikasle txiletarrekin ere elkartu da.
‎Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
‎Abereen osasunari dagozkion gai guztiak koordinatzeko, batzorde bat sortu da. Eta honako hauek dira batzorde horretako kideak: nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza saila, Elika eta Neiker erakundeak eta hiru lurraldeetako foru aldundiak.
‎Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga horrek kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute. Haiekin alderaturik, guk oso modu berezia dugu produktuak kontrolatzeko.
‎Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte. Hori oso deigarria egin zaie. Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere.
‎Bere produtuak baloratzen badaki eta. Hori garrantzi handikoa da. Bertoko ondarea ere badaki aintzat hartzen.
‎Esaterako, kalitatearen produktua eta produktua ekoizten den herria biak loturik daude. Horrek ingurunea errespetatzera eramaten gaitu: non ekoizten den, nola ekoizten den, herriak bizirik iraunarazteaâ? ¦ Beste kontzeptu batzuk, berriz, koantifikatzen zailak dira.
‎lekuaren erakargarritasuna eta lasaitasuna. Horrez gain, turistei gustatzen zaie baserrikoen aldetik tratu jatorra hartzea.
‎postuak eta produktuak, jendetza handia, jai giro ezin hobea, taloak, bokatak, sagardoa, txakolina eta Arabako Errioxako ardoak. Baina guztiorrek ez die itzalik egiten egun horretan egiten diren lehiaketa ugariei; baserritarrak hainbat arlotan sarituak dira eta.
‎Hegazti gripea kontrolatzeko, Euskadin hartutako neurriei buruz hitz egingo dugu eta. Egoera aztertzeko batzorde bat sortu da eta batzorde horretako kideak honako hauek dira: nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza saila, foru aldundiak, Neiker ikerkuntzarako eta landa garapenerako erakundea, eta Elika fundazioa.
‎Albistegian, Idiazabal gaztak irabazi berri duen sariari buruz hitz egingo dugu. Horrez gain, hegazti gripea kontrolpean izateko, orain arte hartutako neurrei buruz ere hitz egingo dizuegu.
‎Ondoren, Auritzera joko dugu. Nafarroako herri polit horretan , landa garapenerako lehendabiziko biltzarra antolatu baitzuten, â?. Globalki pentsatu, tokian tokian jokatuâ, lelopean.
‎Duela pare bat urte hasi ginen. Baserri turismoari buruzko informazioa bildu eta horren aldeko erabakia hartu genuen. Hau zen baserri aurrean jarri ohi den teilatupe arrunta.
‎Azken urteetan, kontsumitzaileek gero eta kezka handiagoa agertu dute elikagaien kalitateaz eta ingurumenaren egoeraz. Hori dela eta, Nekazaritza Ekologikoak etengabe egin du aurrera. Gainera, nekazaritza mota honek kalitateko ziurtagiriaren bermea ere badu.
‎Urtez urte nekazari ekologikoen kopurua gora doa eta nekazaritza ekologikoak euskal elikagaigintzan betetzen duen zeregina ere gero eta garrantzizkoagoa da. Guztiak ildo horretatik jarraitzea kontsumitzaileon esku dago.
‎Limousin arrazako behiek txahal arinak baina sendoak ematen dituzte. Hori dela eta, abere gutxi hiltzen dira erditzeko unean. Bestalde, Limousin arrazako behiaren erditze tasa beste arraza batzuena baino nabarmen altuagoa da:
‎Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu. Hori hala da hainbat arrazoirengatik; baina batez ere, euskal abeltzainek egindako lan gogorrarengatikâ? ¦
‎Bueno, lehenik, aberearen fenotipoa egin behar da. Batez ere, hori da, aberearen aurkezpen fenotipikoa egitea.
‎Bular sakona du. Eta horri esker , larrean ongi jango du. Ikusten denez, luzera egokia du eta haren bizkarra zuzena da.
‎Hanka zabala da, trokanter eta iskion zabalekoa da. Horri esker , errazago ateratzen zaio etekina. Haragitarako ezaugarri bikainak ditu.
‎Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte. Hori da helburu nagusia: egiten duten lana jendeari erakustea.
‎Elikagai ekologikoa elikagai osasungarria eta segurua da. Ez du gai kimikorik; osagai kimiko sintetikorik ez da erabili horren ekoizpenean. Koalitate elikagarriak ditu, lurrinak eta zaporeak ongi gordetzen ditu...
‎lurzoruaren emankortasuna ziurtatzen du, ez du gai kimikorik erabiltzen, ez du akuiferorik kutsatzen... Azken batean, abantailarik handiena hori da: ekoizten den bitartean, lurzoruak emankorra izaten jarraitzea, bizirik jarraitzea.
‎Kontseilu arautzaileak ematen du txartela, hau da, Eusko Jaurlaritzako elikagaigintzako industria eta politikarako zuzendaritzak ematen du aipaturiko txartela. Ekoizleak Europako araudia betetzen duela ziurtatzen da horrela, nekazaritza eta ekoizpen ekologikoak txartel horren bidez arauturik baitaude.
‎Bueno, ugaltzeko aroan, gehixeago izaten dira. Baina, oro har, kopuru hori da.
‎Azoka ekologikoetan parte hartzen dut, ez soilik ahuntz produktuak eskaintzeko. Mota guztietako produktu ekologikoak eskaintzen dira gaur egungo azoketan, eta nire ustez etorkizuna hortik doa, jendea horren garrantziaz jabetzen hasi da. Ea ba, nekazari ekologikoak ugaritzen diren eta ea piska bat laguntzen digutenâ? ¦
‎Bada medikuntza naturalaren munduan sartuta geunden, gure lankideetako bat naturopata baita. Horrek , ezinbestez, naturarekin bat egitera eraman gintuen. Beraz, hortik hasi ginen guztionekin.
‎Noski, ongi garatzeko, bitaminak, mineralak, eta abar behar ditugu, egia da. Baina horrez gain, jaterakoan beste gauza batzuk ere badira: zaporea, kolorea, usainaâ? ¦ Denbora igaro izan ez balitz bezala da, zentzumenak gozaraziâ? ¦ Hori da kalitatea eskaintzea.
‎Baina horrez gain, jaterakoan beste gauza batzuk ere badira: zaporea, kolorea, usainaâ? ¦ Denbora igaro izan ez balitz bezala da, zentzumenak gozaraziâ? ¦ Hori da kalitatea eskaintzea.
‎Albistegian, euskal esnearen kontsumoa bultzatzeko abian jarri berri duten kanpainaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kontsumitzeko prest dauden barazkiak ekoitziko dituen lantegiaren berri ere emango dizuegu.
‎Amaitzeko, Zamudiora joko dugu, Bizkaiko herri horretan Euskadiko Limousin Ganadu Txapelketa antolatu baitzuten aurreko asteburuan.
‎Basogintzaren alorrean ere hainbat harreman ditugu eta lankidetza hitzarmen bat izenpetuta daukagu, batez ere ikerketak egiteko. Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota horretako proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore hori dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu horretan.
‎Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota horretako proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore hori dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu horretan . Eta orain Txile osora zabaldu nahi dugu ekimena.
‎Santiagon (Txilen) Exporural azokak ateak zabaldu ditu. Eta horri esker , Euskadiko nekazarita eskoletan ikasten ari diren 15 ikasle txiletarrek bideokonferentzia batean parte hartzeko aukera izan zuten aurreko ostiralean. Miren Azkarate kultura sailburuak Euskadiko stana inauguratu zuen.
‎Ondoren, Kaiku sarien banaketa ekitaldia laburbilduko dizuegu. Zumitz artzain elkarteak bost urte darama sariketa hori antolatzen.
‎Han, joan den larunbatean, San Martineko feria antolatu zuten. Feria tradizional horretan , erakusketak eta produktu eta ganadu lehiaketak antolatu zituzten.
‎Urtero, gazta honen egilerik onena saritzen du. Horrez gain, Idiazabal gaztaren aldeko lanagatik nabarmendu diren pertsonak eta erakundeak ere saritzen ditu.
‎Ramon Etxezarreta alkateordea eta ekitaldiko anfitrioia arduratu zen sariak banatzeaz. Mikel Unanue eta Juantxo Koka pilotariek eta Josune Bereziartu eskalatzaileak lagundu zioten zeregin horretan . Ekitaldia Donostiako Udaleko Bilkura Aretoan egin zen.
‎Desagertzeko arriskuan dauden bertoko espezieen katalogoan jasota daude barietate guztiauek. Alde horretatik , Miguel Anjelek eta beste baserritar batzuek egiten duten lana funtsezkoa da espezie horien etorkizunerako.
‎Guztiak daude behar bezala zainduta. Hori oso garrantzitsua da, kalitate handiko produktuak lortzeko.
‎Eta Interneten bidez, ostruken berri izan nuen. Baina aukera hori albo batera utzi nuen. Kostaldetik hurbilegi egonda, ostrukak ondo moldatuko ez liratekeelakoan.
‎Lumatxa batetik bi luma ateratzen dira. Hori ere beste ezaugarri bat da. Gorputzeko larrua eta hanketako larrua aprobetxatzen da.
‎Hala ere, bi urtean emaitza onak ateratzen dizkiozu eta gainera, gero gisatu ederra egingo duzu berarekin. Azken batean, baserritarrek eta etxekoandreek hori nahi dute: gisatu on bat egin, ezta?
‎Lepoaldea argiagoa da, laranja antzekoa edo; eta isatsak luma beltz beltzez estalita egon behar du. Hankek, berriz, hori horiak izan behar dute. Horiek dira bost barietateen ezaugarriak.
‎Horiek dira bost barietateen ezaugarriak. Oilo hori â?, lepasoilaâ, da.
‎Artoa ematen diet beti. Artoa, gari piska batâ? ¦ Hori da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie, hau da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra horretara igotzen baitira lo egiteko.
‎Artoa, gari piska batâ? ¦ Hori da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie, hau da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra horretara igotzen baitira lo egiteko. Eta habia batzuk ere behar dira, emeek arrautzak jar ditzaten.
Horrez gain, euskal antzara ere hazten dut. Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena.
‎Ezaugarri nagusia lortzea ez da erraza, hau da, tonu eta ezaugarri orokor horiez gain, moko azpian ez du lepamagalik izan behar, eta mokoaren puntak beltza izan behar du. Hori da ezaugarri nagusia. Antzarak atari zabalean egoten dira beti, asko ibiltzen dira batetik bestera.
‎Basogintzaren alorrean ere hainbat harreman ditugu eta lankidetza hitzarmen bat izenpetuta daukagu, batez ere ikerketak egiteko. Landa garapenean ere ari gara lanean, batez ere baserri turismoa interesatzen zaigu; izan ere, Txilen mota horretako proiektu bat jarri baitzen martxan, sektore hori dinamitzatzeko, batez ere Chiloe uhartean. Nekazaritza eta Arrantza sailak hartu zuen parte proiektu horretan.
‎Garrantzi handiko proiektua da, produktua garbitu eta ontzirako prozesua osorik garatzen baitu. Horrez gain, produktua merkaturatzeaz ere arduratzen da Garaia kooperatiba. Horri esker, ekoizleen zeregin bakarra baratzeak zaintzea da.
‎Horrez gain, produktua merkaturatzeaz ere arduratzen da Garaia kooperatiba. Horri esker , ekoizleen zeregin bakarra baratzeak zaintzea da.
‎Euskal arkume labeldunak, hortaz, bertoko arrazetan du bere jatorria; berez esnetarako ardi arrazak dira eta horien esnea Idiazabal gaztagintzan erabilia da gehien bat. Hori dela eta, arkumea azpiproduktua baino ez da artzainentzat, etekin gutxi dakarzkie eta.
‎Aste honetan, Sustraia Azpeitian izan da Premietxeberri baserria bisitatzen, Bixente Agirre Alberdirena da. Gaztagile aditua da, eta horretan aritzeaz gain, arkume labeldunaren hazkuntzan ere aritzen da.
‎Mota horretako foro eta ekimenei esker, esne arkume labeldunak gero eta leku handiagoa du gure merkatuetan, halako kalitate bikaina eskaintzen duen produktu bati dagokion bezala.
‎Beraz, arazo horiek gainetik kentzen badituzu, ekoizteaz baino ez duzu arduratu behar izango. Eta hori da garrantzitsuena. Piperrak, tomateak, letxuakâ? ¦ kaxatan sartu eta listo.
‎Merkatua batzuetan letxuaz gainezka egoten da eta hori izan da gure arazo nagusia. Hori dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako.
‎Merkatua batzuetan letxuaz gainezka egoten da eta hori izan da gure arazo nagusia. Hori dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako. Horregatik utzi zion jende askok letxua ekoizteari.
‎Hori dela eta, ia ezinezkoa zen letxuak ekoiztea, prezioak gehiegi jaisten zirelako. Horregatik utzi zion jende askok letxua ekoizteari. Baina laugarren gamako lantegi honi esker, prezioak aldez aurretik finkatuta daude.
‎Eta jende gehiena animatu dugu bertoko arkumeak kontsumitzera. Azken batean, hori da garrantzitsuena. Poliki poliki uste dut helburua lortzen ari garela, eta oraindik bide luzea falta bazaigu ere, gauzak ondo doaz.
‎Albistegian, antxoaren egoerari buruz egindako azken ikerketa aipatuko dugu. Horrez gain, â?. Bizkaiko Basoakâ, liburuaren berri ere emango dizuegu, plazaratu berria da eta.
‎Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan. Gaur egun globalizazioaz mintzatzen da eta badirudi horrek industriarekin zerikusia duela, edota komunikazio enpresei soilik dagokien kontua dela, lehen mailako sektorea hortik kanpo egongo balitz bezala edo. Guk, ordea, ahal den guztia egingo dugu ikuspegi globalagoa izateko.
‎Guk, ordea, ahal den guztia egingo dugu ikuspegi globalagoa izateko. Horrek ez du esan nahi gure herriko ezer galduko dugunik, ezta gutxiagorik ere. Gure sektoreak daukan nortasunari eutsiko diogu.
‎Gure sektorea garrantzitsua da, bai, baina gizarteak gure sektorea garrantzitsutzat jotzea ere nahi dugu. Gauza asko egin ditugu, eta badakigu gauzak nola egin, eta esperientzia ugari ditugu arlo horretan . Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea.
‎Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea. Hori ez du egiten inork. Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori.
‎Hori ez du egiten inork. Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori . Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â?
‎Aurkezpen honetan ideia orokorra besterik azaldu ez bada ere, guk berehala jarriko gara martxan. Laguntzea, ideiak proposatzea, proiektuak konpartitzeaâ? ¦ Hori da gure asmoa. Guk ez dugu alderdi txarrik ikusi nahi.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
hori 255 (1,68)
Hori 136 (0,90)
horren 105 (0,69)
horretan 86 (0,57)
Horrez 79 (0,52)
horretako 49 (0,32)
horrek 46 (0,30)
horretatik 33 (0,22)
horrez 28 (0,18)
horregatik 22 (0,14)
horretaz 20 (0,13)
Horrek 17 (0,11)
horri esker 16 (0,11)
horrekin 15 (0,10)
Horregatik 13 (0,09)
Horri esker 12 (0,08)
horretarako 11 (0,07)
Horren 8 (0,05)
horri 8 (0,05)
horren bidez 5 (0,03)
Horretarako 4 (0,03)
horrengatik 4 (0,03)
Horrekin 3 (0,02)
horren arabera 3 (0,02)
horren ordez 3 (0,02)
Horretan 2 (0,01)
horren alde 2 (0,01)
horren bitartez 2 (0,01)
horretara 2 (0,01)
horri buruz 2 (0,01)
horri buruzko 2 (0,01)
Horretaz 1 (0,01)
horren aldeko 1 (0,01)
horren araberako 1 (0,01)
horren aurka 1 (0,01)
horren aurretik 1 (0,01)
horren gisako 1 (0,01)
horren inguruko 1 (0,01)
horren lekuko 1 (0,01)
horrengana 1 (0,01)
horretakoek 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
hori gain 101 (0,66)
hori ez 18 (0,12)
hori ere 15 (0,10)
hori bai 12 (0,08)
hori egin 12 (0,08)
hori oso 12 (0,08)
hori garrantzi 10 (0,07)
hori esan 9 (0,06)
hori iraun 9 (0,06)
hori ondorioz 9 (0,06)
hori berak 7 (0,05)
hori lortu 7 (0,05)
hori egon 6 (0,04)
hori gainera 6 (0,04)
hori hainbat 6 (0,04)
hori ukan 6 (0,04)
hori atera 5 (0,03)
hori berdin 5 (0,03)
hori berri 5 (0,03)
hori beste 5 (0,03)
hori ekoizpen 5 (0,03)
hori gu 5 (0,03)
hori hala 5 (0,03)
hori zer 5 (0,03)
hori arrisku 4 (0,03)
hori asko 4 (0,03)
hori baino 4 (0,03)
hori horrela 4 (0,03)
hori kide 4 (0,03)
hori lan 4 (0,03)
hori nahiko 4 (0,03)
hori ondorio 4 (0,03)
hori prestaketa 4 (0,03)
hori antzeko 3 (0,02)
hori aukeratu 3 (0,02)
hori azoka 3 (0,02)
hori barru 3 (0,02)
hori bera 3 (0,02)
hori bi 3 (0,02)
hori eduki 3 (0,02)
hori erabaki 3 (0,02)
hori eskaini 3 (0,02)
hori etzan 3 (0,02)
hori froga 3 (0,02)
hori hasi 3 (0,02)
hori jarraitu 3 (0,02)
hori kontsumo 3 (0,02)
hori nabarmen 3 (0,02)
hori oinarritu 3 (0,02)
hori ostean 3 (0,02)
hori produktu 3 (0,02)
hori sartu 3 (0,02)
hori sekulako 3 (0,02)
hori Euskadi 2 (0,01)
hori Otxandio 2 (0,01)
hori abantaila 2 (0,01)
hori adibide 2 (0,01)
hori agerian 2 (0,01)
hori antolatu 2 (0,01)
hori arau 2 (0,01)
hori ardo 2 (0,01)
hori atze 2 (0,01)
hori aurkezpen 2 (0,01)
hori baliatu 2 (0,01)
hori batera 2 (0,01)
hori benetan 2 (0,01)
hori bertan 2 (0,01)
hori bestelako 2 (0,01)
hori bete 2 (0,01)
hori beti 2 (0,01)
hori bila 2 (0,01)
hori bilakaera 2 (0,01)
hori bizi 2 (0,01)
hori egia 2 (0,01)
hori egiaztatu 2 (0,01)
hori ekidin 2 (0,01)
hori ekimen 2 (0,01)
hori elikagai 2 (0,01)
hori elkartu 2 (0,01)
hori enpresa 2 (0,01)
hori erabili 2 (0,01)
hori eragin 2 (0,01)
hori etorri 2 (0,01)
hori ezbehar 2 (0,01)
hori feria 2 (0,01)
hori funtsezko 2 (0,01)
hori gako 2 (0,01)
hori gauza 2 (0,01)
hori gero 2 (0,01)
hori gozatu 2 (0,01)
hori helburu 2 (0,01)
hori hitz 2 (0,01)
hori ikusi 2 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
hori esan nahi 8 (0,05)
hori garrantzi handi 7 (0,05)
hori ez egon 5 (0,03)
hori berdin berdin 4 (0,03)
hori baino lehen 3 (0,02)
hori berak ekarri 3 (0,02)
hori oso garrantzitsu 3 (0,02)
hori arau guzti 2 (0,01)
hori azoka bakar 2 (0,01)
hori egon hemen 2 (0,01)
hori erabaki hartu 2 (0,01)
hori etzan kontu 2 (0,01)
hori ezbehar gehien 2 (0,01)
hori hainbat ekimen 2 (0,01)
hori hala gertatu 2 (0,01)
hori hitz egin 2 (0,01)
hori lan ta 2 (0,01)
hori oso garbi 2 (0,01)
hori oso onuragarri 2 (0,01)
hori Otxandio jo 2 (0,01)
hori prestaketa erabili 2 (0,01)
hori prestaketa jarri 2 (0,01)
hori sekulako poz 2 (0,01)
hori abantaila gehiago 1 (0,01)
hori abantaila handi 1 (0,01)
hori adibide bat 1 (0,01)
hori adibide eder 1 (0,01)
hori agerian jarri 1 (0,01)
hori agerian utzi 1 (0,01)
hori antzeko egin 1 (0,01)
hori antzeko eritasun 1 (0,01)
hori antzeko ganadu 1 (0,01)
hori ardo eragin 1 (0,01)
hori ardo mota 1 (0,01)
hori arrisku ahal 1 (0,01)
hori arrisku areagotu 1 (0,01)
hori arrisku berri 1 (0,01)
hori arrisku ekidin 1 (0,01)
hori asko gustatu 1 (0,01)
hori asko jarri 1 (0,01)
hori asko lagundu 1 (0,01)
hori asko poztu 1 (0,01)
hori atera ahal 1 (0,01)
hori atera diru 1 (0,01)
hori atze egin 1 (0,01)
hori atze lurzoru 1 (0,01)
hori aurkezpen egin 1 (0,01)
hori azoka ia 1 (0,01)
hori bai gu 1 (0,01)
hori baino ez 1 (0,01)
hori baliatu erabaki 1 (0,01)
hori barru artzaintza 1 (0,01)
hori batera bi 1 (0,01)
hori benetan artelan 1 (0,01)
hori benetan itsusi 1 (0,01)
hori bera balio 1 (0,01)
hori bera esan 1 (0,01)
hori berak aberastasun 1 (0,01)
hori berak lortu 1 (0,01)
hori berak pozteko 1 (0,01)
hori berak zail 1 (0,01)
hori berdin esan 1 (0,01)
hori berri eman 1 (0,01)
hori berri erosi 1 (0,01)
hori bertan harrapatu 1 (0,01)
hori bertan hasi 1 (0,01)
hori beste abeltzain 1 (0,01)
hori beste ezaugarri 1 (0,01)
hori beste jarduera 1 (0,01)
hori beste kontu 1 (0,01)
hori beste zezen 1 (0,01)
hori bestelako balio 1 (0,01)
hori bete ez 1 (0,01)
hori beti nabaritu 1 (0,01)
hori bi gai 1 (0,01)
hori bi gauza 1 (0,01)
hori bi produktu 1 (0,01)
hori bilakaera aztertu 1 (0,01)
hori bilakaera ederki 1 (0,01)
hori bizi ikasi 1 (0,01)
hori eduki behar 1 (0,01)
hori eduki honako 1 (0,01)
hori egiaztatu behar 1 (0,01)
hori egiaztatu nahiko 1 (0,01)
hori egin ez 1 (0,01)
hori egin hiru 1 (0,01)
hori egin lan 1 (0,01)
hori egon enkante 1 (0,01)
hori egon oinarritu 1 (0,01)
hori egon premia 1 (0,01)
hori ekimen antolatu 1 (0,01)
hori ekimen bultzatu 1 (0,01)
hori ekoizpen ingurumen 1 (0,01)
hori ekoizpen une 1 (0,01)
hori ekoizpen urteko 1 (0,01)
hori ekoizpen ziklo 1 (0,01)
hori elikagai gero 1 (0,01)
hori elkartu erabaki 1 (0,01)
hori elkartu leku 1 (0,01)
hori enpresa bakar 1 (0,01)
hori eragin handi 1 (0,01)
hori eragin nabari 1 (0,01)
hori ere arrakasta 1 (0,01)
hori ere baloratu 1 (0,01)
hori ere bera 1 (0,01)
hori ere beste 1 (0,01)
hori ere datu 1 (0,01)
hori ere garrantzi 1 (0,01)
hori ere garrantzitsu 1 (0,01)
hori ere Gipuzkoa 1 (0,01)
hori ere hitz 1 (0,01)
hori ere lan 1 (0,01)
hori ere on 1 (0,01)
hori ere ongi 1 (0,01)
hori ere protokolo 1 (0,01)
hori ere sustatu 1 (0,01)
hori ere urtero 1 (0,01)
hori eskaini jarraitu 1 (0,01)
hori etorri belaunaldi 1 (0,01)
hori Euskadi egin 1 (0,01)
hori Euskadi Limousin 1 (0,01)
hori ez esan 1 (0,01)
hori ez hartu 1 (0,01)
hori ez ibili 1 (0,01)
hori ez ukan 1 (0,01)
hori feria antolatu 1 (0,01)
hori froga garbi 1 (0,01)
hori froga ukan 1 (0,01)
hori gako bi 1 (0,01)
hori garrantzi azpimarratu 1 (0,01)
hori garrantzi jabetu 1 (0,01)
hori gauza aritu 1 (0,01)
hori gozatu prest 1 (0,01)
hori gu arbaso 1 (0,01)
hori gu barrika 1 (0,01)
hori gu funtsezko 1 (0,01)
hori gu herri 1 (0,01)
hori hainbat datu 1 (0,01)
hori hainbat erakunde 1 (0,01)
hori hainbat gai 1 (0,01)
hori hainbat lantegi 1 (0,01)
hori helburu nagusi 1 (0,01)
hori jarraitu kontsumitzaile 1 (0,01)
hori kide batzuk 1 (0,01)
hori kide gazta 1 (0,01)
hori kide honako 1 (0,01)
hori kontsumo euskal 1 (0,01)
hori kontsumo jende 1 (0,01)
hori kontsumo sustatu 1 (0,01)
hori lan ari 1 (0,01)
hori lan egin 1 (0,01)
hori lortu beti 1 (0,01)
hori lortu lagundu 1 (0,01)
hori lortu nahi 1 (0,01)
hori nabarmen gainditu 1 (0,01)
hori nabarmen hobetu 1 (0,01)
hori nabarmen murriztu 1 (0,01)
hori nahiko ez 1 (0,01)
hori nahiko garbi 1 (0,01)
hori nahiko nabarmen 1 (0,01)
hori oinarritu egon 1 (0,01)
hori ondorio baso 1 (0,01)
hori ondorio minimizatu 1 (0,01)
hori ondorio pilatu 1 (0,01)
hori ondorio sagardo 1 (0,01)
hori oso ageriko 1 (0,01)
hori oso berezi 1 (0,01)
hori oso deigarri 1 (0,01)
hori oso normal 1 (0,01)
hori oso ongi 1 (0,01)
hori produktu asko 1 (0,01)
hori produktu mota 1 (0,01)
hori sartu behar 1 (0,01)
hori sekulako giro 1 (0,01)
hori ukan bera 1 (0,01)
hori ukan hamabost 1 (0,01)
hori zer egin 1 (0,01)
hori zer esan 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia