Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 176

2005
‎Gaztenek programak gazteei laguntzen die enpresen munduan sartzen. Denok badakigu lehen sektorean batez besteko adina nahiko altua dela. Horregatik, garrantzitsua da oraintxetik bertatik lanean hastea, egoera aldatzeko.
‎Lehenik eta behin, aurten ere eguraldia lagun izan dugulako. Ez dakit klaratarrei eskertu behar diegun, baina ikusi duzuenez, eguraldi freskoa baina bikaina izan dugu. Halako eguzkiak bizitza alaitu eta bihotza suspertzen digu.
‎Beraz, garrantzi handia ematen diegu feria hauei, bertoko arrazak ematen baititugu ezagutzera. Gaur egun, tamalez, Euskal Herrian ez dakigu euskal oiloak bost bariante dituela. Horregatik, kontu hauen berri emateko leku ezin hobeak dira feriak.
‎Artzaintzara hurbiltzeko bide polita da; egunen batean baliteke haur horiek artzainen munduan sartzea. Nork jakin .
‎Gehiago jakiteko eta ikasteko aukera ematen digu; baita esperientziak trukatzeko ere. Horrela, ustiatze modu desberdinak izan arren, gai izango gara natur baliabideak hobeto erabiltzeko.
‎TIBAD eta GROUYER gaztak, esaterako, oso ezagunak dira. Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga horrek kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute.
‎Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga horrek kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute. Haiekin alderaturik, guk oso modu berezia dugu produktuak kontrolatzeko.
‎Oso herrialde interesgarria da. Bere produtuak baloratzen badaki eta. Hori garrantzi handikoa da.
‎Hori garrantzi handikoa da. Bertoko ondarea ere badaki aintzat hartzen. Guk Suitzan ere produktu asko dauzkagu, baina beharbada ez dakigu produktu horiek hain ondo baloratzen.
‎Bertoko ondarea ere badaki aintzat hartzen. Guk Suitzan ere produktu asko dauzkagu, baina beharbada ez dakigu produktu horiek hain ondo baloratzen. Guretzat, garrantzi handiko herrialdea da hau, batez ere jatorri izenengatik.
‎Abeltzainek ahalegin handia egiten dute abereak â?, heztekoâ?. Ez dakit ohartu zareten baina abere hauek badakite â?, ibiltzenâ?, hau da, â?, ringâ, ean animaliak dotoreziaz paseatzen dira, mantso mantso. Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte.
‎Abeltzainek ahalegin handia egiten dute abereak â?, heztekoâ?. Ez dakit ohartu zareten baina abere hauek badakite â?, ibiltzenâ?, hau da, â?, ringâ, ean animaliak dotoreziaz paseatzen dira, mantso mantso. Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte.
‎Beste hainbat ekoizle bezala, Bixentek badaki esne arkumea azpiproduktu bat dela; juxtu juxtu iristen da jarduera nagusiaren errenta osagarria izatera.
‎Baina laugarren gamako lantegi honi esker, prezioak aldez aurretik finkatuta daude. Beraz badakizu urteko prezioa zein izango den eta ekoizpena, beraz, ziurtatuta daukazu. Lehen, ordea, ez zenekien salduko ote zenuen, bota ote zenuenâ? ¦ Apirilean hasi ginen barietate horiekin.
‎Beraz badakizu urteko prezioa zein izango den eta ekoizpena, beraz, ziurtatuta daukazu. Lehen, ordea, ez zenekien salduko ote zenuen, bota ote zenuenâ? ¦ Apirilean hasi ginen barietate horiekin. Barietate bakoitzetik kolore batzuk ateratzen dira.
‎Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta berak ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
‎Gaur, albistegia hasteko, antxoari buruz hitz egingo dizuegu. Eusko Jaurlaritzako nekazaritza eta arrantza sailaren esku den Azti erakundeak ikerketa bat abiatu du udazken honetan, Bizkaiko Golkoan antxoaren egoera zein den jakiteko . Eta egiaztatu duenez, aurten 2003an eta batez ere 2004an baino antxoa gazte gehiago dago.
‎Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko . Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua.
‎Gure sektorea garrantzitsua da, bai, baina gizarteak gure sektorea garrantzitsutzat jotzea ere nahi dugu. Gauza asko egin ditugu, eta badakigu gauzak nola egin, eta esperientzia ugari ditugu arlo horretan. Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea.
‎Boilurra lurrera eta zuhaitzera egokitu eta gero, bere ekoizpen lurra mugatzen du. Lehenik, zuhaitz inguruko belar guztia kentzen du; eta guk badakigu hor boilurra dagoela. Horrez gain, txakurra hartu eta boilurretara ere joaten gara.
2006
‎Guk produktu labelduna eman nahi dugu ezagutzera; eta batez ere, arkumea. Bestalde, jendeak arkume labelduna eta arkume arrunta bereizten jakitea ere nahi genuke. Orduan, gure asmoa hori da, gero eta arkume labeldun gehiago saltzea.
‎Txakolin kontuetaz asko dakitenak bat etorri dira esaten eguraldi aldetik oso urte ona izan dela, ahogozorako nahiko suabea, alkohol graduazioa handiagoa izan arren.
‎Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak zer nolako garrantzia daukan.
‎Aste honetan Sustraia saioa hasteko, bi ekoizle ekologiko bisitatuko ditugu. Haien ahotik jakingo dugu produktu ekologikoak nola lantzen diren eta nola maneiatzen diren, merkatura iritsi arte.
‎Aste honetako atala amaitzeko, Astigarragara joko dugu. Sagardoa sustatzeko martxan jarritako azken ekimenak zeintzuk diren jakingo dugu.
‎Orduan, hasieratik bertatik egin genuen arraza horien sustapenaren eta berreskurapenaren alde. Gure esku zegoen guztia egin genuen, azokaren bidez eman genituen ezagutzera, eta urtero 15.000 edo 20.000 lagun erakartzea lortzen dugu, arraza horien egoera zein den jakin dezaten. Duela hamabi urte egin genuen lehendabiziko azoka.
‎Nardiz sarien banaketa atzean utzita, Jose Etxebarria bere sartuta dabil berriro. Gutxik adina daki langintza honetaz eta saria horren froga garbia da.
‎Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka. Bakarrik egotea zer den jakiteko , hortik pasatu beharra dago.
‎Arraza hauek zergatik desagertu ziren jakiteko , XX. mendeko 60ko hamarkadara jo behar da. Orduko hartan, moda batzuk heldu ziren kanpotik.
‎Eta hori lortu eta gero, froga batzuk egiten hasi ginen sukaldaritzako adituen eta kalitateko elikagai arduradunen laguntzarekin. Eta datu bibliografikoen bidez genekiena egiaztatu ahal izan genuen: garai batean euskal txerriaren produktuak arrakasta handikoak izan zirela, eta euskal jendeak biziki estimatzen zituela.
‎Tunidoei buruz ere hitz egingo dugu, noski. Arrantza txapelketetan parte hartu nahi duten arratzaleei guztiorren berri emango diegu, gure helburuak zeintzuk diren jakin dezaten.
‎Ehiztariek behar duten bermea, jarraipena, presentzia ziurtatu nahi dira. Euskal ehiztaria bizitzan eta mendian benetako eredua da; ehiztariak badaki izerdi patsetan ibiltzea zer den, txakurra beti aurrean edukita. Guk ehiztariak bide moderatu batean zehar gidatu nahi ditugu; errespetuz jokatu behar dute beti.
‎Lehen jendeak ardo mota bat ezagutzen zuen eta ardo mota hori gustatzen zitzaion. Baina lehen ez genekien beste ardo mota batzuk ere bazeudela. Gaur egun lehen baino hobeto egiten dira ardoak.
‎bat egin behar diegu eta. Hau da, hegaztiak senez dakien guztia ezabatu behar dugu, nolabait esateko. Lehenik, gizakiengana dituen beldurrak, mesfidantza, e.a. kendu egin behar dizkiegu; eta bigarrenik, gurekiko menpekotasuna sortarazi behar diegu.
‎Prestakuntza prozesu osoan trazabilitateari eusten zaio. Horri esker, kontsumitzaileak jakin dezake erosi duen saltxitxa sortan erabili den behikia zein baserritakoa den.
‎Horrek agerian uzten du sektorearen errealitatea, batez ere gure herriko beste sektore batzuekin alderatuz gero. Ondorioetako bat badakigu zein den: gazte gutxik heltzen diotela nekazaritzari.
‎Gaztenek planaren bitartez, gazteak nekazaritzara bultzatu nahi dituzte. Orain arte lortutako emaitzak zertan diren jakingo dugu.
‎Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da, zer jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
‎Azkenean, gogor eztabaidatu ondoren, saria Jose Antonio Torreri ematea erabaki zuten. Larrabetzuko ekoizle honek lehendik bazekien sariak irabaztea zer zen. Denboraldi osoan lan gogorra eskatzen duen jarduera izanik, ongi merezitako saria izan zen, zalantzarik gabe.
Badakigu oilaskoaren eta ardoaren arteko lotura aspaldikoa dela. Herri eta hiriburuetako ospakizunetarakooilaskoa hiltzea gauza arrunta izan da.
‎Ordiziako asteazkenetako azoka bereziak 102 urte bete ditu aurten. Guk dakigula , behintzat, 102 urteko tradizioa da. Lehen ere egiten zen; baina jarraian, 102 urtez egin da.
‎Orain, batez ere, landaketa hidropnikoak egiten ikasten ari gara. Ikasten duguna Txilen erabiliko dugu geroago, Txilen ezer gutxi baitakigu hidroponiari buruz; mota horretako ezaupide gutxi daukagu. Txilen agian negutegiko tomateak lantzen ariko naiz, baina hango lan baldintzak oso desberdinak izango dira:
‎Bertoko ikaslea izan nintzenez, dei egin zidaten. Bazekiten lur bila nenbilela, negutegiak jartzeko asmoa neukala... Orduan, proiektu bat aurkeztu nuen eta onartu egin zidaten.
‎Gure lurra noizbait landuko duten nekazarien prestakuntza nolakoa den jakin nahian, Arteaga Fundaziora jo genuen. Han, Mendikoik bultzatuta, Baratzezaintzari buruzko ikastaroa martxan da.
‎Bakoitzak bere mahastiak eta bere ardo izenak ditu. Mikroklima batzuk daude; Ebro ingurutik mendikatearaino, esaterako, irail aldean edo abuztu amaieran hasten gara laginak hartzen, mahatsa noraino dagoen heldurik jakiteko . Mahatsaren egoera, oro har, ona da eta mahats bilketan emaitza onak lortzea espero dugu.
‎Izadian egurasten garen bitartean, ez genekizkien kontuak ikasiko ditugu laguntzarik gabe eta naturaren erdian: sagarraren historia, bertoko sagarrak, sagar barietateak, sagarrei buruzko bitxikeriak...
‎Gaur hemen egingo den ekitaldirik handiena hori da, Euskal Herriko Artzain Gazta Txapelketa. Euskal Herriko gaztarik onena zein den jakiteko , gaur egungo dastaldirik ospetsuena da. Aldez aurretik, lurralde bakoitzeko hamar gaztarik onenak dastatu dira, hau da, gaurko lehiaketara aurkeztu direnak.
‎Itzela da, aizu! Ez dakizu zenbat xehetasun dauden gaztaren munduan. Bazirudien denak berdinak zirela, baina... bai zera!
‎Hor, goian agertzen da zenbakia. Horrela, poteren bat merkatura iritsiko balitz eta arrazoiren batengatik ondo egongo ez balitz, zenbaki horri esker zein sortatakoa den jakingo genuke, sortari buruzko datu guztiak jasota baitauzkagu. Beraz, ezti hau nortzuek ekarri zuten eta akatsaren zergatikoa zein den jakingo genuke.
‎Horrela, poteren bat merkatura iritsiko balitz eta arrazoiren batengatik ondo egongo ez balitz, zenbaki horri esker zein sortatakoa den jakingo genuke, sortari buruzko datu guztiak jasota baitauzkagu. Beraz, ezti hau nortzuek ekarri zuten eta akatsaren zergatikoa zein den jakingo genuke.
‎Pottoka. Poney arraza hau antzinakoa da eta adituek ez dakite zehatz haren jatorria zein den.
‎Beraz, abereak ahalik eta hobekien zaintzeko prestatu dituzte instalazioak. Behiek badakite hori eskertzen, esne gehiagorekin: batezbeste, hogeita hamasei litro ekoizten dute egunero.
‎Berriz ere baso sektorean murgilduko gara. Oraingoan, Europa Hegoaldeko Basojabeen Elkartearen egoitzara jo dugu eta Iñaki Isasi lehendakariarekin aritu gara solasean, zura lantzetik bizi direnen egoera gaurko egunean zein den jakiteko .
‎Europa Hegoaldeko baso jabeek ingurunearen kalitateaz kezkaturik, baso ondarearen aberastasuna osatzen duten espezie asko eta asko zaintzen jakin dute.
‎Hona sartu eta oihu handi bat botata ere, behi bakar bat ere ez da mugituko. Ukuilu normal batean hori egiten baduzu, badakizu abere guztiak uxatuko dituzula; harrapaka sakabanatuko dituzu. Hemen ez.
2007
‎Hor jendeak ikusten zaitu, jendearekin hitz egiteko aukera daukazu, zure produktuak zertan diren azaltzen diezu... Jende askok ez baitaki oraindik gure produktuen berri. Beraz, azoketan eta merkatuetan hori egiten dugu.
‎Hurrenik, Arabara joko dugu eta han martxan jarri duten proposamen berria zertan den jakingo dugu. Aukera ezin ederragoa izango da egun bat igarotzeko izadiaz gozatzen eta aldi berean gastronomian perziatuenetakoak diren produktuetako bat ezagutzeko:
‎Oihartzun handiko hainbat libururen egilea da eta hitzaldi asko ematen ditu Erresuma Batuan. Gure artean izatea aparteko zerbait da; eta areago jakitea goiz edo berandu berriz ere Euskal Herrira itzuliko dela, bere lan egiteko modua zabaltzen jarraitzeko.
‎Hona etortzen ziren egun batzuk igarotzeko asmoz eta ahalik eta boilur gehien biltzeko asmoz. Bertako jendeak ez zekien oso ongi zertara zetozen. Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion.
‎Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion. Galdezka ibilita jakin zuten azkenean zer zen eta haiek ere hasi ziren boilurrak biltzen. Proiektua bertoko ekoizle batzuek jarri dute martxan.
‎Gatz meatze hauen berri ematen diguten lehenengo agiriak zortziehun eta hogeita bigarren urtekoak dira, arabiarrek eurentzat hartu baino lehenagokoak alegia, eta ordurako bazirela dakigu agiri horiei esker. Mila ehun eta hogeita seigarrenean, Alfontso I.a Borrokalaria gatzagak jendeztatzeko agindua eman zuen, Araban gaur egun dagoen herririk zaharrena sortaraziz.
‎Hasieran, aurrera egitea zaila izango zela pentsatu genuen, eguraldiaren beldur baikinen. Ez genekien jendeak nola erantzungo zuen... Gaur goizean euria ari zuen, baina azkenean eguzkia atera da eta jendeak guk espero bezala erantzun du.
‎Izozteei aurre egin behar izan diegu, landare tropikal askotxo baititugu. Eta inoiz ez dakizu nola erreakzionatuko duten... Baina bat ere ez zaigu hil, behintzat.
‎Lurralde bakoitzak ezaugarri geografiko eta klimatiko jakin batzuk ditu, eta horrek lurraldeen artean sortarazten dituen aldeak oso kontuan hartzekoak dira. Arabak, esaterako, baso naturalen ehunekorik altuenak ditu; Bizkaia da hiruretan pontzentajerik emankorrena daukana; eta Gipuzkoak baso landatuen eta baso naturalen arteko orekari eusten dio.
‎Lurralde bakoitzak ezaugarri geografiko eta klimatiko jakin batzuk ditu, eta horrek lurraldeen artean sortarazten dituen aldeak oso kontuan hartzekoak dira. Arabak, esaterako, baso naturalen ehunekorik altuenak ditu; Bizkaia da hiruretan portzentajerik emankorrena daukana; eta Gipuzkoak baso landatuen eta baso naturalen arteko orekari eusten dio.
‎Denbora asko daramat gaztaren munduan eta ni ere artzaina izan naiz. Beraz, sektorearen arazoak ezagutzen ditut eta badakit Idiazabal gazta estatuko gaztarik onenetako bat dela, baita maila profesionalean ere. Gaztagilerik onenak euskal gaztagileak dira, oso ongi prestatuta daude-eta.
‎Ekitaldiaz eta omendutakoaren ibilbide garrantzitsuaz gehiago jakiteko , Jose Maria Gorrotxategirekin bildu ginen hantxe, Elkartean bertan, Donostiako Alde Zaharrean, elkarrizketatu eta bera hezur eta mami ezagutzeko.
‎Ibilaldiak egiten dituzte mendian zehar, baita lehiaketa txiki batzuk ere. Askoz gehiago ez dakit .. Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar.
‎Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar. Hara iristen naizenean jakingo dut dena.
‎Ikastaroan jorratutako gaiei dagokienez, artaldea zuzen gobernatzeari eman diote garrantzirik handiena; izan ere, axola handikoa baita ardiak ondo elikatzea, ardien gaixotasunak ezagutzea, alderdi genetikoak kontuan izatea, gaztak egiten jakitea eta produktuak merkaturatzea.
‎Ibilaldiak egiten dituzte mendian zehar, baita lehiaketa txiki batzuk ere. Askoz gehiago ez dakit . Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar.
‎Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar. Hara iristen naizenean jakingo dut dena.
‎â?. Ardi artean jaioa banaiz, zer irakatsiko didate orduan teknikari hauek? Baina ikastaroa aurrera joan ahala, eta batez ere bukaera aldean, konturatzen zara ez zenekiela zuk uste bezainbeste, hau da, gauza asko ikasten dira; ardiak gobernatzeko eta ingurunera egokitzeko teknika asko irakasten dizkigute. Lehen, gauza horietaz ez genuen ideiarik txikiena ere.
‎Aurten ere Juan Padilla omendu zuten. Laurogeita bi urteko artzain honek artzainen betiko bizimoduari eusten jakin du. Eta artzain berriei zuzendurik, ezin hobeto islatu zuen ikastaroaren mamia.
‎Kalez kale, pasabide estuetatik barrena, Gorrebustoko oliba errotara iristen gara. Berrituta eta behar bezala zainduta, gaur egun Museo bilakaturik dago eta errota zaharrak nola zebiltzan jakin nahi duten bisitariak hartzeko ondo baino hobeto prestatu dute.
‎Taldea 1995 urtearen amaieran sortu zenetik, helburu nagusia hori izan da. Zeanuri aldeko historia, kultura eta natur balioak ardatz harturik, ez dute etsi Zeanurioko zoko moko guztiak ezagutu arte; nora goazen jakiteko beharrezkoa baita nondik gatozen jakitea.
‎Taldea 1995 urtearen amaieran sortu zenetik, helburu nagusia hori izan da. Zeanuri aldeko historia, kultura eta natur balioak ardatz harturik, ez dute etsi Zeanurioko zoko moko guztiak ezagutu arte; nora goazen jakiteko beharrezkoa baita nondik gatozen jakitea .
‎Horrez gain, beste berotegi batzuetan, tomateak, letxuak eta barazkiak, oro har, ekoizten ditu. Haren ustiategira jo dugu aldarrikapenari buruz zer pentsatzen duen jakiteko ; azken finean, interes gehien daukatenak ekoizleak eurak dira...
‎Hemendik aurrera, Gernikako Piperren jatorria zalantzarik bat ere gabe jakin ahal izango dugu zein den. Bertoko produktuak beti dira aukerarik onena erosketak egiteko orduan, kamioiz egin beharreko garraiaketa luze eta garestiak aurrezteaz gain, produktuaren manipulazioa ere errazagoa baita ekoizleentzat.
‎Ezaguera daukanetik ezagutu du ganadu hau Turtziozko mendietan marruka eta belardietan bazkatzen. Ganadu honi dioten zaletasunagatik izango ez balitz, gaur egun argazki baten premia izango genuke, montxina arraza nolakoa zen jakiteko .
‎Sustraia saio berriaren hasieran, Aralar aldera joko dugu eta â?. Zaldibi Aralar Pottoka Elkarteaâ? euskal zaldia berreskuratzeko egiten ari den lana zertan den jakingo dugu.
‎Bi espezieek kalitate labela dute. Saioan, produktuaren jatortasuna bermatzen duen prozesua eta kontrol guztiak zertan diren jakingo dugu.
‎Arraina merkaturatzen dutenei azaltzen diegu piezak banan banan identifikatzea zeinen garrantzitsua den. Betiko teknikekin harrapatua, kalitatearen eta freskotasunaren arabera aukeratua eta euskal portuetara ekarria dela euskal kontsumitzaileak jakiteko daukan bide bakarra egiaztagiria dela azaltzen diegu. Aurten, identifikazio portzentajea nahiko altua izan da.
‎Analisiei esker sagardoa kontsumitzeko unerik egokiena ere jakin daiteke: denboraldiaren hasieran ala bukaeran.
‎Josetxok sagardi batzuk zituen Mutiloako bere baserrian eta sagardoa egiten zuen bere baserriko kontsumorako. Orduan, garaiko sagardotegietatik ibiltzen hasi zen eta mundu guztiarekin jarri zen harremanetan, jakiteko eurek sagardoa nola egiten zuten, zein sagar barietate erabiltzen zituzten, eta horrela datu asko eta asko jaso zituen, denak liburu interesgarri batean bildu zituenak, beti ere sagardoaren munduari buruz eta sagardotarako sagar barietateei buruz.
‎Eta 36 barietate apuntatu genituela uste dut. Ez dakit zehatz mehatz. Galdetu Iñaki Larrañagari, nik baino gehiago daki eta.
‎Ez dakit zehatz mehatz. Galdetu Iñaki Larrañagari, nik baino gehiago daki eta. Beraz, onena barietate guztiak zaintzea zela erabaki genuen.
‎Zuhaitz bat bota eta gero, enborra eta adarrak mozten hasi baino lehen, ondoko aholkuak izan behar ditugu kontuan. Hau da, norberaren babes ekipoa erabiltzeaz gain, ongi jakin dugu makinak nola erabili eta nola zaindu.
‎Oso ongi adierazten du arte erromanikotik arte gotikora egon zen trantsizio garaia eta nola gauzatu zen hori Araban. Zehatz mehatz noiz eraiki zen ez dakigu , baina badirudi XI. mendearen bigarren erdialdean eta XII. mendearen lehen erdialdean izan zela.
2008
‎Gizarteak, oro har, badaki herrialdearen garapenerako landa-gune sendo, egituratu eta lehiakor bat izatea garrantzi handikoa dela. Hori dela eta, euskal gizarteak gero eta hobeto baloratzen ditu lehen sektorearen lana eta esanahia.
‎Alergiak. Gai kimiko jakin batek edo gai kimiko horren osagaietakoren batek erreakzio alergikoak eragiten dituzte.
‎Gaitz mutagenetikoak edo degeneratiboak, minbizia kasu. Gai kimiko jakin batzuekin luzaro lan eginez gero, horrelako gaitzak sor daitezkeela susmatzen dute adituek.
‎Sagardoa sendo sustraituta dago gure herrian, baina kanpoko jendeak ez daki oso ondo zer den. Kalitate handiko produktua denez, egun esportatu ohi dena baino kopuru handiagoetan esporta daiteke, behar bezala sustatuz gero.
‎baserria, abereak... Oraindik ez nekien zer zen hau, baina nire gurasoei betidanik gustatu zaizkie izadia eta nekazaritza... Beraz, hasiera hasieratik lagundu zidaten.
‎Nork esan behar zidan niri topografiari buruz, igeltserotzari buruz eta horrelako gauzei buruz noizbait ikasiko nuela? Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen.
‎Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien , ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
‎Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean. Beraz, pixka bat banekien . Dena den, ikasi nahia, gauza berriak ikasteko gogoa...
‎Hala ere, aitortu behar dut mundu guztia bezalaxe hasi nintzela, hau da: ikasteko gogo handiarekin, bai, baina, oro har, ezer gutxi nekien nekazaritza buruz. Beraz, Mendikoin sartu nintzen eta han denetik irakatsi zidaten, primeran gainera.
‎Hilabete honen amaieran bilduma landareen erakustazoka izango da. Iaz, 100.000 bisitari baino gehiago etorri ziren asteburuan azoka ikustera, euren jakin mina eta eder gosea asebete nahian.
‎Ardi latxak ezaugarri ezin hobeak ditu, horretaz ez dago zalantzarik; ikusi besterik ez da egin behar zer nolako arrakasta lortu duten Idiazabal markako gaztek. Hala ere, gauzak beti hobe daitezke; Ardikiekin elkartean ere badakite hori, horregatik lan ta lan jarraitzen dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
jakin 36 (0,24)
jakiteko 25 (0,16)
jakingo 11 (0,07)
badaki 9 (0,06)
badakite 9 (0,06)
jakitea 8 (0,05)
badakigu 7 (0,05)
dakigu 6 (0,04)
dakit 6 (0,04)
Jakitea 5 (0,03)
daki 5 (0,03)
dakite 3 (0,02)
Badakigu 2 (0,01)
badakizu 2 (0,01)
banekien 2 (0,01)
bazekien 2 (0,01)
dakien 2 (0,01)
dakizu 2 (0,01)
genekien 2 (0,01)
nekien 2 (0,01)
Badakit 1 (0,01)
Badakite 1 (0,01)
Bazekiten 1 (0,01)
Dakizuenez 1 (0,01)
JAKITEA 1 (0,01)
badakit 1 (0,01)
badakitela 1 (0,01)
badakizuenez 1 (0,01)
bagenekien 1 (0,01)
baitaki 1 (0,01)
baitakigu 1 (0,01)
bazekiten 1 (0,01)
dakidala 1 (0,01)
dakigu-eta 1 (0,01)
dakigula 1 (0,01)
dakigun 1 (0,01)
dakiguna 1 (0,01)
dakitenak 1 (0,01)
dakizuenean 1 (0,01)
genekiena 1 (0,01)
genekizkien 1 (0,01)
jakinda 1 (0,01)
jakinez 1 (0,01)
jakinik 1 (0,01)
jakiten 1 (0,01)
jakitera 1 (0,01)
nekizkien 1 (0,01)
zekien 1 (0,01)
zenekiela 1 (0,01)
zenekien 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
jakin ezan 9 (0,06)
jakin nahi 5 (0,03)
jakin zer 5 (0,03)
jakin ahal 4 (0,03)
jakin elkarte 4 (0,03)
jakin batzuk 3 (0,02)
jakin gauza 3 (0,02)
jakin hori 3 (0,02)
jakin oso 3 (0,02)
jakin abeltzain 2 (0,01)
jakin azoka 2 (0,01)
jakin bat 2 (0,01)
jakin beharrezko 2 (0,01)
jakin goiz 2 (0,01)
jakin jakin 2 (0,01)
jakin mahasti 2 (0,01)
jakin zehatz 2 (0,01)
jakin zein 2 (0,01)
jakin David 1 (0,01)
jakin Idiazabal 1 (0,01)
jakin abere 1 (0,01)
jakin agiri 1 (0,01)
jakin aintzat 1 (0,01)
jakin batzuetan 1 (0,01)
jakin behar 1 (0,01)
jakin berri 1 (0,01)
jakin beste 1 (0,01)
jakin eduki 1 (0,01)
jakin egiaztatu 1 (0,01)
jakin egin 1 (0,01)
jakin emaitza 1 (0,01)
jakin eman 1 (0,01)
jakin ere 1 (0,01)
jakin erosi 1 (0,01)
jakin esne 1 (0,01)
jakin eurak 1 (0,01)
jakin euskal 1 (0,01)
jakin guzti 1 (0,01)
jakin herrialde 1 (0,01)
jakin hor 1 (0,01)
jakin hornitu 1 (0,01)
jakin inguru 1 (0,01)
jakin izadi 1 (0,01)
jakin izerdi 1 (0,01)
jakin jende 1 (0,01)
jakin kalitate 1 (0,01)
jakin klaratar 1 (0,01)
jakin kontu 1 (0,01)
jakin lan 1 (0,01)
jakin lanbide 1 (0,01)
jakin langintza 1 (0,01)
jakin lehen 1 (0,01)
jakin lur 1 (0,01)
jakin lursail 1 (0,01)
jakin min 1 (0,01)
jakin nekazaritza 1 (0,01)
jakin nola 1 (0,01)
jakin ohartu 1 (0,01)
jakin oilasko 1 (0,01)
jakin oraindik 1 (0,01)
jakin piper 1 (0,01)
jakin prestakuntza 1 (0,01)
jakin primeran 1 (0,01)
jakin produktu 1 (0,01)
jakin sagardo 1 (0,01)
jakin saiatu 1 (0,01)
jakin saldu 1 (0,01)
jakin sari 1 (0,01)
jakin urteko 1 (0,01)
jakin zenbat 1 (0,01)
jakin ziur 1 (0,01)
jakin zu 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
jakin nahi ukan 4 (0,03)
jakin batzuk ukan 2 (0,01)
jakin gauza nola 2 (0,01)
jakin oso ondo 2 (0,01)
jakin abeltzain kalitate 1 (0,01)
jakin abere guzti 1 (0,01)
jakin agiri horiek 1 (0,01)
jakin aintzat hartz 1 (0,01)
jakin azoka berri 1 (0,01)
jakin azoka garrantzitsu 1 (0,01)
jakin bat etorri 1 (0,01)
jakin batzuk luzaro 1 (0,01)
jakin behar egon 1 (0,01)
jakin beste ardo 1 (0,01)
jakin David txuleta 1 (0,01)
jakin eduki bide 1 (0,01)
jakin egiaztatu ahal 1 (0,01)
jakin elkarte aurkeztu 1 (0,01)
jakin elkarte helburu 1 (0,01)
jakin elkarte hitz 1 (0,01)
jakin emaitza zein 1 (0,01)
jakin ere nahi 1 (0,01)
jakin erosi etorri 1 (0,01)
jakin esne arkume 1 (0,01)
jakin eurak sagardo 1 (0,01)
jakin euskal oilo 1 (0,01)
jakin ezan ardi 1 (0,01)
jakin ezan barru 1 (0,01)
jakin ezan erosi 1 (0,01)
jakin ezan zein 1 (0,01)
jakin guzti ezabatu 1 (0,01)
jakin herrialde garapen 1 (0,01)
jakin hor boilur 1 (0,01)
jakin hori eskertu 1 (0,01)
jakin Idiazabal gazta 1 (0,01)
jakin inguru anbar 1 (0,01)
jakin izerdi pats 1 (0,01)
jakin jakin inguru 1 (0,01)
jakin jakin lanbide 1 (0,01)
jakin jende nola 1 (0,01)
jakin kalitate produktu 1 (0,01)
jakin klaratar eskertu 1 (0,01)
jakin kontu ikasi 1 (0,01)
jakin lan tresna 1 (0,01)
jakin lanbide alde 1 (0,01)
jakin langintza hau 1 (0,01)
jakin lehen sektore 1 (0,01)
jakin lur bila 1 (0,01)
jakin lursail hau 1 (0,01)
jakin mahasti bakoitz 1 (0,01)
jakin mahasti nola 1 (0,01)
jakin nekazaritza buruz 1 (0,01)
jakin nola erreakzionatu 1 (0,01)
jakin oraindik gu 1 (0,01)
jakin oso ongi 1 (0,01)
jakin piper bat 1 (0,01)
jakin prestakuntza ezinbesteko 1 (0,01)
jakin primeran etorri 1 (0,01)
jakin produktu horiek 1 (0,01)
jakin sagardo zer 1 (0,01)
jakin saldu ote 1 (0,01)
jakin sari irabazi 1 (0,01)
jakin urteko prezio 1 (0,01)
jakin zehatz hura 1 (0,01)
jakin zehatz mehatz 1 (0,01)
jakin zenbat xehetasun 1 (0,01)
jakin zer ari 1 (0,01)
jakin zer ekoitzi 1 (0,01)
jakin zer hobe 1 (0,01)
jakin zu uste 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia