Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 1.866

2005
‎Nabaridas 200 biztanleko herria da. Herri honetan ohikoa izaten den bakea hautsi egin zen aurreko igandean, goizean goiz 15.000 lagun iristen hasi baitziren, mahats bilketaren jaiak eta Arabako Errioxako ardoak erakarrita. Mahats bilketaren jaia hamabi bider antolatu dute dagoeneko eta ardozaleen hitzordu garrantzitsuenetako bat da gaur egun.
‎Urtero bezala, Arabako Errioxa osatzen duten hamabost udalerriak ordezkatuta egon ziren neska mutikoen kale-jira honetan, udalerri bakoitzetik ekarritako mahatsak bertan uzten baitituzte geroago zapaltzeko. Mahatsa zapalduz lortutako muztioarekin topa egiten dute, aurtengo uztaren emaitzak onak izan daitezen. Nekazaritza eta Arrantza sailburua, Arabako ahaldun nagusia eta Arabako Foru Aldundiko Nekazaritza diputatua, besteak beste, eguneko ekitaldietan izan ziren.
‎Beraz, Mendikoik azken urteetan ikasle aldetik izan duen goranzko joerari eutsi ahal izango dio aurten ere â?, gainerako hezkuntza alorretan gertatzen ez den bezalaâ??. Emakumeen matrikulazioak ere gora egin du eta hori ere datu esanguratsua da, matrikulazioen laurdenak emakumeei dagozkie eta.
‎Mendikoiko gerentea hasiera ekitaldian izan zen eta nekazaritza eskolen bilakaera etengabea izan dela azpimarratu zuen. Sektoreak berak egindako ekarpenek badute zerikusirik horrekin.
‎Ikasturtea hasita, Sustraia eskoletara itzuli da bertan ohikoak diren irudiak jasotzeko. Ikasleek ikasteari ekiten diote egunen baten lehen sektorean lan egiteko ilusioarekin. Aurten, gainera, bi nobedade handi daude.
‎Amurrio udalerriak 95 kilometro karratu ditu. Iparraldean, Laudio eta Orozkorekin egiten du muga; hegoaldean, Urduñarekin; ekialdean, Zuiarekin; eta mendebaldean, Aiara eta Urduñarekin. Garobel mendizerra hegoaldean dago eta gotorleku antzekoa da, klimatologiari eta paisajeari dagokionez.
‎â?. Idiazabal jatorri izenaren I. gazta lehiaketa, Ruperto Casanuevaren omenezâ?. Lehiakaeta honekin Ruperto omendu nahi izan dute, hark gogor egin baitzuen Arabako eta oro har Euskadiko gazten alde.
‎Arantzazun, artzainen III. mundu biltzarra egiten ari dira egunotan. Hori baino lehen, Amurrion ekitaldi bat antolatu zuten biltzar honekin loturik.
‎Kanarietako artzainek primeran pasatu zuten gure herriko paisajeak ikusten eta oraindik ere egiten zaien abegiaz gozatzen.
‎1) Idiazabal jatorri izenaren I. Gazta Lehiaketa da hau. Ruperto Casanuevaren omenez egin dugu eta alde batetik, Ruperto Casanueva omentzea du helburu, bizitza osoa artzaintzari eta gaztagintzari eskaini eta gero, iaz hil baitzen. Izarrako â?. Euskal Artzainaâ?
‎3 Artzaintzaren alde egiten den ahalegina ikustea eta besteek gure lana aintzat hartzea zinez pozgarria da.
‎ikasturtearen zabalpena Derion egin dugu multikonferentzia sistema erabiliz. Arkauti, Derio eta Fraisoroko eskolak elkarrekin konektaturik egon gara eta hainbat agintari izan dira gurekin, besteak beste, Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza eta arrantza sailburua, Lander Arregi Mendikoiko gerentea, eta Eli Gorospe lanerako eta gizarteratzeko prestakuntza arduraduna.
‎Bi nobedade handi azpimarratu behar dira. Bata euskararen alde egiten ari den ahalegin handia ikasleen aldetik, irakasleen aldetik, ikasmaterialaren aldetikâ? ¦ Mendikoi ahalegin handia egiten ari da nekazaritza heziketa gaztelaniaz eta euskaraz eskaini ahal izateko.
‎Bi nobedade handi azpimarratu behar dira. Bata euskararen alde egiten ari den ahalegin handia ikasleen aldetik, irakasleen aldetik, ikasmaterialaren aldetikâ? ¦ Mendikoi ahalegin handia egiten ari da nekazaritza heziketa gaztelaniaz eta euskaraz eskaini ahal izateko.
‎Lehenik, mahatsa zapaldu dugu lehen muztioa lortzeko. Gero, topa egin dugu Nabaridas herriaren alde eta Arabako Errioxako ardoen alde. Orain, txosnen ibilbideari ekingo diogu, txosnetako ardoa dastatuko dugu.
‎Peio ahaleginetan ari da Euskal Txerria berreskuratzeko eta produktu labeldunak ekoizten ditu: betiko modura egindako hestebeteak, e.a. Izan ere, produktu horietako asko galduta zeuden. Orduan, azterketa zehatz bat egin genuen, eta han hemengo adituekin kontsultatu eta ohartu ginen kalitateko produktuak gero eta indar handiagoa hartzen ari zirela Europan.
‎betiko modura egindako hestebeteak, e.a. Izan ere, produktu horietako asko galduta zeuden. Orduan, azterketa zehatz bat egin genuen, eta han hemengo adituekin kontsultatu eta ohartu ginen kalitateko produktuak gero eta indar handiagoa hartzen ari zirela Europan. Beraz, jardunaldi honetan gai hori sartu behar genuela erabaki genuen.
‎Jardunaldia topalekua izan behar da. Azken bi urteotan egindako jardunaldietan emaitzak aztertu ditugu. Bertoko arrazekin lortu nahi genituen helburuak ea bete diren aztertu dugu.
‎Jardunaldi bakoitzean saiatzen gara bertoko arrazen alderdi bat lantzen. Eta aurten, sukaldariengana jo dugu, Euskal Herriko abereekin egindako produktuak hobeto ezagut ditzaten.
‎Hortik datorkie garrantzia. Baina bertoko arrazekin lan egiten duten pertsonek ere lurraldearen zati izan behar dute. Bide bakarra da hori, ekonomia txikia ekonomia handi bilakatzeko eta kultur ondareari eusteko.
‎Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaigintza sailak, hiru Foru Aldundiekin batera, aztertu ditu pentsuak egiteko lehengaien bilakaera eta merkatuak. Bestalde, hainbat neurri hartu ditu, lehorteak bazkalekuetan eta beraz abeltzaintzan izan duen eragin txarra arintzeko.
‎Gaur, atalaren hasieran, Artzainen III. Mundu Biltzarrari buruz hitz egingo dizuegu, Arantzazun izan baitzen aurreko astean. Biltzarrak erabateko arrakasta izan zuen.
‎Albistegian, Jaime Campos Txileko nekazaritza minsitroak Euskadira egindako bisitaldiaren berri emango dizuegu. Horrez gain, kanpotik ekarriko den alpaparen berri ere emango dizuegu â?, neurri horrekin, lehorteak eragindako arazoak arintzea espero dute.
‎nazioarteko erakundea da. Betiko produktuak sustatzen ditu eta ahalegin handia egiten du bertoko arrazei buruzko jardunaldia aurrera ateratzeko.
‎Irailaren 21etik 24ra bitartean, Artzainen III. Mundu Biltzarra antolatu zuten Arantzazun. Aurreko biltzarretan bezala, artzaintzari zuzenean eta zeharka lotutako pertsonak batu ziren, jarduera zaharrenetariko bati buruz hitz egiteko eta esperientziak trukatzeko. Baina batez ere, artzain asko izan ziren, munduko bazter guztietatik etorriak.
‎Orain arte egindako hiru biltzarretan, antolatzaileek pentsatu baino arrakasta handiagoa izan dute. Artzainak irrikan daude ideiak eta esperientziak elkarri trukatzeko.
‎Hori da, esaterako, Amerikako artzainen kasua. Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute. Martin, Ipar Euskal Herrian bizi zen eta 20 bat urte zituela etxetik alde egin zuen.
‎Aspaldian alde egin zuten eta herrialde hartako historiaren zati bat idatzi dute. Martin, Ipar Euskal Herrian bizi zen eta 20 bat urte zituela etxetik alde egin zuen.
‎Urte haietan Euskadiren egoera ez zen oso ona. Beharrak bultzatu zuen alde egitera . Baina Martinek bazuen amets bat:
‎Amerika mendebaldea ezagutzea. Arizonako basamortuaz lagun batzuek hitz egin bazioten ere, erabat miretsita gelditu zen euren begiez ikusi zuenean.
‎Zazpi urteren buruan, Martin Euskal Herrira itzuli eta ezkondu egin zen. Gero, berriz ere Estatu Batuetarako bidea hartu zuen.
‎Bertoko arrazei buruzko nazioarteko laugarren jardunaldia egiteko , Oñati aukeratu zuten. Irailaren 24tik 26ra bitartean, mota guztietako edukiak eta jarduerak landu eta garatu zituzten.
‎Bi urtean behin, lurralde batean biltzen dira, epe horretan egindako lanaren emaitzak aztertzeko.
‎Abere hauek jendeaurrean jartzea eta ezagutzera ematea funtsezkoa da, abereok zaindu eta berreskuratzea denon ardura da eta. Miguel Angel Garcia Diegok euskal oiloak hazten ditu; Oñatiko erakusketaren garrantziari buruz hitz egin digu.
‎Holandan, berriz, hilzorian dago. Gazta eta horrelako gauzak egiteko esperientzia bildu nahi dugu.
‎Nire lagunak ardizaleak dira, edo artzainak, zuek diozuen bezala. Eta ahalegin handia egiten ari gara bizimodu berezi honetan jarraitzeko. Izadian bizitzea, landako bizimodua, apartak dira.
‎Lurra maite dugu, ekosistema zaintzen dugu. Bakoitzak bere modura egiten ditu gauzak, baina denok dugu helburu bera: lurraren biziraupena eta norberaren biziraupena.
‎Mendi batetik bestera txistua jotzen genuen eta orduan sendagilea etortzen zen. Norbait hiltzen zenean, txistu egiten zioten elkarri, hiletara joateko. Orduko ohitura zen; gaur egun ez da beharrezkoa, telefono mugikorrak ditugu eta.
‎Peio Urdapilletak honetaz hitz egin digu Bidaniako bere etxaldean.
‎Duela zortzi urte bere ideia bati egokitzen zitzaion arraza topatu zuen. Eta orduz geroztik, beti egin du lan euskal txerriarekin.
‎Gernika prestatzen hasia da urriko azken asteleheneko erromesaldirako. Eta abarrots handiz egin du: ganaduari eskainitako lehen astelehena ospaturik, hain zuzen.
‎Lehiaketan aurkeztutako abereen kalitate ona zela eta, epaimahaikideek zaila izan zuten. Hori berez poztekoa da, arrazaren alde egindako lana ildo onetik baitoa.
‎Mahats bilketa hasi baino lehentxeago, txakolingileak kezkaturik zeuden mahats mordoen egoeraz. Baina azken egunetan mahatsak eta mahats mordoak hobera egin zuen.
‎elkarteari oparitutako plaka. Bertoko txerriarekin egiten ari diren lanak argi eta garbi zehaztuta daude eta horregatik eman diote plaka hau. Txerriok kalitate handiko produktuak ematen dituzte eta naturaren erdian bizi dira.
‎Zumitz klubak Idiazabal gaztaren adiskideak bilduko ditu. Bestalde, Zumitz elkarteak Idiazabal gazta egiten duten artzainak biltzen ditu. Izan ere, â?. Zumitzâ?
‎Aste honetan, Sustraia hasteko, Getariako Txakolinari buruz hitz egingo dizuegu. Mahats bilketa laster amaituko da.
‎Albistegian, Zumitz kluba izango dugu mintzagai, Idiazabal gaztaren adiskideen elkartea. Txileko ordezkaritzak gure herrian egindako bisitaldiaren berri ere emango dizuegu.
‎Gero Bidaniara joko dugu, Gipuzkoako udalerri horretan euskal txerriari buruz hitz egingo dugu eta. Duela gutxi, euskal txerriaren elkarteak sari sonatua irabazi zuen Italian.
‎Gure herrian hegazti gripea (1) saihesteko Europako Batasunak gomendatu dituen neurriak izango ditugu mintzagai gure albistegiaren hasieran, neurri horiek indartu egin baitira. Abereen osasunari dagozkion gai guztiak koordinatzeko, batzorde bat sortu da.
‎(1) Egia esateko, biak daude ondo, < < hegazti gripea> > eta < < hegaztien gripea> >, baina izen elkarketa eginda â?, terminoagoâ, ematen du.
‎Beste alde batetik, Asier Arana eta Kariberako garapenaren mundu foroaren koordinatzailea bidaia bat egiten ari da Brasilen, Bolivian eta Perun zehar. Bertako landa eremuak bisitatu eta hango nekazari elkarteekin eta erakundeekin bildu da.
‎Gaur, Sustraia hasteko, Suitzako ordezkaritza batek egindako bisitaldia laburbilduko dizuegu. Nekazaritzako elikagaietan gure herrian erabiltzen diren programak eta kalitate politikak ezagutzera etorri dira suitzarrak.
‎Hegazti gripea saihesteko gure Erkidegoan hartutako neurriei buruz hitz egingo dizuegu albistegian. Garapenaren Mundu Foroa egiten ari den bisitaldiaren berri ere emango dizuegu.
‎Hegazti gripea saihesteko gure Erkidegoan hartutako neurriei buruz hitz egingo dizuegu albistegian. Garapenaren Mundu Foroa egiten ari den bisitaldiaren berri ere emango dizuegu.
‎Gero, Arabara joko dugu, bertako txakolin ekoizpenari buruz hitz egiteko . Arabako Txakolina jatorri izenaren emaitzak oraindik behin behinekoak badira ere, badirudi uzta bikaina izango dela.
‎Pertsona hauek hainbat ardura dituzte nekazaritzako elikagaien alorrean eta kalitate kontroletan. Suitzako jatorri izen guztien kontrolak eta egiaztagiriak egiten dituzten erakunde ia guztiak etorri dira. Suitzan 19 jatorri izen daude.
‎Emakumeek jatorri izenak, proiektuak eta kontrolak kudeatzen dituzte. Hori oso deigarria egin zaie. Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere.
‎Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere. Izan ere, guk atea zabalik utzi nahi dugu, besteek gauzak nola egiten dituzten ikasteko. Gainera, antzeko ezaugarri asko ditugu.
‎Batez beste, urteko kontsulta kopurua ez da handiagoa herrietan hirietan baino; txikixeagoa izango da akaso. Baina zeintzuek egiten dituzten bisita gehien galdetzen baduzu, orduan bai, herri giroan errazago topatuko dituzu 10 bisitaldi baino gehiago egiten dituztenak. Emaitzei dagokienez, pozik gaude, bai.
‎Batez beste, urteko kontsulta kopurua ez da handiagoa herrietan hirietan baino; txikixeagoa izango da akaso. Baina zeintzuek egiten dituzten bisita gehien galdetzen baduzu, orduan bai, herri giroan errazago topatuko dituzu 10 bisitaldi baino gehiago egiten dituztenak. Emaitzei dagokienez, pozik gaude, bai.
‎Baserri turismoa gero eta indar handiagoa hartzen ari da. Beste aukera batzuen aurrean, baserri turismoaren alde egiteko hainbat arrazoi daude. Baina turistek batez ere bi arrazoi hartzen dituzte kontuan:
‎Oiharte zaharberrituta dago eta etxetzar ikusgarria da. Duela bi mende eta erdi eraikia, harrera beroa egiten dio bisitariari. Ua mendiko harrobitik ekarritako harriak eta inguruko basoetako egurra erabili zuten hura eraikitzeko.
‎Hizlariek eta bertaratuek sektoreko politiken eraginari buruz egin zuten gogoeta eta politika horiek hobetzeko biderik onenak izan zituzten eztabaidagai.
‎Bi egunetan, landa inguruneak garatzeko egiten ari den lanaren lekuko izan zen Auritz. Izan ere, landa garapenak lan gogorra eskatzen baitu.
‎Gernikak, eta hedaduraz euskal lehen sektore osoak, urteko egunik handienetako bat bizi izan zuten aurreko astelehenean, urriko azken astelehena ospatu baitzuten. Urtero, herriko kaleak jendez josita egoten badira, aurten pentsa nolako jendetza etorri den, Santu guztien eguneko jaizubiarekin bat eginda .
‎Produktuen kalitateari postuen itxura gehitzen zaie. Gauzak horrela, ia ezinezkoa zen aurrera egitea nonbait gelditu gabe eta gure herriko jaki onenetako batzuk erosi gabe.
‎postuak eta produktuak, jendetza handia, jai giro ezin hobea, taloak, bokatak, sagardoa, txakolina eta Arabako Errioxako ardoak. Baina guztiorrek ez die itzalik egiten egun horretan egiten diren lehiaketa ugariei; baserritarrak hainbat arlotan sarituak dira eta.
‎postuak eta produktuak, jendetza handia, jai giro ezin hobea, taloak, bokatak, sagardoa, txakolina eta Arabako Errioxako ardoak. Baina guztiorrek ez die itzalik egiten egun horretan egiten diren lehiaketa ugariei; baserritarrak hainbat arlotan sarituak dira eta.
‎Euskal produktuen jatortasuna eta kalitatea bermatzen dituzten eta ziurtatzen dituzten etiketek ezin zuten huts egin halako hitzordu esanguratsu batean: Kalitatea Fundazioa, Eusko Labela eta Jatorri Izenak hantxe izan ziren, jakina.
‎izeneko gaztak urrezko domina irabazi baitu Italian. Lehiaketa Verona hirian egiten da eta mendiko artzain gaztarik onena saritzen du. Aurten, Eli Arrillaga eta Mikel Etxezarreta saritu dituzte, eurena baita gazta irabazlearen gaztandegia.
‎Beste gai bat jorratuko dugu orain. Hegazti gripea kontrolatzeko, Euskadin hartutako neurriei buruz hitz egingo dugu eta. Egoera aztertzeko batzorde bat sortu da eta batzorde horretako kideak honako hauek dira:
‎Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da Euskal Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
‎Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da Euskal Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
‎Albistegian, Idiazabal gaztak irabazi berri duen sariari buruz hitz egingo dugu. Horrez gain, hegazti gripea kontrolpean izateko, orain arte hartutako neurrei buruz ere hitz egingo dizuegu.
‎Albistegian, Idiazabal gaztak irabazi berri duen sariari buruz hitz egingo dugu. Horrez gain, hegazti gripea kontrolpean izateko, orain arte hartutako neurrei buruz ere hitz egingo dizuegu.
‎Kontrol bat jartzen da hasieran, benetan nekazariak direla ziurtatzeko. Gero, gaurko egunean, ibilalditxo bat egiten dugu eta baserritarrek kontatu behar digute zein produktu dituzten, eurek ekoitzi dituzten edo kanpotik ekarri dituzten, e.a. Eurek ekoitzitako produktuak izateak asko puntuatzen du. Gero, stanaren itxura ederra ere kontuan hartzen dugu, baita barietate kopurua ere.
‎Artzaintza aspaldiko jarduera da Euskal Herrian, neolitikoaz geroztik egiten baita gure mendietan, hau da, 6.000 urteko tradizioa du.
‎Artzainek pairatu behar zuten bakardadea ere antigoaleko kontua da. Gure egunotan, euren ardien esnearekin gazta egiten duten artzainak, lau probintziatakoak, Artzain Gazta Kooperatiban elkartuta daude. Elkarteak aspaldian hasi zuen bere ibilbidea, duela hamar urte baino gehiago, sektorea egituratzeko asmoz.
‎Latxa ardia gogorra da, esnetarako oso ona. Zailtasun meteorologiko eta orografikoei ondo egiten die aurre. Eta haren esneaz munduko gaztarik ospetsuenetako bat egiten da:
‎Zailtasun meteorologiko eta orografikoei ondo egiten die aurre. Eta haren esneaz munduko gaztarik ospetsuenetako bat egiten da: Idiazabal gazta.
‎Ardi esne gordinez eginiko gaztei osasun kontrol zorrotzak egiten zaizkie; prestaketan, berriz, teknika zaharrei jarraitzen zaie. Gaur egun, Idiazabal gaztak mundu osoan jarraitzen du sariak eta aintzatespenak irabazten.
‎Ardi esne gordinez eginiko gaztei osasun kontrol zorrotzak egiten zaizkie; prestaketan, berriz, teknika zaharrei jarraitzen zaie. Gaur egun, Idiazabal gaztak mundu osoan jarraitzen du sariak eta aintzatespenak irabazten.
‎Berriki Urrezko Domina irabazi du Mendiko IV. Gazta Olinpiadetan, Veronan (Italia). Han, Idiazabal jatorriko gazta, Olaberriko Aizpea gaztandegiak egindakoa , dastatzailerik onenek lehenetsi zuten 900 gaztaren artetik. mundu osoko bazterretatik etorriak ziren.
‎Azken urteetan, kontsumitzaileek gero eta kezka handiagoa agertu dute elikagaien kalitateaz eta ingurumenaren egoeraz. Hori dela eta, Nekazaritza Ekologikoak etengabe egin du aurrera. Gainera, nekazaritza mota honek kalitateko ziurtagiriaren bermea ere badu.
‎Behi handi eta mantso hauek limousin arrazakoak dira. Lehengo asteburuan Zamudion egindako txapelketan, Euskadiko txapelketan, present egon ziren. Abere hauek oso preziatuak dira, ugalketarako behi batek izan beharreko ezaugarri guztiak baitituzte.
‎Beste lurralde batzuekin alderatuta, Euskadik estatu osoko limousinik onenak ditu. Hori hala da hainbat arrazoirengatik; baina batez ere, euskal abeltzainek egindako lan gogorrarengatikâ? ¦
‎Limousin arrazaren haragitarako eta ugalketarako gaitasunak ezbairik gabeak izanik, haragi ekoizle askok erabaki dute behi arraza honekin lan egitea . Eta emaitzak berez onak baziren, are hobeak izan dira euskal abeltzainek lortu dituztenak.
‎Gero, aberearen aurkezpena dator. Bueno, lehenik, aberearen fenotipoa egin behar da. Batez ere, hori da, aberearen aurkezpen fenotipikoa egitea.
‎Bueno, lehenik, aberearen fenotipoa egin behar da. Batez ere, hori da, aberearen aurkezpen fenotipikoa egitea .
‎Aziendetan lortutako hobekuntza genetikoa jendartean erakutsi nahi dute abeltzainek. Abeltzainek ahalegin handia egiten dute abereak â?, heztekoâ?. Ez dakit ohartu zareten baina abere hauek badakite â?, ibiltzenâ?, hau da, â?, ringâ, ean animaliak dotoreziaz paseatzen dira, mantso mantso.
‎Hori da helburu nagusia: egiten duten lana jendeari erakustea. Noski, beste helburu batzuk ere badira, merkataritza mailakoak.
‎Baina nekazaritza ekologikoa ez da produktibitatearen etsai. Ekoitzi egin daiteke, baina ekosistema eta ingurumena errespetatuz.
‎Orain konbertsio prozesuan nago, hau da, urtarrilera arte ez dut beteko bi urteko kontsertsio prozesua, lursailak eta abar. Baina den dena egiten da berdin berdin: zuhaina ekologikoa da, pentsuak ekologikoak dira, ahuntzak kanpora ateratzen diraâ? ¦ Araudi ekologikoa osorik betetzen dugu.
‎Ahuntz produktuak eskaintzea ba gauza berria da. Azken urteetan, garapen iraunkorraren alorrean egindako lana garrantzitsua izan da, nire ustez. Politika batzuk bultzatu dira.
‎Bada medikuntza naturalaren munduan sartuta geunden, gure lankideetako bat naturopata baita. Horrek, ezinbestez, naturarekin bat egitera eraman gintuen. Beraz, hortik hasi ginen guztionekin.
‎Guk, ordea, gauzak beste modu batez ulertzen ditugu. Gure ustez, nekazaritza ekologikoa egiteko , ingurune ekologiko bat sortu behar da, landareentzat eta gizakientzat onuragarria izango den ingurune ekologiko bat.
‎merkataritza izen bat da eta â?. Artzai Gaztaâ? elkartearen barruan sortu zen, Idiazabal gaztak egiten dituzten artzainak biltzeko. Batez ere, bi helburu bilatzen ditu:
‎Mikel Unanue eta Juantxo Koka pilotariek eta Josune Bereziartu eskalatzaileak lagundu zioten zeregin horretan. Ekitaldia Donostiako Udaleko Bilkura Aretoan egin zen.
‎Hotza edo beroa, berdin jasaten dute eta. Arrazoi guztioriengatik, hirurogeiko hamarkadan emuak hazteko lehen saioak egin ziren eta emaitza oso onak erdietsi ziren.
‎Desagertzeko arriskuan dauden bertoko espezieen katalogoan jasota daude barietate guztiauek. Alde horretatik, Miguel Anjelek eta beste baserritar batzuek egiten duten lana funtsezkoa da espezie horien etorkizunerako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
egin 1.866 (12,28)
Lehen forma
egiten 601 (3,96)
egin 584 (3,84)
egiteko 183 (1,20)
egingo 162 (1,07)
egindako 131 (0,86)
egitea 88 (0,58)
eginez 20 (0,13)
eginiko 20 (0,13)
egitera 19 (0,13)
eginda 17 (0,11)
eginik 6 (0,04)
Egiten 4 (0,03)
egindakoa 4 (0,03)
egiteak 4 (0,03)
Egin 3 (0,02)
egin ostean 3 (0,02)
eginez gero 3 (0,02)
egin gabe 2 (0,01)
egitean 2 (0,01)
egiterakoan 2 (0,01)
EGITEKO 1 (0,01)
degizuela 1 (0,01)
egin arren 1 (0,01)
egindakoak 1 (0,01)
egiteagatik 1 (0,01)
egiteari 1 (0,01)
egitendira 1 (0,01)
egizu 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
egin behar 89 (0,59)
egin ari 34 (0,22)
egin lan 31 (0,20)
egin hasi 20 (0,13)
egin nahi 19 (0,13)
egin jarraitu 18 (0,12)
egin ezan 17 (0,11)
egin erabili 14 (0,09)
egin ahalegin 11 (0,07)
egin ez 11 (0,07)
egin saiatu 10 (0,07)
egin aukera 8 (0,05)
egin gazta 8 (0,05)
egin ohi 8 (0,05)
egin omenaldi 8 (0,05)
egin produktu 8 (0,05)
egin beharreko 7 (0,05)
egin erabaki 7 (0,05)
egin gero 7 (0,05)
egin lortu 7 (0,05)
egin ardo 6 (0,04)
egin azterketa 6 (0,04)
egin bisitaldi 6 (0,04)
egin eduki 6 (0,04)
egin ere 6 (0,04)
egin jardunaldi 6 (0,04)
egin modu 6 (0,04)
egin azoka 4 (0,03)
egin era 4 (0,03)
egin gogo 4 (0,03)
egin asmo 3 (0,02)
egin azken 3 (0,02)
egin bidaia 3 (0,02)
egin bide 3 (0,02)
egin egon 3 (0,02)
egin hainbat 3 (0,02)
egin hitzarmen 3 (0,02)
egin ondoren 3 (0,02)
egin ordu 3 (0,02)
egin txakolin 3 (0,02)
egin amaitu 2 (0,01)
egin ardi 2 (0,01)
egin arrazoi 2 (0,01)
egin balio 2 (0,01)
egin baloratu 2 (0,01)
egin beharrean 2 (0,01)
egin beharrezko 2 (0,01)
egin benetan 2 (0,01)
egin bera 2 (0,01)
egin dasta 2 (0,01)
egin egin 2 (0,01)
egin ekarpen 2 (0,01)
egin etorri 2 (0,01)
egin gu 2 (0,01)
egin gustatu 2 (0,01)
egin hiru 2 (0,01)
egin ikasi 2 (0,01)
egin ikerketa 2 (0,01)
egin irakatsi 2 (0,01)
egin jakin 2 (0,01)
egin joan 2 (0,01)
egin lagundu 2 (0,01)
egin lehengai 2 (0,01)
egin leku 2 (0,01)
egin maniobra 2 (0,01)
egin metodo 2 (0,01)
egin momentu 2 (0,01)
egin piriniotar 2 (0,01)
egin plan 2 (0,01)
egin prest 2 (0,01)
egin proba 2 (0,01)
egin prozedura 2 (0,01)
egin sistema 2 (0,01)
egin tradizio 2 (0,01)
egin txertaketa 2 (0,01)
egin zail 2 (0,01)
egin zerbitzu 2 (0,01)
egin Europa 1 (0,01)
egin Idiazabal 1 (0,01)
egin Mª 1 (0,01)
egin adierazpen 1 (0,01)
egin ahal 1 (0,01)
egin ahalegina 1 (0,01)
egin ahuntz 1 (0,01)
egin alde 1 (0,01)
egin anaitu 1 (0,01)
egin aprobetxatu 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
egin behar ukan 17 (0,11)
egin nahi ukan 14 (0,09)
egin lan emaitza 5 (0,03)
egin ez ukan 4 (0,03)
egin lan ildo 3 (0,02)
egin ahalegin hortxe 2 (0,01)
egin ardi gazta 2 (0,01)
egin ardo gehien 2 (0,01)
egin arrazoi hori 2 (0,01)
egin asmo eduki 2 (0,01)
egin aukera eduki 2 (0,01)
egin azoka laburpen 2 (0,01)
egin azterketa zehatz 2 (0,01)
egin beharreko lan 2 (0,01)
egin benetan zail 2 (0,01)
egin bisitaldi berri 2 (0,01)
egin gazta lehiaketa 2 (0,01)
egin gogo eduki 2 (0,01)
egin gogo izugarri 2 (0,01)
egin hitzarmen bat 2 (0,01)
egin lan ere 2 (0,01)
egin lan harro 2 (0,01)
egin omenaldi ere 2 (0,01)
egin piriniotar arraza 2 (0,01)
egin prest egon 2 (0,01)
egin tradizio ukan 2 (0,01)
egin ahalegin bat 1 (0,01)
egin ahalegin emaitza 1 (0,01)
egin ahalegin etengabe 1 (0,01)
egin ahalegin fruitu 1 (0,01)
egin ahalegin hobetu 1 (0,01)
egin ahalegin ordainezin 1 (0,01)
egin ahalegina ere 1 (0,01)
egin ahuntz azoka 1 (0,01)
egin alde txar 1 (0,01)
egin ardo aurkeztu 1 (0,01)
egin ardo gozo 1 (0,01)
egin aukera berezi 1 (0,01)
egin aukera eman 1 (0,01)
egin aukera garrantzi 1 (0,01)
egin aukera paregabe 1 (0,01)
egin aukera ukan 1 (0,01)
egin azken errolda 1 (0,01)
egin azken ikerketa 1 (0,01)
egin azoka ugari 1 (0,01)
egin azterketa berri 1 (0,01)
egin azterketa ondorio 1 (0,01)
egin balio ezan 1 (0,01)
egin behar adin 1 (0,01)
egin behar delako 1 (0,01)
egin behar egon 1 (0,01)
egin behar lan 1 (0,01)
egin behar nekazari 1 (0,01)
egin behar nu 1 (0,01)
egin behar zer 1 (0,01)
egin behar zerbait 1 (0,01)
egin beharreko ahalegin 1 (0,01)
egin beharreko joan 1 (0,01)
egin beharreko kontrol 1 (0,01)
egin beharreko ohiko 1 (0,01)
egin bera bezero 1 (0,01)
egin bera erabili 1 (0,01)
egin bidaia ari 1 (0,01)
egin bidaia artzain 1 (0,01)
egin bidaia luze 1 (0,01)
egin bide eman 1 (0,01)
egin bide erraz 1 (0,01)
egin bisitaldi ikasle 1 (0,01)
egin bisitaldi laburbildu 1 (0,01)
egin dasta oraindik 1 (0,01)
egin eduki eskabide 1 (0,01)
egin eduki estilo 1 (0,01)
egin eduki lan 1 (0,01)
egin eduki modu 1 (0,01)
egin eduki sagardogintza 1 (0,01)
egin egon gauza 1 (0,01)
egin ekarpen ukan 1 (0,01)
egin era hau 1 (0,01)
egin era jakin 1 (0,01)
egin era tradizional 1 (0,01)
egin era zahar 1 (0,01)
egin ere aprobetxatu 1 (0,01)
egin ere berdin 1 (0,01)
egin ere min 1 (0,01)
egin ere ondo 1 (0,01)
egin Europa erabili 1 (0,01)
egin ez eduki 1 (0,01)
egin ezan apustu 1 (0,01)
egin ezan aurre 1 (0,01)
egin ezan aurrera 1 (0,01)
egin ezan bera 1 (0,01)
egin ezan berak 1 (0,01)
egin ezan gauza 1 (0,01)
egin ezan lehortegi 1 (0,01)
egin ezan sektore 1 (0,01)
egin gazta eduki 1 (0,01)
egin gazta ere 1 (0,01)
egin gazta osasun 1 (0,01)
egin gazta sektore 1 (0,01)
egin gu bisitaldi 1 (0,01)
egin gu instalazio 1 (0,01)
egin hainbat aholku 1 (0,01)
egin hainbat arrazoi 1 (0,01)
egin hainbat gomendio 1 (0,01)
egin hasi baino 1 (0,01)
egin hasi erabaki 1 (0,01)
egin hiru biltzar 1 (0,01)
egin hiru helburu 1 (0,01)
egin hitzarmen paper 1 (0,01)
egin Idiazabal hitz 1 (0,01)
egin ikasi ari 1 (0,01)
egin ikasi ezan 1 (0,01)
egin ikerketa saritu 1 (0,01)
egin ikerketa zer 1 (0,01)
egin jardunaldi atera 1 (0,01)
egin jardunaldi emaitza 1 (0,01)
egin jardunaldi nola 1 (0,01)
egin jardunaldi oso 1 (0,01)
egin jarraitu behar 1 (0,01)
egin lan aintzatetsi 1 (0,01)
egin lan baserri 1 (0,01)
egin lan berotegi 1 (0,01)
egin lan bikain 1 (0,01)
egin lan bildu 1 (0,01)
egin lan erabakigarri 1 (0,01)
egin lan ezagutu 1 (0,01)
egin lan garrantzitsu 1 (0,01)
egin lan guzti 1 (0,01)
egin lan lekuko 1 (0,01)
egin lan on 1 (0,01)
egin lan onirizpen 1 (0,01)
egin lan teknologia 1 (0,01)
egin lehengai bilakaera 1 (0,01)
egin lehengai hobeto 1 (0,01)
egin leku on 1 (0,01)
egin lortu ezan 1 (0,01)
egin metodo finkatu 1 (0,01)
egin modu aldatu 1 (0,01)
egin modu berezi 1 (0,01)
egin modu ereduzko 1 (0,01)
egin modu laginketa 1 (0,01)
egin modu oso 1 (0,01)
egin modu zabaldu 1 (0,01)
egin Mª asun 1 (0,01)
egin nahi esan 1 (0,01)
egin ohi ukan 1 (0,01)
egin omenaldi arrazoi 1 (0,01)
egin omenaldi bat 1 (0,01)
egin omenaldi berri 1 (0,01)
egin omenaldi haiek 1 (0,01)
egin ordu iritsi 1 (0,01)
egin plan ere 1 (0,01)
egin plan onartu 1 (0,01)
egin proba guzti 1 (0,01)
egin proba oso 1 (0,01)
egin produktu bat 1 (0,01)
egin produktu berri 1 (0,01)
egin produktu egin 1 (0,01)
egin produktu hitz 1 (0,01)
egin produktu hobeto 1 (0,01)
egin prozedura seguru 1 (0,01)
egin sistema berbera 1 (0,01)
egin sistema tailer 1 (0,01)
egin txakolin dastatu 1 (0,01)
egin txakolin egun 1 (0,01)
egin txakolin saldu 1 (0,01)
egin txertaketa bat 1 (0,01)
egin txertaketa kopuru 1 (0,01)
egin zerbitzu mila 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia