2005
|
|
Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin
|
zer
egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
|
|
Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea
|
zer
egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â. Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman.
|
|
Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi
|
zer
egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
|
|
Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik
|
zer
egin daitekeen hobeto.
|
2006
|
|
Euskadin sukaldaritza berriaren mugimendua sortu zenean, jendea beldurrez zegoen, ziur jakiterik ez baitzegoen aurrerago
|
zer
nolako mugimendua iritsiko zen. Baina orduko emaitzak ikusten hasiak gara.
|
|
Eskuarki, goiko eta tarteko mendi zelaietan ibiltzen da. Beraz, baliagai guztiak oso ongi aprobetxatzen ditu;
|
zer
esanik ez, zuhainak eskasak direnean. Larru beltzarana du.
|
|
izen berezia da, baina izen arrunt batetik datorrena. Gainera, izen arrunt hori erabat deskriptiboa da, alegia, dena delako toki/ erakunde/ talde/ enpresa hori
|
zer
den azaltzen du. Beraz, azken ahori artikulutzat jo behar da.
|
|
Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak
|
zer
nolako garrantzia daukan.
|
|
Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka. Bakarrik egotea
|
zer
den jakiteko, hortik pasatu beharra dago.
|
|
2005 urteko txakolinaren uzta
|
zer
dela-eta izan den horren bikaina ulertzeko, hiru arrazoi ekarri behar ditugu gogora: Bizkaiko ardogileek egindako lan ona, upategietan bultzatutako hobekuntza teknologikoak eta mahastien aldeko eguraldia.
|
|
Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak
|
zer
eskaintzen duen azaldu nahi dugu: arauak, arrantza motak...
|
|
Zaintzaileek hegazti harrapariak
|
zer
nolako arduraz zaintzen zituzten agerian geratu zen eta mundu guztiak ahal izan zituen hegaztiak hurbiletik ikusi.
|
|
Ehiztariek behar duten bermea, jarraipena, presentzia ziurtatu nahi dira. Euskal ehiztaria bizitzan eta mendian benetako eredua da; ehiztariak badaki izerdi patsetan ibiltzea
|
zer
den, txakurra beti aurrean edukita. Guk ehiztariak bide moderatu batean zehar gidatu nahi ditugu; errespetuz jokatu behar dute beti.
|
|
Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da,
|
zer
jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
|
|
txakolin lehiaketa. Guk, geure aldetik, dastatzaileen lana ikusita,
|
zer
besterik esan dezakegu, geure miresmena adierazteaz aparte. Oso jende aditua dela ez dago dudarik, ez horixe.
|
|
Azkenean, gogor eztabaidatu ondoren, saria Jose Antonio Torreri ematea erabaki zuten. Larrabetzuko ekoizle honek lehendik bazekien sariak irabaztea
|
zer
zen. Denboraldi osoan lan gogorra eskatzen duen jarduera izanik, ongi merezitako saria izan zen, zalantzarik gabe.
|
|
Gaur egun, sektorearen prezio beherakada %40koa da. Beste edozein sektoretan gertatu izan balitz, auskalo
|
zer
gertatuko zen. Egoera bideratzeko harremanetan jarri gara Eusko Jaurlaritzako administrazioarekin eta Foru Aldundiekin.
|
|
Hau da, interesatzen zaizkigun ezaugarriak lortzeko, irakiten hasitako mahatsekin hasten gara lan egiten. Orduan, taninoak, kolorea eta gainerako ezaugarriak finkatu baino lehen,
|
zer
ardo mota nahi dugun izan behar da kontuan: ardo gazteak edo ardo onduak izango diren, e.a.
|
|
Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu. Gero, analitika bat egingo diogu eta ikusiko dugu
|
zer
nolako graduazioa, azidotasuna eta pH-a dauzkan.
|
|
Dena den, horrek berdin dio. Ea
|
zer
den onena. Bada goian sortzen den orea apurtzea.
|
|
Merkatu honetan
|
zer
jarduera egiten diren azalduko dizuegu. Gaur, hamaika mila abelburu sartu dira.
|
|
Idiazabal markako gazta, noski. Eta Gipuzkoa,
|
zer
–
|
|
Dena den, alderdi guztiek ez dute garrantzi bera, nahiz eta denak kontuan hartzekoak izan. Gazta jaterakoan, garrantzitsuena
|
zer
den ez dago dudarik: zaporea, noski.
|
2007
|
|
alor horretan dauden premiei erantzutea. Ea
|
zer
egiten dugun. Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten:
|
|
Ea zer egiten dugun? Bada enpresekin batera ikertzen dugu
|
zer
egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik.
|
|
Urte berrian bizimodu berria izaten dugu amets. Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure burua zaintzea,
|
zer
kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz.
|
|
Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion. Galdezka ibilita jakin zuten azkenean
|
zer
zen eta haiek ere hasi ziren boilurrak biltzen. Proiektua bertoko ekoizle batzuek jarri dute martxan.
|
|
Batez ere, esnetarako ganadu sektoreari lagundu nahi zitzaion, sektorerik gogorrena baita: ez dago jai-egunik, e.a. Beraz, zerbitzu hau kudeatzea erabaki zen, eta horretarako, beste herrialde batzuetan
|
zer
zeukaten aztertu zen: Suedian, Danimarkan...
|
|
Kontrol horretan oinarritutaa, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta
|
zer
ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
|
|
Kontrol horretan oinarrituta, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta
|
zer
ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
|
|
Kultur momentu oso berezi bat azpimarratzea bezalakoa da. Ea
|
zer
dagoen Idiazabal gazta baten atzean. Bada milaka urteko konpromisoa dago, milaka urteko kultura, paisaiak...
|
|
Hala ere, hasieran, zeure buruari galde egiten diozu: â?. Ardi artean jaioa banaiz,
|
zer
irakatsiko didate orduan teknikari hauek. Baina ikastaroa aurrera joan ahala, eta batez ere bukaera aldean, konturatzen zara ez zenekiela zuk uste bezainbeste, hau da, gauza asko ikasten dira; ardiak gobernatzeko eta ingurunera egokitzeko teknika asko irakasten dizkigute.
|
|
Horrez gain, beste berotegi batzuetan, tomateak, letxuak eta barazkiak, oro har, ekoizten ditu. Haren ustiategira jo dugu aldarrikapenari buruz
|
zer
pentsatzen duen jakiteko; azken finean, interes gehien daukatenak ekoizleak eurak dira...
|
|
Hegaztiak hona ekarri baino lehen,
|
zer
erakutsi nahi duzun pentsatu behar duzu. Hegaztiekahalik eta hobekien egin behar dute erakustaldia.
|
|
Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean,
|
zer
ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
|
|
Guk unibertsitatean egiten dugu lan eta guztionen berri eman nahi diegu geure ikasleei: lurzoruak nola eratzen diren, ikasleen lurraldeetan
|
zer
nolako eraketak dauden... Horrelako gaiak eman nahi ditugu ezagutzera ikasleen artean.
|
|
Gure atunen kalitatea; Eusko Labela nola agertzen den; kalitate bermea
|
zer
den; gure arrantzaleek â?, euskal arrantzaleekâ?, harrapatu dutela...
|
|
Euskal artzaintza Amerikan
|
zer
izan zen pertsona bakarraren bidez azaltzeko asmorik ez daukagu. Aitzitik, gure asmoa izan da artzain batek bere esperientzien lekukotasuna ematea, beragandik hasita Amerikako euskal artzain guztiak omentzeko.
|
|
Orduan, baserriz baserri ibili ginen, galdezka. â?. Zuk
|
zer
barietate dituzu. Zein duzu gogokoena?
|
|
Babarrun Asteak jende aldetik erabateko arrakasta izan zuen. Eta ez da harritzekoa, sustatutako produktua
|
zer
nolako produktua den kontuan hartuta. Eta Tolosan bertan sustatu zen gainera....
|
|
Izan ere, horrelako azoka bat antolatzea oso korapilatsua da. Baina, aldi berean, benetan atsegina da ikustea herri bakoitzak
|
zer
nolako atxikimendua dien bere kulturari eta bere tradizioei.
|
|
Euskaldunok geure tradizioei ematen diegun balioa, aitona amonengandik jaso ditugun kultur adierazpenak eta jaki onen aldeko gure gustu ona kontuan hartuta, nahiko ongi ulertzen da Slow Food mugimendua
|
zer
dela-eta errotu den horren azkar gure herrian.
|
2008
|
|
Sagardoa sendo sustraituta dago gure herrian, baina kanpoko jendeak ez daki oso ondo
|
zer
den. Kalitate handiko produktua denez, egun esportatu ohi dena baino kopuru handiagoetan esporta daiteke, behar bezala sustatuz gero.
|
|
baserria, abereak... Oraindik ez nekien
|
zer
zen hau, baina nire gurasoei betidanik gustatu zaizkie izadia eta nekazaritza... Beraz, hasiera hasieratik lagundu zidaten.
|
|
Bestalde, Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak... diruz laguntzen dizute beti. Aholkatzen zaituzte,
|
zer
jarri behar duzun, nola... Oro har, jende askok lagundu dit.
|
|
Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz
|
zer
edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
|
|
Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo
|
zer
banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
|
|
Ardi latxak ere leku nabarmena izan zuen Arkautin. Ardi latxak ezaugarri ezin hobeak ditu, horretaz ez dago zalantzarik; ikusi besterik ez da egin behar
|
zer
nolako arrakasta lortu duten Idiazabal markako gaztek. Hala ere, gauzak beti hobe daitezke; Ardikiekin elkartean ere badakite hori, horregatik lan ta lan jarraitzen dute.
|
|
ekoizpena, prestakuntza, ikerkuntza, kalitate ikurrak... Gizarteak etorkizunean
|
zer
eskatuko digun aurreikusi behar dugu; eta horretarako, komeni zaiguna baino ez dugu ekoitzi behar.
|
|
Sagardogile bakoitzak bere produktuan sarrarazten dituen aldaerak askotxo badira ere, eta horren ondorioz sagardo ekoizpenak sekretuz josita badaude ere, lortu nahi duten emaitza ondo xinplea da. Irabazleak esan zigun sagardo onak
|
zer
behar duen.
|
|
Hau lan baten emaitza da. Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra
|
zer
zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
|
|
Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta
|
zer
nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
|
|
egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan
|
zer
egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
|
|
Mota guztietako publikoari zuzenduta dago eta guk mahaian berdela edo atuna jateko izan dezagun, arrantzaleek
|
zer
nolako ahalegina egin behar duten denoi ikusaraztea du helburu. Gainera, kostaldeko ibilaldietan zehar, lehorrez nahiz itsasoz, hobeto azaltzen da gure kostaldearen oparotasuna.
|
|
Prestakuntza teorikoa jasotzeaz gain, lan merkatura ere ateratzen dira ikasleak. Eta egunez eguneko lana
|
zer
den ikusten dute.
|
|
Ohiko lanak behin amaituta, zizarra izeneko muztioa eman zuten dastatzen, dagozkion prozesuen ostean sagardo bilakatuko dena. Eta, jakina, uzta berria nolakoa izango den jakiteko
|
zer
hoberik aditu baten iritzia baino?
|
|
Ea
|
zer
nolako aldaketak gertatu diren. Genetikoki, hobekuntza izugarria izan da.
|
|
Bezeroak pozik atera behar du eta pozik itzuli. Bestela, ez dago
|
zer
eginik.
|
|
Ez dakit
|
zer
den esperguratu. Euskaraz, oso hitz normala ez da, gainera.
|
|
Egin dezakegun gauzarik onena arriskuak ekiditea da. Ezbehar bat gertatzen denean, nola jokatu behar dugun jakiteko beharrezkoa da beste herrialde batzuekin eta elikagaien industriekin batera lan egitea,
|
zer
egin behar den jakiteko eta informazio egokia jasotzeko.
|
|
Eragile sozio-ekonomiko ugarirekin, alegia. Azken finean, horiek guztiek badute
|
zer
esanik eskualdearen garapenari buruz.
|
|
Gero, gatz larria bota eta gatzarekin estaltzen dut. Ea gatz honekin
|
zer
lortzen dugun. Gatzak xurgamen handia duenez, haragiaren zukuak xurgatzen ditu, eta behean pelikula mamitzen den bitartean, hau da, koipearen azukreak karamelatzen diren bitartean, haragiaren zukuak hortxe erdian geratzen dira.
|
|
Lehen esan dugun bezala, ehungintzaren kasuan batez ere, udaletan jasotako aktetan, herentzia agirietan, eta abarretan, alkandora berriak edota oraindik ondo zeuden alkandorak erregistratzen ziren, baita puskaturiko alkandorak ere, konpontzeko moduan baldin bazeuden. Ea horrek
|
zer
esan nahi duen. Arropari garai batean balio handia ematen zitzaiola esan nahi du, eta belaunaldiz belaunaldi helarazten zirela.
|
2009
|
|
Kapritxoak dira gehien bat. â?. Ea
|
zer
gertatzen den Bizkaiko haritzak erabilita... â. Jendeak horrelako apetak izaten ditu:
|
|
Sukaldariek ekoizleari
|
zer
landu proposatzen diote. Orain, jatetxeak euren kartak edo menuak aldatzen hasiak dira eta Aroa enpresan jatetxeen premia berriak asetzen ahalegintzen dira.
|
|
Kartan arrainak eta itsaskiak eskaintzen saiatzen naiz; produktu hurbilak, tokiko produktuak alegia. Gainera, nik produktu horiek hobeto ezagut ditzaket; esaterako, Jaimeren baratzera joan naiteke
|
zer
daukan ikustera. Halako konpromiso bat dago.
|
|
Halako konpromiso bat dago. Nik aurten
|
zer
dudan esaten diot eta hark badaki zer ekoitzi behar duen. Bion aldeko konpromisoa da.
|
|
Halako konpromiso bat dago. Nik aurten zer dudan esaten diot eta hark badaki
|
zer
ekoitzi behar duen. Bion aldeko konpromisoa da.
|
|
Mirianek azaldu digu
|
zer
begiratu behar dugun Idiazabal bat nahi badugu.
|
|
Albistegian nazioarteko emakumearen egunaz hitz egingo dugu, eta martxoaren 8a baserriko emakumeek nola bizi duten eta
|
zer
esangura daukan ikusiko dugu. Emakume baserritarrek egiten duten lanak oraindik jarraitzen du merezi duen onirizpenaerdietsi gabe.
|
|
Orduan, gure eskualdearekin lotura bizia zuen zerbait behar genuela pentsatu genuen. Eta
|
zer
hoberik Enkarterriko villano txakurra baizik. Villano txakurra jatorriz hemengoa baita.
|
|
Hamabost urte igaro direla eta jada ez daudela desagertzeko arriskuan. Horra
|
zer
gertatu den. Arrazaren egoera nabarmen hobetu da.
|
|
Honako etiketa hau da; barra kode bat du. Ea
|
zer
esaten digun edo zer informazio daukan. Etiketak zera esaten digu:
|
|
Honako etiketa hau da; barra kode bat du. Ea zer esaten digun edo
|
zer
informazio daukan. Etiketak zera esaten digu:
|
|
Hementxe ikusten dituzuen arrainak ekartzen dizkigute. Jendeari azaltzen diogu
|
zer
arrain mota diren: arrain zuriak diren, arrain urdinak diren, harkaitzetakoarrainak diren edo hondartzako arrainak diren.
|
|
Nazioarteko zientzia aldizkari eta argitalpenekin harremanetan nago; nor naizen eta espazioko proiektu horretan
|
zer
egingo dudan azaltzen diet. Horrez gain, zientzia laborategiak prestatu didan hitzaldia ezagutzera eman behar dut. Bide batez, txakolina bertoko edaria dela eta â?. Arabako Txakolinaâ?
|
|
Une honetan, Duplex zezena eta Duplex zezenaren alaben emaitzak kontuan hartuta, etorkizuneko genetika prestatzen hasi behar dugu. Hau da, abeltzainek eta esne ekoizleek etorkizunean
|
zer
eskatuko diguten igarri behar dugu, eta aurrea hartu. Beti sortzen dira gauza berriak.
|
|
Guk hasierako diagnostikoa egin genuen: isurpen nagusiak non sortzen ziren, e.a. Gero, datuak koantifikatu, sailkatu eta arrazoiak aztertu genituen, hau da, hondakinak
|
zer
zela-eta sortzen ziren aztertu genuen. Orduan, ekoizpenaren hasieran bertan egiten diren isurpenak eta sortzen den kutsadura murrizteko hainbat neurri hartu eta abiarazi genituen.
|
|
Zer dute gure ardiek...? Mundu guztiaren txera, horra
|
zer
daukaten. Mundu guztiak bat egiten du egun honekin.
|
|
Beren lanagatik halako omenaldia jasotzeak
|
zer
nolako ohorea den azaldu ziguten.
|
|
Agian, prozesuaren gauzarik errazena barietate berriak lortzea izan daiteke. Kontsumitzaileek
|
zer
nahi duten eta industriak zer eskatzen duen asmatzea, ordea, zailagoa da.
|
|
Agian, prozesuaren gauzarik errazena barietate berriak lortzea izan daiteke. Kontsumitzaileek zer nahi duten eta industriak
|
zer
eskatzen duen asmatzea, ordea, zailagoa da.
|
|
Beraz, halako zentro bat edukita, gure laboreak nabarmentzeko oso aukera ona dela ohartu gara. Guk Neiker ri esan behar diogu merkatuan
|
zer
patata mota eskatzen den. Ideia hori da.
|
|
Inork ez du patataren merkatua ezagutzen Newco enpresako kideek bezain ondo:
|
zer
behar den eta kontsumitzaileek zer eskatzen duten ederki dakigu eta. Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren.
|
|
Inork ez du patataren merkatua ezagutzen Newco enpresako kideek bezain ondo: zer behar den eta kontsumitzaileek
|
zer
eskatzen duten ederki dakigu eta. Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren.
|
|
Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren. Guk Neiker ri esan behar diogu gaur egun
|
zer
barietate mota behar ditugun. Hor dago gakoa.
|
|
Abeltzainei bihotz eman eta bertoko arraza bati eusten laguntzeaz gain, piriniar arraza jendartean ezagutzera ematea ere helburu garrantzitsua da. Abeltzainok
|
zer
egiten ari garen ikusi behar du jendeak; ikus dezatela piriniarrak zer nolako maila daukan, eta has daitezela haragitarako ekoizten dugun arraza hau hobeto ezagutzen. Azken finean, lurraldeko baserritarrok hemen bertan daukagun ondare handi bat da.
|
|
Abeltzainei bihotz eman eta bertoko arraza bati eusten laguntzeaz gain, piriniar arraza jendartean ezagutzera ematea ere helburu garrantzitsua da. Abeltzainok zer egiten ari garen ikusi behar du jendeak; ikus dezatela piriniarrak
|
zer
nolako maila daukan, eta has daitezela haragitarako ekoizten dugun arraza hau hobeto ezagutzen. Azken finean, lurraldeko baserritarrok hemen bertan daukagun ondare handi bat da.
|
2011
|
|
Hau duela bi urte egindako txertaketa bat da. Mahatsondoa lehortu egin zen, orduan zulotxo bat egin genuen pala txiki batekin eta begira orain
|
zer
ondo dagoen. Garai utziko dugu, gorantz haz dadin, gainerako landareak bezala.
|
|
Hemen harro esan dezakete badakitela sagardoa
|
zer
den. Astigarragako__________________ sagardotegia da.
|
|
Elena Unzueta Bizkaiko Txakolina jatorri izeneko lehendakaria da eta upategien areto honekin
|
zer
helburu lortu nahi diren azaldu digu.
|
|
Esan bezala, lan jardunaldia egunsentia baino lehen hasten da eta baserriko lanak ordu asko eskatzen dizkie. Abere azienda bat aurrera ateratzeak
|
zer
nolako ahalegina eskatzen duen jakinik, Arantxaren alderdi altruista hobeto ezagutzeko hau baino ez dugu esango: beretzat geratzen zaizkion astialdiko ordu apurretan baserriko emakumearen zeregina garatzen eta aldarrikatzen aritzen da, hainbat bilera eta ekimenetan parte hartzen baitu.
|
|
elkartearen barruan daude. Goi sukaldaritza, etxeko sukaldaritza eta jatetxe txikietako sukaldaritzaâ? ¦ hirurak dira euskal gastronomia oparo, zabal eta aberats baten parte, baina ahaztu gabe
|
zer
dagoen sukaldaritza horren oinarrian: lehen sektorea bizirik iraunarazten duten baserritar eta arrantzaleek ekoitzitako produktuak, alegia.
|
|
kalitate irizpide zorrotzak, baserritarren aldeko lana, ingurumenarekiko errespetua etaâ? ¦ mendez mende zaindutako paisaia. Horra
|
zer
dagoen K hizkia daramaten produktu labeldunen atzean.
|
|
Mahasti guztiak gureak dira; hori abantaila handia da mahatsa aukeratzeko orduan. Mahastiak gureak direnez eta kanpoko mahatsik bat ere erosten ez dugunez, badakigu mahasti bakoitzean
|
zer
dagoen, zertarako aukeratuko dugun eta upategian zer ardo mota egingo dugun. Mahatsaren %80 edo 85 tenpranilloa da, %5 edo 10 viura, eta gainerakoa grazianoa eta garnatxa, gutxienekoa hemen.
|
|
Mahasti guztiak gureak dira; hori abantaila handia da mahatsa aukeratzeko orduan. Mahastiak gureak direnez eta kanpoko mahatsik bat ere erosten ez dugunez, badakigu mahasti bakoitzean zer dagoen, zertarako aukeratuko dugun eta upategian
|
zer
ardo mota egingo dugun. Mahatsaren %80 edo 85 tenpranilloa da, %5 edo 10 viura, eta gainerakoa grazianoa eta garnatxa, gutxienekoa hemen.
|
|
Kopuru aldetik
|
zer
datorren igartzen hasia da. Hemen ikusten den bezala, mahats aleak ateratzen hasi dira-eta.
|