Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 97

2005
‎Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
‎Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â. Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman.
‎Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
‎Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman. Ez dugu aztertu nahi zer egiten den gaizki, baizik zer egin daitekeen hobeto.
2006
‎Euskadin sukaldaritza berriaren mugimendua sortu zenean, jendea beldurrez zegoen, ziur jakiterik ez baitzegoen aurrerago zer nolako mugimendua iritsiko zen. Baina orduko emaitzak ikusten hasiak gara.
‎Eskuarki, goiko eta tarteko mendi zelaietan ibiltzen da. Beraz, baliagai guztiak oso ongi aprobetxatzen ditu; zer esanik ez, zuhainak eskasak direnean. Larru beltzarana du.
‎izen berezia da, baina izen arrunt batetik datorrena. Gainera, izen arrunt hori erabat deskriptiboa da, alegia, dena delako toki/ erakunde/ talde/ enpresa hori zer den azaltzen du. Beraz, azken ahori artikulutzat jo behar da.
‎Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak zer nolako garrantzia daukan.
‎Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka. Bakarrik egotea zer den jakiteko, hortik pasatu beharra dago.
‎2005 urteko txakolinaren uzta zer dela-eta izan den horren bikaina ulertzeko, hiru arrazoi ekarri behar ditugu gogora: Bizkaiko ardogileek egindako lan ona, upategietan bultzatutako hobekuntza teknologikoak eta mahastien aldeko eguraldia.
‎Gure asmoa nobedadeak zertan diren azaltzea da. Hau da, aurten kirol arrantzak zer eskaintzen duen azaldu nahi dugu: arauak, arrantza motak...
‎Zaintzaileek hegazti harrapariak zer nolako arduraz zaintzen zituzten agerian geratu zen eta mundu guztiak ahal izan zituen hegaztiak hurbiletik ikusi.
‎Ehiztariek behar duten bermea, jarraipena, presentzia ziurtatu nahi dira. Euskal ehiztaria bizitzan eta mendian benetako eredua da; ehiztariak badaki izerdi patsetan ibiltzea zer den, txakurra beti aurrean edukita. Guk ehiztariak bide moderatu batean zehar gidatu nahi ditugu; errespetuz jokatu behar dute beti.
‎Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da, zer jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
‎txakolin lehiaketa. Guk, geure aldetik, dastatzaileen lana ikusita, zer besterik esan dezakegu, geure miresmena adierazteaz aparte. Oso jende aditua dela ez dago dudarik, ez horixe.
‎Azkenean, gogor eztabaidatu ondoren, saria Jose Antonio Torreri ematea erabaki zuten. Larrabetzuko ekoizle honek lehendik bazekien sariak irabaztea zer zen. Denboraldi osoan lan gogorra eskatzen duen jarduera izanik, ongi merezitako saria izan zen, zalantzarik gabe.
‎Gaur egun, sektorearen prezio beherakada %40koa da. Beste edozein sektoretan gertatu izan balitz, auskalo zer gertatuko zen. Egoera bideratzeko harremanetan jarri gara Eusko Jaurlaritzako administrazioarekin eta Foru Aldundiekin.
‎Hau da, interesatzen zaizkigun ezaugarriak lortzeko, irakiten hasitako mahatsekin hasten gara lan egiten. Orduan, taninoak, kolorea eta gainerako ezaugarriak finkatu baino lehen, zer ardo mota nahi dugun izan behar da kontuan: ardo gazteak edo ardo onduak izango diren, e.a.
‎Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu. Gero, analitika bat egingo diogu eta ikusiko dugu zer nolako graduazioa, azidotasuna eta pH-a dauzkan.
‎Dena den, horrek berdin dio. Ea zer den onena. Bada goian sortzen den orea apurtzea.
‎Merkatu honetan zer jarduera egiten diren azalduko dizuegu. Gaur, hamaika mila abelburu sartu dira.
‎Idiazabal markako gazta, noski. Eta Gipuzkoa, zer
‎Dena den, alderdi guztiek ez dute garrantzi bera, nahiz eta denak kontuan hartzekoak izan. Gazta jaterakoan, garrantzitsuena zer den ez dago dudarik: zaporea, noski.
2007
‎alor horretan dauden premiei erantzutea. Ea zer egiten dugun. Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten:
‎Ea zer egiten dugun? Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik.
‎Urte berrian bizimodu berria izaten dugu amets. Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure burua zaintzea, zer kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz.
‎Baina deigarri gertatzen zitzaien biltzen zutena, oso usain berezia baitzerion. Galdezka ibilita jakin zuten azkenean zer zen eta haiek ere hasi ziren boilurrak biltzen. Proiektua bertoko ekoizle batzuek jarri dute martxan.
‎Batez ere, esnetarako ganadu sektoreari lagundu nahi zitzaion, sektorerik gogorrena baita: ez dago jai-egunik, e.a. Beraz, zerbitzu hau kudeatzea erabaki zen, eta horretarako, beste herrialde batzuetan zer zeukaten aztertu zen: Suedian, Danimarkan...
‎Kontrol horretan oinarritutaa, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta zer ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
‎Kontrol horretan oinarrituta, mahatsa hainbat kategoriatan banatzen dute. Mahats bilketa hurbil denean, kategoria bakoitzeko mahats kantitatearen gaineko kalkulua egiten dute; haietako bakoitzarekin zein bilketa mota egingo den eta zer ardo motak egiteko erabiliko diren aurretik pentsaturik daukate. Abuztuaren bukaerarako edota irailaren hasierarako, lursail guztiak daude erregistraturik eta batetik hamarrera arte puntuaturik.
‎Kultur momentu oso berezi bat azpimarratzea bezalakoa da. Ea zer dagoen Idiazabal gazta baten atzean. Bada milaka urteko konpromisoa dago, milaka urteko kultura, paisaiak...
‎Hala ere, hasieran, zeure buruari galde egiten diozu: â?. Ardi artean jaioa banaiz, zer irakatsiko didate orduan teknikari hauek. Baina ikastaroa aurrera joan ahala, eta batez ere bukaera aldean, konturatzen zara ez zenekiela zuk uste bezainbeste, hau da, gauza asko ikasten dira; ardiak gobernatzeko eta ingurunera egokitzeko teknika asko irakasten dizkigute.
‎Horrez gain, beste berotegi batzuetan, tomateak, letxuak eta barazkiak, oro har, ekoizten ditu. Haren ustiategira jo dugu aldarrikapenari buruz zer pentsatzen duen jakiteko; azken finean, interes gehien daukatenak ekoizleak eurak dira...
‎Hegaztiak hona ekarri baino lehen, zer erakutsi nahi duzun pentsatu behar duzu. Hegaztiekahalik eta hobekien egin behar dute erakustaldia.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Guk unibertsitatean egiten dugu lan eta guztionen berri eman nahi diegu geure ikasleei: lurzoruak nola eratzen diren, ikasleen lurraldeetan zer nolako eraketak dauden... Horrelako gaiak eman nahi ditugu ezagutzera ikasleen artean.
‎Gure atunen kalitatea; Eusko Labela nola agertzen den; kalitate bermea zer den; gure arrantzaleek â?, euskal arrantzaleekâ?, harrapatu dutela...
‎Euskal artzaintza Amerikan zer izan zen pertsona bakarraren bidez azaltzeko asmorik ez daukagu. Aitzitik, gure asmoa izan da artzain batek bere esperientzien lekukotasuna ematea, beragandik hasita Amerikako euskal artzain guztiak omentzeko.
‎Orduan, baserriz baserri ibili ginen, galdezka. â?. Zuk zer barietate dituzu. Zein duzu gogokoena?
‎Babarrun Asteak jende aldetik erabateko arrakasta izan zuen. Eta ez da harritzekoa, sustatutako produktua zer nolako produktua den kontuan hartuta. Eta Tolosan bertan sustatu zen gainera....
‎Izan ere, horrelako azoka bat antolatzea oso korapilatsua da. Baina, aldi berean, benetan atsegina da ikustea herri bakoitzak zer nolako atxikimendua dien bere kulturari eta bere tradizioei.
‎Euskaldunok geure tradizioei ematen diegun balioa, aitona amonengandik jaso ditugun kultur adierazpenak eta jaki onen aldeko gure gustu ona kontuan hartuta, nahiko ongi ulertzen da Slow Food mugimendua zer dela-eta errotu den horren azkar gure herrian.
2008
‎Sagardoa sendo sustraituta dago gure herrian, baina kanpoko jendeak ez daki oso ondo zer den. Kalitate handiko produktua denez, egun esportatu ohi dena baino kopuru handiagoetan esporta daiteke, behar bezala sustatuz gero.
‎baserria, abereak... Oraindik ez nekien zer zen hau, baina nire gurasoei betidanik gustatu zaizkie izadia eta nekazaritza... Beraz, hasiera hasieratik lagundu zidaten.
‎Bestalde, Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak... diruz laguntzen dizute beti. Aholkatzen zaituzte, zer jarri behar duzun, nola... Oro har, jende askok lagundu dit.
‎Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
‎Baina orain ohartzen naiz denetik jakitea primeran etorri zaidala. Baratzeei buruz zer edo zer banekien, ideia bat edo beste banuen. Nafarroako osaba batek baratze bat zeukalako eta txikitan hara joaten ginen eta batetik bestera ibiltzen ginen, baratzean.
‎Ardi latxak ere leku nabarmena izan zuen Arkautin. Ardi latxak ezaugarri ezin hobeak ditu, horretaz ez dago zalantzarik; ikusi besterik ez da egin behar zer nolako arrakasta lortu duten Idiazabal markako gaztek. Hala ere, gauzak beti hobe daitezke; Ardikiekin elkartean ere badakite hori, horregatik lan ta lan jarraitzen dute.
‎ekoizpena, prestakuntza, ikerkuntza, kalitate ikurrak... Gizarteak etorkizunean zer eskatuko digun aurreikusi behar dugu; eta horretarako, komeni zaiguna baino ez dugu ekoitzi behar.
‎Sagardogile bakoitzak bere produktuan sarrarazten dituen aldaerak askotxo badira ere, eta horren ondorioz sagardo ekoizpenak sekretuz josita badaude ere, lortu nahi duten emaitza ondo xinplea da. Irabazleak esan zigun sagardo onak zer behar duen.
‎Hau lan baten emaitza da. Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
‎Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
‎egiten, lehen sektoreari eskainitako saioa alegia, eta denbora luze horretan behin ere ez diozue utzi publiko zabalari gure berri emateari: Arabako Errioxan zer egiten dugun, gure upategiak eta gure ardoak zeintzuk diren, gure ohiturak eta gure ardoen markak ezagutzera ematen, e.a., nekaezin beti. Hemen egiten den guztiaren berri jaso eta eman.
‎Mota guztietako publikoari zuzenduta dago eta guk mahaian berdela edo atuna jateko izan dezagun, arrantzaleek zer nolako ahalegina egin behar duten denoi ikusaraztea du helburu. Gainera, kostaldeko ibilaldietan zehar, lehorrez nahiz itsasoz, hobeto azaltzen da gure kostaldearen oparotasuna.
‎Prestakuntza teorikoa jasotzeaz gain, lan merkatura ere ateratzen dira ikasleak. Eta egunez eguneko lana zer den ikusten dute.
‎Ohiko lanak behin amaituta, zizarra izeneko muztioa eman zuten dastatzen, dagozkion prozesuen ostean sagardo bilakatuko dena. Eta, jakina, uzta berria nolakoa izango den jakiteko zer hoberik aditu baten iritzia baino?
‎Ea zer nolako aldaketak gertatu diren. Genetikoki, hobekuntza izugarria izan da.
‎Bezeroak pozik atera behar du eta pozik itzuli. Bestela, ez dago zer eginik.
‎Ez dakit zer den esperguratu. Euskaraz, oso hitz normala ez da, gainera.
‎Egin dezakegun gauzarik onena arriskuak ekiditea da. Ezbehar bat gertatzen denean, nola jokatu behar dugun jakiteko beharrezkoa da beste herrialde batzuekin eta elikagaien industriekin batera lan egitea, zer egin behar den jakiteko eta informazio egokia jasotzeko.
‎Eragile sozio-ekonomiko ugarirekin, alegia. Azken finean, horiek guztiek badute zer esanik eskualdearen garapenari buruz.
‎Gero, gatz larria bota eta gatzarekin estaltzen dut. Ea gatz honekin zer lortzen dugun. Gatzak xurgamen handia duenez, haragiaren zukuak xurgatzen ditu, eta behean pelikula mamitzen den bitartean, hau da, koipearen azukreak karamelatzen diren bitartean, haragiaren zukuak hortxe erdian geratzen dira.
‎Lehen esan dugun bezala, ehungintzaren kasuan batez ere, udaletan jasotako aktetan, herentzia agirietan, eta abarretan, alkandora berriak edota oraindik ondo zeuden alkandorak erregistratzen ziren, baita puskaturiko alkandorak ere, konpontzeko moduan baldin bazeuden. Ea horrek zer esan nahi duen. Arropari garai batean balio handia ematen zitzaiola esan nahi du, eta belaunaldiz belaunaldi helarazten zirela.
2009
‎Kapritxoak dira gehien bat. â?. Ea zer gertatzen den Bizkaiko haritzak erabilita... â. Jendeak horrelako apetak izaten ditu:
‎Sukaldariek ekoizleari zer landu proposatzen diote. Orain, jatetxeak euren kartak edo menuak aldatzen hasiak dira eta Aroa enpresan jatetxeen premia berriak asetzen ahalegintzen dira.
‎Kartan arrainak eta itsaskiak eskaintzen saiatzen naiz; produktu hurbilak, tokiko produktuak alegia. Gainera, nik produktu horiek hobeto ezagut ditzaket; esaterako, Jaimeren baratzera joan naiteke zer daukan ikustera. Halako konpromiso bat dago.
‎Halako konpromiso bat dago. Nik aurten zer dudan esaten diot eta hark badaki zer ekoitzi behar duen. Bion aldeko konpromisoa da.
‎Halako konpromiso bat dago. Nik aurten zer dudan esaten diot eta hark badaki zer ekoitzi behar duen. Bion aldeko konpromisoa da.
‎Mirianek azaldu digu zer begiratu behar dugun Idiazabal bat nahi badugu.
‎Albistegian nazioarteko emakumearen egunaz hitz egingo dugu, eta martxoaren 8a baserriko emakumeek nola bizi duten eta zer esangura daukan ikusiko dugu. Emakume baserritarrek egiten duten lanak oraindik jarraitzen du merezi duen onirizpenaerdietsi gabe.
‎Orduan, gure eskualdearekin lotura bizia zuen zerbait behar genuela pentsatu genuen. Eta zer hoberik Enkarterriko villano txakurra baizik. Villano txakurra jatorriz hemengoa baita.
‎Hamabost urte igaro direla eta jada ez daudela desagertzeko arriskuan. Horra zer gertatu den. Arrazaren egoera nabarmen hobetu da.
‎Honako etiketa hau da; barra kode bat du. Ea zer esaten digun edo zer informazio daukan. Etiketak zera esaten digu:
‎Honako etiketa hau da; barra kode bat du. Ea zer esaten digun edo zer informazio daukan. Etiketak zera esaten digu:
‎Hementxe ikusten dituzuen arrainak ekartzen dizkigute. Jendeari azaltzen diogu zer arrain mota diren: arrain zuriak diren, arrain urdinak diren, harkaitzetakoarrainak diren edo hondartzako arrainak diren.
‎Nazioarteko zientzia aldizkari eta argitalpenekin harremanetan nago; nor naizen eta espazioko proiektu horretan zer egingo dudan azaltzen diet. Horrez gain, zientzia laborategiak prestatu didan hitzaldia ezagutzera eman behar dut. Bide batez, txakolina bertoko edaria dela eta â?. Arabako Txakolinaâ?
‎Une honetan, Duplex zezena eta Duplex zezenaren alaben emaitzak kontuan hartuta, etorkizuneko genetika prestatzen hasi behar dugu. Hau da, abeltzainek eta esne ekoizleek etorkizunean zer eskatuko diguten igarri behar dugu, eta aurrea hartu. Beti sortzen dira gauza berriak.
‎Guk hasierako diagnostikoa egin genuen: isurpen nagusiak non sortzen ziren, e.a. Gero, datuak koantifikatu, sailkatu eta arrazoiak aztertu genituen, hau da, hondakinak zer zela-eta sortzen ziren aztertu genuen. Orduan, ekoizpenaren hasieran bertan egiten diren isurpenak eta sortzen den kutsadura murrizteko hainbat neurri hartu eta abiarazi genituen.
‎Zer dute gure ardiek...? Mundu guztiaren txera, horra zer daukaten. Mundu guztiak bat egiten du egun honekin.
‎Beren lanagatik halako omenaldia jasotzeak zer nolako ohorea den azaldu ziguten.
‎Agian, prozesuaren gauzarik errazena barietate berriak lortzea izan daiteke. Kontsumitzaileek zer nahi duten eta industriak zer eskatzen duen asmatzea, ordea, zailagoa da.
‎Agian, prozesuaren gauzarik errazena barietate berriak lortzea izan daiteke. Kontsumitzaileek zer nahi duten eta industriak zer eskatzen duen asmatzea, ordea, zailagoa da.
‎Beraz, halako zentro bat edukita, gure laboreak nabarmentzeko oso aukera ona dela ohartu gara. Guk Neiker ri esan behar diogu merkatuan zer patata mota eskatzen den. Ideia hori da.
‎Inork ez du patataren merkatua ezagutzen Newco enpresako kideek bezain ondo: zer behar den eta kontsumitzaileek zer eskatzen duten ederki dakigu eta. Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren.
‎Inork ez du patataren merkatua ezagutzen Newco enpresako kideek bezain ondo: zer behar den eta kontsumitzaileek zer eskatzen duten ederki dakigu eta. Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren.
‎Berdin dio kontsumo freskoan (hau da, etxean) edo industria prozesuetan erabiliko den, txipak edo barratxoak egingo diren. Guk Neiker ri esan behar diogu gaur egun zer barietate mota behar ditugun. Hor dago gakoa.
‎Abeltzainei bihotz eman eta bertoko arraza bati eusten laguntzeaz gain, piriniar arraza jendartean ezagutzera ematea ere helburu garrantzitsua da. Abeltzainok zer egiten ari garen ikusi behar du jendeak; ikus dezatela piriniarrak zer nolako maila daukan, eta has daitezela haragitarako ekoizten dugun arraza hau hobeto ezagutzen. Azken finean, lurraldeko baserritarrok hemen bertan daukagun ondare handi bat da.
‎Abeltzainei bihotz eman eta bertoko arraza bati eusten laguntzeaz gain, piriniar arraza jendartean ezagutzera ematea ere helburu garrantzitsua da. Abeltzainok zer egiten ari garen ikusi behar du jendeak; ikus dezatela piriniarrak zer nolako maila daukan, eta has daitezela haragitarako ekoizten dugun arraza hau hobeto ezagutzen. Azken finean, lurraldeko baserritarrok hemen bertan daukagun ondare handi bat da.
2011
‎Hau duela bi urte egindako txertaketa bat da. Mahatsondoa lehortu egin zen, orduan zulotxo bat egin genuen pala txiki batekin eta begira orain zer ondo dagoen. Garai utziko dugu, gorantz haz dadin, gainerako landareak bezala.
‎Hemen harro esan dezakete badakitela sagardoa zer den. Astigarragako__________________ sagardotegia da.
‎Elena Unzueta Bizkaiko Txakolina jatorri izeneko lehendakaria da eta upategien areto honekin zer helburu lortu nahi diren azaldu digu.
‎Esan bezala, lan jardunaldia egunsentia baino lehen hasten da eta baserriko lanak ordu asko eskatzen dizkie. Abere azienda bat aurrera ateratzeak zer nolako ahalegina eskatzen duen jakinik, Arantxaren alderdi altruista hobeto ezagutzeko hau baino ez dugu esango: beretzat geratzen zaizkion astialdiko ordu apurretan baserriko emakumearen zeregina garatzen eta aldarrikatzen aritzen da, hainbat bilera eta ekimenetan parte hartzen baitu.
‎elkartearen barruan daude. Goi sukaldaritza, etxeko sukaldaritza eta jatetxe txikietako sukaldaritzaâ? ¦ hirurak dira euskal gastronomia oparo, zabal eta aberats baten parte, baina ahaztu gabe zer dagoen sukaldaritza horren oinarrian: lehen sektorea bizirik iraunarazten duten baserritar eta arrantzaleek ekoitzitako produktuak, alegia.
‎kalitate irizpide zorrotzak, baserritarren aldeko lana, ingurumenarekiko errespetua etaâ? ¦ mendez mende zaindutako paisaia. Horra zer dagoen K hizkia daramaten produktu labeldunen atzean.
‎Mahasti guztiak gureak dira; hori abantaila handia da mahatsa aukeratzeko orduan. Mahastiak gureak direnez eta kanpoko mahatsik bat ere erosten ez dugunez, badakigu mahasti bakoitzean zer dagoen, zertarako aukeratuko dugun eta upategian zer ardo mota egingo dugun. Mahatsaren %80 edo 85 tenpranilloa da, %5 edo 10 viura, eta gainerakoa grazianoa eta garnatxa, gutxienekoa hemen.
‎Mahasti guztiak gureak dira; hori abantaila handia da mahatsa aukeratzeko orduan. Mahastiak gureak direnez eta kanpoko mahatsik bat ere erosten ez dugunez, badakigu mahasti bakoitzean zer dagoen, zertarako aukeratuko dugun eta upategian zer ardo mota egingo dugun. Mahatsaren %80 edo 85 tenpranilloa da, %5 edo 10 viura, eta gainerakoa grazianoa eta garnatxa, gutxienekoa hemen.
‎Kopuru aldetik zer datorren igartzen hasia da. Hemen ikusten den bezala, mahats aleak ateratzen hasi dira-eta.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
zer nolako 14 (0,09)
zer egin 11 (0,07)
zer ardo 4 (0,03)
zer egon 4 (0,03)
zer esan 4 (0,03)
zer eskatu 4 (0,03)
zer eduki 3 (0,02)
zer gertatu 3 (0,02)
zer barietate 2 (0,01)
zer behar 2 (0,01)
zer ekoitzi 2 (0,01)
zer hobe 2 (0,01)
zer arrain 1 (0,01)
zer begiratu 1 (0,01)
zer besterik 1 (0,01)
zer erakutsi 1 (0,01)
zer esangura 1 (0,01)
zer eskaini 1 (0,01)
zer etorri 1 (0,01)
zer helburu 1 (0,01)
zer informazio 1 (0,01)
zer irakatsi 1 (0,01)
zer jakin 1 (0,01)
zer jan 1 (0,01)
zer jarduera 1 (0,01)
zer jarri 1 (0,01)
zer kontsumitu 1 (0,01)
zer landu 1 (0,01)
zer lortu 1 (0,01)
zer nahi 1 (0,01)
zer ondo 1 (0,01)
zer patata 1 (0,01)
zer pentsatu 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia