2005
|
|
Ikastetxe integralak dira,
|
hau
da, bilatzen dituzten helburuak prestakuntzaz baino askoz harantzago doaz.
|
|
1) Idiazabal jatorri izenaren I. Gazta Lehiaketa da
|
hau
. Ruperto Casanuevaren omenez egin dugu eta alde batetik, Ruperto Casanueva omentzea du helburu, bizitza osoa artzaintzari eta gaztagintzari eskaini eta gero, iaz hil baitzen.
|
|
Izarrako â?. Euskal Artzainaâ? kooperatiba sortu zuen eta omenaldi
|
hau
antolatu dugu haren omenez. Bestalde, Araban bi gazta lehiaketa garrantzitsu izan nahi ditugu, bata Aguraingoa eta bestea hau, Amurriokoa.
|
|
Gaztenek programa. Programa
|
hau
eskoletatik eta Mendikoitik bultzatzen da eta kontuan hartzeko moduko erronka da, gure katearen azken begia da eta. Gure jarduera prestakuntzari loturik dago baina gure helburua biharko profesionalak ziurtatzea da, eta Gaztenek programak helburua betetzen lagunduko digu.
|
|
Belaunaldien arteko errelebuaz ari naiz. Eta berriro diot, programa
|
hau
ez zaie soil soilik gure ikasleei eskaintzen, mundu guztiari baizik. Laguntza behar duten gazteek gugana jotzen dute eta ustiategiak martxan jartzen edota hobetzen laguntzen diegu.
|
|
Hasiera batean, gutxik uste zuten ekimen
|
hau
horraino iritsiko zenik. Artzainen mundu biltzarrak artzaintza maite zuten gizon emakume batzuen utopia zirudien.
|
|
Izan ere, hango lurra nahiko malkartsua da. Metodo
|
hau
guantxeek asmatu zuten, Kanarietako jatorrizko biztanleek.
|
|
Bertoko abereen artean, ardi latxa eta ardi txakurra ospe handikoak dira. Biek izan zuten leku berezia igandeko ekitaldietan, nazioarteko ardi txakurren lehiaketa antolatu baitzuten (lehiaketa
|
hau
Europako lehiaketatzat jotzen da). Igandeko lehiaketa oso berezia izan zen, 50 urte bete baitziren antolatzen hasi zenetik.
|
|
Bai, telefonorik ez zegoen garaitik erabiltzen dugu
|
hau
. Ez zegoen ezer.
|
|
elkarteari oparitutako plaka. Bertoko txerriarekin egiten ari diren lanak argi eta garbi zehaztuta daude eta horregatik eman diote plaka
|
hau
. Txerriok kalitate handiko produktuak ematen dituzte eta naturaren erdian bizi dira.
|
|
Guk Suitzan ere produktu asko dauzkagu, baina beharbada ez dakigu produktu horiek hain ondo baloratzen. Guretzat, garrantzi handiko herrialdea da
|
hau
, batez ere jatorri izenengatik. Produktu horietan oso interesatuta gaude.
|
|
Gure herriko agintariek ere ez zuten egun handi
|
hau
galdu nahi izan. â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦ azokan ibili ziren eta batek baino gehiagok ezin izan zion eutsi zerbait erosteko tentazioari.
|
|
Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era
|
hau
ezin hobea da Euskal Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
|
|
Artzaintza aspaldiko jarduera da Euskal Herrian, neolitikoaz geroztik egiten baita gure mendietan,
|
hau
da, 6.000 urteko tradizioa du.
|
|
Sollube mendiaren hegalean, Bermeotik zintzilik bezala, beste ustiategi eder bat topatu dugu. Bost adiskidek kudeatzen dute ustiategi
|
hau
; bostak ederki jabetu dira nekazaritza ekologikoaren garrantziaz.
|
|
Abeltzainek ahalegin handia egiten dute abereak â?, heztekoâ?. Ez dakit ohartu zareten baina abere hauek badakite â?, ibiltzenâ?,
|
hau
da, â?, ringâ, ean animaliak dotoreziaz paseatzen dira, mantso mantso. Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte.
|
|
Produktu ekologikoa txartel batekin identifikatzen da edo ziurtatzen da. Kontseilu arautzaileak ematen du txartela,
|
hau
da, Eusko Jaurlaritzako elikagaigintzako industria eta politikarako zuzendaritzak ematen du aipaturiko txartela. Ekoizleak Europako araudia betetzen duela ziurtatzen da horrela, nekazaritza eta ekoizpen ekologikoak txartel horren bidez arauturik baitaude.
|
|
Hemen ekoizten den guztia ekologikoa da. Orain konbertsio prozesuan nago,
|
hau
da, urtarrilera arte ez dut beteko bi urteko kontsertsio prozesua, lursailak eta abar. Baina den dena egiten da berdin berdin:
|
|
Batez ere, bi helburu bilatzen ditu: artzain gaztaren kalitatea hobetzea eta produktu tradizional
|
hau
ezagutzera ematea.
|
|
Historiaurreko antza duen animalia
|
hau
emua duzue. Dromaidoen familiakoa da eta, ostrukaren ostean, munduko hegaztirik handiena da.
|
|
Ni auzo honetakoa naiz. Duela hamar urte, baserri
|
hau
erosi eta hona etorri nintzen bizitzera. Lurrak aprobetxatu nahi nituen, baina ez modu tradizionalean.
|
|
Emuaren alderik onena honako
|
hau
da. Okelarik onena hemen dago.
|
|
da. Lehen esan dudan bezala, lepagorriaren antzekoa da,
|
hau
da, gandorra ondo egina dago, sei â?, hortzâ, antzeko ditu, lepoa gorri gorria da baina lumarik gabe; gorputza ere gorria da; hegaletan luma beltz bat edo beste agerten da, buztana erabat beltza daâ? ¦ Honetan hobeto ikus daiteke, ezta?
|
|
Desagertzeko arriskuan dauden bi barietate horietako bat da. Hemengo
|
hau
bezalakoak oso jende gutxik hazten ditu.
|
|
Artoa, gari piska batâ? ¦ Hori da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie,
|
hau
da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra horretara igotzen baitira lo egiteko. Eta habia batzuk ere behar dira, emeek arrautzak jar ditzaten.
|
|
Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena. Ezaugarri nagusia lortzea ez da erraza,
|
hau
da, tonu eta ezaugarri orokor horiez gain, moko azpian ez du lepamagalik izan behar, eta mokoaren puntak beltza izan behar du. Hori da ezaugarri nagusia.
|
|
urtealdiko azken kanpainari buruzko datuek adierazten dutenez, label txartela lortzeko aurkeztutako arkumeen gorakada %7koa izan da,
|
hau
da, 39.563 izatetik 42.272 izatera igaro da: Euskadin hazitako eta hildako arkume guztien %45, alegia.
|
|
Beraz, hiru letxua barietate landuko ditugu, horietxetik lortuko ditugu produkturik itxurosoenak. Lantzen errazak izan behar dira,
|
hau
da, kanpoko jendea ez dugu erabili behar uzta biltzeko edoâ? ¦ Horrela, prozesua azkarragoa da eta.
|
|
Horixe zen ohitura. Beraz, bi erreferentzia izango genituen, bata azokarena eta bigarrena mahaiarena,
|
hau
ere Ordizian egongo baitzen.
|
|
Edari ekologikoak zertan diren ikusiko dugu. Oro har nekazaritza ekologikoarekin gertatzen den bezala, ekoizteko filosofia
|
hau
indar handiz ari da zabaltzen.
|
|
Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da,
|
hau
da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
|
|
Beti kritikatuko dute: zergatik
|
hau
eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko.
|
|
Eta balantzea ixten dugunean, azkeneko emaitzak aurreko urteetakoak bezalakoak izango dira, nire ustez. Egia esan, bezero zintzoak baditugu, nolabait esateko,
|
hau
da, bisitari multzo bat lortu dugu, urtero urtero etortzen dira eskulangileak ikustera, nobedadeak ezagutzera, hitz egitera, ondo pasatzera eta atarian talo bat edo beste jatera.
|
|
komunikabideak, esaterako; eta horien artean zuen saioa, izugarri eskertzen baitizuegu 10 urteotan eman diguzuen babesa. Ez dago hitzik
|
hau
azaltzeko. Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure herriko eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue.
|
2006
|
|
Albistegian Astigarragara joko dugu, eta sagardo berriaren aurkezpen ekitaldia partekatuko dugu ekoizleekin. Datorren astean zabalduko dizuegu albiste
|
hau
.
|
|
Gipuzkoan jarraituz, Aiako Harria aurkeztuko dizuegu. Edertasun paregabeko leku
|
hau
zaintzeko, â?. Life Proiektuaâ, jarri dute martxan.
|
|
Eman dizkiguten osagaiak erabili ditugu eta urteko sasoia ere piska bat kontuan izan dugu, Gabonetako ajeak atzean uzten hasi gara eta. Beraz, turroia, hur likore glassé a, eta gaztaina izozkiaâ? ¦ Urteko sasoi honetan bakar bakarrik lortzen da gaztaina mota
|
hau
.
|
|
Aurreko asteartean, San Anton egunean, txakolin berriaren aurkezpena izan zen Getarian. Datorren astean zabalduko dizuegu informazio
|
hau
. Eguneko ekitaldirik esanguratsunean, â? ¦â? ¦â? ¦ri eman zioten aurtengo â?. Mahasti Jaunaâ?.
|
|
Bestalde, eta informazio
|
hau
ere datorren astean zabalduko dizuegu, â?. Akorriaâ, ardi gaztaren kooperatiba berria aurkeztuko dizuegu.
|
|
ardi gaztaren kooperatiba berria aurkeztuko dizuegu. Hamazazpi abeltzain dira kooperatiba
|
hau
martxan jarri dutenak. Muskildin dago, Zuberoan, eta Mendikoik ere parte hartu du proiektuan, Ipar eta Hego Euskal Herriko ardi sektoreen artean dagoen lotura areago estutzeko asmoz.
|
|
Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko. Aurtengo kanpainan 12 milioi litro sagardo ekoitzi dira Astigarragan,
|
hau
da, gure herrian ekoizten den sagardo ekoizpenaren erdiaâ? ¦
|
|
Esango dizut nortzuk garen. Emakume talde bat gara, eta gogo handiz eta seriotasun handiz lan egiteaz gain, telemarketing hurbila egiten dugu,
|
hau
da, plataforma handietan, dei zentro erraldoietan, ba 300 edo 400 mahai daude bakoitza bere sistema informatikoarekin, eta hor jende pilo bat dago mezuak hona eta hara bidaltzen, modu bereizgabean. Guk, ordea, telemarketing mota zuzenagoa egiten dugu; gutako bat harremanetan jartzen da balizko bezeroarekin eta bien arteko harreman pertsonala sortzen da.
|
|
Hau egiten dugun bigarren urtea da. Duela bi urte ere egin genuen eta aurten berriro antolatu dugu
|
hau
. Gregorio Almendiz elkarte bateko sukaldaria izan zen, Itxaropena Elkartekoa hain zuzen.
|
|
Baina, zoritxarrez, iaz hil zitzaigun. Beraz, guk omenaldi txiki
|
hau
egin diogu, merezi zuen eta.
|
|
Udala eta hainbat elkarte egun beraz baliatu ziren Gregorio Auzmendi omentzeko. Ordiziako ekimen gastronomikoen prestu
|
hau
iaz hil baitzen.
|
|
Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi
|
hau
herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek: esne arkume labelduna.
|
|
Enpresa handi batentzat egiten nuen lan eta dei zentroa koordinatzeaz eta ikuskatzeaz arduratzen nintzen. Geroâ? ¦ urte luzez izan nuen amets
|
hau
. Gauzak nire erara egin nahi nituen, nolabait esateko.
|
|
Erdi Aroko hiribildu eder
|
hau
, Arabako iparraldean, 1272an sortu zen eta 1984az geroztik interes handiko museo etnografikoa dauka. Eraikin historiko hau aukeratu zuten, beraz, 2005 urteko uztaren aldeko brindisa egiteko.
|
|
Erdi Aroko hiribildu eder hau, Arabako iparraldean, 1272an sortu zen eta 1984az geroztik interes handiko museo etnografikoa dauka. Eraikin historiko
|
hau
aukeratu zuten, beraz, 2005 urteko uztaren aldeko brindisa egiteko. Eguneko Amabitxia aski ezaguna dugu denok:
|
|
Gaur egun, Araban hiru upategik ekoizten dute txakolina. Eta Arabako Txakolina Jatorri Izenaren arduradunek adierazi digutenez, datorren urterako bost upategi izango dira edari
|
hau
ekoitziko dutenak. Hala espero dute behintzat.
|
|
Ardo azoka
|
hau
jende askori zuzenduta dago, baina batez ere ostalaritzako profesionalei, ardo elkarteei, denda espezializatuei eta ardo onak preziatzen dituztenei.
|
|
Hemen, Euskadin, berriz, otsail aldean egin genuen lehendabiziko enkante birtuala, iaz, Aiako Testatze Zentroan izan zen, baina Limousine arrazarekin. Dena den, ez zen
|
hau
bezalakoa izan. Oraingoan, euskarri informatikoa erabili dugu, bideoaz baliatu gara.
|
|
Udalerri
|
hau
sagardotegi munduaren erreferente modura bultzatzen jarraitzeko, udalak argi berdea eman dio itzal handiko proiektu bati: Sagardoetxea proiektuari, hain zuzen.
|
|
Sagardoetxea proiektuari, hain zuzen. Sagardoari eskainitako museo
|
hau
herriko kultur etxean zabalduko da. Obrak dagoeneko hasita daude.
|
|
Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez,
|
hau
da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak zer nolako garrantzia daukan.
|
|
Ongi pasatu eta dibertitzeko asmoa daukaten guztiei zuzenduta dago
|
hau
. Batzuk eguna pasatzera etortzen dira eta beste batzuk egun gehiago egiten dituzte hemen edo inguruko ostatuetan.
|
|
Handik aurerra, txakolinaren egoera oso bestelakoa izan zen. Laurogeiko hamarkadan, berriz, lehendabiziko bilerak egiten hasi ziren Bizkaiko txakolingileen eta Eusko Jaurlaritzako eta Bizkaiko Foru Aldundiko ordezkarien artean, ardo berezi eta bikain
|
hau
berreskuratzeko asmoz. Azkenean, 1994an, â?. Bizkaiko Txakolinaâ?
|
|
Helburua garbi zeukaten: Bizkaiko ardo entzutetsu
|
hau
babestu, sustatu eta ezagutzera ematea.
|
|
Nazioarteko ikastaroak dira,
|
hau
da, Euskadiko ikasleek ez ezik, beste herrialde edo beste erkidego batzuetako ikasleek ere eman dezakete izena. Txiletik gazte asko etortzen dira.
|
|
haurtzaroko zaporeak berreskuratu nahianâ?. Alde batetik, azkerketa bibliografikoan lan egin dugu,
|
hau
da, Euskal Herrian hiru txerri arraza zeuden: chato vitorianoa, eta euskal txerria.
|
|
Kirol arrantzaren arrakasta dela eta, beharrezkoa da kirol
|
hau
egiten dutenei informazio zehatza eskaintzea, haien erantzukizunak eta segurtasuna hobetzeko.
|
|
Gaurko atala amaitzeko, Felix Mokoroa Sariketaz arituko gara. Euskal Gastronomia Elkarteak antolatzen du sariketa
|
hau
. Aurtengo sariduna Mariano Gómez izan da.
|
|
Baina gazta ospetsu
|
hau
prestatzeaz arduratzen dena nor den esango dizuegu: Rosa Mari.
|
|
Azterketa nahiko berezia da. Alde batetik, beste azterketa bat baino ez da, baina aldi berean azterketa organoleptikoa da,
|
hau
da, kontsumitzaileak ardo hauek sentituko duenarekin estu loturik dago. Beraz, upategien ikuspuntutik, balio handiko informazioa lortzen da.
|
|
deritzen ilarren alde egitea erabaki zuen. Ilar mota
|
hau
jatorriz Gipuzkoako kostaldekoa da eta Jaimek eta bere emazteak baino ez dute ekoizten.
|
|
Bi aldiz pensatu gabe, Guggenheim Museoko jatetxera jo dugu, Josean Martinez Arijak jaki gozo
|
hau
nola prestatzen duen ikusteko.
|
|
Ustiategien titularren zahartzeari aurre egin nahirik, berekin neurri estrukturatuak dakartzan plan
|
hau
izan da Euskal Autonomia Erkidegoan egin den ahaleginik handiena. Neurriak modu bateratu batez aplikatuko dira eta.
|
|
ilarrak parrilan eginak. Lehenik, ilarrak ketu behar dira,
|
hau
da, kearen usaina eman behar zaie. Gero, zapore pikante batzuk gehituko ditugu.
|
|
Lekarekin batera jan behar da eta. Honako
|
hau
ilar ekologikoa da. 4 edo 5 urte dira Jaime ezagutzen dudanetik, eta elkarrekin lan egiten dugu, barazki onak lortzeko.
|
|
(â?. El Frontónâ?) Hementxe dugu Txahaltxitxa. Produktu
|
hau
duela gutxi aurkeztu zuten eta bertoko produktua da. Kalitateko produktua da, gure gurea.
|
|
Zatitu eta burduntzian sartu dugu dena, eta hortxe jarri dugu, plantxaren azpi azpian. Azkenik, saltxitxa ogitartekoak ere egin ditzakegu... eta betiko ogitartekoekin alderatuta ez pentsa gure saltxitxa
|
hau
atzean geratzen denik.
|
|
(Ascacibar) Produktu
|
hau
Urkoikok garatu du, Azti zentro teknologikoaren laguntzarekin. Gure Sailak ere horren alde egin du:
|
|
Produktuak frogatzen digu gauza berriak egitea posible dela. Saltxitxa oso produktu ezaguna da, baina saltxitxa
|
hau
berezia da, osagai guzti guztiak baitira naturalak, gure herriko osagaiekin egina dago. Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola.
|
|
Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu,
|
hau
da, zer jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
|
|
Azkenean denek irrikaz espero zuten eguna heldu zen, irailaren hamazazpia; Moredansekulako jaia antolatu zuten mahats bilketa ospatzeko. Jai
|
hau
urtero antolatzen dute, Arabako Errioxako udalerri ezberdin batean.
|
|
Ondare horren adibideetako bat errota dugu. Antzinako makineria
|
hau
oliba olioa egiteko erabiltzen zen, eta duela bost urte oraindik martxan zegoen. Igandean, hain egun seinalatua izanik, martxan jarri zuten berriz ere, bisitarien gozamenerako.
|
|
Lehen ere egiten zen; baina jarraian, 102 urtez egin da. Dena den,
|
hau
ez da azoka bakarra; asteko azokak eta gainerakoak ere badira.
|
|
Mendiaren kudeaketa iraunkorra mendia ustiatzeko teknika iraunkorrei loturik dago,
|
hau
da, ingurunearen ikuspegitik teknika iraunkorrak erabiltzen direla esan nahi du. Sektoreak bere gain hartu duen erronka handienetako bat da; baso produktu guztiak berriztagarriak edo iraunkorrak direla esateko modu bat da.
|
|
Bihar beste ildo batean zerbak landatzen hasiko naiz. Honako
|
hau
ia amaitu dut. Piperrak gorri jarri arte ezin dira bildu.
|
|
Baso jabeak garen aldetik, gu beti saiatu gara mendiak aldez aurretik prestatzen,
|
hau
da, hektarea bateko edo bi hektareako lursail bat botatzen genuen, eta hiru urtean behin aurrera egiten saiatzen ginen, ekoizpenak aldian behin lortzeko. Bestela, dena batera etortzen da...
|
|
Lumagorri lantegi integrala da,
|
hau
da, oilasko ekoizpenaren urrats guztiak barne hartzen ditu: hazkuntza, hiltegiko lana eta merkaturatzea.
|
|
Aurtengo uztari buruzko irudiak dira. Tolosako babarrunak eusko labela dauka eta bilketa sinboliko
|
hau
urtero egiten dute Aritzeta baserrian (San Blas auzoan dago).
|
|
Mahasti zaharra da
|
hau
. Hirurogeita hamarren bat urte izango ditu.
|
|
Mahasti honi â?, pisuaâ? kendu zaio;
|
hau
da, inausi eta mahats parrak arindu dira. Hori oso garrantzitsua da interesatzern zaizkigun ezaugarriak lortze aldera.
|
|
Bestea zaharragoa zen (gakoa hori da). Lehen, besora lantzeko ohiturarik ez zegoen; sistema
|
hau
mekanizazioaren eskutik heldu zaigu. Aireazioa eta beste arrazoi batzuk ere kontuan hartzekoak dira.
|
|
Tanga
|
hau
bete berri dugu. Orain, dauzkan usainak egiaztatu behar ditugu.
|
|
Gero, koloreari ere erreparatzen diogu.... Tanga
|
hau
bete berri dugula kontuan hartuta, nahiko kolore polita dauka. Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu.
|
|
Gure babarruna sustatzeko egiten dugu azoka
|
hau
. Hamabigarrenez antolatu dugu.
|
|
Arroz pastelak; marrubi pastelak mugurdiekin; Idiazabal gaztekin eginak; txokolatezkoak... Honako
|
hau
betikoa da, gure euskal pastela. Hori saltzen dugu gehien; jendaren gustukoena da.
|
|
Guztira, 1.500 platertxo aterako dira. Hamabi urte daramagu
|
hau
egiten eta behin ere ez zaigu plater bakar bat ere soberan gelditu. Atera kontuak...
|
|
Azkenaldian, gero eta upategi gehiago saiatzen ari dira â?, egileâ? moduko ardoak ekoizten,
|
hau
da, ezaugarri guztiz berezkoak dituzten ardoak dira, oso bereziak eta kalitate handikoak.
|
|
Amerika Mendebaldea, Korsika eta Grezia, esaterako, bisitatu dituzten herrialdeetako batzuk dira. Aurten, irailaren 26tik urriaren 12ra arte,
|
hau
da, abeltzainak lasaixeago ibiltzen diren aroan, berrogeita hamar bat lagunek Argentinako Errepublika zeharkatu zuten. Herrialdeak harritu ez ezik, liluratu ere egin ditu.
|
|
1992 urtean pribatizatua, hortxe burutzen dira Argentinako abeltzaintza transakziorik garrantzitsuenak; eta berezkoak dituen ezaugarriengatik esan daiteke munduan parekorik ez duela. Han egunero enkante ugari egiten dira saltzaile erosleen artean, merkatuko kotizazioak bertan finkatzen baitira,
|
hau
da, Argentinako abeltzaintzaren prezioak kotizazio horien arabera ezartzen dira. Guztira 34 hektarea ditu 32 nasarekin, 450 korta, ganadua gobernatzeko esparru ugari, 40 baskula automatiko, salmentarako 2.000 korrale, eta horrez gainera, irrati telebistako emisio guneak eta merkataritza, zerga eta osasun arloak kontrolatzeko hainbat eraikin daude Linierseko merkatu harrigarrian.
|
|
Era berean, ganadua bazkatzeko daukaten larre eta lursail ezin zabalagoak irudikatzen zailak dira guretzat. Euskal artzainak ardi etxalde
|
hau
bisitatzen ari zirela, eguzkia sartzen hasi zen, eta Panpako lurrak ilunpean utzi zituen. Egia esan, Buenos Airestik hurbil gelditzen diren azienda zuri bakanetako bat da, behi hazkuntzak eta soja sail handiek baztertuta.
|
|
Jatetxeak ere baditugu. Honako
|
hau
, kasu. Jendea asteburua pasatzera etortzen da.
|
|
Euri kantitateak batez beste metro karratuko 900 litro direla izan behar dugu kontuan. Bestalde, ustiategi mistoak izaten dira gehienak,
|
hau
da, nekazaritzan eta abeltzaintzan aritzen dira. Beraz, mota guztietako ustiategiak bisitatu ditugu:
|
|
Izan ere, aitak eman baitzidan hangoaren berri. Gure lurretan uzta bakarra daukagu,
|
hau
da, urtean behingo uztak baino ez daude. Normalean, azaro aldean biltzen da uzta.
|
|
Atlantikotik hurbil gaude. Lursailak 20 km-ra daude eta ustiategi misto bat daukagu,
|
hau
da, behi arrazako bi barietate hazten ditugu, ile gorriko behiak eta ile beltzekoak. INTA erakundearekin elkar lanean ari gara, zezenen emaitzak hobetzeko.
|
|
Euskal Herriko gaztarik onena zein den jakiteko, gaur egungo dastaldirik ospetsuena da. Aldez aurretik, lurralde bakoitzeko hamar gaztarik onenak dastatu dira,
|
hau
da, gaurko lehiaketara aurkeztu direnak. Beraz, guztira berrogei gazta ditugu, denboraldiko onenak.
|
|
Eta Bilboko Uri Zaharra baino leku hoberik... Azken finean, produktua jendeari hurbildu behar zaio; gazta
|
hau
estimu handitan dago eta ekoizleei zuzenean erosteko aukera ematen zaio jendeari.
|