Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 429

2005
‎Ikastetxe integralak dira, hau da, bilatzen dituzten helburuak prestakuntzaz baino askoz harantzago doaz.
‎1) Idiazabal jatorri izenaren I. Gazta Lehiaketa da hau . Ruperto Casanuevaren omenez egin dugu eta alde batetik, Ruperto Casanueva omentzea du helburu, bizitza osoa artzaintzari eta gaztagintzari eskaini eta gero, iaz hil baitzen.
‎Izarrako â?. Euskal Artzainaâ? kooperatiba sortu zuen eta omenaldi hau antolatu dugu haren omenez. Bestalde, Araban bi gazta lehiaketa garrantzitsu izan nahi ditugu, bata Aguraingoa eta bestea hau, Amurriokoa.
‎Gaztenek programa. Programa hau eskoletatik eta Mendikoitik bultzatzen da eta kontuan hartzeko moduko erronka da, gure katearen azken begia da eta. Gure jarduera prestakuntzari loturik dago baina gure helburua biharko profesionalak ziurtatzea da, eta Gaztenek programak helburua betetzen lagunduko digu.
‎Belaunaldien arteko errelebuaz ari naiz. Eta berriro diot, programa hau ez zaie soil soilik gure ikasleei eskaintzen, mundu guztiari baizik. Laguntza behar duten gazteek gugana jotzen dute eta ustiategiak martxan jartzen edota hobetzen laguntzen diegu.
‎Hasiera batean, gutxik uste zuten ekimen hau horraino iritsiko zenik. Artzainen mundu biltzarrak artzaintza maite zuten gizon emakume batzuen utopia zirudien.
‎Izan ere, hango lurra nahiko malkartsua da. Metodo hau guantxeek asmatu zuten, Kanarietako jatorrizko biztanleek.
‎Bertoko abereen artean, ardi latxa eta ardi txakurra ospe handikoak dira. Biek izan zuten leku berezia igandeko ekitaldietan, nazioarteko ardi txakurren lehiaketa antolatu baitzuten (lehiaketa hau Europako lehiaketatzat jotzen da). Igandeko lehiaketa oso berezia izan zen, 50 urte bete baitziren antolatzen hasi zenetik.
‎Bai, telefonorik ez zegoen garaitik erabiltzen dugu hau . Ez zegoen ezer.
‎elkarteari oparitutako plaka. Bertoko txerriarekin egiten ari diren lanak argi eta garbi zehaztuta daude eta horregatik eman diote plaka hau . Txerriok kalitate handiko produktuak ematen dituzte eta naturaren erdian bizi dira.
‎Guk Suitzan ere produktu asko dauzkagu, baina beharbada ez dakigu produktu horiek hain ondo baloratzen. Guretzat, garrantzi handiko herrialdea da hau , batez ere jatorri izenengatik. Produktu horietan oso interesatuta gaude.
‎Gure herriko agintariek ere ez zuten egun handi hau galdu nahi izan. â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦â? ¦ azokan ibili ziren eta batek baino gehiagok ezin izan zion eutsi zerbait erosteko tentazioari.
‎Aste honetan, Sustraia zabaltzeko, turismo baserriei buruz hitz egingo dugu. Turismoa egiteko era hau ezin hobea da Euskal Herriko bazter txokoak ezagutzeko.
‎Artzaintza aspaldiko jarduera da Euskal Herrian, neolitikoaz geroztik egiten baita gure mendietan, hau da, 6.000 urteko tradizioa du.
‎Sollube mendiaren hegalean, Bermeotik zintzilik bezala, beste ustiategi eder bat topatu dugu. Bost adiskidek kudeatzen dute ustiategi hau ; bostak ederki jabetu dira nekazaritza ekologikoaren garrantziaz.
‎Abeltzainek ahalegin handia egiten dute abereak â?, heztekoâ?. Ez dakit ohartu zareten baina abere hauek badakite â?, ibiltzenâ?, hau da, â?, ringâ, ean animaliak dotoreziaz paseatzen dira, mantso mantso. Gero, abereen genetika hobetzeko, abeltzainek proiektu askotan hartzen dute parte.
‎Produktu ekologikoa txartel batekin identifikatzen da edo ziurtatzen da. Kontseilu arautzaileak ematen du txartela, hau da, Eusko Jaurlaritzako elikagaigintzako industria eta politikarako zuzendaritzak ematen du aipaturiko txartela. Ekoizleak Europako araudia betetzen duela ziurtatzen da horrela, nekazaritza eta ekoizpen ekologikoak txartel horren bidez arauturik baitaude.
‎Hemen ekoizten den guztia ekologikoa da. Orain konbertsio prozesuan nago, hau da, urtarrilera arte ez dut beteko bi urteko kontsertsio prozesua, lursailak eta abar. Baina den dena egiten da berdin berdin:
‎Batez ere, bi helburu bilatzen ditu: artzain gaztaren kalitatea hobetzea eta produktu tradizional hau ezagutzera ematea.
‎Historiaurreko antza duen animalia hau emua duzue. Dromaidoen familiakoa da eta, ostrukaren ostean, munduko hegaztirik handiena da.
‎Ni auzo honetakoa naiz. Duela hamar urte, baserri hau erosi eta hona etorri nintzen bizitzera. Lurrak aprobetxatu nahi nituen, baina ez modu tradizionalean.
‎Emuaren alderik onena honako hau da. Okelarik onena hemen dago.
‎da. Lehen esan dudan bezala, lepagorriaren antzekoa da, hau da, gandorra ondo egina dago, sei â?, hortzâ, antzeko ditu, lepoa gorri gorria da baina lumarik gabe; gorputza ere gorria da; hegaletan luma beltz bat edo beste agerten da, buztana erabat beltza daâ? ¦ Honetan hobeto ikus daiteke, ezta?
‎Desagertzeko arriskuan dauden bi barietate horietako bat da. Hemengo hau bezalakoak oso jende gutxik hazten ditu.
‎Artoa, gari piska batâ? ¦ Hori da oinarrizkoena. Gero, gauez oilotegi bat izan behar dute, pertxa bat jarri behar zaie, hau da, lo egiteko barra batâ? ¦ barra horretara igotzen baitira lo egiteko. Eta habia batzuk ere behar dira, emeek arrautzak jar ditzaten.
‎Ikusten duzuenez, tonu marroiak ditu, ez da oso handia (Tolosako antzara bezain handia ez da), eta lepamagala ere ez da oso nabarmena. Ezaugarri nagusia lortzea ez da erraza, hau da, tonu eta ezaugarri orokor horiez gain, moko azpian ez du lepamagalik izan behar, eta mokoaren puntak beltza izan behar du. Hori da ezaugarri nagusia.
‎urtealdiko azken kanpainari buruzko datuek adierazten dutenez, label txartela lortzeko aurkeztutako arkumeen gorakada %7koa izan da, hau da, 39.563 izatetik 42.272 izatera igaro da: Euskadin hazitako eta hildako arkume guztien %45, alegia.
‎Beraz, hiru letxua barietate landuko ditugu, horietxetik lortuko ditugu produkturik itxurosoenak. Lantzen errazak izan behar dira, hau da, kanpoko jendea ez dugu erabili behar uzta biltzeko edoâ? ¦ Horrela, prozesua azkarragoa da eta.
‎Horixe zen ohitura. Beraz, bi erreferentzia izango genituen, bata azokarena eta bigarrena mahaiarena, hau ere Ordizian egongo baitzen.
‎Edari ekologikoak zertan diren ikusiko dugu. Oro har nekazaritza ekologikoarekin gertatzen den bezala, ekoizteko filosofia hau indar handiz ari da zabaltzen.
‎Lehen sektorearen barruan dauden azpisektoreen artean azterketa bat egin nahi dugu, gaurko egoera zein den jakiteko. Aukerak, mehatxuak, puntu ahulak, eta abar ondo aztertu eta gero, komunikazio sareekin zer egin erabakiko da, hau da, ikuspegia zabaltzean datza kontua. Batzuetan, lehen mailako sektorea itxiegi egoten da bere giroan.
‎Beti kritikatuko dute: zergatik hau eta ez beste huraâ? ¦ Baina ideia hortik hastea da, urtarrilean. Baina aldi berean, ziurraski, beste sektore batzuk ere aztertuko ditugu, ez baita beharrezkoa batekin amaitzea beste batekin hasteko.
‎Eta balantzea ixten dugunean, azkeneko emaitzak aurreko urteetakoak bezalakoak izango dira, nire ustez. Egia esan, bezero zintzoak baditugu, nolabait esateko, hau da, bisitari multzo bat lortu dugu, urtero urtero etortzen dira eskulangileak ikustera, nobedadeak ezagutzera, hitz egitera, ondo pasatzera eta atarian talo bat edo beste jatera.
‎komunikabideak, esaterako; eta horien artean zuen saioa, izugarri eskertzen baitizuegu 10 urteotan eman diguzuen babesa. Ez dago hitzik hau azaltzeko. Hamar urteotan beti bilatu diozue leku bat gure herriko eskulangintzari, antolatu ditugun ekimen guztien berri eman duzue, gure lana goraipatu egin duzue.
2006
‎Albistegian Astigarragara joko dugu, eta sagardo berriaren aurkezpen ekitaldia partekatuko dugu ekoizleekin. Datorren astean zabalduko dizuegu albiste hau .
‎Gipuzkoan jarraituz, Aiako Harria aurkeztuko dizuegu. Edertasun paregabeko leku hau zaintzeko, â?. Life Proiektuaâ, jarri dute martxan.
‎Eman dizkiguten osagaiak erabili ditugu eta urteko sasoia ere piska bat kontuan izan dugu, Gabonetako ajeak atzean uzten hasi gara eta. Beraz, turroia, hur likore glassé a, eta gaztaina izozkiaâ? ¦ Urteko sasoi honetan bakar bakarrik lortzen da gaztaina mota hau .
‎Aurreko asteartean, San Anton egunean, txakolin berriaren aurkezpena izan zen Getarian. Datorren astean zabalduko dizuegu informazio hau . Eguneko ekitaldirik esanguratsunean, â? ¦â? ¦â? ¦ri eman zioten aurtengo â?. Mahasti Jaunaâ?.
‎Bestalde, eta informazio hau ere datorren astean zabalduko dizuegu, â?. Akorriaâ, ardi gaztaren kooperatiba berria aurkeztuko dizuegu.
‎ardi gaztaren kooperatiba berria aurkeztuko dizuegu. Hamazazpi abeltzain dira kooperatiba hau martxan jarri dutenak. Muskildin dago, Zuberoan, eta Mendikoik ere parte hartu du proiektuan, Ipar eta Hego Euskal Herriko ardi sektoreen artean dagoen lotura areago estutzeko asmoz.
‎Gipuzkoako herri txiki honetan 19 sagardogile daude eta denen artean bertoko 7.000 sagar erabili zituzten iaz, sagardoa egiteko. Aurtengo kanpainan 12 milioi litro sagardo ekoitzi dira Astigarragan, hau da, gure herrian ekoizten den sagardo ekoizpenaren erdiaâ? ¦
‎Esango dizut nortzuk garen. Emakume talde bat gara, eta gogo handiz eta seriotasun handiz lan egiteaz gain, telemarketing hurbila egiten dugu, hau da, plataforma handietan, dei zentro erraldoietan, ba 300 edo 400 mahai daude bakoitza bere sistema informatikoarekin, eta hor jende pilo bat dago mezuak hona eta hara bidaltzen, modu bereizgabean. Guk, ordea, telemarketing mota zuzenagoa egiten dugu; gutako bat harremanetan jartzen da balizko bezeroarekin eta bien arteko harreman pertsonala sortzen da.
‎Hau egiten dugun bigarren urtea da. Duela bi urte ere egin genuen eta aurten berriro antolatu dugu hau . Gregorio Almendiz elkarte bateko sukaldaria izan zen, Itxaropena Elkartekoa hain zuzen.
‎Baina, zoritxarrez, iaz hil zitzaigun. Beraz, guk omenaldi txiki hau egin diogu, merezi zuen eta.
‎Udala eta hainbat elkarte egun beraz baliatu ziren Gregorio Auzmendi omentzeko. Ordiziako ekimen gastronomikoen prestu hau iaz hil baitzen.
‎Egun honi esker eta urtero antolatzen diren antzeko beste ekimen batzuei esker, Ordiziak Euskal Herriko kulturaren eta gastronomiaren erreferentzia nagusietako bat izaten jarraitzen du. Eta hori horrela dela berresteko, euskal sukaldaritzaren harribitxi hau herriko plazan dastatatzeko aukera izan zuten ordiziarrek: esne arkume labelduna.
‎Enpresa handi batentzat egiten nuen lan eta dei zentroa koordinatzeaz eta ikuskatzeaz arduratzen nintzen. Geroâ? ¦ urte luzez izan nuen amets hau . Gauzak nire erara egin nahi nituen, nolabait esateko.
‎Erdi Aroko hiribildu eder hau , Arabako iparraldean, 1272an sortu zen eta 1984az geroztik interes handiko museo etnografikoa dauka. Eraikin historiko hau aukeratu zuten, beraz, 2005 urteko uztaren aldeko brindisa egiteko.
‎Erdi Aroko hiribildu eder hau, Arabako iparraldean, 1272an sortu zen eta 1984az geroztik interes handiko museo etnografikoa dauka. Eraikin historiko hau aukeratu zuten, beraz, 2005 urteko uztaren aldeko brindisa egiteko. Eguneko Amabitxia aski ezaguna dugu denok:
‎Gaur egun, Araban hiru upategik ekoizten dute txakolina. Eta Arabako Txakolina Jatorri Izenaren arduradunek adierazi digutenez, datorren urterako bost upategi izango dira edari hau ekoitziko dutenak. Hala espero dute behintzat.
‎Ardo azoka hau jende askori zuzenduta dago, baina batez ere ostalaritzako profesionalei, ardo elkarteei, denda espezializatuei eta ardo onak preziatzen dituztenei.
‎Hemen, Euskadin, berriz, otsail aldean egin genuen lehendabiziko enkante birtuala, iaz, Aiako Testatze Zentroan izan zen, baina Limousine arrazarekin. Dena den, ez zen hau bezalakoa izan. Oraingoan, euskarri informatikoa erabili dugu, bideoaz baliatu gara.
‎Udalerri hau sagardotegi munduaren erreferente modura bultzatzen jarraitzeko, udalak argi berdea eman dio itzal handiko proiektu bati: Sagardoetxea proiektuari, hain zuzen.
‎Sagardoetxea proiektuari, hain zuzen. Sagardoari eskainitako museo hau herriko kultur etxean zabalduko da. Obrak dagoeneko hasita daude.
‎Elikagai ekologikoak ekoiztea erabakitzen dutenak oso ongi jabeturik daude erabaki horrek berekin dakartzan ondorioez, hau da, badakite izadirako eta garapen iraunkorrerako ekoizpen ekologikoak zer nolako garrantzia daukan.
‎Ongi pasatu eta dibertitzeko asmoa daukaten guztiei zuzenduta dago hau . Batzuk eguna pasatzera etortzen dira eta beste batzuk egun gehiago egiten dituzte hemen edo inguruko ostatuetan.
‎Handik aurerra, txakolinaren egoera oso bestelakoa izan zen. Laurogeiko hamarkadan, berriz, lehendabiziko bilerak egiten hasi ziren Bizkaiko txakolingileen eta Eusko Jaurlaritzako eta Bizkaiko Foru Aldundiko ordezkarien artean, ardo berezi eta bikain hau berreskuratzeko asmoz. Azkenean, 1994an, â?. Bizkaiko Txakolinaâ?
‎Helburua garbi zeukaten: Bizkaiko ardo entzutetsu hau babestu, sustatu eta ezagutzera ematea.
‎Nazioarteko ikastaroak dira, hau da, Euskadiko ikasleek ez ezik, beste herrialde edo beste erkidego batzuetako ikasleek ere eman dezakete izena. Txiletik gazte asko etortzen dira.
‎haurtzaroko zaporeak berreskuratu nahianâ?. Alde batetik, azkerketa bibliografikoan lan egin dugu, hau da, Euskal Herrian hiru txerri arraza zeuden: chato vitorianoa, eta euskal txerria.
‎Kirol arrantzaren arrakasta dela eta, beharrezkoa da kirol hau egiten dutenei informazio zehatza eskaintzea, haien erantzukizunak eta segurtasuna hobetzeko.
‎Gaurko atala amaitzeko, Felix Mokoroa Sariketaz arituko gara. Euskal Gastronomia Elkarteak antolatzen du sariketa hau . Aurtengo sariduna Mariano Gómez izan da.
‎Baina gazta ospetsu hau prestatzeaz arduratzen dena nor den esango dizuegu: Rosa Mari.
‎Azterketa nahiko berezia da. Alde batetik, beste azterketa bat baino ez da, baina aldi berean azterketa organoleptikoa da, hau da, kontsumitzaileak ardo hauek sentituko duenarekin estu loturik dago. Beraz, upategien ikuspuntutik, balio handiko informazioa lortzen da.
‎deritzen ilarren alde egitea erabaki zuen. Ilar mota hau jatorriz Gipuzkoako kostaldekoa da eta Jaimek eta bere emazteak baino ez dute ekoizten.
‎Bi aldiz pensatu gabe, Guggenheim Museoko jatetxera jo dugu, Josean Martinez Arijak jaki gozo hau nola prestatzen duen ikusteko.
‎Ustiategien titularren zahartzeari aurre egin nahirik, berekin neurri estrukturatuak dakartzan plan hau izan da Euskal Autonomia Erkidegoan egin den ahaleginik handiena. Neurriak modu bateratu batez aplikatuko dira eta.
‎ilarrak parrilan eginak. Lehenik, ilarrak ketu behar dira, hau da, kearen usaina eman behar zaie. Gero, zapore pikante batzuk gehituko ditugu.
‎Lekarekin batera jan behar da eta. Honako hau ilar ekologikoa da. 4 edo 5 urte dira Jaime ezagutzen dudanetik, eta elkarrekin lan egiten dugu, barazki onak lortzeko.
‎(â?. El Frontónâ?) Hementxe dugu Txahaltxitxa. Produktu hau duela gutxi aurkeztu zuten eta bertoko produktua da. Kalitateko produktua da, gure gurea.
‎Zatitu eta burduntzian sartu dugu dena, eta hortxe jarri dugu, plantxaren azpi azpian. Azkenik, saltxitxa ogitartekoak ere egin ditzakegu... eta betiko ogitartekoekin alderatuta ez pentsa gure saltxitxa hau atzean geratzen denik.
‎(Ascacibar) Produktu hau Urkoikok garatu du, Azti zentro teknologikoaren laguntzarekin. Gure Sailak ere horren alde egin du:
‎Produktuak frogatzen digu gauza berriak egitea posible dela. Saltxitxa oso produktu ezaguna da, baina saltxitxa hau berezia da, osagai guzti guztiak baitira naturalak, gure herriko osagaiekin egina dago. Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola.
‎Ziur nago mundu guztiari asko gustatuko zaiola. Gaur egun, elikagaien trazabilitateak asko kezkatzen gaitu, hau da, zer jaten dugun jakin nahi dugu. Alde horretatik, saltxitxa hauek erosten ditugunean, etiketan bertan irakurri dugu saltxitxen jatorria:
‎Azkenean denek irrikaz espero zuten eguna heldu zen, irailaren hamazazpia; Moredansekulako jaia antolatu zuten mahats bilketa ospatzeko. Jai hau urtero antolatzen dute, Arabako Errioxako udalerri ezberdin batean.
‎Ondare horren adibideetako bat errota dugu. Antzinako makineria hau oliba olioa egiteko erabiltzen zen, eta duela bost urte oraindik martxan zegoen. Igandean, hain egun seinalatua izanik, martxan jarri zuten berriz ere, bisitarien gozamenerako.
‎Lehen ere egiten zen; baina jarraian, 102 urtez egin da. Dena den, hau ez da azoka bakarra; asteko azokak eta gainerakoak ere badira.
‎Mendiaren kudeaketa iraunkorra mendia ustiatzeko teknika iraunkorrei loturik dago, hau da, ingurunearen ikuspegitik teknika iraunkorrak erabiltzen direla esan nahi du. Sektoreak bere gain hartu duen erronka handienetako bat da; baso produktu guztiak berriztagarriak edo iraunkorrak direla esateko modu bat da.
‎Bihar beste ildo batean zerbak landatzen hasiko naiz. Honako hau ia amaitu dut. Piperrak gorri jarri arte ezin dira bildu.
‎Baso jabeak garen aldetik, gu beti saiatu gara mendiak aldez aurretik prestatzen, hau da, hektarea bateko edo bi hektareako lursail bat botatzen genuen, eta hiru urtean behin aurrera egiten saiatzen ginen, ekoizpenak aldian behin lortzeko. Bestela, dena batera etortzen da...
‎Lumagorri lantegi integrala da, hau da, oilasko ekoizpenaren urrats guztiak barne hartzen ditu: hazkuntza, hiltegiko lana eta merkaturatzea.
‎Aurtengo uztari buruzko irudiak dira. Tolosako babarrunak eusko labela dauka eta bilketa sinboliko hau urtero egiten dute Aritzeta baserrian (San Blas auzoan dago).
‎Mahasti zaharra da hau . Hirurogeita hamarren bat urte izango ditu.
‎Mahasti honi â?, pisuaâ? kendu zaio; hau da, inausi eta mahats parrak arindu dira. Hori oso garrantzitsua da interesatzern zaizkigun ezaugarriak lortze aldera.
‎Bestea zaharragoa zen (gakoa hori da). Lehen, besora lantzeko ohiturarik ez zegoen; sistema hau mekanizazioaren eskutik heldu zaigu. Aireazioa eta beste arrazoi batzuk ere kontuan hartzekoak dira.
‎Tanga hau bete berri dugu. Orain, dauzkan usainak egiaztatu behar ditugu.
‎Gero, koloreari ere erreparatzen diogu.... Tanga hau bete berri dugula kontuan hartuta, nahiko kolore polita dauka. Ziur aski graduazio altuxea izango du, hor sartu dugun mahatsa ondo aukeratu baitugu.
‎Gure babarruna sustatzeko egiten dugu azoka hau . Hamabigarrenez antolatu dugu.
‎Arroz pastelak; marrubi pastelak mugurdiekin; Idiazabal gaztekin eginak; txokolatezkoak... Honako hau betikoa da, gure euskal pastela. Hori saltzen dugu gehien; jendaren gustukoena da.
‎Guztira, 1.500 platertxo aterako dira. Hamabi urte daramagu hau egiten eta behin ere ez zaigu plater bakar bat ere soberan gelditu. Atera kontuak...
‎Azkenaldian, gero eta upategi gehiago saiatzen ari dira â?, egileâ? moduko ardoak ekoizten, hau da, ezaugarri guztiz berezkoak dituzten ardoak dira, oso bereziak eta kalitate handikoak.
‎Amerika Mendebaldea, Korsika eta Grezia, esaterako, bisitatu dituzten herrialdeetako batzuk dira. Aurten, irailaren 26tik urriaren 12ra arte, hau da, abeltzainak lasaixeago ibiltzen diren aroan, berrogeita hamar bat lagunek Argentinako Errepublika zeharkatu zuten. Herrialdeak harritu ez ezik, liluratu ere egin ditu.
‎1992 urtean pribatizatua, hortxe burutzen dira Argentinako abeltzaintza transakziorik garrantzitsuenak; eta berezkoak dituen ezaugarriengatik esan daiteke munduan parekorik ez duela. Han egunero enkante ugari egiten dira saltzaile erosleen artean, merkatuko kotizazioak bertan finkatzen baitira, hau da, Argentinako abeltzaintzaren prezioak kotizazio horien arabera ezartzen dira. Guztira 34 hektarea ditu 32 nasarekin, 450 korta, ganadua gobernatzeko esparru ugari, 40 baskula automatiko, salmentarako 2.000 korrale, eta horrez gainera, irrati telebistako emisio guneak eta merkataritza, zerga eta osasun arloak kontrolatzeko hainbat eraikin daude Linierseko merkatu harrigarrian.
‎Era berean, ganadua bazkatzeko daukaten larre eta lursail ezin zabalagoak irudikatzen zailak dira guretzat. Euskal artzainak ardi etxalde hau bisitatzen ari zirela, eguzkia sartzen hasi zen, eta Panpako lurrak ilunpean utzi zituen. Egia esan, Buenos Airestik hurbil gelditzen diren azienda zuri bakanetako bat da, behi hazkuntzak eta soja sail handiek baztertuta.
‎Jatetxeak ere baditugu. Honako hau , kasu. Jendea asteburua pasatzera etortzen da.
‎Euri kantitateak batez beste metro karratuko 900 litro direla izan behar dugu kontuan. Bestalde, ustiategi mistoak izaten dira gehienak, hau da, nekazaritzan eta abeltzaintzan aritzen dira. Beraz, mota guztietako ustiategiak bisitatu ditugu:
‎Izan ere, aitak eman baitzidan hangoaren berri. Gure lurretan uzta bakarra daukagu, hau da, urtean behingo uztak baino ez daude. Normalean, azaro aldean biltzen da uzta.
‎Atlantikotik hurbil gaude. Lursailak 20 km-ra daude eta ustiategi misto bat daukagu, hau da, behi arrazako bi barietate hazten ditugu, ile gorriko behiak eta ile beltzekoak. INTA erakundearekin elkar lanean ari gara, zezenen emaitzak hobetzeko.
‎Euskal Herriko gaztarik onena zein den jakiteko, gaur egungo dastaldirik ospetsuena da. Aldez aurretik, lurralde bakoitzeko hamar gaztarik onenak dastatu dira, hau da, gaurko lehiaketara aurkeztu direnak. Beraz, guztira berrogei gazta ditugu, denboraldiko onenak.
‎Eta Bilboko Uri Zaharra baino leku hoberik... Azken finean, produktua jendeari hurbildu behar zaio; gazta hau estimu handitan dago eta ekoizleei zuzenean erosteko aukera ematen zaio jendeari.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
hau oso 12 (0,08)
hau egin 8 (0,05)
hau ez 8 (0,05)
hau ere 6 (0,04)
hau antolatu 5 (0,03)
hau ezagutu 5 (0,03)
hau mundu 5 (0,03)
hau urtero 5 (0,03)
hau Europa 4 (0,03)
hau gu 4 (0,03)
hau Euskadi 3 (0,02)
hau bezalako 3 (0,02)
hau herri 3 (0,02)
hau martxa 3 (0,02)
hau zabaldu 3 (0,02)
hau Aia 2 (0,01)
hau Bizkaia 2 (0,01)
hau aukeratu 2 (0,01)
hau bat 2 (0,01)
hau benetako 2 (0,01)
hau bera 2 (0,01)
hau berak 2 (0,01)
hau berreskuratu 2 (0,01)
hau beste 2 (0,01)
hau bete 2 (0,01)
hau betiko 2 (0,01)
hau duplex 2 (0,01)
hau ekoitzi 2 (0,01)
hau erabat 2 (0,01)
hau erabili 2 (0,01)
hau etxe 2 (0,01)
hau guzti 2 (0,01)
hau hainbat 2 (0,01)
hau hirugarren 2 (0,01)
hau hori 2 (0,01)
hau irabazi 2 (0,01)
hau jende 2 (0,01)
hau kudeatu 2 (0,01)
hau nahiko 2 (0,01)
hau ospatu 2 (0,01)
hau ukan 2 (0,01)
hau urte 2 (0,01)
hau zurezko 2 (0,01)
hau Araba 1 (0,01)
hau Artzain 1 (0,01)
hau Ebro 1 (0,01)
hau Gesaltza 1 (0,01)
hau Japonia 1 (0,01)
hau Josetxo 1 (0,01)
hau Lorra 1 (0,01)
hau Turtzioz 1 (0,01)
hau Villa 1 (0,01)
hau amaitu 1 (0,01)
hau antzinako 1 (0,01)
hau arkitektura 1 (0,01)
hau asmatu 1 (0,01)
hau asmo 1 (0,01)
hau atze 1 (0,01)
hau aurre 1 (0,01)
hau azaldu 1 (0,01)
hau babestu 1 (0,01)
hau baino 1 (0,01)
hau baizik 1 (0,01)
hau behar 1 (0,01)
hau behi 1 (0,01)
hau behin 1 (0,01)
hau bereizi 1 (0,01)
hau berezi 1 (0,01)
hau berriro 1 (0,01)
hau bertoko 1 (0,01)
hau bezero 1 (0,01)
hau bilbotar 1 (0,01)
hau biomasa 1 (0,01)
hau bisitatu 1 (0,01)
hau bizi 1 (0,01)
hau dastatu 1 (0,01)
hau desagertu 1 (0,01)
hau ederki 1 (0,01)
hau eduki 1 (0,01)
hau egon 1 (0,01)
hau emu 1 (0,01)
hau erakusketa 1 (0,01)
hau erosi 1 (0,01)
hau eskola 1 (0,01)
hau esneko 1 (0,01)
hau estatu 1 (0,01)
hau estimu 1 (0,01)
hau eurak 1 (0,01)
hau ezin 1 (0,01)
hau gain 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
hau martxa jarri 3 (0,02)
hau urtero antolatu 3 (0,02)
hau bat ere 2 (0,01)
hau benetako erreferentzia 2 (0,01)
hau bete berri 2 (0,01)
hau Europa ospetsu 2 (0,01)
hau gu nahi 2 (0,01)
hau guzti hau 2 (0,01)
hau urtero egin 2 (0,01)
hau zurezko barrika 2 (0,01)
hau Araba ibar 1 (0,01)
hau arkitektura militar 1 (0,01)
hau Artzain eskola 1 (0,01)
hau asmo handi 1 (0,01)
hau atze geratu 1 (0,01)
hau aurre atera 1 (0,01)
hau baino ez 1 (0,01)
hau behar baino 1 (0,01)
hau behi atzealde 1 (0,01)
hau behin baino 1 (0,01)
hau bera adin 1 (0,01)
hau bera kalitate 1 (0,01)
hau berak arduratu 1 (0,01)
hau berak Enkarterri 1 (0,01)
hau berreskuratu abeltzain 1 (0,01)
hau berreskuratu asmo 1 (0,01)
hau berriro bete 1 (0,01)
hau bertoko espezie 1 (0,01)
hau beste baino 1 (0,01)
hau beste ukan 1 (0,01)
hau betiko galdu 1 (0,01)
hau bezalako bat 1 (0,01)
hau bezalako oso 1 (0,01)
hau bezero hurbildu 1 (0,01)
hau biomasa galdara 1 (0,01)
hau bisitatu ari 1 (0,01)
hau bizi iraunarazi 1 (0,01)
hau Bizkaia landare 1 (0,01)
hau Bizkaia sei 1 (0,01)
hau desagertu bidean 1 (0,01)
hau duplex ukan 1 (0,01)
hau duplex zezen 1 (0,01)
hau Ebro ibai 1 (0,01)
hau ederki defendatu 1 (0,01)
hau eduki hemen 1 (0,01)
hau egin behar 1 (0,01)
hau egin eduki 1 (0,01)
hau egin mahats 1 (0,01)
hau emu ukan 1 (0,01)
hau erabat galdu 1 (0,01)
hau erabat natural 1 (0,01)
hau erabili behar 1 (0,01)
hau erakusketa gune 1 (0,01)
hau ere bi 1 (0,01)
hau ere datorren 1 (0,01)
hau ere esne 1 (0,01)
hau ere Ordizia 1 (0,01)
hau ere zabaldu 1 (0,01)
hau esneko arkume 1 (0,01)
hau estatu oso 1 (0,01)
hau estimu handi 1 (0,01)
hau etxe bera 1 (0,01)
hau etxe eraman 1 (0,01)
hau eurak sortu 1 (0,01)
hau Europa enpresa 1 (0,01)
hau Europa lehiaketa 1 (0,01)
hau Euskadi ardi 1 (0,01)
hau Euskadi etxalde 1 (0,01)
hau Euskadi piriniotar 1 (0,01)
hau ez egon 1 (0,01)
hau ez etorri 1 (0,01)
hau ezagutu behar 1 (0,01)
hau ezagutu eman 1 (0,01)
hau ezagutu gonbidatu 1 (0,01)
hau ezin hobe 1 (0,01)
hau gain jarri 1 (0,01)
hau Gesaltza Añana 1 (0,01)
hau gu halako 1 (0,01)
hau gu upategi 1 (0,01)
hau hainbat baserri 1 (0,01)
hau hainbat ikuspegi 1 (0,01)
hau herri elkarte 1 (0,01)
hau herri kultura 1 (0,01)
hau herri plaza 1 (0,01)
hau hori ongi 1 (0,01)
hau irabazi oso 1 (0,01)
hau Japonia pago 1 (0,01)
hau jende asko 1 (0,01)
hau jende liluratu 1 (0,01)
hau Josetxo Uria 1 (0,01)
hau kudeatu arduratu 1 (0,01)
hau kudeatu erabaki 1 (0,01)
hau Lorra kooperatiba 1 (0,01)
hau mundu aditu 1 (0,01)
hau mundu guzti 1 (0,01)
hau mundu herrialde 1 (0,01)
hau mundu landare 1 (0,01)
hau mundu oso 1 (0,01)
hau nahiko lasai 1 (0,01)
hau nahiko zabal 1 (0,01)
hau oso apropos 1 (0,01)
hau oso berezi 1 (0,01)
hau oso egoki 1 (0,01)
hau oso ehundegi 1 (0,01)
hau oso estimatu 1 (0,01)
hau oso gogor 1 (0,01)
hau oso interesgarri 1 (0,01)
hau oso landu 1 (0,01)
hau oso ongi 1 (0,01)
hau oso praktiko 1 (0,01)
hau oso zahar 1 (0,01)
hau Turtzioz mendi 1 (0,01)
hau ukan Euskadi 1 (0,01)
hau ukan gutxi 1 (0,01)
hau urte gutxi 1 (0,01)
hau urte urte 1 (0,01)
hau Villa Luzia 1 (0,01)
hau zabaldu joan 1 (0,01)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia