Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 2.930

2001
‎Osagai sentibera eta konpontzen zaila denez, tarteka aldatu beharra dago, eskuarki gidariak ez baitu kotxea behar bezala gelditzen: enbragea gehiegitan darabil; jokaera horrek, aldi berean, balaztak (hauek ere aldizka aztertu behar dira, ibilgailuaren funtsezko elementuak baitira) ere dezente kontsumitzen ditu.
Behar bezala homologaturik dauden triangelu matxura adierazleak ez ezik, jarraiko elementuak ere eraman behar dira automobilean:
‎Jatorrizko agiriak eraman nahi ez direnean, aski da behar bezala egiaztaturiko horien fotokopia.
‎artikuluan ezarri bezala, eta hotelak ez zuen behar bezala bete bere betebeharra.
‎Agian zure ordenagailuak ezin erakuts ditzakeen artxibo mota bereziak behar bezala ikusteko balioko dizute.
‎Teknologia behar bezala erabiltzen jakitean oinarritzen da guztia.
Behar bezala baliatzen ez diren estaldurak
‎oliba olioak eta aguakateak daukaten azido oleikoa kasu, eta hazi olioetan, fruitu siku oleaginosoetan eta arrainetan (urdinetan, batik bat) dagoen gantza ezinbestekoak dira, ongi egituraturiko eta behar bezala hidrataturiko larruazala mantenduko badugu.
‎Azkenik, esan beharra dago azterketa oso zorrotza eta zehatza izan dela eta zenbait hutsune edo akats antzeman direla (adibidez, jolas batzuetan arduradunek ez dute ongi zaintzen jendearen sarrera eta, ondorioz, ez dituzte behar bezala egiaztatzen erabiltzaileak instalazioetara lotzeko segurtasun tresnak); akats horiek nahikoa izan dira zenbait parkek segurtasun arloko azterketa gaindi ez dezaten, batez besteko puntuazioa berez eskasa ez zen arren.
‎Egoera onean dauden produktuak aukeratu eta behar bezala maneiatzea, funtsezkoak
‎Titiburu handitu edo arrailduak: haurrak bularrera ahoa behar bezala egokitzen ez dionean, oso litekeena da edoskitzea amarentzat mingarri gertatzea, titiburuek arrailtzeko edota handitzeko joera hartzen dutelako.
‎oliba berdea da hasieran eta, heldu ahala, belztu egiten da. Oliba olioa ekoitzi den urte berean kontsumitzea komeni izaten den arren, behar bezala kontserbatuz gero urte eta erdia ere iraun dezake, ezaugarri organoleptiko hoberenak galdu edo murrizteke. Airea, argitasuna eta beroa dira produktu honen etsai arriskutsuak, olioa endekatzen dutelako.
Behar bezala haziko eta era egokian garatuko bada, bizitzako lehen urtea, funtsezkoa
‎Izan ere, behar bezala zahartzea horixe baita, luzaroago bizi eta astiaz gozatzea, helduarora iritsi aurretik ezinezkoa izan genuena, egin nahi izan ez genuena edo egiten jakin ez genuena eginez.
‎Informazio hori biziki baliagarria gertatuko litzaieke, eskolarako itzulera behar bezala prestatzeko, udako oporraldietan patrikak hondamendia nozitzen baitu.
‎Nire familiarteko batek behar bezala aparkaturik utzi zuen autoa gure etxe aurrean.
‎Katastroan gure jabetzako higiezin guztien ezaugarri fisiko, juridiko eta ekonomikoak behar bezala deskribaturik ager daitezen.
‎Gure jabetzak behar bezala baloraturik egon daitezen.
‎Ikuskatu eta garbitu etxeko berokuntza sistema behar bezala, urtero.
Behar bezala
Behar bezala
‎Ez dago behar bezala
Behar bezala
Behar bezala
Behar bezala
Behar bezala
Behar bezala
‎Motorrentzako olio ona aukeratzea funtsezkoa da gure ibilgailuak behar bezala funtziona dezan, marruskadura arindu, igurzketa eta errekuntzaren ondoriozko beroa suntsitu, hondakinak kendu, mugitzen ari diren piezen arteko atxikipena bermatu eta korrosioaren aurrean babestu egiten duelako motorra.
‎Motorrentzako olio ona aukeratzea funtsezkoa da gure ibilgailuak behar bezala funtziona dezan, marruskadura arindu, igurzketa eta errekuntzaren ondoriozko beroa suntsitu, hondakinak kendu, mugitzen ari diren piezen arteko atxikipena bermatu eta korrosioaren aurrean babestu egiten duelako motorra.
‎Nolanahi ere, paperak behar bezala edukitzea behar beharrezkoa da, eta ez lege arazoak saihesteko bakarrik.
‎Etxea behar bezala argiztaturik egon dadin ahaleginak egin behar dira.
‎Botikineko sendagai guztiek etiketa behar bezala eduki behar dute.
‎Garrantzitsua da norbaitek ongi zaintzea haurrak behar bezala elikatzen direla, hau da, entsaladak, barazkiak, lekariak, arraina eta fruta jaten dutela, hain zuzen ere horiexek baitira nekezen jaten dituztenak eta gutxien gustatzen zaizkienak, baina aldi berean, nutrizio aldetik aberats eta osasungarrienak.
‎Yensal laginean, aldiz, tiragailua erregulatu behar duen mekanismoa ez zebilen behar bezala, adierazitako posizioetan finkatzerik ez baitzegoen.
‎Laugarren gamako entsaladak kontsumitzailearen osasunarentzat arriskutsu gerta daitezke behar bezala maneiatzen ez badira, behintzat, landarezkoek behar bezain pH azidoa ez dutelako, ur asko daukatelako eta, gainera, elikagaien bidezko toxiinfekzioak eragiten dituzten mikroorganismoak jarduerarik gabe uzteko bezain eraginkorra litzatekeen tratamendu termikorik ez zaielako ematen.
‎Hasteko, elikagaien ondoriozko toxiinfekzio baten ardura nori egotz dakiokeen edo ontziratutako produktu fresko baten etiketak nolako informazioa eman behar digun jakinda, esate baterako, erosteko unean erabakiak hartzeko laguntzaile eta, beste aldetik, elikagaien segurtasunarekin zerikusia duen arazorik sortzean behar bezala jarduteko argibide izango dugu.
‎Kalitate irizpideak erosketan, manipulazioan eta higienean: Elikagai horrek nekez izaten du mikrobioen erasoa behar bezala prestatuta, eginda eta kontserbatuta badago; hala ere, mikroorganismo batzuk hazi egin daitezke, batez ere azalean, hezetasun oso handia dagoenean biltegiratzen bada. Egoera hori saihesteko, beharrezkoa da bai saltokian bai etxean ontzi guztiz itxietan egotea, aire hezean egon ez dadin.
‎Estresaren eta arterien buxaduraren arteko erlazioak ez die emakumeei eragiten, hormonei esker estresaren ondorioen kontra babestuta daudelako. Litekeena da, halaber, azterketan erabilitako galdetegiak emakumeen estres maila behar bezala ez ebaluatzea. Ikerketak beste ekarpen bat egiten dio emozioen eta arterosklerosiaren arteko erlazioari buruzko eztabaida zientifikoari.
‎Animaliak kontuan hartuz gero, funtsezkoa da hiltzean osasuntsu egotea eta animaliaren ehunen batean “ezkutatutako” mikroorganismoak utz ditzakeen infekzio prozesurik ez izatea. Lehen etapa hori (animaliaren hazkuntza eta dagokion gizentzea) behar bezala egin dadin, gainera, abeltzainak profesionaltasuna izan behar du, bere ustiategia eta animaliak modu higienikoan erabiliko dituela bermatzeko. Fase hori behar bezala garatzen bada, segurtasunaren arazoaren zati handi bat konponduko da.
‎Lehen etapa hori (animaliaren hazkuntza eta dagokion gizentzea) behar bezala egin dadin, gainera, abeltzainak profesionaltasuna izan behar du, bere ustiategia eta animaliak modu higienikoan erabiliko dituela bermatzeko. Fase hori behar bezala garatzen bada, segurtasunaren arazoaren zati handi bat konponduko da. Zergatik?
‎Hala ere, kontsumitzaile gehienek uste dute etxeko maionesa kalitate hobekoa dela, nahiz eta gure herrialdean elikadura infekziorako arrisku handienetako bat izan. Arau orokor gisa, arrautza merkaturatze prozesuan behar bezala tratatzen bada, kutikula ahalik eta denbora luzeenean mantentzea lortuko da. Horrekin batera arrautza zikinak banatzea eragozten bada eta etxeko maionesak egitea mugatzen bada, produktu horren arriskua oso txikia izango da.
‎Agentziak berak kalkulatu du 1999an Frantziako behi azienda 248 eta 667 tona haragi irin kontsumitu zituela. 2000 urtean irinak oraindik ez direla behar bezala tratatu uste dute. Haragi irinei dagokienez planteatzen den beste gai bat hura suntsitzea dakarten arriskuei buruzkoa da.
‎Azken horiek ekoizleen, fabrikatzaileen, merkatarien edo zerbitzu emaileen elkarteek erregistratutakoak dira, merkatuan produktuak edo zerbitzuak eta elkarteko kide ez direnak bereizteko. Legearen arabera, berme markak ezaugarri komunak ziurtatzen dituen ikurra edo bitartekoa dira, batez ere, markaren titularrak behar bezala baimendutako eta kontrolatutako pertsonek egindako edo banatutako produktuen edo zerbitzuen kalitatea, osagaiak eta jatorria; nazioarteko markak; horien esanahia nazioarteko marka baten babesa besterik ez da. Atzerrian, baita Espainian ere, erregistratutako marka baten esklusibotasuna nahi duenak Marken Nazioarteko Erregistroan inskribatu du.
‎Gure organismoko organo eta zelula guztiek eguneroko elikadurak ematen dizkigun substantzia elikagarriak behar dituzte beren funtzioak behar bezala bete ahal izateko. Elikadura desorekatuak, oro har, zenbait bitamina edo mineralen gabezia espezifikoak eragin ditzake.
‎Hiruzpalau egun irauten du eta, printzipioz, ez da larria, nahiz eta sortzen duen ondoezak oporrak alda ditzakeen. Tratamenduak likido eta gatz mineralak (edari isotonikoak, farmaziako seruma edo etxeko ahoko seruma) azkar eta behar bezala aldatzea eskatzen du, bai eta dieta leuna ere, bai elikagaietan erraz digeritzekoak, bai haien prestaketan. Printzipioz, ez da gomendatzen antibiotikorik edo beherakoa mozteko bestelako botikarik hartzea, hobe baita beherakoa bere bidean egotea.
‎osasun eta polizia betekizunak, untxien hiltegietako, zatiketa aretoetako, industrializazioko eta haragien komertzializazioko araudi tekniko sanitarioa, untxiak hiltzea, haien kanalak, haragia eta hondakinak lortzea, eta horiek ikuskatu, zaindu, garraiatu, inportatu, esportatu eta merkaturatzea. Untxi haragiaren ekoizpenari eta merkaturatzeari eragiten dioten osasun eta osasun arloko betebeharrak Europar Batasunean ezarri dira eta 1994az geroztik gure zuzenbidera behar bezala egokitu dira. Arauen arabera, horietako asko autonomia erkidegoetara transferituta, untxia araudi tekniko sanitarioak zehaztutako baldintzak betetzen dituen eta Batasunaren barruko merkataritzarako eta hirugarren herrialdeetara inportatzeko haragi freskoen trukeari eragiten dion establezimendu baimendu batean lortu behar da.
‎Arauen arabera, horietako asko autonomia erkidegoetara transferituta, untxia araudi tekniko sanitarioak zehaztutako baldintzak betetzen dituen eta Batasunaren barruko merkataritzarako eta hirugarren herrialdeetara inportatzeko haragi freskoen trukeari eragiten dion establezimendu baimendu batean lortu behar da. Hiltegiek eta zatiketa gelek behar bezala baimenduta eta osasun erregistraturik egon behar dute. Haragiak, osasun arrazoiak direla medio, inolako debekurik ez duen ustiategia edo jatorrizko eremua duten animaliena izan behar du.
‎Ibilgailuak higiene baldintzak zaintzeko egokitu dira, eta tenperatura hotzerako eta haragia izozteko ezarritako mugen barruan mantentzeko egokituta egon dute. Biltegiratzea Hil ondoren, legez egokiak diren higiene baldintzetan eta behar bezala baimendutako eta erregistratutako establezimenduetan biltegiratu behar dira. Albaitaritzako ikuskapen ofizialaren ondoren, haragia hoztu edo izoztu egin behar da.
‎Araudiak biltegiratze baldintza berariazkoak eta ez hain zorrotzak baimentzen ditu txikizkako salmentako merkataritzan edo saltokiaren ondoko lokaletan egiten denean, kontsumitzailea bada. Kasu horretan, establezimenduek hozkailu bat izango dute gutxienez, erakustokia izan ala ez, barruan zero eta 8 °C arteko lan tenperatura bermatuko duena eta behar bezala egiaztatutako termometroa duena. Ez da baimenduko elikagaiak kontserbatzeko beharrezkoak diren tenperaturetatik gorako edo bestelako tenperaturetan funtzionatzea, ez eta produktu mota bakoitza behar bezala bereizten ez duen esposizio edo biltegiratzerik ere.
‎Kasu horretan, establezimenduek hozkailu bat izango dute gutxienez, erakustokia izan ala ez, barruan zero eta 8 °C arteko lan tenperatura bermatuko duena eta behar bezala egiaztatutako termometroa duena. Ez da baimenduko elikagaiak kontserbatzeko beharrezkoak diren tenperaturetatik gorako edo bestelako tenperaturetan funtzionatzea, ez eta produktu mota bakoitza behar bezala bereizten ez duen esposizio edo biltegiratzerik ere. Kanalaren zatiak eta hezurrik gabeko haragia legez erregistratutako zatiketa aretoetan lortu behar dira.
‎Horri eguneko gainerako otorduek ekarritako kaloriak gehitzen badizkiogu, guztizko irenstearen kaloria edukia izugarri handituko da, eta, ondorioz, gehiegizko pisua edo obesitatea sortuko ditugu. Era berean, ohikoa da establezimendu horietan esne eta deribatu gutxi kontsumitzea, eta horiek funtsezkoak dira hezur masa behar bezala garatzeko, kaltzio asko baitute. Establezimendu horietako oinarrizko elikagaia haragia izan ohi da, neurriz hartuz gero, elikagai bikaina baita; elikagai gehiegi jateak, berriz, elikadura akatsa eragiten du, proteina, gantz saturatu eta kolesterol kopuru handia duelako.
‎Zenbait aldaketa gertatzen dira metabolismoan; besteak beste, metabolismo basala areagotzen da, eta, batzuetan, glukosarekiko tolerantzia aldatzen da. Hala, bada, haurdunaldiko diabetea eta azido folikoaren metabolismoa eragozten ditu (fetuaren nerbio sistema behar bezala garatzen duen bitamina). Haurdunaldi prozesuak ere mantenugaien erabilera areagotzen du, eta, hala, mantenugai asko xurgatzen laguntzen du eta/ edo elikagai horiek gutxiago kanporatzen ditu, bai amak bai fetuak erabil ditzaten.
‎· Produktuak etxean dagoenean behar dituen kontserbazio baldintza bereziak (0tik 4ra mantendu, 18ºC an eduki, leku fresko eta lehorrean gorde, etab.).). Produktua behar bezala erabiltzeko modua, behar izanez gero. · Enpresaren identifikazioa, fabrikatzailearen, ontziratzailearen edo Europar Batasunean (EB) finkatutako saltzaile baten izena, sozietatearen izena edo izena adieraziz.
‎Urteak igaro ahala gure gorputzak jasaten dituen aldaketa organikoek, besteak beste, elikadura behar bezala egokitzea eskatzen dute, adin horietan hain ohikoak diren gaixotasunei aurrea hartzeko eta malnutrizio egoerak saihesteko. Urdaileko mukosaren atrofia eta ingurune azidoaren alterazioa, botika jakin batzuk (diuretikoak, laxanteak), tabakoa eta alkohola ez ezik, zenbait mineral (burdina, potasioa eta magnesioa) xurgatzea ere zailtzen dute.
‎Orrien forma eta tamaina dira batzuen eta besteen arteko aldeak. Orriok kalitatezkoak izan behar dute lana behar bezala egiteko.
‎Gosari ona hartzea lagungarria da organismoak egunean zehar behar dituen elikagai gehienak baino gehiago hartzeko. Gosaltzen ez duten haur eta gazteek kalitate txarragoko dieta izaten dute, eta behar bezala gosaltzen dutenek, berriz, koipe gutxiagoko dieta egiten dute, karbohidrato, zuntz, bitamina eta mineral gehiago dituena. Pisuaren kontrola.
‎Ur ontziratuen etiketatik, haien osaerari, jatorriari edo kontsumo data lehenetsiari buruzko informazio zehatza lortzen dugu. Baina inork ez zuen, orain arte behintzat, behar bezala kontserbatu eta manipulatzeko orientaziorik ematen. Horrelako datuak sartuz gero, erantzukizuna kontsumitzaileari jakinaraziko zaio argi eta garbi.
‎Listu ekoizpena gutxitzen denean, aho lehortasuna edo xerostomia agertzen dira, eta horrek areagotu egiten ditu elikagaiak irensteko zailtasunak, eta, disfagia izanez gero, okerrera egiten du. Ekoizpena handitzeko estimulu eraginkor bat elikagaiak behar bezala murtxikatzea da.
‎Zurarentzako desugertzaile kimikoa Ate, leiho edo altzari bat desugertzeko prozesurik errazena desugertzaile kimiko bat erabiltzea da. Lan hori egiteko, nahikoa da produktu desugertzailearen geruza lodi bat ematea, brotxa batekin, zainaren noranzkoan, bi aldiz leku beretik pasatu gabe, geruza zikin bat sortzen baita, produktua behar bezala zabaltzea eragozten duena. Aplikatu ondoren, produktu desugertzaileak hamar eta hamabost minutu artean jardun behar du.
‎Hasteko, hutsunea behar bezala neurtu eta armairuaren banaketa argi eduki behar da. Garrantzitsua da hasieratik erabakitzea zer banaketa izango duen armairuak, gehien komeni den ate sistema aukeratzea (gidaridunak, eraisgarriak, bandak dituztenak…), baita apalen kopurua, haien kokapena eta abar ere.
‎Aholku bat: altzarien eta azulejuen lerrokadurari eman behar zaio lehentasuna, behar bezala berdinduta daudela ziurtatu baino lehen. Izan ere, altzariei begiratzean, hobe da altzariak eta alikatatua bat etortzea, eta hori ez da gertatuko altzarien lerroek horizontal eta bertikal zehatzak errespetatzen badituzte, baina azulejuek ez.
‎Erremintak beti prest Irudia: Thiago Felipe Festa Nahikoa leku badago, komeni da erremintak esekita edukitzea, kaxan gorde beharrean, behar bezala mantentzeko. Errazago lokalizatzeaz gain, elkar ukitzean ere kalteak saihestuko dira.
‎Dena agerian eduki edo espazioa optimizatu nahi bada, tamaina desberdinetako moduluetara jo behar da, arropa altzariaren barruan pilatu ordez banatzeko. Barruko arroparako edo bisuteriarako gela txikiak dituzten apalak eta erretiluak daude Alkandorak eta kamisetak behar bezala tolestuta jartzeko apalak jar daitezke, edo konpartimentu txikiak dituzten erretiluak, barruko arropa, zapiak, bufandak edo galtzerdiak uzteko. Beste apal batzuk oso erabilgarriak dira armairuaren goialdean jartzen direnak eta bertan maletak edo gutxien erabiltzen diren objektuak gordetzeko aukera ematen dutenak.
‎Eta hori guztia bonbilla baten kontsumo beragatik. Horretaz guztiaz gozatzeko, aski da erosketa on bat egitea eta aparatua behar bezala instalatzea.
‎Batez ere kontuan hartzen bada bainugelak, oro har, gela txikiak direla. Horretarako, garrantzitsua da espazioa erabiltzea komun ontziak behar bezala instalatzeko, eta gauza bera armairuekin, tiraderekin eta bestelako altzariekin.
‎Beirazko adreiluak dira material horietako batzuk. Horiek lorategiko gune txikiak bereizteko erabil daitezke, argitasuna erraz sar dadin, edo bidezidor txikiak zolatzeko, azpiko argi batek behar bezala beteta. Gainera, kristalezko adreilu horiek apaindurazko motiboak ere lagun ditzakete, ura barne, hala nola iturriak edo igerilekuak.
‎Arrautzaren gantz edukia% 11koa da. Haurren hazkuntza aldian eta nerabezaroan, arrautzak elikagai gomendagarritzat hartu behar dira behar bezala elikatzeko, eta, halaber, ezinbestekoak dira bizitzaren ondorengo etapetan. Zaharretan, arrautza, prestatzeko erraza den eta nutrizio balio handiko mastikary den elikagaia denez, adinekoen nutrizio eta osasun egoera hobetu dezake.
‎Adituen arabera, “teknikak ez du errurik”, aire girotuak gure bizi kalitatea nabarmen hobetzen laguntzen duela aitortuz, bai lanean, bai etxean. Ekipo horiek behar bezala ez erabiltzeak eragozpen txikiak ekar ditzake, hala nola, doministikuak, eztula, sudur hotzeriak edo faringitisa, edo zainketako kalteak, hala nola bronkitisa eta pneumonia. Ana de Ramón y Casado doktoreak, arnas gaixotasunetan aditua eta Madrilgo pneumologia eta kirurgia torazikoko “Neumomadrid” elkarteko kidea, adierazi duenez, “ondo instalatuta eta mantenduta dagoen kalitateko aire girotuko edozein sistema behar bezala perfekzionatuta dago inolako gaixotasunik ez eragiteko”.
‎Ekipo horiek behar bezala ez erabiltzeak eragozpen txikiak ekar ditzake, hala nola, doministikuak, eztula, sudur hotzeriak edo faringitisa, edo zainketako kalteak, hala nola bronkitisa eta pneumonia. Ana de Ramón y Casado doktoreak, arnas gaixotasunetan aditua eta Madrilgo pneumologia eta kirurgia torazikoko “Neumomadrid” elkarteko kidea, adierazi duenez, “ondo instalatuta eta mantenduta dagoen kalitateko aire girotuko edozein sistema behar bezala perfekzionatuta dago inolako gaixotasunik ez eragiteko”. “Arazoak agertu egiten dira —dio adituak— tenperatura jaistera behartzen badugu, eta, ondorioz, organismoak aldaketa bortitzak jasaten baditu, defentsa erantzuna ahuldu egiten da”.
‎izozkiari testura edo plastikotasun egokia emateko, airea gehitzen zaio, eta proportzio hori izozkia osatzen duten materia solidoen hirukoitza izan daiteke. Erabiltzen den airea ingurumeniragazia edo presiopean iragazitako airea da, eta azken produktuaren artean behar bezala banatuta egon behar du. Jakina, kontsumitzaileak ezin ditu burbuilak hauteman, haien bolumenak 200 mikromilesimatik beherakoa izan behar baitu.
‎Lehengaiak eta instalazioak Izozkiak prestatzeko edozein elikagai erabil daiteke, baldin eta giza kontsumorako egokia bada eta bere arau berariazkoetan ezarritako baldintzak betetzen baditu. Gehigarrien kasuan, legeak behar bezala baimendutako eta baimendutako gehigarriak bakarrik erabil daitezke. Salmenta establezimendu iraunkorrek edo sasoikoek berariazko neurriak hartu behar dituzte azken produktuak kalterik egiten ez duela ziurtatzeko.
‎Hala ez bada, azidoekiko erresistenteak diren ontzietan gorde behar dira, %1, 5eko disoluzioarekin azido zitrikoa edo tartarikoa. Disoluzio hori hainbat aldiz berrituko da, tresneria behar bezala garbitu eta desinfektatzeko. Solteko izozkiekin saltzen diren barkillo eta galletak ontzi itxietan gorde behar dira, behar bezala babestuta.
‎Disoluzio hori hainbat aldiz berrituko da, tresneria behar bezala garbitu eta desinfektatzeko. Solteko izozkiekin saltzen diren barkillo eta galletak ontzi itxietan gorde behar dira, behar bezala babestuta. Izozkiak egiteko/ saltzeko makina automatikoak eta solteko izozkiak erakutsi eta saltzeko beira arasak iturri kalorikoetatik eta edozein kausa kutsatzailetatik urrun egongo dira, eta agintari eskudunek egoera hori baimenduko dute.
‎Batez ere gibelean biltegiratzen da(% 80), eta garrantzitsua da erreserbek erakundearen eguneroko beharrak asetzea, B12 bitamina gutxi irensteko edo gaizki xurgatzeko erregimena ezarri eta 3 urte geroago. Bai elikadura konbentzionalak, bai ovolactovegetariarrak behar bezala asetzen dituzte behar organikoak, eta are gehiago jakiten da ez dela beharrezkoa egunero jatea. Ez da oztopo, bitamina horren urritasuna deskribatu da, urte askoan B12 bitamina ugari duten elikagairik ez duten gizabanakoetan, hala nola animalia jatorriko elikagai guztiak saihesten dituzten okurreetan.
‎Laburbilduz, zenbait galdera erantzun lirateke kontsumitzaileari sistema horren eta, ondorioz, elikagaien segurtasunaren gainean konfiantza eman ahal izateko. Kontuan hartzen badugu elikagaiak herrialde kideetako gobernuek helburu horretarako onartutako instalazioetan soilik irradiatu daitezkeela, kontrola nahiko erraza izango litzateke, baldin eta irradiazioaren aurreko etapan elikagaiak behar bezala etiketatuta daudela egiaztatzen bada. Bibliografía ARAUDIA 1999/ 2/ EE Zuzendaritza.
‎Frogatuta dago ondo planteatutako dieta obo lakto begetarianoa sendoa izan daitekeela eta nutrizio ekarpen ona izan dezakeela. Benetan, dieta begetarianoak ez dira zorrotzak pertsona osasuntsu eta behar bezala diseinatuetan, eta ez dute osasunerako arriskurik sortzen, eta ezin hobeto bete ditzakete banakako beharrak. Hala ere, zenbait mantenugairen beharrak handituta dauden bizitzako etapa batzuetan (haurdunaldian, edoskitzaroan eta hazkuntza eta garapen etapetan haurtzaroan eta nerabezaroan), burdin falta agertzeko arrisku handiagoa dago.
‎Kasu horietan, beharrezkoa da gehikuntzak modu sistematikoan egitea, betiere profesionalen ikuskaritzapean. Aldaerarik zorrotzenei dagokienez, bistan da nekez ase ahal izango dituztela organismoaren beharrak, nahiz eta elikadura osagarriak erabili, gure gorputzak egunero behar bezala funtziona dezan beharrezkoak diren oinarrizko elikagaiak ez baitituzte. Dieta obo lakto begetarianoan sartu beharreko elikagaiak Dieta osoa izan dadin, hauek sartu dira egunero:
‎Begetalino askok dietetikari buruzko ezagutza urriak edo okerrak dituzte. Zerealak, barazkiak, fruitu oleaginosoak (kakahueteak, intxaurrak, hurrak, almendrak…), lekadunak, ogia, arroza edo behar bezala konbinatutako beste zereal batzuk jaten saiatuz gero, barazkijale heldu osasuntsuak kalitatezko proteinak aurkitzen ditu, organismoarentzat ezinbestekoak direnak. Hala ere, erregimen eskasa da, landare proteinaren digestio erraztasuna okerragoa delako (animalia jatorrikoak baino aprobetxamendu txarragoa du).
‎Haren iritziz, konpainia ez zen berehala jarri harremanetan ministerioarekin, Madrilgo La Princesa klinikako bere dializatzaileei buruzko lehen abisua jaso zuenean, sei heriotzetatik lehena Valentziako klinika batean erregistratu baino 15 egun lehenago. “Nik uste dut zerbait ez dela bete Farmaziako Zuzendaritza Nagusiari lehenbailehen jakinaraztea, gainerako autonomia erkidegoei informazioa eman eta behar diren neurriak har ditzagun”, azaldu zuen Beheko Ganberako korridoreetan, eta osasun alertak “ez duela behar bezala funtzionatu” onartu zuen. Ministroak gogorarazi zuen, hala ere, oraindik ez dagoela itxirik filtroak inplikatuta dauden hamahiru heriotzak eragiten dituzten ala ez zehaztu behar duen ikerketa, nahiz eta hamahiru heriotzen arteko “lotura bakarra” izan.
‎“Ministroa oporretan egon da denbora honetan guztian”, esan zuen PSOEko Gizarte Politikako idazkariak, Consuelo Rumík. Haren iritziz, Aznarrek berak eskatu behar dizkio azalpenak “edo aldatu”, krisi horiei behar bezala aurre egiteko gai ez bada. Bai PSOEk bai IUk ministroa Osasun Batzordean agertzeko eskaera bana aurkeztu dute, beren sailari eragiten dioten arazoak osoko bilkuran baino modu zehatzagoan azaltzeko, legionella kasuak ugaritzea edo itxaron zerrenden bilakaera txarra barne.
‎Desinfekzio eraginkorra gertatzeko, mikroorganismoak kentzeko sistemak erabili behar dira, eta, beraz, desinfektatzaileak ahalik eta hobekien jardun behar du. Prozesu horretan ezinbestekoa da tratatu beharreko gainazalak behar bezala garbitzea. Desinfektatze prozesuak eragin handia izango du, desinfektatzaile kimikoak aplikatzeko baldintzen (kontaktu denbora, kontzentrazioa, tenperatura eta pH-a), gainazalen ezaugarrien (konposizio kimikoa, gainazaleko karga, hidrofobikotasuna eta zimurtasuna) eta mikroorganismo kutsatzaile motaren arabera.
‎Gainera, intsektuak eta arratoiak hiltzeko programa bat izan dute izurriteen aurka borrokatzeko, eta metodo mekanikoak erabiliko dira, garbitasuna eta desinfekzioa bermatuta, prestatutako janariak banatzeko edukiontziak higienizatzeko, bai eta erabilera bakarrekoak ez diren baxera eta mahai tresnak ere. Garbitzeko, desinfektatzeko, intsektuak kentzeko, arratoiak hiltzeko edo bestelako substantzia arriskutsuren bat hartzeko produktuak toki bereizian biltegiratuko dira, eta behar bezala identifikatuko dira jatorrizko ontzietan. Erabiltzeko arrazoiak direla eta, ontzi txikiagoak erabiltzen dira, betiere nahasketarik egiten ez bada eta janariak edo edariak eduki edo eduki ez badira.
‎Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu horiek kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan. Elaborazio baldintzek eskatzen dute soilik giza kontsumorako egokiak diren elikagaiak, gehigarriak eta teknologia osagarriak erabiltzea, bai eta lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak behar bezala manipulatzea ere. Alde horretatik, ez da onartuko elikagaiak zuzenean lurrarekin ukitzea, ez eta animaliak egotea ere.
‎Prestatutako janarietarako erabilitako ontziak eta ontziak kutsaduratik babesteko biltegiratuko dira. Prestatzen diren establezimendu berean kontsumitzen ez diren janari prestatuak behar bezala ontziratuko dira, itxitura hermetikoarekin edo gabe, erabilitako kontserbazio prozeduraren eta banaketa prozesuaren arabera. Prestatutako janarien arau mikrobiologikoak aipatutako arauaren eranskinean zehazten dira, eta Europar Batasuneko estatu kide guztiei aplikatu beharreko arau mikrobiologikoak ezartzen ez diren bitartean aplikatuko dira.
‎Lehen kasuan, osasun agintariek zenbait espeziek gure osasunerako dituzten intoxikazio arriskuen berri ematen digute; izan ere, jangarritzat jotzen diren beste batzuekin nahas daitezke eta ondorio hilgarriak izan ditzakete. Bigarren kasuan, merkatuan edo saltoki espezializatuetan eskuratuta, produktuaren segurtasuna funtsezko alderdia da, eta bermatuta eta behar bezala kontrolatuta egon behar du, kontsumitzailearen itxaropenak benetan handiak baitira. Onartezina litzateke, izan ditzakeen ondorioengatik, produktuaren identifikazioan edo haren kontsumoari buruzko aholkuetan akatsen bat egitea.
‎Sintomak kontrolatu ondoren, esnea eta esnekiak gehitu behar zaizkio dietari, pixkanaka, eta gantz maila handitu daiteke. Laktosarekiko intolerantzia · Probatu tolerantzia jogurtaren eta gaztaren aurrean, eta, irauten badu, merkatuan badira laktosarik gabeko produktuak (esnea, jogurtak), kaltzio ugari baitute, hezur masa behar bezala mantentzeko. Gaztak eta xerrenak ez dute laktosarik izaten (ikus etiketak).
‎Esterilizazioa behar bezala egiteko, zenbait ohar hartu behar ditugu kontuan: Bat bateko tenperatura aldaketekiko erresistenteak diren itxitura hermetikoko kristalezko potoak erabili.
‎Hala, kontsumitzaileak, produktuaren etiketaren bidez, konfiantza osoa izan behar du, eta ez du iruzurrik edo iruzurrik egin behar. Horiek saihesteko, arauak produktuak kontrolatzeko mekanismoak ezartzen ditu, hala nola ekoizpen, eraldaketa eta merkaturatze eragiketen autokontrolerako nahitaezko sistema, eta behar bezala egiaztatutako erakunde eta ebaluazio entitate independenteek egindako ziurtapen sistema, bai laborategi gisa, bai produktu ziurtatzaile gisa. Sistema osoa osatzeko, botere publikoek jarduera horiek gainbegiratzen dituzte eta legezko araudia betetzeko eskatzen dute.
‎Kontsumitzailearen konfiantzan, animaliaren arraza jatorriaren ziurtasunean eta, beraz, produktuetan eragiten duten alderdi garrantzitsuenen artean, animalia eta animalia horretatik eratorritako produktuak identifikatzea nabarmendu behar da. Arauak xedatzen du animaliak eta horien ondoriozko piezak, urdaiazpiko iberikoa, beso iberikoa eta solomo iberikoko kanabera egiteko erabiltzen direnak, behar bezala identifikatuta egon dutela. Abereen kasuan, arraza kalitatearen faktorea adieraziko da titia kendu aurretik, eta kontrol entitatearen kalitate eta elikadura faktoreari buruzko ziurtagiria izan du.
‎Une horretatik aurrera, eta biltegiratu aurretik, produktua zein egunetan egin den adierazten duten etiketak itsats daitezke. Etxeko kontserbak bi urte iraun dezake, baldin eta despentsetan edo alakeretan behar bezala biltegiratzen badira. Leku horiek ilun samarrak izan behar dute, hau da, argitik babestuak, faktore horrek oxidazio kimikoa eragin baitezake eta, ondorioz, elikagaiak kolorea galtzen baitu.
‎Kontsumitzaileen beldurra arintzeko, sakon aztertu dira elikaduran erabiltzen diren gehigarriak, eta, horren ondorioz, herrialde askotako legediek zerrenda positiboak argitaratu dituzte elikagaiak prestatzeko onargarritzat jotzen diren guztien artean. Elikagai gehigarriak zuhurtziaz erabili behar direnez, haien baimenak behar bezala justifikatuta egon behar du, haien beharrari, eraginkortasunari eta, batez ere, segurtasunari buruzko irizpideen arabera. Estatu bakoitzak bere arauak ematen ditu elikagai gehigarriak erabiltzeko baimenari dagokionez.
‎Garbigarri eta desinfektatzaileek eragindako kutsadura Garbigarriak eta desinfektatzaileak esne industrian erabiltzen dira, ondoren esnera irits daitezkeen mikroorganismoak desagerrarazteko eta ugaltzea saihesteko. Arriskua sortzen da produktu horiek behar bezala ezabatzen ez direnean, behar adina urberritze eginez, eta, hala, esnea ukitzea onartzen denean. Efektu toxikoez gain, detergenteek eta desinfektatzaileek, kasu batzuetan, usain eta zapore arraroak eman diezazkiokete esneari, eta hartzidura prozesu batzuk oztopa ditzakete.
‎Hala ere, mediku askok jaio aurreko bitamina eta/ edo mineral gehigarri bat preskribatzen dute, emakumearen nutrizio egoeraren eta elikagaien kontsumoaren ziurgabetasunagatik. Bitamina eta/ edo mineral gehigarriak behar bezala justifikatuta daude, baldin eta kudeatzaileek odol analisien bidez hauteman den urritasun klinikoa adierazten badute. Kasu horietan, haurdunaldiaren ondorengo medikuak erabakiko du gehigarri mota eta dosia.
‎Fungiziden erabilera zereal uztetan edo uzta hondakinetan hedatuago dago, gero animaliek kontsumituko baitituzte, eta horrek esnean agertzeko arrisku handiagoa sortzen die. Aurrekoetan bezala, itxaronaldi batzuk daude, eta, behar bezala aplikatzen badira, elikagaietan hondakin toxikorik ez egotea lortzen da. Bifenilo polikloratuak (PCB) Konposatu horiek egonkortasun handia dute, eta, beren liposolubilitateari esker, ahalmen handia dute elika katean sartu ondoren bertan metatzeko.
‎Haurdunaldia baino lehen elikadura onak ziurtatuko du bai amak bai haurrak badutela behar dituzten elikagaiak. Behar bezala elikatzeko, lehenik eta behin, arreta jarri behar zaie eguneroko dieta osatzen duten elikagaiei, eta haurdunaldiak irauten duen hilabeteetan behar handiagotuak dituztenak sartu behar dira, gorputzeko erreserbak handitzeko. Dietaren gomendio orokorrak – Kontuan izan “ondo jateak” ez duela esan nahi asko jatea edo jatea elikagai garestietan oinarrituta.
‎– Edan likido ugari egunean zehar, ahal dela janarietatik kanpo, digestioa errazteko. – Kontuan izan elikagai hauek ez direla behar bezala falta behar mahaitik… Esnea eta esnekiak: ahal dela erdigaingabetuak.
‎Bizarra mozteko eta bizarra mozteko tresnak ere erabilera bakarrekoak izango dira; beraz, ezin izango dira ohiko labanak erabili, eta larrua, biloa edo buru azala ukitzen duten objektu guztiak esterilizatu edo desinfektatu egin dira, arau zehatz batzuen arabera. Gainera, baztertzen diren objektu zorrotz edo ziztatzaile horiek zulatu ezin diren ontzi sendoetan gorde dira, autonomia erkidegoek behar bezala egiaztatuta.
2002
‎Frijitzeko saskiaren heldulekua desmuntagarria izatea eta behar bezala babesturik egotea komeni izaten da.
Behar bezala ebakitako ehun onak garrantzi osoa zuen garaia ez dute ezagutu gazteek.
‎DHA hori, bereizgarri nabarmenak dituen gantz azidoa da eta, plaketen elkarketa eragozten duenez, gaitz kardiobaskularrak nozitzeko arriskua dagoenean eragin mesedegarria dauka, odoletako gantzak orekan mantentzen ditu eta, horiez gainera, behar bezala garatu eta funtzionatzeko funtsezko lipidoa du nerbio sistema zentralak.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
behar 2.787 (18,35)
Behar 143 (0,94)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
behar bezala erabili 153 (1,01)
behar bezala funtzionatu 145 (0,95)
behar bezala egin 129 (0,85)
behar bezala ez 117 (0,77)
behar bezala garatu 85 (0,56)
behar bezala tratatu 84 (0,55)
behar bezala garbitu 75 (0,49)
behar bezala babestu 56 (0,37)
behar bezala prestatu 56 (0,37)
behar bezala bete 55 (0,36)
behar bezala kudeatu 52 (0,34)
behar bezala zaindu 50 (0,33)
behar bezala aplikatu 44 (0,29)
behar bezala elikatu 39 (0,26)
behar bezala mantendu 38 (0,25)
behar bezala kontserbatu 34 (0,22)
behar bezala erantzun 31 (0,20)
behar bezala kontrolatu 31 (0,20)
behar bezala jarri 29 (0,19)
behar bezala manipulatu 27 (0,18)
behar bezala birziklatu 26 (0,17)
behar bezala egiaztatu 26 (0,17)
behar bezala identifikatu 26 (0,17)
behar bezala egokitu 24 (0,16)
behar bezala gorde 23 (0,15)
behar bezala etiketatu 21 (0,14)
behar bezala hartu 21 (0,14)
behar bezala jokatu 20 (0,13)
behar bezala bereizi 16 (0,11)
behar bezala biltegiratu 16 (0,11)
behar bezala hazi 16 (0,11)
behar bezala informatu 16 (0,11)
behar bezala justifikatu 16 (0,11)
behar bezala aireztatu 15 (0,10)
behar bezala egosi 15 (0,10)
behar bezala hidratatu 15 (0,10)
behar bezala instalatu 15 (0,10)
behar bezala eman 14 (0,09)
behar bezala jaso 14 (0,09)
behar bezala seinaleztatu 14 (0,09)
behar bezala baloratu 13 (0,09)
behar bezala banatu 13 (0,09)
behar bezala ebaluatu 13 (0,09)
behar bezala finkatu 13 (0,09)
behar bezala ibili 13 (0,09)
behar bezala lotu 13 (0,09)
behar bezala interpretatu 12 (0,08)
behar bezala itxi 12 (0,08)
behar bezala sartu 12 (0,08)
behar bezala baimendu 11 (0,07)
behar bezala diagnostikatu 11 (0,07)
behar bezala doitu 11 (0,07)
behar bezala jakinarazi 11 (0,07)
behar bezala adierazi 10 (0,07)
behar bezala eratu 10 (0,07)
behar bezala ezarri 10 (0,07)
behar bezala garatz 10 (0,07)
behar bezala isolatu 10 (0,07)
behar bezala jardun 10 (0,07)
behar bezala ordaindu 10 (0,07)
behar bezala atera 9 (0,06)
behar bezala berreskuratu 9 (0,06)
behar bezala erregistratu 9 (0,06)
behar bezala frogatu 9 (0,06)
behar bezala konbinatu 9 (0,06)
behar bezala ontziratu 9 (0,06)
behar bezala trebatu 9 (0,06)
behar bezala aprobetxatu 8 (0,05)
behar bezala argiztatu 8 (0,05)
behar bezala aztertu 8 (0,05)
behar bezala bideratu 8 (0,05)
behar bezala eutsi 8 (0,05)
behar bezala gauzatu 8 (0,05)
behar bezala iritsi 8 (0,05)
behar bezala konpondu 8 (0,05)
behar bezala txertatu 8 (0,05)
behar bezala xurgatu 8 (0,05)
behar bezala zabaldu 8 (0,05)
behar bezala aurre 7 (0,05)
behar bezala berotu 7 (0,05)
behar bezala ezagutu 7 (0,05)
behar bezala heldu 7 (0,05)
behar bezala hornitu 7 (0,05)
behar bezala jantzi 7 (0,05)
behar bezala konfiguratu 7 (0,05)
behar bezala kontsumitu 7 (0,05)
behar bezala planifikatu 7 (0,05)
behar bezala sozializatu 7 (0,05)
behar bezala ulertu 7 (0,05)
behar bezala antolatu 6 (0,04)
behar bezala arautu 6 (0,04)
behar bezala argitu 6 (0,04)
behar bezala atseden 6 (0,04)
behar bezala aurkeztu 6 (0,04)
behar bezala berritu 6 (0,04)
behar bezala egon 6 (0,04)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia