Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 18

2003
‎Familia eremuan sortutako agerraldien ehunekoa %10etik %49ra bitartekoa da, eta azken hori Espainian erregistratutako ehunekoa da. Elikagaien toxiinfekzio agerraldi horiek Europan agertzearen arrazoi nagusia bat dator Espainian gertatzen denarekin, eta elikagaiak behar bezala egosteko eta hozteko tratamenduak aplikatzearen ondorio izan ohi da. Baita elikagaiak giro tenperaturan kontserbatzeagatik, lehengai kutsatuak erabiltzeagatik eta kutsadura gurutzatuengatik ere.
2005
‎Parasitoak kentzean, sintomatologia leundu egiten da desagertu arte. Anisakis arriskua Larbak bizirik irensten ditu gizakiak, arrain gordina edo behar bezala egosita ez dagoena kontsumitzen denean, eta horrek ultzerak eta gastroenteritisa eragiten ditu. Digestio hoditik igarotzea ere blokea dezakete, eta, ondorioz, ebakuntza kirurgikoa egin behar izaten da parasitoak kentzeko.
2007
‎Gaina altuera estandarrean jartzen da eta hondoa handitzen da lan eremua handitzeko. Kanpaiari dagokionez, aurpegitik aldentzen da, elikagaiak behar bezala egosten direla ikusteko eta oztoporik gabe makurtzeko. Bestalde, gaina altuera estandarrean jartzen da zutik lan egiteko erosotasuna bermatzeko, eta hondoa 60 zentimetrotik 65 eta 80 zentimetrora igotzen da batez beste.
2008
‎Bakterioak tenperatura baxuko elikagaietan ugaltzeko duen gaitasuna eta hutsean ontziratzea dira kezka gehien sortzen duten arrazoietako bi. Ikusten diren ernamuin gehienak, beraz, haragiaren kontsumoarekin lotuta daude (batez ere txerriarena, behar bezala egosi ez baita), esnearekin eta pasteurizatu gabeko esnekiekin. Arrisku faktorea da, halaber, kutsatutako gainazal, tresna edo eskuekin gurutzatutako kutsadura.
2011
‎Tenperatura desegokiak ez ditu patogenoak ezabatuko, eta elikagaiak kutsatutako sukaldetik atera daitezke. Behar bezala egosten dela ziurtatzeko, termometroa erabili da; horrela, barrualdea beharrezko tenperaturara iritsi dela bermatuko da. Ez saihestu kutsadura gurutzatua.
2013
‎Kontuz ibili hozkailuan. Elikagaiak behar bezala egosteko. Campylocacter jejuni Esku hartzen duten elikagaiak:
‎Alaiak kontsumitu aurretik ere gehitu behar dira, etxean presta daitezke eta beirazko potoetan gorde, plastikoa baino hobeto, kontsumitu arte bereizita. Elikagaiak behar bezala egosteko, batez ere haragia eta arraina. Behar adina egosita ez egoteak patogenoak agertzea dakar.
‎Arrautza da, berez, salmonellaren bidez kutsa daitekeena, oskolaren bidez edo hegazti infektatuen bidez. Oskolari eraso egiten diote bakterio horrek, erresistentzia gainditu eta sartzea lortzen baitu. Kutsadura saihesteko, arrautzak erosi behar dira azal garbi eta ukigabearekin, eskuak garbi erabili eta behar bezala egosi.
‎arrautzei, esnekiei, haragiei eta itsaskiei eragiten die. Behar bezala egosita eta arrautzak behar bezala gordeta saihestu daiteke. Staphylococcus aureus:
‎Baina itsasoko produktuak kutsatu egin daitezke hazten diren ingurunean dauden mikroorganismo patogenoekin. Kasu gehienetan, arrisku biologiko horiek suntsitu egiten dira, behar bezala egosita, ez utzi hotz katearekin (4 ºc inguruko tenperaturan), ez poluitu gurutzaturik eta izoztu, gutxienez zazpi egunez, etxean gordinik kontsumituko den arraina. Kontuan izan etxeko izozkailuek (18ºc) tenperatura aski dutela parasitoak suntsitzeko, ANSESen arabera.
2014
‎Egiaztatu kontsumituko diren elikagaiak erabat prestatu direla. Behar bezala egosita, mikroorganismo arriskutsuak hiltzen dira, eta elikagaien osasungarritasuna bermatzeko metodo eraginkorrenetakoa da, Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) aitortzen duenez. Bidaiariaren beherakoa, zer da eta nola saihestu Bidaiariaren beherakoa atzerrian gertatzen den gaixotasun ohikoenetako bat da, batez ere saneamendua urria den herrialdeetan.
2015
‎Eskuak elikagaiak prestatu aurretik garbitu behar dira, eta gordinak manipulatu ondoren. 3 Behar bezala egostea. Patogeno gehienak 60ºc eta 75ºc arteko tenperaturan suntsitu ohi dira, eta horietatik «segurtasun tenperatura» deitzen zaie.
2016
‎Nola erabili arraina Freskotasun, higiene eta osasun arauak errespetatu direnean jan daiteke arraina. Hiru parametro horiek ondo garbitu ondoren, erraiak ahalik eta azkarren kenduz, gordinik kontsumitzen dena izoztuz eta, azkenik, behar bezala egosten dira. Arrainaren mehatxu nagusietako bat mikrobioen hazkuntza da.
‎Plateren segurtasuna bermatzeko modu bat limoi pixka bat eranstea da, plateraren Ph a jaitsi eta bakterio hazkuntza prebenitzeko. Kontuan izan behar da bakterio ohikoenak, Salmonella, esaterako, gehienetan ez direla behar bezala egosten edo, kontsumitu arte, gaizki kontserbatzen direla. Lanera eramaten den janaria segurua dela ziurtatzeko, bost gomendio hauek hartu behar dira kontuan:
‎3 Janaria prestatzea batez ere, haragia, oilaskoa, arrautzak eta arraina. Kontuan izan behar da behar bezala egosita ia mikroorganismo patogeno guztiak hiltzen direla. Elikagaiaren zati guztiak 70 ºc an jartzea kaltegarria da.
2019
‎Tailerrera animatzen diren lagunek irudiak sortzen, desegiten, irakurtzen eta erabiltzen ikastea, irudien gaineko begirada kritikoa hartzea, irudien bidez kontatzeko tresna propioak garatzea eta proiektu propioak nahiz kolektiboak gauzatzea da egitasmoaren sustatzaileen xedea. Hori guztia egiteko eta proiektuak behar bezala egosteko hartuko dituzte bost hilabete. Zabalik dago izena emateko epea.
‎Tailerrera animatzen diren lagunek irudiak sortzen, desegiten, irakurtzen eta erabiltzen ikastea, irudien gaineko begirada kritikoa hartzea, irudien bidez kontatzeko tresna propioak garatzea eta proiektu propioak nahiz kolektiboak gauzatzea da egitasmoaren sustatzaileen xedea. Hori guztia egiteko eta proiektuak behar bezala egosteko hartuko dituzte bost hilabete.
2022
‎Ondorioz, kutsatzailea (gai kimiko, energia, bero, geneak) behar bezain ahaltsua bada, gaitza sortuko du elikagaian eta ondorio kaltegarriak izango ditu kontsumitzailearentzat. Patogenoak elikagai gordinetan (okela, arrautza, berdura) dabiltza baina, behar bezala egosita, bizirik dirauten mikroorganismo urriak ez dira kezkabide.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia