Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2001
‎Lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak lan beharren edo eskariaren arabera zatikatu behar dira, eta ahalik eta kantitate txikienak erabili behar dira berehala egiteko, kontsumitzeko edo saltzeko, eta produktu horiek kutsatzea edo aldatzea saihesteko higiene baldintzetan. Elaborazio baldintzek eskatzen dute soilik giza kontsumorako egokiak diren elikagaiak, gehigarriak eta teknologia osagarriak erabiltzea, bai eta lehengaiak, tarteko produktuak eta azken produktuak behar bezala manipulatzea ere. Alde horretatik, ez da onartuko elikagaiak zuzenean lurrarekin ukitzea, ez eta animaliak egotea ere.
2002
‎Kontua da kontserba industrialetara ez jotzea beti, batez ere prestatzean eta ontzean sendoak badira (lekaleak estropezuekin, tripakiekin edo gisatuekin). Aukera bat etxeko kontserbak dira, baina komeni da horiek behar bezala manipulatu eta kontserbatzea. Dieta askotarikoa denez, ez da pasta, pizza, lasagna, arroza edo aurrez prestatutako beste prestakin batzuk bakarrik jan behar.
‎Lokalen, instalazioen, materialaren eta langileen garbitasunaren egoera. Molusku bibalbio biziak behar bezala manipulatzen eta tratatzen diren egiaztatu. Arazketa edo egokitzapen sistemen aplikazio eta funtzionamendu egokia.
2003
‎Baina horrekin ez da nahikoa. Ez du ezertarako balio behar bezala manipulatzeak edo garraiatzeak, adibidez, bilketa edo biltegiratzea zuzenak ez badira. Edo jaki gordina ekoizteko prozesuan alde batera uzten badira kutsadura mikrobiologiko edo kimikoari aurrea hartzeko funtsezko alderdiak.
2004
‎Eskuliburu hori elikagaiak manipulatzen diren enpresako edo erakundeko sail guztiek ezagutu eta partekatu behar dute. Hori dela eta, sistema logistiko on batera jo behar da, giza kontsumorako elikagaiak behar bezala manipulatu, prestatu, zatikatu, biltegiratu eta garraiatuko direla ziurtatzeko. Gaur egun, konplizitate handiagoko sistemak daude produktuaren kalitatea ziurtatzeko.
2007
‎Kostako arrainen gehiegizko ustiapena eta arrain eta produktu eratorrien gero eta eskaera handiagoa ikusita, Nekazaritzarako eta Elikadurarako Nazio Batuen Erakundeko (FAO) Arrantza Sailak azpimarratu du itsas harrapaketak hobeto aprobetxatu behar direla eta bilketatik eta produktuak prestatzetik sortutako hondakinak eta galerak murriztu behar direla. Elikagaia behar bezala prozesatzeko eta haren hondakinak ahalik eta hobekien aprobetxatzeko tresna erabilgarri bat arrainaren teknologia erabiltzea da, arraina eta beste arrantza produktu batzuk behar bezala manipulatu, landu eta banatzeko.
2008
‎Biltegiratzeko, 20 °C tik beherako tenperaturan izoztuko dira, eta, garraiatu bitartean, 18 °C tik behera mantenduko dira. Etxean behar bezala manipulatzeko, ontzietan azaldutako jarraibideak bete behar dira. Gehienetan, produktua berotu edo egosi egingo da.
2009
‎Ez. Horri dagokionez, OMEk adierazi du zerri gripea ez zaiela pertsonei transmititzen behar bezala manipulatu eta prestatu diren elikagaiak kontsumitzearen bidez, hala nola txerri haragia eta hortik eratorritako beste batzuk. Birus transmititzailea erraz hiltzen da 70 gradu zentigraduko egosketa tenperaturan.
‎Ez. Horri dagokionez, OMEk adierazi du zerri gripea ez zaiela pertsonei transmititzen behar bezala manipulatu eta prestatu diren elikagaiak kontsumitzearen bidez, hala nola txerri haragia eta hortik eratorritako beste batzuk. Birus transmititzailea erraz hiltzen da 70 gradu zentigraduko egosketa tenperaturan.
‎Printzipioz, ez da osasun arrisku handiko produktua, baina modu egokian erabiltzen ez bada, elikagaien ondoriozko toxiinfekzioen iturri bihur daiteke. Edateko ura erabiltzea produktua egiteko, higiene praktika egokiak izatea eta behar bezala manipulatzea ezinbesteko baldintzak dira kalitatezko azken produktua lortzeko.
2010
‎Ez jarri bero iturri baten ondoan, ontzi garbigailuaren ondoan, esaterako. Elikagaiak behar bezala manipulatzea, lan kateak aurrerantz lagunduta. Kutsadura gurutzatua saihestu behar da, hau da, kutsatutako elikagai baten mikroorganismoen transmisioa, kasu gehienetan gordinik, kutsatuta ez zegoen beste bati, kasu gehienetan jadanik eginda dagoenari.
2011
‎Baina Osasunaren Mundu Erakundeak (OME) dio xaboi likidoaren banatzaileak arriskutsuak izan daitezkeela. Ondoren, xaboi likidoaren banatzaileek bakterioak izan ditzakete eta osasunerako arriskutsuak izan daitezke, behar bezala manipulatzen ez badira. Helduek eta haurrek eskuak garbitzeko modurik egokiena ere azaltzen da.
‎Biberoiak eta katiluak, esnea edo ura behar bezala manipulatzea oso garrantzitsua da kutsadurak saihesteko.
‎Gabonetan elikagai jakin batzuen eskaera handia arrazoi ona da aldez aurretik eskuratzeko. Lehengai onak aukeratzea eta kontsumitu arte behar bezala kontserbatzea, behar bezala manipulatzeaz gain, funtsezkoak dira elikagaiek eragindako arazoak saihesteko. Eguberrietako otorduak planifikatzeko eta izozteko elikagaiak erosteko garaia da.
2012
‎Heltzea. Patogenoak ezin dira ugaldu izozkietan, hotzak galarazten duelako, baina bizirik iraun dezakete ez badira biltegiratzen eta behar bezala manipulatzen. Pasteurizazio prozesu baten ondoren, izozkietan egon daitezkeen patogenoak desagertu egiten dira.
2013
‎Kontuan izan behar da bakterio horren hazkuntza tenperatura optimoa 30ºc tik 37ºc ra bitartekoa dela; horregatik, urteko zenbait hilabetetan egin behar da, arriskua nabarmen handitzen baita. Prebentzioa, artikuluan zehazten den bezala, higiene pertsonal egokia eta elikagaiak behar bezala manipulatu eta kontserbatzea da.
‎Egun bat: haragi xehatua eta arrain freskoa, nahiz eta arraina bi egunez egon daitekeen, hotz katea galdu ez bada eta behar bezala manipulatu bada. 2 egun:
2014
‎Fruta kontsumoa, azalarekin edo gabe, beti da segurua behar bezala manipulatzen bada eta ondo garbitzen bada.
‎Irudia: soapbeard Elikagai guztiek elikadura intoxikazioa eragin dezakete, behar bezala manipulatzen ez badira. Bakterioak, ordea, hobeki hazten dira elikagai batzuetan besteetan baino.
2015
‎Plater hau seguru egitea bermatzeko funtsezko faktoreetako bat da edateko ura, kalterik egiten ez duena eta patogenorik gabea erabiltzea. Ondoren, gainerako osagaiak gehitu behar dira, aldez aurretik garbitu eta behar bezala manipulatu ondoren. Elikagaiak ur ugaritan bildu Salda egiteko erabiltzen diren osagaiek, hala nola berdurak edo haragiak, gutxieneko kalitate irizpideak bete behar dituzte Salda bat etxean prestatzen denean, plater gozo gozo bat lortzeaz gain, berdurak, haragiak edo arrainak ere aprobetxatzen dira.
‎argia, oxigenoa, tenperatura edo hezetasuna. Ogiaren, barazkien, arrainaren edo haragiaren ohiko egoera hondatzen da, eta ez da batere aldatzen, eta, horregatik, ez da behar bezala manipulatzen. Oxigenoak ondorio kaltegarriak izan ditzake gantzentzat, koloratzaileentzat edo bitaminentzat, eta baldintzak eman ditzake mikroorganismoak hazteko edo oxidazioa gertatzeko.
2017
‎animaliak hazten diren granjatik, eta hiltegian, haragia kutsa daitekeelako hesteekin edo animalien larruazala hiltegian; eta, azken batean, sukaldean. Konplexutasun hori dela eta, zoonosia kontrolatzeko ekintzak askotarikoak izan behar dira; izan ere, arriskuak landan hasten dira, eta, behar bezala manipulatzen ez badira, mahaira iritsi eta iritsi daitezke. Horregatik, elikatze kate osoan, zoonosia saihesteko giltzarrietako bat da prebentzioa eta kontrola.
2018
‎Nolanahi ere, jarraibide horiek guztiak bete arren, gomendatzen da arrisku taldeetako pertsonek (emakume haurdunak, haur txikiak, zaharrak eta pertsona immunodeprimituak) ez dezatela horrelako esnerik kontsumitu. Azken finean, ez da erraza esne gordina behar bezala manipulatzea. Alde batetik, ez dugu ezagutzarik, ohiturarik edo hori egiteko borondaterik.
‎Etxean bitartekoak falta zaizkigu Irudia: Myriam Hori dela eta, etxean esne gordina behar bezala manipulatzea ez da erraza. Ez dugu modurik egokiena egiteko.
‎Produktu izoztuak, produktu freskoak bezala, behar bezala manipulatu behar dira beren propietate eta onura guztiak mantentzeko, biltzen direnetik etxeetan kontsumitzen diren arte. Barazki izoztuak alternatiba osasuntsua, erosoa eta ekonomikoa dira, eguneroko elikaduran barazkiak sartzeko.
2020
‎Okerrena. “Ongailuak soja saltsarekin, gatz eta azukre askorekin, eta elikagaien segurtasuna arriskuan, elikagai horiek behar bezala manipulatzen ez direnean”. Gomendagarriena.
2022
‎Nolanahi ere, arriskua oraindik ere badago, eta, beraz, egitea erabakitzen badugu, kontu handiz ibili behar dugu (adibidez, hotzetan gorde behar dugu beti, eta ez 24 ordu baino gehiago). Arrisku hori ia nulua da maionesa komertzial batean( behar bezala manipulatzen badugu, adibidez, ireki ondoren hotzean biltegiratzen badugu), tratamendu termiko bat egiten baita kalterik ez eragiteko. Horregatik, pertsona askok dagoeneko prestatuta dauden bertsioak aukeratzen dituzte.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia