Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 108

2005
‎Hori baino lehen, Amurrion ekitaldi bat antolatu zuten biltzar honekin loturik. Kanariar uharteetako artzain talde batek haien lur malkartsuetan ahuntzak nola gobernatzen dituzten erakutsi zuen. Haien lanaren emaitza ere erakutsi eta dastatzen eman zuten:
‎Beraz, jardunaldi honetan gai hori sartu behar genuela erabaki genuen. Kalitateko produktuak eta bertoko arrazak uztartu nahi genituen nola edo hala. Eta horregatik pentsatu genuen ekogastronomiaren gaia jorratzea.
‎TIBAD eta GROUYER gaztak, esaterako, oso ezagunak dira. Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga horrek kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute.
‎TIBAD eta GROUYER gaztak, esaterako, oso ezagunak dira. Nekazaritzako elikagaiak nola sustatzen ditugun eta mugako bi aldeetan nola dinamizatzen ditugun jakin nahi dute. Hau da, beraientzat artifiziala den muga horrek kontrola eta sustapena benetan baldintzatzen dituen jakin nahi dute.
‎Azaldu digutenez, beraientzat oso interesgarria da guztiori, baita guretzat ere. Izan ere, guk atea zabalik utzi nahi dugu, besteek gauzak nola egiten dituzten ikasteko. Gainera, antzeko ezaugarri asko ditugu.
‎Horrek ingurunea errespetatzera eramaten gaitu: non ekoizten den, nola ekoizten den, herriak bizirik iraunarazteaâ? ¦ Beste kontzeptu batzuk, berriz, koantifikatzen zailak dira. Esaterako, herrialde bakoitzaren kultura, tradizioakâ? ¦ Kontsumitzaileak gauza horiek ere baloratzen ditu eta.
‎Gaur, Gernikatik esango dizuegu agur â?? nola ez, ba? â??. Izan ere, urriko azken astelehena ospatu baitute aste honetan.
‎Batzuen ustez nekazaritza ekologikoa ez omen da oso bideragarria. Baina begira, begira zelako aleakâ? ¦ Ea nola bururatu zitzaigun. Bada medikuntza naturalaren munduan sartuta geunden, gure lankideetako bat naturopata baita.
‎Carmen de Vega elikagaien teknologia irakaslea da, eta berak ere goraipatu zituen lehiaketara aurkeztutako gaztak; kalitate izugarria zutela aitortu zigun. Haren eskutik jakin genuen zeintzuk diren gazta on baten ezaugarriak, eta nola dastatu behar den ere azaldu zigun.
‎Gure sektorea garrantzitsua da, bai, baina gizarteak gure sektorea garrantzitsutzat jotzea ere nahi dugu. Gauza asko egin ditugu, eta badakigu gauzak nola egin, eta esperientzia ugari ditugu arlo horretan. Horregatik, akats handia izango litzateke etorkizunaz, ingurumenaz, estrategiez eta aukerez ez mintzatzea.
‎2006 urtean 20ren bat hektarea prestatu ditugu eta modu berean jarraituko dugu gainerakoekin â?, boilurra lantzean, ekoizleak erakutsiko duen gogoaren araberaâ??. Poliki egin behar dira urratsak, eta ondo ikusi gauzak nola doazen.
2006
‎Eta nola ez, kalitate handiko mota guztietako ardoak dastatzeko aukera izan zuten: Euskal Herriko ardoak eta beste leku batzuetako ardoak.
‎Jendeak, adituen eskutik, mota guztietako gaiak ikasi ahal izan zituen ardoen munduari buruz. Esaterako, dasta bat behar bezala nola egin.
‎Aste honetan Sustraia saioa hasteko, bi ekoizle ekologiko bisitatuko ditugu. Haien ahotik jakingo dugu produktu ekologikoak nola lantzen diren eta nola maneiatzen diren, merkatura iritsi arte.
‎Aste honetan Sustraia saioa hasteko, bi ekoizle ekologiko bisitatuko ditugu. Haien ahotik jakingo dugu produktu ekologikoak nola lantzen diren eta nola maneiatzen diren, merkatura iritsi arte.
‎Oraindik desagertu ez den euskal txerri arraza bakarra nola berreskura dezakegun azaltzen du Mariano Gomezek bere liburuan.
‎Ikusleen gozamenerako, asto lasterketa eta guzti antolatu zuten. Hesi batzuekin nola edo hala eratutako zirkuituari hiru buelta eman behar izan zizkioten zaldun ausartek. Lasterketa hasi baino lehen, garaikur batzuk banatu zituzten eta zenbait omenaldi ere egin zituzten eszenategian.
‎Ekimenari amaiera emateko, musika emanaldi bat eta catering gozo bat eskaini zizkieten bertaratuei, eta nola ez, jakiak Arabako Errioxako ardoekin jan zituzten.
‎Sustraia saioa egiten dugunok saltxitxak nola egiten diren ikustera joan ginen. Prozesu osoa ikusi genuen.
‎Afaria laguntzeko, jendeak mota guztietako garagardoak zituen eskura. Ukondoak, Lumagorri oilaskoak, Frankfurt saltxitxak eta, nola ez, Txahaltxitxak barra barra zerbitzatu zituzten azokak iraundako denbora osoan. Giro ezin alaiagoan, usain gozo gozoak hedatzen ziren azoka esparruan, punta batetik bestera.
‎Bi aldiz pensatu gabe, Guggenheim Museoko jatetxera jo dugu, Josean Martinez Arijak jaki gozo hau nola prestatzen duen ikusteko.
‎Euskal nekazaritza gaztetu eta dinamizatzeko, euskal nekazaritzan finkatu behar diren oinarriak finaktu nahi ditu Gaztenek planak eta aurrean dituen erronkei nola erantzuten dien ikusiko dugu; izan ere, ez baitira edonolako erronkak izango.
‎Eskuz biltzen ditudan hauek dira. Nola esango dizut.... Niretzat oso bereziak dira.
‎Jendeak liluraz jarraitu zion ikuskizunari; artzainek eta txakurrek eztitan utzi zuten mundu guztia. Txakur eder horiek lanean ikustea zoragarria izan zen; txakur bat nola izan daiteke horren adimentsua. Sinesteko ikusi egin behar da.
‎Horrek guztiakekoizpenerako funtsezkoak diren hainbat balio helarazten ditu eta garrantzi handikoa da artzainentzat ere. Euskal gizartea horrelako azoketara nola hurbiltzen den ikustea hunkigarria da. Jendeak baserri giroa ezagutu nahi du, batez ere gaztaren mundua ezagutu nahi du.
‎Sariak produktuen arabera banatu ziren. Barazkiak, frutak, txakolina, loreak, eztia eta, nola ez, gazta izan ziren produktu saridunak.
‎Ematen ez badidate, hobe. Hegazkinean ea nola fakturatu behar dudan hau... Pentsa, hegazkineko jendea...
‎Gozogintzan daukan ospea, esaterako, ongi irabazita dauka, gozoa bezain goi mailakoa baita. Eta nola ez, gure babarrun astean ere ederki islatzen da guztiori. Oso produktu tipikoa da, betikoa.
‎Guk berdin berdin prestatzen ditugu. Lapiko guztiak jarri ditugu suan, aldi berean eta ur kopuru berberarekin, gutxi gora behera; eta bakoitza nola egosten den aztertu behar da. Beraz, berdin prestatuta daude denak:
‎Saioa bukatzeko, Balmasedara joko dugu. Eltzekariak artikulu beharrezkoak izatetik eskulan preziatuak izatera nola igaro diren ikusiko dugu.
‎Begoñak, Ernestoren amak, ahal den guztia egiten du laguntzeko. Garai batean, sektorean sortutako zailtasunak zirela-eta, bere familiak bertan behera utzitako jarduerari berriro nola heldu dioten ikusi du.
2007
‎Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎Bada enpresekin batera ikertzen dugu zer egin nahi duten: merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza sortu zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituzten produktuak direla berresten diegu.
‎Hurrengo minutuetan gogoeta bat egitea proposatzen dizuegu, ziur baikaude duela. Lehen lehenik, produktuak nola ekoizten diren izan behar dugu gogoan; eta horretarako, produktuak ekoizterakoan, pertsonak eta ingurunea kontuan hartu al dituzten galdetu behar diogu geure buruari. Horixe da aintzakotzat hartu beharreko lehen gogoeta.
‎Gure artean izan dugu duela gutxi ere, Mendikoin ikastaro bat ematen, â?. Pottokak nola hezi eta nola gobernatuâ, izenpean.
‎Gure artean izan dugu duela gutxi ere, Mendikoin ikastaro bat ematen, â?. Pottokak nola hezi eta nola gobernatuâ, izenpean.
‎Gabonetako gure urteko bazkaria aprobetxaturik, eta arabar biltzaile talde hau eurek sortu zutenez eta produktuak zuzen merkaturatzen eta sustatzen eurak ere hasi zirenez, denok pentsatu genuen oso abagune ona zela gure urteko bilera egiteko, haiek bisitatzea eta boilurraren mundua ezagutzea, eta bide batez, boilurra dastatzeko ere aprobetxatzea. Jendea oso ongi pasatzen ari da; denok jakingura handia daukagu ikusteko boilurraren mundua nolakoa den, txakurrak lanean nola aritzen diren, eta produktuaren kalitate gastronomikoa zein den. Egia esan, lana eta josteta tartekatzen ditugu, eta oso ondo ari gara pasatzen.
‎Eta hori azalean ikusten da. Ikusten duzue nola doan...
‎Kontua ez da nork agintzen duen, zaldiak nola otzandu baizik. Hori garrantzi handikoa da, zaldiak jendearengan fida daitezen eta jendeak zaldi hauek erostea nahi dezan.
‎Ibar honetan egoteko aukera daukadanean, begiak ixten ditut eta haurtzaroko eta gaztaroko egunak datozkit gogora; jendea nola ibiltzen zen batetik bestera, nolako mugimendua zegoen... Ibar honetan izan dudan bizimodua aurrera atera behar izan dut, nire familiaren diru oinarria izan da, ogia irabazteko hauxe izan baita gure lanbidea.
‎Hasieran, aurrera egitea zaila izango zela pentsatu genuen, eguraldiaren beldur baikinen. Ez genekien jendeak nola erantzungo zuen... Gaur goizean euria ari zuen, baina azkenean eguzkia atera da eta jendeak guk espero bezala erantzun du.
‎Izozteei aurre egin behar izan diegu, landare tropikal askotxo baititugu. Eta inoiz ez dakizu nola erreakzionatuko duten... Baina bat ere ez zaigu hil, behintzat.
‎Kalez kale, pasabide estuetatik barrena, Gorrebustoko oliba errotara iristen gara. Berrituta eta behar bezala zainduta, gaur egun Museo bilakaturik dago eta errota zaharrak nola zebiltzan jakin nahi duten bisitariak hartzeko ondo baino hobeto prestatu dute.
‎Honako laritz hau bertoko espezietzat jo genezake, gure basoetan baitago. Ikusi duzue nola dagoen landuta, nolako enbor zeharra daukan. Honako hau Japoniako pagoa da, â?, fagus grenataâ?.
‎Bertan zeudenek primeran pasatu zuten â?. Tren Nocturnoâ? musika taldeak alaitutako jaialdian eta eta â?? nola ez! â?. Arabako Errioxako ardoz bustitako catering gozo gozoan.
‎Baserriaren barnealdea museo bilakatu da eta ederki islatzen du garai bateko baserrietan jendea nola bizi zen. Bertan, zuzen zuzenean eta eragozpen handirik gabe, duela lau mendeko baserri baten bizimodua nolakoa zen irudika daiteke:
‎Interpretazio Zentroan euskal baserrien hiru mila urteko historia sorberritu dute. Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Igartubeitiko senideen eta auzokoen ahotsak lagun, antzinako baserriak nola joan ziren handitzen eta eboluzionatzen azaltzen zaigu: baserritarrek nola egiten zuten lan eta nola bizi ziren, nolako harremanak zituzten beraien artean, zer ekoizten zuten, nola elikatzen ziren, nola jostatzen ziren eta zerk sufriarazten zituen.
‎Guk unibertsitatean egiten dugu lan eta guztionen berri eman nahi diegu geure ikasleei: lurzoruak nola eratzen diren, ikasleen lurraldeetan zer nolako eraketak dauden... Horrelako gaiak eman nahi ditugu ezagutzera ikasleen artean.
‎Artzain Munduak gonbidatuta, errumaniar artzainak Euskadiko bazterrak ezagutzen ari dira. Eta nola ez, Euskal Herriko artzain gunerik garrantzitsuenak bisitatuko dituzte.
‎Gure atunen kalitatea; Eusko Labela nola agertzen den; kalitate bermea zer den; gure arrantzaleek â?, euskal arrantzaleekâ?, harrapatu dutela...
‎Aste honetan Sustraia saioa zabaltzeko, Astigarraga bisitatuko dugu sagardo sagarren bilketari buruz hitz egiteko eta aurtengo uzta nola datorren komentatzeko.
‎Josetxok sagardi batzuk zituen Mutiloako bere baserrian eta sagardoa egiten zuen bere baserriko kontsumorako. Orduan, garaiko sagardotegietatik ibiltzen hasi zen eta mundu guztiarekin jarri zen harremanetan, jakiteko eurek sagardoa nola egiten zuten, zein sagar barietate erabiltzen zituzten, eta horrela datu asko eta asko jaso zituen, denak liburu interesgarri batean bildu zituenak, beti ere sagardoaren munduari buruz eta sagardotarako sagar barietateei buruz.
‎Beraz, azoka esparruan bertan antolatu dugu aurtengo pintxo lehiaketa. Horrela, jendeak ikus dezake pintxoak nola egiten diren. Eta gainera, jendeak galderak egiten dizkie sukaldariei:
‎Eta gainera, jendeak galderak egiten dizkie sukaldariei: pintxoak nola prestatu diren, e.a. Hori asko gustatu zaigu. Parte hartzearen ikuspegitik, oso ongi ateratzen ari da dena.
‎Oraindik asko falta da egiteko, egia. Hala ere, sagardo sektorea Gipuzkoan ez ezik Euskal Herri osoan ere nola suspertu den ikusteak sekulako poza ematen die.
‎Zuhaitz bat bota eta gero, enborra eta adarrak mozten hasi baino lehen, ondoko aholkuak izan behar ditugu kontuan. Hau da, norberaren babes ekipoa erabiltzeaz gain, ongi jakin dugu makinak nola erabili eta nola zaindu.
‎Zuhaitz bat bota eta gero, enborra eta adarrak mozten hasi baino lehen, ondoko aholkuak izan behar ditugu kontuan. Hau da, norberaren babes ekipoa erabiltzeaz gain, ongi jakin dugu makinak nola erabili eta nola zaindu.
Nola esaten zaie erdaraz Arabako Ibarrei. Valdegovía...?
‎Tenplu bikaina da. Oso ongi adierazten du arte erromanikotik arte gotikora egon zen trantsizio garaia eta nola gauzatu zen hori Araban. Zehatz mehatz noiz eraiki zen ez dakigu, baina badirudi XI. mendearen bigarren erdialdean eta XII. mendearen lehen erdialdean izan zela.
2008
‎Bestalde, Foru Aldundiak, Eusko Jaurlaritzak... diruz laguntzen dizute beti. Aholkatzen zaituzte, zer jarri behar duzun, nola ... Oro har, jende askok lagundu dit.
‎Noski, enkante guztiak oso garrantzitsuak dira; abeltzainei aurrerapenen berri ematen zaie, arraza bakoitzaren hobekuntza genetikoa erakusten zaio, e.a. Horregatik da hain garrantzitsua horrelako enkanteak antolatzea. Arraza bakoitzarekin egiten ari den lana ikusteko, eta pixkanaka nola hobetzen den erakusteko, oso garrantzitsuak dira horrelako enkanteak.
‎Ondo trebatuta egonda ere, gauzak hola hola ateratzen dira beti. Beraz, aldez aurretik bat ere trebatu gabe, pentsa nola aterako ziren, izugarri gaizki. Desastre hutsa.
‎Protokoloan nola jokatu behar den zehazten bada ere, urrats bakoitza ongi neurtu behar da, ustekabeko egoerei ongi erantzuteko. Alde horretatik, ariketa praktikoen garrantzia begi bistakoa da, benetako gertaera baten aurrean behar bezala jokatuko dugula ziur ziur egoteko.
‎Askotan, ontziak su hartzen duenean, marinelekuretara jauzi egin behar izaten dute. Kasu horretan ere protokolo batzuk daude, nola jokatu behar den azaltzen dutenak. Ondarroan proba batzuk egin zituzten simulakro horretan.
‎Duela urtebete konturatu ginen lan hau egin behar genuela, zeren Urizaharreko jendeak jakin bazekien inguruetan anbarra zegoela; baina zientifikoki anbarra zer zen, hori ez zuten ulertzen. Beraz, CDâ?, a atera dugu eta orain herrikoen artean banatuko dugu, anbarra nola egiten den eta zer nolako ondarea daukaten jakin dezaten.
‎Hurrengo atalean ikusiko dugu aitzur trenaren harrapaketengatik gertatzen diren ezbeharrak nola ekidin eta motokultoreak eta motoaitzurrak eragin ohi dituzten gainerako istripuak nola aurreikusi.
‎Hurrengo atalean ikusiko dugu aitzur trenaren harrapaketengatik gertatzen diren ezbeharrak nola ekidin eta motokultoreak eta motoaitzurrak eragin ohi dituzten gainerako istripuak nola aurreikusi.
‎Ezer ez da uzten halabeharraren esku. Duela 7 urtetik azterketa bat egiten da 14 barietaterekin eta hainbat sagardirekin, ikusteko fruitua nola doan umotuz.
‎Eta beno, sektoreko jendearekin harremanetan egoteko bide bat da: beste abeltzain batzuk ezagutu, sektorean gauzak nola dabiltzan ikusi, zure burua ezagutzera eman, bezeroak erakarri... Ez duzu egun osoan etxaldean lan egiten aritu behar, kanpora ere atera behar da pixka bat...
‎Txapelketa, gure aurkezle Luis Marik gidatua, artzainen gazta aurkezpenarekin hasi zen. Gazta nola aterako den hainbat zantzu badaude ere, lehiaketen maila hain parekatua eta hain zorrotza izaten da, ezen, aldez aurretik jakiterik ez baitago akats txiki batek artzaina txapelarik gabe utziko ote duen.
‎Nekazaritzako produktuen kalitatea saritu da. Gure nekazari, abeltzain eta arrantzaleek badakite gauzak nola egin behar diren, eta jakintza hori saritu da hain zuzen, hemen sektore guztiak daude ordezkatuta eta. Baina batez ere gauzak egiteko era jakin bat saritu da (euskal produktuak, kalitatea eta ingurumena aintzat hartzen dituen era, hain zuzen).
‎Orduan, 5 gradu gehiago falta zaizkio. Pixka bat usaindu behar da, hartzidura nola doan ikusteko, ea arazorik dagoen, zapore edo usain arrarorik dagoen... Beratzekarbonikoa hartzitu ondorengo likidoa da hau; Arabako Errioxan urteko ardoak upeleratzeko era tradizionala da.
‎Egin dezakegun gauzarik onena arriskuak ekiditea da. Ezbehar bat gertatzen denean, nola jokatu behar dugun jakiteko beharrezkoa da beste herrialde batzuekin eta elikagaien industriekin batera lan egitea, zer egin behar den jakiteko eta informazio egokia jasotzeko.
‎Albistegian, Euskadin aingirak berreskuratzeko egitasmoaren berri emango dizuegu; eta itsas ondareak garapenean duen garrantzia aztertzeko Donostiako Akuarioan egindako jardunaldia nola joan zen ere kontatuko dizuegu.
‎Noski, ehungintza industrialarekin lehiatu ezin den lana da hau. Hala ere, garai batean izan zuen garrantziaren lekukotasuna, behintzat, ez genuke galdu; garai batean nola lan egiten zen jakitea, oro har, ona da. Ni apur bat beharturik nago; bueno, behartuta ez, bokaziozkoa dut eta.
2009
‎Ardo etxe tematikoarenhelburu nagusia ardogintzarekin lotura duen guztia ezagutzera eta jakitera ematea da. Ardo etxera jotzen duten kanpotarrei edota bertoko jendeei ardoa nola egiten den azaltzen diegu, eta noski, baita mahastizaintzarekin zerikusia duen guztia ere. Hori esaterako, upategietan ez dute erakusten, baina hemen, Villa Luzian bai.
‎Kontraetiketa holografrikoak argi eta garbi frogatzen du sektorea ez dela bere arrakasta ugarietatik bizi, ez dela lo geratu; aitzitik, eboluzionatzen jarraitu du, gauzak nola egin behar diren ikur bilakatu den produktu baten kalitatea areago hobetzeko â?, areago hobetzerik badago.
‎Albistegian nazioarteko emakumearen egunaz hitz egingo dugu, eta martxoaren 8a baserriko emakumeek nola bizi duten eta zer esangura daukan ikusiko dugu. Emakume baserritarrek egiten duten lanak oraindik jarraitzen du merezi duen onirizpenaerdietsi gabe.
‎Lehenik, bisitari mota hau ezagutu behar genuen: nor zen, nolako ohiturak zituen; eta geroago, aztertzen hasi ginen nolako kalteak ekar zitzakeen, nola egin geniezaiokeen aurre, edota nola ikas genezakeen espeziearekin bizitzen.
‎Lehenik, bisitari mota hau ezagutu behar genuen: nor zen, nolako ohiturak zituen; eta geroago, aztertzen hasi ginen nolako kalteak ekar zitzakeen, nola egin geniezaiokeen aurre, edota nola ikas genezakeen espeziearekin bizitzen.
‎Hemen ikus daiteke nolako zaletasuna dagoen. Jendea hainbat tokitatik etortzen da, arraza nola bilakatzen den ikusteko.
‎Urdaiazpikoa barrutik nola dagoen jakiteko, guk hainbat sistema dauzkagu. Baina â?, kalaâ?
‎Puntzoia urdaiazpikoaren alde sentiberetan sartzen dugu, esaterako, giltzaduretan, behin hemen eta beste behin hemen. Eta urdaiazpikoa barrutik nola dagoen jakin dezakegu. Horietako edozeinetan puntzoia sartu, usaindu eta inolako arazorik gabe jakin dezakegu barrutik nola dagoen, usainari esker.
‎Eta urdaiazpikoa barrutik nola dagoen jakin dezakegu. Horietako edozeinetan puntzoia sartu, usaindu eta inolako arazorik gabe jakin dezakegu barrutik nola dagoen, usainari esker. Gero, berriro tapatzen dugu.
‎Mirenek kontatu digu ustiategia nola eta noiz sortu zen.
‎Uste nuen jende gehiegi egongo zela. Jai hau inguruko herri guztietan egin da, baina honako hau besteak baino txikiagoa da eta ez geunden ziur gauzak nola aterako ziren. Baina aparkalekuak zein ongi prestatu dituzten ikusita, nik antolatzaileei 10 jarriko nieke.
‎Bisitaldia oso lagungarria izan da: orain gure langileei errazago azalduko diegu euskal ardoak nola baloratu behar diren, eta haiek beste horrenbeste azalduko diete gure bezeroei.
‎Oreina berez nahiko kuxkuxeroa da eta gu nortzuk garen jakiten saiatuko da; gizakiak garela egiaztatu arte ez du alde egingo eta bien bitartean hari behatzeko aukera izango dugu. Oreinei behatu edo marruka nola aritzen diren ikusi nahi duenak kontuan eduki du zaratarik atera gabe hurbildu behar zaiela, baina ez du gehiegi hurbiltzen saiatu behar. Oreinen marrumak oso oso bereziak dira, ikusgarriak dira; gainera, Europako eta Siberiako fauna osoan nekez topatuko dugun hotsa da; zezenei marruka entzun dietenek antzeko hotsa dela esaten dute, baina askoz indartsuagoa.
‎Batzuetan, bat aukeratzen dugu zehaztasun txikiei erreparatuta. Pistatik nola paseatzen diren, abeltzainarekin batera ibilera markatzen duten... Horrelako gauzak hartzen ditugu kontuan.
‎Gauza bat da produktuei buruzko hitz politak entzutea eta beste gauza bat da baserritarrekin egotea eta produktuak nola lantzen diren haiengandik ikastea.
‎Zientzia batzordearen zeregina arriskuak aztertzea da. Azterketa horiek geroago arriskuak kudeatzeko erabil daitezke, edota balizko arriskuak modurik egokienean nola kontrolatu erabakitzeko. Irizpide zientifikoak ematen dituen batzorde bat da; irizpide horiek kontrol neurriak hartzeko balio dute.
2011
‎Gabonetarako ateratako ardo gaztea da, urteko ardoa alegia, eta baratze karbonikoz landu da. Gure ardoak aurkeztu eta gero, lursailera joango gara, inausketa nola egiten dugun ikus dezazuen. Monje Amestoy familian, Luberrin alegia, gauzak nola egiten ditugun erakutsiko dizuegu.
‎Gure ardoak aurkeztu eta gero, lursailera joango gara, inausketa nola egiten dugun ikus dezazuen. Monje Amestoy familian, Luberrin alegia, gauzak nola egiten ditugun erakutsiko dizuegu. Urte berrirako, prozesua dagoeneko abian daukagu.
‎Eta eskualde osoa bezala, mahatsa lantzeko leku ezin hobea da. Arabako Errioxako mahastizain eta ardogile guztien antzera, Monje Amestoy familiak ezin hobeto daki mahastiak nola zaindu eta ardoa nola prestatu.
‎Eta eskualde osoa bezala, mahatsa lantzeko leku ezin hobea da. Arabako Errioxako mahastizain eta ardogile guztien antzera, Monje Amestoy familiak ezin hobeto daki mahastiak nola zaindu eta ardoa nola prestatu.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
nola 106 (0,70)
Nola 2 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia