Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 169

2005
‎oinarrizko bost heziketa ziklo, goi mailako bi ziklo eta erdi mailako 3 ziklo eskaintzen ditugu, denak nekazaritza arlokoak. Emakumeak guztira %26 direla ere azpimarratu behar da; bai sektorearen bai heziketa profesionalaren helburuetako bat horixe baita, gero eta emakume gehiago animatzea mota guztietako jarduerak ikas ditzaten.
‎5) Ardoa ura baino gehiago gustatzen zait, garagardoa eta beste edozein edari baino askoz gehiago gustatzen zait. Egunero, bazkaltzeko edota afaltzeko, baso bat ardo hartzen dut beti.
‎5) Ardoa ura baino gehiago gustatzen zait, garagardoa eta beste edozein edari baino askoz gehiago gustatzen zait. Egunero, bazkaltzeko edota afaltzeko, baso bat ardo hartzen dut beti.
‎Gure asmoa ez da, esaterako, haragiaren kontsumoa igotzea. Gehiago interesatzen zaigu haragiaren kalitatea ziurtatzea. Askotan ikusten dugu kalitate maila bertoko arrazei loturik dagoela.
‎Piero Sardo elkarteko lehendakaria da. Haren hitzaldian adierazi zuenez, bertoko arrazek balio gehiago ematen diete goi mailako produktuei.
‎Baina Martin artzaina baino gehiago da. Artzain Mundua da biltzarra antolatzen duen elkarte bat eta bertan hainbat lagun aritzen dira borondatez lanean, eta gure protagonista horietako bat da.
Gehiago jakiteko eta ikasteko aukera ematen digu; baita esperientziak trukatzeko ere. Horrela, ustiatze modu desberdinak izan arren, gai izango gara natur baliabideak hobeto erabiltzeko.
‎Batez beste, urteko kontsulta kopurua ez da handiagoa herrietan hirietan baino; txikixeagoa izango da akaso. Baina zeintzuek egiten dituzten bisita gehien galdetzen baduzu, orduan bai, herri giroan errazago topatuko dituzu 10 bisitaldi baino gehiago egiten dituztenak. Emaitzei dagokienez, pozik gaude, bai.
‎Denak zabalik egoten dira urte osoan eta bestelako aukera eskaintzen dute betiko turismoarekin alderatuta. Baserri turismoak gero eta jarraitzaile gehiago ditu.
‎Gure egunotan, euren ardien esnearekin gazta egiten duten artzainak, lau probintziatakoak, Artzain Gazta Kooperatiban elkartuta daude. Elkarteak aspaldian hasi zuen bere ibilbidea, duela hamar urte baino gehiago , sektorea egituratzeko asmoz.
‎Merkatuak gero eta gehiago eskatzen dizu. Produktuak gero eta hobeto ontziratuta iritsi behar dira merkatura.
‎Eusko Jaurlaritzako nekazaritza eta arrantza sailaren esku den Azti erakundeak ikerketa bat abiatu du udazken honetan, Bizkaiko Golkoan antxoaren egoera zein den jakiteko. Eta egiaztatu duenez, aurten 2003an eta batez ere 2004an baino antxoa gazte gehiago dago. Hala ere, ikerketa kanpaina hauek nahiko laburrak izaten dira eta beraz ezin da taxuzko ondoriorik atera 2006 urteko arrantzaldiari begira.
‎Neurria ezinbestekoa izan zen antxoaren biziraupena ziurtatzeko. Are gehiago , aurreko udaberrian eguraldi okerra egin izan balu, espeziearen etorkizuna arrisku gorrian egongo zen.
‎Esaterako, alderdirik azpimagarriena bisitari kopuruaren gorakada da. Lehendabiziko urtean ezin izan genuen bisitari gehiago hartu. Hartaz ez daukagu daturik, ezin izan baikenuen alderdi hura kontrolatu.
‎Zabalpen bat egiteko asmoa daukagu. Gaur egun, bost edo sei gara hor lanean ari garenok; baina zeharkako postuak askoz gehiago dira. Batez ere, banaketan.
2006
‎Sukaldari profesionalek bakar bakarrik har dezakete parte. Hasteko, 23 urte baino gehiago izan behar dituzte, eta jatetxe baten izenean etorri behar dute. Amateurrek, eskoletako ikasleek eta horrelakoek ezin dute parte hartu; profesionalek soil soilik.
‎Eta 23 urte baino gutxiago dituen laguntzaile batekin etorri behar dute. Baina sukaldariak 23 urte baino gehiago izan ditu datorren urteko otsailean.
‎Hotel eta jatetxeetan lanean ari diren sukaldari profesional guztiek parte har dezakete lehiaketa hauetan, baldindintza batzuk betez gero, esaterako, 23 urte baino gehiago izatea. Sukaldari bakoitza bere laguntzailearekin etortzen da.
‎Sukaldari bakoitza bere laguntzailearekin etortzen da. Laguntzaileak, berriz, ez ditu 22 urte baino gehiago izan behar.
‎da. Turistek hainbat upategi bisitatzen dituzte eta ardoaren mundu liluragarriari buruz gehiago ikasteko aukera dute â?, ardoa baita Bastidako turismoak eskaintzen dituen erakargarri handienetako bat.
‎Kontsumitzaileek mota horretako elikagaiak gero eta gehiago eskatu arren, ekoizleek nahiko garbi daukate horrelako ekoizpenak lantzeko motibazio nagusia ez dela errentagarritasunean bilatu behar. Aitzitik, beste motibazio batzuk badaude, esaterako, kalitatearen aldeko erronka, elikagaien segurtasuna eta natur baliabideen erabilera zuzena.
‎Egun bakarreko txangoak izan daitezke: egun batean, esaterako, ikustaldi gidatu bat egin daiteke upategi batera; edo dasta bat; edo bazkari tipiko batâ? ¦ Beste turista batzuk batez ere ardoari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor bere kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
‎Egiten dituen ikerlanak etnologian, estatistikan, genetikan eta biokimikan oinarriturik daude. Arlo horretako zientzi elkarte askotako kidea da eta berrogeita hamar liburu baino gehiago argitaratuak ditu munduko hainbat herrialdetan.
‎Aurreko urteekin alderatuta, mahatsaren kalitatea oso ona izan zen; graduazio askotxoa zuen eta. Gradu bat eta erdi edo ia bi gradu gehiago zituen. Eta azidotasuna nahiko baxua izan zen.
‎Oro har, uzta oso ona izan zela esan dezakegu. Bestalde, mahastiek gero eta urte gehiago dituzte; beraz, mahastien ekoizpen gaitasuna gorantz doa. Aurreko urteekin alderatuta, mahatsaren kalitatea oso ona izan zen; graduazio askotxoa zuen eta.
‎Ardoak lehen oxidatu egiten ziren; ardo onduek tonu horiak eta laranjak hartu ohi zituzten. Gaur egun ahal den guztia egiten dugu ardoak gehiago oxida ez da daitezen. Hori da guk nahi duguna.
‎Handik hurbil, jendetza handi batek nabarmenduta, gero eta zale gehiago dituen beste ekimen bat topatu genuen: Gipuzkoako Piriniar Arrazako Ganadu Lehiaketa.
‎Azkenik, eta kontua gehiago atzeratu gabe, gazte lehiaketaren aurrean paratu ginen. Ardi latxen esne gordinez eginda, artzain gazta hauek munduko onenak dira.
‎Armentia Jatetxeak gaztaren truke ordaindutako diru kopuruak ez zuen inor hotzik utzi: sei mila eta berrehun euro, iaz baino bi mila euro gehiago . Lehentxeago eskaintza egin zuenak amore eman behar izan zuen, beraz, baina sei mila eta ehun euroko kopuru polita eskaini eta gero!
‎Gainera, epe laburrera ez zaio etekinik ateratzen: prezioak oso baxuak direla kontuan hartuta, egiten duzun inbertsioak ez du mendiaren balioa askoz gehiago igoarazten. Dena den, etorkizunari begira, funtsezko urratsa izango da.
‎Eguerdirako dena prest zegoen Babarrun Pikarta dastatzeko. Beraz, gehiago itxaron gabe ekin zioten platertxoak bete babarrun banatzeari.
‎Orduan, azaleko osagaiak ateratzeko, horixe egin behar da, bazukeatu behar da dena. Orea zenbat eta gehiago mugitu, orduan eta kolore hobea lortuko dugu. Hori bai, lan gaitza da; dentsitate guztiak banan banan kontrolatu behar ditugu; eta tenperaturak ere berdin, banan banan.
‎Beraz, eskaintza ugaritu behar da. Gauza asko eskaintzen badituzu, gehiago salduko duzu.
‎Baina Argentinara egindako bidaian artzainek gehiago bilatzen zuten. Munduko abeltzain herri onenetakoaren ustiategiak eta â?, estantziakâ?
‎Gipuzkoako herri horretaz gogoratu gabe sagardoari buruz pentsatzea, ia ia ezinezkoa da. Izan ere, Astigarragako sagardoa negozioa edo tradizioa baino askoz gehiago da, herriaren idiosinkrasiaren zati da eta. Sagardoa erromatarrak iritsi baino lehenago aski ezaguna zen; hala ere, oraindik bitxikeria eta sekretu askotxo gordetzen ditu edari honek.
‎Segidan, gazta irabazlearen erdia enkantean saltzeari ekin zioten. Aurten lau mila eta ehun euro ordaindu dira, iaz baino ehunda berrogeita hamar euro gehiago .
‎Koloni itxaron behar izan genion, behintzat. Eta beharbada, apur bat gehiago ... bostehun urte esatea gehiegi iruditzen zait] ekoizten. Lursail txikiak izan ohi dira.
‎Ahalegin handia egin du udalak alde horretatatik. Beste herri batzuekin alderatuta, etxebizitzen prezioak nahiko arrazoizkoak dira; garestiak baino gehiago , merkeak. Helburua garbi dago:
‎Berdin dio. Eltzekaria handiagoa edo txikiagoa izan daiteke, janari gehiago edo gutxiago har dezake. Baina, funtsean, gauza bera da.
‎Batez ere, fruktosa, maltosa eta glukosa ditu. Gainerakoa ura, enzimak, bitaminak, gatz mineralak eta... askoz gehiago ez da.
‎Hazitarako zaldi hau menditik jaitsi dugu, neguan hobeto kontrolatzeko. Belar gehiago daukaten larre batzuetara eramango dugu, ondo elikatuta egon dadin. Horrela, udaberrian sasoian egongo da eta behorrak estali ahal izango ditu arazorik gabe.
‎Dena garbiagoa da, arrisku gutxiago dituzte... Metro karratu gehiago dagoenez, ez dute elkar zipriztintzen; beraz, askoz garbiago daude. Behi hauek noizean behin bainatzen ditugu, astean behin edo.
2007
‎Nekazaritza ekoligikoa ez da jarraitu beharreko teknika eta araudi multzo bat, askoz gehiago baizik. Alderdi asko hartzen dira kontuan, besteak beste:
‎Bekadun gutxi batzuekin hasi zen guztia, haiek izan baitziren erakundearen hazia edo iturburua. Gaur egun, nazioarteko 70 biltzarretan hartzen dugu parte, nazioarteko aldizkarietan 50 artikulu baino gehiago plazaratzen ditugu, eta erakuskari modura hortxe ditugu Europan lortutako 28 proiektuak, seigarren egitarauaren testuinguruan lortuak. Aztiren tamaina gizarteari azaltzeko, nazioartean eskuratu dugun garrantzia hartu behar da kontuan; zifrak berez oso esanguratsuak dira.
‎Gaur egun kasik desagerturik dago. Ontzi bakan batzuek oraindik jarraitzen dute legatza harrapatzen teknika hori erabiliz, batez ere Capbretón inguruko uretan, baina garai hartan kako arrantza oso hedaturik zegoen, eta 200 metroko sakoneran aritzen ziren arrantzan, eta ez bakarrik legatza harrapatzen, espezie gehiago ere harrapatzen baitzituzten: berdela, e.a. Ontzi flota hark bisiguaren harrapaketan ere jarduten zuen, Kantaurian bisiguak bazirenean.
‎berrehun gramo litroko. Kantauri itsasoan baino sei aldiz gehiago .
‎Berdelaren jaia zela eta, herritarrak batu eta kalera atera ziren. Berrehun lagun baino gehiago elkar harturik aritu ziren, den dena primeran atera zedin. Eguraldia gorabehera, jende asko etorri zen, ondo pasatzeko pozean.
‎Aurtengo uztaren bolumena iazkoa baino pittin bat baxuagoa izan da, bost hektarea mahasti gehiago izan arren.
‎Euskal Herriko baso masak 55 milioi metro kubikokoak dira, hau da, duela 9 urte baino 13 milioi gehixeago. Horrez gain, aurreko inbentarioarekin alderatuta, gure Herrian 45 milioi zuhaitz gehiago daudela ikusten dugu. Euskal Herriko basoek daukaten balio ekonomikoa 12 milioi eurokoa da, gutxi gora behera:
‎Oso udaberri ona izan zen, bikaina, baina Bizkaiko hainbat lekutan kazkabarrak arazoak sortarazi zituen, eta gaixotasun batzuk ere izan ziren, mildiua... Hori dela eta, uzta 2005 urtekoa baino pittin bat txikiagoa izan da, hektarea gehiago izan arren... Baina uda oso beroa izan zenez, uztak alkohol maila altuagoa hartu du; eta lortutako produktua, txakolina, kalitate handikoa da.
‎Esan bezala, aurtengo txakolinaren alkohol maila aurreko urteetakoa baino altuagoa da, uda oso beroa eta oso lehorra izan zelako. Hori dela eta, mahatsak azukre gehiago zeukan, eta txakolinak alkohol maila altuagoa hartu du. Merkatura atera ohi dugun produktuaren ohiko garraztasuna dauka; eta batez ere, aurreko urteetakoa baino alkohol maila altuagoa dauka.
‎Gaur egiten den txakolina duela hamar edo hamabi urte egiten zena baino hobea da, kalitate handiagoa du. Eta kontsumitzaileak gero eta gehiago estimatzen du gure produktua. Oro har, Bizkaia aldean merkaturatzen da gehienbat, Durangaldean nagusiki eta pixka bat Gipuzkoan, Debe Garaian.
‎Aurtengo uztaren bolumena iazkoa baino pittin bat baxuagoa izan da, bost hektarea mahasti gehiago izan arren.
‎Oso udaberri ona izan zen, bikaina, baina Bizkaiko hainbat lekutan kazkabarrak arazoak sortarazi zituen, eta gaixotasun batzuk ere izan ziren, mildiua... Hori dela eta, uzta 2005 urtekoa baino pittin bat txikiagoa izan da, hektarea gehiago izan arren... Baina uda oso beroa izan zenez, uztak alkohol maila altuagoa hartu du; eta lortutako produktua, txakolina, kalitate handikoa da.
‎Esan bezala, aurtengo txakolinaren alkohol maila aurreko urteetakoa baino altuagoa da, uda oso beroa eta oso lehorra izan zelako. Hori dela eta, mahatsak azukre gehiago zeukan, eta txakolinak alkohol maila altuagoa hartu du. Merkatura atera ohi dugun produktuaren ohiko garraztasuna dauka; eta batez ere, aurreko urteetakoa baino alkohol maila altuagoa dauka.
‎Gaur egiten den txakolina duela hamar edo hamabi urte egiten zena baino hobea da, kalitate handiagoa du. Eta kontsumitzaileak gero eta gehiago estimatzen du gure produktua. Oro har, Bizkaia aldean merkaturatzen da gehienbat, Durangaldean nagusiki eta pixka bat Gipuzkoan, Debagoienean.
‎Euskal Herriko baso masak 55 milioi metro kubikokoak dira, hau da, duela 9 urte baino 13 milioi gehixeago. Horrez gain, aurreko inbentarioarekin alderatuta, gure Herrian 45 milioi zuhaitz gehiago daudela ikusten dugu. Euskal Herriko basoek daukaten balio ekonomikoa 12 milioi eurokoa da, gutxi gora behera:
‎Euskadin, datuek baikorrak izatera garamatzate. Izan ere, egungo zuhaitz azalera duela bederatzi urte genuenarekin erkatzen badugu, zazpi mila hekterea gehiago direla ikusiko dugu. Une honetan, gure lurraldearen %55 basoz beteta dago.
‎Euskal basoen egur bolumena 55 milioi kubikokoa da, hau da, duela hamar urte baino 13 milioi kubiko gehiago . Beraz, argi eta garbi dago basoak benetako â?, oxijeno hornitzaileakâ?
‎Egia esan, nire aitak aldaketa guzti horiek oso hurbiletik ezagutu ditu. Gure upategian zenbat eta langile gehiago sartu, nire aitaren kezka orduan eta handiagoa zen. Izan ere, hark pentsatzen zuen errekara joko genuela.
‎Nire gurasoen ostean, ni izan nintzen upategiko lehen langilea, eta gaur egun 50 gara. Mahatsa biltzeko garaian, mahatsa mozten dutenen eta mahatsa biltzen dutenen artean 40 bat izango dira, eta horrez gain, beste hamar pertsona gehiago izaten dira upategian. Egia esan, batzuetan 100 pertsona baino gehiago izaten ditugu nominapean...
‎Mahatsa biltzeko garaian, mahatsa mozten dutenen eta mahatsa biltzen dutenen artean 40 bat izango dira, eta horrez gain, beste hamar pertsona gehiago izaten dira upategian. Egia esan, batzuetan 100 pertsona baino gehiago izaten ditugu nominapean... Baina gauzak asko aldatu dira.
‎Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik gure ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago ! Eta horregatik paratu gaituzte munduko upategirik onenen artean.
‎Egia esan, nire aitak aldaketa guzti horiek oso hurbiletik ezagutu ditu. Gure upategian zenbat eta langile gehiago sartu, nire aitaren kezka orduan eta handiagoa zen. Izan ere, hark pentsatzen zuen errekara joko genuela.
‎Nire gurasoen ostean, ni izan nintzen upategiko lehen langilea, eta gaur egun 50 gara. Mahatsa biltzeko garaian, mahatsa mozten dutenen eta mahatsa biltzen dutenen artean 40 bat izango dira, eta horrez gain, beste hamar pertsona gehiago izaten dira upategian. Egia esan, batzuetan 100 pertsona baino gehiago izaten ditugu nominapean...
‎Mahatsa biltzeko garaian, mahatsa mozten dutenen eta mahatsa biltzen dutenen artean 40 bat izango dira, eta horrez gain, beste hamar pertsona gehiago izaten dira upategian. Egia esan, batzuetan 100 pertsona baino gehiago izaten ditugu nominapean... Baina gauzak asko aldatu dira.
‎Aldizkari hau Europako ospetsuena da eta munduko ehun upategi onenen artean jarri gaituzte, eta ez bakarrik gure ardoak Errioxako ardoetatik nabarmendu direlako, baizik eta puntuaziorik onenak, puntuaziorik altuenak eskuratu ditugulako. 90 puntu baino gehiago ! Eta horregatik paratu gaituzte munduko upategirik onenen artean.
‎Ardo onduen kasuan, %25 edo 30 kanpora saltzen dugu. Maila handia duen ardoa gero eta gehiago esportatzen dugu. Normalean, diruz ongi ibiltzen diren herrialdeak izan ohi dira:
‎Euskadin, datuek baikorrak izatera garamatzate. Izan ere, egungo zuhaitz azalera duela bederatzi urte genuenarekin erkatzen badugu, zazpi mila hektarea gehiago direla ikusiko dugu. Une honetan, gure lurraldearen %55 basoz beteta dago.
‎Euskal basoen egur bolumena 55 milioi kubikokoa da, hau da, duela hamar urte baino 13 milioi kubiko gehiago . Beraz, argi eta garbi dago basoak benetako â?, oxigeno hornitzaileakâ?
‎Familia honek ardogintzan igarotako urteak 200 baino gehiago izan arren, 70eko hamarkadara arte itxarotea behar beharrezkoa izan zen, Luis Cañas upategiko lehen botila merkatuan ikusteko. Urte hura erabakigarria izan zen, Arabako Errioxako upategirik onenetako baten hasiera izan baitzen.
‎Baina eguneko ekitaldi nagusienetako bat latxa arrazako ahari erakusketa eta lehiaketa izan zen. Gure herriko erakusleihorik garrantzitsuenetako batean, ehunda berrogeita hamar ahari baino gehiago erakutsi ziren, jendearen gozamenerako.
‎Ekitaldiaz eta omendutakoaren ibilbide garrantzitsuaz gehiago jakiteko, Jose Maria Gorrotxategirekin bildu ginen hantxe, Elkartean bertan, Donostiako Alde Zaharrean, elkarrizketatu eta bera hezur eta mami ezagutzeko.
‎Ibilaldiak egiten dituzte mendian zehar, baita lehiaketa txiki batzuk ere. Askoz gehiago ez dakit.. Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar.
‎Ibilaldiak egiten dituzte mendian zehar, baita lehiaketa txiki batzuk ere. Askoz gehiago ez dakit. Interneten begiratu dut, baina informazio gutxi dakar.
‎hizkiak, bere indarra eta ikusgarritasuna sendotu ditu. Iaz, Eusko Labelak 90 milioi euro baino gehiago fakturatu zituen, 2004an baino %5 gehiago.
‎hizkiak, bere indarra eta ikusgarritasuna sendotu ditu. Iaz, Eusko Labelak 90 milioi euro baino gehiago fakturatu zituen, 2004an baino %5 gehiago .
‎Dena den, guk batez ere mahastizaintza ezagutzen genuen. Baina gero eta gehiago ikasi dugu ardoaren munduari buruz eta piskanaka aurrera goaz, oraindik ikasteko gauza asko falta bazaizkigu ere. Dena den, esportazioan gauzak ondo doazkigu.
‎Herri pilo batean. Gure herriko merkatua, ordea, gehiago landu behar dugu. Ardo zuriak egiten ditugu.
‎Azken urteetan, behi arraza honen erroldak sekulako beherakada izan du Bizkaiko Lurraldean, dagokion habitatean alegia. Egia esan, montxina behiak guztira ez dira 250 baino gehiago izango; eta horiek ere, Pedroketa Juanjok eta beste abeltzain batzuek egindako ahalegin ordainezinari esker lortu dute bizirik irautea. Gaur gurekin daude biak.
‎Mota horretako elikagaiek, gainera, zapore hobea dute; ez daukate inongo hondar toxikorik; eta gai lehorren proportzioa handiagoa denez, bizigai gehiago ere badituzte, batez ere proteinak eta bitaminak.
‎Ni ere saiatzen naiz produktu berriak eskaintzen kontsumitzaileengana errazago iristeko. Zenbat eta barietate gehiago izan, orduan eta gehiago saltzen da. Produktu ekologikoak besterik erosten ez duten kontsumitzaileak ez dira oso ugariak; kontsumo ekologikoan hasten direnen portzentaia, berriz, nahiko altua da.
‎Ni ere saiatzen naiz produktu berriak eskaintzen kontsumitzaileengana errazago iristeko. Zenbat eta barietate gehiago izan, orduan eta gehiago saltzen da. Produktu ekologikoak besterik erosten ez duten kontsumitzaileak ez dira oso ugariak; kontsumo ekologikoan hasten direnen portzentaia, berriz, nahiko altua da.
‎Gero, tratulari bat etortzen hasi zen eta txekorrak erosten zituen. Txekorrak ongi saltzen ziren, behi helduek baino gehiago balio baitzuten. Beraz, behia hiltzen bazen, ez zen ezer gertatzen, txekor batekin behia ordaintua baitzegoen.
‎Pentsa ezazu hemen hogei lagun gaudela, eta hogeiak batera indar egiten dugula. Lagun bakarrak baino indar askoz gehiago egingo dugu, ezta. Orduan, denak kolpe batez mugituko ditugu.
‎Gernikako arbolaren aurrean ikusi genuen irudiak gehiago gogorarazi zigun Amerikako Mendebaldea Euskadi baino. Animalia utzi zuen....................... ren adeitasunez, zaldizko bat izan zen artzain eta agintari segizioaren buru.
‎Piriniar ganadu lehiaketaren XXI. edizioa zela eta, 20.000 lagun baino gehiago bildu ziren Gernikan joan den igandean eta astelehenean. Arrazaren egoera gero eta hobea izanik, guztira bertoko 120 abelburu izan ziren lehiaketan.
‎Baserritarrek sagarrondoak kendu eta horien ordez pinuak lantzen zituzten. Garai hartan, baserri asko bertan behera uzten ziren, gaur egun baino gehiago , eta horregatik baserria bertan behera utzita errazena zen ba pinudiak eta horrelakoak lantzea, gero baserritarrak kalerabizitzera joaten ziren eta lantegietan edo herriko tailerretan aritzen ziren lanean.
‎Ez dakit zehatz mehatz. Galdetu Iñaki Larrañagari, nik baino gehiago daki eta. Beraz, onena barietate guztiak zaintzea zela erabaki genuen.
‎bisitarien aldetik, ekoizleen aldetik, komunikabideen aldetik... Gero eta gehiago dira azoka ikustera joaten direnak. Hasiera batean, asmo nagusia Tolosako babarruna sustatzea izan zen, baina hainbat urte igaro dira lehenengo azoka hura antolatu zutenetik, eta gaur egun babarrun azoka antolatzetik babarrun astea antolatzera igaro dira, babarrunari lotutako ekitaldiak hamaikatxo bat izanik.
‎Kontuz oinekin, ez itzazu jar enborraren eta adarren erortze eremuaren azpian. Langile bakarra ariko da lanean zuhaitz berberarekin; bat baino gehiago inoiz ez. Eutsi iezaiozu beti saiheska enbor birakariaren kirtenari, eta erabil ezazu enborrera itzultzeko.
‎Arabako Ibarrak ibar batzuk baino askoz gehiago dira. Bertako izadiaren indarrak harrapatu egiten zaitu; herriek bakea helarazten dute...
‎Janari lasterreko jatetxearen arkitektura ez baitzetorren bat Erromako inguru historikoarekin. Ordutik, Slow Food gero eta gehiago zabaltzen hasi zen mundu osoan, printzipio argietan oinarriturik beti.
2008
‎Urtez urte, gero eta kopuru handiagoak lortzen ditu. Esaterako, erakusketa guneak 130.000 metro karratu izan ditu guztira aurten, hau da, lehengo urtean baino ehuneko zazpi eta erdi gehiago . Horra beste zenbait datu:
‎Kolore argiko arropa jantzi, kotoizkoa bada hobe. Babes arropa erabiltzen baduzu, atsedenaldi gehiago egin.
‎Oso ongi zainduta daude eta lur honetan badirudi primeran moldatuko direla. 600 landare baino gehiago ditut, edo 700 Hor nonbait. Berdin dio, halako kopuruarekin ondo bizi daiteke.
‎teoria, praktika... Noski, beti ikasi behar duzu gehiago , baina dena den, zoragarri irakasten dute, oso ondo tratatzen zaituzte, eta denetik ikasten duzu. Hasieran, nik ez neukan ezer erabakita.
‎Niretzat, nekazaritza den dena da. Orain kiwiekin hasi naiz, bai, baina etorkizunean gauza gehiago jartzea espero dut. Batez ere, nire lanetik bizi nahi dut, dirua hortik irabazi nahi dut:
‎Karrantzan nekazaritza eta abeltzaintza izan dira nagusi betidanik, eta alde horretatik berdin berdin jarraitzen du. Ardiak, haragitarako behiak eta batez ere esnetarako aziendak ekonomia jarduera baino askoz gehiago dira. Udalerriko kultura tradizionalaren parte dira.
‎Berezkobasoak nonahi agertzen dira eta bortuak edo mendiko bazkalekuak zinez ederrak dira. Parkearen barruan ezagutu beharreko bi leku gehiago daude: lorategi botanikoa eta Iturrarango museoa.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
gehiago ukan 10 (0,07)
gehiago egon 8 (0,05)
gehiago zabaldu 5 (0,03)
gehiago egin 4 (0,03)
gehiago eduki 3 (0,02)
gehiago eman 3 (0,02)
gehiago ez 3 (0,02)
gehiago gustatu 3 (0,02)
gehiago jakin 3 (0,02)
gehiago saldu 3 (0,02)
gehiago bildu 2 (0,01)
gehiago eraman 2 (0,01)
gehiago ere 2 (0,01)
gehiago eskatu 2 (0,01)
gehiago estimatu 2 (0,01)
gehiago etorri 2 (0,01)
gehiago ikasi 2 (0,01)
gehiago jarri 2 (0,01)
gehiago landu 2 (0,01)
gehiago sartu 2 (0,01)
gehiago zabal 2 (0,01)
gehiago zaindu 2 (0,01)
gehiago ahalegindu 1 (0,01)
gehiago animatu 1 (0,01)
gehiago aprobetxatu 1 (0,01)
gehiago argitaratu 1 (0,01)
gehiago atzeratu 1 (0,01)
gehiago baizik 1 (0,01)
gehiago balio 1 (0,01)
gehiago behar 1 (0,01)
gehiago bilatu 1 (0,01)
gehiago desagertu 1 (0,01)
gehiago ekoitzi 1 (0,01)
gehiago elkar 1 (0,01)
gehiago erakutsi 1 (0,01)
gehiago espezializatu 1 (0,01)
gehiago esportatu 1 (0,01)
gehiago estutu 1 (0,01)
gehiago ezagutu 1 (0,01)
gehiago fakturatu 1 (0,01)
gehiago falta 1 (0,01)
gehiago gogorarazi 1 (0,01)
gehiago hartu 1 (0,01)
gehiago hasi 1 (0,01)
gehiago hitz 1 (0,01)
gehiago igoarazi 1 (0,01)
gehiago inoiz 1 (0,01)
gehiago interesatu 1 (0,01)
gehiago iraun 1 (0,01)
gehiago isuri 1 (0,01)
gehiago itxaron 1 (0,01)
gehiago lehiatu 1 (0,01)
gehiago mugitu 1 (0,01)
gehiago nahi 1 (0,01)
gehiago oxidatu 1 (0,01)
gehiago plazaratu 1 (0,01)
gehiago prestatu 1 (0,01)
gehiago sufritu 1 (0,01)
gehiago ugaldu 1 (0,01)
gehiago umotu 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia