2005
|
|
Izarrako â?. Euskal Artzainaâ? kooperatiba
|
sortu
zuen eta omenaldi hau antolatu dugu haren omenez. Bestalde, Araban bi gazta lehiaketa garrantzitsu izan nahi ditugu, bata Aguraingoa eta bestea hau, Amurriokoa.
|
|
Arantzazun
|
sortutako
oihartzuna artzainen munduaz harantzago heldu da. Komunikabideek biltzarraren berri zabaldu dute; artzainek merezi zuten arreta jaso dute eta sektorearen errealitatea gizarte osoan eman dute ezagutzera.
|
|
etiketadun gaztak Idiazabal markako gaztarik onenak dira. Imanol Arias, Martin Fiz, Rafa Alkorta eta Antonio Mercero dira, besteak beste, klub edo elkarte
|
sortu
berriaren ohorezko kide.
|
|
Gure herrian hegazti gripea (1) saihesteko Europako Batasunak gomendatu dituen neurriak izango ditugu mintzagai gure albistegiaren hasieran, neurri horiek indartu egin baitira. Abereen osasunari dagozkion gai guztiak koordinatzeko, batzorde bat
|
sortu
da. Eta honako hauek dira batzorde horretako kideak:
|
|
Bertako landa eremuak bisitatu eta hango nekazari elkarteekin eta erakundeekin bildu da. Bidaiaren helburu nagusietako bat landa garapeneri buruzko mintegi iraunkor bat
|
sortzea
da, landa giroan mundu osoan gertatzen ari diren aldaketei garaiz antzeman eta irtenbideak bilaketzeko asmoz.
|
|
Hegazti gripea kontrolatzeko, Euskadin hartutako neurriei buruz hitz egingo dugu eta. Egoera aztertzeko batzorde bat
|
sortu
da eta batzorde horretako kideak honako hauek dira: nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza saila, foru aldundiak, Neiker ikerkuntzarako eta landa garapenerako erakundea, eta Elika fundazioa.
|
|
Guk, ordea, gauzak beste modu batez ulertzen ditugu. Gure ustez, nekazaritza ekologikoa egiteko, ingurune ekologiko bat
|
sortu
behar da, landareentzat eta gizakientzat onuragarria izango den ingurune ekologiko bat.
|
|
merkataritza izen bat da eta â?. Artzai Gaztaâ? elkartearen barruan
|
sortu
zen, Idiazabal gaztak egiten dituzten artzainak biltzeko. Batez ere, bi helburu bilatzen ditu:
|
|
1999an
|
sortu
zenetik, Zumitzek artzain bakoitzaren gaztarik onenak aukeratzen dihardu. Goi mailako gaztak sailkatzeko, bi txartel erabiltzen ditu:
|
|
Egoera aldatu nahian, duela hiru urte â?. Arkumearen Mahaiaâ?
|
sortu
zen: Euskal Herriko artzainak, merkatariak eta kontsumitzaileak biltzen dituen foroa.
|
|
Jardunaldia Europe Direct zerbitzuak antolatu zuen, Mendikoiren zerbitzuak alegia. Biomasan oinarriturik energia ekoizteko
|
sortzen
ari diren aukera berriak aztertu zituzten. Jardunaldian eskainitako informazioa oso baliagarria izango zaie landa inguruetako enpresariei eta nekazariei, energia berrien gainean jarrera bat edo beste hartzen lagunduko baitie.
|
2006
|
|
Euskadin sukaldaritza berriaren mugimendua
|
sortu
zenean, jendea beldurrez zegoen, ziur jakiterik ez baitzegoen aurrerago zer nolako mugimendua iritsiko zen. Baina orduko emaitzak ikusten hasiak gara.
|
|
Emakume talde bat gara, eta gogo handiz eta seriotasun handiz lan egiteaz gain, telemarketing hurbila egiten dugu, hau da, plataforma handietan, dei zentro erraldoietan, ba 300 edo 400 mahai daude bakoitza bere sistema informatikoarekin, eta hor jende pilo bat dago mezuak hona eta hara bidaltzen, modu bereizgabean. Guk, ordea, telemarketing mota zuzenagoa egiten dugu; gutako bat harremanetan jartzen da balizko bezeroarekin eta bien arteko harreman pertsonala
|
sortzen
da. Beraz, enpresa batzuek horretxegatik aukeratzen gaituzte, mezu pertsonalizatu bat bilatzen dutelako.
|
|
|
Sortu
zenetik igaroak diren sei urteotan MK CENTER enpresak lau bider handitu du bere lan-taldea, 4 tele operadore izatetik 18 izatera igaro baita. Beraz, gaur egun, 18 langile dira guztira.
|
|
Goierri erdi erdian Ordizia topatzen dugu, Alfonso X.ak 1256an
|
sortutako
Gipuzkoako hiru hiribilduetako bat da. Gaur egun, hirigune historikoa â?. Multzo Monumentalâ?
|
|
Elvira Carrascok hamar urte darama Laudion bizitzen eta enpresa bat
|
sortu
zuen duela sei urte. Telemarketing lanetan diharduen enpresa da.
|
|
Erdi Aroko hiribildu eder hau, Arabako iparraldean, 1272an
|
sortu
zen eta 1984az geroztik interes handiko museo etnografikoa dauka. Eraikin historiko hau aukeratu zuten, beraz, 2005 urteko uztaren aldeko brindisa egiteko.
|
|
Orduan, turismo zerbitzuak eskainiko zituen enpresa bat
|
sortzea
erabaki genuen. Eta handik aurrera, lanean hasi ginenâ? ¦
|
|
Sistema honek beti eman dizkit emaitza onak. Beti saiatu naiz lan-taldeak
|
sortzen
eta lan-talde horiek ongi ibili dira.
|
|
Aurtengo edizioa antolatzen den hirugarrena izan da. Gonzalo Nardiz Bengoetxea Eusko Jaurlaritzako lehen Nekazaritza Sailburuordearen omenez
|
sortu
ziren sariok.
|
|
Garai hartan, berriz, ezinezkoa zen. Egun batean ustekabekorik edo zerbait
|
sortzen
bazaizu, lana lasai utz dezakezu. Baina lehen beti ibili behar genuen korrika eta presaka.
|
|
Azkenean, 1994an, â?. Bizkaiko Txakolinaâ? jatorri izena
|
sortu
zuten. Helburua garbi zeukaten:
|
|
Bizkaiko ardogileek egindako lan ona, upategietan bultzatutako hobekuntza teknologikoak eta mahastien aldeko eguraldia. Egia esan, Jatorri Izenaren Kontseilu Arautzailea
|
sortu
zenetik, aurtengo ardoak izan dira kalitaterik handienekoak.
|
|
Ardoaren mundua ardatz hartuta, turismo mota berri bat
|
sortu
da: enoturismoa.
|
|
Lehen jatorri izenik ez zegoenez, bakoitzak gauzak egiten zituen bere erara. Baina jatorri izena
|
sortu
zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira. Jatorri izenaren araubideak kontzeptua bera aldatu du:
|
|
Euskal Jaiek
|
sortzen
duten giro ezin hobearen barruan, herritarren interes handia piztu zuten hainbat ekimen topatu genituen, besteak beste, Aparteko Azoka eta ardi latxaren esneaz eginiko Gazta Lehiaketa ospetsua.
|
|
Mundu guztia irrikaz zegoen, gazta irabazlearen jendaurreko enkantea noiz egingo; lehiaketa egin eta berehala hasi zen. Barreak, oihuak eta txaloak parte hartzaileen eskaintzekin nahasten ziren, eta azkenean benetako lehia
|
sortu
zen eskaintzaileen artean. Armentia Jatetxeak gaztaren truke ordaindutako diru kopuruak ez zuen inor hotzik utzi:
|
|
Guk upeletan irakiten dugu ardoa.
|
Sortzen
denetik botilaratzen den arte, upeletatik baino ez da igarotzen. Mikro irakinaldiak izaten dira.
|
|
Ea zer den onena? Bada goian
|
sortzen
den orea apurtzea. Baina zenbait kasutan ezinezkoa da oera apurtzea.
|
|
Aste honetan Astigarragara jo dugu; zabaldu berri duten Sagardoetxea geure begiekin ezagutu nahi genuen. Sagarraren eta sagardoaren historia bultzatu, sustatu eta ezagutzera emateko asmoz, baliabiderik aurreratuenak dituen museo gune bat
|
sortu
dute.
|
|
Herriko udaletxetik Euskal Herriko mendi tontor ospetsura mila eta berrehun metroko aldea dago. Oriaren goi ibarrean
|
sortuta
, betidanik izan da garrantzi handiko gune estrategikoa da, bai Goierrirako bai Gipuzkoako gainerako eskualdeetarako, hegoaldeko sarrera irteera nahitaezkoa izanik.
|
|
Oso orekatsua eta neurritsua da atal guztietan. Batzuetan, abere nabarmen bat
|
sortzen
da. Baina abere horren arbasoek, genealogia berekoak izan arren, ez zuten balio genetiko handirik.
|
|
Albistegian, laburpen txiki bat egingo dugu nekazaritzako ordezkapen zerbitzuari buruz. Bizkaiko Foru Aldundiak
|
sortuta
, hamabi urte bete ditu.
|
|
Begoñak, Ernestoren amak, ahal den guztia egiten du laguntzeko. Garai batean, sektorean
|
sortutako
zailtasunak zirela-eta, bere familiak bertan behera utzitako jarduerari berriro nola heldu dioten ikusi du.
|
|
Europa Hegoaldeko basojabeen Elkartea Galiziako, Euskadiko eta Akitaniako basojabeek
|
sortu
zuten, 1989 urtean. Beraz, ekimen pribatuaren eskutik sortu zen.
|
|
Europa Hegoaldeko basojabeen Elkartea Galiziako, Euskadiko eta Akitaniako basojabeek sortu zuten, 1989 urtean. Beraz, ekimen pribatuaren eskutik
|
sortu
zen. Gaur egun, gero eta bazkide gehiago sartzen dira elkartean.
|
2007
|
|
Aztiren historia 1981ean hasi zen, Eusko Jaurlaritzak arrantzari buruzko ikerketen gaineko eskumena eskuratu zuenean. Hortik aurrera, Eusko Jaurlaritzak arrantza ikerketarako zentro nazionala jarri zuen martxan, eta 1984an Bizkaiko Foru Aldundiak Azti sozietate publikoa
|
sortu
zuen, arrantzari buruzko ikerketak garatzeko. Gero, 1989an, bi erakundeak batu egin ziren, Bizkaiko Foru Aldundiak Eusko Jaurlaritzaren eskuetan utzi baitzuen AZTI. Eta Azti Sio izena hartu zuen, harik eta 1997an fundazio pribatua bilakatu zen arte.
|
|
Elikagai industrian, berriz, Aztin inbertitutako euro bakoitzeko, 15 euroko inbertsioak sortarazi ziren; beraz, 500 milioi euroko inbertsioei buruz ari gara mintzatzen. Beste alderdi garrantzitsu bat enpleguari dago loturik, Aztiren jarduerari esker esan baitaiteke 750 lanpostu
|
sortu
eta mantendu direla, 25 urte hauetan.
|
|
jo dezakegu. 84
|
sortu
zen, eta estu loturik zegoen arrantza teknologiarekin, hau da, harrapaketak eta arrantzako espezieak zituen helburu batez ere, eta hortik aurrera arrain horien eraldakuntza hasi zen, arrantzatik datozen produktuen eraldaketa alegia. Gero, denbora lagun, gure lan esparrua zabaltzen joan zen eta gaur egun kasik 60 lagun ditugu elikagai alorreko atalean lan egiten, hainbat sektoretan ere jarduten dugularik.
|
|
Arrantza sektorean eta arrantzako teknologietan adituak bagara ere, beste hainbat sektoretan ere egiten dugu lan: haragi sektorean, esne sektorean, zuku eta snack sektoreetan, baita ardo sektorean ere, batez ere bezero horiei
|
sortzen
zaizkien zenbait arazo eta premia konpontzeko, eta hor barruan denetik dagoela esan behar dugu, elikagaien enpresak, herri erakundeak eta administrazioak... Gure lana premiei erantzutea da, gure sorreran eta hasierako urteetan horixe izan baitzen helburu nagusia:
|
|
merkatuko azterketak egiten ditugu, kontsumitzaileen joeren nondik norakoa aztertzen dugu, e.. a. Hortik aurrera, elikagai jakin bat nola bideratu behar den azaltzen diegu, hau da, elikagai horren ekoizpen ziklo guztiak nola garatu eta nola ikertu esaten diegu, laborategian probak egiten ditugu, proba pilotuak ere egiten ditugu eskala txkian, hau da, elikagaiaren industri prozesu osoa sorberritzen (1) dugu eskala txikian, eta azkenik, prestaketa faseetara igarotzen gara, produktua baliozkotzeko azken urratsa horixe izanik. Batzuetan, kontsumitzaileek eurek deitzen digute, produkturen baten kalitateaz duda egin dutelako, edota nolabaiteko zalantza
|
sortu
zaielako, eta orduan dei egiten digute, eta guk pixka bat lasaitzen ditugu, gaur egungo sukaldaritzan nagusitu den kontzeptu berria zertan den azaltzen diegu, jaki aurrez prestatuei buruzko informazioa ematen diegu, zeren alde horretatik ez baitago dudarik elikagai guztiak noizbait iraungitzekoak direla, e.a., e.a. Orduan, guk haiek lasaitzen ditugu, berme eta espezifikazio guztiak betetzen dituz...
|
|
Bilatzen gaituzte gustatzen zaielako saltzen dieguna, edo gogoko dute saltzeko daukagun modua eta gauzak egiteko daukagun estiloa. Azkenean, halako lotura bat
|
sortzen
da ekoizlearen eta kontsumitzailearen artean, lotura estua da, eta hori ere baloratzen du jendeak. Hona etortzen dira saski batekin eta saskia bete zerba, espinaka, gazta, e.a. itzultzen dira etxera.
|
|
Azti Tecnalia
|
sortu
zenetik mende laurdena igaro da. Gizartearen bilakaera eta aurrerapenak direla eta, baliteke epe hori nahikoa ez izatea Aztiren lana bere tamaina osoan preziatzeko.
|
|
Enpresaren bultz indarrak espiritu berritzaile bera izan behar zuela tematurik, hasieratik bertatik erabaki zuten enpresa barruan ikerketa eta garapen atala
|
sortzea
, eta arretaz zaintzen dute, funtsezkoa deritzote eta.
|
|
Gure bulegoan lan egin ohi du eta hortik halako laguntza bat eskaintzen diogu ideia garatzeko. Gabonetako gure urteko bazkaria aprobetxaturik, eta arabar biltzaile talde hau eurek
|
sortu
zutenez eta produktuak zuzen merkaturatzen eta sustatzen eurak ere hasi zirenez, denok pentsatu genuen oso abagune ona zela gure urteko bilera egiteko, haiek bisitatzea eta boilurraren mundua ezagutzea, eta bide batez, boilurra dastatzeko ere aprobetxatzea. Jendea oso ongi pasatzen ari da; denok jakingura handia daukagu ikusteko boilurraren mundua nolakoa den, txakurrak lanean nola aritzen diren, eta produktuaren kalitate gastronomikoa zein den.
|
|
Beraz, ikastaro bat antolatzen dute, batez ere elkarteko kideei zuzendua. Zaldi hauek gobernatzeko orduan arazo asko
|
sortzen
dira; mendian asko daude eta irtenbide bat eman nahi diogu arazoari. Pottoka asko daude, eta haur asko ere badaude horien gainean ibiltzeko prest.
|
|
Baina urak epel ateratzen dira, 15/ 16 graduan, neguan nahiz udan. Eta burbuila horiek iturbegitik
|
sortzen
dira, ur gaziagainazalera igo ahala.
|
|
Nire ustez, bizia
|
sortu
zenetik izan da hau hemen. Zergatik?
|
|
Jatorria eta datuak hor daude. Mundu guztiak hitz egiten du Erromatar garaiari buruz, dela ordenantzak eurek
|
sortu
zituztelako, dela urak bideratzeko modua eurek egituratu zutelako. Agiri bakarra daukagu, IX. mendekoa.
|
|
Ekimena duela hainbat urte
|
sortu
zen Mutrikun bertan, behar legez baloraturik ez zegoen arrain mota bat sustatzeko asmoz. Denbora lagun, berdelaren harrapaketak garantzi handia hartu du baxurako arrantzaleen artean.
|
|
Ondoren eskaintzen dizuegun erreportajean, Euskal Herriko Baso Mintegien Elkarte
|
sortu
berriaren egoitza ezagutzea proposatuko dizuegu. Horretarako Otxandiora jo dugu elkartearen nondik norakoez galdezka, Elkartea bere lehenengo urratsak ematen hasi da eta.
|
|
Elkarte
|
sortu
berriak hogeita hamazazpi kide ditu eta denen artean landare ekoizpen osoaren %95 beretzen dute. Sustraia saioak pare bat mintegi bisitatu zuen eta horien antolamenduaz eta egoera berriez galdezka aritu zen.
|
|
Akordio antzeko bat da, ikertegiaren eta ekoizleen arteko halako sinbiosi bat. Ikertegietan
|
sortzen
den materiala kanpora atera behar da, eta guk landare edo hazi hobetuak behar ditugu. Beraz, hori da haiekin daukagun harremana.
|
|
Ondoren eskaintzen dizuegun erreportajean, Euskal Herriko Baso Mintegien Elkarte
|
sortu
berriaren egoitza ezagutzea proposatuko dizuegu. Horretarako Otxandiora jo dugu elkartearen nondik norakoez galdezka, Elkartea bere lehenengo urratsak ematen hasi da eta.
|
|
Elkarte
|
sortu
berriak hogeita hamazazpi kide ditu eta denen artean landare ekoizpen osoaren %95 beretzen dute. Sustraia saioak pare bat mintegi bisitatu zituen eta horien antolamenduaz eta egoera berriez galdezka aritu zen.
|
|
Akordio antzeko bat da, ikertegiaren eta ekoizleen arteko halako sinbiosi bat. Ikertegietan
|
sortzen
den materiala kanpora atera behar da, eta guk landare edo hazi hobeak behar ditugu. Beraz, hori da haiekin daukagun harremana.
|
|
Mahastiari eta lurrari ahalik eta kalterik txikiena egiten saiatzen gara. Lurrak berak
|
sortu
behar du inmunitate sistema boteretsu bat; landareak bere kabuz defendatzeko gai izan behar du. Onddo baten erasoa dela, izurri bat dela...
|
|
Mahastiari eta lurrari ahalik eta kalterik txikiena egiten saiatzen gara. Lurrak berak
|
sortu
behar du immunitate sistema boteretsu bat; landareak bere kabuz defendatzeko gai izan behar du. Onddo baten erasoa dela, izurri bat dela...
|
|
Jose Mari Gorrotxategi ezagututa, normal normala iruditzen zaigu Euskal Gastronomia Elkarteko kideei eta lankide ugariei horrelako omenaldi bat egitea bururatu izana: Jose Mari Gorrotxategi asko ibilia da eta ekimen ugaritan hartu zuen parte eta; Besteak beste, Tolosako udalbatzan alkateordea zelarik, Euskadiko gerra osteko lehen udal ikastola eta Txistuaren Udal Akademia
|
sortzeko
lehen urratsak hark berak egin zituen.
|
|
Gorrotxategi familiak hiru belaunaldien kate begia da, gozotegia mila seiehun eta larogei urtean
|
sortu
baitzen. Jose Mari, dagoeneko erretiroa hartuta, aditu handia da txokolateari eta gozogintzari dagokien guztian.
|
|
Bere herriaren historiarekin eta oroitzarekin engaiaturik, Tolosako Gozogintzaren Museoa
|
sortu
zuen. Gaur egun, museoaren balio etnografikoa itzela da.
|
|
Ur gaziko iturriaren inguruan garatutako bizimodua eta ekonomia babesteko, gaztelu bat eraiki zuten. Eta Santutegia gaztelu horren hondarretatik
|
sortu
zen. Donejakue bidea Frantziatik sartzen zen Gipuzkoan eta erromesek Santutegian hartzen zuten ostatu.
|
|
Ipar Euskal Herrian duela hogeita hamar urte
|
sortu
zen lehenbiziko artzain eskola. Eta duela hamar urte, Batiz eta bere taldea etorri ziren gurekin hitz egitera, Maulera alegia, eta beraien proiektuan parte hartzea proposatu ziguten.
|
|
horrelako egoerei buelta ematea, garai bateko tradizio zaharrak berreskuratuz. Taldea 1995 urtearen amaieran
|
sortu
zenetik, helburu nagusia hori izan da. Zeanuri aldeko historia, kultura eta natur balioak ardatz harturik, ez dute etsi Zeanurioko zoko moko guztiak ezagutu arte; nora goazen jakiteko beharrezkoa baita nondik gatozen jakitea.
|
|
Garaia Kooperatiba 1988 urtearen hasieran
|
sortu
zen, Bizkaiko Nekazari Elkartearen babespean. Elkarteak 150 ekoizle biltzen ditu, alor guztietakoak:
|
|
Bioterra, bisitari multzo leial eta garrantzitsu baten topaleku bilakatu da; bisitariek bertan asetzen baitituzte arrazoizko kontsumoari, garapen iraunkorrari eta ingurumenari buruz
|
sortzen
zaizkien kezkak eta galderak.
|
|
1998an edo 1999an jarri ziren martxan montxina arrazaren aldeko neurriak. Elkartea 2000 urtean
|
sortu
zen eta ordurako argitaratuta zegoen arrazaren estandarrarekin lan egiten hasi ginen. Ingurumenaren aldeko laguntza batzuk aprobetxatu genituen lanari ekiteko.
|
|
Ingurumenaren aldeko laguntza batzuk aprobetxatu genituen lanari ekiteko. Horretarako, esan bezala, Elkartea
|
sortu
genuen. Lehenik, azterketa bat egin behar da; geratzen diren abere guztien sortze oinarriaeratu behar da; eta abere hibridoakbaztertu behar dira, odol garbiko abelburuak lortu arte.
|
|
Korta hau herriko Elkartearen bidez
|
sortu
da eta ganadua erraz gobernatzeko prestaturik dago. Behien osasun kontrolak hemen egiten dira.
|
|
Pottoka gure ondare historikoaren zati da. Eta galtze bidean zegoela ikusita, Zaldibiako gazte talde batek Zaldibi Aralar Pottoka Elkartea
|
sortzea
erabaki zuen. Pottoka arraza berreskuratzeko, arraza sustatzen eta ezagutzera ematen ahalegintzen dira.
|
|
Sagardogintza oso erroturik dago Astigarraga aldean. 2003 urtean, Sagardun elkartea
|
sortu
zen eta iaz Sagardoetxea zabaldu zuten herrian bertan. Museo bat da eta sagarraren eta sagardoaren munduari beste balio bat erantsi dio.
|
|
Euskadin, prebentzio prestakuntza ez da
|
sortu
lan arriskuak prebenitzeko ekimen plan integralarekin batera, urte batzuk lehenago baizik. Gure herrian, Itsasmendikoi arduratzen da nekazaritza eta arrantza prestakuntza eskaintzeaz.
|
|
â?. Tolosa Gourmetâ? marka
|
sortu
dugu. Eta Tolosako babarruna ez ezik, gure gozogintza ere nahiko ospetsua da; gero, Tolosaldea erretegien eta txuleten sehaska da kasik; eta arrautzaren festa ere hor dago.
|
|
Bestalde, ekitaldi berean, ESI taldeko kideak omentzeko aprobetxatu zuten. Duela 25 urte
|
sortuta
, ESI Taldeak sagardoaren mundua dinamizatzeari ekin zion, garai hartan mundu hori gainbeheran baitzegoen. Taldekideek lan handia egin dute sagarrak eta sagardoa berreskuratzeko eta bi produktu horiei loturik dauden tradizioak ezagutarazteko.
|
|
Sagarraren egoera jasotzen zuen txostena E.S.I. Taldeak prestatu zuenetik eta Foru Aldundian aurkeztu zuenetik, 25 urte igaroak dira. Horrez gain, estazio pomologiko bat
|
sortzea
ere proposatzen zuten orduko txosten hartan. Urte haietan, Gipuzkoako sagardien egoera penagarria zen eta sagardoa prestatzeko betidanik erabilitako sagar barietate asko galtzen hasiak ziren.
|
|
gure gidari izango dira. Nosko enpresa, duela bi urte
|
sortu
zuten, inguruak turismorako ezin aproposagoak zirela ohartuta. Gainera, ibarrak ez dira oso oso ezagunak.
|
|
Carlo Petrini Slow Food mugimenduaren bultzatzaile eta arima da. Erroman
|
sortu
zen mugimendua, janari lasterreko enpresa kate bati aurre egiteko kalean protesta bat antolatu zenean. Janari lasterreko jatetxearen arkitektura ez baitzetorren bat Erromako inguru historikoarekin.
|
2008
|
|
Gaitz mutagenetikoak edo degeneratiboak, minbizia kasu. Gai kimiko jakin batzuekin luzaro lan eginez gero, horrelako gaitzak
|
sor
daitezkeela susmatzen dute adituek.
|
|
Kontseilu berria adostasun osoz
|
sortu
da, lau hilabete iraun duen hauteskunde prozesuaren ostean. Tomas Larrañaga Kontseiluko Lehendakariak azaldu digu Kontseiluaren zereginak eta lan ildoak zeintzuk diren.
|
|
Karranpak: gehiegi izerditzean gatz asko botatzen dugulako
|
sortzen
dira eta bi sintoma nagusi eragiten dituzte: buruko mina eta giharretako min bizia.
|
|
Eta halako produktu bat aurkezten duzunean ohartzen zara, berehala erakartzen duela jendea. Jarraitzaileak
|
sortzen
ditu.
|
|
Atala amaitzeko, Tomas Larrañaga elkarrizketatuko dugu. Ekoizpen eta Elikadura Ekologikoaren Kontseilu Nagusi
|
sortu
berriaren lehendakaria da eta.
|
|
Lan arriskuak prebenitzeko atalean erreportaje sorta berria zabalduko dugu gaur; berotegietan ezbeharrak ekiditeko hainbat aholku emango dizkizuegu eta. Berotegietan egin beharreko lanek konnotazio bereziak dituzte nekazari askorentzat, eta berotegiko zereginei loturik hainbat arrisku
|
sortzen
dira segurtasun, higiene eta ergonomiaren ikuspegitik.
|
|
Juan Jose Ibarretxe Lehendakariak eman zion hasiera biltzarrari; ekitaldi berean, Euskadik bere gain hartu zuen transgenikorik gabeko europar sareko lehendakaritza. Identifikazio txartel bat
|
sortzea
ere erabaki zuten, eta hori urrats handia da transgenikoen aurkako borrokan eta transgenikoak bultzatzen dituzten lobby ekonomikoen aurkako borrokan.
|
|
Urte berean, Euskal Herriko portuetan gerta daitezkeen ezbeharrei aurre egiteko plana ere onartu zen. Era askotariko egoerak
|
sor
daitekeenez, ariketa batzuk egin behar genituen, protokoloan jasotako neurriak zuzenak diren egiaztatzeko.
|
|
Orduan, itsasora bota dugu isurketa eta portuetako agintaritzak neurriak hartu behar izan ditu arazoa konpontzeko. Arazoa guk
|
sortu
dugu eta portuko agintaritza arduratu da arazoa konpontzeaz.
|
|
Azkenik, beste arrisku mota batzuk ere kontuan izan behar ditugu, batzuk aurreko arriskuei nolabait lotuta daude eta beste batzuk ez. Azken kasu horretan arrisku berriak
|
sortzen
dira. Besteak beste, ondoko hauek dira azpimarratzekoak:
|
|
Itsas jarduera eta arrantza ez dira salbuespen. Pasaiako Itsasmendikoi eskolak Donostiako arrantza eskolan du bere aurrekari historikoa, eta 1912 urtean
|
sortu
zen. Eskolak eskaintzen zuen prestakuntzan zenbait aldaketa egin ostean, 2006 urtearen bukaera aldean Itsasmendikoiri atxikita geratu zen, eta horren ondorioz, eskolaren egituraketak beste norabide bat hartu zuen.
|
|
Gipuzkoan horren sustrai sakonak dituen sektorea indartu nahirik
|
sortu
zuten lehiaketa, eta bat egiten du Foru Aldundiak 82 urteaz geroztik bultzatzen dituen ekimen eta ekintzekin. Sagarren eta sagardoen kalitatea hobetzeko egindako azterketa eta esperimentuetako asko hemen egin dira, Aldundiak Hondarribian duen etxaldean, eta emaitzak sektorera helarazi dira gero.
|
|
Baserritar talde batek, ordea, lanari ekitea erabaki zuen sagardoa eta lurraldeko sagardiak berreskuratu nahirik. Foru Aldundiak Zallan duen fruitu hazkuntza estazioak lagundurik, sagardogileen lana argitara ateratzen hasi zen, batez ere 1994 urtean elkartea
|
sortu
zutenean. Elkartearen helburuak honako hauek ziren:
|
|
Eta hori egiteko hiru helburu darabiltza gogoan: landa inguruetan industrialdeak
|
sortzea
, udalerri txikietan etxebizitzak eraikitzea eta lur bankuaren sorrera.
|
|
Pixkanaka, ekonomia jarduerak
|
sortu
dira industrialdeetan eta mantenimendu alorretan. Horrez gain, lehen sektorean, nekazari gazte zenbaitek bokazioari jarraitu diote.
|
|
hilabete eta erdiz ariko da lanean Garlan kooperatiban, bere prestakuntza osatzeko. Garlan 1986 urtean
|
sortu
zenetik, etengabeko hazkundea izan du. Eta gaur egun, 600 bazkide baino gehiago ditu.
|
|
Aurten amaituko ditut nire praktikak. Azken ikasturtean nago eta
|
sortuko
zaizkidan aukeren arabera erabakiko dut ikasten jarraitzen dudan, gehiago espezializatzen naizen...; edo eskaintza ona egingo balidate, agian hemen geratu eta lanean jarraituko nuke.
|
|
Abeltzainek elkarte bat
|
sortu
zuten eta, gainerako erabiltzaileekin batera, aldaketetan hartzen dute parte. Joan den mendeko laurogeita hamarrekohamarkadaz geroztik, zenbait lekutan basoak eta larreak era bateratuan bultzatu izan dituzte, hau da, ganadua bazkatzeko erabiliak diren larreak basoetan bertan daude.
|
|
Kalitate Sariak 1998 urtean
|
sortu
zirenetik, sei alditan banatu dira (bi urtean behin alegia). Sariak nekazaritza elikagaien euskal sektorearen topaleku bihurtu dira eta Euskadiko ekoizleek berrikuntzaren eta kalitatearen alde egin duten erronkaren adierazgarri dira.
|
|
Sariak nekazaritza elikagaien euskal sektorearen topaleku bihurtu dira eta Euskadiko ekoizleek berrikuntzaren eta kalitatearen alde egin duten erronkaren adierazgarri dira. Kalitatea fundazioak eta Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Sailak
|
sortuta
, kalitateko elikagaiak sustatzen nabarmendu diren pertsonak edo erakundeak omentzea dute helburu.
|
|
Kudeaketari esker, Jaizkibelen larre batzuk prestatu ditugu, abeltzainek ganadua hona ekar dezaten. Hor, itsaslabarrak agertzen diren lekuan, basoa berez
|
sortzen
dela ikusten dugu. Eta itsasoaren eragina jasaten duten beste hainbat lekutan zuhaitz espezieak birlandatu dira, esaterako, itsas pinu asko landatu dira, ekosistema naturala bultzatzeko.
|
|
Mahatsondoa bere kasa erregulatzen da, daukanmahatsarekinnahikoa du eta. Azukreak mahatsondoak berak
|
sortzen
ditu. Mahasti zaharrek mahasti gazteek baino ekarpen handiagoa egiten dute, mahats mordo berriak dituztenez.
|
|
Gure bulegoak kontsumitzaileak babesten ditu, elikagai seguruak eta bermedunak ziurtatuz.
|
Sortzen
diren gorabeherak kudeatzen ditut eta lanean ari gara ezbeharrik gerta ez dadin. Kontsumitzaileen arriskuak aztertzen dituen ikerlari sare bat daukagu.
|