2000
|
|
Eta nik pentsatu nuen, kapitaina hura erraiten ari zelarik, ezen banekiela nola ihardetsiko niokeen, baldin hitz haiek urte pare bat lehenago erran izan balizkit: ihardetsiko nion ezen haiek guztiak agure zahar urtatuaren desenkusak zirela, hain
|
bainengoen
haragiak itsuturik; orain, aldiz, pentsatzen nuen ezen jakintsu baten hitzak izan zitezkeela. Zeren neure harreman haietan ez bainion lekurik utzi amorioari —ez letra handiz ez tipiz skriba zitekeenari—, ez amorioaren itzalari, eta ez amorioaren kutsurik izan zezakeen bertze deusi, baina hutsalkeriari eta banaloriari.
|
2001
|
|
Itsas aingiraren kontserbazioa tenperatura baxuetan egin da, usteltzea eta egoera txarra eragiten duen bakterio hazkuntza saihesteko. Arrandegian jakingo dugu freskoa
|
dagoela
haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena.Egoera onean kontserbatzeko, etxera itzuli aurreko azken unean erostea da onena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri, edo bestela izozkailuan.
|
|
Nekazaritza Ministerioaren proposamena da haragi kilo bakoitzaren azken prezioa bost pezetatan igotzea, hau da, jendearentzako salmentan, kostua kontsumitzaile guztien artean banatzeko eta merkataritza katearen beste muturrera ez joateko, hau da, abeltzainengana, azken urtean gatazka horrek eragin handiena izan baitu. Ministerioak ministro agindu bat onar lezake, sistema hori ezarriko lukeena, eta, sektoreko iturriek diotenez, zalantza handiak
|
daude
haragi salmentari buruzko ezkutuko tasa delako. Are gehiago, haragiaren industrialariek eta banatzaileek ohartarazten dute negozio honetako zenbait segmentuk erabil dezaketela igoera eskaintzak edo sustapenak aplikatzeko eta berez aldatzen den eta prezioak astero aldatzen diren negozio bat ezegonkortzeko.
|
2002
|
|
Garrantzitsua da eztabaida sortaraztea eta konponbidea produktore eta kontsumitzaileen arteko adostasunetik sortzea: kontsumitzailea prest ote
|
dago
haragiaren truke gehiago ordaintzeko, animaliak era natural eta seguruagoan haztearen truke?
|
|
Txerrikia lukainka bikain bihurtzeko prozesuari mondongo deitzen zaio, eta azaroaren bukaeratik urtarrilaren hasiera arte egiten da.Lukainka egiteko, lehenbizi zerri haragia xehatu egiten da, ondoren espeziak gehitzen dira eta, azkenik, txerri bereko edo txahal hesteetan sartzen da. Prozesu horren ondoren, prest
|
dago
haragi freskoa kontsumitzeko, nahiz eta batzuetan sendatzeko edo lehortzeko prozesua egiten zaion.Ondu nahi badugu, hestebeteak lehortzeko toki egokian utzi behar dugu, bi astez jarraian. Lukainka freskoa, normalean, frijitu egiten da (olioa gehitu beharrik gabe) edo parrillan erre, eta lehorra, berriz, gordinik jan daiteke.
|
2003
|
|
Joan den hilean animalia hondakinen tratamenduari buruzko Europako Erkidegoko araudi berria indarrean sartu zen, eta haren fabrikazioa erabat araututa dago. Hala ere, Europako Batzordeko iturriek jakinarazi zutenez, debekatuta
|
dago
haragi eta hezur irinekin pentsuak egitea, “ez da altxatuko hemendik aurrera”. Seguruenik, 2004ko amaiera arte atzeratuko da gaia.
|
|
Sufritzen ez duenak, ez da hazten; ez
|
dago
haragiaren oinazerik arimak aprobetxatzen ez duenik.
|
2004
|
|
Haien itxura eskualde bakoitzaren araberakoa izango da, baita jaten den urteko garaiaren araberakoa ere, eta, nahiz eta atzelardunik egon, ia aho batez da kritika positiboa, kolesterolarekiko kezka agertzen badugu, jakina. Nahiz eta Eskoziako ohiko plater gehienak
|
dauden
haragiz eginak, ez da ahaztu behar arrainak herrialde honetako gastronomia. Gehien kontsumitzen direnak izokina eta arraina, igel arraina ere deitzen zaion arrain mota puxika puztuaren itxurarekin.
|
2005
|
|
egoera. Arrandegian jakingo dugu freskoa
|
dagoela
haragia trinkoa bada. tinkoa, begiak distiratsuak ditu eta ez daude hondoratuta eta usainari eusten dio.
|
|
Goarnizio ugari
|
dago
haragi on baten ondoan zerbitzatzeko, eta horri esker ohiko patata frijituen, piperren edo letxugaren errutinatik atera daiteke.
|
|
Arrain hori tenperatura baxuetan kontserbatzen da, bakterioak haz ez daitezen bere egoera txarraren arduraduna. Antxoa fresko
|
dago
haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak ditu eta ez daude hondoratuta, eta itsas usaina mantentzen du ez oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, honela jarri:
|
2006
|
|
– Kokotxak: kokotsaren azpian
|
dagoen
haragi zatia arrainarena. Oso gelatinakara da eta saltsan egiteko aukera ematen du.
|
|
Kaltetutako estatu kideetako agintari eskudunek hartu beharreko neurriek babes eremu bat ezartzen dute, eta, eremu horretan, gatibu dauden haztegiko hegaztiak eta basa hegaztiak ezin izango dira kanpora atera. Eremu honetan debekatuta
|
dago
haragia eta arrautzak saltzea, EBko arauetan aurreikusitako salbuespenetan izan ezik eta kontrol zorrotzarekin. Era berean, debekatuta dago hegaztiak ustiapenetatik ateratzea, zuzenean hiltzeko lekura eramateko izan ezik, baita baserriko hegaztiak garraiatzea eta hildakoak aurkitu diren eremuetan azokak edo azokak egitea ere.
|
|
gustua geneen kontua bada, haiek, inork baino gehiago, ia perfektu diren kointzidentziak erakutsi lituzkete. Emaitzek erakusten dute korrelazio handia
|
dagoela
haragian eta arrainean biki berdinen kasuan (kointzidentzia handiagoaren baliokidea da), eta korrelazio hori txikiagoa da berdin berdinak ez diren bikien kasuan. Barazkien, fruten eta postreen artean ere korrelazio txikiagoa dago.
|
|
Giro tenperaturan kontserbatutako haragiaren bakterio kolonia ugaritu egin zen, baina hozkailuan kontserbatua baino ez. Lan honen egileentzat, infekzio arriskua ez
|
dago
haragia zatitu, garraiatu eta gelditzearen tenperaturaren baitan, baizik eta igarotako denboraren baitan. Zenbat eta denbora gehiago igaro zezena hiltzen denetik azken egosten eta kontsumitzen den arte, orduan eta arrisku txikiagoa.
|
|
Lekaleak, babarrun zuriak edo “bolitxeak” protagonista direla, ezin hobeto nahasten dira ehizarekin edo hilketa produktuekin, eta plater indartsuetako bat dira. Haragi ona, baina arraina ere bai Zaragozako sukaldean oso presente
|
dago
haragia arkume, txerri, behi, hegazti edo ehiza haragia, gisatu trinkoak egiteko erabiltzen dena, hala nola oilaskoa txilindron erara, arrautzak salmonejoarekin, behi salpikoia, arkumea pastorearekin, arkume pitxer gisatuak, magrak tomatearekin, eta abar. Barrualdeko eskualde bat denez, arrainen artean ibaietakoak eta gazituak nabarmentzen dira, bereziki itsas aingirarenak eta bakailaoarenak.
|
2007
|
|
// Hartz zurien hortzak grizzlyenak baino luze eta zorrotzagoak ere badira. Molarretako punta zorrotzak hobeto egokiturik
|
daude
haragia urratzeko erroak murtxikatzeko baino. / Horiek baitira hartz guztien artean haragijaleenak.
|
|
Autonomia erkidego honetan erregistratutako azken trikinosia Zaragozan gertatu zen 1998an, eta 61 pertsonari eragin zien. Adituek diote arriskua ez
|
dagoela
haragi freskoaren kontsumoan bakarrik, gaixotasunaren parasitoak lehortze, enbutitze eta gazitze prozesuak jasaten baititu.
|
|
Haragi kontsumo handia eta barazki kontsumo txikia zuten emakumeen kasuan, igoera hori %74ra igo zen. Autore horiek, Columbiako (AEB) Hego Carolinako Unibertsitatekoak, iradokitzen dute oso prestaturiko elikagaietan sortzen diren osagai kantzerigenoen ondorio dela arriskua handitzea, bereziki oso egosita
|
dauden
haragien gainazalean: amina heteroziklikoak eta hidrokarburo aromatiko poliziklikoak.
|
|
Gaur egungo kontsumitzailea ohituta
|
dago
haragia egunero jatera. Are gehiago, beste elikagai asko baino nahiago du, hala nola arraina.
|
2008
|
|
Haragi zati bat sutan jartzea badirudi gauza erraza dela, baina egintza xume hori benetan artelan bihurtzen da gure herriko erretegi eta sagardotegietan. Erretegi adina xehetasun, bariante eta era
|
daude
haragia erretzeko. Hori bai, berdin dio nork prestatzen duen, denok dakigu-eta emaitza zein den:
|
|
Haragien kolorea aldatzea Elikagaiak hutsean kontserbatzean, ez dira aldatzen ez propietate kimikoak, ez ezaugarri organoleptikoak (kolorea, aroma, zaporea), haragia izan ezik, horren kolorea aldatu egiten baita horrela ontziratzean. Horregatik, batzuetan, egoera txarrean
|
dagoen
haragiarekin nahasten da. Izan ere, hutseko haragiak ez du kontsumitzaileak espero duen kolorea, eta haragi freskoarekin du zerikusia.
|
|
Oxigenorik gabeko atmosferak atzeratu egiten du bakterioen eta onddoen eragina, eta, hala, elikagaiaren balio bizitza luzatu egiten da. Bestalde, egoera txarrean
|
dagoen
haragiaren kolorea marroi motela da, oxidazioagatik (zahartzea), denbora luzez egoten baita airean. Garrantzitsua da hutsean ontziratutako haragia prestatu aurretik ordu erdi irekita uztea, oxigenoarekin kontaktuan dagoenean bere kolore bereizgarria berreskuratzeko.
|
|
Handiagoa da katalanek jan zituzten barazki freskoen (77,2 kilo urtean) eta elikagai horiekiko mesfidantza handiena dutenen (errioxarrak) arteko aldea. Haragia eta arraina Garcíak adierazi zuenez, iparraldean “joera negatiboa
|
dago
haragi gorrien gehiegizko kopuruak kontsumitzeko”, hegazti haragiek baino kolesterol gehiago ematen baitute. Gaztela eta Leonen, Nafarroan eta Aragoin kontsumitzen da haragi gehien.
|
|
Atzeko hankan edo mazoan, izen eta erabilera propioa duten zenbait pieza aurki ditzakegu; beraz, horien ezaugarriak eta prestatzeko modurik ohikoena errepasatuko ditugu, eta harategietan ezagutzen den bezala zerrendatuko ditugu. Tapatik zankarroira Behiaren atzeko laurdena da abelburuaren alderik probetxugarriena, eta han
|
daude
haragi samurrenak eta kategoria handiagoko piezak: Estalkia:
|
|
Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzatuak saihesteko. Egoera onean
|
dagoen
haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezetasun pixka bat du eta ez da iluntasunik edo pardeamendurik agertzen. Arreta berezia jarri behar da erraiekin eta haragi xehatu eta hanburgesekin, ukipen azalera eta manipulazio maila handiagoa dutelako eta kutsatzeko arriskua handitzen dutelako.
|
|
Alde biribilduan zatitzen hasten da, eta xerra meheak (muskulu lodiarenak) mozten dira, betiere beherantz eta hezurrarekiko paraleloak. Ondoren, gihar luzea goitik beherako xerra meheetan mozten da, eta, azkenik, ukondoaren hezurraren ondoan
|
dagoen
haragia laxatu egiten da; gainerakoa baino zati lehorragoa da, eta aurrez berotutako plateretan zerbitza daiteke, goarnizioarekin eta saltsarekin. Besoa pieza txikia denez, ezin da xerra uniformerik lortu.
|
|
Ez da ona gastroenteritisarekin
|
zaudenean
haragia jatea. Ezin izan nion tentazioari eutsi, baina.
|
2009
|
|
Errezel loratuak, ohol josiez eginiko mahai zahar baina txukuna, gaztainondozko ohe garaia, galbahea horman zintzilik, liburu metak gelan zehar, antigoaleko kriseiluak sabaian? etxebizitza zen dudarik gabe, haragi xerraren ondoan perrexil orritxoak eta cherry tomateak
|
egoteari
haragiari bezain garrantzitsua deritzon norbaiten etxebizitza.
|
|
Non
|
dago
haragia?
|
2010
|
|
–Gure etxean ez
|
dago
haragirik, barazkijaleak gara. Nik arraina ekarriko diet; denetik jaten ikasi behar da, ez da hala aitona Martzel?
|
|
KANDIDO. (zertaz hitz egin ez dakiela) Eta?? Zer moduzkoa
|
dago
haragia(?)?
|
|
Aldaketa hau normalean haragiaren egosketa denbora zehazteko erabiltzen da, hau da, gordinik, egina edo eginegia dagoen jakiteko. Dena den, aipatu beharra
|
dago
haragiaren kontserbazioan horrelako aldaketak ere gerta daitezkeela, esaterako, izozte tenperaturetan edo denbora luzez argiaren eraginpean egoteagatik.
|
|
Transglutaminasa Ez da horrelako substantzia batekin esperimentatzen den lehen aldia. Galizian
|
dagoen
haragi produktuak ikertzeko zentro batek substantzia horretan eta transglutaminasan jarri zuen arreta. Antzeko propietate itsaskorrak dituen beste entzima bat da transglutaminasa, eta ez da gehigarritzat hartzen.
|
|
Haragi gorriak eta hegazti haragiak eta arrain gordinek hobeto jasaten dute desizoztea aurrez prestatutako platerak baino. Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora
|
dagoen
haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
|
|
Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin. Egoera onean
|
dagoen
haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezea dago eta ez du iluntasunik edo eremu parekaturik. Kontuz ibili behar da erraiekin eta haragi xehatuarekin (ukipen azalera handiagoa):
|
2011
|
|
Lesbiana naizela badakit, baina heterosexuala noraino izan naizen ez. Bera bizkarrez zegoen, letxuga garbituz, hozkailuan hutsean ontziraturik
|
zegoen
haragia plastikotik arnasa har zezan aterata? –Ez zaude gaizki zure arazo handiena lesbiana izatea baldin bada?
|
|
Haragia eta eratorriak: Egoera onean
|
dagoen
haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, heze samar dago eta bertan ez da iluntasunik edo eremu parekaturik agertzen. Esneko arkumearen haragia zuria da, nakar kolorekoa edo arrosa argia, eta koipea, zuria, argizariarena bezalakoa.
|
|
|
dagoen
haragia zapaldu gabe ibili ezin den tokian,
|
2012
|
|
Jaten hasi eta berehala utzi duzu baina. Barrutik arrosa
|
dago
haragia oraindik, gutxi egina zure gusturako, gordina. Zerbitzariari deitu ala ez zalantzan geratu zara orduan, berriro molestatu ala ez.
|
|
Oraingoan, nekrosia eta gangrena sendatzeko erabiltzen dira. Usteltzen hasita
|
dagoen
haragiz elikatzen dira harrak, eta soilik haragi hori jaten dute, kalte handiagorik egin gabe. Era horretan, muga jartzen diote izozteaz edo pozoiaren eraginez pasmoak bere egiten ari duen haratustelari.
|
|
Animaliak gizentzeko lau zutabe Horren guztiaren azalpena animalien elikadurari, haien tratuari eta erabilerari eta, neurri handi batean, azken urteetako aurrerapen genetikoei dagokie. Lehen emeak
|
zeuden
haragia egiteko arrautzak eta arrak jartzeko, baina gauzak aldatu egin dira. Gaur egun animalia hibridoak daude, arraza berriak lehen bi aleak gurutzatzearen ondorioz.
|
2013
|
|
hypothenar, hypothenaris (n): esku ahurrean atzamar txikiaren erroari
|
dagokion
haragia.
|
|
Olioaren ordez, kafea infusionatzeko haragi salda aukeratzen bada, oinarri bikaina izango da perlak sortzeko, eta horrek ukitu berria emango die barazkiei, haragi platerei edo itsaski saldei. Ehiza saltsak ere egin daitezke, ahate haragiarekin edo orkatzarekin, eta ohituta
|
dagoen
haragiaren zapore desberdina du. Horri esker, pixka bat gehiago esperimentatu ahal izango da, ñabardura eta zaporeekin.
|
|
Presio handiko ekoizpen prozesuak erabiliz mekanikoki bereizita
|
dagoen
haragian bakterio hazkuntzarako arriskua ebaluatzen du EFSak
|
|
Eredu horrek stakeholderei (agintari eskudunak, industria eta ikuskapena) lagunduko die produktuak mekanikoki bereizi gabeko haragitzat sailkatzen. Presio baxuko tekniken bidez mekanikoki bereizita
|
dagoen
haragiaren eta eskuz hezurgabetutako haragiaren arteko bereizketa hobetzeko, EFSak adierazle potentzialei buruzko datuak biltzeko berariaz diseinatutako azterketak erabiltzea gomendatzen du. Presio handiko metodoak erabiltzen direnean, makina baten bahearen bidez presionatzen dira okelaren kanalak edo zatiak.
|
|
Otordua 20: 30etatik aurrera ospatuko da. “Afariko osagaiak herriko azokako zein herriko produktuak izan daitezen saiatuko gara, plateretan ez da
|
egongo
haragirik ezta arrainik ere, barazkiduna %100”, berri eman dute antolatzaileek. Afalosterako musika eta sorpresak iragarri dituzte.
|
|
Goxo
|
zegoen
haragi hori.
|
2014
|
|
Metodo bat baino gehiago
|
dago
haragiak ontzeko, baina ohiko gatzak eta gatz nitrifikatzaileek agertu behar dute produktua segurua, zaporetsua eta testura uniformekoa izan dadin.
|
|
Baina 10eko hamarraldia, oraingoz, konplikatua da. Lehenago
|
bazegoen
haragi denda bat, Askatasun kalean, nahikoa ondo zebilena. Baina jabeak erretiroa hartu eta itxi egin zuen.
|
|
Ez egin mikrouhin labean, Salmonella hiltzeko behar adinako tenperatura ez baita lortzen. Ez poluitu kutsadura gurutzatua, hau da, beste elikagai kozinatuekin kontaktuan
|
dauden
haragi gordinak. Ez edan esne gordinik.
|
|
Ogi birrindua kroketa edo xerra batean erabiltzen bada, oso puntu originala emango du. Hezurrari itsatsita edo erraz iristeko moduan
|
dauden
haragi hondarrak ere erabil daitezke. Pazientziaz (eta aizto on bat), zatitxo gutxiago ateratzen ditugu, labanaz mozten ditugu, eta haragi salteatua egiten dugu haiekin.
|
2015
|
|
Eta kontu handia eduki behar zuen orain, pentsatu zuen Ramsay andreak, masa bigun hartan miatuz?, William Bankesentzat zati samur bat aukeratzeko. Eta saihets distiratsuko erretilura begiratu, nahasian
|
zeuden
haragi marroi eta hori zaporetsuak, eta erramu hostoak eta ardoa, eta pentsatu zuen:
|
|
–Konturatu naiz armairuetan eta hozkailuan ez
|
dagoela
haragi arrastorik; ez zarete barazki-jaleak izango, ezta. Haragi xerra hauek ez dira niregatik izango?
|
|
AEB). Azterketa horren arabera, batez beste 70 milioi espermatozoide
|
daude
haragia jaten duten gizonetan hazi mililitroko, eta haragia beren dietan sartzen ez dutenetan, berriz, 50 milioi inguru. Halaber, mugikortasuna ere nabarmena izan zen.
|
|
Kalitatea zaintzea eta kaltegabekeria, zoonosiaren aurkako borroka eta biomedikuntzaren alorreko ikerketa albaitaritza zerbitzuen funtsezko zereginak dira. Izan ere, albaitariaren erronka nagusietako bat osasun publikoa da, kontsumitzaileak ez daitezen
|
egon
haragi, esne, arrautza, gazta edo arrainaren kontsumoagatik transmititutako gaixotasunen eraginpean. Albaitaritzako ikerkuntzaren irismena, beraz, bikoitza da.
|
|
zintzilik
|
dagoen
haragi puska
|
2016
|
|
Ez zen behar. Logela hartan sobran
|
zegoen
haragia edo sena ez zen beste dena. Gela hartan larrutan egiten genuen, haxixa genuen lagun eta musika bidelagun.
|
|
larru eta ileak laztea, buru bihotzak une batez elbarritzea, oin azpian lurrik ez dela sentitzea... Bere kasuan ez
|
zegoen
haragi txigortuaren usainik, elektrokutaturiko gizajoaren entzefalograma lau eta koxka gaberik; baina, hala ere, orduak behar izan zituen bere onera etortzeko, eta gai hartaz pentsatzeko bezainbateko lasaitasuna berreskuratu zuenean ere dunbots bat nabari zuen lokietan, durundia buru barnean, durduzatze bat gogo bihotzak iluntzen eta inarrosten zizkiona: gezurra esan zion amak, bai, baina ez bakarrik aitari buruz, baita aitona amonei zegokienean ere; hainbeste gezurren artean, itsasontziko bidaia ere ipuin hutsa ote zen pentsatu zuen bere artean Alsinak, baina bazirudien ezetz, egia baitzen Begoña eta beronen gurasoak Euskal Herritik ihesi joan zirela, Frantzia aldera aurrena eta Mexikora hurrena; ez zen egia, ordea, autoaren istripuarena, eta gezurra esateko arrazoia edozein izanda, zena zela eta hobe beharrez eginik ere, Alsinak ezin zuen burutik kendu bere amak, Begoñak, beraren aita amak Alsinaren aurrean hiltzat jo zituenean, fisikoki hil ez bazituen ere, bilobarentzat hilik gelditu zirela aitona amonak, hilik bizi izan zirela hainbat eta hainbat urtez, zonbiak balira bezala.
|
|
Izozketa ongi egiten bada, haragiak ez du ezaugarri organoleptikorik (zaporea edo usaina) galtzen. Baina kontuan izan behar da izozte denbora segurua
|
dagoela
haragi mota bakoitzerako. Haragi xehatua:
|
|
Heltze aldian, giharrek trinkotasuna galtzen dute eta biguntzen. Haragiaren heltze une egokienean
|
dagoen
haragiaren adierazleetako bat Ph a da: haragia heltze puntuan dago, Ph a 5,5 inguruan dagoenean (hil ondoren 24 ordu igaro ondoren).
|
|
Haragia Okela da jai hauetan gehien errepikatzen den beste produktuetako bat. Egoera onean
|
dagoen
haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta sendoa du, heze samarra. Proteina ugariko elikagaia da eta ur asko du, eta horrek bakterio kutsadurari eragin diezaioke (Salmonella, Listeria eta E. coli).
|
|
Eta lehiaketa berak irabazi zuenez, dromedarioa jatera gonbidatu zutela. Ez da zuen errua izan, neure errua izan da, ekarri nituen soldaduek ez baitzuten jan usandua
|
zegoen
haragi hartarik. Nik jan egin nuen errespetuagatik, haien eskainia eskertzeagatik.
|
|
Beti
|
zegoen
haragia, beti zegoen bizitza.
|
|
Begiratu bat egin nien etxera bidean. Han
|
zeuden
haragi perfektua, ilerik gabe, begietako makillaje beltza.
|
2017
|
|
Frankurft erako saltxitxak, lata edo ontzietan gordetako haragiak, jateko prest
|
dauden
haragi aurrez prestatuak.
|
|
Gaixotasun ugari dituen gizarte batean (hiperkolesterolemia, hipertentsioa, gizentasuna eta minbizia), gaur egun kezka handia
|
dago
haragi eta elikagai proteikoen kontsumoagatik. Dietan elikagai proteiko gehiegi edo proteina falta al da?
|
|
Beste batzuetan, begetarianoak dira gurasoak, edo eredu begetariano bat hartzea erabaki dute elikatzeko, eta seme alabek ere beren gain hartzea nahi dute. Familiek, orduan, kezka sortzen dute, oso zabalduta
|
baitago
haragia eta arraina oso garrantzitsuak direlako haurren elikaduran, burdina asko daukatelako eta kontsumitzean jaten diren proteinak landare jatorrikoak baino kalitate hobekoak eta osoagoak direlako. Hala da?
|
2018
|
|
Metro batzuetara mahai luze bat dago, prest
|
dagoen
haragia zerbitzatzeko. Mahaian, hanburgesen ogia, freskagarriak, saltsak, eta plastikozko platerak eta edalontziak jartzen ari dira gazteak?
|
|
Kasu gehienetan, elikagaiak duela zenbait ordu desizozten hasiak badira, bota egin dira, nahiz eta batzuek hobeto jasaten duten desizoztea, hala nola haragi gorria eta hegaztia: Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora
|
dagoen
haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, egosten den bitartean, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
|
|
Eta hori albiste ona da; sexuan, guztietan bezala, zenbat eta praktikoagoa eta informazio gehiago, orduan eta gehiago gozatzen da. 10 Zer alde
|
dago
haragi zakuen eta odol zakuen artean. Sortzen du edo ez, kontsultategietan maiz egiten den galdera da.
|
|
Hemen
|
dago
haragia!
|
2019
|
|
Ama zen pertsona helduetan inportanteena, eta nik hainbesteko herra nion, non oraindik ez baitzait sendatu. Barren barrenean, halako zauri nahasi eta gaiztoa nuen, eta seguru
|
nengoen
haragi bizitan izango nuela beti[...] Ez nuen honelakorik pentsatzen: zorrotzegia da; ezta hau ere:
|
|
hitzen barrenean gordetzen diren esentzietan sinesten du, eta, hasieran, haren jakin mina ez da analitikoa. Beste neskato askorentzat, ezdeusa edo are irrigarria da mutilen hanka artean zintzilik
|
dagoen
haragi pusketa hori; berezitasun bat da, arropari, orrazkerari dagozkion berezitasunak bezalakoa; askotan, anaia txiki bat duenean konturatzen da, eta,, neskatila oso txikia denean, dio H. Deutschek?, ez dio batere zirrararik sortzen anaia txikiaren zakilak?; adibide bat aipatzen du, hemezortzi hilabeteko neskatxa batena: guztiz ezaxola geratu zen zakila ikusirik, eta askoz aurrerago hasi zen aintzat hartzen, bere kezka pertsonalekin loturik.
|
|
emakumeak, bere kondizioa dela kausa, garrantzi ezin handiagoa ematen diolako bere aberetasunari. Emakumearen haragiak ez du ozenago oihu egiten gizonarenak baino, baina emakumea adi
|
dago
haragiaren murmuriorik txikienari ere, eta oihartzun ematen dio; plazera ere immediatotasunaren garaipen berehalakoa da, sufrimenduaren urradura bezala; istantaren bortitza dela medio, ukatuak dira geroa eta unibertsoa: haragiaren suaz harago dagoena ez da ezer; apoteosi labur horrek iraun bitartean, emakumea ez dago mutilaturik eta frustraturik.
|
|
Lawrencek ez du inondik ere madarikatzen amatasuna: aitzitik, pozik
|
dago
haragia delako, onartzen du bere jaiotza, maite du ama; haren obran, amak egiazko feminitatearen eredu zoragarriak dira; sakrifizio huts hutsa dira, guztizko eskuzabaltasuna, eta semeari ematen diote beren berotasun bizi guztia: ontzat jotzen dute hura gizon bihurtzea, eta harro daude horretaz.
|
|
Eta horrek esan nahi du athleticzaletasunari darion energia ere sexu energia bihur daitekeela, grabitate indarra menderatzeko gai izan daitekeena? eta gai ere izango dena, eroria
|
dagoen
haragi puska gora altxatuko bada? –eta, eskua luzatu eta, bezeroa animatzeko asmotan, bizkarrean zapladatxo bat ematen ziola, baieztatu zuen?:
|
|
Horren adibide dira fruitu lehorrak eta oliba olioa, nahiz eta gantz asko eduki eta kaloria asko eman. Non
|
daude
haragi produktu egosiak gomendio dietetikoen barruan. Horiek kokatu ahal izateko, munduko erreferentzia gidetako batean begiratu dezakegu, adibidez, Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolan (Estatu Batuak) jateko platera.
|
|
Eta ‘ Bazkari osasungarria ‘Harvardeko Osasun Publikoko Eskolak haragi gorria mugatzea eta hirugiharra, fianbrea eta bestelako haragi prozesatuak saihestea gomendatzen du. Doitze horrek ez du zertan eragin behar eguneroko mantenugaien eskurapenean, «ez
|
baitago
haragi gorrian bakarrik dagoen elikagairik. Hain zuzen, dieta begetarianoa eginez gero, B12 bitamina da osatu behar den mantenugai bakarra», dio Roblesek.
|
|
Miguel Angel Royo Bordonada medikuak, ikertzaileak eta medikuntza prebentiboko espezialistak gaur Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolak zabaldu duen dokumentu oso bat irakurtzea gomendatzen dute. Adituen arabera, gaur egungo irenste mailetan haragi gorria eta haragi prozesatua kontsumitzen jarraitzeko gomendioa «kontraesanean
|
dago
haragi gorriaren kontsumoa (bereziki haragi gorri prozesatua) 2 motako diabetesaren, gaixotasun kardiobaskularraren, zenbait minbizi motaren eta garaiz aurreko heriotzaren arrisku handiagoarekin lotzen dela adierazten duen ebidentzia handiarekin». Hauek dira Harvardeko Unibertsitatearen dokumentuaren alderdirik aipagarrienak, osorik irakur baitaiteke.
|
|
orain sofan
|
gaude
haragi bero hori eta ni
|
|
Nola azaldu ideietan ez
|
dagoela
haragirik?
|
|
Bai, baina ez
|
dago
haragirik.
|
2020
|
|
Duela hilabete batzuetatik, Animalien Ongizatea Welfair ziurtagiria supermerkatuetako hozkailu linealetan
|
dauden
haragi produktu askoren etiketetan erakusten hasi da. Ziurtagiri independente horrek kontsumitzaileari konfiantza ematen dio aukeratutako elikagaia bere ongizatea errespetatuz hazi eta hil den animalia batengandik datorrela.
|
|
" Hildako haragi hau ez da ezeren sinbolo", dio Caravaggiok," ez jainkotasunarena ez garbitasunarena. Duela ordu batzuk bizirik
|
zegoen
haragi hori, nik laztandu, muinkatu, xurgatu nituen haren bazter ezkutuenak; nire jarioek busti zuten, haren jarioek busti ninduten. Urpeko laster hotzek handitu dute, arrainen bat saiatu da bere hortz biguna haragi are bigunagoan sartzen, kanpotik berdexka dago baina galeria intimoenetan oraindik dauka nire listuaren, nire semenaren aztarnarik.
|
|
Kanibalismoarena, beraz, gezur handi errepikatu bat izan zitekeela. Zurrumurruak, susmoak, salaketak eta beldurrak ugari, baina ez
|
zegoen
haragia jateko orduko benetako lekukorik.117
|
|
Barrea disimulatu gabe irten da Gari kamara frigorifikotik, aginduak agindu garaipena berea izan dela seguru dagoenaren konfiantzarekin, eta bakarrik geratu da Lezeta behar bezala hozten ez duen kamararen erdian. Han dauzka inguruan, apaletan txukun gordeta, orain galtzeko zorian
|
dauden
haragiak, plastikozko poltsetan hutsean bilduta dauden zatiak, bezeroei banatzeko prest utziak, eta erretiluetan jarritako xerrak, entrekotak edo haragi txikitua, supermerkaturen bateko apaletara eramateko zain.
|
2021
|
|
iraungitzear
|
dagoen
haragia.
|
|
Natto (soja hazi egosiak eta hartzituak), misoa (soja hartzituarekin egindako gozagarria), tempeh (rhizopus onddoarekin hartzitutako soja haziak) eta soja saltsa. Soja haragiaren ordezko ona da EGIA, BAINA… Nutrizionistek dieta orekatuaren barruan soja hartzea gomendatzen dute, elikagairik ordezkatu gabe; izan ere, landare mota ugari dituen elikadura osasungarri batean, ez
|
dago
haragia sojarekin ordezkatzeko beharrik. Baina dieta begetarianoa egiten bada, soja ordezko perfektua da:
|
|
Supermerkatuan erosten dugun haragi erretilu batean, oinarriarekin kontaktuan jartzen den xerraren barnealdeak purpura kolorea du; moztu eta aireko oxigenoaren eraginpean jartzen bada, kolore gorri oso desiragarria izango du, eta airean denbora luzez edukiz gero, kolore arrea hartuz oxidatuko da. Erretilu horietan oxigenoaren, nitrogenoaren eta co2 aren nahaste kontrolatua injektatzen da (ontzian “atmosfera aldatua” mezua agertzen da) kontsumitzaileak gehien onartzen duen kolore gorria lortzeko, baina erretiluko atmosferarekin kontaktuan ez
|
dauden
haragi zatiek beste kolore batzuk izan ditzakete eta ez daude egoera txarrean. Ontzitik ateratzen ditugunean, xerra guztiek kolore uniformea hartuko dute airearekin kontaktuan.
|
|
Ni nagoela bezain ziur. Niretako, ez zuretako, dardarka
|
dagoen
haragi hori; zeure haragia. Hemen zaude.
|
2022
|
|
—Nekazaritzaren egoera eta etorkizuna kezkagarriak badira, haragi merkatuarena ez gutxiago. Abelgorri jabeak, harakinak, harategiak kezkatuta
|
daude
haragiaren kontsumoak izan duen beherakadaz.
|
|
Fresko zein izoztu, ketu eta ontziratuta saltzen da. Arraindegian jakiten da freskoa
|
dagoen
haragia trinkoa bada, zakatzak gorriak badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurrez erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
|
|
Salda eginda dagoenean, iragazki txinatarretik pasatzen da edo, behar izanez gero, eztena jartzen da (trapu oso porotsua eta fina), ezpurutasunak bertan gera daitezen. Hori egin ondoren, gatz puntuan jarri, eta, hala, erabiltzeko prest
|
dagoen
haragi eta oilasko salda garbi eta urre kolorekoa izango dugu. Ondoren, bota olio koilarakada pare bat kazola batera.
|
|
Nolanahi ere, “makrogranja” deiturikoen ezaugarria ez da animalia kopuru handia soilik, beste ezaugarri batzuk ere badituzte, hala nola ingurunearekiko harremana (adibidez, normalean, urruneko lekuetatik inportatutako inputak kontsumitzen dira). Zer
|
dago
haragiaren kalitateaz? “Kalitate” terminoa kaskarra da, ikuspuntu teknikotik duen esanahia ez bezalakoa ematen diogulako lagunarteko ikuspuntutik.
|
|
Sistema estentsiboan, animaliak larrez elikatzen dira batez ere, eta osagarriak jasotzen dituzte dieta osatzeko; sistema intentsibo batean —tamaina edozein dela ere—, berriz, pentsuaz elikatzen dira (eta bazka, kasuaren arabera). Elikaduran alde handiak
|
daude
haragiaren osaeran. Adibidez, animaliak ezkurrez edo larrez elikatzen badira, oso litekeena da haien gantz konposizioa hobea izatea, gantz azidoen profil interesgarriagoa baitute.
|
|
Hainbat aurkezpen ditu, eta formatu askotan merkaturatu daiteke, hala nola, xerretan, albondigetan edo nugget ak. 6 Neurri batean, errentagarriagoa. Azalik, hezurrik edo errairik gabe, komertzializatzeko prest
|
dagoen
haragia lortzen da. Albaitaritzako eta aziendaren elikadurako gastuak desagertu egiten dira, eta garraio eta biltegiratze gastuak murriztu.
|
|
Merkatuan asko
|
daude
haragia ontzeko saltsak, baina bi talde handi: batetik, piper minetan oinarritzen direnak (adibidez, txile jalapeñoa), eta, bestetik, osagai hori funtsezko osagai ez duten piperrak.
|
|
–Kaleko etxeetan ez
|
dago
haragi soberarik, andrea, esan zuen notarioaren emazteak oso prestu, baina kezkaturik aldi berean, bi egun lehenago ikusi zutelako harategitik arkume izter batekin irteten (aste hartako bigarrena)?. Guk ez dugu etxean txerririk hiltzen.
|
|
bacon. Animaliaren (gure kulturan, urdearen) azalaren azpian
|
dagoen
haragi oso gantzatsua, 35° C eta 50° C artean urtzen dena. Solomoaren gainean (gantza bakarrik) eta sabelean (gantza eta giharra) dago urdaia eta kategoria hauetan komertzializatzen da:
|