2006
|
|
– Kokotxak: kokotsaren azpian
|
dagoen
haragi zatia arrainarena. Oso gelatinakara da eta saltsan egiteko aukera ematen du.
|
2008
|
|
Haragien kolorea aldatzea Elikagaiak hutsean kontserbatzean, ez dira aldatzen ez propietate kimikoak, ez ezaugarri organoleptikoak (kolorea, aroma, zaporea), haragia izan ezik, horren kolorea aldatu egiten baita horrela ontziratzean. Horregatik, batzuetan, egoera txarrean
|
dagoen
haragiarekin nahasten da. Izan ere, hutseko haragiak ez du kontsumitzaileak espero duen kolorea, eta haragi freskoarekin du zerikusia.
|
|
Oxigenorik gabeko atmosferak atzeratu egiten du bakterioen eta onddoen eragina, eta, hala, elikagaiaren balio bizitza luzatu egiten da. Bestalde, egoera txarrean
|
dagoen
haragiaren kolorea marroi motela da, oxidazioagatik (zahartzea), denbora luzez egoten baita airean. Garrantzitsua da hutsean ontziratutako haragia prestatu aurretik ordu erdi irekita uztea, oxigenoarekin kontaktuan dagoenean bere kolore bereizgarria berreskuratzeko.
|
|
Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzatuak saihesteko. Egoera onean
|
dagoen
haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezetasun pixka bat du eta ez da iluntasunik edo pardeamendurik agertzen. Arreta berezia jarri behar da erraiekin eta haragi xehatu eta hanburgesekin, ukipen azalera eta manipulazio maila handiagoa dutelako eta kutsatzeko arriskua handitzen dutelako.
|
|
Alde biribilduan zatitzen hasten da, eta xerra meheak (muskulu lodiarenak) mozten dira, betiere beherantz eta hezurrarekiko paraleloak. Ondoren, gihar luzea goitik beherako xerra meheetan mozten da, eta, azkenik, ukondoaren hezurraren ondoan
|
dagoen
haragia laxatu egiten da; gainerakoa baino zati lehorragoa da, eta aurrez berotutako plateretan zerbitza daiteke, goarnizioarekin eta saltsarekin. Besoa pieza txikia denez, ezin da xerra uniformerik lortu.
|
2010
|
|
Transglutaminasa Ez da horrelako substantzia batekin esperimentatzen den lehen aldia. Galizian
|
dagoen
haragi produktuak ikertzeko zentro batek substantzia horretan eta transglutaminasan jarri zuen arreta. Antzeko propietate itsaskorrak dituen beste entzima bat da transglutaminasa, eta ez da gehigarritzat hartzen.
|
|
Haragi gorriak eta hegazti haragiak eta arrain gordinek hobeto jasaten dute desizoztea aurrez prestatutako platerak baino. Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora
|
dagoen
haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
|
|
Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin. Egoera onean
|
dagoen
haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezea dago eta ez du iluntasunik edo eremu parekaturik. Kontuz ibili behar da erraiekin eta haragi xehatuarekin (ukipen azalera handiagoa):
|
2011
|
|
Haragia eta eratorriak: Egoera onean
|
dagoen
haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, heze samar dago eta bertan ez da iluntasunik edo eremu parekaturik agertzen. Esneko arkumearen haragia zuria da, nakar kolorekoa edo arrosa argia, eta koipea, zuria, argizariarena bezalakoa.
|
|
|
dagoen
haragia zapaldu gabe ibili ezin den tokian,
|
2012
|
|
Oraingoan, nekrosia eta gangrena sendatzeko erabiltzen dira. Usteltzen hasita
|
dagoen
haragiz elikatzen dira harrak, eta soilik haragi hori jaten dute, kalte handiagorik egin gabe. Era horretan, muga jartzen diote izozteaz edo pozoiaren eraginez pasmoak bere egiten ari duen haratustelari.
|
2013
|
|
Olioaren ordez, kafea infusionatzeko haragi salda aukeratzen bada, oinarri bikaina izango da perlak sortzeko, eta horrek ukitu berria emango die barazkiei, haragi platerei edo itsaski saldei. Ehiza saltsak ere egin daitezke, ahate haragiarekin edo orkatzarekin, eta ohituta
|
dagoen
haragiaren zapore desberdina du. Horri esker, pixka bat gehiago esperimentatu ahal izango da, ñabardura eta zaporeekin.
|
|
Presio handiko ekoizpen prozesuak erabiliz mekanikoki bereizita
|
dagoen
haragian bakterio hazkuntzarako arriskua ebaluatzen du EFSak
|
|
Eredu horrek stakeholderei (agintari eskudunak, industria eta ikuskapena) lagunduko die produktuak mekanikoki bereizi gabeko haragitzat sailkatzen. Presio baxuko tekniken bidez mekanikoki bereizita
|
dagoen
haragiaren eta eskuz hezurgabetutako haragiaren arteko bereizketa hobetzeko, EFSak adierazle potentzialei buruzko datuak biltzeko berariaz diseinatutako azterketak erabiltzea gomendatzen du. Presio handiko metodoak erabiltzen direnean, makina baten bahearen bidez presionatzen dira okelaren kanalak edo zatiak.
|
2015
|
|
zintzilik
|
dagoen
haragi puska
|
2016
|
|
Heltze aldian, giharrek trinkotasuna galtzen dute eta biguntzen. Haragiaren heltze une egokienean
|
dagoen
haragiaren adierazleetako bat Ph a da: haragia heltze puntuan dago, Ph a 5,5 inguruan dagoenean (hil ondoren 24 ordu igaro ondoren).
|
|
Haragia Okela da jai hauetan gehien errepikatzen den beste produktuetako bat. Egoera onean
|
dagoen
haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta sendoa du, heze samarra. Proteina ugariko elikagaia da eta ur asko du, eta horrek bakterio kutsadurari eragin diezaioke (Salmonella, Listeria eta E. coli).
|
2018
|
|
Metro batzuetara mahai luze bat dago, prest
|
dagoen
haragia zerbitzatzeko. Mahaian, hanburgesen ogia, freskagarriak, saltsak, eta plastikozko platerak eta edalontziak jartzen ari dira gazteak?
|
|
Kasu gehienetan, elikagaiak duela zenbait ordu desizozten hasiak badira, bota egin dira, nahiz eta batzuek hobeto jasaten duten desizoztea, hala nola haragi gorria eta hegaztia: Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora
|
dagoen
haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, egosten den bitartean, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
|
2019
|
|
hitzen barrenean gordetzen diren esentzietan sinesten du, eta, hasieran, haren jakin mina ez da analitikoa. Beste neskato askorentzat, ezdeusa edo are irrigarria da mutilen hanka artean zintzilik
|
dagoen
haragi pusketa hori; berezitasun bat da, arropari, orrazkerari dagozkion berezitasunak bezalakoa; askotan, anaia txiki bat duenean konturatzen da, eta,, neskatila oso txikia denean, dio H. Deutschek?, ez dio batere zirrararik sortzen anaia txikiaren zakilak?; adibide bat aipatzen du, hemezortzi hilabeteko neskatxa batena: guztiz ezaxola geratu zen zakila ikusirik, eta askoz aurrerago hasi zen aintzat hartzen, bere kezka pertsonalekin loturik.
|
|
Eta horrek esan nahi du athleticzaletasunari darion energia ere sexu energia bihur daitekeela, grabitate indarra menderatzeko gai izan daitekeena? eta gai ere izango dena, eroria
|
dagoen
haragi puska gora altxatuko bada? –eta, eskua luzatu eta, bezeroa animatzeko asmotan, bizkarrean zapladatxo bat ematen ziola, baieztatu zuen?:
|
2021
|
|
iraungitzear
|
dagoen
haragia.
|
|
Ni nagoela bezain ziur. Niretako, ez zuretako, dardarka
|
dagoen
haragi hori; zeure haragia. Hemen zaude.
|
2022
|
|
Fresko zein izoztu, ketu eta ontziratuta saltzen da. Arraindegian jakiten da freskoa
|
dagoen
haragia trinkoa bada, zakatzak gorriak badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurrez erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
|
|
Salda eginda dagoenean, iragazki txinatarretik pasatzen da edo, behar izanez gero, eztena jartzen da (trapu oso porotsua eta fina), ezpurutasunak bertan gera daitezen. Hori egin ondoren, gatz puntuan jarri, eta, hala, erabiltzeko prest
|
dagoen
haragi eta oilasko salda garbi eta urre kolorekoa izango dugu. Ondoren, bota olio koilarakada pare bat kazola batera.
|
|
Hainbat aurkezpen ditu, eta formatu askotan merkaturatu daiteke, hala nola, xerretan, albondigetan edo nugget ak. 6 Neurri batean, errentagarriagoa. Azalik, hezurrik edo errairik gabe, komertzializatzeko prest
|
dagoen
haragia lortzen da. Albaitaritzako eta aziendaren elikadurako gastuak desagertu egiten dira, eta garraio eta biltegiratze gastuak murriztu.
|
|
bacon. Animaliaren (gure kulturan, urdearen) azalaren azpian
|
dagoen
haragi oso gantzatsua, 35° C eta 50° C artean urtzen dena. Solomoaren gainean (gantza bakarrik) eta sabelean (gantza eta giharra) dago urdaia eta kategoria hauetan komertzializatzen da:
|