Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 27

2006
‎– Kokotxak: kokotsaren azpian dagoen haragi zatia arrainarena. Oso gelatinakara da eta saltsan egiteko aukera ematen du.
2008
‎Haragien kolorea aldatzea Elikagaiak hutsean kontserbatzean, ez dira aldatzen ez propietate kimikoak, ez ezaugarri organoleptikoak (kolorea, aroma, zaporea), haragia izan ezik, horren kolorea aldatu egiten baita horrela ontziratzean. Horregatik, batzuetan, egoera txarrean dagoen haragiarekin nahasten da. Izan ere, hutseko haragiak ez du kontsumitzaileak espero duen kolorea, eta haragi freskoarekin du zerikusia.
‎Oxigenorik gabeko atmosferak atzeratu egiten du bakterioen eta onddoen eragina, eta, hala, elikagaiaren balio bizitza luzatu egiten da. Bestalde, egoera txarrean dagoen haragiaren kolorea marroi motela da, oxidazioagatik (zahartzea), denbora luzez egoten baita airean. Garrantzitsua da hutsean ontziratutako haragia prestatu aurretik ordu erdi irekita uztea, oxigenoarekin kontaktuan dagoenean bere kolore bereizgarria berreskuratzeko.
‎Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzatuak saihesteko. Egoera onean dagoen haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezetasun pixka bat du eta ez da iluntasunik edo pardeamendurik agertzen. Arreta berezia jarri behar da erraiekin eta haragi xehatu eta hanburgesekin, ukipen azalera eta manipulazio maila handiagoa dutelako eta kutsatzeko arriskua handitzen dutelako.
‎Alde biribilduan zatitzen hasten da, eta xerra meheak (muskulu lodiarenak) mozten dira, betiere beherantz eta hezurrarekiko paraleloak. Ondoren, gihar luzea goitik beherako xerra meheetan mozten da, eta, azkenik, ukondoaren hezurraren ondoan dagoen haragia laxatu egiten da; gainerakoa baino zati lehorragoa da, eta aurrez berotutako plateretan zerbitza daiteke, goarnizioarekin eta saltsarekin. Besoa pieza txikia denez, ezin da xerra uniformerik lortu.
2010
‎Transglutaminasa Ez da horrelako substantzia batekin esperimentatzen den lehen aldia. Galizian dagoen haragi produktuak ikertzeko zentro batek substantzia horretan eta transglutaminasan jarri zuen arreta. Antzeko propietate itsaskorrak dituen beste entzima bat da transglutaminasa, eta ez da gehigarritzat hartzen.
‎Haragi gorriak eta hegazti haragiak eta arrain gordinek hobeto jasaten dute desizoztea aurrez prestatutako platerak baino. Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora dagoen haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
‎Hegaztiaren haragia gainerakoetatik isolatuta egon behar da, kutsadura gurutzaturik gerta ez dadin. Egoera onean dagoen haragiak gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, hezea dago eta ez du iluntasunik edo eremu parekaturik. Kontuz ibili behar da erraiekin eta haragi xehatuarekin (ukipen azalera handiagoa):
2011
‎Haragia eta eratorriak: Egoera onean dagoen haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta elastikoa du, heze samar dago eta bertan ez da iluntasunik edo eremu parekaturik agertzen. Esneko arkumearen haragia zuria da, nakar kolorekoa edo arrosa argia, eta koipea, zuria, argizariarena bezalakoa.
dagoen haragia zapaldu gabe ibili ezin den tokian,
2012
‎Oraingoan, nekrosia eta gangrena sendatzeko erabiltzen dira. Usteltzen hasita dagoen haragiz elikatzen dira harrak, eta soilik haragi hori jaten dute, kalte handiagorik egin gabe. Era horretan, muga jartzen diote izozteaz edo pozoiaren eraginez pasmoak bere egiten ari duen haratustelari.
2013
‎Olioaren ordez, kafea infusionatzeko haragi salda aukeratzen bada, oinarri bikaina izango da perlak sortzeko, eta horrek ukitu berria emango die barazkiei, haragi platerei edo itsaski saldei. Ehiza saltsak ere egin daitezke, ahate haragiarekin edo orkatzarekin, eta ohituta dagoen haragiaren zapore desberdina du. Horri esker, pixka bat gehiago esperimentatu ahal izango da, ñabardura eta zaporeekin.
‎Presio handiko ekoizpen prozesuak erabiliz mekanikoki bereizita dagoen haragian bakterio hazkuntzarako arriskua ebaluatzen du EFSak
‎Eredu horrek stakeholderei (agintari eskudunak, industria eta ikuskapena) lagunduko die produktuak mekanikoki bereizi gabeko haragitzat sailkatzen. Presio baxuko tekniken bidez mekanikoki bereizita dagoen haragiaren eta eskuz hezurgabetutako haragiaren arteko bereizketa hobetzeko, EFSak adierazle potentzialei buruzko datuak biltzeko berariaz diseinatutako azterketak erabiltzea gomendatzen du. Presio handiko metodoak erabiltzen direnean, makina baten bahearen bidez presionatzen dira okelaren kanalak edo zatiak.
2015
‎zintzilik dagoen haragi puska
2016
‎Heltze aldian, giharrek trinkotasuna galtzen dute eta biguntzen. Haragiaren heltze une egokienean dagoen haragiaren adierazleetako bat Ph a da: haragia heltze puntuan dago, Ph a 5,5 inguruan dagoenean (hil ondoren 24 ordu igaro ondoren).
‎Haragia Okela da jai hauetan gehien errepikatzen den beste produktuetako bat. Egoera onean dagoen haragi batek gainazal leuna, trinkoa eta sendoa du, heze samarra. Proteina ugariko elikagaia da eta ur asko du, eta horrek bakterio kutsadurari eragin diezaioke (Salmonella, Listeria eta E. coli).
2018
‎Metro batzuetara mahai luze bat dago, prest dagoen haragia zerbitzatzeko. Mahaian, hanburgesen ogia, freskagarriak, saltsak, eta plastikozko platerak eta edalontziak jartzen ari dira gazteak?
‎Kasu gehienetan, elikagaiak duela zenbait ordu desizozten hasiak badira, bota egin dira, nahiz eta batzuek hobeto jasaten duten desizoztea, hala nola haragi gorria eta hegaztia: Berehala kontsumitzen bada, 5 °C tik gora dagoen haragi gordina gehienez ere sei orduz erabil daiteke. Edozein arrisku saihesteko, egosten den bitartean, 75 °C ra iritsi behar du piezaren barrualdeak.
2019
‎hitzen barrenean gordetzen diren esentzietan sinesten du, eta, hasieran, haren jakin mina ez da analitikoa. Beste neskato askorentzat, ezdeusa edo are irrigarria da mutilen hanka artean zintzilik dagoen haragi pusketa hori; berezitasun bat da, arropari, orrazkerari dagozkion berezitasunak bezalakoa; askotan, anaia txiki bat duenean konturatzen da, eta,, neskatila oso txikia denean, dio H. Deutschek?, ez dio batere zirrararik sortzen anaia txikiaren zakilak?; adibide bat aipatzen du, hemezortzi hilabeteko neskatxa batena: guztiz ezaxola geratu zen zakila ikusirik, eta askoz aurrerago hasi zen aintzat hartzen, bere kezka pertsonalekin loturik.
‎Eta horrek esan nahi du athleticzaletasunari darion energia ere sexu energia bihur daitekeela, grabitate indarra menderatzeko gai izan daitekeena? eta gai ere izango dena, eroria dagoen haragi puska gora altxatuko bada? –eta, eskua luzatu eta, bezeroa animatzeko asmotan, bizkarrean zapladatxo bat ematen ziola, baieztatu zuen?:
2021
‎iraungitzear dagoen haragia.
‎Ni nagoela bezain ziur. Niretako, ez zuretako, dardarka dagoen haragi hori; zeure haragia. Hemen zaude.
2022
‎Fresko zein izoztu, ketu eta ontziratuta saltzen da. Arraindegian jakiten da freskoa dagoen haragia trinkoa bada, zakatzak gorriak badira, begiak distiratsuak badira eta hondoratuta ez badaude, eta itsas usaina ez bada oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, hozkailuaren alderik hotzenean jarri behar da, aurrez erraiak kenduta eta garbi, edo bestela izozkailuan.
‎Salda eginda dagoenean, iragazki txinatarretik pasatzen da edo, behar izanez gero, eztena jartzen da (trapu oso porotsua eta fina), ezpurutasunak bertan gera daitezen. Hori egin ondoren, gatz puntuan jarri, eta, hala, erabiltzeko prest dagoen haragi eta oilasko salda garbi eta urre kolorekoa izango dugu. Ondoren, bota olio koilarakada pare bat kazola batera.
‎Hainbat aurkezpen ditu, eta formatu askotan merkaturatu daiteke, hala nola, xerretan, albondigetan edo nugget ak. 6 Neurri batean, errentagarriagoa. Azalik, hezurrik edo errairik gabe, komertzializatzeko prest dagoen haragia lortzen da. Albaitaritzako eta aziendaren elikadurako gastuak desagertu egiten dira, eta garraio eta biltegiratze gastuak murriztu.
‎bacon. Animaliaren (gure kulturan, urdearen) azalaren azpian dagoen haragi oso gantzatsua, 35° C eta 50° C artean urtzen dena. Solomoaren gainean (gantza bakarrik) eta sabelean (gantza eta giharra) dago urdaia eta kategoria hauetan komertzializatzen da:
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia