Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2002
‎Garrantzitsua da eztabaida sortaraztea eta konponbidea produktore eta kontsumitzaileen arteko adostasunetik sortzea: kontsumitzailea prest ote dago haragiaren truke gehiago ordaintzeko, animaliak era natural eta seguruagoan haztearen truke?
‎Txerrikia lukainka bikain bihurtzeko prozesuari mondongo deitzen zaio, eta azaroaren bukaeratik urtarrilaren hasiera arte egiten da.Lukainka egiteko, lehenbizi zerri haragia xehatu egiten da, ondoren espeziak gehitzen dira eta, azkenik, txerri bereko edo txahal hesteetan sartzen da. Prozesu horren ondoren, prest dago haragi freskoa kontsumitzeko, nahiz eta batzuetan sendatzeko edo lehortzeko prozesua egiten zaion.Ondu nahi badugu, hestebeteak lehortzeko toki egokian utzi behar dugu, bi astez jarraian. Lukainka freskoa, normalean, frijitu egiten da (olioa gehitu beharrik gabe) edo parrillan erre, eta lehorra, berriz, gordinik jan daiteke.
2003
‎Joan den hilean animalia hondakinen tratamenduari buruzko Europako Erkidegoko araudi berria indarrean sartu zen, eta haren fabrikazioa erabat araututa dago. Hala ere, Europako Batzordeko iturriek jakinarazi zutenez, debekatuta dago haragi eta hezur irinekin pentsuak egitea, “ez da altxatuko hemendik aurrera”. Seguruenik, 2004ko amaiera arte atzeratuko da gaia.
‎Sufritzen ez duenak, ez da hazten; ez dago haragiaren oinazerik arimak aprobetxatzen ez duenik.
2005
‎Goarnizio ugari dago haragi on baten ondoan zerbitzatzeko, eta horri esker ohiko patata frijituen, piperren edo letxugaren errutinatik atera daiteke.
‎Arrain hori tenperatura baxuetan kontserbatzen da, bakterioak haz ez daitezen bere egoera txarraren arduraduna. Antxoa fresko dago haragia trinkoa bada, begiak distiratsuak ditu eta ez daude hondoratuta, eta itsas usaina mantentzen du ez oso nabarmena. Egunean bertan edo biharamunean kontsumitu behar bada, honela jarri:
2006
‎Kaltetutako estatu kideetako agintari eskudunek hartu beharreko neurriek babes eremu bat ezartzen dute, eta, eremu horretan, gatibu dauden haztegiko hegaztiak eta basa hegaztiak ezin izango dira kanpora atera. Eremu honetan debekatuta dago haragia eta arrautzak saltzea, EBko arauetan aurreikusitako salbuespenetan izan ezik eta kontrol zorrotzarekin. Era berean, debekatuta dago hegaztiak ustiapenetatik ateratzea, zuzenean hiltzeko lekura eramateko izan ezik, baita baserriko hegaztiak garraiatzea eta hildakoak aurkitu diren eremuetan azokak edo azokak egitea ere.
‎Giro tenperaturan kontserbatutako haragiaren bakterio kolonia ugaritu egin zen, baina hozkailuan kontserbatua baino ez. Lan honen egileentzat, infekzio arriskua ez dago haragia zatitu, garraiatu eta gelditzearen tenperaturaren baitan, baizik eta igarotako denboraren baitan. Zenbat eta denbora gehiago igaro zezena hiltzen denetik azken egosten eta kontsumitzen den arte, orduan eta arrisku txikiagoa.
‎Lekaleak, babarrun zuriak edo “bolitxeak” protagonista direla, ezin hobeto nahasten dira ehizarekin edo hilketa produktuekin, eta plater indartsuetako bat dira. Haragi ona, baina arraina ere bai Zaragozako sukaldean oso presente dago haragia arkume, txerri, behi, hegazti edo ehiza haragia, gisatu trinkoak egiteko erabiltzen dena, hala nola oilaskoa txilindron erara, arrautzak salmonejoarekin, behi salpikoia, arkumea pastorearekin, arkume pitxer gisatuak, magrak tomatearekin, eta abar. Barrualdeko eskualde bat denez, arrainen artean ibaietakoak eta gazituak nabarmentzen dira, bereziki itsas aingirarenak eta bakailaoarenak.
2007
‎Gaur egungo kontsumitzailea ohituta dago haragia egunero jatera. Are gehiago, beste elikagai asko baino nahiago du, hala nola arraina.
2008
‎Handiagoa da katalanek jan zituzten barazki freskoen (77,2 kilo urtean) eta elikagai horiekiko mesfidantza handiena dutenen (errioxarrak) arteko aldea. Haragia eta arraina Garcíak adierazi zuenez, iparraldean “joera negatiboa dago haragi gorrien gehiegizko kopuruak kontsumitzeko”, hegazti haragiek baino kolesterol gehiago ematen baitute. Gaztela eta Leonen, Nafarroan eta Aragoin kontsumitzen da haragi gehien.
2009
‎Non dago haragia?
2010
‎–Gure etxean ez dago haragirik, barazkijaleak gara. Nik arraina ekarriko diet; denetik jaten ikasi behar da, ez da hala aitona Martzel?
‎KANDIDO. (zertaz hitz egin ez dakiela) Eta?? Zer moduzkoa dago haragia(?)?
‎Aldaketa hau normalean haragiaren egosketa denbora zehazteko erabiltzen da, hau da, gordinik, egina edo eginegia dagoen jakiteko. Dena den, aipatu beharra dago haragiaren kontserbazioan horrelako aldaketak ere gerta daitezkeela, esaterako, izozte tenperaturetan edo denbora luzez argiaren eraginpean egoteagatik.
2012
‎Jaten hasi eta berehala utzi duzu baina. Barrutik arrosa dago haragia oraindik, gutxi egina zure gusturako, gordina. Zerbitzariari deitu ala ez zalantzan geratu zara orduan, berriro molestatu ala ez.
2014
‎Metodo bat baino gehiago dago haragiak ontzeko, baina ohiko gatzak eta gatz nitrifikatzaileek agertu behar dute produktua segurua, zaporetsua eta testura uniformekoa izan dadin.
2017
‎Gaixotasun ugari dituen gizarte batean (hiperkolesterolemia, hipertentsioa, gizentasuna eta minbizia), gaur egun kezka handia dago haragi eta elikagai proteikoen kontsumoagatik. Dietan elikagai proteiko gehiegi edo proteina falta al da?
2018
‎Eta hori albiste ona da; sexuan, guztietan bezala, zenbat eta praktikoagoa eta informazio gehiago, orduan eta gehiago gozatzen da. 10 Zer alde dago haragi zakuen eta odol zakuen artean. Sortzen du edo ez, kontsultategietan maiz egiten den galdera da.
‎Hemen dago haragia!
2019
‎emakumeak, bere kondizioa dela kausa, garrantzi ezin handiagoa ematen diolako bere aberetasunari. Emakumearen haragiak ez du ozenago oihu egiten gizonarenak baino, baina emakumea adi dago haragiaren murmuriorik txikienari ere, eta oihartzun ematen dio; plazera ere immediatotasunaren garaipen berehalakoa da, sufrimenduaren urradura bezala; istantaren bortitza dela medio, ukatuak dira geroa eta unibertsoa: haragiaren suaz harago dagoena ez da ezer; apoteosi labur horrek iraun bitartean, emakumea ez dago mutilaturik eta frustraturik.
‎Lawrencek ez du inondik ere madarikatzen amatasuna: aitzitik, pozik dago haragia delako, onartzen du bere jaiotza, maite du ama; haren obran, amak egiazko feminitatearen eredu zoragarriak dira; sakrifizio huts hutsa dira, guztizko eskuzabaltasuna, eta semeari ematen diote beren berotasun bizi guztia: ontzat jotzen dute hura gizon bihurtzea, eta harro daude horretaz.
‎Miguel Angel Royo Bordonada medikuak, ikertzaileak eta medikuntza prebentiboko espezialistak gaur Harvardeko Unibertsitateko Osasun Publikoko Eskolak zabaldu duen dokumentu oso bat irakurtzea gomendatzen dute. Adituen arabera, gaur egungo irenste mailetan haragi gorria eta haragi prozesatua kontsumitzen jarraitzeko gomendioa «kontraesanean dago haragi gorriaren kontsumoa (bereziki haragi gorri prozesatua) 2 motako diabetesaren, gaixotasun kardiobaskularraren, zenbait minbizi motaren eta garaiz aurreko heriotzaren arrisku handiagoarekin lotzen dela adierazten duen ebidentzia handiarekin». Hauek dira Harvardeko Unibertsitatearen dokumentuaren alderdirik aipagarrienak, osorik irakur baitaiteke.
‎Bai, baina ez dago haragirik.
2021
‎Natto (soja hazi egosiak eta hartzituak), misoa (soja hartzituarekin egindako gozagarria), tempeh (rhizopus onddoarekin hartzitutako soja haziak) eta soja saltsa. Soja haragiaren ordezko ona da EGIA, BAINA… Nutrizionistek dieta orekatuaren barruan soja hartzea gomendatzen dute, elikagairik ordezkatu gabe; izan ere, landare mota ugari dituen elikadura osasungarri batean, ez dago haragia sojarekin ordezkatzeko beharrik. Baina dieta begetarianoa egiten bada, soja ordezko perfektua da:
2022
‎Nolanahi ere, “makrogranja” deiturikoen ezaugarria ez da animalia kopuru handia soilik, beste ezaugarri batzuk ere badituzte, hala nola ingurunearekiko harremana (adibidez, normalean, urruneko lekuetatik inportatutako inputak kontsumitzen dira). Zer dago haragiaren kalitateaz? “Kalitate” terminoa kaskarra da, ikuspuntu teknikotik duen esanahia ez bezalakoa ematen diogulako lagunarteko ikuspuntutik.
‎–Kaleko etxeetan ez dago haragi soberarik, andrea, esan zuen notarioaren emazteak oso prestu, baina kezkaturik aldi berean, bi egun lehenago ikusi zutelako harategitik arkume izter batekin irteten (aste hartako bigarrena)?. Guk ez dugu etxean txerririk hiltzen.
2023
‎Haragirik gabeko dieta batek mantenugai gabezia dakar? Ez dago haragian bakarrik dagoen elikagairik; beraz, beste produktu batzuetatik bete ditzakegu gure eskakizunak. Animalia jatorriko elikagaiak erabat kentzen badira edo dieta obolaktobegetarianoa egiten bada, B12 bitaminarekin osatu behar da.
‎2039 urtean girotuta dago film labur hori: «Kolapso ekologikoaren atarian dago mundua, eta debekatuta dago haragia jatea. Lola goi mailako atletismoko entrenatzaileak nahiko du Eva bere ikaslea haragia jaten hastea, errendimendua hobetzeko asmoarekin».
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia