2005
|
|
Kronologikoki beste ordena bati jarraitu bazioten ere, jardunaldi teknikoekin hasiko dugu Oñatiko ekitaldien laburpena. Euskal erakundeetako hainbat ordezkari izan ziren zabalpen ekitaldian, Juan Mari Atutxa nekazaritzako mundu foroaren lehendakaria
|
buru
zutela.
|
|
Aurreko astean iragarri bezala, Txileko ordezkaritza batek Euskadi bisitatu du. Bisita ofiziala izan da, Jaime Campos nekazaritza ministroa ordezkaritzaren
|
buru
dela. Gonzalo Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikagaigintza sailburua lagun, Neiker, Azti, Iparlat eta Arabako Errioxa bisitatu ditu.
|
|
Goiza bazirudien goizago heldu zelaâ? ¦ Postuetan baserritarrak
|
buru
belarri zebiltzan, euren postuei ahalik eta itxurarik ederrena ematen. Horietako batzuk arte-lan ziren.
|
|
izeneko zahar egoitza zabaldu zuten Okondon. Juan Jose Ibarretxe Eusko Jaurlaritako Lehendakaria zabalpen ekitaldiaren
|
buru
izan zen. Onontze eta Janire Gonzalez de Etxebarria ahizpak izan dira zahar egoitzaren sustatzaileak.
|
|
Peio Garzia Amiano gastronomoa eta kazetaria, Jesus Maria Lariz Ordiziako Udaleko Zinegotzia, eta Mugaritzeko â?. Dani Lasaâ? Jatetxearen Sukaldari
|
Burua
.
|
|
Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz, baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure
|
buruari
galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â. Ez, aurrera begiratzea da kontua eta eraikitakoaren gainean urratsak eman.
|
2006
|
|
Sari hauek nekazaritza, abeltzaintza eta arrantzaren sektoreetan egindako ibilbideak eskertzea dute helburu. Eta Juan Jose Ibarretxe Lehendakaria izan zen ekitaldien
|
buru
.
|
|
Egunero, goizeko bederatzietan, Iñakik ardiak bildu eta etxera eramaten ditu. Hogeita bi urte ditu eta familiako lanbidean
|
buru
belarri sarturik dago.
|
|
Hegazti harrapariak trebatzea ez da erraza, â??
|
buru
garbiketaâ, bat egin behar diegu eta.
|
|
Zaldiketa erakustaldiak amaiera ezin ederragoa eman zion egunari. Azkenean, guztiek esaldi bera zerabilten
|
buruan
: a ze egun polita igaro dugun!
|
|
Derio eta Fraisoroko eskoletan bideo-konferentziaz jarraitu zioten ekitaldiari. Gonzalo Sáenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua hasiera ekitaldiaren
|
buru
izan zen.
|
|
Plazako erremateak eta eguneroko lan eta jarduerak erakutsi dizkizuegu. Hona ekartzen duten ganadua barne kontsumorako da; gutxi gora behera 180.000
|
buru
hilean. Guk herrialde osoaren %20 eta Hiriburu Federalaren eta Buenos Aires Handiaren %50 hornitzen dugu.
|
|
Enpresa txikiak dira, eta gazteek zuzenean hartzen dute parte sektorearen kudeaketan; alderdi guztietan hartzen dute parte. Ikasleari prestakuntza integrala eskaintzen saiatzen gara, â??
|
burutik
bururaâ?, esan ohi dugun bezala. Bazkalekuak, esneki lantegia, kalitatea aztertzen duten laborategiak, salmenta...
|
|
Kalitatea Fundazioaren sari banaketa laburbilduko dizuegu. Juan Jose Ibarretxe lehendakaria ekitaldien
|
buru
izan zen. Eta ia 700 pertsonak hartu zuten parte, lehen sektorearen mundukoak denak.
|
|
Beraz, ia guztiz garaturik dago.
|
Buru
zuzena du, apur bat konkaboa, baina oso buru neurrikoa da. Lepo motza da, ongi egokitua gorputzaren tankerara; hankak ia ia hutsik gabeak dira; bizkarralde nabarmena du, akatsik gabea ia, eta ipurgaina ere ia perfektua da, isats alderantz apur bat eroria.
|
|
Beraz, ia guztiz garaturik dago. Buru zuzena du, apur bat konkaboa, baina oso
|
buru
neurrikoa da. Lepo motza da, ongi egokitua gorputzaren tankerara; hankak ia ia hutsik gabeak dira; bizkarralde nabarmena du, akatsik gabea ia, eta ipurgaina ere ia perfektua da, isats alderantz apur bat eroria.
|
2007
|
|
Urte berrian bizimodu berria izaten dugu amets. Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure
|
burua
zaintzea, zer kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz.
|
|
Hurrengo minutuetan gogoeta bat egitea proposatzen dizuegu, ziur baikaude duela. Lehen lehenik, produktuak nola ekoizten diren izan behar dugu gogoan; eta horretarako, produktuak ekoizterakoan, pertsonak eta ingurunea kontuan hartu al dituzten galdetu behar diogu geure
|
buruari
. Horixe da aintzakotzat hartu beharreko lehen gogoeta.
|
|
Itxaropentsu etortzen gara. Hala ere, hasieran, zeure
|
buruari
galde egiten diozu: â?. Ardi artean jaioa banaiz, zer irakatsiko didate orduan teknikari hauek?
|
|
Lehen, gauza horietaz ez genuen ideiarik txikiena ere. Hitzaren zentzurik onenean esanda,
|
burua
ederki garbitu digute, nolabait esateko. â?. Txipâ?
|
|
Esan bezala, nekazaritzako ustiategi honetaz hiru gauza azpimarratu behar dira. Bata, teknika abangoardistako egiturak; bi, ekoizteko makina; eta hiru, ongarriztatu eta ureztatzeko
|
burua
. Buruari esker, landareak ongarriztatu eta ureztatzeko lana programa dezakegu, eta horretarako landarearen garapena hartzen dugu kontuan.
|
|
Bata, teknika abangoardistako egiturak; bi, ekoizteko makina; eta hiru, ongarriztatu eta ureztatzeko burua.
|
Buruari esker
, landareak ongarriztatu eta ureztatzeko lana programa dezakegu, eta horretarako landarearen garapena hartzen dugu kontuan. Landarea oraindik txikia bada, esaterako, landare txikientzako programa bat jarriko diogu; eta landarea pixka bat hazita badago, orduan beste programa bat aukeratuko dugu.
|
|
Berotegi osoa kontrolatzen dugu, hau da, ustiategiaren gune neuralgikoa da. Areago, berotegia munduko edozein tokitatik kontrola dezakegu; gaur egun, Interneten bidez egitura guztiak mugi ditzakegu
|
buru
honi esker.
|
|
Lehenbizi, behi txikia, bizia eta muzina da; hemen, jatera etortzen direla ikusi badugu ere, ez pentsa ukitzen erraz utziko dizutenik.
|
Buruari esker
erraz bereizten diragainerako arrazetatik. Bekoki txikia eta estua dute, aurpegi luzexka eta pixka bat triangelu formakoa mutur aldean;, isatsaren borlaeta ile gandorra beltzak izan behar dira.
|
|
Gure gurutzada berezi honetan, askotan lotzen dugu geure
|
burua
desagertzeko arriskuan dauden ganadu arrazekin. Ondoren datorren erreportajean, Burguete zaldi arrazaren munduan sartuko gara bete betean.
|
|
Ikuskatzaileak goizeko ordu bietan, hiruretan edo lauretanetortzen dira portura, ontzia lehorreratzeko prest dagoenean. Identifikagarri guztiak prestatu, euren
|
burua
ere prestatu eta arrainak lehorreratu orduko hortxe ekiten diote piezak banan banan bereizteari. Behin bereizi ondoren, dagokion informazioa biltzen dute.
|
|
Gernikako arbolaren aurrean ikusi genuen irudiak gehiago gogorarazi zigun Amerikako Mendebaldea Euskadi baino. Animalia utzi zuen....................... ren adeitasunez, zaldizko bat izan zen artzain eta agintari segizioaren
|
buru
. Zaldi eder baten gainean zihoan (Amerikako zelai eta mendi zabaletan zaldia izan baita euskal artzainen).
|
|
Enborra mozteko lana ere arriskutsua da. Baina mozketak aldez aurretik planifikatuz gero, gure
|
burua
babestuko dugu. Beti lurrean egin behar dugu lan; oinak ongi finkatuta.
|
2008
|
|
larruazala bero, lehor eta gorrixka edo ubel agertzen da eta gorputzeko tenperaturak gora egiten du. Egarri sentsazio bizia eta
|
buruko
mina izaten ditugu.
|
|
Hauek dira sintomak: larruazal zurbila, izerdi asko,
|
buruko
mina, akidura, logura eta buruko nahasmena.
|
|
Sintomak: larruazala gorritzea eta
|
buruko
mina.
|
|
gehiegi izerditzean gatz asko botatzen dugulako sortzen dira eta bi sintoma nagusi eragiten dituzte:
|
buruko
mina eta giharretako min bizia.
|
|
Eguzkitan lan egiteko,
|
burua
estali.
|
|
Bestalde, Mendikoi dago. Bertako hezitzaileek nire
|
burua
prestatzen lagundu didate; disziplinaz lan egiten irakatsi zidaten. Hori oso garrantzitsua baita.
|
|
Asgaequino elkartea
|
buru
belarri ari da lan egiten mendiko zaldiaren alde. Pottoken egoera larria izatera heldu zen, oso arraza ona eta produktibitate handikoa izan arren.
|
|
Familia argazki honetan, aurtengo ikasleak agertzen dira, Nikolas Segurola artzain munduko frantziskotar nonahikoa guztien
|
buru
delarik. Ikasleek erronkari aurre egin diote orain:
|
|
Sekulako esperientzia izan da niretzat. Inoiz ez zitzaidan horrelakorik
|
burutik
pasatuko eta izugarri ondo baloratzen dut ikastaroa. Praktikak egiteko, artzainekin bizi izan gara eta hori oso berezia izan da.
|
|
Nik hona bizpahiru txahal ekartzen ditut, eta esan ohi dudan bezala, den dena saltzeko gauza naiz:
|
burutik
apatxetara.
|
|
Eta beno, sektoreko jendearekin harremanetan egoteko bide bat da: beste abeltzain batzuk ezagutu, sektorean gauzak nola dabiltzan ikusi, zure
|
burua
ezagutzera eman, bezeroak erakarri... Ez duzu egun osoan etxaldean lan egiten aritu behar, kanpora ere atera behar da pixka bat...
|
|
Sari banaketa Gasteizko Artiumenegin zen eta Juan Jose Ibarretxe Lehendakaria ekitaldien
|
buru
izan zen. Euskal gizarte osoaren izenean, hainbat eta hainbat ordezkari ere izan ziren.
|
|
elkartea Euskal Herriko Idiazabal Gazta Txapelketa antolatzen hasi zenetik 25 urteurrena bete da. Urte guzti hauetan sektoreak bere
|
burua
modernizatu eta hobera egin du, artzainek euren lana egiteko atxikitzen dituen lurrarekiko erroak galdu gabe.
|
|
Gaur egun, eta ia 20 urteko lanen ostean, emaitzak begi bistan daude. Erroldatutako
|
buru
kopurua 5 aldiz biderkatu da.
|
|
Ur inguruneari buruz hitz egiten jarraitu behar dugu, Donostiako Akuarioan jardunaldi bat antolatu baitzuten itsas ondareak garapenean duen garrantzia aztertzeko. Gonzalez Saenz de Samaniego nekazaritza, arrantza eta elikadura sailburua
|
buru
zela, Portugalen Galizian eta Euskadin itsas ondarearen alorrean egin diren esperientziak ezagutzera eman zituzten eta Europar batzordearen itsas politika zertan den azaldu zuten.
|
2009
|
|
Ardoaren ibilbidearen eskaintza luzea eta zabala da. Gorputza eta
|
burua
erlaxatzeko, esaterako, aukera polita eskaintzen zaigu Biasteriko Wine Oil Spa hotelaren eskutik.
|
|
Horretarako, barailek ongi osatuta egon behar zuten, ondo hozkatzeko beharrezkoa baitzen. Horrez gain,
|
buruaren
egituraketa eta pisua ere garrantzitsuak dira. 30 kiloko txakurrak izan ohi dira.
|
|
Baina hortxe dago aldea! nork bere
|
buruari
ezartzen dion muga! Enpresa bakoitzak bere mugak ditu.
|
|
Duela 6 urte â?, zeregin ugariek uzten zizkieten astialdietanâ??, aita semeak
|
buru
belarri ekin zioten proiektu bat gauzatzeari: Peru Harri.
|
|
Teknikariek, kazetari adituek eta lehen mailako sukaldariek osatu zuten epaimahaia, Juan Mari Arzak
|
buru
zutela, eta ez zuen bat ere erraza izan irabazlea aukeratzea. Artzainen lan bikainak mailarik altuenera eraman baitu Idiazabal gazta.
|
2011
|
|
Meza nagusiaren ondoren, txakolin berria aurkezteko jarritako karpan, ekitaldia hasi zen. Andoni Aristi Getariako alkatea, Rafa Uribarren Gipuzkoako Landa Garapeneko diputatua eta Jon Azkue arrantza eta nekazaritzako elikagaien industria sailburua ekitaldien
|
buru
izan ziren.
|
|
Eloy López de Foronda(?) merkatuko gerentearen ideia batetik abiatu ginen, duela 9 hilabete proposatu baitzigun plaza honetan postu bat jartzea, eta oso ideia ona iruditu zitzaigun. Martxan jarri dugun ekimena dela-eta geure
|
burua
zoriontzea baino ez zaigu falta, baita 4 ekoizleren arteko batasunagatik ere, gure arteko harremanak oso onak baitira, eta gauza gehiago egiteko bidea emango digute.
|
|
Nafarrete herri txikia Urrunagako urtegiaren ondoan dago. Leku ezin ederragoa da eta Jonek bere
|
burua
zorionekotzat jotzen du, halako leku batean lan egiteko aukera duelako.
|