Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 29

2001
‎Nire ustez kontsumitzaile elkarteek funtsezko eginkizuna dute elikagaien segurtasunari dagokionez, gizarte zibilean kontsumitzaileen interesen ordezkari nagusiak baitira.
2002
‎Produktu horiek «elikadura seguruagoa eta ingurumena zaintzen lagundu dute», adierazi zuten «Crop Life» ekoek. Bestalde, Bojrn Lomborg irakasle daniarrak esan zuen kontsumitzaileek modu errealistan aztertu behar dutela elikagaien segurtasunaren egungo egoera». Hori dela eta, Lomborg ek lehen munduko kontsumitzaileen artean joera bat dagoela esan zuen:
‎elikagaiekiko konfiantza, kontsumoari buruzko informazioa, gastuaren konpentsazioa, euroa prezioetan ezartzeak duen eragina eta Internet erosteko bitarteko gisa. 2002ko Kontsumitzailearen Barometroaren ondorio nagusia da Espainiako kontsumitzailea konfiantza nahikoa duela elikagaien segurtasunean, baina aurreko urtean izandako konfiantza hobetu gabe. Produktua zenbat eta “naturalagoa” izan, orduan eta handiagoa da konfiantza.
2004
‎Gainera, elikagaiak animalien osasuna eta ongizatea erregulatzen dituzten arauekin bat datozela egiaztatzeko eskatuko zaie, berritasun bat. Izan ere, aztertu beharreko lege esparru berriak berehalako erreferentzia du elikagaien segurtasunari buruzko Europar Batasuneko legeria orokorrean, 2002 urtearen hasieran onetsia, 1993an Zuzentarau baten bidez harmonizatutako elikadura higieneari buruzko araudia indargabetzea xedatzen baitzuen. Tramitazio aldia EBren jarrera komun berriaren helburua da Europar Batasunean elikagai seguruak bakarrik merkaturatzen direla egiaztatzea.
‎Felipe Vilasek, Madrilgo Erkidegoko Osasun Publikoko, Elikadurako eta Kontsumoko Zerbitzuen koordinatzaileak, uste du elikagaien segurtasuna «herritarren eskubidea» dela. Horregatik, nahiz eta, oro har, Madrilen intoxikazio agerraldien kopuruan «beheranzko joera handia» egon, Vilasek deika jarraitzen du salmonelosiari aurrea hartzeko, hori baita intoxikaziorik ohikoena, batez ere udan.
2006
‎Ontzi aktibo baten helburua, beraz, ez da hondatze abiadura murriztea, biltegiratutako elikagaian aldaketa txikiak lortzea baizik. Horrek esan nahi du elikagaien segurtasuna eta kalitatea. Ontzi aktiboan eragina izan behar duten faktoreak segurtasuna, zaporea, nutrizio profila, edukia, bizitza erabilgarria eta kolorea dira, besteak beste.
2007
‎Espainiako kontsumitzaileak konfiantza du elikagaien segurtasunean eta ekipamendu teknologikoa hobetzen du, baina oraindik ez du Internet erabiltzen erosteko
‎Hemendik aurrera, eta 2008ra arte, elikagaietako furanoaren presentziari buruzko datuak biltzen hasi dira estatu kideak. Europako Batzordeak eskatuta, segimendu lanak behar adina datu bildu nahi ditu Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesezko sigletan) gaur egungoa baino zehatzagoa den arriskuen ebaluazioa egin dezan, toxiko hori irensteagatik. Baina ekimen komunitario hori ez da bakarra.
2008
‎Horiek beti itxita eduki behar dira, hautsa edo intsektuak saihesteko erabiltzen ez direnean. Materiala eta tresnak Erabiliko den sukaldeko materialak lotura estua du elikagaien segurtasunarekin. Azken finean, manipulazio eta elaborazio prozesu egokia bermatzen dutenak aukeratu behar dira.
‎Elikagaiek eragindako gaixotasunak izateko arriskua handitu egiten da hirugarren adinean, ez bakarrik organismoa asaldura horietarako joera handiagoa duelako eta, gainera, ondorioak larriagoak izan daitezkeelako, baizik eta adinekoek faktore gehigarriak dituztelako elikagaien segurtasunaren eta manipulazioaren ikuspegitik. Pertzepzio (ikusmena, usaina edo dastamena) eta oroimen funtzioak murrizteak, erosketak mugatzen dituen mugikortasuna urritzeaz gain, egoera larriagotu egiten du eta biztanleriaren sektore hori elikagaien ondoriozko toxiinfekzioen jomuga bihurtzen du.
‎EFSAren arabera, Europako iparraldean azken asteetan atzemandako mihi urdinaren agerraldiak “etorkizunean espero genezakeenaren adierazle goiztiarra” izan litezke. Neurriak hartzea Azterketa horren ondorioz, EFSAk hurrengo bost urteetan etengabe zaindu nahi du elikagaien segurtasuna. Lan hori egiteko, langileak pixkanaka %50 gehitzea aurreikusi du proiektuak irauten duen bitartean, eta estatu kideetako elikadura segurtasuneko agintarien eta hirugarren herrialdeetako agintarien arteko lankidetza handitzea.
‎Sukaldeak eboluzionatu egin dira gizateriaren historian zehar, bai haietan egiten ziren funtzio eta jardueren arabera, bai denboran zehar garatzen eta barneratzen joan diren aurrerapen teknologikoen arabera. XXI. mendean, teknologia berriek aukera ugari eskaintzen dizkigute, eta horiek kontuan hartu behar ditugu elikagaien segurtasuna lehentasuna izango den espazioa sortzeko eta diseinatzeko.
2009
‎Aurretik baimendutako beste substantzia batzuen murrizketak edo zehaztapenak ere egokitzen dira. Substantzia berri horien aldeko ebaluazioa egin du EFSAk, eta, beraz, berme guztiak dituzte elikagaien segurtasunaren arloan, kontsumitzaileak babesteko. Premisa horiei jarraiki, iaz baloratu zen EFSAk ebaluatutako substantzien arriskua, eta data bat zehaztu zen:
‎Haragiaren kasuan, hegaztiarena kasu, ez da ahaztu behar oso galkorra dela; beraz, oso garrantzitsua da hotz kateari eustea, hiltzen den unetik kontsumitzailearengana iristen den arte. Produktuak jarraitu behar duen hotzaren ibilbidean, garraiolariengandik banatzaileetaraino sartzen da; banatzaile horiek zeregin garrantzitsua dute elikagaien segurtasunean. Edozein puntutan tenperatura mantentzeko kontrolei jarraitzen ez bazaie, elikagaiaren kaltegabetasunari eragin diezaioke.
2010
‎Ez dago arautegirik ez legerik etxeko sukaldeak nolakoa izan behar duen elikagaien segurtasunari dagokionez, ez eta sukaldean nola lan egin behar den ere; baina, sukalde profesional baten parametroak aplikatuta, haren higiene eta segurtasun maila balora daiteke. Elikagaiek eragindako toxiinfekzioen erdiak etxean gertatzen diren arren, askotan establezimendu publikoetan elikagaiek eragindako agerraldiei buruzko informazioa baino ez da nabarmentzen.
‎Hartzaile nagusia “etxeko” kontsumitzailea den arren, eskaria beste elikadura sektore batzuetara zabaldu da, hala nola jatetxeetara eta catering zerbitzuetara. Kontsumo praktikoa eta azkarra dute, ez baitute garbitu edo moztu beharrik; izan ere, elikagai horiek oso premia berezia dute elikagaien segurtasunean gorabeherarik gerta ez dadin: hotz katea ez haustea, batez ere bero handieneko garaietan, orduan egoten baitira arrisku gehien produktu freskoak.
‎Nekazaritzako ustiategiek parametro oso espezifikoak bete behar dituzte elikagaien segurtasuna bermatzeko. Baldintza horiek ustiategiaren jarduerari eta indarrean dagoen arauari dagozkio.
2011
‎Elikagaiek sortutako arriskuei buruzko galdeketa bat egin zuen iaz Eurobarometroak. Europa osoko 26.700 pertsona inguru elkarrizketatu zituzten, eta, erantzunen arabera, gehiengoak (hirutik bik, gutxi gorabehera) badu konfiantza administrazioetan; hau da, uste dute elikagaien segurtasuna bermatzen saiatzen direla, zientzia ikerketak aintzat hartzen dituztela, eta gizartea ondo informatzen dutela.
‎Menu horretan, hanburgesa txiki bat, pizza zati bat edo oilasko nugget ak, patata frijituak, freskagarri bat eta postre gozo bat sartzen dira, produktu tipikoen adibide gisa. Espainian, Osasun, Gizarte Politika eta Berdintasun Ministerioak ildo beretik jo nahi du Elikagaien Segurtasunari eta Nutrizioari buruzko Legearen Proiektuak elikagaiei lotuta jasotzen dituen oparien erregulazioan ere. Helburua da haurren obesitatea eragin dezaketen janari eta elikagai mota guztiei zailtasunak jartzea.
‎Albaitariek produkzio prozesu osoan egiten duten lanak zuzeneko lotura du elikagaien segurtasun eta kaltegabetasunarekin.
‎Diziplina anitzeko ikuspegia Elikagaien ondoriozko arriskuei buruzko informazioa eta elikagaien bidez transmititutako gaixotasunen eragina funtsezkoak dira kontrol handiagoa izateko. Kontsumitzailea baino goragoko maila batean, non osasun agintariek zeregin garrantzitsua baitute elikagaien segurtasunaren arloan, beharrezkoa da estrategia eta metodo berritzaileak izatea gaixotasunak eta elikagaiak kutsatzeko bideak tipifikatzeko. Laborategian analisiak egitean eta diziplina arteko ikuspegia ematean oinarritutako zaintza sistemak elikagaien segurtasun handiagoa sustatzen laguntzen du.
2012
‎Ikuskapenek homogeneotasun handiagoa lortzea eta balizko gabeziak atzematea dute helburu, kontrolen kalitatea eta eraginkortasuna hobetzeko. Mekanismo horiei guztiei esker, hirugarren herrialdeetatik inportatutako eta Espainian nahiz EBko gainerako herrialdeetan kontsumitutako elikagaiek Erkidegoan sortutakoen eskakizun berak dituzte elikagaien segurtasunari dagokionez.
‎Irudia: dazed Elikagaien ontziek eginkizun garrantzitsua dute elikagaien segurtasunean eta kalitatean. Elikagaien narriadura progresiboa eta naturala murrizteko gaitasuna dute, eta kanpoko eragile fisiko eta kimikoak babesteko oztopo dira.
2013
‎Europako Batasunak sistema zorrotzenetako bat du elikagaien segurtasunaren arloan
2014
‎Aurreko ikerketek erakutsi dutenez, kontsumitzaileek, oro har, elikagaien segurtasunari buruzko ezagutza txikia dute, eta horrek etxeko sukaldeetako praxi txarrarekin zerikusia duten arazo gehiago eragiten ditu. Jardunbide desegokiak Zientzialari britainiarrek egindako inkestak argi eta garbi erakusten du garrantzi handia duela elikagaien segurtasun praktika oinarrizkoenak ezagutzeak. Gehienetan, ekintzak «sen onean» oinarritzen dira, «adituen aholkularitza» baino gehiago.
2016
‎Bakterioek, besteak beste, karbonoa, nitrogenoa, hidrogenoa eta fosforoa behar dituzte. Faktore horietako bakoitzak funtsezko zeregina du elikagaien segurtasunean, baina horien arteko interakzioak zehazten du mikroorganismo bat elikagai jakin batean haziko den. Askotan, elkarreragin horren emaitzak aurreikus ezinak dira.
2022
‎Imagen: Pixabay Ondoko taulan dituzu Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentzia (AESAN): Produktuaren izena EAN kodea Schokobons kinderra, 46 g 4008400284620 Schokobons kinderra 125 g 5413548280189 Schokobons kinderra, 200 gr 5413548283128 Schokobons kinderra 225 g 5413548280677 Schokobons kinderra, 500 g 5413548015552 Kinder Schokobons White 200 gr 8000500289877 Maxi Kinder Sorpresa FROZEN 100 gr 8000500170359 Maxi Kinder Sorpresa NATOONS 100 gr 4008400230726 Kinder Sorpresa Maxi GABONAK 100 g 4008400230726 Kinder Sorpresa Maxi PITUFOS 100 gr 4008400230726 Kinder Sorpresa, 6 unitatekoa, Gabonetako edizioa 8000500014455 Kinder Happy Moments 133 gr 8000500293461 Kinder Happy Moments 191 gr 8000500369845 KINDER MIX T24 8000500258699 Kinder Mix ITSULAPIKOA 131 g 8000500242186 Kinder Mix PELUXEA 133 g 4008400270326 Kinder Mix 3D etxetxoaren egutegia 8000500294772 Zer egin produktu bat Salmonellarekin aurkituz gero Control de la manera de la manera de la medida.
2023
‎Ekoizpen eredu berriek eta ingurumena zaintzeko kontsumo ohituren aldaketek iraunkortasunaren alde egiten dute, baina erronka handiak dituzte elikagaien segurtasunerako.
‎Baieztapen horietako bat ere ez dago ebidentzia errealetan oinarrituta. Hala uste du Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA); izan ere, 2011n debekatu egin zituen propietate horietako edozein iragarriko zuten apeuak, “ez baitago hala dela dioen ebidentzia zientifikorik”. Gainera, EFSAren arabera, ematen zaizkion onura guztiak dieta orekatu baten bidez lor daitezke.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia