2005
|
|
Europar Batasunean, horrelako teknologia erabiltzeak ekar ditzakeen abantailak onartu arren, arrautzak ezin dira garbitu. Tratamendu hori hautatzeak oso kontzeptu desberdinak eskatzen
|
ditu
elikagaien segurtasuneko arazoei aurre egiteko. Estatu Batuetan arriskua kosta ahala kosta murriztu nahi da; Europan, berriz, prebentzio neurriak ezarri nahi dira.
|
2007
|
|
Hemendik aurrera, eta 2008ra arte, elikagaietako furanoaren presentziari buruzko datuak biltzen hasi dira estatu kideak. Europako Batzordeak eskatuta, segimendu lanak behar adina datu bildu nahi
|
ditu
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA, ingelesezko sigletan) gaur egungoa baino zehatzagoa den arriskuen ebaluazioa egin dezan, toxiko hori irensteagatik. Baina ekimen komunitario hori ez da bakarra.
|
2008
|
|
Codex Alimentarius ek 35 jarraibide onartu
|
ditu
elikagaien segurtasuna eta kaltegabetasuna hobetzeko
|
2010
|
|
Elikagaien nazioarteko prezioak igo egin dira duela gutxi, eta horrek erronka berriak sortu
|
ditu
elikagaien segurtasunerako.
|
2011
|
|
Animaliak identifikatzea funtsezkoa da, ikuskatzaileei aukera ematen dielako animaliak gaixotasun epidemikoen aurrean arakatzeko, jatorria detektatzeko eta egoera bakoitzean prebentzio plan egokienak hartzeko. Albaitaritzako ikuskapenak Europar Batasunean, Albaitaritza Bulegoak (FVO) ikuskapenak egiten
|
ditu
elikagaien segurtasunari, osasunari eta animalien eta landareen ongizateari dagokienez. Helburua kontrol sistema nazionalak hobetzea da, kontsumitzaileek kontrol zorrotzak dituzten elikagai seguruak eskuratu ahal izan ditzaten eta merkataritza segurtasun baldintza handietan egiten dela ziurtatzeko.
|
2012
|
|
l. GFSI ekimenak ezartzen
|
ditu
elikagaien segurtasunaren inguruko arau teknikoen irizpideak.
|
2013
|
|
Neurri hori beste urrats bat da EBn kontsumitzen diren elikagai guztiak ebaluatzeko eta etengabe kontrolatzeko. Gomendio berriak kontuan hartu
|
ditu
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzaren (EFSA) irizpenak, toxina horiek elikagaietan eta pentsuetan egoteak osasun publikoan eta animalietan dituen arriskuei buruzkoak. Artikuluak zehazten du zer diren neurri berriak, zergatik behar den etengabeko ebaluazioa eta zer garrantzitsua den aldi bereko azterketak egitea.
|
|
Codex Alimentarius enpresak arau berriak onartu
|
ditu
elikagaien segurtasuna eta kalterik eza mundu osoan indartzeko
|
2014
|
|
Elikagaien bidez transmititutako patogenoei (Salmonella, Campylobacter, E. coli eta Listeria monocytogenes) aplikatu beharreko karakterizazio molekularraren metodoak ebaluatu
|
ditu
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA). Tipifikazio molekularreko metodo horiek erreferentzia egiten diete gaixotasunak eragiten dituzten anduiak sailkatzeko eta konparatzeko aukera ematen duten laborategi teknikei.
|
2018
|
|
arraina da azkarren galtzen den elikagaietako bat. , eta freskoa hoztua eta ultraizoztua izateak areagotu egiten
|
ditu
elikagaien segurtasunari dagozkion arriskuak. Zergatik ez izoztu elikagai desizoztu bat Arrain batek fresko irauten duen denbora espeziearen, harrapaketa metodoaren eta manipulazio moduaren araberakoa da.
|
2022
|
|
“Erresuma Batuak supermerkatuko elikagaien iraungitze datak ezabatuko ditu”. Berrikuntza hori ez da kaltegarria, zalantza ugari sortzen
|
ditu
elikagaien segurtasunari dagokionez. Janarien egoera onari buruzko aldi baterako oharrak kentzea ez da kontu hutsala, baina informazio horretan kontuan hartu beharreko zenbait ñabardura daude.
|
|
Ingurumen paisaiaren funtzioaren baitan klima aldaketaren mitigazioa, biodibertsitatearen sustapena, ur baliabideak, lurzoruaren babesa, paisaiak sortzea eta kutsadurak kudeatzea. Eta, azkenik, funtzio soziokulturaletan sartzen
|
ditu
elikagaien segurtasuna eta osasungarritasuna, enplegua sortzea, bideragarritasun ekonomikoa eta kultura ondarea (Silva, 2010: 11). Horiek guztiak dakartza nekazaritzak bere baitan, eta gaur egun murgilduta gauden krisi sistemikoaren ikuspegitik, badirudi denon intereseko zenbait gai jorratzen dituela.
|