2001
|
|
Nire ustez kontsumitzaile elkarteek funtsezko eginkizuna
|
dute
elikagaien segurtasunari dagokionez, gizarte zibilean kontsumitzaileen interesen ordezkari nagusiak baitira.
|
|
Elikadura krisiek, kontsumitzaileen artean konfiantza galera sortzen badute ere, aukera ematen
|
dute
elikagaien segurtasuna bermatuko duten sistemak egituratzeko. Zein da Elikagaien Segurtasun Agentzien eginkizuna?
|
2004
|
|
Ekimen berriak, gainera, elikagaien segurtasunerako larrialdiko sare bat sortzea ere barne hartzen du (INFOSAN EMERGENCY), INFOSANen parte izango dena. Elikagai kutsatuekin nazioarteko istiluak gertatzeko probabilitatea handitu denez, mundu osoko gai horren ardura duten agintariek onartu
|
dute
elikagaien segurtasuna nazioarteko harremanak sustatuz bermatzen dela. Hala, 2000 urteaz geroztik, Osasunaren Mundu Batzarrak hainbat ebazpen eman ditu gai horri buruz.
|
2007
|
|
Izurriteak ugaritzeak osasunarentzat ez ezik, ekonomiaren ikuspegitik ere kaltegarriak dira. Sukaldeek, bai etxekoek bai profesionalek, izurriteak ere jasan ditzakete, batez ere intsektuek edo karraskariek, eta horiek, galera ekonomikoez gain, arriskuan jartzen
|
dute
elikagaien segurtasuna. Horregatik guztiagatik, prebentzio neurri batzuk ezarri behar dira horiek saihesteko, zaintza sistema eraginkorrak izateko eta, beharrezkoa bada, errotik kentzeko.
|
2008
|
|
Iparraldeko herrialde garatuentzat, osasun arloari lotuta dago; herrialde txiroek besterik ulertzen
|
dute
elikagaien segurtasuna aipatzen zaienean: herritarrak elikagaiz hornitzeko orduan behar izaten den segurtasuna izaten dute buruan.
|
2009
|
|
Haragiaren kasuan, hegaztiarena kasu, ez da ahaztu behar oso galkorra dela; beraz, oso garrantzitsua da hotz kateari eustea, hiltzen den unetik kontsumitzailearengana iristen den arte. Produktuak jarraitu behar duen hotzaren ibilbidean, garraiolariengandik banatzaileetaraino sartzen da; banatzaile horiek zeregin garrantzitsua
|
dute
elikagaien segurtasunean. Edozein puntutan tenperatura mantentzeko kontrolei jarraitzen ez bazaie, elikagaiaren kaltegabetasunari eragin diezaioke.
|
2010
|
|
Hartzaile nagusia “etxeko” kontsumitzailea den arren, eskaria beste elikadura sektore batzuetara zabaldu da, hala nola jatetxeetara eta catering zerbitzuetara. Kontsumo praktikoa eta azkarra dute, ez baitute garbitu edo moztu beharrik; izan ere, elikagai horiek oso premia berezia
|
dute
elikagaien segurtasunean gorabeherarik gerta ez dadin: hotz katea ez haustea, batez ere bero handieneko garaietan, orduan egoten baitira arrisku gehien produktu freskoak.
|
2011
|
|
Elikagaiek sortutako arriskuei buruzko galdeketa bat egin zuen iaz Eurobarometroak. Europa osoko 26.700 pertsona inguru elkarrizketatu zituzten, eta, erantzunen arabera, gehiengoak (hirutik bik, gutxi gorabehera) badu konfiantza administrazioetan; hau da, uste
|
dute
elikagaien segurtasuna bermatzen saiatzen direla, zientzia ikerketak aintzat hartzen dituztela, eta gizartea ondo informatzen dutela.
|
|
Hegaztiak eta untxiak garraiatzeko tenperaturaren mugak eta erregulazioa, aireztapenak txerrietan duen eragina, zerri eta oilasko jaioberrientzat baimendutako gutxieneko espazioa edo txahaletan egindako bidaiaren iraupena dira ikerketa berriak behar dituzten alderdietako batzuk. Ondorio horixe atera
|
dute
Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzako (EFSA) adituek, 2004 urtetik gaur egun arte bildutako informazio zientifikoa kontuan hartu duen azterketa sakon baten arabera. Animaliak garraiatzeko baldintzak berrikusteak duen garrantzia honako honetan datza:
|
|
eskola baratzeak eta gurasoen gelak, baina urtarrilean estreinatu zen hamarkadak pisu handiagoa emango dio. Berria bilatzea eta onartzea Berariazko legeriak, industriaren konpromisoak, erakunde adituek eta ikerketa eta ezagutza enpiriko ugaritzeak lortu
|
dute
elikagaien segurtasun maila laudagarria. Hobetuko da, baina, zalantzarik gabe, gaur kontsumitzailea babestuko du.
|
|
Europako Batasunak (EB) erabaki du Txinatik datozen arroz produktuen kontrolak indartzea, Europako merkatuan genetikoki eraldatutako Bt63 arroz saihesbidearen trazekin hauteman diren eta Europako Batasunean baimendu ez diren produktu kutsatuen hazkundearen aurrean. Hogeita zazpiketeetako osasun ordezkariek Bruselako erraldoitik datozen arroz partiden kontrolak indartzeko Bruselako proposamena babestu
|
dute
Elikagaien Segurtasunerako eta Animalien Osasunerako Batzorde Iraunkorrean. Hogeita zazpiek sei hilabeteko epean berrikusiko dute neurria.
|
2012
|
|
Irudia: dazed Elikagaien ontziek eginkizun garrantzitsua
|
dute
elikagaien segurtasunean eta kalitatean. Elikagaien narriadura progresiboa eta naturala murrizteko gaitasuna dute, eta kanpoko eragile fisiko eta kimikoak babesteko oztopo dira.
|
2017
|
|
Oraindik ondo identifikatuta ez dauden sortzen ari diren konposatuen presentzia aztertzea ere aurreikusi da. Kutsatzaile kimikoak eta dieta Azken urteotan, elikagaien poluitzaile kimikoek garrantzi handia hartu
|
dute
elikagaien segurtasun planetan, substantzia toxikoen kontsumo askea bermatzen baitute. Izan ere, poluitzaile kimiko batzuen kasuan, dieta da esposizio iturri nagusietako bat.
|
2018
|
|
Oro har, esnea da, animaliaren errapetik ateratzen den bezalaxe. Kataluniako Gobernuak zuzenean saltzeko hartutako erabakia, abeltzaintzatik kontsumitzailera, gogor kritikatu
|
dute
elikagaien segurtasunarekin zerikusia duten profesional askok, uste baitute neurri horrek ez dituela kontsumitzailearentzako arriskuak areagotzen. Ondoren ikusiko dugu zergatik.
|
2019
|
|
Horien artean nabarmentzekoak dira animalia jatorriko batzuk, gordinik edo gutxi prestatuta jaten direnak, hala nola haragiz egindakoak (tartarea, carpaccioa, gutxi egindako hanburgesak, etab.).), arrainezkoak (sushia, ceviche, etab.).), esne gordinekoa (gazta freskoa edo gutxi egina) edo arrautzazkoa (adibidez, kremak eta saltsak). Kasu horietan, sukaldaritzako gustuek talka egiten
|
dute
elikagaien segurtasunarekin. Ikuspuntu horretatik, ez da ideia ona produktu horiek kontsumitzea.
|
|
Orduz geroztik, informazio eta informazio ugari izan dira, eta, aldi berean, areagotu egin dira kasuak, eta, horiekin batera, gure herrialdeko elikagaien segurtasunari buruzko zalantzak eta egoera kontrolik gabe zegoela iruditzen zitzaizkigun zalantzak. Nola funtzionatzen
|
dute
elikagaien segurtasun protokoloek. Irudia:
|
|
Hori Eurobarometroaren datuekin egiaztatzen da: espainiarren% 70ek informazioa ematen
|
dute
elikagaien segurtasunari buruz telebista bidez, eta% 41ek Internet bidez. Sare sozialak zazpigarren lekuan daude, %20rekin (prentsaren, familiaren, lagunen eta bizilagunen eta irratiaren atzetik). Hori bai, balizko elikadura arrisku bati buruz hitz egiten entzun duten espainiarren %50ek baino gehiagok aldatu egin zuten beren dieta bizitzan behin gutxienez, nahiz eta ez duten adierazten egiazko informazioan oinarritutako erabakia zen ala ez.
|
2020
|
|
Hori oso modu sinplean egin dezakegu Internet bidez; izan ere, Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziaren (AESAN) webguneak interes orokorreko elikadura alertei buruzko berariazko informazioa ematen duen atala du. Horrela funtzionatzen
|
dute
elikagaien segurtasun kontrolek Espainian (eta Europan), elikagaien segurtasunaren oinarria elikagaiak manipulatzen edo ekoizten dituzten enpresen lan ona da, hau da, autorregulazioa eta praktika onak. Ez dago ikuskatzailerik fabrika bakoitzean, ez taberna edo jatetxe bakoitzean, ez bailitzateke bideragarria izango, hemen aztertuko dugun moduan.
|
2022
|
|
lehena, etilen oxidoa izozkietan eta beste produktu batzuk; bigarrena, pizzak toxinekin Escherichia coli; eta hirugarrena, Salmonella txokolate arrautzetan. Alerta horien ondoren, askoz gehiago etorri dira, baina ez oso irisgarriak, gutxi kontsumitutako produktuei, marka ezezagunei eta, batez ere, kontsumitzaileen osasunean ondorio negatiborik izan ez duten produktuei eragin dietelako. Baina, hori bai, are gehiago lagundu
|
dute
elikagaien segurtasunarekiko mesfidantza handitzen eta kontrolen eta alerten funtzionamenduari buruzko zalantzak. Zer gertatzen ari da elikadura alertekin?
|
2023
|
|
FAOk eta MEPek atzo kaleratutako txostenean ohartarazi zutenez, elikagai segurtasunik eza are gehiago okertu da 22 herrialdetan, eta datozen sei hilabeteetan areagotu egingo da. Afganistan, Nigeria, Somalia, Hego Sudan eta Yemen dira zerrenda horren gailurrean ageri diren herrialdeak; azken estatu horretan, zehazki, hamazazpi bat milioi lagunek pairatzen
|
dute
elikagai segurtasunaren falta. Haiti, Burkina Faso, Mali eta Sudan ere ez daude aparte.
|