2007
|
|
Kontsumitzaileak babesteko arau berriek jarduera gogorragoak sustatuko
|
dituzte
elikagaien segurtasunaren eta nutrizioaren arloetan.
|
|
Elikaduraren arloko ikerketek erronka berriak planteatzen
|
dituzte
elikagaien segurtasunari dagokionez. Erronka horiek kalitatearen zaintza eta kontrolaz harantzago joan behar dute, batez ere nekazaritzako ekoizpen metodo berriei eta elikagaien berrikuntzei erantzuteko, elikagai funtzional deritzenei, esaterako.
|
2008
|
|
Elikagaiak prestatzeko prozesu osoan tenperatura neurtzea, hasieratik kontsumitu arte, produktuaren kalitatearen bermea da. Arlo honetan sortutako berrikuntzek aurrerapen handiak eskaintzen
|
dituzte
elikagaien segurtasunari dagokionez. Merkatuko berriena TransiTempII tenperatura erregistratzaile berria da.
|
2009
|
|
Aurretik baimendutako beste substantzia batzuen murrizketak edo zehaztapenak ere egokitzen dira. Substantzia berri horien aldeko ebaluazioa egin du EFSAk, eta, beraz, berme guztiak
|
dituzte
elikagaien segurtasunaren arloan, kontsumitzaileak babesteko. Premisa horiei jarraiki, iaz baloratu zen EFSAk ebaluatutako substantzien arriskua, eta data bat zehaztu zen:
|
|
Ikerketak eta teknologia berriek ere lagundu egiten dute produktuak seguruak, eskuragarriak eta baldintza organoleptiko ezin hobeak izan daitezen. Baina prozesatzean gertatzen diren akatsek, intoxikazioek eta bestelako arriskuek arriskuan jartzen
|
dituzte
elikagaien segurtasuna eta kontsumitzailearen osasuna. Funtsezkoa da ekoizpen kate osoan kontrol zehatza egitea eta ekoizpen kate horrek jarduera ildo berak jarraitzea.
|
2010
|
|
Osasun publikoa babestea da Codex Alimentarius ek elikadura arauak ezartzearekin hartzen duen konpromiso nagusietako bat. Lan horri esker, 130 herrialdetako ordezkariek jarraibide berriak onartu
|
dituzte
elikagaien segurtasuna hobetzeko. Garrantzitsuenetako bat melamina muga maximo berriak ezartzea izan da (1 mg/ kg esne hautsarentzat bularreko haurrentzat eta 2,5 mg/ kg pentsuentzat).
|
|
Nekazaritzako ustiategiek parametro oso espezifikoak bete behar
|
dituzte
elikagaien segurtasuna bermatzeko. Baldintza horiek ustiategiaren jarduerari eta indarrean dagoen arauari dagozkio.
|
2012
|
|
Ikuskapenek homogeneotasun handiagoa lortzea eta balizko gabeziak atzematea dute helburu, kontrolen kalitatea eta eraginkortasuna hobetzeko. Mekanismo horiei guztiei esker, hirugarren herrialdeetatik inportatutako eta Espainian nahiz EBko gainerako herrialdeetan kontsumitutako elikagaiek Erkidegoan sortutakoen eskakizun berak
|
dituzte
elikagaien segurtasunari dagokionez.
|
2020
|
|
Eta nutrizionistek honela baloratzen dituzte: “Jakina, beti bete izan
|
dituzte
elikagaien segurtasunerako irizpide guztiak, baina duela hamar urte kalitate apalagoko produktutzat hartzen ziren”, azaldu du Beatriz Robles dietista nutrizionistak eta elikagaien teknologoak. “Orain, fabrikatzaileen marken kalitate berarekin ez ezik, establezimenduetara ere joaten dira produktu horiek erostera, gustuko ditugulako, horietara ohitu garelako edo kalitate prezio erlazio ona dutelako”, adierazi du.
|
2023
|
|
Ekoizpen eredu berriek eta ingurumena zaintzeko kontsumo ohituren aldaketek iraunkortasunaren alde egiten dute, baina erronka handiak
|
dituzte
elikagaien segurtasunerako.
|