Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2007
‎Kontsumitzaileak babesteko arau berriek jarduera gogorragoak sustatuko dituzte elikagaien segurtasunaren eta nutrizioaren arloetan.
‎Elikaduraren arloko ikerketek erronka berriak planteatzen dituzte elikagaien segurtasunari dagokionez. Erronka horiek kalitatearen zaintza eta kontrolaz harantzago joan behar dute, batez ere nekazaritzako ekoizpen metodo berriei eta elikagaien berrikuntzei erantzuteko, elikagai funtzional deritzenei, esaterako.
2008
‎Elikagaiak prestatzeko prozesu osoan tenperatura neurtzea, hasieratik kontsumitu arte, produktuaren kalitatearen bermea da. Arlo honetan sortutako berrikuntzek aurrerapen handiak eskaintzen dituzte elikagaien segurtasunari dagokionez. Merkatuko berriena TransiTempII tenperatura erregistratzaile berria da.
2009
‎Aurretik baimendutako beste substantzia batzuen murrizketak edo zehaztapenak ere egokitzen dira. Substantzia berri horien aldeko ebaluazioa egin du EFSAk, eta, beraz, berme guztiak dituzte elikagaien segurtasunaren arloan, kontsumitzaileak babesteko. Premisa horiei jarraiki, iaz baloratu zen EFSAk ebaluatutako substantzien arriskua, eta data bat zehaztu zen:
‎Ikerketak eta teknologia berriek ere lagundu egiten dute produktuak seguruak, eskuragarriak eta baldintza organoleptiko ezin hobeak izan daitezen. Baina prozesatzean gertatzen diren akatsek, intoxikazioek eta bestelako arriskuek arriskuan jartzen dituzte elikagaien segurtasuna eta kontsumitzailearen osasuna. Funtsezkoa da ekoizpen kate osoan kontrol zehatza egitea eta ekoizpen kate horrek jarduera ildo berak jarraitzea.
2010
‎Osasun publikoa babestea da Codex Alimentarius ek elikadura arauak ezartzearekin hartzen duen konpromiso nagusietako bat. Lan horri esker, 130 herrialdetako ordezkariek jarraibide berriak onartu dituzte elikagaien segurtasuna hobetzeko. Garrantzitsuenetako bat melamina muga maximo berriak ezartzea izan da (1 mg/ kg esne hautsarentzat bularreko haurrentzat eta 2,5 mg/ kg pentsuentzat).
‎Nekazaritzako ustiategiek parametro oso espezifikoak bete behar dituzte elikagaien segurtasuna bermatzeko. Baldintza horiek ustiategiaren jarduerari eta indarrean dagoen arauari dagozkio.
2012
‎Ikuskapenek homogeneotasun handiagoa lortzea eta balizko gabeziak atzematea dute helburu, kontrolen kalitatea eta eraginkortasuna hobetzeko. Mekanismo horiei guztiei esker, hirugarren herrialdeetatik inportatutako eta Espainian nahiz EBko gainerako herrialdeetan kontsumitutako elikagaiek Erkidegoan sortutakoen eskakizun berak dituzte elikagaien segurtasunari dagokionez.
2020
‎Eta nutrizionistek honela baloratzen dituzte: “Jakina, beti bete izan dituzte elikagaien segurtasunerako irizpide guztiak, baina duela hamar urte kalitate apalagoko produktutzat hartzen ziren”, azaldu du Beatriz Robles dietista nutrizionistak eta elikagaien teknologoak. “Orain, fabrikatzaileen marken kalitate berarekin ez ezik, establezimenduetara ere joaten dira produktu horiek erostera, gustuko ditugulako, horietara ohitu garelako edo kalitate prezio erlazio ona dutelako”, adierazi du.
2023
‎Ekoizpen eredu berriek eta ingurumena zaintzeko kontsumo ohituren aldaketek iraunkortasunaren alde egiten dute, baina erronka handiak dituzte elikagaien segurtasunerako.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia