Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 38

2001
‎Genetikoki eraldatutako organismoak (GEO) dituzten elikagaiak etiketatzeari eta identifikatzeari buruzko araudi berri bat iragarri du Europako Batzordeak, aspalditik espero dena, onespen prozesu blokeatuari berriro ekiteko. Araudi berri horren arabera, GEOtik datozen elikagai eta pentsu guztiek etiketa berezia izan behar dute, eta, prestatutako produktuen kasuan, erregistro bat izan behar dute ekoizpen kate osoan zehar, GEOk jatorrizko baserriraino egindako bidea arakatzeko. “Identifikaziorako neurriek ingurumenaren eta osasunaren babes maila handia bermatzen dute, eta etiketatze sistema egoki baterako bidea prestatzen dute”, adierazi zuen Margot Wallstrom Europako Ingurumen komisarioak.
2002
‎Planteatutako egoera, neurri batean behintzat, sektorearen bilakaerari dagokio. ASAJAK emandako informazioaren arabera, Andaluzian bakarrik landatu ziren 12.505 hektarea 1997an (berariazko araua onartu eta bi urtera), eta gaur egun ia 48.000 hektarea ditu ekoizpen mota horretarako. Ekoizpen babestuaren printzipioak Borroka Biologikoaren Nazioarteko Erakundeak (OILB) produkzio integratua elikagaien eta kalitate handiko beste produktu batzuen ekoizpenerako nekazaritza sistema gisa definitu du.
‎Helburua da nekazaritzako sistemak garai berrietan integratzea, erabilera integratuko tekniken bidez, gizartearen eskakizunen, laborearen errentagarritasunaren eta ingurumenaren babesaren arteko oreka egokia aurkitzeko gai direnak. Bestalde, Estatuko araudiak “saritzen” ditu ekoizpen integratuko sistemetara bildutako nekazaritza ekoizleak, nazio mailan lortzen dituzten produktuen bereizgarriak, etiketak edo berme markak erabiltzeko baimenaren bidez. Hala ere, autonomia erkidegoetan onartutako bereizgarriak edo berme markak erabil daitezke. Produktu horiek dagokien bereizgarriaren bidez identifikatuz gero, kontsumitzaileak egoki bereiz ditzake produktu batzuk eta beste batzuk, sistema honetara bilduta ez daudenak.
2004
‎Uste dute ekoizpena %46 gaindituko dela, eta horrek" Estatuari 900 milioi euroko isuna ekarriko lioke".
2005
‎Angulak kostu handia duenez, banatzaileek nahiago dute ekoizpena Asiara esportatu, errentagarriagoa delako
2006
‎Hala ere, kontua oso konplexua da; izan ere, elikagaien segurtasunean ezarritako arau eta oinarrizko printzipioei pentsuei eta elikagaiei buruzko legeria zehatzagoa gehitzen zaie, eta hainbat esparru hartzen ditu, hala nola animalien nutrizioa, pentsuak, pentsuak eta elikagaiak, zoonosia, animalien azpiproduktuak, hondakinak eta kutsatzaileak, osasun publikoari eragiten dioten animalien gaixotasunen kontrola eta errotik kentzea, pentsuen etiketatzea, elikagai plagizidak, gehigarriak. Estatu kideetako organo eskudunek legeria hori betetzen dela egiaztatu eta bermatu behar dute ekoizpenaren, eraldaketaren eta banaketaren edozein fasetan. Kontrol ofizialak hauen arabera antolatuko dira:
‎Batasunaren ekimena ideia honetatik abiatzen da: «elikagaien kalitateak» «kalitate etikoak» esan nahi du ekoizpen sistemetan. Ikuspegi berri hori berariazko bost ekintza eremutan gauzatzen da, hala nola animalien gutxieneko ongizate arauak hobetzea eta gaur egun inolako erregulaziorik ez duten espezie berrietara zabaltzea.
‎Erregelamenduaren proposamenak “orientazio positiboa” du bere helburu eta printzipioetan, nahiz eta oraindik zehaztu behar den, Ministerioaren jakinarazpen bat adierazi zuen. Espainiak “esperientzia luzea” du ekoizpen ekologikoan, eta “arau argien eta kontrol sistema eraginkorraren” aldeko apustua egin du “kontsumitzaileen interesen babesa bermatzeko”, erantsi zuen ohar horrek.
2007
‎Olibondoak aurreneko zazpi urteetan ez du ekoizpenik, 30 urte arte garapenean segitzen du eta 35.etik 150.
‎Eta hau gehitzen du: “EBk eta kide diren herrialdeek bermatu behar dute ekoizpen garbian inbertitzen dutenek soilik lortuko dituztela onura ekonomikoak”.
‎Lan horrek erakusten duenez, “ekoizpen sektoreen ahaleginaren ondorioz, emisioak egonkortu egiten dira, eta egoera hori ez da nahikoa etxeetako eta garraioko energia kontsumoa konpentsatzeko”. Egileek uste dute ekoizpen egituran gertatzen ari diren aldaketa sakonek eragin txikia izango dutela iraunkortasuna hobetzeko, eta datozen 14 urteetan ez dela hobekuntza nabarmenik izango. Biderik arrazoizkoena garraio ereduan funtsezko aldaketa da, Espainian petrolio produktuen %60 baino gehiago eragiten baitu.
2008
‎Hala ere, afrikar ertaina da munduko gainerako kontinenteetako biztanleekin alderatuta aztarna ekologiko txikiagoa sortzen duen pertsona. Afrikar ertainek, 2003an, 1,1 hektareako aztarna ekologikoa zuten (pertsona bakoitzak bere kontsumoa asetzeko eta hondakinak xurgatzeko behar duen ekoizpen azaleraren kalkulua), “munduko batez besteko per capita aztarna (2,2 hektarea) baino askoz txikiagoa, eta, jakina, herrialde garatuetako aztarna ekologikotik oso urrun dago”, adierazi du lan horrek. “Gure ikerketak erakusten du afrikar ertainak inpaktu ekologiko txikia eragiten duela, mendebaldeko estandarrekin alderatuta.
‎“Gustuaren kutxa” Hainbat arrazoi daude, urtetik urtera, elikagaiak eta zaporeak galtzeko, eta, horren ondorioz, gure sukaldaritza ondarea hainbat errezeta eta janari tradizional desagerrarazteko. Ekoizpen metodoak homogeneizatzeko joera duen ekoizpen eta laborantza prozesuen industrializazioa; arraza oso produktiboen presentzia (esne behi frisonak, oilo errule zuriak, Leghonr, edo hazkunde luzeko zerri zuriak), baserriko animalia askoren ordez; zenbait elikagairen ekoizpenak eta banaketak errentagarritasun txikia izatea, multinazional handiak menderatzearen ondorioz; oso espezie ezagun eta kontsumituei eragiten dien gehiegizko arrant... Mundu osoan galzorian dauden 750 elikagaietatik 46 espainiarrak dira.
2009
‎Alde horretatik, adibideak askotarikoak dira: Global Solarrek estreinatu berri du Arizonan, Estatu Batuetan, munduko CIGS eguzki zelulen fabrikarik handiena, eta haren arduradunek diote dagoeneko saldua dutela ekoizpena. Hori dela eta, bigarren instalazio bat eraikitzea pentsatu dute Berlinen; Solarion alemaniarrak munduko zelula fotovoltaikorik arinena eta malguena egin du, CIGS teknologiari esker; Indium Corporation ek, duela gutxi, bost gigawt Zelula organikoak Zelula organiko fotovoltaikoak gainazal metalikoetan inprima edo pinta daitezke, hala nola eraikin baten kanpoko hormetan edo teilatuan.
‎Gabonak urtero egokiak dira gazte asko lan merkatuan sartzeko. Enpresek beren plantillak indartu behar dituzte ekoizpena handitzen denean edo oporretako lanpostu hutsak betetzeko. Azken bi urteetan, ordea, zerbait aldatu da.
2010
‎Gehienetan, hornitzaileak emandako adierazpenetik abiatuta egiten da osagai mota horien zerrenda. Alergenikoren bat behar duen ekoizpen etapa bakoitzean, etiketatzean puntu azpimarragarritzat hartzen da. Alergenikoren bat duten formulazio guztiak ere ebaluatzen dira, ahal bada, beste osagai batekin ordezkatzeko.
‎Janaritarako perretxikoen osasun baldintzei buruzko 30/ 2008 Errege Dekretuak ezarritako baldintzak bete behar ditu. Bertan biltzen dira biltzaileek jatetxe edo dendei saltzeko bete behar dituzten ekoizpen baldintzak. Oinarrizko baldintzak iluntasuna, hezetasuna eta tenperatura freskoa dira.
‎Horri dagokionez, autoreak, Emilio Pons nekazaritza ingeniariak, azaldu zuen sistema horren helburu orokorra hau dela: “ureztalurreko nekazaritzaren egungo egoera arintzen laguntzea, energia saltzeagatik diru sarrerak dituen ekoizpen elektrikoaren bidez”. Iragazitako uraren kontsumoa murrizten da, eta lurruntze bidezko ur galerak minimizatzen dira.
2011
‎Langileek prestatuta egon behar dute behi haztegian aritzeko, eta higiene eta autokontrol programak ezarri behar dituzte Ekoizpen Jarduera Onen barrenean.
‎“Birziklatzeko eta jasangarritasunerako aurreikuspen eskasa errepikatutako akatsak dira zaharberritze instalazioetan” Mila kasu konta ditzake: elikadura zerbitzu bateko gurdi anitzak garbitzeko leku egokirik eza; instalazio batzuetan neurriz gaineko espazioak edo guztiz kontrakoa; izan ere, beste batzuetan, gutxi dira, baina lan premia berberak dituzte, etenak dituzte ekoizpen fluxuan; sukaldean gurutzeak eta itzulkinak izatea, “aurreranzko martxa” betetzen ez den tokian. Zaborretarako irteerarik eta kamerarik ez izatea eta, batez ere, birziklatzeko eta jasangarritasunerako aurreikuspen gutxi izatea ere akats errepikatuak dira.
‎LHk 200.000 lanpostu berri sortu behar ditu ekoizpen eskaerari erantzuteko
2012
‎Baina asko dago lantzeko: batez ere, sektorea antolatzeko eta ingurumen jarraipena egiteko planak egin behar lituzkete administrazioek, eta ez ekoizleen enpresek, eta inbertsioak ere egin behar lirateke ingurumen eragin txikia duten ekoizpen sistemak sustatzeko.
‎Europako Batasunean (EB) Espainiako Estatuak du ekoizpenik handiena, baina hazkundea gelditu egin da azken urteetan.
2013
‎Daniel Elikagaien trazabilitatea, garrantzia hartzen hasi zen eta giltzarri bihurtzen hasi zen, elikagaien segurtasunean lehen gertaera garrantzitsuak detektatu ondoren (dioxinak oilaskoetan, behi eroetan edo sukar aftosoa). elikagaiak «zaintzen» ditu ekoizpen ibilbide luzean. Behikia, ardi haragia, esnea, landare produktuak eta fruta, arrautzak, produktu ekologikoak, janari lasterra eta jatorrizko deitura duten elikagaiak dira elikagaien trazabilitate sistemak dituzten elikagaietako batzuk. Horiek elikagaiak kentzen laguntzen dute beharrezkoa denean; kontsumitzaileei produktu jakin batzuei buruzko informazio zehatza jasotzeko aukera ematen diete; eta funtsezkoa da intoxikazio edo kutsadura agerraldi baten arrazoiak ikertzeko.
‎Patatentzako nazioarteko arauak Codex aren topaketan, zenbait herrialde parte hartzailek kontsumo patatentzako arau bati buruzko azterketa bat onartzea onartu behar izan zuten. Arrazoia da elikagai horrek garrantzi handia duela ekoizpenari, merkataritzari eta kontsumoari dagokienez. Gainera, patata inportatzaileen eta esportatzaileen zerrenda handia da, eta horrek, lan berriaren defendatzaileen arabera, «nazioarteko erreferentzia» izatea eskatzen du.
2014
‎Erabaki komertzial bat izateaz gain, marka bakoitzarena, azken prezioak zerikusi zuzena du ekoizpen kostuekin: lehengaia, txerriaren elikadura, azpiegitura, urdaiazpikoa lortzeko behar izan den lana eta denbora.
‎Azken hori gero eta urriagoa denez, eta teknologiak nabarmen aurreratu duenez, gero eta pisu handiagoa du petrolio ez konbentzionalak. Energiaren Nazioarteko Agentziak (IEA) uste du ekoizpen ez konbentzionalak eskaera osoaren% 39 bete dezakeela 2030ean. 2 Ohiko petrolioa baino poluitzaileagoa da Kanadan, munduko beste herrialde nagusietako batean, Pembina ingurumen institutuak ingurumenari eta osasunari hainbat inpaktu eragiten dizkio.
2015
‎Eurodiputatuen esanean, eta Ingurumen Batzordearen proposamenari erantzunez, «elikagaiak ekoizteko prozesuetan teknologia berriek eragina izan dezakete elikagaien segurtasunean». Nanomaterialak arrisku ebaluazioak behar dituzten ekoizpen prozesuak dira, eta, beraz, ez dira baimendu behar Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) onartzen dituen arte. Proposamen parlamentarioaren arabera, nanomaterialak dituzten elikagaien ontziei arreta berezia jarri behar zaie, produktu horiek produktura irits ez daitezen.
2016
‎Arduradunek azaldu dute, oraingoz, hurbileko herrialdeetatik (Holanda, Belgika, Luxenburgo, Frantzia, Erresuma Batua eta Danimarka) etorritako 12 etxe bakarrik egingo dituztela urtean, haien kalitatea eta iraunkortasuna bermatzeko. Hala ere, uste dute ekoizpena handitzea dela asmoa, eta, interesa handitu ahala, bidaltzeko eremuak ere bai; izan ere, badirudi eskaera guztiak bete eta itxaron zerrenda izatea lortu dutela. Irudia:
‎Azoka eta merkatu ibiltariak Azoka eta merkatu ibiltarien sektorea Espainiako legeriak arautzen du. Udal instalazioetan zein aire zabalean ere eskaini daiteke zerbitzu hori, eta higiene baldintza zorrotzak bete behar ditu ekoizpen fase guztietan, prestatze lanetan hasi eta salmenta eta azken bilketa bitartean. Kasu horietan, lanpostuaren titularra arduratzen da elikagaien higieneari eta segurtasunari buruzko prestakuntza bermatzeaz.
2017
‎Produktu ekologikoak gisa horretan izendatzeko, osagai guztien %95ek izan behar dute ekoizpen ekologikotik lortuak.
2019
‎Ezer ez da egia. “Europak anabolizatzaile tradizionalen, hormona produktuen eta, agonisten erabilera debekatu zuen ekoizpen espezie guztietan”, dio Cañma del Cañok, Farmazian lizentziatua, elikagaien segurtasunean aditua eta uda honetan aurkeztutako gidaren egilekoa. “Frutak ere ez dira genetikoki eraldatuak”, esan du.
2020
‎“Sistema eta ziklo naturalak errespetatzeaz, lurzoruaren, uraren, landareen eta animalien osasuna zaindu eta hobetzeaz eta horien arteko orekaz ari gara, energia eta baliabide naturalak (ura, lurra, materia organikoak eta airea) arduraz erabiltzeaz, espezie bakoitzaren portaera beharrei erantzuten dieten animalia ongizateko arau zorrotzak betetzeaz”, azaldu du Xabier Lejarzegik, Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoko Kontseiluko zuzendariak. Gainera, inoiz baino garrantzi handiagoa duen ekoizpena da. WWF erakundearen ‘Planeta Bizia 2020’ txostenaren arabera, 2018ko aurreko edizioari dagokionez, biodibertsitatearen %8 galdu dugu, eta 1970 eta 2016 bitartean, munduko ornodunen populazioak %68 jaitsi dira, batez beste.
2021
‎Hegaztien eragina (IA) izan zen Europako hegaztien sektorearentzako izurriterik okerrenetako bat denboraldian. Eritasun biral hori hegazti gripea izenez ezagunagoa da, eta eragin negatibo oso handia du ekoizpen sektorean. Hori dela eta, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA) autonomia erkidegoei eskatu die prebentzio neurriak indartzeko.
2022
‎: lehortea dagoenean, abeltzainak ez du ekoizpen kostua jasanarazteko ahalmenik. Zergatik?
‎uzta biltzeko makinak, segatzeko makinak, traktoreak, kamioiak… John Deere ekoizle amerikarra, nekazaritzako lanetarako ibilgailuetan espezializatua, hidrogenoz bultzatutako ekipoekin ari da lanean. Argia eta beroa Elikagaien industria ere bai beroa eta elektrizitatea behar ditu ekoizpen prozesuetan Arazorik gabe lor daitezke, hidrogeno berdea erabiliz. Eskozian, adibidez, whiskia dagoeneko aztertu dute nola txertatu energia iturri hori edari alkoholiko horren destilazio prozesuan behar den lurruna sortzeko.
2023
‎Ahalegin handia egiten ari dira hori gertatzeko, eta, gaur egun, adibidez, laboreetan propietate onuragarriak dituztela frogatu duten zenbait bioongarri (ongarri organikoak) garatzen ari dira. Hala ere, Raigonek uste du oraindik beharrezkoa dela energetikoki eraginkorragoak diren eta kontsumitzailearen eskaria baino produkzio handiagoa duten ekoizpen sistemak erabiltzea. Helburua landare jatorriko produktu gehiago produzitzea da, baina elikagai horiek nutrizio kalitatea galdu gabe.
‎Hala ere, fabrikatzaile guztiek ez dute eskakizun hori betetzen. Alergenoak dituzten ekoizpen, manipulazio edo ontziratzearen barruan ere kutsadura gurutzatuak gerta daitezke. Kasu horietan, produktua merkatutik kendu behar da, kontsumitzaileei arriskuak saihesteko.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia