2002
|
|
Hori zen, hain zuzen ere, Segoviako Txerrikumea (Procose) sustatzeko elkarteko kideek duela bi urte baino zertxobait gehiago markatu zuten helburua produktu gastronomiko hau babesteko. Segovian urtean 140.000 esne esne ekoizten dira, eta horietatik% 30, berriz, berme marka berriaren araudiak ezartzen
|
dituen
ekoizpen moduei lotuta daude. Gaztela eta Leongo Juntako Nekazaritza eta Abeltzaintza sailburuak, José Valínek, aurkeztu duen aurkezpenean, produktuaren kontsumoa areagotu eta produkzio lerro oso berezia mantendu ahal izan du, kontsumitzailea fidelizatzea eta produkzio sistema osoa pixkanaka garatzea ziurtatuko duena.
|
2003
|
|
Pobrezia Pobreziaren eta elikadura segurtasunik ezaren arintzeari dagokionez, FAOk arreta jartzen die goseak kaltetutako 840 milioi pertsonei eta basoek beren oinarrizko beharrei aurre egiteko duten zereginari. “FAOk basoko ingeniariei eskatu die 1996ko Elikadurari buruzko Munduko Goi Bileran abian jarritako gosearen aurkako kanpaina handian konpromisoa har dezatela, nekazaritzako zuhaitz baliabideak modu eraginkorragoan integratuz eta enpresa txikiei eta nekazariei arreta eskainiz, merkaturako erakargarria izango den eta diru sarrerak sortuko
|
dituen
ekoizpena lortzeko”, gehitu du Martinek. Nazioarteko merkatua Nazioarteko merkataritzari dagokionez, garapen bidean dauden herrialdeek nazioarteko akordio orokorren eta, bereziki, nazioarteko baso produktuen merkatuari buruzko akordioen onura jasotzeko zain daude oraindik.
|
2010
|
|
Horri dagokionez, autoreak, Emilio Pons nekazaritza ingeniariak, azaldu zuen sistema horren helburu orokorra hau dela: “ureztalurreko nekazaritzaren egungo egoera arintzen laguntzea, energia saltzeagatik diru sarrerak
|
dituen
ekoizpen elektrikoaren bidez”. Iragazitako uraren kontsumoa murrizten da, eta lurruntze bidezko ur galerak minimizatzen dira.
|
2011
|
|
Espezialistari deigarria egiten zaio «gehigarririk gabeko» edo «glutenik gabeko» produktuen publizitatea egin ahal izatea, eta «esnekirik gabe» edo «esne proteinarik gabe» ezin iragarri izatea. Uste sendo horrek pentsarazten dio «Europako araudiak gai honi buruz pentsatu behar duela», gobernuek bezala, «pizgarri ildo nagusi batzuk ezarri lituzketela elikagai industriaren arabera, elikagaien ekoizpena eta merkaturatzea ahalik eta errazena eta naturak eskaintzen
|
dituen
ekoizpen eta konposizioari dagokienez urrunen dagoena bultzatzearen alde». López Elorzak dioenez, «gaur egun azaleratzen ari diren gaixotasunak agertzea eta garatzea mugatuko luke, eta gaixotasun horietako askotan zergatik sortzen diren ez dakigu».
|
2016
|
|
1 Andaluzia eta elikagai artisautza Irudia: ...likagai artisautza definitzen da, hala nola, «ekoizpen ekonomikoa, elaborazioa, manipulazioa edo eraldaketa, eta, hala badagokio, ontziratzea, baldin eta, ingurumena errespetatzen bada; izan ere, horrela definitzen dira nekazaritzako eta arrantzako elikagaiak, erabat mekanizatuta egon behar ez duten eta elaborazio eta akabera prozesuan elikadura artisauaren esku hartze erabakigarriak kontrolatzen
|
dituen
ekoizpen guztiz mekanizatua eta ezaugarri bereziak dituena». Horrela, artisautza elikagaia kalitatezko elikadura produktua da, banakakoa, ekoizpen mugatu eta kontrolatukoa, «aplikatu beharreko elikagai baldintzak betetzen dituena eta indarrean dagoen araudian ezarritako ekoizpen, elaborazio, manipulazio, transformazio eta ontziratze printzipioak errespetatuz lortu dena.
|
2022
|
|
Makrogranjak zer diren azalduko dugu, eta hainbeste zalantza eragin
|
dituen
ekoizpen modu horren alderdi nagusiak aztertuko ditugu.
|
|
Gai horrek ondorio sozioekonomikoak, ingurumenekoak eta animalien ongizatekoak ditu, eta gure elikadura eta kontsumo eredua berrikustera gonbidatzen gaitu. Artikulu honetan makrogranjak zer diren azalduko dugu, eta hainbeste eztabaida eta zalantza sortu
|
dituen
ekoizpen modu horren alderdi nagusiak azalduko ditugu.
|