2001
|
|
Europako Batasunetik kanpoko Europako herrialdeek kontinente horren guztizkoaren %43, 5 sortzen dute. Europako Batasunak eskualdekatze handia izan
|
du
ekoizpen horretan; izan ere, sei estatuk (Frantzia, Alemania, Italia, Erresuma Batua, Espainia eta Herbehereak) bertan ekoizten diren oilo arrautza guztien ia %85, 0 eragiten dute. Iparraldearen eta hegoaldearen arteko aldeak motelduta daude, Espainia eta Italia ekoizle handiak baitira Alemaniaren eta Frantziaren atzetik.Oilo arrautzak sortzen dituen beste potentzia handi bat Ipar Amerika da.6, 9 milioi tona ekoitzi ditu, eta horietatik 5 milioi tona (%67, 7) Estatu Batuek eman dituzte.
|
2003
|
|
Mahatsaren bilketa aurreratu egin da, fruitua heldu dagoelako, eta, beraz, abuztu betean saltzaileak ikusi ahal izango dira. Beroak ere jaitsiko
|
du
ekoizpen hori, eta 2002ko kanpainan 19 milioi hektolitrora iritsi zen. Datu horri esker, zenbait nekazaritza erakundek ohartarazi dute mahatsaren prezioak mantendu edo igo egin direla.
|
|
Gorpuzki horiek produktuarekin batera datozen “crackers” etan aurkitzen dira, salamiz, txorizoz eta urdaiazpikoz osatuak. Enpresak, lehenengo ikerketa batean, ikusi
|
du
ekoizpen lerroko makina bateko elementu bat haustearen ondorioz, “cracker” horiek egiteko erabiltzen den masan kable metalikoaren zati txikiak isuri zirela. Prestatutako gainerako platera salamia, urdaiazpikoa eta txorizoa ez da ukitu.
|
2004
|
|
“Merkataritza justiziarekin” kanpainaren barruan Intermónek antolatu duen “Moda eta lana” jardunaldiak ehungintzako enpresen erantzukizunean parte hartzen duten alderdi guztiak bildu nahi ditu, beren hornitzaileek garapen bidean dauden herrialdeetan dituzten langileekin. Intermon en arabera, gaur egungo globalizazio ekonomikoaren testuinguruan, jantzigintzaren sektoreko lehiakortasuna handitzeak “milioika langile” lan prekarietatea eragiten
|
du
ekoizpen katearen amaieran, ‘azkarragoa, merkeagoa eta malguagoa’ printzipioetan oinarritutako ereduan harrapatuta. GKEak azken asteetan ehungintzari buruz argitaratutako hainbat txostenetan adierazi duenez, sektoreko konpainia nagusiek “aurrerapen handiak” lor ditzakete ekoizpen eredu hori aldatzeko eta erantzukizun sozial korporatiboan eta etikan oinarritutako kudeaketa ezartzeko.
|
2005
|
|
Nekazari Gazteen Nekazaritza Elkarteak (ASAJA) ia 3.000 milioi eurora igo ditu neguan bizi izandako izozteengatik Espainiako landak jasaten dituen galerak, aurreko udaberriko lehortearen eta udaren hasieraren ondoren. ASAJAK adierazi
|
du
ekoizpen kostuak izugarri igo direla gasolioaren prezioa igo egin delako eta ureztatze murrizketak uztak arriskuan jartzen dituelako, baita zurezko labore batzuen biziraupena ere. Gasolioaren prezioa Elkarketa horren arabera, beste arazo larri bat gasolioaren prezioa da, errekorra dena:
|
2006
|
|
Batasunaren ekimena ideia honetatik abiatzen da: «elikagaien kalitateak» «kalitate etikoak» esan nahi
|
du
ekoizpen sistemetan. Ikuspegi berri hori berariazko bost ekintza eremutan gauzatzen da, hala nola animalien gutxieneko ongizate arauak hobetzea eta gaur egun inolako erregulaziorik ez duten espezie berrietara zabaltzea.
|
|
Espainia familia tradizional gehien dituen Europako herrialdeetako bat da, hainbat belaunalditako kideak eta gizonak bakarrik lan egiten duen bikote gehiago bizi diren etxeen ehuneko handiagoa baitu. Elikaduran gehiago berritzea TNS Worlpaneleko Josep Montserrat zuzendariak, Hegoaldeko Europarako eta Latinoamerikarako zuzendariak, Bartzelonan egiten den Elikagaien Azokaren esparruan azterlan hau aurkeztu zuenak, dioenez, “lehentasun horiek nabarmen baldintzatzen dituzte kontsumo ohiturak eta gastu maila”, eta horrek “merkatu berritzaileagoa” eskatzen
|
du
ekoizpen sektore horietan. Bartzelonako Unibertsitate Autnomako soziologia katedradun Lluis Flaquer ek nabarmendu zuen familia joera berriek “laneko eta ezkontzako ezegonkortasun handiagoa, banakoen biografien dibertsifikazio eta zatiketa handiagoa” dutela ezaugarri.
|
|
Erregelamenduaren proposamenak “orientazio positiboa” du bere helburu eta printzipioetan, nahiz eta oraindik zehaztu behar den, Ministerioaren jakinarazpen bat adierazi zuen. Espainiak “esperientzia luzea”
|
du
ekoizpen ekologikoan, eta “arau argien eta kontrol sistema eraginkorraren” aldeko apustua egin du “kontsumitzaileen interesen babesa bermatzeko”, erantsi zuen ohar horrek.
|
|
Meloiak merkaturatzeko arauak finkatzen dituen Europar Batasuneko Erregelamenduak, 2001 urtean onartutakoak, estatu kide batzuen salbuespenak biltzen ditu, hala nola Portugal eta Espainia, tokiko kontsumo tradizional oso aitortuarekin, non meloi mota batzuk tradizioz ekoizpen eskualdean eta soltean merkaturatzen baitira, hau da, produktua zuzenean garraiobidean edo konpartimentu batean kargatu ondoren. Hala, erregelamendu arauak aukera ematen
|
du
ekoizpen eskualdean eta kale postuetan handizka saltzeko «Charentais, Ogen eta Galia» motakoak ez diren Portugalen ekoitzitakoak, eta Espainian ekoitzitakoak, luzangak. Alde horretatik, lote bakoitzak dagokion dokumentuan edo fitxan, aginduzko oharrez gain, «Kaleko postuetan saltzeko produktua, soilik ekoizpen eskualdean» sartu behar du.
|
2007
|
|
Olibondoak aurreneko zazpi urteetan ez
|
du
ekoizpenik, 30 urte arte garapenean segitzen du eta 35.etik 150.
|
|
Araudi berriak nekazaritza kudeatzeko eta elikagaiak ekoizteko sistema orokor gisa definitzen
|
du
ekoizpen ekologikoa. Sistema horrek ingurumen praktikak biodibertsitate maila handiarekin, baliabide naturalak zaintzea, animalien ongizateari buruzko arau zorrotzak aplikatzea eta kontsumitzaile jakin batzuek substantzia eta prozesu naturaletatik lortutako produktuengatik dituzten lehentasunen araberako ekoizpena bateratzen ditu.
|
2008
|
|
Hala, funtsezko lau adierazleren bidez egiten du sailkapena; batetik, tamaina, bilaketa motor nagusietatik berreskura daitezkeen unibertsitateko orrialdeetatik abiatuta; bestetik, ikuspena, erakundetik kanpoko esteka kopuruan oinarritua; eta, azkenik, material eta argitalpen akademikoen ekarpena, zentro horiek publiko orokorraren esku jartzen dituzten fitxategiak, artikuluak eta dokumentuak aztertuz. Horrela, rankingak unibertsitateen web orrien eragina neurtzen du, eta arreta berezia jartzen
|
du
ekoizpen zientifikoan, artikuluetan eta tesien, txostenen, liburutegi digitalen edo erabiltzaile guztien ikaskuntza eta informazioa eskuratzea sustatzen duten datu baseen bidez egiten diren ekarpen guztietan. Sailkapenak Lehen 50 sailkatuen artean, 42 Ipar Amerikako unibertsitateak dira Sailkapen honetan sailkatutako lehen 50 unibertsitateetatik, Massachusetts Institute of Technology, Harvard Unibertsitatea, Stanford, Berkeley… 42 estatubatuarrak dira.
|
|
Moluskuak baserrian bildu eta aukeratu ondoren, purgatu, garbitu eta glasatu egin dira, ondoren saltzeko prest dauden poltsetan ontziratzeko. Abeltzainen esanetan, faseak bereizteko sistema horrek aukera ematen
|
du
ekoizpen prozesuaren erabateko kontrola eta azken produktuaren trazabilitatea ziurtatzeko. Hau da, animaliaren jarraipena egin daiteke ekoizpen eta merkaturatze etapa guztietan, Europako Batasuneko elikagai legeriak eskatzen duen bezala.
|
2009
|
|
Metilparation izeneko intsektizidak% 35 gutxitzen
|
du
ekoizpena (alpapari eta kotoiari botatzen diote), eta DDT delakoak,% 45 (jada ez da erabiltzen produktu hori, baina zoru askotan dago pilatua).
|
|
Barietate batek (SummerFest ek) badu berezitasun bat: bertikalean lantzen da, eta sistema horrek aukera ematen
|
du
ekoizpen kostu txikiagoa duten baliabide guztiak aprobetxatzeko, Nekazaritzako Ikerketa Zerbitzuak (ARS, ingelesezko sigletan) ziurtatzen duenez. Beste barietatea (FlavrBurst), barietaterik ezagunenak baino gozoagoa, egokia da, adituen arabera, gehiegizko gustu gozoa onartzen ez dutenentzat.
|
2011
|
|
Nekazaritza edo abeltzaintza ekologikotik datozen elikagaiak 100 metro karratu baino gehiagoko supermerkatu eta hipermerkatuetan dauden aztertzen du lan honek, eta 2009ko eta 2010eko bigarren seihilekoak alderatzen ditu. Mota horretako establezimenduek ontziratutako elikagaien komertzializazioaren %91 biltzen dute; beraz, azterketak aukera ematen
|
du
ekoizpen mota horren bilakaera aztertzeko. Nabarmentzekoa da elikagai ekologikoen salmentak %11, 7 igo zirela balioan, eta %7, 3, bolumenean, 2010eko bigarren erdian, aurreko urteko epe berarekin alderatuta.
|
2012
|
|
Europako Batasunean (EB) Espainiako Estatuak
|
du
ekoizpenik handiena, baina hazkundea gelditu egin da azken urteetan.
|
|
Baina denak ez dira abantailak bakteriofagoen eta elikaduraren arteko harreman horretan. Hartzidura hasten duten laboreetan, hala nola bakterio laktikoetan, fagoak istripuz kutsatzea benetako arazoa izan daiteke sektoreko industriarentzat, esnearen industriarentzat, kasu honetan, eta horrek saihestu egin du hori, kosta ahala kosta, eta alferrik galduko
|
du
ekoizpena.
|
2014
|
|
Erabaki komertzial bat izateaz gain, marka bakoitzarena, azken prezioak zerikusi zuzena
|
du
ekoizpen kostuekin: lehengaia, txerriaren elikadura, azpiegitura, urdaiazpikoa lortzeko behar izan den lana eta denbora.
|
|
Azken hori gero eta urriagoa denez, eta teknologiak nabarmen aurreratu duenez, gero eta pisu handiagoa du petrolio ez konbentzionalak. Energiaren Nazioarteko Agentziak (IEA) uste
|
du
ekoizpen ez konbentzionalak eskaera osoaren% 39 bete dezakeela 2030ean. 2 Ohiko petrolioa baino poluitzaileagoa da Kanadan, munduko beste herrialde nagusietako batean, Pembina ingurumen institutuak ingurumenari eta osasunari hainbat inpaktu eragiten dizkio.
|
2017
|
|
Ildo horretan, kontserben arloak lanean jarraitzen
|
du
ekoizpen prozesu guztietan ingurumena errespetatzeko, hasi espeziak arrantzatzen direnetik eta ontzietan sartu arteraino.
|
|
Europako Batasuneko Batzordearen 834/ 2007 Araudiak, ekainaren 27koak, zehazten du produktu ekologikoen ekoizpenak eta etiketak nolakoa izan behar duen, eta definizio hau ematen
|
du
ekoizpen ekologikoarentzat: nekazaritza kudeatzeko eta elikagaiak ekoizteko sistema orokor bat da, zeinak konbinatu egiten dituen ingurumen jardunbiderik onenak, bioaniztasun maila handia, baliabide naturalen babesa, animalien ongizatearen inguruko arau zorrotzak eta ekoizpen modu bat, zeina bat datorren substantzia eta prozesu naturalen bidez lortutako produktuak bilatzen dituzten kontsumitzaileen lehentasunekin.
|
|
Hala, bada, hazkuntzak hainbat etapa jarraitzen ditu, izokinak egoera basatian garatzen dituenak, baina kontrolpean, eta, ondorioz, heriotza tasa murriztu egiten da, baita kalitate homogeneoko aleak ere. Bestalde, arrain haztegietako hazkuntzak areagotu egin
|
du
ekoizpena, merkaturatzea bultzatu eta prezioa merkatu. Izokinaren nutrizio ezaugarriak Haragiaren testura berdin berdina ez bada ere, izokin basati baten eta akuikulturako baten ezaugarriak oso antzekoak dira, eta oso onuragarriak dira osasunerako.
|
2020
|
|
klima aldaketa horretara egokitu ezin direnei gehiago eragiten diena–, izurrite berriak, babes sozial eta juridikorik eza, merkatuen globalizazioa, produktibitate baxua eta abar. Horrek guztiak mugatu egin
|
du
ekoizpena, eta nekazaritzako produktua pobretu egin du; ondorioz, okerrera egin du herri nekazarien elikadurak. Izan ere, irtenbidea, mundu hobea asmatu arte, askotariko dieta eta nekazaritza izatea da, landu daitezkeen lurren baliabideetara eta aukeretara egokitua.
|
|
Eta ez da ekoizpen industriala bezain emankorra, ongarri eta herbizida kimikoekin lagunduta. Berkeleyko Unibertsitatearen azterketa (AEB) ondorioztatu
|
du
ekoizpen ekologikoa ohizkoa baino %20 txikiagoa dela, eta horrek eskaria asetzeko azalera handitzea ekarriko luke. Horrek produktu ekologikoak garestiagoak izaten laguntzen du.
|
2021
|
|
Hegaztien eragina (IA) izan zen Europako hegaztien sektorearentzako izurriterik okerrenetako bat denboraldian. Eritasun biral hori hegazti gripea izenez ezagunagoa da, eta eragin negatibo oso handia
|
du
ekoizpen sektorean. Hori dela eta, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioak (MAPA) autonomia erkidegoei eskatu die prebentzio neurriak indartzeko.
|
2022
|
|
: lehortea dagoenean, abeltzainak ez
|
du
ekoizpen kostua jasanarazteko ahalmenik. Zergatik?
|