Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 354

2005
‎babarrun pikartak, hain zuzen. Boilur deritzon Arabako elkarte gastronomikoen federazioak plater gozo honetatik 3.600 mokadu banatu zituen doanik . Bezperan, larunbatean alegia, Arabako Errioxako ardoa eta babarrun pikarta anaitzeko ekitaldia antolatu zuten Nabaridaseko udaletxean.
Joan den astelehenean, irailak 12, ikasturte hasierako ekitaldia antolatu zuten Mendikoiren nekazaritza eskoletan. EAEko hiru lurralde historikoetan eskola bana dago eta multikonferentziaz baliatu ziren ikasturtea ofizialki hasteko.
‎Ikastetxe integralak dira, hau da, bilatzen dituzten helburuak prestakuntzaz baino askoz harantzago doaz .
‎Ez da ezbeharrik izan eta oso pozik gaude. Jendea pozik doa , eta hori da guk behar duguna, berriz ere itzul daitezen mahats bilketaren jaia hamairugarrenik antolatuko dugunean. Hurrengo urtean Moretan izango da eta.
‎Gero, berriz ere Estatu Batuetarako bidea hartu zuen. Orduan Kaliforniara joan zen. Gaur egun, 3.200 ardi gobernatzen ditu.
‎Artzain Mundua da biltzarra antolatzen duen elkarte bat eta bertan hainbat lagun aritzen dira borondatez lanean, eta gure protagonista horietako bat da. Martinek Estatutu Batuetatara joandako artzainen lekukotasunak bildu ditu, gai horretaz ezer gutxi baitzegoen idatzita.
‎Baina komunikatzeko moduak ez ezik, beste zerbait era erakutsi ziguten: batetik bestera joateko metodo seguru bat. Izan ere, hango lurra nahiko malkartsua da.
‎Mendi batetik bestera txistua jotzen genuen eta orduan sendagilea etortzen zen. Norbait hiltzen zenean, txistu egiten zioten elkarri, hiletara joateko . Orduko ohitura zen; gaur egun ez da beharrezkoa, telefono mugikorrak ditugu eta.
‎Lehiaketan aurkeztutako abereen kalitate ona zela eta, epaimahaikideek zaila izan zuten. Hori berez poztekoa da, arrazaren alde egindako lana ildo onetik baitoa .
‎Aste honetako atala bukatzeko, joan den larunbateko ekitaldia ekarriko dugu gogora: Nazioarteko Emakume Baserritarraren Eguna.
‎Astean zehar, batez ere lan munduko jendea etortzen da; gero, asteburuan, batez ere bikoteak; eta Aste Santuan eta abuztuan famili giroa nagusitzen da. Oro har, oso ongi doa .
‎Urtez urte nekazari ekologikoen kopurua gora doa eta nekazaritza ekologikoak euskal elikagaigintzan betetzen duen zeregina ere gero eta garrantzizkoagoa da. Guztiak ildo horretatik jarraitzea kontsumitzaileon esku dago.
‎Azoka ekologikoetan parte hartzen dut, ez soilik ahuntz produktuak eskaintzeko. Mota guztietako produktu ekologikoak eskaintzen dira gaur egungo azoketan, eta nire ustez etorkizuna hortik doa , jendea horren garrantziaz jabetzen hasi da. Ea ba, nekazari ekologikoak ugaritzen diren eta ea piska bat laguntzen digutenâ? ¦
‎Pittin bat denetik ekoizten dugu. Gu inguruko merkatuetara joaten gara, Gernikara, Bermeora, azoketaraâ? ¦ Eta denetik eskaintzen saiatzen gara. Zeren, pare bat landare ekoiztera mugatzen bazara, zaila baita jendearen eskariari erantzutea, beste produktu ekologiko batzuk topatzea zaila da gainera.
‎Zegamara, hain zuzen. Han, joan den larunbatean, San Martineko feria antolatu zuten. Feria tradizional horretan, erakusketak eta produktu eta ganadu lehiaketak antolatu zituzten.
‎Sustraia emu etxalde batera joan da. Sodupen dago, Bizkaian.
‎Azkenik, lehen saria Idiazabalgo Aranburu Elkartearen eskuetara joan zen.
‎Azken batean, hori da garrantzitsuena. Poliki poliki uste dut helburua lortzen ari garela, eta oraindik bide luzea falta bazaigu ere, gauzak ondo doaz .
‎Hori ez du egiten inork. Sektore batzuk, azpisektore eta enpresa batzuk oso ongi doaz , baina kontua ez da hori. Kontua ez da gure buruari galde egitea â?, ea zer egin dezakegun sektorea dinamizatzeko, gauden lekutik eta gaizki dagoen itxura eman gabe? â?
‎Durangoko liburu eta disko azoka hementxe antolatu zuten hogeita hamar urtez, eta azoka esparru berrira eraman zutenean, lekua guri pasatu ziguten. Hortik aurrera izan ditugun kopuruak finkatzen joan dira. Hasieran, 10.000 bisitari izaten ziren; gaur egun, berriz, 25.000 Atzo azoka zabaldu genuenean, kopuru zoragarriak lortu genituen, ia ia sei mila pertsonak bisitatu baikintuzten.
‎Lehenik, zuhaitz inguruko belar guztia kentzen du; eta guk badakigu hor boilurra dagoela. Horrez gain, txakurra hartu eta boilurretara ere joaten gara. Txakurrak esaten digu non dagoen eta guk boilurra lurretik ateratzen dugu.
‎2006 urtean 20ren bat hektarea prestatu ditugu eta modu berean jarraituko dugu gainerakoekin â?, boilurra lantzean, ekoizleak erakutsiko duen gogoaren araberaâ??. Poliki egin behar dira urratsak, eta ondo ikusi gauzak nola doazen .
2006
‎Nekazari profesionalak nahiz nekazaritza amateurrak helburu dituztela, doanik ematen diren eskola hauek duela 20 bat urte antolatzen hasi ziren eta aurtengo urtean 300 jarraitzaile izan ditu.
‎Lehiaketa honen garrantzia benetan handia da, hemen irabazten duena estatuko txapelketara joango baita. Madrilen egiten da, Gourmet Klubaren azokan, apirilean.
‎Madrilen egiten da, Gourmet Klubaren azokan, apirilean. Eta irabazteko zortea izango bagenu, munduko txapelketara joango ginateke. Lyonen egingo da, otsailean.
‎Foie terrina piska bat sartuko diogu barruan. Modenako gozoki batez eginiko saltsa batekin joango da hori. Gero, patatazko hostopila gaztarekin; arretaz egingo dugu, apain apain gera dadin.
‎Bigarren sailkatua Iban Garin izan zen, Elgoibarko Belastegi Jetetxekoa. Beraz, Bizkaian sailkatutako beste biekin batera, horiek joango dira Euskadiko Txapelketara. Urtarrilaren 31n izango da, Donostiako Londres Hotelean.
‎Bata Estatutuko Sukaldaririk Onenaren Lehiaketa da eta bestea Europako Sukaldaririk Onenarena. Historiari begiratuz gero, txapelketa hauek oso ongi joan izan zaizkie euskal sukaldariei. Izan ere, aurreneko bost sailkatuen artean gure herriko sukaldariak topatzea nahiko arrunta izaten baita.
‎Eta Tolosako Zuhaitz Merkatura etortzerik izan ez duzuenok, lasai, aurten oraindik beste hamaika azoka geratzen dira Tolosan egiteko. Beraz, baten batera joateko aukera izango duzue, ziur.
‎Estatuko leku ugaritan antolatzen diren piriniar arrazako ferietan erraz nabarmentzen dira hobekuntzak. Feria horietara erostera joaten direnetako asko eta asko gure herriko abeltzainak dira.
‎Egun bakarreko txangoak izan daitezke: egun batean, esaterako, ikustaldi gidatu bat egin daiteke upategi batera; edo dasta bat; edo bazkari tipiko batâ? ¦ Beste turista batzuk batez ere ardoari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor bere kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
‎Egun bakarreko txangoak izan daitezke: ...oari buruz interesaturik daude eta orduan hainbat upategi bisitatzera joaten gara, mota guztietako ardoak dastatzera eramaten dituguâ? ¦ Dastaketak izan daitezke gutxi dakitenetzat edo gehiago dakitenentzatâ? ¦ Eta ikustaldiak izan daitezke bikoteentzat, gizabanakoentzat edo talde txikientzatâ? ¦ Gero, hainbat ibilbide antolatzen ditugu, bisitaldi gidatuak izan daitezke eta nor bere kasa ere joan daiteke. Turismoa eta abentura ere osagarriak dira.
‎Egun batean, urte luzez nire sailburua izan zena, Felix Ormazabal, nigana etorri eta esan zidan ea Gasteizera joan nahi nuen, Lakuara, Arrantza Sailburuordea izatera. Egia esan, niretzat ustekabe handia izan zen.
‎Euskal arrantza finkatzen joan zen, poliki poliki. Ontzi bakoitzak arrantzatzeko baimenak lortu zituen.
‎Gero, badira beste une batzuk, oso zailak eta beste uneak baino txarragoak niretzat; esaterako, 1986 urteko arrantzari buruzko negoziazioa. Oso une latzak izan ziren, gauza asko bidean gelditzen baitzihoazen : enpresak desagertu egiten ziren...
‎Krisialdi horiek aztarna sakonak uzten dizkizu. Gero, zauriak sendatzen doaz , zure ondorengoek flota berriro aurrera ateratzea lortzen dutela ikusten duzu, eta gaur egun sekulako flota daukagu, punta puntakoa. Eta pentsatzen duzu:
Joan den larunbatean, San Jose eguneko feria antolatu zuten hamabigarrenik Guenesen. Bizkaiko eskualde honetan XVIII. mendeaz geroztik antolatzen diren azokei hartu die errelebua.
‎Aste honetan, Sustraia saioa zabaltzeko, Lehendakaritzaren egoitzara joko dugu, joan den asteartean bertan banatu baitzituzten Gonzalo Nardiz sariak.
‎Begiak atzera itzuliz, egindako lana ildo onetik joan zela ikus daiteke.
‎Baina dien zaletasuna bertoko barietatez harantzago doa . Sagarrondo, udareondo, intxaurrondo eta limoiondoen artean, mundu osoko hainbat topa ditzakegu lorategi honetan.
‎enoturismoa. Upategirik ospetsuenak ezagutzera joateko txangoak antolatzen dituzten bidai agentziak nabarmen ugaritu dira azken urteotan. Ibilbide enologiko askotan Bilbo hartzen da abiapuntutzat, Errioxa bisitatzera joateko.
‎Upategirik ospetsuenak ezagutzera joateko txangoak antolatzen dituzten bidai agentziak nabarmen ugaritu dira azken urteotan. Ibilbide enologiko askotan Bilbo hartzen da abiapuntutzat, Errioxa bisitatzera joateko . Beraz, hori horrela bada, pentsatzekoa da Bizkaiko txakolina ere ibilbide enologiko horietan noizbait sartuko dela.
‎Edo hobeto esan, gu biok eta beste lagun bat aukeratu gintuzten ekimen honetan parte hartzeko. Euskal Herrian ikastera joateko aukeratu gintuzten beraz. Dena den, batez ere hona etorri ginen gure lurraldean berrikuntza askoren premia dugulako.
‎Lehen jatorri izenik ez zegoenez, bakoitzak gauzak egiten zituen bere erara. Baina jatorri izena sortu zenetik, produktuak eta produktuak egiteko metodoak finkatzen joan dira. Jatorri izenaren araubideak kontzeptua bera aldatu du:
‎Oro har, uzta oso ona izan zela esan dezakegu. Bestalde, mahastiek gero eta urte gehiago dituzte; beraz, mahastien ekoizpen gaitasuna gorantz doa . Aurreko urteekin alderatuta, mahatsaren kalitatea oso ona izan zen; graduazio askotxoa zuen eta.
‎Gero, igarotako lekuetan pegatina batzuk jartzen ditugu. Eta orduan, txakurrak joan behar du zuk pegatinak jarri dituzun lekutik. Hau da, arrastoari hortik segitu dio, â?, basurdeaâ?
‎hortik igaro baita. Mendira joatea bezala da. Gauza bera da.
‎Aste honetan, gure saioa zabaltzeko, Ansolatarren â?. Mausitxaâ? gaztandegia bisitatzera joango gara. Sari eta aipamen berezi asko irabazi ditu.
‎Gero, Dimara joko dugu. Joan den igandean ospatutako Ehiztari Egunaren laburpena eskainiko dizuegu. Urtero bezala, Ehiztari Egunean jendetza ikaragarria bildu zen.
‎Sustraia saioa egiten dugunok saltxitxak nola egiten diren ikustera joan ginen. Prozesu osoa ikusi genuen.
‎Saltxitxak prestatzeko era batzuk ikasi eta gero, Euskal Txahaltxiraren aurkezpen ofiziala ikustera joan ginen. Intxaurrondoko Garagardo Azokan izan zen.
‎Albistegia amaitzeko, Mendikoi Deriora joko dugu. Joan den astean omenaldi bat egin zuten Ramon Zubiaur bertako zuzendari ohiaren oroimenez, martxoaren 1ean hil baitzen. Ramonek utzi gaitu, baina bera ezagutu genuenok beti eramango dugu geurekin haren oroitzapena, eta gure gogoan tinko iraungo du, Gernikako arbolan haren omenez landatutako kimuak bezala.
Joan den igandean, Sustraia saioak bere talde teknikoa prestatu eta Muskizeko San Juaneko zelaietarajo zuen. Muskizeko udalaren laguntzaz, nekazaritza azoka interesgarri bat antolatu baitzuten Bizkaiko inguru eder horietan.
‎Beste gai batera igaroko gara. Joan den asteazkenean, Juan Jose Ibarretxe lehendakariak Coverclim lantegiaren inaugurazioan izan zen. Urduñan dago eta zurezko estalkiak eta egiturak ekoitziko ditu, alor horretan mota guztietako irtenbide integralak eskainiz.
‎Ondoren, Errioxa Aldera joko dugu ongi pasatzeko asmoz. Hain zuzen, Moredara joango gara. Aurreko igandean mahats bilketaren jaia antolatu baitzuten.
‎Baina asko gustatu zitzaidan eta beste beka bat lortu nuen; oraingoan, praktikak egiteko. Kanpora joaten gara praktikak egitera. Orain, batez ere, landaketa hidropnikoak egiten ikasten ari gara.
‎Albistegian, urrutiegi joan gabe , zurari buruz hitz egiten jarraituko dugu, Orozkon hartu duten erabakiaren berri izan dezazuen.
‎Azkenik, gure geografiako lekurik ederrenetako bat ikustera joango gara: Baztan ibarra.
‎Edertasun handiko paisaiaz inguraturik, goi mailako piriniar arrazako ganadu lehiaketa eta enkantea antolatu zituzten Baztan aldean. Ekitaldiak Elizondon izan ziren joan den igandean, irailak 24 Hemeretzigarrenez antolatu duten lehiaketa ibiltaria izan da orain arte, Nafarroako herri ezberdin batean antolatzen baitzuten urtero. Hala ere, Elizondon daukan arrakasta ikusita, lehiaketa beti hemen egitea ari dira pentsatzen.
‎Irrika handia zegoen enkanterako. Parte hartu behar zutenek oso garbi zeukaten zeren bila joan ziren.
Joan den igandean, Pobesek itxura apain apaina hartu zuen bisitari ugariei ongi etorria egiteko. Izan ere, Arabako Babarrun Pikartaren Azokak erakarrita, kanpotarrez bete baitziren herriko kaleak.
‎Denbora behar da eta. Gero, Pobesko azokan zeuden guztiei doanik eman zieten dastatzera platerkadatxo bat babarrun.
Joan den larunbatean, Tolosan, probintzia mailako XXXVII. Lehiaketa egin zen. Hainbat abeltzainek hartu zuten parte, hainbat behi arrazarekin.
‎Gero, Pobesera joango gara, Arabako Babarrun Pikartaren XII. Azoka antolatu baitzuten. Produktua ezagutzeko, dasta handi bat egin zuten.
‎Inoiz ez da erregularra. Eta beti ez doa gorantz; bihurrika baizik. Enbor aldeko egurra nahiko trinkoa da.
‎Mahatsa ekarri ahala, upategiko tangak betetzen doaz . Lehenengo aukeraketa mahastian bertan egiten dugu; eta bigarrena hemen, upategian.
‎Orearen lodiera ederki ikusten da... Goiko orea puskatu ahala, zukuarekin nahasten doa , irakiten hasitako ardoarekin. Hola egin behar da, poliki poliki, inongo presarik gabe, den dena erabat nahastu arte.
‎Gero, irakiten bukatu eta gero, ondo zapaltzen dugu dena, eta hortik upelera sartzen dugu. Beraz, inoiz ez da inongo tangatik igarotzen; upel batetik beste batera doa ; eta upelean 16 edo 18 hilabete egon ondoren, hortik botilara doa zuzenean.
‎Gero, irakiten bukatu eta gero, ondo zapaltzen dugu dena, eta hortik upelera sartzen dugu. Beraz, inoiz ez da inongo tangatik igarotzen; upel batetik beste batera doa; eta upelean 16 edo 18 hilabete egon ondoren, hortik botilara doa zuzenean.
‎Han, mahatsaren osasun egoera eta kalitatea aztertuko dituzte, horren arabera ardo mota bat edo beste egiteko. Eta erabakitakoaren arabera, tanga batera edo bestera joango da.
‎Baina, horrez gain, bidaiak bazuen beste helburu hunkigarriago bat: garai batean bizimodu hobe baten bila Argentinara joandako euskaldunen ondorengoekin elkartzea.
‎Traktore atoidunek nabarmen errazten dituzte Larrauriren alor zabaletan egin beharreko joan etorriak; bien bitartean, etxaldeari buruzko zehaztasun ugari eman zizkien euskal artzainei. Bisitaldiari amaiera emateko, erreki on bat prestatu zuten gonbidatuentzat eta etxaldeko langileentzat.
‎Albistegian, Kalitatea Fundazioaren sari banaketaren berri emango dizuegu. Joan den urriaren 17an izan zen, BEC erakustazokan. Kalitateko euskal elikagaiak sustatzen dituzten pertsonak eta erakundeak saritzea du helburu.
Joan den astean, Bilbo artzain gaztaren hiriburu bilakatu zen. Ekitaldiek aste osoa iraun zuten eta mota guztietako ekimenak antolatu ziren, munduko gaztarik ospetsuena ardatz hartuta:
‎Azkenean, sari gutiziagarria Aranburu Elkartearen eskuetara joan zen. Jesus Aranburu irribarrez igo zen agerlekura.
‎Jesus Aranburu irribarrez igo zen agerlekura. Eta ez da gutxiagorako, aurtengo kanpainan ezin hobeto joan baitzaizkio gauzak Ondramuino Baserriko ekoizleari.
‎Bazkariak ez dira izango lehengoak bezalakoak. Pentsa, merkatura joaten zara eta norbaitek esaten dizu: â?. Tori, eraman ezazu Idiazabal gazta batâ?
‎Aste honetan saioa hasteko, Astigarragara joko dugu. Sagardo ekoizpenaren sorterrian zabaldu berri duten museoa joango gara ezagutzera: Sagardoetxea.
‎Ala neska da?] erabat sinetsita daude euren etorkizuna etxaldeari loturik dagoela. Mirenen iritziz, garrantzi handikoa da seme alabak familiako negozioaz gogoberotzea, gerora gauzak behar bezala joango direla ziurtatzeko.
Joan den asteburuan San Martinen omenez eginiko azokak ugariak izan ziren gure geografia osoan. Horietako bat Zegaman egin zuten eta gu ere bertan izan ginen.
‎Azken urteetan gazte askok uzten zuten herria hiriria joateko . Zegamako biztanleria zahartzen ari zela ikusita, Udalak hainbat ekimen jarri zituen martxan (herri erakargarri, bizitzeko erosoa lortu nahian).
‎Zegama Aizkorri Mendi Maratoia, hain zuzen. Ibilbidearen erdia menditik doa eta gero eta ospe handiagoa dauka.
‎Ezin herria utzi Zuraren Museoa bisitatzera joan gabe . Gaur egun Euskadin aurki ditzakegun zuhaitz espezie mota guztiak biltzen ditu.
‎Gero, Zegamara joko dugu. Gipuzkoako udalerri txiki horretan, San Martin eguna ospatu zuten joan den larunbatean.
‎Senarra adinean sartzen zihoan eta bertan behera utzi zuen azienda. Gero, semeak hasi ziren, baina ez zitzaien hainbeste gustatzen eta dena kendu zuten.
2007
‎84 sortu zen, eta estu loturik zegoen arrantza teknologiarekin, hau da, harrapaketak eta arrantzako espezieak zituen helburu batez ere, eta hortik aurrera arrain horien eraldakuntza hasi zen, arrantzatik datozen produktuen eraldaketa alegia. Gero, denbora lagun, gure lan esparrua zabaltzen joan zen eta gaur egun kasik 60 lagun ditugu elikagai alorreko atalean lan egiten, hainbat sektoretan ere jarduten dugularik. Arrantza sektorean eta arrantzako teknologietan adituak bagara ere, beste hainbat sektoretan ere egiten dugu lan:
‎Epe zabal horretan, AZTI TECNALIA k denbora berriekin batera egin du aurrera, eta inguruko eraginak bere eginik, horren arabera bilakatuz joan da. Bilakaera bikoitza izan da:
‎Aztiren sortzetiko asmoek gure itsasora garamatzate, Kantauri itsasora... Arrantza ulertzeko modua eta Europako Batasunarekiko lehia zirela eta, euskal arrantza hil zorian zegoen, piskanaka baina halabeharrez hiltzen baitzihoan . Behar beharrezkoa zen baliabideak, lan baldintzak, egoera eta gainerako inguruabarrak sakon aztertzea.
‎Urte berrirako xedetzat hartu badugu geure burua zaintzea, zer kontsumitzen dugun begiratzen hasi dugu. Erreportaje honetan, nekazaritza ekologikoa sakon aztertzera goaz . Hurrengo minutuetan gogoeta bat egitea proposatzen dizuegu, ziur baikaude duela.
‎Lur errea ere beste adierazle bat da. Landaredirik gabeko lur eremu bat da; eta boilur ekoizpena handitu ahala, lur errea ere handituz doa . Horrek esan nahi du zuhaitzaren sustrai multzoak lurra aztertzen diharduela eta onddoa bertan hazten doala.
‎Landaredirik gabeko lur eremu bat da; eta boilur ekoizpena handitu ahala, lur errea ere handituz doa. Horrek esan nahi du zuhaitzaren sustrai multzoak lurra aztertzen diharduela eta onddoa bertan hazten doala . Lur-sail honetan urtebeteko hurritzak eta arteak landatu ditugu, 19.. hasi ginen eta seigarren urtean hasi zen etekinak ematen.
‎Eta hori azalean ikusten da. Ikusten duzue nola doan ...
‎Pottoka hauekin gogor lan egin behar dut(??????), borrokalariak dira eta. Baina gauzak ondo doazela ulertzen dutenean, orduan dena doa ondo. Eta bost minutuan erabakitzen dute zu haien laguna zarela, ez zarela otsoa, eta listo.
‎Pottoka hauekin gogor lan egin behar dut(??????), borrokalariak dira eta. Baina gauzak ondo doazela ulertzen dutenean, orduan dena doa ondo. Eta bost minutuan erabakitzen dute zu haien laguna zarela, ez zarela otsoa, eta listo.
‎1994an hasi ginenean, bajak ordezkatzeko 15 zerbitzu eskaera jaso genituen; hurrengo urtean, baja izan zutenek oporretan errepikatu zuten, eta haien auzokideek horren berri izan zuten, eta... Albistea hedatuz joan zen, urtean 80 zerbitzu eskaera jaso arte (gaur egun kopuru hori izaten dugu urtero, oporrengatik eta bajengatik).
Joan den igandean, eta Gaubeako patata azokaren ospakizuna aprobetxaturik, Neiker Tecnaliak bi patata barietate berri aurkeztu zituen: â?. Leireâ?
‎Ustiategi baten jabea edo bere ezkontidea gaixotuz gero, aldi baterako lan ezintasunen bat izanez gero edo oporretara joan nahi izanez gero, haien ordez lanean ariko den norbait kontratatzean datza zerbitzu hau. Ordezkapen zerbitzua aurrera ateratzeko hainbat laguntza ematen dira; esaterako, ordezkapena egiten duen pertsonari ordaintzen zaion kopuru osoaren %60 dirulaguntzen bidez eskuratzen da.
‎Astebetez herri osoak egin zuen bat ekimenarekin, urte guztietan bezala. Larunbatean, egun seinalatuan, goiz erdian, pintxoak doanik eskaini zituzten herriko tabernetan. Berdelaz eginiko mokauak ziren, noski.
‎Landare apaingarriei eskainitako euskal azokarik garrantzitsuena da. Urtez urte, erakusketa hau jendea liluratzen joan da, eta gaur egun estatu mailako lehen postuetan dago.
‎Urte osoan bisita daitekeen lorategi handi honetako bildumari espezie berriak gehitzen joan zaizkio apurka apurka 86 urteaz geroztik. Mediterraneo aldeko landaredia, koniferoak, hostozabalak eta bertoko zuhaitzak bertan aurki dezakegunaren zati txiki bat baino ez dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
joan 118 (0,78)
Joan 67 (0,44)
joango 32 (0,21)
doa 29 (0,19)
joaten 24 (0,16)
doaz 18 (0,12)
joateko 14 (0,09)
goaz 13 (0,09)
doala 4 (0,03)
doanik 4 (0,03)
joandako 4 (0,03)
zihoan 4 (0,03)
doan 3 (0,02)
joatea 3 (0,02)
doazela 2 (0,01)
doazen 2 (0,01)
goazen 2 (0,01)
joan gabe 2 (0,01)
noa 2 (0,01)
badoa 1 (0,01)
baitoa 1 (0,01)
baitzihoan 1 (0,01)
baitzihoazen 1 (0,01)
bihoakie 1 (0,01)
doazkigu 1 (0,01)
goazela 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
joan etorri 5 (0,03)
joan ikusi 3 (0,02)
joan behar 2 (0,01)
joan eman 2 (0,01)
joan nahi 2 (0,01)
joan ahala 1 (0,01)
joan artzain 1 (0,01)
joan aukera 1 (0,01)
joan aukeratu 1 (0,01)
joan bera 1 (0,01)
joan beti 1 (0,01)
joan bezala 1 (0,01)
joan enpresa 1 (0,01)
joan eskaini 1 (0,01)
joan euskal 1 (0,01)
joan euskaldun 1 (0,01)
joan gorantz 1 (0,01)
joan gu 1 (0,01)
joan hari 1 (0,01)
joan hobekuntza 1 (0,01)
joan ibilaldi 1 (0,01)
joan ikustaldi 1 (0,01)
joan jakin 1 (0,01)
joan merkatu 1 (0,01)
joan metodo 1 (0,01)
joan mota 1 (0,01)
joan ondo 1 (0,01)
joan saiatu 1 (0,01)
joan txango 1 (0,01)
joan ulertu 1 (0,01)
joan umotu 1 (0,01)
joan zuzenean 1 (0,01)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia