Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 13

2003
‎Denetan delikatuenak freskoak dira: egin berritan erosi behar dira, hurrengo 4 egunetan kontsumitzeko eta bitartean hotzetan gorde behar ditugu.
‎Gaueko tarifa elektrikoa merkeagoa da gutxieneko gastu batera harpidetzen bagara eta horrela diru gutxiago gastatuko badugu. Era berean, jakiak prestatu eta hozkailuan uzten baditugu hurrengo egunetan kontsumitzeko, denbora eta energia aurreztuko ditugu; izan ere, jakiak prestatzean, sukaldeko piztien energia gastua saihestuko dugu. Aholku erraz horiekin, energia asko aurreztuko dugu gure sukaldean.
2009
‎CONSUMER EROSKI “Urtarrilean fakturazio elektrikoan irregulartasunik izan ez zuten milioika erabiltzaile hilabete honetan ari dira jasaten, ordainagiriak hilero ematen direlako, baina kontagailuak bi hilean behin irakurtzen direlako”, adierazi du FACUAk, eta Energiaren Batzorde Nazionalari (CNE) konpainia elektrikoei irekitako informazio espedientean aurkezteko eskatu dio. Elkarte horren arabera, otsailean igorritako fakturetan, kontagailuen irakurketa erreala egin da, bai hilabete honetako eta aurreko eguneko egunetan kontsumitutako energia, bai abenduan eta urtarrilean kontsumitutakoa ere. Faktura horiek, orduan, elektrizitate konpainiek ez zituzten kontuan hartu, benetako kontsumoaren balioespenak egin zituztelako.
‎Tratamendu honetan, esnea garbitzen da, ondoren denbora laburrean berotzen da (72 °C 15 – 20 segundoz), berehala hozten da 4 gradutik behera, eta hozkailuan ontziratzen eta kontserbatzen da 6 gradutik behera. Metodo honen bidez, esnea zenbait egunetan kontsumitzeko kontserbatzea bermatzen da, betiere hoztuta badago. Esne esterilizatua esne gordina da, eta tenperatura altuak (115º C ingurukoak) eta nahiko denbora luzea (esterilizazio klasikoa) edo tenperatura altuagoak (140º C) konbinatzen dituen tratamendua eman izan zaio (UHT esnea edo uperizatua).
2011
‎Boilurra produktu galkorra da, eta bildu eta hurrengo hamar egunetan kontsumitu behar da fresko.
2012
‎Elikagaiaren kalitatea murriztu egiten da berotzen den bakoitzean, eta, beraz, hobe da behar den kantitatea baino ez gehitzea. Sobrak, datozen lau egunetan kontsumituko ez badira, hobe da izoztea. Saltsak, zopak edo saldak irakite puntu batera eraman behar dira.
2013
‎Zer adierazi behar du arrautza ontziratuen etiketak? Ontziratutako arrautzek etiketa bat eduki behar dute, eta etiketa horrek adierazten du zein egunetan kontsumitu behar den lehentasunezko kontsumoa, zer kategoria duen, arrautzaren pisua, zein zentrotan ontziratu eta sailkatu diren, oiloak hazteko modua eta horiek nola kontserbatu. Soltean saltzen diren arrautzetan, baimendutako establezimenduek parametro horien guztien berri eman behar diete kontsumitzaileei, eta haien jatorria ziurtatu.
2015
‎Saldak egiteko erabil daitezke, galkorrak dira eta erraz kutsatzen dira; beraz, arreta berezia jarri behar zaie elikagai horiei. Hoztu eta izoztu segurtasunez Zopa asko egiten bada hainbat egunetan kontsumitzeko, kontuan izan behar da hozkailuan ez dela hiru edo lau egun baino gehiago hoztuko. Epe horretan ez dela kontsumituko kalkulatzen bada, hobe da izoztea.
2017
‎Horrek esan nahi du, gainera, haren bizitza erabilgarria asko aldatzen dela. Delikatuenak freskoak dira, lauzpabost egunetan kontsumitu behar baitira; beraz, egiten diren egunetik ahalik eta gertuen erosi behar dira eta hozkailuan gorde, kontsumitu arte. Gazta freskoa ere oso sentikorra da kutsadurarekiko; beraz, oso garrantzitsua da hotz katea ez haustea, hozteko tenperaturetan edukitzea eta ekoizleak adierazitako epean jatea.
2018
‎Hobe da zulora jotzen duten piezak botatzea kolpatzean, kolpatzean edo errantze batera ihes egitean. Etxean daudela, fruta saltzaile batean utz daitezke giro tenperaturan, hurrengo egunetan kontsumitzeko asmoa izanez gero. Bestela, hozkailuan aste batzuk dituzte.
2019
‎Izan ere, merkatari ertain eta txikiei jai egunetan zabaltzeak kalte handia egiten diela gogoratu du: " Soldata gehiago ordaindu behar dituzte, eta halako egunetan kontsumitzeko ohitura ez dagoenez, irabaziak ez dira hain handiak". Bestelakoa da multinazionalen kasua;" haiei ez die halako ahaleginik eskatzen, eta, gainera, kanpaina bereziak egiteko eta kontsumoa bultzatzeko ahalmena dute".
2022
‎Sumatzen denaren kontra, ez da potoaren korrosioa izango jaten badugu, arriskuan jartzeko, baina airearekin kontaktuan egoteak erraztu egiten dio elikagaiari desiragarriak ez diren aldaketak izatea, hala nola zapore metalikoa. Lata osorik jaten ez bada, egokiena da hondarrak ontzi itxi batera pasatzea, hozkailuan gordetzea eta bizpahiru egunetan kontsumitzea. Reishi perretxikoak onuragarriak dira osasunerako?
2023
‎Prozesu horri esker, luzaroago irauten du, baina ez ditu pastaren nutrizio propietateak hondatzen. Hala, pasta lehorrak hilabeteak iraun ditzake poltsa batean, eta freskoa 3 egunetan kontsumitu behar da. Egoste denboran ere badu eragina.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia