Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 40

2001
‎Margarina ekoizteko, landare jatorria duten gantzek hidrogenazioa nozitu behar dute: prozesu horretantxe gantz azido saturatu berriak (trans izenekoak) sortzen diren bitartean, intsaturatuetatik batzuek hastapenetako osakera galdu egingo dute.
2002
‎Egoera horiek, dituzten ezaugarriengatik, arreta berezia behar dute kaltzioa eta beste mantenugai batzuk (haurdunaldian, edoskitzaroan eta menopausian) emateko. · Egunean gutxienez 2 esneki errazio hartu.Kopuru hori gaindituz gero, edo norberaren ezaugarrien arabera, antzeko kaltzioa duten gantz gutxiko esnekiak hartu dira. Alde horretatik, zenbait esnekik zenbat kaltzio ematen duten jakinda, horien ordez beste batzuk erabil ditzakegu, kantitatea errespetatuz.
2003
‎Berezitasun dietetikoa Hartzidura elikagaiak kontserbatzeko prozesu bat da, eta aldaketa nabarmenak eragiten ditu mantenugaien edukian: proteinak unitate txikiago bihurtzen dira, aminoazidoak, eta gantz azidoak, gozatuaren alkoholarekin erreakzionatzen duten gantz azidoak, zapore leun eta atsegina sortuz. Nutrizioaren ikuspegitik, sufuak bitamina (erriboflabina, niazina), mineral (kaltzioa eta fosforoa) ugari ditu.
2005
‎Kauserak barrutik hutsuneak daudenean, oliotik atera daitezke. Frijitzean xurgatu duten gantz kantitatea murrizteko, sukaldeko paper xurgatzaile batean jartzea komeni da, soberan dagoen olioa bertan gera dadin. Sagar kauserak Kausera gozo horiek egiteko, pipitarik gabeko sagar puska txikiak prestatzen dira, eta oraindik ere gordinik dagoenean, kausera pastatik pasatzen dira.
‎Batez ere, osagaien oxidazioagatik, gai toxikoak metatzen direlako elikagai suberkatuetan edo oso tenperatura altuetan frijitutakoetan. Olioak eta koipeak lipido sinpleak dira, glizerola duten gantz azidoen esterrez osatuak, beste funtzio kimiko batzuk dituzten konposatuak ez bezala (fosfolipidoak, glikolipidoak edo zerebrosidoak, esfingolipidoak eta sulfolipidoak), baita glizerola ez diren alkoholak dituzten argizariak, terpenoak eta esteroideak ere. Badira lipido sinple edo konposatuen beste deribatu batzuk, taldearen propietateak mantentzen dituztenak:
2006
‎Zenbait elikagaik berez duten gantz poliasegabea
‎Pisua beherantz Arrisku kardiobaskularra gutxitzeaz gain, paziente bakar batek ere ez zuen pisua handitu, eta beheranzko joera ere hauteman zen. Struch en iritziz, horren arrazoia izan daiteke “animalia jatorriko koipeek ez bezalako eragina duten gantz osasungarriak txertatu zirela pisua sustatzeko”. PREDIMED ikerketa, Madrilgo Carlos iii.a Osasun Institutuak finantzatua, gutxienez lau urtez luzatuko da, eta 9.000 paziente hartzea aurreikusten da ekimen honetan parte hartzen duten Espainiako hainbat eskualdetako 18 ikerketa zentroen bidez.
‎Hori frogatu ezean, beste herrialde batzuetako gizarteek ez zuten alderik ikusten, eta baliokidetzat hartzen zituzten beste landare olio batzuen eta oliba olioaren onurak. «Landare olioek, koltzakoak bezala», dio Covasek, «on egiten duten gantz monoasegabeak dituzte, baina oliba olio birjinak polifenolak ditu, babes gehigarria ematen dutenak». Eta polifenolak dira benetan, eta ez besterik?
‎Hala ere, bihotzarentzat osasungarria den elikagaia izan arren, ez da komeni gehiegikeriak egitea. beren kontsumoagatik, horietako askok duten gantz kantitate handiagatik kanalaren zatiak. Aukerak sukaldean Txerri haragia hotzetan (2 egun) nahiz izoztuta (3 hilabete bitarte) gorde daiteke.
2007
‎Era berean, osagarri energetikoa ematen diote txangozaleari, eta giharrak egiteko beharrezkoak diren magnesioa, fosforoa eta potasioa bezalako mineralen dosi ona ematen diote. Bitaminei dagokienez, bitamina antioxidatzaile ugari dute, eta horri esker, fruitu lehor horiek duten gantz ugaria ez da oxidatu eta mindu egiten, eta horrek zapore txarra ematen dio elikagaiari. Egun bakoitzean ahur eskukada batekin bakarrik estaltzen da bitaminaz egunero gomendatutako gomendioen %60 baino gehiago.
2008
‎organismoak eratu ezin dituen elikagaiak dira, eta, beraz, elikagaien bidez eman behar dira. F bitamina osatzen duten gantz azidoak poliasegabeak dira, eta horietan omega eta omega gantz azidoak bereizten dira. Omega 6 seriea azido linoleiko eta arakidonikoek osatzen dute, landare olio birjinetan, ekilore pipetan eta fruitu lehorretan sartuak.
2009
‎Opilgintza eta gozogintza industriala egun berezietan edo une jakin batzuetan baztertzen dira. Otordu horien nutrizio kalitatea hobetzeko, produktuen etiketak eta osagaien zerrenda zehatz mehatz irakurtzea gomendatzen da, eta erabiltzen duten gantz mota, azukre gutxien duten zerealak, ogi integralak edo azukrerik gabeko zuku naturalak zehazten dituzten galletak aukeratzea. Bazkari eta afarietan, askotan, kontserbako jakiak, poltsa garbiko entsaladak eta kontsumitzeko prest daudenak, saldak prestatuta eta ontziratuta edo produktu izoztuak erabiltzen dira, besteak beste.
‎Gaur egun, haragi produktuen hobekuntza dietetikoari buruzko azterlan gehienek honako hauek dituzte oinarri: gantz edukia murriztea, hura osatzen duten gantz azidoak aldatzea edo zuntz edo landare proteinak bezalako osagai edo gehigarriekin partzialki ordezkatzea. Hala ere, aukera horiek haragiaren deribatuak birformulatzea dakarte, eta, askotan, aldaketak eragiten dituzte elikagaiaren ezaugarri sentsorialetan eta kontsumitzailearengan baztertzea.
2010
‎Produktuaren ura etengabe askatzen da olio beroan, eta hidrolisia bizkortzen du. Hala, azidotasun maila eragiten duten gantz azido libreen edukia handitu egiten da. Asaldura hidrolitikoa biziagoa da elikagaiak ur asko ematen duenean.
2011
‎Akne errebeldearen kasuan, isotretinoina erabil daiteke Roacutan ® izenarekin ezagutzen du jendeak, egokia baita aknea sorrarazten duten gantzak, hormonak eta bakterioak kontrolatzeko.
‎Ezkur urdaiazpiko iberikoa onuragarria da bihotz hodietako osasunarentzat; izan ere, zenbait ikerketaren arabera, kolesterol maila jaisten laguntzen duten gantz azido monoasegabeek murriztu egiten dute mota horretako patologiak izateko arriskua. Gantz azido monoasegabeen artean azido oleikoa nabarmentzen da, oliba olioaren ohiko osagaia.
‎Dietetika aholkua eramangarria da, hau da, arrain urdin gehiago (astean bitan, gutxienez) eta intxaur sorta bat jaten dira egunean. Koipeak eta olio ez babesleak Kartzinogenesia eragiten duten gantz azidoen artean azido linoleikoa dago (omega serieko gantz azido poliinsaturatua), eta arto eta ekilore olioetan aurki daiteke. Horrek ez du esan nahi olio horien kontsumo neurritsua kaltegarria denik; aitzitik, ez dira izango etxean lehentasunez kontsumitzeko edo soilik erabiltzeko olioak, eta oliba olioarekin konbinatuko dira, hori izango baita lehen aukerako olioa.
2012
‎Parte hartzaileen odol hodien osasuna ere ebaluatu zuten, pisua galtzeko programaren aurretik eta ondoren, eta egiaztatu zuten zenbat eta sabelaldeko koipe gehiago galdu pertsona batek, orduan eta odol gehiago zebilela zainetan, arterien funtzionamendu onaren seinale. “Azterlan horrek frogatzen du hodiak hobetzea zuzenean lotuta dagoela indibiduoek galdu duten gantz abdominalaren edo zentralaren kopuruarekin, hori lortzeko erabili duten dieta edozein dela ere”, azaldu du Stewartek. Aurkikuntza horren garrantziaren arabera, ikertzailearen arabera, “karbohidrato gutxiko dietak —koipe gehiago hartzea dakartenak— kaltegarriak izan zitezkeelako osasun kardiobaskularrarentzat”.
‎Txakurrak hanketako kuxinen bidez izerditen du Txakurraren izerdi guruin gehienak kuxinetan daude Txakurraren izerdia kanporatzen duten zelulak ez dira animaliaren gorputz osoan banatzen.Hala ere, kopuru txikiagoan bada ere, hanken kuxinetan egoten dira.Fausto Andrés albaitariak dioenez, «izerdi guruinak kuxinetan egoten direnez, txakurrak ez du ia izerdirik». Txakurraren kuxin natural horiek duten gantz geruzak zapalketen kolpe edo presio normala arintzen laguntzen du, eta lurzoruaren muturreko tenperaturen isolatzaile gisa funtzionatzen du.Baina, gainera, txakurraren kuxinak izerditzeko mekanismoak dira.’ Horregatik, animaliak beroa duenean, normala izaten da arrastoa baldosetan edo zapaltzen dituen beste gainazal lau batzuetan bustita uztea.Transpirazioa da. Egia al da zakurrek ahotik jotzen dutela?
‎Espezialista batzuen esanetan, begiaren makula endekapenean prebentzio funtzioa dute. Baina begietako osasunarekin zerikusia duten gantzak asegabeak izateak (landareak edo arraina) ez du esan nahi gantz saturatuak (animalia jatorrikoak) dietan ezinbestekoak ez direnik. Horien bidez, ikusmenerako funtsezkoak diren bitamina liposolubleak lortzen ditugu, hala nola A eta bitaminak.
2013
‎Jatorri industriala duten gantz partzialki hidrogenatuak
‎Hori bai, dieta orekatuaren irizpideak hartu behar dira beti aintzat: gantz gutxien dutenak lehenetsi, agerian duten gantza kendu eta prestaera bat baino gehiago erabili.
‎Hori dela eta, ez dute kolesterolik, eta apenas izaten duten gantzik (ez saturaturik eta ez bestelakorik) eta sodiorik (gatza).
‎Hala ere, alterazio horrek ez du osasunean hain berehalako eragina arteria presioaren hazkunde une baterako, iktusa eragin baitezake. Kolesterola igotzen duten gantz saturatu gehiago kontsumitzeko arriskua egun horietatik aurrera ohitura onak hausteko arriskua da, eta inertzia txar horrekin urte osoan irauten du. Gabonetako helburuak debekatu behar ez badu ere, familiako, lagunarteko eta enpresako afariez gozatzeko, otordu oparoak saihestu behar dira» eta gehiegi jan.
2015
‎Gainera, olibek duten gantza osasungarria da.
‎Oliba beltzek duten gantzaren %20 baino gehiago monosaturatugabea da, eta badirudi gantz mota hori onuragarria dela bihotz hodien osasunarentzat.
‎Espainiako herritarrek guztira hartzen duten gantz kantitateari begiratzea ere merezi du.
‎Baina horrelakoak ere sor ditzake, elikagai prozesatuak ohiko eran kontsumitzean gertatzen den bezala. Giza gorputzean inolako funtziorik betetzen ez duten gantzak bi bide posibleetatik agertzen dira gure dietan. Lehenik, haragiak edo esnekiak jaten dira, trans gantz azidoak hausnarkarien zurrupatzean sortzen baitira hartzidura bidez. Eta bigarren bidea hidrogenazio prozesu jakin batzuk jasan dituzten elikagai prozesatuak dira, elikagaien industriak egindakoak.
‎Gantz saturatuak. Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik ez duten gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez.
‎Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik ez duten gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez. Gantz saturatugabeak.
‎Elikagaietan dauden gantz azido gehienek espazio konfigurazioa hartzen dute. Gantz natural gutxi daude trans erara; hausnarkarien urdailean hartzidura nozitu duten gantzak bakarrik dira, eta haragian edo esnean daude. Hidrogenazio partzialaren prozesu industrialaren bidez ere (landare olioetatik edo animalia gantzetatik koiperik sendoenak lortzeko erabiltzen da) edo desodorizaziotik (olioak edo koipeak fintzeko erabilitako prozesua) mota horretako gantzak lor daitezke.
2016
‎urtean; horren helburua da ikustea zenbateko prebalentzia duen gizentasun orokorrak eta sabelaldeko gizentasunak herritarren artean (lagin adierazgarri bati egin dio jarraipena) eta aztertzea nola banatuta dauden gorputzeko adipositate adierazleak (gorputz masa guztia hartuta, zenbateko portzentajea osatzen duten gantzek).
‎Era berean, Mailard en erreakzioa gertatzen da, hau da, proteinak eta karbohidratoak deskonposatzen dira, eta birkonbinatu egiten dira elikagai frijituen urre koloreak sortzeko. Olioa lipido mota bat da, irakite puntua urarena baino askoz ere handiagoa duten gantz azidoez osatua. Hori dela eta, azkarrago egosten dira, eta elikagaiak kurruskari eta kolore bereziz geratzen dira.
2017
‎Produktu horiek ilearen zurtoinean baino ez dute eragina, eta ez sustraian; horregatik, ez dute eroriko handiagorik eragiten. Hala ere, espezialista honek azaldu du ile folikuluek egiten duten gantz kopurua alda dezaketela. Hala, burua oso maiz garbitzean, sebo babeslearen ekoizpen handiagoa gertatzen da, eta, aldiz, garbitzeak murriztu egiten du.
2021
‎Produktu horiei guztiei “koipekiak” deitzen zaie. Ur proportzio txiki bat duten gantz nahasteak dira: azken hori materia koipetsuan sakabanatutako tantatxo ñimiñoak sortzen ari da.
‎Zehazki, kakao deskoipetua, kakao aleak hauts bihurtuz eta gantza kenduz lortzen den produktua, gehienez ere %20 baitu gantza. Hori positiboa da, horrela murriztu egiten baita kakao gantza nagusi duten gantz saturatuen edukia (gantzaren %60raino). Produktuaren beste erdia maltodextrak eta gari irin finduak osatzen dute.
‎Gainera, kaltzioa, fosforoa, potasioa eta B1 bitamina ditu, eta selenio eta zink iturria da. Kaloria gutxi ematen ditu eta kolesterola ezabatzen laguntzen duten gantz asegabeak ditu. Hauek dira 100 g tofuko nutrizio balioak:
‎Lekaleek %1 eta %6 artean izaten dute gantza; altramutzeek, berriz, %15 inguru izaten dute, sojak eta kakahueteak baino gehiago. Garrantzitsua da jakitea ematen duten gantza asegabea dela, hau da, osasungarria dela. Sojarekin batera, landare proteinetan aberatsenetako bat da, 39 g ditu 100 gramo bakoitzeko, eta beste 25 g lekale ditu.
‎Proteina kopuru handia izan arren eta, beraz, gehienezko puntuazio positiboa lortu arren, oso gatz kopuru handia duenez, larriki zigortzen da. Kontsumitzaileek produktu hori proteina iturritzat hartzen duten arren, produktu horrek ematen duen kilokalorien %65 osatzen duten gantzez osatuta dago nagusiki, eta gatz kopuru handia du; beraz, ez da gomendagarria nutrizioaren ikuspegitik.
2023
‎Baina, zalantzarik gabe, Air Nuts eko produktuak nabarmentzen dira gehien: almendra produktuak %49 du koipea, eta pistatxo produktuak %44 Fruitu lehorrek berez duten gantz edukiari zor zaio hori. Azaltzen du, gainera, horiek direla gantz saturatu gehien dituztenak,% 5 eta% 7, hurrenez hurren.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia