Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 19

2003
‎Gaineratu zuen urtero 30 milioi pertsona inguru hiltzen dituzten kardiopatiak, diabetesa, minbizia eta obesitatea “dagoeneko ez direla herrialde aberatsen bakarrak”, garapen bidean dauden herrialdeetan (India edo Txina) elikadura jarraibideak aldatzean. Horrek batez ere hiri handietako biztanleei eragiten die, non jendeak joera handiagoa baitu gantz saturatu, azukre eta karbohidrato finduetan aberatsak diren elikagaiak irensteko, eta, gainera, hortzetako gaixotasun ugari eragiten baititu. Azterketa horrek, aditu independenteek bi urteko lana egin ondoren, egunean 400 g fruta eta barazki gutxienez kontsumitzea gomendatzen du; gatzak, berriz, iododuna izan behar du, eta egunean 5 g baino gutxiago jan behar luke.
2004
‎Bestalde, Cambridgeko Nutrizio Unitateko adituek egindako azterlan baten arabera, koipe gehiegi duten dieta egiten duten emakumeek arrisku handiagoa dute bularreko minbizia izateko elikagai horren proportzio txikiena dutenek baino. Sheila Bingham Nutrizio Unitateko zuzendariordeak azaldu zuenez, ondorio horrek zerikusia izan dezake gantzak jatearekin, batez ere gurina edo esne gaina, esneki osoak, haragia eta galleta eta pastel batzuk dituzten gantz saturatuak. Hala ere, azterketan onartzen da zaila dela elikaduraren eta minbiziaren arteko harreman zuzena ezagutzea, baina badakigu garrantzitsua dela elikadura osasungarria eta orekatua egitea, gaixotasun hori izateko arriskua murrizteko.
‎Xuxurlak Atkins dietak, formulatu zutenetik, hainbat makal jaso ditu elkarte medikoek. Proteina horien arabera, proteina iturriek dituzten gantz saturatuak eta kolesterol proteina altuak osasunerako kaltegarriak direla frogatu da; minbizidun gaixotasunekin lotuta daude; odoleko azido urikoaren maila handitzen dute, triglizeridoen eta kolesterolaren kontzentrazioak bezalaxe, eta, ondorioz, giltzaduretan kristal metaketak agertzen dira eta odol hodiak hondatzen dira. Era berean, behin eta berriz esaten da ezen, karbohidratoak kenduta daudenez, gorputzak energia bilatzen duela pilatutako koipean, baina baita muskuluetan ere, eta horrek muskuluen higadura eta nekea eragiten dituela.
2008
‎Gainera, lipidoen izaerari begiratuz gero, hanburger hau da oilaskoz egindako guztietan kaskarrena: % 35 ditu gantz saturatuak, eta% 1,6 trans gantzak (saturatuak baino are kaltegarriagoak dira).
‎Lipidoen izaerari begiratuz, oilaskoz egindako sei hanburgerretan, hau da kaskarrena: % 40 ditu gantz saturatuak, eta% 1,9 trans gantzak.
‎koltza olio handia frakzio ez aponifikagarrian, EFSAk horren alde egin duen produktu berria. Landare olioek gero eta garrantzi handiagoa dute gantz saturatuen aldean, elikagai sorta zabal bati erantsitako osagai gisa (gailetak, opil industrialak, aurrez prestatuak). Edozein olioren zatiki aponifikaezinak osasunarentzat onuragarriak diren substantziak ditu, hala nola bitaminak, eta olio hori gehitzen zaion elikagaiari testura ematen dio.
2009
‎Lipido izaera egokiena Häagen Dazs etxeko izozkiak du, nahiz eta kopuruz horixe den gantzatsuena: % 67 ditu gantz saturatuak, eta hori bakarra izan da esne koipez egina (txokolatezko zatitxoetan soilik erabili du landare gantza).
‎Gantzak ez ditu gehienek bezain osasungarriak: % 25 ditu gantz saturatuak, eta gainerako gehienak% 16 eta 8 artean ibili dira.
2013
‎emititu gomendio hau: «haurrak dauden inguruneek libre egon behar dute gantz saturatu, trans motako gantz azido, azukre libre edo gatz ugariko elikagaiak sustatzeko». Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziako Zientzia Batzordeak txostena, irakasleak koordinatua Kontuko. Salvadó oso erabilgarria da elikagai «gatazkatsu» horiek detektatzeko.
‎Elikagai osasungarrien publizitatea: Espainiako egoera 2010ean, OMEk adierazi zuen haurrak dauden inguruneek libre egon behar dutela gantz saturatu, trans motako gantz azido, azukre aske edo gatz ugariko elikagaiak sustatzeko. Argitalpen berrian egiaztatu du ez daudela, azken hamarkadan gertatu diren aldaketak aztertu ondoren.
2015
‎Aldiz, esne gaingabetuek edari horiek baino 7 aldiz gutxiago dute gantz saturatua.
‎Gantz saturatuari dagokionez (mantenugai hori kopuru handietan hartzeak areagotu egiten du bihotz hodietako arriskua), polboroiak eta askotariko gozoak laranjaz ageri dira, eta horrek esan nahi du asko dituztela gantz saturatuak.
2016
‎Zientzialarien arteko adostasunak argi esaten du dieta osasungarri batek kopuru txikietan behar dituela gantz saturatuak, nahiz eta gantz askoko esneki bat ere ager daitekeen, kopuru txikietan edo neurritsuetan.
2017
‎Halaber, supermerkatu batzuek beren produktuetatik desagerrarazi dituzte borondatez, baina ez da nahitaezkoa, ezta adierazi ere. Gaur egun, horixe da gure elikadura legeriaren akats handienetako bat, eta ulergaitza da produktu batek dituen gantz saturatuen kopurua adieraztea, baina ez trans gantzena. Zer da elikagai transgenikoa?
2021
‎Haragi gorriaren kontsumo txikia, batez ere haragi gihartsuak eta gazteak hartuz. Horrek esan nahi du gantz saturatu gutxiago ematen direla dieta horretan. Lekale ugari, zuntz eta proteina asko eta koipe gutxi dutenak.
‎Zehazki, kakao deskoipetua, kakao aleak hauts bihurtuz eta gantza kenduz lortzen den produktua, gehienez ere %20 baitu gantza. Hori positiboa da, horrela murriztu egiten baita kakao gantza nagusi duten gantz saturatuen edukia (gantzaren %60raino). Produktuaren beste erdia maltodextrak eta gari irin finduak osatzen dute.
2022
‎Egunean 3 omega (250 mg) lor daiteke 20 g sardina oliotan, muskuilu handi bat (8 g) edo intxaur bat (3 g) erabilita. Zaindu kolesterola… esne gaingabetuak bezala Edari horrek esan nahi du gantz saturatu gutxi duela, baldintza hau betetzen baitu: gantz azido saturatuen eta trans gantz azidoen baturak ez duela 0,75 g baino gehiago 100 ml bakoitzeko, eta, gainera, koipe horiek ez dutela balio energetikoaren% 10 baino gehiago ematen.
2023
‎Maltodestrinak 4 kcal ematen ditu gramo bakoitzeko, azukrea bezala. % 0 bertsioak bi aldiz baino gehiago ditu gantz saturatuak. Imagen:
‎Hala ere, horrek ez gaitu despistatu behar. Kontuan izan behar dugu gantz saturatu guztiak ez direla berdinak, eta, batez ere, kontuan hartu behar dugu elikagaia osotasunean. Gantz eta gantz saturatu kopuru hori izan arren, fruitu lehorrak osasungarriak dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia