2001
|
|
Lau motatakoak izan daitezke honelako olioak: birjina apartekoa ren gehieneko azidotasuna 1º izan daiteke (horrek esan nahi
|
du
gantz azidoen edukiera, oleikotan adierazita, ezin dela izan %1 baino handiagoa). Akatsik gabeko lurrin eta zaporeak erakutsi behar ditu eta oliba oliotan adituek osaturiko dastapen panel estandarizatuan atera behar duen batez besteko kalifikazioa 6,5 puntu baino handiagoa izango da, nolanahi ere.
|
2002
|
|
DHA hori, bereizgarri nabarmenak
|
dituen
gantz azidoa da eta, plaketen elkarketa eragozten duenez, gaitz kardiobaskularrak nozitzeko arriskua dagoenean eragin mesedegarria dauka, odoletako gantzak orekan mantentzen ditu eta, horiez gainera, behar bezala garatu eta funtzionatzeko funtsezko lipidoa du nerbio sistema zentralak.
|
|
Nutrizioaren alorretik osaketa egokiena Frigo Magnum Frac laginarena da: berak
|
du
gantz azido asegabe (osasungarrienak) gehien (%24), gantz gutxien (%18, 5), eta proteina, karbohidrato eta errauts ugarien.
|
|
Landare transgenikoetako batzuek produktu konbentzionalaren kalitatea zaintzen dute: ezaugarri organoleptikoak (kolorea, zaporea, ukitua, etab.) hobetzea, frutaren iraunkortasuna luzatzea, heltze prozesua geroratuz, elikagaien samurtzea geroratuz edo hark
|
dituen
gantz azidoen edukia eraldatuz.
|
|
Zure olioak
|
dituen
gantz azidoek garunaren hantura murriztu eta zelulak birsortzen dituzte
|
2003
|
|
beharrezkoak
|
ditugun
gantz azido hauen iturri bakarra dieta dugu
|
|
Era berean, zuntz asko ere badu. Gantzari dagokionez, nahiz eta proportzio handi samarrean egon, gantz azido saturatu eta monoasegabeak gutxi dira
|
dituzten
gantz azido poliasegabeekin alderatuta. Gainera, arrautzaren eta sesamoaren ondoren izaten da, lezitina gehien duen elikagaietako bat, eta horrek erraztu egiten du haien sukaldaritza aprobetxamendua.
|
2005
|
|
Batez ere, osagaien oxidazioagatik, gai toxikoak metatzen direlako elikagai suberkatuetan edo oso tenperatura altuetan frijitutakoetan. Olioak eta koipeak lipido sinpleak dira, glizerola
|
duten
gantz azidoen esterrez osatuak, beste funtzio kimiko batzuk dituzten konposatuak ez bezala (fosfolipidoak, glikolipidoak edo zerebrosidoak, esfingolipidoak eta sulfolipidoak), baita glizerola ez diren alkoholak dituzten argizariak, terpenoak eta esteroideak ere. Badira lipido sinple edo konposatuen beste deribatu batzuk, taldearen propietateak mantentzen dituztenak:
|
2007
|
|
Efektu horiek guztiek, oro har ebaluatuak, aplikazioa birplanteatzea eragiten dute, funtsean, espero den jarduera baino txikiagoa izateagatik, zelula oxidazioa handitzeko arriskuagatik eta intsulinarekiko erresistentziaren indukzioagatik. CLA izena eman zaio 18 karbono atomo
|
dituzten
gantz azido asegabeen talde bati, bi lotura bikoitz konjokatuz; 9 eta 11 karbonoetan edo 10 eta 12 karbonoetan egoten dira, eta cis edo trans moduan egon daitezke. Isomeroak lipido frakzioaren osagai txikiak dira, eta haragian aurki daitezke, batez ere behi eta ardi haragian, esnean eta haren eratorrietan.
|
2008
|
|
Gainera, iberiar txerriak pentsuarekin hazten dituzten ekoizleek oleiko ugari
|
dituzten
gantz azidoak erabiltzen dituzte pentsuan, eta, ondorioz, gerta daiteke horrexegatik agertzea gantz azido horiek ohi baino ugariago (ia ezkur urdaiazpikoen maila berean).
|
2009
|
|
Intxaurrak Intxaurrak gantz azido poliasegabeetan oso aberatsak diren elikagai koipetsuak dira, batez ere omega 3 motakoak, beste fruitu lehor batzuekin alderatuta eduki handiagoa dutenak. Eragin kardio osasungarria
|
duen
gantz azido hori garrantzitsua da arrain urdinaren koipean. Beraz, elikagai horiek kopuru eta maiztasun egokian sartzen dituen pertsona bat, elikadura orekatuaren arabera, bere propietateen onura jasotzen ari da.
|
2010
|
|
Koipe edo olio egokia aukeratzea funtsezkoa da (gogoratu «Frijitzeko koipeek bete beharreko baldintzak»). Lehen aipatu bezala, ezbairik gabe, frijitzeko koiperik onena oliba olioa da(
|
dituen
gantz azidoengatik oso termoegonkorra delako eta konposatu toxiko gutxi sortzen direlako, antioxidatzaile asko dituelako?). Sukalde profesionaletan, dirua aurrezteko oliba olio eta ekilore olioekin eginiko nahasketa erabiltzen da (oleikoan aberastutako ekilore olioa) eta goi mailako sukalde batzuetan, bere ezaugarri organoleptikoengatik, behiaren giltzurrun gantza erabiltzen da (baina ez da oso termoegonkorra, erraz oxidatzen da).
|
|
co? 3, edo). Lotura bakunak soilik
|
dituzten
gantz azidoei ase deritze eta lotura bakunen artean tartekaturik lotura bikoitzak dituztenei, asegabe. Era berean, gantz azido asegabe bi mota daude:
|
2012
|
|
Izozki mota horretan, gutxienez% 5 izan behar
|
dute
gantz azidoek.
|
2013
|
|
Markatzaile batzuk ere aurkitu dituzte, ganaduak belar freskoa jan duen ala ez adierazten dutenak. Adituen arabera, lortutako esnearen nutrizio profila osasuntsuagoa da, giza organismoarentzat ondorio fisiologiko positiboak
|
dituzten
gantz azido gehiago dituelako, eta, beraz, ondorio bera lortzen da hartatik sortutako gaztatik. Era berean, ardiek belar freskoa jan duten ala ez egiaztatzeko modua ere identifikatu dute, eta hori modu objektiboa litzateke jakiak artzaintzatik datozela ziurtatzeko.
|
2015
|
|
|
Badituzte
gantz azido saturatuak, baina kopuru txikietan, eta, aldiz, ugari ematen dituzte gantz azido saturatugabeak.
|
|
Gantz saturatuak. Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik ez
|
duten
gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez.
|
2016
|
|
Era berean, Mailard en erreakzioa gertatzen da, hau da, proteinak eta karbohidratoak deskonposatzen dira, eta birkonbinatu egiten dira elikagai frijituen urre koloreak sortzeko. Olioa lipido mota bat da, irakite puntua urarena baino askoz ere handiagoa
|
duten
gantz azidoez osatua. Hori dela eta, azkarrago egosten dira, eta elikagaiak kurruskari eta kolore bereziz geratzen dira.
|
2017
|
|
Txibiak hiru aldiz kolesterol gehiago du beste edozein moluskuk baino (ganbek eta otarrainxkek baino gutxiago hala ere), nahiz eta bere lipidoen izaera ez den hain kaltegarria osasunarentzat, betiere neurrian janez gero (saturatugabeak
|
ditu
gantz azidorik gehienak).
|
|
Oro har, landare gantza aipamena ageri denean, esan nahi
|
du
gantz azido saturatuak dituela, ez batere osasungarriak.
|
2018
|
|
Zenbait ikerketak dio lotura dagoela palmak
|
dituen
gantz azidoen eta zelula kantzerigenoetan gertatzen diren metastasiaren artean.
|
2020
|
|
Mezu hori Europako Batzordeak baimendu du, EFSAk hori bermatzen duen ebidentzia zientifikoa aurkitu baitu. Adierazpen hori egin ahal izateko, produktuak
|
dituen
gantz azidoen %70, gutxienez, gantz asegabeetatik etorri behar da, eta horiek produktuaren energia balioaren %20 baino gehiago eman behar dute. Koipe gehiena (%88) gantz azido asegabeek (AGI) osatzen dute.
|
2022
|
|
Howard Walsh Ezaugarriak Nabina olioaren balioa 888 kcal da 100 ml bakoitzeko, beste olio batzuen balio ia berdina. Elikagaien Konposizioaren Espainiako Datu Basearen arabera (BEDCA), olio horrek kantitate handia
|
du
gantz azido monoasegabeak (%65etik gora), %28 gantz azido poliasegabeak eta aberatsa da bitaminan (20,95 mg). Elikadura balio horiek ekilore olioaren eta oliba olioaren arteko erdibidean jartzen dute.
|