Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 70

2001
‎Bestetik, gantz ugari ugariak dauzkatenez, ez behazun xixku edota pankreaseko arazoak nozitzen dituzten pertsonek, ez gantza xurgatzean arazoak dauzkatenek ere, ez dituzte maiz kontsumitu behar fruitu sikurik gantzatsuenak, hala nola intxaurrak (edukiaren %59 dute gantza), hurrak (%54), almendrak (%53) edota pistatxoak (%52).
‎Orain, Torontoko Unibertsitateko ikertzaile talde batek ondorioztatu du karbohidrato gutxiko dietek eta elikagai koipetsuek garunaren funtzioa kalte dezaketela denborarekin. Arratoiekin egindako zenbait esperimentutan, zientzialariek jakin dute gantz ugariko dietek murriztu egiten dutela animaliek zeregin berriak ikasteko duten gaitasuna. Dieta estandarra hartu zuen beste arratoi talde batekin alderatuta, animalia horiek emaitza okerragoa izan zuten zenbait memoria eta ikaskuntza testetan.
2002
‎Nutrizio osaera dela eta, oso ondo egokitzen da kaloria gehiago behar diren kasuetara, adibidez, kirola egitean edo bestelako jarduera fisiko bizietan. Hala ere, gehiegizko pisua edo obesitatea, beherakoa eta hesteetako xurgapen txarreko prozesuak, behazun xixkuko harriak, odoleko triglizerido maila handien arazoak eta diabetea dituzten egoeretan, energia ugari ematen dute gantzetatik eta azukreetatik. Hori dela eta, kontsumoa mugatua edo kontraindikatua egon daiteke.
‎Sedentarismoak eta telebistak gehiegizko pisua eragiten dute gantzek baino, ikerketa batek frogatzen duenez
‎Joera horrek joera nabarmena du Espainian eta gainerako herrialde garatuetan. Espezialistek uste dute gantza hartzeak ez duela zertan izan gizentasunaren prebalentzia areagotzen duen faktore nagusia, baizik eta beste osagai dietetiko batzuk, hala nola, bizimoduak, genetikak eta beste zenbait osagai dietetikok. AEBn ‘amerikar paradoxa’ esaten zaio, estatubatuarren dietan gantz asko irentsi bada ere, gizentasunaren eta gehiegizko pisuaren portzentajea handitu egin delako.
2003
‎Gainera, odolbilduak osatzeko arriskua murrizten dute gantz horiek.
‎Azken 25 urteotan aldaketa handia izan da Espainiako elikadura ohituretan. Txikiek gero eta janari gehiago hartzen dute gantz saturatuetan, kolesterolean eta gatzean. Horrek lagundu egiten du haurren obesitatea agertzen, eta haztegia da helduaroan gaixotasun kardiobaskularrak, diabetea edo hipertentsio arteriala ager daitezen.
2004
‎Desoreka metaboliko induzitu hori gaixotasun kardiobaskularrak izateko arrisku handiagoarekin lotu da azkenaldian. Nutrizio adituek nutrizio gida ugariren bidez gomendatzen dute gantz asegabeen kontsumoa sustatzea, hala nola intxaurretan, hazietan edo landare oliotan modu naturalean aurki daitezkeenak. Komunitate zientifikoak eta medikoak ahaleginak egin arren, gomendio horrek ez du oihartzun handirik izan gizartean, trans gantzen eragin kaltegarriei buruzko froga gutxi baitaude.
2005
‎Australiako Nutrizio Inkesta Nazionalean 1995ean bildutako datuetatik abiatzen da azterketa, herrialde horretako populazio talde desberdinen errealitate dietetikoa biltzen duena. Inkestako datuen arabera, inkesta hartan parte hartu zuten 6 eta 9 urte bitarteko Australiako haurren %37k eguneroko dietako energiaren %35 baino gehiago hartzen dute gantzetatik. Horietatik %43k energiaren %15 baino gehiago hartzen dute gantz saturatu gisa.
‎Inkestako datuen arabera, inkesta hartan parte hartu zuten 6 eta 9 urte bitarteko Australiako haurren %37k eguneroko dietako energiaren %35 baino gehiago hartzen dute gantzetatik. Horietatik %43k energiaren %15 baino gehiago hartzen dute gantz saturatu gisa. Kopuru horiek osasun agintariek gomendatutakoa baino handiagoak dira; izan ere, hartutako energiaren %25 eta %30 artean koipeetatik etorri behar da, eta %10 baino gehiago ez, gantz saturatuetatik.
‎Giza enbrioi zelula ametatik abiatuta, New Yorkeko Sloan Kettering Memorial Minbiziaren Zentroko adituek lehen aldiz lortu dute gantz zelulak, kartilagoa, hezurra eta muskulua sortzeko gai diren zelula mesenkimal aitzindarien kopuru mugagabea bideratzea. “PLoS Medicine” aldizkarian argitaratzen den aurkikuntza material organikoa berritzeko erabil liteke.
‎Mineralei dagokienez, sardinak fosforoa, kaltzioa du (sardinetan ugariagoa) kontserban, hezurrarekin jaten dira), magnesioarekin, potasioarekin, burdinarekin, zinkarekin eta iodoarekin. Sardinek zure bihotza zaintzen dute Gantz azido poliasegabeak eta, zehazki, omega 3, ugari sardinetan, propietate osasungarri askoren erantzuleak dira. arrain honek aurkezten duena, prebentzioarekin lotuta baitaude eta gaixotasun kardiobaskularren tratamendua, hala nola miokardioko infartuarena.
2006
‎Honelako produktuek ez dute gantzik eta proteinen ekarpena hutsa da.
‎Hiru madalena laginek eta Vega de Pas markako sobaoek erakutsi dute gantz azido horien proportzio txikiena (Bimbo madalenek %0, 05 baizik ez dute).
2007
‎Hori dela eta, konposizioaren osagai nagusia da, eta, ondorioz, balio energetiko txikia du. Izozkia alde batera utzita, fruta sorbeteek ia ez dute gantzik. Gainera, ez dute alkoholik eta, beraz, ez dira neurriz kanpokoak.
2008
‎Hiru horiek% 4 eta% 12 artean soilik dute gantza, eta oilasko prestakinez eginda daudenetan, berriz,% 7 dauka gantza KFC etxekoak eta% 18 Burger King etxekoak.
‎Emakume gizenekin egina dute ikerketa, eta hauxe ikusi dute: otordua goizetik egin dutenek pisu gehiago galdu dute gantza ez, ordea, hainbeste, otordua arratsalde erdian egin dutenek baino (horiek ez dute galdu hainbeste pisu, baina bai masa gehiago).
‎Beraz, behar beharrezkoa da segurtasuna kontrolatzea. Bazkarian Uretan nekez disolbatzen diren eta erraz koipetan erraz disolbatzen diren substantziak direnez, elikagaiak kutsatuago egoten dira eta dioxinek biometatzeko joera dute gantz ehunean. Substantzien errekuntzak sortutako errautsetatik datozen dioxinak aurki daitezke landareetan.
‎koltza olio handia frakzio ez aponifikagarrian, EFSAk horren alde egin duen produktu berria. Landare olioek gero eta garrantzi handiagoa dute gantz saturatuen aldean, elikagai sorta zabal bati erantsitako osagai gisa (gailetak, opil industrialak, aurrez prestatuak). Edozein olioren zatiki aponifikaezinak osasunarentzat onuragarriak diren substantziak ditu, hala nola bitaminak, eta olio hori gehitzen zaion elikagaiari testura ematen dio.
2009
‎Guk aztertu ditugun produktuek, ordea,% 37 eduki dute gantza, batez beste, nahiz eta guztiek landare olioa erabili frijitzerakoan (Mistercorn Mix5 ek salbu).
‎Horrexegatik, elikadura industria estrategia berriak lantzen ari da lipidoak gutxitzeko; besteak beste, ura eta airea gehituz gutxitu nahi dute gantzen zati bat (bi osagai horiek ez dute batere kaloriarik).
‎Elikadura osaera: hauek eduki dute gantz gehien (produktuaren ia% 25 dira gantzak) eta kaloria gehien (505/ 100 g).
‎Guk aztertu ditugun galletek ia ez dute urik izaten(% 1,5 eta 3 arteko hezetasuna eduki ohi dute), baina gantza bai dezente, nahiz eta kopurua aldatu egiten den mota batetik bestera (Rio etxeko Petit galletek% 10 dute gantza, eta Cuétara etxeko María Oro izenekoek,% 25); galletek zerbait badaukate, ordea, karbohidratoak dauzkate: batez beste,% 72, baina badira% 79 dauzkatenak ere.
‎osasungarriagoak dira: besteen erdia dute gantza, eta horregatik, eta lipidoen izaera zertxobait hobea dutelako (gantz saturatuen eta saturatugabeen arteko proportzioaren araberakoa izaten da hori), gantz saturatu gutxiago dituzte,
‎Arrautzaz egindako flanek, batez beste,% 3,1 dute gantza, eta banillazkoek,% 1,4.
‎Banillazko lau flanek esne gaingabetua edo erdigaingabetua dute, eta arrautzarik ez; ondorioz, besteek baino gu txiago dute gantza.
‎Horiek guztiek% 80 eta 90 artean dute gantza (esne gantza).
‎Flora eta Tulipán etxeko bi (hiru laurdenetakoak esaten zaie,% 60 eta 62 artean dutelako gantza, eta ez% 80 artean, gurinei eskatzen zaien bezala), Artua etxeko bat (egiaz, koipekia baino ez da, zabaltzeko koipekia% 55) eta, azkenik, Ligeresa etxeko erdi margarina, zeinak% 40 baitu gantza.Orotara, beraz, 10 produktu aztertu ditugu, guztiak mota berekoak balira bezala, erabilera bera ematen baitzaie biei.Argudioak eta azterketaren emaitzak elkarren ondoan jarrita, zera esan dezakegu: maiz jateko, hobeak dira margarinak, gurinak baino.Argi eta garbi esanda.Margarina osasungarriagoa daZein da arrazoia margarina osasungarriagoa izan dadin gurina baino maiz maiz jateko. Gantza, horixe da arrazoia.Margarinak gantz gutxiago du gurinak baino, eta dituen gantzak, gainera, hobeak dira bihotzarentzat.Artua margarinak eta Ligeresa k, adibidez,% 57 eta% 40 dute gantza, eta gurinek, batez beste,% 83.Gantz azido saturatuak alderatuta, berriz, hona emaitzak: margarinek, batez beste,% 30 dituzte, eta gurinek, ia% 70.Margarinak, gainera, kolesterolik ez du, eta gurinak bai (ez gutxi, gainera:
‎Lehenik eta behin nabarmendu behar da bi motatako arrainak daudela, arrain zuria eta arrain urdina, eta alde handia dagoela bien artean: arrain zuriek ia ez dute gantzik, eta arrain urdinek, aldiz,% 10 dute gantza (omega motakoak izaten dira asko, bihotzari on egiten diotenak).
‎Lehenik eta behin nabarmendu behar da bi motatako arrainak daudela, arrain zuria eta arrain urdina, eta alde handia dagoela bien artean: arrain zuriek ia ez dute gantzik, eta arrain urdinek, aldiz,% 10 dute gantza (omega motakoak izaten dira asko, bihotzari on egiten diotenak).
‎Emaitzek iradokitzen dute, halaber, eragin positiboa dutela pisuan eta gorputz osaeran, lehenago mineral hori hartzen zuten pertsonengan, eta horrek adierazten du, ziur aski, azken horiek onura handiagoa atera diezaioketela beren dietan kaltzioa gehitzeari, lehendik ere kopuru handia hartzen zuten beste batzuek baino. Emaitza bererako zenbait hipotesi Zenbait ikerketak erakutsi dutenez, kaltzio gehiago hartzen duten pertsona lodiek nabarmen murrizten dute gantz masa. Esnekiek kaltzio iturri bikaina izateko duten gaitasuna, pisu osasuntsuari eusten laguntzeko, eta gehiegizko pisua eta obesitatea maneiatzeko duten eginkizuna, izan dira azken hamarkadetan egin diren ikerketen muina.
2010
‎Ia gantzik gabeko haragiak ere badaude, gihar giharrak, eta oilaskoak, indioilarrak eta untxiak ere oso gutxi izaten dute gantza.
‎Izozki guztiek ez dute gantz eta azukre kopuru bera, eta horregatik, alde handiak daude energia ekarpenean ere.
‎Ur izozkiek ez dute gantzik izaten, eta ia ez dute ematen kaloriarik, eta berdin gertatzen da light erakoekin: gantz gutxi izaten dute, eta eztitzaile ez kalorikoz hornituta egoten dira.
‎gehien jaten direnek,% 6 eta 12 artean izaten dute gantza, eta krema izozki batzuek,% 20 ere bai.
‎Berriki argitaratu diren txostenek esaten dutenez, gantz horiek hobetu egiten dute pertsona osasuntsuen funtzio kognitiboa, eta onurarik gehien, herdoilaren aurkako jardunean egiten dute gantz horiek.
‎EROSKI CONSUMERek argitaratu duen azterketa batek erakusten duenez, omega gehien aberastu dituzten produktuek halako 3, 4 eta 10 ematen dute gantz hori, hurrenez hurren, hiru arrain urdin horiek.
‎Esnearen gantz saturatuak, nahiz eta ez izan saturatugabeak bezain osasungarriak (oliba eta ekilore olioek dauzkate erruz), baliteke ez izatea halako eragin handirik bihotz hodien osasunean, eta hori gertatuko litzateke esneak duen kaltzioaren eta peptido bioaktiboen eraginez; dirudienez, apaldu egiten dute arteria presioa eta arteriosklerosia, eta gutxitu egiten dute gantz horien kaltea.
2011
‎Zenbait ikerketak zientifikoki frogatu dute gantz gehiegi jateak (batik bat, trans gantzak eta gantz saturatuak) baduela lotura bihotz hodietako eritasunen ondoriozko heriotzekin, eta frogatuta geratu da, halaber, laboreak zenbat eta finduago egon, orduan eta kaltegarriagoak direla bihotz hodien osasunarentzat.
2012
‎Gure hedabideek gehienek ez dute gantz handirik, mehe daude estualdian irauteko. Eta kezka argia dute etorkizunari buruz.
‎Izozki mota horretan, gutxienez% 5 izan behar dute gantz azidoek.
‎Izozki horiek gainerako guztiek baino gehiago izaten dute esne jatorriko gantza(% 8 izan behar du, gutxienez); esne osoarekin egindakoek, adibidez (esne osoa izaten dute osagai nagusia), gutxienez% 2,5 izan behar dute gantz mota hori, eta esne gaingabetuarekin eginda daudenek (hau da, berezko gantzaren zati bat edo berezko gantz guztia kenduta dutenek),% 0,3.
‎Bruce Tuten Frutak funtsezkoak dira haurren dietan, helduen dietan bezala, arrazoi askorengatik: ia esklusiboak diren elikagai batzuk ematen dituzte bitamina, esaterako, frutetan eta barazkietan baino ez dago, zuntz eta antioxidatzaile iturri dira, ia ez dute gantzik eta hidratazio egokia mantentzen laguntzen dute (guztiek ur asko dute), eta likido eta toxina gehiegi kanporatzen dituzte, diuretikoak baitira. Arazoa da ez dela beti erraza izaten txikienek menuan sartutako frutak onartzea.
2013
‎Zenbait saio klinikok frogatu egin dute gantz saturatuak eta trans gantzak neurriz kanpo jateak areagotu egiten duela bihotz hodietako eritasunek eragindako heriotza kopurua, eta frogatu egin dute, halaber, elikagaiak zenbat finduagoak egon, hainbat eta kalte handiagoa egiten diotela bihotz hodien osasunari.
‎Fruitu lehorrak dituzten txokolateek proportzio txikiagoan izaten dute gantz saturatua, eta, beraz, izaera lipidiko osasungarriagoa dute (%48 gantz saturatuak, eta gainerakoek %60), nahiz eta gantz ugari izaten jarraitzen duten horiek ere.
‎Espainiako Estatuan, ordea, haurrak arazorik gabe hazten dira, eta, beraz, alderdi hori baino gehiago zaindu behar dira haurren arteko gizentasun tasa deigarriak, eta hor zuzenean eragiten dute gantz kopuruak eta gantzaren izaerak.
‎Berriki argitaratu diren ikerketek esaten dute gantz gutxiago hartzeak lagundu egin dezakeela gizentasuna saihesten.
‎Helburua, kirola egin ondoren, gurasoek beren seme alaben nutrizio berreskurapenean praktika onak izan ditzaten kontzientziatzea da. Askotan, gurasoek argi uzten dute gantz eta azukre asko duten snack ak ematen zaizkiela atletei, haurrek kaloria asko erretzen dituztela joko zelaian eta energia hori behar dutela. Arazoa da gehiegi baloratzen direla erretzen diren kaloriak, eta gutxietsi egiten direla mokadutxoak dituztenak.
‎emititu gomendio hau: «haurrak dauden inguruneek libre egon behar dute gantz saturatu, trans motako gantz azido, azukre libre edo gatz ugariko elikagaiak sustatzeko». Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziako Zientzia Batzordeak txostena, irakasleak koordinatua Kontuko. Salvadó oso erabilgarria da elikagai «gatazkatsu» horiek detektatzeko.
2014
‎Semaforo nutrizionalean ikus daitekeen bezala, urdaiazpikorik gehienek, iberiarrek izan ezik, ez dute gantz askorik guztira, eta gantz saturatuak ere ez; ondorioz, ematen duten energia kantitatea (kaloriak) ez da kezkatzeko modukoa.
2015
‎Aldiz, esne gaingabetuek edari horiek baino 7 aldiz gutxiago dute gantz saturatua.
‎Gantz mota bakoitzak osasunean dituen ondorioak Oro har, gantz azido saturatuak (kolesterol osoa eta LDL kolesterola) eta, ondorioz, gaixotasun kardiobaskularrak izateko arrisku handiagoa dute. Hori dela eta, gaur egun, adituek gomendatzen dute gantz saturatuaren kontsumoa gehienez ere %10era murriztea, gantz horien iturri diren elikagaiak saihestuz. Zenbait ikerketak frogatu dutenez, gantz monoinsaturatugabeak dituzten dietak mesedegarriak dira profil lipidikoan eta arrisku kardiobaskularreko zenbait faktoretan, eta, beraz, komeni da gantz monoinsaturatua kontsumitzea, dietaren koipe iturri nagusia den aldetik.
2016
‎txantxarrak jotako hortz haginek zuzenean eragiten diote kanpo itxurari.Zenbait ikerlanek aurkitu izan dituzte loturak txantxarraren eta nahasmendu sozialen artean.Horregatik guztiagatik, bai helduek eta bai haurrek ongi eskuilatu behar dituzte hortz haginak elikagai azukredunak jan ondoren, eta hor sartzen da txokolatea ere (izan katilukoa, tabletakoa edo produktu txokolatedunek dutena). Semaforo nutrizionalaSemaforo nutrizionala egiteko, katiluan hartzeko hiru txokolate motak erabili dira: ...orrek esan nahi du ez dela gehiegikeriarik egin behar produktu honekin, batez ere gure pisuaren bilakaerak kezkatzen bagaitu edo argaltzeko asmoa badugu.Ildo horretan, hartzeko prest dauden txokolateek, nahiz eta besteek baino dezente gantz gutxia izan (erdia batzuek, heren bat gutxiago besteek), ia kaloria kopuru bera ematen dute.Txokolate horiek esne gaingabetuarekin eginak daude, eta horregatik dute gantz gutxiago; azukreak, aldiz, besteek baino gehiago dituzte, eta horregatik ematen dute ia haiek adina kaloria.Baliteke zaporea indartzeko eranstea azukre gehigarri hori, gantza kenduta zaporea ere kendu egiten baitzaie.Txokolate tabletarekin egindakoek, berriz, gantz saturatu gehiago daukate (laranjaz ageri dira semaforoan). Dena dela, txokolatearen inguruan egin diren ikerlanek ez dute ikusi...
‎Batez beste, 6 eta 12 gramo artean izaten dute gantza 100 gramo bakoitzeko.
‎Gainera, landareak kontsumitzean hipertentsioa prebenitzen da. 2 Ez dute gantzik, eta kaloria gutxikoak direnez, gizentasunari aurre egiten laguntzen dute. Kolesterol eta triglizerido gutxiago hartzeak, beraz, bihotz hodietako patologia gutxiago sortzen ditu.
2017
‎Ildo horretan, oliba beltzek izaten dute gantz gehien guztira.
‎Aldiz, eltzekari begetalek eta txahalki giharrarekin eta berdurekin egindako gisatuek oso gutxi izaten dute gantz saturatua.
‎Ia %79 izaten dute gantza, batez ere gantz azido monosaturatugabeak, eta kopuru txikiagoetan saturatuak eta polisaturatugabeak.
2018
‎Polo famatuek %88 ura edo zukua dute. Ez dute gantzik, baina azukre asko dute. Sorbeteak.
2019
‎Halaber, zenbait gaixotasun (diabetesa eta bihotzeko arazoak, adibidez) izateko arriskua areagotu egiten da, %50eraino. Geneek ere eragina dute gantzen metabolismoan Gure material genetikoari esker, Blayk ere badu eragina gure gorputzak gantzak erabiltzen dituen moduan edo erretzeko abiadura. Horregatik, besteak beste, batzuek lima gisa jan dezakete, eta horrek ez du esan nahi pisu handia dutenik.
2020
‎Gainera, ekarpen kalorikoa ez da oso handia, batez ere gantz kantitatearen arabera, eta hori ere erabiltzen den estaldura likidoaren araberakoa da. Hala, oliodun kontserbek %12 inguru dute gantza, eta 215 kcal inguru ematen dituzte; naturalean egindako kontserbek, berriz, %1, 6 dute gantza, eta 100 kcal inguru ematen dituzte. Garrantzitsua da gatz kopurua zaintzea, kontuan hartuta %1, 25 baino gehiago gatz gehiegi dagoela.
‎Gainera, ekarpen kalorikoa ez da oso handia, batez ere gantz kantitatearen arabera, eta hori ere erabiltzen den estaldura likidoaren araberakoa da. Hala, oliodun kontserbek %12 inguru dute gantza, eta 215 kcal inguru ematen dituzte; naturalean egindako kontserbek, berriz, %1, 6 dute gantza, eta 100 kcal inguru ematen dituzte. Garrantzitsua da gatz kopurua zaintzea, kontuan hartuta %1, 25 baino gehiago gatz gehiegi dagoela.
‎Knesseteko aurreko presidenteak dimisioa eman zuen atzo, Auzitegi Gorenak bere karguari buruzko kontsulta egiteari uko egin ostean. Orotara 74 diputatuk bozkatu dute Gantzen hautagaitzaren alde, tartean Benjamin Netanyahuren Likud alderdiko hainbat. Bozketak indartu egin ditu balizko batasuneko gobernu baten inguruko zurrumurruak.
‎Israelgo parlamentuko buru aukeratu dute Gantz
‎Hortaz, parlamentuko presidenteak jaso zuen epea amaitu den arren, oraindik arrakastarako denbora dute Gantzek eta jarduneko lehen ministroak. Finean, bi politikari horiek dira, gaur gaurkoz, koalizio bat osatzeko aukera eta beharrezko babesa duten bakarrak, eta horren jakitun daude balantza alde batera edo bestera mugitzeko; hori bai, Gantzi garesti atera zaio jokaldia, bere Urdina eta Zuria koalizioa zatitu egin baitzen Netanyahurekin negoziatuko zuela jakinarazi zuenean.
2021
‎Beste lekale batzuekin alderatuz gero, altramutzeek kaloria gehiago ematen dituzte, gantz gehiago baitute. Lekaleek %1 eta %6 artean izaten dute gantza; altramutzeek, berriz, %15 inguru izaten dute, sojak eta kakahueteak baino gehiago. Garrantzitsua da jakitea ematen duten gantza asegabea dela, hau da, osasungarria dela.
2023
‎Eroski, Donemiliaga klasikoa eta Cremette. Hirurek dute gantz eta proteina kopuru nabarmena (%28 – %31) eta gatz kopuru nahiko txikia (%0, 61 – %0, 98). Gainera, Donemiliaga tokiko esnez egina dago.
‎Zenbait esnekiren iragarpena produktuaren nutrizio ezaugarrien araberakoa da. Jogurtek, adibidez, %25 baino gutxiago izan behar dute gantza, %2 koipe saturatuak, %0, 2 gatza eta %10 azukre oso. Eredu hori gure inguruko lau herrialdetan erabili zen (Austria, Portugal, Eslovenia eta Turkia), eta haurrentzako elikagaiak merkaturatzeko muga nazionalei egokitu zieten.
‎Heste igarotzea eta asetze efektua hobetzen dituen zuntz iturri ona da. Gainerako barazki eta barazkiek bezala, proteina gutxi dute eta ia ez dute gantzik ematen. Bitamina edukiari dagokionez, pipermorroak oso aberatsak dira bitaminan, eta laranjak edo marrubiek duten bitaminaren bikoitza baino gehiago izaten dute.
‎Egunean 25 g zuntz kontsumitzea gomendatzen da. Espainian gehien jaten ditugun lekaleek —dilistek, babek eta garbantzuek— ia ez dute gantzik (0,4 g eta 2,6 g/ 100 g egosita), eta, gutxi bada ere, oso kalitate onekoa da. Gantzaren %75 gantz azido monoek eta poliasegabeek (azido oleikoa, linoleikoa eta alpha linolenikoa) osatzen dute.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia