Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 22

2003
‎Hala ere, animalia hauek ere laguntzen dute, nahi gabe bada ere, lurra mugitzean eta zizareak eta lorategia honda dezakeen zizareren bat edo beste akabatzean. Topoek orduko 10 metroko galeria egin dezakete elikagai bila Topoek, egun batean, beren pisuaren erdia hartzen dute elikagaian, eta ez dira gai 24 orduz baino gehiagoz baraurik bizitzeko; beraz, egun osoan galeriak zulatzen dituzte janaria lortzeko. Gainera, ehiza eremuan elikagairik ez badago, distantzia handiak egin ditzakete hori lortzeko.
‎Egia esan, ez dago erantzun bakar bat, baina bai formula orokor bat: asko ugaltzen direnez, higiene eta osasun ohitura eraginkorrak edukitzeak eta elikagaiak manipulatu eta kontserbatzeko arreta nahikoa izateak asko lagun dezakete elikagaien presentzia mugatzen, eta, errebotean, elikagai jatorriko gaixotasunak agertzen. Lehenik eta behin, kontuan hartu behar da animaliek eta pertsonek patogeno ugari izan ditzakegula, baina baita landareek ere.
2004
‎Zehazki, 50 metro koadro inguruko aretoa da, eta Estatu osoan dauden baliabideekin harremanetan jartzeko adinako teknologia du. Hala, telefonia sistemen, Interneten, satelite bidezko konexioaren eta beste baliabide teknologiko batzuen bidez, zentroko arduradunek sareko konexioa ezar dezakete Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziarekin (AESA), Espainiako Medikamentu Agentziarekin (AEM), Kontsumoaren Institutu Nazionalarekin (INC), Epidemiologiako Zentro Nazionalarekin (CNE), Osasun Zentro Nazionalarekin. Beste sail batzuen mendeko erakundeekin ere harremanak ditu, hala nola Babes Zibileko Zuzendaritza Nagusiarekin (Herrizaingo Saila), Meteorologia Institutu Nazionalarekin (Ingurumena), Toxikologiako Institutu Nazionalarekin (Justizia), Defentsa Ministerioarekin eta Larrialdietarako Plan Zibilen Zentroarekin (Lehendakaritza).
2005
‎“Eskatu zure gobernuari arau honetan kutsadura maila baimenduak sartzearen aurka egiteko”, azpimarratu du CI. Herrialde bakoitzeko administrazioak ez datoz bat atalaseei buruzko politikekin, eta, kasu batzuetan,% 5eko transgeniko maila onartzen dute etiketa eskatu aurretik. Gaur egun egiten diren probek modu fidagarrian hauteman dezakete elikagaietako transgenikoen presentzia, %0, 1 ingururaino. Consumers International ek dio etiketak erabili behar direla “GEOrik badago”.
2008
‎Testura eta zaporeen nahasketak asko aberasten du prestaketa. Dietan arrautza sartzen dutenek sandwich zaporetsuen osagai gisa ere erabil dezakete elikagai hori, hala nola zainzurien eta ernamuinduen nahaskia. Gazta gehitu daiteke, barazki sueztituekin aperitiboa prestatzeko.
2010
‎batez beste 25 mikrogramo gorputz pisuaren kilo bakoitzeko. Etxean erabiltzen diren sukaldaritzako teknikek (frijitzeak, adibidez) substantzia horren azken kontzentrazioa alda dezakete elikagaietan.
‎Hori guztia gutxi balitz, edoskitze naturalak haurraren organismoa programatzen du, pertsona heldu bihurtzen denean obesitatea eta ondorio kaltegarriak saihesteko. Hala ere, abantaila ugari izan arren, salbuespenezko egoera batzuek haurraren garapenari kalte egiten dion kutsadura kimiko eta biologikoko iturri bihur dezakete elikagai hori.
2011
‎Elikagaiak modu ordenatuan babestu eta izozkailuan jarri behar dira, gehiegi pilatu gabe, izozkailua itxi eta ordu batzuk igaro arte ez ireki, izozte prozesua eten ez dadin. Etete horrek izotz bloke handiak sor ditzake, eta horiek eragina izan dezakete elikagaian. Izozteak, patogenoen elikagaiak kontserbatzeaz gain, higiene eta segurtasun handiagoa ematen du kontsumitu arte.
‎Tenperatura adierazleak Erabilera bakarreko tenperatura adierazleak oso higienikoak dira. Erabili eta botatzekoak direnez, ez dute ez garbiketarik ez mantentze lanik behar eta, gainera, oso azkar zehaztu dezakete elikagaiek tenperatura egokia lortu duten. Adierazle horiek beroarekiko sentikorrak diren material bereziekin egiten dira, baina elikagaiekin erabiltzeko egokiak dira.
2012
‎Esporekin halako zerbait gertatzen da. Mikroorganismoa hiltzen duen tratamendu baten ostean, erresistentzia forma horiek bideragarri iraun dezakete elikagaian, egoera aproposa zaienean ernatzeko eta ugaltzeko. Toxinak eta esporak sortzeko mikroorganismoaren gaitasunak arriskuaren tamaina definitzen du ere.
‎Kanpoko faktoreek, hala nola mahai tresnen eta jateko erabili ohi diren plateren propietateek, eragina izan dezakete elikagaia nola hautematen den eta, oro har, janariarekin zer esperientzia izaten den. Betina Piquerasek, Valentziako Unibertsitate Politeknikoko (EHU) ikertzaileak, Oxfordeko Unibertsitatearekin eta Londresko King’s Collegerekin batera egindako hiru azterlanen ondorioetako bat da.
2013
‎Laranja zukuak pH azidoa du, eta horrek babesle gisa jarduten du. Legamiek eta, bereziki, onddoek, hazkuntza motela izan dezakete elikagai honetan. Fruta eta barazkiek ere pH baxua dute, eta horregatik izaten dute bakterio flora ez hain ugaria, kasu gehienetan.
2014
‎Teknika horrekin, jarduerarik gabe uzten dira elikagaiak berak izaten dituen entzimak (denborarekin, hondatu egin dezakete elikagaia), eta, beraz, produktua hobeki kontserbatzen da.
2015
‎Nanomaterialentzako luzamendua 2014ko azaroan, Europako Parlamentuak elikagaietan nanomaterialak erabiltzeari buruzko luzamendua proposatzen zuen, zuhurtzia printzipioan oinarrituta, hau da, elikagaien arriskuei aurre egiteko, nahiz eta informazio zientifikorik ez egon haiek eragin dituzten arrazoiak zehaztasunez zehazteko. Eurodiputatuen esanean, eta Ingurumen Batzordearen proposamenari erantzunez, «elikagaiak ekoizteko prozesuetan teknologia berriek eragina izan dezakete elikagaien segurtasunean». Nanomaterialak arrisku ebaluazioak behar dituzten ekoizpen prozesuak dira, eta, beraz, ez dira baimendu behar Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) onartzen dituen arte.
‎Industrian, kloruroak sukaldean prestatzeko erabiltzen den gatz gordinean daude; hau erabiltzen denean irakiten dagoen urarekin, korrosio ziztadak sor daitezke, Aperamen informazioaren arabera. Halaber, korrosioa eragin dezakete elikagai azidoek, 7 baino Ph txikiagoarekin, adibidez, ozpinarekin edo limarekin. Altzairu herdoilgaitzean korrosioa saihesteko, desinfektatutako produktu beroak eta eskuilak edo belaki metalikoak erabiltzea saihestu behar da.
2017
‎EFSaren ustez, sistema sinplifikatuak esan nahi du txikizkariek ez dutela zertan zehatz mehatz jakin zein diren arrisku espezifikoak. Hala ere, kontuan izan behar da arrisku kimikoak eta fisikoak egon daitezkeela, eta funtsezko kontrol jarduerak egiten ez badituzte (hozte tenperatura egokietan biltegiratzea edo prestatutako elikagaien lehengaiak bereiztea), kontsumitzaileek areagotu egin dezakete elikagaien arriskua. Ezabatu egin da arriskuak lehenesteko eta prebenitzeko kontzeptua, kontrol neurriei buruzko erabakiak hartu aurretik.
2021
‎NAOS estrategian adostutako murrizketak betetzen ez dituen edo gomendio hutsak diren enpresa bati isuna jarri behar zaio? Borondatezko akordioek edo autokontrolekoek oso ongi funtziona dezakete elikagaien eta edarien ekoizpenean, hala nola AKPCCetan. Eta beste esparru batzuetara eraman genitzake, hala nola komunikaziora edo informaziora, baina eraginkor izan daitezke baldin eta ikuskapena edo kontrola egiten bada eta ez betetzearen arabera mailakatutako zehapen neurriak badaude, hutsegite motaren eta bien errepikapenaren arabera handitzen badira.
2022
‎Beste batzuk, ordea, gordinik jatea komeni da. Elikagaien elikadura osaera aldatu egiten da bilketatik, eta bai denborak bai egosketak eragina izan dezakete elikagaien xurgapenean. Egosteak hobetu egiten du elikagaien kalitate higienikoa, mikroorganismoak suntsitzen baititu eta digestioari laguntzen baitio.
‎Hala ere, dimentsio mikroskopiko berrietan, partikula horiek ez dute beren homologo handienek bezala jokatzen. Bere ezaugarrien artean, nanopartikulek lor dezakete elikagai fresko bat geroago galtzea edo beste baten ontasunaz onura ateratzea. .
2023
‎Imagen: Getty Images Ez dira azterlan guztiak argitaratzen Ikerketen emaitzak zientzia komunitateari —eta, oro har, gizarteari— ematen zaizkio ezagutzera, aldizkari espezializatuetan argitaratzen diren artikuluen bidez. Argitalpen sistema horren funtzionamenduak zenbait eragozpen ditu, eta horiek eragina izan dezakete elikagai batzuk hautematen ditugun moduan. Batzuetan, emaitza deigarriak dituzten azterlanak bakarrik argitaratu ohi dira, eta gainerakoak ez dira argitaratzen interesik pizten ez dutelako.
‎Horren arabera, etiketan adierazi behar da eta glutena duten zerealak nabarmendu behar dira (garia, zekalea, garagarra eta oloa). Gainera, nahi izanez gero, fabrikatzaileek esan dezakete elikagai bat “glutenik gabea” dela kiloko 20 mg gluten baino gutxiago baditu. Bestela esanda, presentzia adieraztea da betebeharra, ez absentzia.
‎Ez du jaki multzorik bereizten, ultraprozesatuak eta azukreak izan ezik. Balorazioa Etorkizun handiko zenbait ikerketak erakusten dutenez, eguneko orduak, eguzki argiak eta lo patroiak eragina izan dezakete elikagaien metabolizazioan, baina oraindik ez dago ebidentzia sendorik. Horrek esan nahi du oraindik ezin dela ondorio zehatzik atera esnekiak goizez hartu behar direla, ez gauez.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia