2004
|
|
Zehazki, 50 metro koadro inguruko aretoa da, eta Estatu osoan dauden baliabideekin harremanetan jartzeko adinako teknologia du. Hala, telefonia sistemen, Interneten, satelite bidezko konexioaren eta beste baliabide teknologiko batzuen bidez, zentroko arduradunek sareko konexioa ezar
|
dezakete
Elikagaien Segurtasunerako Espainiako Agentziarekin (AESA), Espainiako Medikamentu Agentziarekin (AEM), Kontsumoaren Institutu Nazionalarekin (INC), Epidemiologiako Zentro Nazionalarekin (CNE), Osasun Zentro Nazionalarekin. Beste sail batzuen mendeko erakundeekin ere harremanak ditu, hala nola Babes Zibileko Zuzendaritza Nagusiarekin (Herrizaingo Saila), Meteorologia Institutu Nazionalarekin (Ingurumena), Toxikologiako Institutu Nazionalarekin (Justizia), Defentsa Ministerioarekin eta Larrialdietarako Plan Zibilen Zentroarekin (Lehendakaritza).
|
2007
|
|
Hala ere, kanpoko merkataritzara doan produktore nazionalak bete beharreko betebehar gehiago eskatzen dira. Kasu horietan, helmugako herrialdeak ezartzen dituen eskakizun eta eskakizunak bete behar ditu, eta horien antolamendu juridikoek funtsezko aldaketak izan
|
ditzakete
elikagaien segurtasun eta higienearen arloan. Esportaziorako lege egokitzapena Esportatzaileak egiaztatu behar du jatorrizko ustiategiek hirugarren herrialdeak eskatutako osasun baldintzak betetzen dituztela.
|
2012
|
|
Wikia Elika, wiki berriak jaso duen izena, kontsumitzailearentzako kontsulta tresna gisa sortu zen, eta bertan aurki
|
ditzake
elikagaien segurtasunaren arloan gehien erabiltzen diren terminoak, haien beharra edozein dela ere. Wikia Elika Euskal Fundazioaren 10 urte baino gehiagoan bildutako informazio kopuru handia antolatzearen emaitza da.
|
|
Hestebeteetan kontserbatzaileen erabilera murrizteak arriskua ekar
|
dezake
elikagaien segurtasun mikrobiologikorako
|
|
Izozkailuan gorabehera bat izanez gero, arazo larria sor daiteke barruan dauden elikagaientzat. Argi mozketak, matxura batek edo atea modu desegokian ixteak arrisku larria ekar
|
dezake
elikagaien segurtasunerako. Grabitate maila honako hauen araberakoa izango da:
|
2023
|
|
Zer ingurumen eta kontsumo aldaketak eragin
|
diezaiokete
elikagaien segurtasunari?
|
|
‘Elikagaien eta pentsuen segurtasunaren ahultasunak ekonomia zirkularrean’ txostena, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) 2022an argitaratua, alderdi horietan sakontzen du. Bestalde, kontsumo ohiturak aldatzeak ere eragina izan
|
dezake
elikagaien segurtasunean, «elikagai mota jakin baten eraginpean egoteagatik edo dietan elikagai berriak sartzeagatik», diote adituek. Horren adibide da dietan proteina alternatiboak sartzea, bai landare jatorrikoak (plant based haragiaren antzekoak), bai intsektuak edo jatorri sintetikoa dutenak, hala nola «haragi artifiziala».
|
|
Edukiari dagokionez, aurrerapen tekniko eta teknologikoek kontsumitzaileei ekartzen dizkieten osasun eta jasangarritasun erronka berrietan sakontzea. Duela hamarkada batzuk, gure irakurleen kezkarik handienetako bat elikagaien segurtasunari buruzkoa zen; gaur egun, esan
|
dezakegu
elikagaien segurtasuna inoiz ez dela gaur egun baino zainduago egon, baina horrek ez du esan nahi behar bezala elikatzen ari garenik. Ingurumenean duen eragina, dieta mediterraneoa bertan behera uztea, haurren obesitatea areagotzea, tokiko produktuarekiko estimua galtzea, gure janarien osaeran nutrizio oreka falta dira XXI. mendeko arazoak, eta horien berri eman behar dugu.
|