2003
|
|
Gaur arte, landareetan mikroorganismo patogenoak haz ez daitezen, lixiba tanta batzuk gehitu dira. Metodo segurutzat jotzen den arren, hipokloritoak noizbehinka erreakziona
|
dezake
elikagaien konposatu nitrogenatuekin, eta substantzia toxikoren bat sor dezake, kloraminak bereziki. Hori saihesteko, azken produktua ondo garbitzea gomendatzen da, produktu desinfektatzailearen hondakinak ezabatzeko.
|
|
AKPKA sistema aplikatzeak beste onura batzuk dakartza, hala nola baliabideen erabilera eraginkorra eta sortzen diren elikagaien kaltegabetasun arazoei garaiz erantzutea. Horrez gain, AKPKA sistema aplikatzeak arriskuak hobeto kudeatzea ekar
|
dezake
elikagaien kontrola arautzen duten agintariek, eta nazioarteko merkataritza sustatu dezake, erosleek elikagaiak kaltegabeak direla uste baitute. AKPKA sistemak elikagaien kaltegabetasuna bermatzeko behar diren arrisku espezifikoak eta kontrol neurriak identifikatzen ditu.
|
2005
|
|
Etiketak Espainian Kontsumitzaileek, CIren iritziz, etiketa eskatu behar dute, elikagai transgenikoak “desberdinak” direlako ingeniaritza genetikoaren erabileraren ondorioz, eta horrek arrisku berriak dakartza: adibidez, aldez aurretik ezagutzen ez den substantzia alergeniko bat sar
|
dezake
elikagai batean. Munduko kontsumitzaileen herena inguru gutxienez elikagai batzuk etiketatzea derrigorrezkoa den herrialdeetan bizi da.
|
2007
|
|
alde batetik, zerealen almidoitik bioetanola lortzea lortzen da; bestetik, abeltzainek balio proteiko handiko produktuak lortzen dituzte animalien elikadurarako. Aditu batzuen ustez, joera horrek eragina izan
|
dezake
elikagaien etorkizuneko prezioetan ere, bereziki zerealetan.
|
2008
|
|
Zaporea indartzen duten gehigarriak neurriz gain eta modu unibertsalean erabiltzeak eragina izan
|
dezake
elikagaien zapore naturala ez hautematean edo gozatzean.
|
|
Izan ere, Munduko Osasun Erakundearen ‘Listeria monocytogenes en arriskuen ebaluazioa kontsumorako prest dauden elikagaietan’ txostenaren arabera, patogenoa elikagaiak prestatzeko ingurune askotan dago. Elaborazio instalazioetan, etxeetan eta jatetxe arloko establezimenduetan, bakterioak denbora luzez iraun
|
dezake
elikagaietan, bereziki hozte edo izozte tenperaturetan. Listeriosia gehienetan parte hartzen duten elikagaiek, hala nola esne pasteurizatua, haragi produktu prestatuak edo gazta batzuk, 10 unitate kolonia sortzaile/ gramo (CFU/ g) baino kontzentrazio handiagoak izan dituzte, baina horrek ez du esan nahi kasu batzuetan kopuru hori baino txikiagoa izan denik.
|
|
Jarraibide horien arabera, gaur egun merkaturatzen diren elikagai asko konposatu horiekin aberastuta daude, hala nola esneak, jogurtak edo ogiak. Hala ere, horrek nabarmen murriztu
|
dezake
elikagaiaren bizitza erabilgarria, baita kalitate sentsoriala ere, gehitutako lipidoen oxidazio azkarra dela eta. Ikasketak Koipeen oxidazioa eta, beraz, elikagaien zaharberritzea saihesteko metodo berriak aurkitu dira.
|
|
Nahiz eta egun batetik bestera janariak aldatzen diren eta badirudi haiek ez dutela denbora luzez jaten, haien hazkundea eta garapena normala izaten da. Adin horretan, haurrek kaloria gutxiago behar dituzte, beren gorputz hazkundea motelagoa baita, baina familiaren kezkak elikadura jarrera desegokiak edo diziplina neurriak eragin ditzake, eta horrek areagotu egin
|
dezake
elikagaiarekiko arbuioa. Haurren jateko gogoa Sarritan, gurasoek seme alabak jatera behartzeko arrazoia izaten da ez dakitela bi eta bost urte arteko jateko gogoaren murrizte fisiologikoa.
|
|
Ezinbesteko osagaia gure organismoan Pertsona heldu baten organismoaren %60 ura da; beraz, edateko ura, gasduna izan ala ez, ezinbesteko osagaia da bizitzarako. Organismoak zenbait egun iraun
|
dezake
elikagairik hartu gabe, baina egun gutxiren buruan ezin da bizirik iraun urik gabe. Ura ezinbestekoa da hainbat prozesu fisiologiko egiteko eta gorputzaren tenperaturari eusteko, eta, gainera, elikagaiak eta hondakinak garraiatzen ditu, izerdiaren, gernuaren edo gorozkien bidez. Osagai hori organismoaren ehun guztietan dago, eta funtsezko elementua da zirkulazio aparatuak ongi funtzionatzeko.
|
2009
|
|
Animalia jatorriko edozein produktu gordin (haragia, hegaztiak edo esnea), arrautzak eta arrainak, baita frutak eta barazkiak ere, salmonellaz kutsatuta egon daitezke. Salmonellak bizirik iraun
|
dezake
elikagai horiek egoste tenperatura egokian jartzen ez badira eta frutak eta barazkiak behar bezala garbitzen ez badira. Arrisku horiei guztiei gainazaleko urak gehitzen zaizkie orain; izan ere, Georgiako Unibertsitateko (Atenas) adituek egindako azterketa baten arabera, bakterioaren “aniztasun eta kontzentrazio” handia izan dezakete.
|
2010
|
|
Zeinek eduki
|
dezake
elikagaiei alergia?
|
2011
|
|
“Gainazalean aplikatu ahal izatea ere abantaila ekonomikoa da; izan ere, produktu gutxiago behar da egungo akrilamida inhibitzaileak baino, elikagai osoan aplikatzen baitira. Era berean, estaldura azken kontsumitzailearentzako osagai gisa merkaturatzeko aukera ematen du, eta horrek spray bidez aplika
|
dezake
elikagaietan, prestatu aurretik”, azaldu zuen Francisco Morales CSICeko Elikagaien eta Nutrizioaren Zientzia eta Teknologia Institutuko ikertzaileak.
|
|
Adituek azaldu dutenez, elikagai batzuen ordez antzeko ezaugarriak dituzten beste batzuk erabiltzeak kolesterol maila nabarmen murrizten lagun dezake. Beren esanetan, esneki gaingabetuen kontsumo esklusiboak %80 murriztu
|
dezake
elikagai multzo horretatik eratorritako koipe aseen eguneroko kontsumoa, eta ohiko haragiaren ordez beste magra bat edo hegazti zuriren bat erabiliz gero, kolesterol ekarpena %20 murriztu daiteke. Halaber, dietan arrain urdinak sartzeak duen garrantzia nabarmentzen da.
|
2012
|
|
Sukaldaritzako trebetasunak eta sukaldean denbora bat pasatzeko gogoa berreskuratzeak eragin positiboa izan
|
dezake
elikagai osasungarriak hautatu eta kontsumitzean.
|
|
Hestebeteetan kontserbatzaileen erabilera murrizteak arriskua ekar
|
dezake
elikagaien segurtasun mikrobiologikorako
|
|
Izozkailuan gorabehera bat izanez gero, arazo larria sor daiteke barruan dauden elikagaientzat. Argi mozketak, matxura batek edo atea modu desegokian ixteak arrisku larria ekar
|
dezake
elikagaien segurtasunerako. Grabitate maila honako hauen araberakoa izango da:
|
|
Janari on bat prestatzeko sukaldaritzako trebetasunak berreskuratzeak eragin oso positiboa izan
|
dezake
elikagaien hautaketan eta dietaren bidezko janarian. Izan ere, sukaldaritza ondo ezagutzeak aukera ematen du sukaldean ongi moldatzeko eta kontsumitzen diren elikagaien aniztasuna handitzeko.
|
2013
|
|
Izozteak, beste kontserbazio metodo erabilienetako batek, hau da, elikagaiak 18º C-ko tenperaturan mantentzeak, aukera ematen du produktuek barazki freskoen nutrizio ezaugarriak mantentzeko. Hala ere, ikerketaren arabera, eragin kaltegarria izan
|
dezake
elikagaietan, brokolia (%15 galera), zerbak (%20) edo ilarrak (%26).
|
2014
|
|
Tresna horren helburua da informazio azkarra trukatuz elikagaien segurtasun arriskuei erantzutea. Elikagai eta Pentsuetarako Alerta Azkarreko Sistemaren bidez (RASFF), Europako edozein herrialdetako kontsumitzaile batek informazioa lor
|
dezake
elikagairen batekin egon daitekeen alertari buruz. Elikagai baten arazo kimiko, fisiko edo mikrobiologiko bat detektatzen denean, osasun agintariak mobilizatu egiten dira, eta arazoak murrizteko dituzten tresna guztiak martxan jartzen dituzte.
|
2021
|
|
Benetako produktuen adibideak jartzean, zenbait prozesatuk lortutako A sailkapena aipatzen dute kritikariek, hala nola azukre erantsirik gabeko gailetak edo zereal organiko batzuk. Kontsumitzaileak pentsa
|
dezake
elikagai horiek osasungarriak direla. Nutr Scorek elikagaien nutrizio osaerari buruzko informazioa baino ez du ematen, eta, beste sistemek bezala, ez du ematen gehigarrien edo kutsatzaileen (pestiziden) berri, ez eta karbono aztarnaren edo jatorriaren berri ere.
|
|
Era berean, erregaien prezioa %15 igo da otsailaren 1etik. Hazkunde horrek are gehiago garestitu
|
dezake
elikagaiena kostua.
|
2022
|
|
Imagen: Gino Crescoli «Egin
|
dezake
elikagai batzuen errefusa eta sukaldaritzako teknikak baldintzatzea prestatzeko erabiltzen direnak, usainen eta zaporeen pertzepzioa aldatzea elikagaiena, mastekatzeko eta irensteko ekintza hutsa zailtzea (hortzoien eta ahoaren hanturagatik, oro har) eta digestio prozesua aldatzea eta xurgapenekoak, goragaleak, gorakoak eta beherakoa eragiten dituztenak», laburbiltzen du. Minbizia duen pertsona desnutrizio arriskuan dagoela susmatzen duten hiru faktore daude:
|
|
Ez gara soilik nekazaritzako produktuez elikatzen, baizik eta pentsuak sortzen ditugu abeltzaintza elikatzeko. Hala, lurzoru degradatu batek “murriztu edo egonkortu egin
|
dezake
elikagaien eskaintza; okerrenean, elikagai eskasia eta seguruenik prezioaren igoera nabarmena “, azaltzen du Ivanka Puigdueta, ‘ Espainiako Elikadura Iraunkorraren Liburu Zuria ‘ eta ikertzailea ICATALIST aholkularitzan. Espainian dagoeneko nabari dira efektu batzuk, eta zerbait gertatzen ari da maldetan eta landare estalkirik gabe hazten diren olibadi eremuetako lurzoruaren degradazioa.
|
2023
|
|
‘Elikagaien eta pentsuen segurtasunaren ahultasunak ekonomia zirkularrean’ txostena, Elikagaien Segurtasunerako Europako Agintaritzak (EFSA) 2022an argitaratua, alderdi horietan sakontzen du. Bestalde, kontsumo ohiturak aldatzeak ere eragina izan
|
dezake
elikagaien segurtasunean, «elikagai mota jakin baten eraginpean egoteagatik edo dietan elikagai berriak sartzeagatik», diote adituek. Horren adibide da dietan proteina alternatiboak sartzea, bai landare jatorrikoak (plant based haragiaren antzekoak), bai intsektuak edo jatorri sintetikoa dutenak, hala nola «haragi artifiziala».
|
|
Nik aztertzen ditudan cryptophytak oso elikagai ona dira zooplanktona bezalako beste izaki batzuentzat, eta, baldintza normaletan asko hazten diren arren, kontsumituak ere badira, beraz, ez dira kopuru altuetara heltzen. Aldiz, sistema batean kopuru altuetara heltzen badira, horrek esan nahi
|
dezake
elikagaien transferentzia horretan arazo bat egon daitekeela, hau da, zooplanktona ez dagoela hain osasuntsu eta horrek gainontzeko animaliei eragingo die.
|