2001
|
|
Haragia pixka bat irineztatuko dugu, lau zentimetro inguruko kubotan moztua. Jarri gorritzen lapiko
|
batean
olio bero pixka batekin. Txandaka egin eta plater batera eraman.
|
|
Ondoren, bota pixka bat irin gazituarekin. Zartagin txiki eta itsasgaitz
|
batean
olio pixka bat berotu eta haragia piezaz pieza erregosi; xukatu eta gorde. Sua jasateko gai den buztinezko kazola batean, urtu gurina eta salteatu azenarioa, apioa eta tipula zati txikitan (brunoise), su ertainean hiru minutuz, kipula erre gabe.
|
2002
|
|
4 Gorrituta daudenean, atera eta gorde plater batean. 1 Oinarri zabaleko lapiko
|
batean
olio pixka bat bota. 6 Bertan, frijitu kipula moztuta, garden egon arte.
|
2004
|
|
Bola horiek irinetatik pasatuko ditugu, gero irabiatutako arrautzatik eta, azkenik, ogi birrindutik. Gutxitan frijitzen direnak zartagin
|
batean
olio oso beroarekin. Frijitu ondoren, erretilu edo plater batera atera, sukaldeko paperarekin, frijitutako olioaren zati bat xukatzeko, eta, ondoren, erretilu edo platerera pasatu.
|
|
Kendu eta gehitu gurin urtua, esnea, ura, koñaka (aukerakoa) eta utzi ordubetez. Zartagin bero
|
batean
olio pixka bat botako dugu, orea estaltzen duen zorrotada bat. Kolorea hartzen duenean, espatula batekin ematen dugu buelta.
|
2005
|
|
babarrun zuriekin egiten da, tomatearekin eta patata risolatuekin (patatak). zartagin
|
batean
olioa eta gurina bota, eta egosi kanpotik gorritzen dira eta barrutik bigun geratzen dira). Brusela:
|
2006
|
|
Txipiroiak, beren tintan prestatutako txibiak, legatz eta bakailaoarekin batera, euskal karta osatzen duten arrainak dira. Legatza koskeran dasta daiteke, buztinezko kazola
|
batean
olio, perrexil eta baratxuriarekin prestatua eta ilarrekin, zainzuriarekin eta arrautzarekin apaindua. Bere kokotxak, legatz kokotsa, ere oso ezagunak eta preziatuak dira, bere ukitu gelatinakara eta zapore leunari esker.
|
|
berniz zati bat, agoarrasa zati bat eta linaza olioa. Era berean, ontzi garbi
|
batean
olioa (kolore hautatukoa) aguarrasa pixka batekin disolbatzen da eta aurreko nahasteari gehitzen zaio. Konposatu hori paletina batekin hedatzen da horman, eta paletina hori norabide desberdinetan mugitu behar da, iztukuaren ohiko efektua lortzeko.
|
2007
|
|
Denbora hori igarotakoan, hozkailuaren nahastea atera, bola bolak osatu eta irinetik pasatu (prozesu hori azkarragoa izan dadin, prestatutako albondiga freskoak ere eros ditzakegu). Zartagin
|
batean
olioa berotu, albondigak frijitu eta, gorritu ahala, kazola batera pasatu. Amaitzeko, egosi albondigak garbantzuekin, 20 minutuz su motelean.
|
2008
|
|
Ontzeko osagaiekin nahastu, brounoisse eran moztua (oso xehe xehatua, baita robotean ere), nahi dena (tipula, porrua, piper berdea edo baratxuri gorria, perrexila, ezkaia, piperbeltza edo gatza, besteak beste), eta eskuak pixka bat bustita, orea eskuz itsats ez dadin, bolak egin eta, ondoren, zanburgesa forma lortu arte zapaldu. Prestatu ondoren, frijitu zartagin
|
batean
olio bero pixka batekin hiru minutuz alde bakoitzean, gorritu arte. Tomate saltsarekin edo edozein barazki saltsarekin zerbitza daitezke.
|
|
Porru saltsa egitea: Lapiko
|
batean
olio pixka batekin, erregosi kipula zerrendatan moztuta eta baratxuri alea. Kipula prestatu ondoren, gehitu porru garbiak eta xerratan moztuak.
|
|
Moldearen trinkotzea ez ateratzeko, pilaw motako sukaldeak egin behar dira. Pilaw arrozaren sekretua lapiko
|
batean
olioa eta baratxuri pixka bat edo tipula xehatua sueztitzea da lehenik, eta, prest dagoenean, arroz bolumenaren bikoitza gehitzen da. Gatz puntuan jarri eta 20 minutuz egosi, arrozak ura xurgatu eta lehor gelditu arte.
|
|
Zartagin
|
batean
olio beroarekin, frijitu kipula brounoisse eran moztua (laukitxo txikiak). Gorritu ondoren, iragazi eta gorde.
|
|
Gorde lapikoa sukaldeko trapu batekin eta sutatik kanpo, arroza lehortzen amaitu eta solte gera dadin, baina ez da estaltzen, 5 minutu inguruko atsedena hartuko du. Zartagin
|
batean
olio bero askorekin frijitu arrautzak su bizian. Zuringoa gatzatua, harroa eta puntillitekin dagoenean eta gorringoa estaltzen duen mintza zurixka denean lortzen da arrautzak egosteko punturik onena.
|
|
Porrusalda basotxoa bakailaoarekin: Lapiko
|
batean
olioa jarri, brounoisse eran ebakitako tipulinarekin batera karratutxo txikitua, su baxuan prestatzeko. Tipulina prestatua eta biguna dagoenean, patata zuritua, garbia eta zati irregularretan moztua eta azenarioa xerratan bota.
|
|
Letxuga juliana erara (zati txikiak eta luzeak eginez) zatitu eta albo batean utziko dugu. Zartagin
|
batean
olioa eta berakatza jarriko ditugu berotzen. Olioa epel dagoenean, hirugiharrea bota eta guztiz frijitu baino lehen aterako dugu zartaginetik (berakatzak gustua emateko baino ez dira).
|
2009
|
|
Horren ostean olioarekin eta ondoren petrolioarekin zebilen kinkea erabili zuten. Edukiontzi txiki
|
batean
olio edo petrolioa ipinita alanbre fin batekin egiten zuen argia. Analogiaz farola izena hartu zuen argia egiteko era horrek ere, orio eta petrolioaren sugarra haizetik defendatzeko aurretik aipatutako estalki bera ezartzen zioten eta.
|
|
Zabaldu oilasko izterrak, gatzaz eta piperraz ondu, eta bete egindako nahasketarekin. Lotu soka fin batekin oilasko izterrak, eta jarri erretilu
|
batean
olio pixka batekin. Eduki ordubete gutxi gorabehera labean, 180 gradutan.
|
2010
|
|
Instalazio hauetan altzairuzko sareez egindako zinta amaigabea izan ohi da, tenperatura jakin
|
batean
olio termoegonkorrean murgilduta (200 litro olio). Elikagaia oliotan murgiltzen da eta paleta batzuek poliki poliki bultzatzen dute, oliotan hondoratuz eta zinta amaigabean zehar mugituz (ikusi 10.5 irudia).
|
2011
|
|
Presio eltzerik ez badugu, etxeko errezetara jo dugu. Lapiko
|
batean
olioa jarri, brounoisse eran ebakitako tipulinarekin batera koadratutxo txikitua, su baxuan prestatzeko. Tipulina kozinatuta eta bigun dagoenean, bota patata zuritu garbia eta zati irregularretan moztua, eta azenarioa xerratan, erregosi multzoa eta busti urarekin edo saldarekin arrainarekin, haragiarekin edo arrainarekin–, justu patatak estali arte.
|
|
Arraina erretzea: Arraina erretzeko, nahastu bol
|
batean
olioa, gatza eta espeziak, eta nahasketa horrekin igurtzi arrainaren gainazala larruazaletik, jarri labe erretilu batean eta erre 15 minutuz 180 °C an. Arraina erre ondoren, labetik atera eta patata kremaren koilarakada batzuetan eta porrusaldaren oinarrian aurkeztuko dugu.
|
2012
|
|
Jakiak prestatzeko unean, beratzetik atera, xukatu eta irinetatik pasatzen dira. Zartagin
|
batean
olio beroarekin berehala frijitu, beratzeak arraina pixka bat eraldatu baitu eta zartaginean gutxiago kozinatu behar baitu. Arrain marinatu hori oso goxoa geratzen da allioli saltsa arinarekin edo saltsa tartariarrarekin batera.
|
|
Sukaldaritza txinatarreko plater ezagunenetako bat, eta, aldi berean, mundu osoan gehien kontsumitzen direnetako bat, udaberriko biribilkiak dira. Hainbat barazki egosi eta xerra mehetan moztutakoak dira, ore mehe batez bilduak, eta zartagin
|
batean
olio askorekin prestatzen dira. Gorritu eta kurruskatu ondoren, atera frijitutik, xukatu oliba batean eta gehitu soja saltsa edo saltsa gazi gozo bat.
|
|
Ur pixka batekin garbitzen da eta kozinatzeko prest dago. Arrain osoa prestatzeko modu hori da frijitzeko modurik gustukoenetako bat, irin pixka batekin, gainazala ondu eta zartagin
|
batean
olio bero ugarirekin murgildu ondoren, flotatu eta kanpoaldea azkar urtzeko. Horrela azala kurruskaria geratzen da eta barrualdea, mamitsua.
|
|
Horiek aurkezteko beste modu bat baratxuri, perrexil eta ogi birrindua egitea da, guztia sukaldeko robot batean xehatuta. Zartagin
|
batean
olio pixka batekin, salteatu azkar, baina tenperatura handirik gabe, gorritu dadin. Erregosi hori albondigen gainean bota, erregosi baten hornigai gisa, entsalada baten osagarri gisa edo aperitibo gisa.
|
|
Bola horiek irinetatik pasatuko ditugu, gero irabiatutako arrautzatik eta, azkenik, ogi birrindutik. Gutxitan frijitzen direnak zartagin
|
batean
olio oso beroarekin. Frijitu ondoren, erretilu edo plater batera atera, sukaldeko paperarekin, frijitutako olioaren zati bat xukatzeko, eta, ondoren, erretilu edo platerera pasatu.
|
|
Piperrak garbitu eta erditik moztu, luzetara, eta errabitoa hil. Kendu pipitak eta jarri labeko plaka
|
batean
olio pixka batekin. Sartu aurrez berotutako labean 200º ko tenperaturan 20 minutuz.
|
|
Azpizuna prestatzea: – Zartagin
|
batean
olioa eta juliana eran moztutako tipula bota. Garden dagoenean, txanpinoiak, ardoa, perrexila eta gatza bota.
|
2013
|
|
Margaritaren ganbera, berriz, bigarrenean. Eskaileretan goiti abiatu nintzen, esku
|
batean
olio argia eta bertzean sastakaia nuela.
|
|
Bola horiek irinetatik pasatuko ditugu, gero irabiatutako arrautzatik eta, azkenik, ogi birrindutik. Gutxitan frijitzen direnak zartagin
|
batean
olio oso beroarekin. Frijitu ondoren, erretilu edo plater batera atera, sukaldeko paperarekin, frijitutako olioaren zati bat xukatu dezaten, eta, ondoren, erretilura edo platerera pasatu, eta han zerbitzatu bero.
|
|
Bola horiek irinetatik pasatuko ditugu, gero irabiatutako arrautzatik eta, azkenik, ogi birrindutik. Gutxitan frijitzen direnak zartagin
|
batean
olio oso beroarekin. Frijitu ondoren, erretilu edo plater batera atera, sukaldeko paperarekin, frijitutako olioaren zati bat xukatzeko, eta, ondoren, erretilu edo platerera pasatu.
|
|
Irudia: CONSUMER EROSKI 2 Era berean, barazki batzuk moztu (tipula, azenarioa, porrua, baratxuria edo piperrak) eta, lapiko
|
batean
olio beroa erabiliz, haragi zatiak sueztitu. Gorritzen hasten direnean, barazkiak gehitu, multzoa salteatu eta haragi salda batekin (edo barazkiekin) estali.
|
|
Gainazala zigilatu ondoren, gehitu saltsa eta berotu egosten hasi arte. Azkenik, zartagin
|
batean
olio pixka batekin txirla batzuk salteatuko ditugu ireki arte. Zabaldu ahala, gehitu legatzaren lapikora saltsan, jarri berogailu bat multzoari zaporeak txerta daitezen, utzi sutatik kanpo 10 bat minutuz eta zerbitzatu bero.
|
2014
|
|
Orduan, zirriborro txiki bati erreparatu nion: taula
|
batean
olioz margotuta, emakume bat irudikatzen zuen, soinekoz jantzirik eta begiak estalirik, zuzi izeki bat zeramana. Hondo iluna zuen, beltza ia ia.
|
|
Horretarako, babarrun beltz egosiak, porru bat (alde zuria), piper berdea, tipula, eskarola, tomatea, oliba beltzak, oliba olioa, ozpina eta gatza. Tipulina, porrua eta erdi piperra bota juliana erara, eta zartagin
|
batean
olioarekin igurtzi. Olio ozpin bat prestatzen dugu katilu batean zuritutako eta zatitutako tomatea, piper xehatuaren beste erdia eta oliba beltzak nahasita, baita pusketan ere.
|
|
30 minutuz marinatu limoi zukua, jogurta, oliba olioa, gatz pixka bat eta piper eho batzuk nahastuta. Atera eta xukatu marinatutako izokin solomoak, eta, zartagin itsasgarri bero
|
batean
olio tanta batzuekin, bi edo hiru minutuz izokina gorritu alde bakoitzean, lehortu gabe. Solomoak kendu, sua igo eta, zartagin berean, arrain salda bat gehitu, zuku karamelatuak arrastatzeko.
|
|
Galeperrak garbitu eta barrutik eta kanpotik gatza botako diegu. Galeperra bakoitzean hezurrik gabeko aran lehor bat sartu, hankak lotu, forma gal ez dezaten, eta gorritu lapiko edo zartagin zabal
|
batean
olio beroarekin. Galeperrak gorritu ondoren, kendu zartaginetik eta jarri lapiko zabal batean.
|
|
Ganbak zuritu, isats haragia zatitu eta azalak eta buruak gorde. Saltsa egiteko, tipulinaren zati bat txikitu eta erregosi lapiko
|
batean
olio pixka batekin. Ganben azalak eta buruak bota, brandy zorrotada bat bota eta flanbeatu.
|
2015
|
|
Txirlak hozten direnean, maskorretatik atera eta oliba olio birjinan gorde, perrexil zatitu berriarekin. Moztu tipulina ‘brounoisse’ eran (laukitxo txikiak), eta egin su txikian lapiko
|
batean
olio pixka batekin. Kozinatu eta bigun dagoenean, bota patata zuritua, garbia eta zati irregularretan moztua, eta azenarioa xerratan.
|
|
Haragia pixka bat irineztatuko dugu, lau zentimetro inguruko kubotan moztua eta gatz apur batekin. Egosi zatiak lapiko
|
batean
olio bero pixka batekin. Txandaka egingo dugu, azala berdin gorritzeko, eta haragi dadoak plater batera eramango ditugu, prest egon ahala.
|
|
Moztu tipulina hemen: brounoisia (laukitxo txikiak) eta sutan jarri lapiko
|
batean
olio pixka batekin. Kozinatu eta bigun dagoenean, orburu samur eta zatitua bota, eta orburu erdia gorde, ondoren akonpainamendu gisa frijitzeko.
|
|
Lehenik, saltsa berdea prestatzen da. Baratxuri ale pare bat zuritu eta lapiko
|
batean
olio epelez igurtzi. Kozinatzen hasten direnean (baina kolorerik hartu gabe), irin koilarakada bat gehitzen da, ahi bat osatu arte mugitu eta baso bat ur botatzen da.
|
|
Pieza oso giharrak erabiltzen badira, ordea, baliteke pixka bat lehor geratzea. Dilema hori konpontzeko, oso trikimailu erraz bat erabil daiteke, eta, horri esker, haragia mamitsua izan daiteke, giharren bidez. Haragia kubotan moztu behar da, gisatzeko eta zartagin
|
batean
olio pixka batekin frijitzeko. Hala, azaleko geruza bat sortuko da haragi pusketan, zukuei piezen barruan eutsiko diena, baita gisatuari gehitzen zaizkionean ere.
|
2016
|
|
–Berotu prezipitatu ontzi
|
batean
olioa astiro astiro.
|
|
Igurtzi pixka bat limoiarekin eta gorde. Tipulina brounoisse erara moztu (karratutxo txikiak) eta sutan prestatzen dugu kazola
|
batean
olio pixka batekin. Egosi eta bigundu ondoren, gehitu orburu samurrak eta zatituak.
|
|
Alkatxofa krema aldez aurretik salteatutako urdaiazpiko zatiekin zerbitzatu, eta, nahi izanez gero, ogi salteatu edo xigortuekin. 3 Perretxiko krema fina eta zaporetsua Tipulin bat ebaki brunoise erara, eta su baxuan prestatzen da kazola
|
batean
olio pixka batekin. Biguna dagoenean, bi baratxuri ale gehitu eta multzoa sueztitu.
|
|
Gaztainak ateratzen ditugu eta, epel daudenean, igurtzi egiten ditugu sukaldeko zapi baten laguntzaz, azala askatzeko eta kontu handiz kentzeko. Tipulina brounoisse erara moztu (karratutxo txikiak) eta sutan prestatzen dugu kazola
|
batean
olio pixka batekin. Egosi eta bigundu denean, baratxuri hortzak gehitu eta multzoa sueztitu, porru garbiak zatikatu, erregosi eta azkenik gehitu patata zurituak, perretxiko garbiak eta zatikatuak, eta gaztaina zurituak, zati irregularretan moztuta.
|
|
Su txikian prestatzen jarraitzen dugu, harik eta lapikoa mugitzean egiaztatu arte masa ez dela ontzi horren paretetan itsasten. Zartagin
|
batean
olio bero ugari (txurroak oliotan «igeri egin» egin behar dute) eta txurro baten laguntzarekin (txurroak egiteko metalezko aparailua) edo, bestela, txurro sendozko mahuka batekin, txurroak botatzen ditugu zuzenean olioaren gainean. Minutu bat pasatutakoan, buelta eman.
|
2017
|
|
– Berotu prezipitatu ontzi
|
batean
olioa astiro astiro.
|
|
Berotu prezipitatu ontzi
|
batean
olioa astiro astiro.
|
|
Porrusalda egiteko: Lapiko
|
batean
olioa jarri eta tipuleta brounois txikitxo txiki txikitan moztu. Tipulina prestatua eta biguna dagoenean, patata zuritu garbia bota eta zati irregularretan ebaki, multzoa sueztitu eta arrain saldarekin busti, patatak estali arte.
|
2018
|
|
Prestaketa (20 minutu): Jarri Bruselako azak zartagin
|
batean
olio txorrotadatxo bat bota eta su motelean sueztitu sei minutuz, gorritu arte. Barbakoa edo parrilla izanez gero, izozten utzi behar da pixka bat, eta alde guztietatik brotxetetan sartuta prestatu.
|
|
Barbakoa edo parrilla izanez gero, izozten utzi behar da pixka bat, eta alde guztietatik brotxetetan sartuta prestatu. Garbitu txanpinoiak, moztu lau zatitan eta zartagin
|
batean
olio pixka batekin, salteatu minutu batzuetan eta gorde. Brotxeta muntatzea.
|
|
Bitartean, cherry tomateak lau zatitan moztu behar dira. Eta zartagin txiki
|
batean
olioa jarri, baratxuriarekin su txikian, zaporea har dezan. Gehitu ozpina, utzi beste pare bat minutu eta itzali sua.
|
2019
|
|
Lehenik eta behin, izozkailutik piper ultraizoztuak atera behar ditugu, labeko ontzi batean jarri olio pixka batekin eta utzi erretzen (20 bat minutu). Bitartean, sueztitu ilar ultraizoztuak zartagin
|
batean
olio txorrotadatxo batekin. Prest ditugunean, táperra hartu eta ordena honetan muntatuko ditugu:
|
|
Prestaketa. Burruntzali
|
batean
olio koilarakada bat jarri eta tipula ultraizoztua bota bost minutuz, garden egon arte. Patata eta porrua gehitu, urritu eta salda gehitu.
|
|
xukatu eta taper batean jarri besterik ez duzu egin behar. Ondoren, hautatu barazki ultraizoztuak (gorde gainerakoa izozkailuan, hurrengoan), jarri labe erretilu
|
batean
olio pixka batekin eta, gero, usaindu gehien gustatzen zaizkizun belarrak eta belar usaintsuak. Egosi hiru galeper arrautza, sartu guztia taperren eta kito!
|
2020
|
|
Hanburgesak osatzea. Prestatu xafla bero
|
batean
olio txorrotadatxo batekin, ez itsasteko. Ez gehiegi pasatu lehortzeko; barrutik zukutsu geratu behar dute.
|
|
Beste zartagin
|
batean
olio apur batekin baratxuri hautsa sueztitu eta ziazerbak erantsi.
|
|
Uretan garbituko ditugu ondoren patata guztiak, almidoia kentzeko. Padera bero
|
batean
olio pixar bat isuri eta su bizian salteatuko ditugu, gorritu arte (labean sartuko ditugu gero).
|
2021
|
|
Argaltzeko, funtsezkoa da uretan ez prestatzea, elikagaiak gal ez ditzaten. Zartagin
|
batean
olio gutxirekin egin daitezke, edo entsaladan sartu. Piperrak ere pisu galeraren aliatu handiak dira.
|
|
1 Baratxuriak zuritu, eta xafletan moztu. Lapiko
|
batean
olio txorrotada bat ipini. Berotzen jarri, baratxuri aleak gehitu, eta gorritu arte eduki.
|
2022
|
|
Fideo txinatarrak Erraz birhidratatzen diren fideoak ere lagungarri izan daitezke. Emaitza ikusgarria da frijituta, txurroak balira bezala. Horretarako, zuzenean frijitu fideoak ontzi
|
batean
olio askorekin, oso beroarekin. Paketetik ateratzen diren fideo lehor gutxi batzuk sartzean, olioa ukitzean puztu egiten dira.
|
|
Erabili lehen mailako olioa Ezinbestekoa da kalitatezko olioa erabiltzea eta patatak oso ondo xukatzea frijitu ondoren (mikrouhin labean egiten ez badira). Tortilla frijitzean, zartagin itsasgaitz
|
batean
olio tanta batzuk bota eta nahikoa izango da tortilla ondo egiteko.
|
2023
|
|
Frijitu ondoren (15 minutuz) eta gogortasuna galdu ondoren, bota zuritutako eta zatitutako tomatea (mami zatitua soilik) eta, azkenik, prestatu pistoa 30 minutuz. Bestalde, zuritu eta zatitu laukitxotan patata ertain pare bat, eta frijitu zartagin
|
batean
olio beroarekin. Frijitu eta gorritu ondoren, xukatu frijituaz eta gehitu pistoari kozinatuta dagoenean.
|
|
Ondoren, bota 200 ml esne gain likido eta edalontzi bat tagliatelleen egoste saldatik, eta utzi irakiten, saltsa krematsua osatu arte. Berotu pasta zartagin
|
batean
olio pixka batekin zerbitzatzean, eta zerbitzu plateretan zaudenean, apaindu aran eta hirugihar kremarekin. Txahal gona aranekin eta purearekin erreta Txikitu baratxuri ale bat eta tipulin fin fin bat, eta nahasi gatz pixka batekin eta oliba olioarekin.
|
|
Eta, erre ondoren, erreketako plakaren zukua berreskuratu eta iragazgailutik pasatzen da. Cayena ukitua emateko, xerratan moztutako bi baratxuri ale gorritu eta Cayenako pipermina zartagin
|
batean
olioarekin zatituta. Baratxuriak erdi onduta daudenean, zartagina sutatik atera, sagardo ozpin koilarakada pare bat gehitu, eta erretako zukuak, dena mugimendu zirkularrekin lotu.
|