2003
|
|
Gau batean, Astronomiaren aitzakian, ibilaldi ederra egin zen Zizur herri ingurura, izarrak eta konstelazioak ikusteko asmoarekin.
|
Euskal
sukaldaritza berriaren inguruko hitzaldia eman zuten Karlos Argiñanok, Ramon Rotetak eta Josemi Zumalabek; eta zenbait tesi/ tesina eta liburu aurkeztu ziren. Gauetan zine emanaldiak, dantzaldiak eta bertso saioak antolatu ziren.
|
|
Karta irakurtzen aritu direnekoa profitatu du Damianek, beti berdina jateaz nazkatuta dagoela Luperi esateko.
|
Euskal
sukaldaritza oso ona baina oso motza dela aukeran. Jatea maite duen euskaldunak ere ez duela nahi izaten irteterik betiko hiruzpalau gauzetatik kanpora.
|
2005
|
|
ETBrentzat ere egin izan ditu gidoiak. Gainera, lau libururen egile ere badugu, Gaiak argitaletxearen eskutik plazaratu duen
|
Euskal
sukaldaritzaren antropologia azkena. Gizon zuzena bezain sakona da Edorta, eta garbi aitortzen du liburuaren izenburuarekin ez dagoela batere konforme, antropologia hitza baino, «panorama xumea» maiteago duelako.
|
|
|
Euskal
sukaldaritza berriarekin. Aurretik zer zegoen hemengo jatetxe ospetsuenetan ere?
|
|
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko zein berriko platerak gustuko dituztenei eta horrez gain ostaturik ospetsuenetan aurkitu ohi diren kalitatezko pintxoen zale direnei dago zuzendurik Leioako Ostalaritza Eskolakoek osatutako lan hau. Ehun errezeta jaso ditu atril bilaka daitekeen liburuan zein harekin batera doan CDan; zehatz mehatz adieraziz plater bakoitza nola prestatu behar den, zer nolako elikagaiak dituen beharrezko eta hainbat datu emanez:
|
2006
|
|
|
Euskal
sukaldaritza praktikoa. (b).
|
2007
|
|
04.43
|
Euskal
sukaldaritza ezaguna da mundu guztian. Itsasgizonek dieta berezia izango dute, digeritzeko erraza baina zaporegabea.
|
2009
|
|
Sukaldari aparta omen zara.
|
Euskal
sukaldaritza berriaren gorakadarekin batera hasi al zen Inperio Sabinianoaren dekadentzia?
|
|
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko saltsarik ezagunenetako bat da, eta askotariko plateren laguntzaile gisa erabiltzen da.
|
|
Chris Gladis Saltsa honen izenak zehatz mehatz adierazten du zein den bere jatorria.
|
Euskal
sukaldaritzako errezeta liburu herrikoietan parte hartzen du, eta erraz sartzen da, duen lotura handiagatik, osagai nagusia arraina duten plateretan, hala nola bakailao bizkaitarra. Hala ere, haragiz egindako beste plater batzuetako zaporeak areagotzeko ere erabil daiteke, hala nola txerri hankak, barazkiak, menestra edo barazki beteak, hala nola piperrak edo zerba zakilak.
|
2010
|
|
|
Euskal
sukaldaritzako lau liburu garaile, Gourmand sarietan
|
|
New York hiriko Seigarren Etorbideko Basque tabernak Bizkaiko sukaldaritza eskainiko du bere kartan.
|
Euskal
sukaldaritzaren zati bat AEBetako hirian dastatzeko aukera izango da beraz, saltokiaren eta Bizkaiko Foru Aldundiaren artean sinatutako hitzarmen bati esker.
|
|
Lyonen (Frantzia) bakarrik hamabost egunez egon baziren ere, han ikasitakoak hemen antzeko mugimendu bat sortzeko lagundu zien:
|
Euskal
Sukaldaritza Berria. Hasierako lan-taldea Gipuzkoan sortu zen hamalau sukaldarirekin:
|
2011
|
|
Hutsetik sortu ote dira.
|
Euskal
sukaldaritza berriaren ametsa gauzatu baino lehen, zein zen argazkia. Hauxe, ziurrenik, baldin eta inork argazkirik egin bazuen familiako albumean gordetzeko besterik ez bazen:
|
|
Euskara ez da lan tresna ez da kultur tresna ez da sukalde handietako hizkuntza, eta ez da sukaldariak mutuak direlako.Basque Culinary Centerrek zer egingo duen ikusteke dago. Ikasketa programazioan ageri dira Sukaldaritza kultura
|
Euskal
sukaldaritza Sukaldaritzaren soziologia eta historia izeneko ikasgaiak, eta, agian, horietako bateren batean hau guztia ere irakatsiko da, eta beharbada klaseak euskaraz izango dira. Igual, Culinary Centerrek euskal sukaldaritzaren inguruan eraiki den konstrukto kultural eta politiko horrek sakrifikatu dituen bi osagarriak, emakumea eta euskara, berreskuratzeko eta zor zaien lekua emateko xedea ere izatea.
|
|
Betiko euskal sukaldaritza sustatu, defendatu eta dagokion balioa emateko sortu den elkartearen aurkezpenean hogeita hamarren bat sukaldarik hartu zuten parte.
|
Euskal
sukaldaritzak nazioartean daukan izen ona, neurri handi batean, jatetxe txikietan egiten den eguneroko lanari zor zaio; izan ere, meritu handikoa da bezeroei eta bisitatzen gaituzten turistei abegi egin eta lokala aurrera ateratzea.
|
2012
|
|
|
Euskal
sukaldaritzari buruzko tailerra egin du Basque Culinary Centerreko irakasle Alberto Cuestak Palestinan. Bi egun iraun ditu tailerrak, eta Jerusalemgo puntako zazpi sukaldarik parte hartu dute, ia gehienek bertako jatetxe eta hotel garrantzitsuenetan egiten dute lan?.
|
|
Bi egun iraun ditu tailerrak, eta Jerusalemgo puntako zazpi sukaldarik parte hartu dute, ia gehienek bertako jatetxe eta hotel garrantzitsuenetan egiten dute lan?.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionalaz gain, abangoardiako joerak ere landu dituzte. Ahmad Ashayer, Nabil Aho, Suliman Arnaoute, Odeh Abu Al Hawa, Victor Glogar, Haig Hagogian eta Moran Broza izan dira tailerrean parte hartu duten sukaldariak.
|
2013
|
|
Azken finean, prekarietateari, lan baldintza kaxkarrei eta gero eta okerrago egoteari zelofan bat jartzen diote, eta karamelua balitz bezala saltzen digute berez bat dena.
|
Euskal
sukaldaritzako izarren gehiegizko ospea eta batzuek horren inguruan muntatutako negozioa ere kritikatzen du nobelak. Gehiegikeria guztiekin azkenean nazkatu egiten zara.
|
2015
|
|
Sukaldean aritzen da lanean, bezeroei harrera egiten die, eta jatetxearen martxa eramaten du.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionala egiten dute Iribarren, baina gaur egungo joerei muzin egin gabe. Getaria kostaldeko herria izanik, arraina da haien plater nagusia; parrilan mota guztietako arrainak prestatzen dituzte.
|
2016
|
|
Bestalde, UEUrekin elkarlanean hasi da udala, eta ikastaroa antolatu dute software librea eta Ubuntu erabiltzen ikasteko. Horrez gain, euskaraz ez dakitenek lanerako ikas dezaten
|
Euskal
sukaldaritza zaintzaileentzat ikastaroa antolatu dute.
|
|
'
|
Euskal
sukaldaritza zaintzaileentzat' (Banaiz Bagara eta Lurdes Arteaga). Azaroak 9, 16, 23 eta 30 eta abenduak 7 eta 14 15:00etatik 17:00etara.
|
|
Plater batzuek izen biziki deigarria zuten, ohi bezala.
|
Euskal
sukaldaritza berriaren parte garrantzitsua ari zen bihurtzen bere literatura, baita eguneko menuetan ere. –Arroz basatia barazkitxoekin?
|
|
Baina hori ez zen oztopoa Xabierrentzat.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionala gustatzen zitzaion. Ez zuen inoiz azaldu beste sukalde batzuk probatzeko joera handirik.
|
|
LONDRES, INGALATERRA. Munduan hainbat jende deskubritzen ari dira azkenaldi huntan
|
Euskal
Sukaldaritza, berria eta zaharra. Gaurkoan sagarnotegien kasua aipatuko dugu.
|
2017
|
|
Mendi ibilaldirik ez da egiten bukaeran hamaiketakorik ez badago, eta alderdi politikoen egoitzetan ere jatetxeak jarri behar izan dituzte, bezeroak erakartzeko. 70eko hamarkadaren erdi aldera Juan Mari Arzakek eta beste hamarren bat sukaldarik
|
Euskal
Sukaldaritza Berria martxan jarri zutenean oinarri sendoa zuten, tradizio aberatsa?, jarraitu nuen.
|
|
Arrain hau kozinatzeko modu asko daude.
|
Euskal
sukaldaritzan hauek dira ezagunenak: legatza euskal erara, koxkero erara, saltsa berdean?
|
|
Joera berri hori Euskal Herriko sukaldari batzuen erreferente bihurtu zen, eta izen handiko sukaldariek talde bat osatu zuten, hala nola Juan Mari Arzakek, Pedro Subijanak, Karlos Argiñanok, Juan José Castillok, Ramón Rotetak... Horrela, 60ko hamarkadan sortu zuten
|
Euskal
Sukaldaritza Berria mugimendua. Euskal sukaldaritza tradizionaleko platerak oinarri hartuta, Frantziako Nouvelle cuisineko teknikak, osagaiak eta aurkezteko era berriak erabiltzen hasi ziren.
|
|
Horrela, 60ko hamarkadan sortu zuten Euskal Sukaldaritza Berria mugimendua.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko platerak oinarri hartuta, Frantziako Nouvelle cuisineko teknikak, osagaiak eta aurkezteko era berriak erabiltzen hasi ziren. Eta garai hartan, Luis Irizar donostiarrak Euskal Herriko lehenengo sukaldaritza eskola sortu zuen.
|
2019
|
|
1000 bazkari ARGIAren alde.
|
Euskal
sukaldaritza berriko sukaldariek eman zuten otordua.
|
|
–Nire ustez, beste zortzi, hamabi edo urte gehiagoan gera nintekeen ikasten.
|
Euskal
sukaldaritza zoragarria da, eta aurtengo udan itzuli nahi dut alaba nerabearekin, sanferminak bertatik bertara ezagutu nahi dituelako. Badakizu nola duen izena?
|
2021
|
|
BERRIAk 2014an egin zion elkarrizketa bat, eta, besteak beste, Irizarrek kontatzen zuen plater on bat egiteko beharrezkoa dela" sukaldaria izatea bere buruari asko exijituko dion lehen bezeroa".
|
Euskal
sukaldaritza berriaren oinarrietako bat etxekoandreek urteetan egindako sukaldaritza izan zela zioen, eta gaineratu zuen ez zaiela behar bezala aitortu egindako lana.
|
|
Sukaldaria eta sukaldarien irakaslea izan zen, eta bere izen bereko eskola ere sortu zuen, Donostian.
|
Euskal
sukaldaritza berriaren sortzaileetako bat izan zen, eta haren lankideek diote «maisuen maisu» izan zela.
|
|
Hango eltze eta lapiko artean ikasi zuten gerora sukaldaritzaren munduan oso ezagunak egingo ziren hainbat lagunek —besteak beste, Pedro Subijanak, Karlos Argiñanok eta Ramon Rotetak—; eta hango su eta labeen beroan egosi zen
|
Euskal
sukaldaritza berria deituko zutenaren hazia ere. Mugimendu hori osatzen zuten sukaldarien jatetxeak sormenerako leku bilakatu ziren 1970eko hamarkadan, eta leku garrantzitsua izan zuen Irizarrek Oiartzunen irekitako Gurutze Berri jatetxeak ere.
|
|
' Luis Irizar. Maestro de maestros' liburuak
|
Euskal
Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu. Haren ikasle eta miresle izandakoen babesean aurkeztu dute.
|
|
Gainera, solasaldi luze bakoitzeko haren upategiko ardo botilaren bat ematen zidan opari», esan du Agirrek.
|
Euskal
Sukaldaritza Berriaren sortzaile dekanoaren bizipenak eta irakaspenak jasotzen ditu liburuak, eta asteazkenean aurkeztu zuten Irungo (Gipuzkoa) Singular jatetxean, Irizarren ikasle izandako Iñigo Lavadoren etxean, hain zuzen, maisuaren eskuetatik igarotako beste hainbat ikasle eta goi mailako euskal sukaldariren babesean.
|
|
Gastronomian, antzera. Euskal sukaldariak ez lirateke direna izango, ez balute denen artean
|
Euskal
Sukaldaritza Berria deiturikoa sortu. Kooperatibismora kondenatuta gaudela ez dut esango, baina ez didazue ukatuko euskaldun amishok modu kooperatiboan hobeto funtzionatzen dugula, ezta?
|
|
|
Euskal
sukaldaritzak ezaugarri zehatz batzuk ditu, hemengoak direla esan daitezkeenak: " Euskal sukaldaritzaren ezaugarriak hainbat dira eta ezaugarri horiek guztiek egiten dute berezi.
|
|
Euskal sukaldaritzak ezaugarri zehatz batzuk ditu, hemengoak direla esan daitezkeenak: "
|
Euskal
sukaldaritzaren ezaugarriak hainbat dira eta ezaugarri horiek guztiek egiten dute berezi. Alde batetik, erabiltzen dituen produktuak.
|
|
Bigarren ezaugarritzat, saltsak aipatuko nituzke.
|
Euskal
sukaldaritzaren ezaugarriak eta balioak nire aita Juan Mari Arzakengandik jaso ditut eta aitak esandakoaren arabera, euskal sukaldaritzaren bereizgarriak diren saltsak lau dira: saltsa gorria edo piper txorizeroarekin egindakoa, saltsa bizkaitarra ere esaten zaiona, pil pil saltsa edo saltsa zuria, saltsa berdea edo perrexilarekin prestatzen dena, eta txibi tintarekin egindako saltsa beltza.
|
|
|
Euskal
Sukaldaritza Berriak ere izango zuen eraginik, ordea. " Noski, 60ko hamarkadan mugimendu berri bat sortzen da, euskal gastronomiaren zabalkunderako eta transmisiorako berebiziko garrantzia izan zuena.
|
|
Ezin dugu itxita gelditu, beldurrak hartuta.
|
Euskal
sukaldaritza mundu osoan da ezaguna, eta ezaguna da bere bikaintasunagatik eta zapore unibertsala eskaintzen duelako. Munduko kultura askori gustatzen zaio hemengo zaporea.
|
|
|
Euskal
sukaldaritza balioa edota artea ote den, edo turismoak bere mesedetan maneiatu nahi duen ondarea... " Nire ahizpa Marta Arzak arte historialaria da eta berak laguntzen digu artearekin eta gastronomiarekin zerikusia duten gaiekin.
|
2022
|
|
|
Euskal
sukaldaritzak historikoki estimazio handikoa izan ditu txipiroi denak eta modu bat baino gehiagotan prestatu izan ditu, hala nola tintan, Pelaio estiloan, plantxan edo parrillan, garroak ore batean bildu eta frijituak, marmitakoan, etab.
|