Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 10

2016
‎Plater batzuek izen biziki deigarria zuten, ohi bezala. Euskal sukaldaritza berriaren parte garrantzitsua ari zen bihurtzen bere literatura, baita eguneko menuetan ere. –Arroz basatia barazkitxoekin?
‎Baina hori ez zen oztopoa Xabierrentzat. Euskal sukaldaritza tradizionala gustatzen zitzaion. Ez zuen inoiz azaldu beste sukalde batzuk probatzeko joera handirik.
2017
‎Mendi ibilaldirik ez da egiten bukaeran hamaiketakorik ez badago, eta alderdi politikoen egoitzetan ere jatetxeak jarri behar izan dituzte, bezeroak erakartzeko. 70eko hamarkadaren erdi aldera Juan Mari Arzakek eta beste hamarren bat sukaldarik Euskal Sukaldaritza Berria martxan jarri zutenean oinarri sendoa zuten, tradizio aberatsa?, jarraitu nuen.
2021
‎Gastronomian, antzera. Euskal sukaldariak ez lirateke direna izango, ez balute denen artean Euskal Sukaldaritza Berria deiturikoa sortu. Kooperatibismora kondenatuta gaudela ez dut esango, baina ez didazue ukatuko euskaldun amishok modu kooperatiboan hobeto funtzionatzen dugula, ezta?
Euskal sukaldaritzak ezaugarri zehatz batzuk ditu, hemengoak direla esan daitezkeenak: " Euskal sukaldaritzaren ezaugarriak hainbat dira eta ezaugarri horiek guztiek egiten dute berezi.
‎Euskal sukaldaritzak ezaugarri zehatz batzuk ditu, hemengoak direla esan daitezkeenak: " Euskal sukaldaritzaren ezaugarriak hainbat dira eta ezaugarri horiek guztiek egiten dute berezi. Alde batetik, erabiltzen dituen produktuak.
‎Bigarren ezaugarritzat, saltsak aipatuko nituzke. Euskal sukaldaritzaren ezaugarriak eta balioak nire aita Juan Mari Arzakengandik jaso ditut eta aitak esandakoaren arabera, euskal sukaldaritzaren bereizgarriak diren saltsak lau dira: saltsa gorria edo piper txorizeroarekin egindakoa, saltsa bizkaitarra ere esaten zaiona, pil pil saltsa edo saltsa zuria, saltsa berdea edo perrexilarekin prestatzen dena, eta txibi tintarekin egindako saltsa beltza.
Euskal Sukaldaritza Berriak ere izango zuen eraginik, ordea. " Noski, 60ko hamarkadan mugimendu berri bat sortzen da, euskal gastronomiaren zabalkunderako eta transmisiorako berebiziko garrantzia izan zuena.
‎Ezin dugu itxita gelditu, beldurrak hartuta. Euskal sukaldaritza mundu osoan da ezaguna, eta ezaguna da bere bikaintasunagatik eta zapore unibertsala eskaintzen duelako. Munduko kultura askori gustatzen zaio hemengo zaporea.
Euskal sukaldaritza balioa edota artea ote den, edo turismoak bere mesedetan maneiatu nahi duen ondarea... " Nire ahizpa Marta Arzak arte historialaria da eta berak laguntzen digu artearekin eta gastronomiarekin zerikusia duten gaiekin.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia