2001
|
|
Lasarteko bere jatetxea munduko gidarik onenetan agertzen da eta
|
euskal
sukaldaritza tradizional, sukaldaritza berri eta egilearen beraren sukaldaritzarekiko topaketa bikain gisa kalifikatzen da.
|
|
Zure sukaldaritza sormenezkoa da ala
|
euskal
sukaldaritza tradizionalaren bilakaera?
|
2005
|
|
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko zein berriko platerak gustuko dituztenei eta horrez gain ostaturik ospetsuenetan aurkitu ohi diren kalitatezko pintxoen zale direnei dago zuzendurik Leioako Ostalaritza Eskolakoek osatutako lan hau. Ehun errezeta jaso ditu atril bilaka daitekeen liburuan zein harekin batera doan CDan; zehatz mehatz adieraziz plater bakoitza nola prestatu behar den, zer nolako elikagaiak dituen beharrezko eta hainbat datu emanez:
|
2009
|
|
Jateko gehienen prestakuntzan oinarrizko osagai batzuk erabili izan dira
|
euskal
sukaldaritza tradizionalean. Horiek berakatza, olioa geroago eta txerri koipea lehenago, tipula, piperra eta gatza izan dira, horietako hainbat Ameriketatik orain dela erlatiboki gutxi ekarriak.
|
|
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko saltsarik ezagunenetako bat da, eta askotariko plateren laguntzaile gisa erabiltzen da.
|
2012
|
|
Bi egun iraun ditu tailerrak, eta Jerusalemgo puntako zazpi sukaldarik parte hartu dute, ia gehienek bertako jatetxe eta hotel garrantzitsuenetan egiten dute lan?.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionalaz gain, abangoardiako joerak ere landu dituzte. Ahmad Ashayer, Nabil Aho, Suliman Arnaoute, Odeh Abu Al Hawa, Victor Glogar, Haig Hagogian eta Moran Broza izan dira tailerrean parte hartu duten sukaldariak.
|
2015
|
|
Sukaldean aritzen da lanean, bezeroei harrera egiten die, eta jatetxearen martxa eramaten du.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionala egiten dute Iribarren, baina gaur egungo joerei muzin egin gabe. Getaria kostaldeko herria izanik, arraina da haien plater nagusia; parrilan mota guztietako arrainak prestatzen dituzte.
|
2016
|
|
Baina hori ez zen oztopoa Xabierrentzat.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionala gustatzen zitzaion. Ez zuen inoiz azaldu beste sukalde batzuk probatzeko joera handirik.
|
2017
|
|
Horrela, 60ko hamarkadan sortu zuten Euskal Sukaldaritza Berria mugimendua.
|
Euskal
sukaldaritza tradizionaleko platerak oinarri hartuta, Frantziako Nouvelle cuisineko teknikak, osagaiak eta aurkezteko era berriak erabiltzen hasi ziren. Eta garai hartan, Luis Irizar donostiarrak Euskal Herriko lehenengo sukaldaritza eskola sortu zuen.
|
2019
|
|
Almandoz, Elizondo, Belate mendateko Venta San Blas... Nafarroako hainbat lekutan ibili zen Douglas (Miguel esaten zioten, Don hitzarekin nahasterik ez sortzeko), eta bertan trebatu zen
|
euskal
sukaldaritza tradizionalean. Trebatu ez ezik, gozatu ere egin zuen:
|
2022
|
|
Herri bazkaria 15:00etan izango da frontoian eta bertan
|
euskal
sukaldaritza tradizionaleko jatekoak dastatzeko aukerea egongo da. Hasteko, gilda bat egongo da; lehenengo plater moduan, marmitakoa; bigarrena, saiheski errea tximitxurriagaz eta postretzat, pantxinetea.
|