2001
|
|
%15 oro har; %10 limoi, laranja, mandarina, tangerina eta pomeloetan; beste fruta azido batzuetan, hala nola Portzentaje horietara iristen ez badira, a zaporea aipatuko da, izozki motak adierazten duen oharraren ondoren. Gutxienez %4ko arrautza gorringoa
|
duten
izozkiei deitzen zaie izozki mantekatu. Egoera erdisolidoan aurkezten diren urezko izozkiei edo sorbetei izotz edari deituko zaie, eta horien guztirako estraktu lehorra %10 izanen da gutxienez.
|
|
Izozkien izenari dagokionez, izozkien elaborazioa eta merkataritza arautzen dituen indarreko arautegiarekin bat, zenbait jarraibideri jarraituz ezar daitezke izenak. Gutxienez %4ko arrautza gorringoa
|
duten
izozkiak beren izen bereziarekin eta ondoren “mantekadoak” hitzarekin izendatzen dira. Egoera erdisolidoan aurkezten diren ur sorbetak edo izozkiak jotzen dira pikortsutzat.
|
|
Eta izozkiaren testurako gustuen gainean ere bada zerbait idatzita, agian arrazoi meteorologikoengatik. Espainian, Italian bezala, iparraldean ere, fabrikatzaileek ikusten dute kontsumitzaileek nahiago dituztela azukrea baino koipe gehiago
|
duten
izozkiak; osaera hori hegoaldearen lehentasunetan alderantzikatzen da, non gozoa baita nagusi. Beste alde batetik, kontua da izozkien kontsumoa handiagoa dela eremu geografiko jakin batzuetan, batez ere kostaldea, beroa eta kontsumo tradizioa elkartzen diren eskualdeetan.
|
2002
|
|
Kolesterol edukia oso handia ez den arren, koipe horiek saturatuak dira nagusiki, eta, beraz, neurrian hartzekoak dira; izan ere, gehiegi hartuz gero, odoleko kolesterol maila handitu egiten da, eta, beraz, gaixotasun baskularrak izateko arrisku handiagoa dago. Oinarrian ura
|
duten
izozkiek, berriz, ez dute ez koiperik ez kolesterolik.Proteinak: esnekiak dira, erraz digeritzen dira eta nutrizio kalitate handikoak (5 g inguru 100 g krema edo esne izozki bakoitzeko).
|
2006
|
|
Tenperaturak irmotasuna ematen badio eta mikroorganismoak ugaltzea eragozten badu ere, ez ditu erabat ezabatzen; beraz, patogenoak transmititzeko arriskua dago, elaborazio eta salmenta baldintzen araberakoa. Horrek azalduko luke zergatik den kutsatzeko arrisku handiagoa
|
duen
izozkia soft izozkia, izozki makinek ematen duten ohiko produktua, eta zergatik deitzen zaion hori, ontziratutako izozkiak baino bigunagoa delako. Produktu hau oso kutsatuta egon ohi da eta kontsumitzaileei begira arrisku erreala suposatzen du, ahal den neurrian ezagutu eta kontrolatzea komeni dena.
|
2009
|
|
Gehigarri gutxien eduki
|
duen
izozkia naturalena, beraz Häagen Dazs etxekoa izan da.
|
|
Gantz hori esnetik dator, landare gantzetik, esne gainetik, kakao gantzetik eta gurinetik, baina baita esne gaingabetutik eta arrautzatik ere (badira osagai horiek guztiak ez
|
dituzten
izozkiak ere).
|
|
Amaiak platerak jasotzeko aprobetxatu du. Postre garaia da, baina ez
|
du
izozkia ateratzeko gogorik. Izozkailuaren aurrean geratu da, atea irekita.
|
2010
|
|
Gantz, proteina eta karbohidrato dezente
|
dituzte
izozkiek eta 210 kaloria artean ematen dituzte 100 gramo bakoitzeko
|
|
Kremaz eta esnez egindako izozkietan, esne gaina eta gurina izan ohi dira osagai gantzatsuak (animalia jatorriko osagaiak), eta horiek, ondorioz, gantz saturatu asko samar edukitzen dute; dena den, nagusiki landare jatorriko gantza
|
duten
izozki batzuek ere saturatuak dituzte gantzen% 90.
|
|
Esne jatorriko gantzak
|
dituzten
izozkiek daukate kolesterol gehien, esne gainez eta gurinez eginek.
|
2011
|
|
Izuen etxeko kontuak. Beharbada, Goizargi Estibaliz Carranza Zabalak ere horrelako zerbait izango zuen gogoan, bere senarra izandakoaren eta bere mutil lagun berriaren gorpuak zatitu, txiki txiki egin eta gorpuzkinak Vienan
|
zuen
izozki dendaren sotoan gordetzen zituen bitartean. Poliziak zerk bultzatuta egin omen zuen galdetu, eta Estik aitortu:
|
|
–Halere, goiztxo
|
dun
izozkientzat, esan zuen Charlottek, airoski.
|
|
Alde horretatik, izozki bolen banatzaileek, erabili eta erabili bitartean, azido zitriko edo tartarikoko disoluziodun ontzietan egon behar dute (%1, 5), ondo garbituko dela eta desinfektatzeko behar beste aldiz berrituko dela bermatzeko. Aipamen berezia merezi
|
dute
izozkiak banatzeko pitek, oso erabiliak baitira “softs” motako izozkietan edo izozki arinetan. Horien higienea eta desinfekzioa zorrotz kontrolatu dira.
|
|
Izozki dendara zuzendu da, eta aurreko egunean erosi ez
|
zuen
izozkia erostera joan da. Eta bola bat beharrean bi ipiniko dizkiola erabaki du:
|
2012
|
|
Esnea
|
duten
izozkietan, esnearen berezko azukrea (laktosa) gehitu egiten zaio eransten dioten azukreari (ohiko azukrea izaten da, sakarosa, eta bestelakoak ere bai: glukosa eta/ edo fruktosa jarabea, glukosa edo dextrosa).
|
|
Kaloriei ihes egiteko aukera ona izan daiteke gantz eta azukre gutxien
|
duten
izozkiak hautatzea
|
|
Kaloriei ihes egiteko, aukera ona izan daiteke, merkatuan gero eta eskaintza ugariago dagoenez, gantz eta azukre gutxien
|
duten
izozkiak hautatzea, eta halakorik ezin bada, neurria hartzea da irtenbide bakarra: kopuru txikietan eta oso noizean behin jatea, alegia.
|
|
esnea
|
duten
izozkiek (izan kremazkoak, izan esne osokoarekin eginak edo esne gaingabetuarekin), osagai gantzatsuak esne jatorrikoak dituztenez, gantz saturatu gehiago ematen dituzte.
|
|
Frutekin. Udako frutek bi ezaugarri
|
dituzte
izozki gozo bihurtzeko: oso ugariak dira uretan eta zapore gozo nabarmena dute.
|
2013
|
|
Esan nuen:" Nork
|
du
izozkia gogoko?
|
2015
|
|
Garrantzitsua da kontuan hartzea, nolanahi ere, oso sentsazio desatsegina izan arren, ez duela larritasunik, ez eta garunerako arriskurik ere. Maya Kaczorowskiren aurkikuntza, 13 urte
|
zituela
Izozkiek, granadek edo antzeko elikagaiek eragindako buruko minaz hitz egiteko, Maya Kaczorowski aipatzea ezinbestekoa da. 13 urte zituela ikerketa gozo bat egin zuen.
|
2016
|
|
Krema katalanak polo izoztuko formatua du eta hunkituko zaitu Udarako esne postrea egokitzeko beste adibide bat da hau. Zapore tradizionalen zaleentzat, janaria karamelu erre eta krema katalanaren kurruskarekin amaitzea atsegin
|
dutenek
izozki gozo bihur dezakete. Beti formatu izoztuan egindako errezeta bat, inor axolagabe uzten ez duena eta polo itxura ematen badio, erabateko arrakasta izango duena.
|
|
Ez dizut arazorik sortu nahi, baina uste
|
dut
izozkia eskularrurik gabe zerbitzatzea 3 mailako osasun arau haustea dela.
|
2017
|
|
Eguzkiak ezin
|
du
izozkia jan,
|
2019
|
|
Listua irentsi, burua biratu eta mostradore erdi hutsari begira geratu da orduan: egunkari piloa eta bokadilloen menuak alde batean, Telefonicako aparailu zaharra eta aukera gehienak marratuta
|
dituen
izozki karta bestean; zenbat geratzen zaizkit, ba, neuri ere. Mostradorearen atzealdean botila ilara, San Pankrazio bat, eta zestalari gihartsu baten argazki zuri beltzekoa, markoaren gainetik espumilloi doratu bat dariola:
|
|
Ez dakit. Nahi
|
duzu
izozkia?
|
2021
|
|
Esnez egindako izozki batek egitura hareatsua izatea laktosa (esnearen azukrea) kristalizatzearen ondorio da. Izan ere, izoztean, laktosa disolbatuta
|
duen
izozkiko ura izotz bihurtzen da, eta izoztuta geratzen den ur zati txikian kontzentratzen da laktosa. Beste partikula batzuk disolbatuta badaude, erraza da laktosari lotzea eta kristalak eratzen hastea.
|
|
" Aurrez bidali nizkien antolatzaileei osagaiak, eta osagai horiekin, hango izozkigile batek egin zuen nire izozkia. Nik bideo dei bidez zuzentzen nuen; horrela esaten nion nola egin behar
|
zuen
izozkia".
|
|
–Nahi
|
baduzu
izozkiak bazkalduko ditugu.
|
|
Gogoan
|
dut
izozkia, beti banillazkoa.
|
2022
|
|
Denek gustuko
|
dituzte
izozkiak.
|
2023
|
|
Salmenta izenak ere orienta gaitzake; izan ere, esan daiteke fruta duen produktua dela, gutxienez% 15eko proportzioan dagoenean, kasu jakin batzuetan izan ezik, zitrikoetan edo fruta exotikoetan esaterako (adibidez, kirtenean), gutxienez% 10eko kopuruan egon baitaitezke. Fruitu lehorrak badira, gutxienez %7ko proportzioan egon behar dute, osagai hori
|
duen
izozkia dela esan ahal izateko. Zenbat fruta dute izozkiek?
|
|
Fruitu lehorrak badira, gutxienez %7ko proportzioan egon behar dute, osagai hori duen izozkia dela esan ahal izateko. Zenbat fruta
|
dute
izozkiek. Frutadun izozkien artean, osagai horren kantitateak oso desberdinak dira:
|
|
Eta fruitu lehorrak? Fruitu lehorrak
|
dituzten
izozkien artean, Mahala bakarrik esan dezake osagai hori duela,% 10,71 hur edukia baitu. Sammontanak bere ontziko pistatxoak nabarmentzen ditu eta salmenta izendapenean aipatzen ditu, baina ezin du esan “pistatxodun” izozkia denik, fruitu lehor hori oso kantitate txikian aurkitzen baita (%3, 15).
|
|
Adierazgarriena izozkiaren masaren parte dena da, ez beste osagai konposatu batzuetatik datorrena, hala nola txokolatea edo galleta, baina etiketako informazioarekin ez dugu jakiten osagai bakoitzari zer ehuneko dagokion. Zenbat koipe
|
dute
izozkiek. Krema izozkien eta sorbeten artean desberdintasunak daude.
|
|
Eta zenbat proteina? Proteinek ere funtzio garrantzitsua
|
dute
izozkietan, haien egitura osatzen eta gorputza eta egonkortasuna ematen laguntzen baitute. Edukirik handiena Mahala (%5, 4) da, baina ez da izozkiaren gorputza osatzen duten proteinengatik, hurretatik datozenengatik baizik.
|
|
«Hain zuzen ere, urte haietan, 1940ko hamarkadan, luxuzko janari ia eskuraezina zelako. Are, goserik izan ez zutenek ere ez
|
zuten
izozkirik edo txokolaterik, oso garestia baitzen. Orduan, jaki horiek lortzeko aukera iristean, bat batean, ospakizun guztietan jaten zituzten gozokiak; hori oso argi ikusten da 1960ko hamarkadan —egoera ekonomikoak hobera egin zuenean—».
|
|
|
Zuen
izozkiak garestiak direla esango zenuke?
|
|
–Ez
|
duzu
izozkia probatu ere egin behar? –galdetu dio Paulitak Limari.
|