Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 55

2000
‎—Gaurkoa araudiaren aurka doa zuzen zuzen —forentsearen ahots zolia, hilerriko txori ugarien txortxorrekin lehian—, baina zoaz igande batean Udaletxera eta azaltzen hasi hilotz bat duzula hozkailuan, eta hozkailu hori kaka dela, aurrekontuetan hozkailu indartsuagoak erosteko eskaria hamalau aldiz eginda ere, goian dauden argi iturri horiek beti gauza bera erantzuten dizutelako: " hara, Gómez, hozkailu berririk ez izan arren, zure hilotzek bertze urtebetez etsiko dute gorputegian, ez arrangurarik ez kexurik atera gabe, ezta?".
2002
‎Horrela, ez da jakien arteko kontakturik izango, ez eta batzuek besteei kutsa diezaieketen kutsadurarik ere (kutsadura gurutzatua). – Hozkailuko punturik hotzena beheko apala da (2 °C), barazkien kaxaren gainean, izozkailua behean duten hozkailuetan. Beraz, hor kokatu behar ditugu elikagai galkorrenak, hala nola haragia eta arrain freskoak.
‎Ahalik eta probetxurik handiena ateratzeko eta janariarekiko oporrak aurrezteko, komeni da ekipo egokiak izatea: erregailu anizkoitzak dituzten sukaldeak, altzairu herdoilgaitzezko tresnak, behar adinako edukiera duten hozkailuak, janaria tenperatura seguruan mantentzeko eta germen patogenoekin ez kutsatzeko ontzi isotermoak. Edateko ura edatekoa dela ziurtatzea funtsezkoa da.
‎Esne hautsa edo kondentsatua aukera daiteke, eta likidoa unean bertan kontsumituko dela jakiten denean bakarrik utz daiteke. Nolanahi ere, behar adinako edukiera duen hozkailua izan behar da, edo bestela, egunero erosi dira jan beharreko produktuak. Mikrobioen kutsadura arazoak saihesteko, jakiak segurtasunez eta higienez manipulatzen jakin behar da.
2003
‎Nora nora. Gero ardiki guztiak bota ditu hozkailutik zakarretara, gainean dituzten euli usteko guztiei begiratu ere egin gabe. Kito.
2005
‎Maiz desizozten ez bada, hozteko ahalmena gutxitzeak kontsumoa %30 arte handitzea eragiten du. Gaur egun, “No Frost” sistema duten hozkailuak daude, eta horietan, izotza kentzeko prozedura automatikoa da.
‎Goizean, laranja zukua eta sagarra; jolas orduan, sagarra; bazkalorduan ez dut ogi­ rik jango eta saltsak ikutu ere ez! Arratsaldea kalean pasako dut hozkailua urrun izateko; ez dut dirurik ate­ rako txerrikeriak erosteko tentazioan ez erortzeko, eta gauean ontzi bat esne baino ez dut edango. Astero gu­ txienez horrelako bat idazten nuen, baina inoiz ez nuen bertan jarritakoa betetzen, goseak nahiak baino indar handiagoa zuelako neure baitan. Zer egin nezakeen?
‎Ezer gutxi utzia zuten hozkailu barnean: bertan hilabeteak zeramatzaten azenario zimel batzuk, kolorez aldatzen ari zen haragi xerra eta esne apurren bat.
2006
‎Nik ez. Bai, gogoan dut hozkailuarena, ez arduratu. Toalla garbiak bainugelan, ondo.
2007
‎Ez dakit nondik dabilen Irene, urrun seguru aski, baina argi dut beharrezko kilometro guztiak egingo dituela aitari azken agurra emateko. Nik ere joan nahiko nuke elizara, badira urteak Irene ikusten ez dudala, haren ahotsa ere hiruzpalau aldiz entzun dut beste hainbeste urtetan, postal bi ditut hozkailuan haren sinadurarekin, ez besterik. Eta ez da iraganarekin inongo zorrik kitatzeko, ez.
‎bata, lo egiteko, eta bestea, festarako. Eremu horretan, txikiek karaokea, dantzarako pista txikia, gaua pasatzeko hautatzen duten janaria duen hozkailua, LCD telebista DVDarekin eta film sorta bat dituzte. Kinder Hotels haurrentzako eskaintzetan espezializatutako hotel kateetako bat da.
2008
‎Hotzak eragotzi edo mantsoago garatzen du, bero biziak germenak hiltzen ditu eta tenperatura epelak arriskutsuak dira, mikroorganismoak izugarri ugaltzen baitira. Azaldu zergatik bereizi behar ditugun hozkailuan jaki motak, edo jaki gordinak eta prestatuak, hobe ondo itxitako ontzietan, elkar uki ez dezaten eta elkar kutsa ez dezaten. Baita prestatzeko orduan ere.
‎Lortu diren helburu gehienak etorkizun handikoak izan dira, hala nola elikagaien aldaketa morfologikoak eta haien propietate fisiko kimikoak azkar detektatzea, animalien gaixotasunak kontrolatzeko sistemak, urak desinfektatzeko programak edo elikagaiak kontserbatzeko berme handiagoa duten ontziak garatzea. Hurrengo urratsak, adibidez, bakterioen aurkako ezaugarriak dituzten hozkailuak garatzera eta uraren kutsatzaileak kentzeko nanoiragazki berriak sortzera bideratuta daude. Etorkizun handiko berrikuntza nagusietako bat nanodiagnostikoak sortzea da.
2009
‎Elikagaien Teknologia eta Segurtasunerako Zentro Nazionalak (CNTA), egoitza San Adrianen (Nafarroa) duenak, ate irekien jardunaldia egin zuen joan den astean, eta bertan izan ziren elikagaien industriako 60 ordezkari, enpresa laguntzaile eta kontsumitzaile baino gehiago. Ekitaldian parte hartu zutenek, elikadura sektoreko enpresekin lankidetzan zentroan garatutako berrikuntza adibide gisa, laugarren gamako borraja bat, VitaFresh teknologia duen hozkailu bat eta leka hazia duten plater kozinatuak ikusi zituzten. Jardunaldiaren helburua zen CNTAn lan egiten duten langileen ekoizpen, teknologia eta prestakuntza metodoen ezagutzan sakontzea, industriaren eta kontsumitzaileen arteko konfiantza indartzeko modu gisa.
‎Behar izanez gero, lehortu, produktu motaren eta azaleraren arabera. ...oa izango da sukaldean Elikagaien Segurtasuneko Sistema Pasiboak (SPSA), segurtasuna eta higienea hobetzen duten azken belaunaldiko material eta ekipoak baldin badaude, hala nola garbiketaren eta garbiketaren arteko bakterio ugaritzetik babesten duten tratamendu bakteriostatikoekin egindako material eta estaldurak, edo barnean mikrobioak garatzea saihesten laguntzen duten bakterioen aurkako babesa duten hozkailuak.
2010
‎Ezinbestekoa da: Ez isuri janari zukurik; izan ere, horrek esan nahi du hozkailuko beste leku batzuk zikindu egiten direla eta, beraz, beste elikagai batzuetara iristen direla, batez ere tiraderetan biltegiratutakoetara. Gorde elikagaiak ontzi estalietan.
2011
‎Lau izar dituen hozkailua erabiltzea komeni da; hozkailu horiek ºC an mantentzen dute, gutxienez, tenperatura, eta aparteko potentziari esker, gai dira ºC raino iristeko ere.
2013
‎Ondo elikatzea beharrezkoa da organismoaren energia, egitura eta erregulazio beharrei erantzuteko. Hala ere, bistan da inork ez duela hozkailua irekitzen eta tomate bat aukeratzen duela bitamina edo arrautza bat duelako, proteina kalitate hobezina duelako. Elikagai batzuk edo beste batzuk aukeratzen ditugu, guregan pizten diren zentzumenen eta emozioen ondorioz, eta arrazoi berberagatik konbinatzen ditugu.
‎Elikagaiak hozkailuan kontserbatzea beti da berme horietako askoren bizitza baliagarri hobearen bermea. Orain, eta lau urtez ikerketa egin ondoren, Aebetako Nekazaritza Saileko adituek (USDA) frogatu dute LED ultramorea duen hozkailu batean gordetako fresek bederatzi egun arte irauten dutela baldintza ezin hobeetan, eta lau lanegunen aurrean, argirik gabe. Artikuluak azaltzen du zer ondorio dituen argi mota horrek elikagaietan, hotzak nola eragiten duen patogenoen prebentzioan eta zergatik den garrantzitsua hotz katea.
2014
‎Etxe bakoitzak badu hozkailua eta izozkailua, eta, hortaz, ez da hestebeterik egin beharrik urte osoan haragia edukitzeko.
‎–Nahi izanda ere, ezinen genuke: zure kasuen soberakinak ditugu hozkailuetan.
‎Elikagai seguruak etxean mantentzeko, tenperatura egokietan kontserbatu behar dira. Askok 4 ºc inguru eduki behar dute hozkailuan, eta beste batzuek izozkailuan (ºc). Horretarako, hornidura elektrikoa eduki behar da.
‎Aitaren enpresaren itsasontziak lehorrera iristen zirenean, aitak arraina ekartzen zuen eta, orduan, gosaltzeko izan ezik, arraina genuen otordu guztietan, ez baikenuen hozkailurik. Arraina telazko zaku laukidun batean ekartzen zuen aitak eta zakuaren edukia perrail zabal batetan jartzen genuen, gainetik eta azpitik izotzaren kamioari erositako jela pusketak ipiniz.
‎Scarfacen afixa dut hozkailuan. Ez dago hoberik.
2015
‎Horregatik hil al zenuen? Ez dut hozkailuan begiratu, beharbada han aurkituko ditut bere belarriak, bere zakila?
‎Luis kilometro erdi harantzago bizi zen hirurogeita hamabost urteko mutilzaharra zen. Baserri erdi erori batean bizi zen eta ez zuen hozkailurik etxean.
‎Baserriaren erdia ezertarako erabiltzen ez zuen kortak okupatzen zuen. Luisek ez zuen hozkailurik; janaria txapa baten gainean frijitzen zuen eta lapikorik ere ez zen ageri, zartagin erraldoia besterik ez. Komuneko hormetan armiarma sareak zeuden eta hala ere eskerrak:
‎Hartu nahi duzuna hozkailuan!
2016
‎Baina ezin duzu hozkailua horretarako erabili, 2ttor. Hozkailua beti egon behar da martxan.
‎Merkatuan hainbat aukera daude: izotza duten hozkailuak, poltsa isotermikoak…, beroak patogenoen hazkuntza faboratzea saihesteko. Artikulu honetan, eramangarriak, otorduen erreginak aire zabalean nola erabili eta aire zabalean jaten denean kontuan hartu behar diren beste neurri batzuk azaltzen dira.
‎Zer eduki behar du hozkailu osasungarri batek?
2017
‎Bazen ere jogurt arin bat epemugaz kanpokoa, gasna puxka bat harria bezain idorra. Orduan Maiderrek ikusi zuen, apalategi huts horretan, irudiaren bururaldia. Hutsa duk hozkailua! Dia, ezinezkoa dun horrelako gauza! Alta haugi ikustera. Ez dun arazorik izanen, pean badun ostatu txiki bat, joanen gaitun pizza bat jatera edo platera konbinatu bat. Ordaintzen dinat. Ordaintzen badidak barkatzen diat. Goazen lehenbailehen.
2018
‎Izen abizenez aipatuko ez ditudan bi kazetarik gogotik egin zidaten barre, bi botila xanpain nekartzala eta. Irratian ez dugu hozkailurik. BERRIAn badute.
‎Hala gertatzen da inprimagailu edo ordenagailu batekin. Baina beste hondakin elektroniko edo elektriko batzuk oso kaltegarriak izan daitezke planetarentzat; adibidez, apar isolatzaileak dituzten hozkailuak, horien konposizio kimikoa oso kaltegarria baita ingurumenerako. “Hondakin elektroniko eta elektrikoen arazo nagusia kutsatzaile izan daitezkeen substantziak izatea da, birziklatze instalazioetan tratatu aurretik deskontaminazio prozesu egokiak egiten ez badira”, dio Andreu Vilák, Ecotic Fundazioko zuzendariak, Espainian e waste birziklatzen duenak.
‎Har ezazu nahi duzuna hozkailutik.
‎Janaria du hozkailuan.
2020
‎goragalea, oka egitea, sabeleko mina, etab. eta, oso kasu larrietan —eta, zorionez, oso puntualak—, heriotza ere eragin dezake; hala gertatu zen, antza, txelga gazte batek, bere sukaldean bost egunez giro tenperaturan biltegiratu ondoren, espagetiak jan zituen. Plater horiek berehala kontsumitzen ez baditugu, ahalik eta azkarren gorde behar ditugu hozkailuan (epeldu bezain laster), eta hiru egun baino lehen jan; behin bakarrik berotu eta tenperatura altua lortu arte. Bestela, gaixotzeko arriskua dago, eta, horregatik, “arroz frijituaren sindromea” deitzen zaio lagunei.
‎Gaur egun merkatuan dauden hozkailu ez hain eraginkorrak A+ motakoak dira. Konbi den A+++ hozkailu bat konparatzen badugu, 200 litroko edukiera duena hozkailuaren partean eta 100 litrokoa izozkailuaren partean, ezaugarri bereko beste batekin, baina A+ k 1.500 kWh aurreztuko ditu. Erreferentziatzat kilowattaren Europako batez besteko prezioa hartuz gero (0,27 kWh), fakturan 405 euro aurreztuko lirateke etxetresna elektrikoaren bizitza baliagarri osoan.
‎Inguruko neskei begiratuko die, begiz jo duenari tarte apur bat luzeagoz, nabari dezan gustuko dituela bere begiak, edo ahoa, edo titiak, eta hark begirada itzuliz gero, behar baino tarte luzeagoz, apika arrimatu egingo zaio, behar baino garagardo gehiago edan baditu, berriro luzeegi begiratzeko, are hitzen bat erortzen uzteko ere. Gauza bera da ordenagailuan, baina garagardoak norberak hartu behar ditu hozkailutik.
2021
‎Hondakinetara botatzen ziren elikagai hauei irtenbidea bilatzerakoan, Galdakaoko Boluntarioen Gizarte Elkartearengana jo zuen Udalak eta elkarte honek azaldu zion zein modutan daukan martxan" Hozkailu Solidarioa" programa Lasarte Orian, Donostiako Tabakaleran, Galdakaon, Gasteizen... Plentzian udalak ere jarria du Hozkailu Solidarioa eta Leioako Ostalaritza eskolak eduki zuen bere garaian (egun soberakina elikagai bankuetara bideratzen du).
‎Zer elikagai biltegiratu behar dira hotzean eta zeinek ez dute behar? Zer tenperaturatan egon behar dute hozkailuak eta izozkailuak. Elikagai bakoitza nola aprobetxatu eta gorde jakiteko eta ezusteko desatseginak saihesteko behin betiko gida da hau.
‎haragi xerratuak eta xehatuak, pasta eta arroza. Zuzenean hozkailura edo izozkailura Beste plater batzuk aldez aurretik prestatzen baditugu, ahalik eta azkarren sartu behar ditugu hozkailuan (ez dira bi ordu baino gehiago pasatu behar giro tenperaturan). Hozkailuan edo izozkailuan sartu aurretik, tenperatura jaisteko modu erraz bat da zati txikitan zatitzea eta gainazal eta altuera txikiko altzairu herdoilgaitzezko ontzietan jartzea, noizean behin aldatuz.
‎–Hozkailua mugitu? –zalantza egin du Adrik ondo entzun duen– Zertarako nahi duzu hozkailua mugitu?
‎–Ezin duzu pisurik hartu, Sara, eta nik bakarrik ezin dut hozkailua mugitu.
2022
‎Unai bera etxera etorri zitzaion egunetik dago Edu erosketarik egin gabe. Bezperako bazkaritik soberan gelditutako makarroiak, besterik ez du hozkailuan.
‎Arratsalde horretan bertan gera daitezkeela esaten dio, baina bezeroak ezetz, nahiago duela biharamunean. Nekatua dago, ez du bazkaldu eta ezer gutxi du hozkailuan.
‎Gure arbasoek ez zuten hozkailurik.
2023
‎Ezin ditugu hozkailua eta garbigailua erabili, ez dugu ur berorik, ezta berogailurik ere. Haurrek ezin diote eskolako erritmoari eutsi ikasgai guztiak gela birtualetan daudelako eta ez daukatelako wifirik eta gailu elektronikoak kargatzeko aukerarik; lanak egiteko kandelak pizten dituzte, eta horrek erredurak egiteko edo zerbaitek su hartzeko arriskua dakar.
‎ba tek begiak berdeak ditu, besteak zuriak; batek sudurra aurre an du, besteak atzean; batek mantala du, besteak eskafandra. Haur horiek handitzen direnean, barruan hozkailua duen au toa nahi du batek, besteak barruan autoa duen hozkailua; bat trajea eta gorbata jantzita ibiliko da, bestea trajerik eta gorba tarik gabe.
‎Zer esan nahi dute hozkailuen ikurrek. Ez dakigu beti hozkailuko marrazkien eta ikurren esanahia.
‎Barnean, barra ñimiño baten ostean, laurogeita asko urte izan ditzakeen emakumea dugu zain. Gibelean, josteko makina eta etxeetan ikusi ohi dugun hozkailua ditu, han bertan saltzen dituen pultserak eta panpinak egiteko.
‎Ez zitzaidan gustatzen nire ama balitz bezala hitz egiten zidanean. Beti zuten hozkailuan pitxer gorri hura, murtxikatu zitekeen tomate pure hotz higuingarri horrentzat propio erabiltzen zutena.
‎Sagardoa dut hozkailuan.
‎Har ezazu nahi duzuna hozkailutik.
‎Boilurra nahi baduzu Hozkailu batean hiru egun daraman bat nahi baduzu, zoaz aitarekin hitz egitera.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...
Aldaerak
Lehen forma
du 6 (0,04)
dut 6 (0,04)
duen 5 (0,03)
duten 5 (0,03)
ditugu 4 (0,03)
dute 3 (0,02)
duzuna 3 (0,02)
zuten 3 (0,02)
ditu 2 (0,01)
dituzten 2 (0,01)
duzu 2 (0,01)
zuen 2 (0,01)
badu 1 (0,01)
baduzu 1 (0,01)
baikenuen 1 (0,01)
dituen 1 (0,01)
ditugun 1 (0,01)
ditut 1 (0,01)
duela 1 (0,01)
duena 1 (0,01)
dugu 1 (0,01)
dugun 1 (0,01)
duk 1 (0,01)
duzula 1 (0,01)
Argitaratzailea
Konbinazioak (2 lema)
Konbinazioak (3 lema)
Urtea

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia