Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 23

2002
‎Horrela, ez da jakien arteko kontakturik izango, ez eta batzuek besteei kutsa diezaieketen kutsadurarik ere (kutsadura gurutzatua). – Hozkailuko punturik hotzena beheko apala da (2 °C), barazkien kaxaren gainean, izozkailua behean duten hozkailuetan. Beraz, hor kokatu behar ditugu elikagai galkorrenak, hala nola haragia eta arrain freskoak.
‎Ahalik eta probetxurik handiena ateratzeko eta janariarekiko oporrak aurrezteko, komeni da ekipo egokiak izatea: erregailu anizkoitzak dituzten sukaldeak, altzairu herdoilgaitzezko tresnak, behar adinako edukiera duten hozkailuak, janaria tenperatura seguruan mantentzeko eta germen patogenoekin ez kutsatzeko ontzi isotermoak. Edateko ura edatekoa dela ziurtatzea funtsezkoa da.
‎Esne hautsa edo kondentsatua aukera daiteke, eta likidoa unean bertan kontsumituko dela jakiten denean bakarrik utz daiteke. Nolanahi ere, behar adinako edukiera duen hozkailua izan behar da, edo bestela, egunero erosi dira jan beharreko produktuak. Mikrobioen kutsadura arazoak saihesteko, jakiak segurtasunez eta higienez manipulatzen jakin behar da.
2005
‎Maiz desizozten ez bada, hozteko ahalmena gutxitzeak kontsumoa %30 arte handitzea eragiten du. Gaur egun, “No Frost” sistema duten hozkailuak daude, eta horietan, izotza kentzeko prozedura automatikoa da.
2007
‎bata, lo egiteko, eta bestea, festarako. Eremu horretan, txikiek karaokea, dantzarako pista txikia, gaua pasatzeko hautatzen duten janaria duen hozkailua, LCD telebista DVDarekin eta film sorta bat dituzte. Kinder Hotels haurrentzako eskaintzetan espezializatutako hotel kateetako bat da.
2008
‎Hotzak eragotzi edo mantsoago garatzen du, bero biziak germenak hiltzen ditu eta tenperatura epelak arriskutsuak dira, mikroorganismoak izugarri ugaltzen baitira. Azaldu zergatik bereizi behar ditugun hozkailuan jaki motak, edo jaki gordinak eta prestatuak, hobe ondo itxitako ontzietan, elkar uki ez dezaten eta elkar kutsa ez dezaten. Baita prestatzeko orduan ere.
‎Lortu diren helburu gehienak etorkizun handikoak izan dira, hala nola elikagaien aldaketa morfologikoak eta haien propietate fisiko kimikoak azkar detektatzea, animalien gaixotasunak kontrolatzeko sistemak, urak desinfektatzeko programak edo elikagaiak kontserbatzeko berme handiagoa duten ontziak garatzea. Hurrengo urratsak, adibidez, bakterioen aurkako ezaugarriak dituzten hozkailuak garatzera eta uraren kutsatzaileak kentzeko nanoiragazki berriak sortzera bideratuta daude. Etorkizun handiko berrikuntza nagusietako bat nanodiagnostikoak sortzea da.
2009
‎Elikagaien Teknologia eta Segurtasunerako Zentro Nazionalak (CNTA), egoitza San Adrianen (Nafarroa) duenak, ate irekien jardunaldia egin zuen joan den astean, eta bertan izan ziren elikagaien industriako 60 ordezkari, enpresa laguntzaile eta kontsumitzaile baino gehiago. Ekitaldian parte hartu zutenek, elikadura sektoreko enpresekin lankidetzan zentroan garatutako berrikuntza adibide gisa, laugarren gamako borraja bat, VitaFresh teknologia duen hozkailu bat eta leka hazia duten plater kozinatuak ikusi zituzten. Jardunaldiaren helburua zen CNTAn lan egiten duten langileen ekoizpen, teknologia eta prestakuntza metodoen ezagutzan sakontzea, industriaren eta kontsumitzaileen arteko konfiantza indartzeko modu gisa.
‎Behar izanez gero, lehortu, produktu motaren eta azaleraren arabera. ...oa izango da sukaldean Elikagaien Segurtasuneko Sistema Pasiboak (SPSA), segurtasuna eta higienea hobetzen duten azken belaunaldiko material eta ekipoak baldin badaude, hala nola garbiketaren eta garbiketaren arteko bakterio ugaritzetik babesten duten tratamendu bakteriostatikoekin egindako material eta estaldurak, edo barnean mikrobioak garatzea saihesten laguntzen duten bakterioen aurkako babesa duten hozkailuak.
2010
‎Ezinbestekoa da: Ez isuri janari zukurik; izan ere, horrek esan nahi du hozkailuko beste leku batzuk zikindu egiten direla eta, beraz, beste elikagai batzuetara iristen direla, batez ere tiraderetan biltegiratutakoetara. Gorde elikagaiak ontzi estalietan.
2011
‎Lau izar dituen hozkailua erabiltzea komeni da; hozkailu horiek ºC an mantentzen dute, gutxienez, tenperatura, eta aparteko potentziari esker, gai dira ºC raino iristeko ere.
2013
‎Ondo elikatzea beharrezkoa da organismoaren energia, egitura eta erregulazio beharrei erantzuteko. Hala ere, bistan da inork ez duela hozkailua irekitzen eta tomate bat aukeratzen duela bitamina edo arrautza bat duelako, proteina kalitate hobezina duelako. Elikagai batzuk edo beste batzuk aukeratzen ditugu, guregan pizten diren zentzumenen eta emozioen ondorioz, eta arrazoi berberagatik konbinatzen ditugu.
‎Elikagaiak hozkailuan kontserbatzea beti da berme horietako askoren bizitza baliagarri hobearen bermea. Orain, eta lau urtez ikerketa egin ondoren, Aebetako Nekazaritza Saileko adituek (USDA) frogatu dute LED ultramorea duen hozkailu batean gordetako fresek bederatzi egun arte irauten dutela baldintza ezin hobeetan, eta lau lanegunen aurrean, argirik gabe. Artikuluak azaltzen du zer ondorio dituen argi mota horrek elikagaietan, hotzak nola eragiten duen patogenoen prebentzioan eta zergatik den garrantzitsua hotz katea.
2014
‎Etxe bakoitzak badu hozkailua eta izozkailua, eta, hortaz, ez da hestebeterik egin beharrik urte osoan haragia edukitzeko.
‎Elikagai seguruak etxean mantentzeko, tenperatura egokietan kontserbatu behar dira. Askok 4 ºc inguru eduki behar dute hozkailuan, eta beste batzuek izozkailuan (ºc). Horretarako, hornidura elektrikoa eduki behar da.
2016
‎Merkatuan hainbat aukera daude: izotza duten hozkailuak, poltsa isotermikoak…, beroak patogenoen hazkuntza faboratzea saihesteko. Artikulu honetan, eramangarriak, otorduen erreginak aire zabalean nola erabili eta aire zabalean jaten denean kontuan hartu behar diren beste neurri batzuk azaltzen dira.
‎Zer eduki behar du hozkailu osasungarri batek?
2018
‎Hala gertatzen da inprimagailu edo ordenagailu batekin. Baina beste hondakin elektroniko edo elektriko batzuk oso kaltegarriak izan daitezke planetarentzat; adibidez, apar isolatzaileak dituzten hozkailuak, horien konposizio kimikoa oso kaltegarria baita ingurumenerako. “Hondakin elektroniko eta elektrikoen arazo nagusia kutsatzaile izan daitezkeen substantziak izatea da, birziklatze instalazioetan tratatu aurretik deskontaminazio prozesu egokiak egiten ez badira”, dio Andreu Vilák, Ecotic Fundazioko zuzendariak, Espainian e waste birziklatzen duenak.
2020
‎goragalea, oka egitea, sabeleko mina, etab. eta, oso kasu larrietan —eta, zorionez, oso puntualak—, heriotza ere eragin dezake; hala gertatu zen, antza, txelga gazte batek, bere sukaldean bost egunez giro tenperaturan biltegiratu ondoren, espagetiak jan zituen. Plater horiek berehala kontsumitzen ez baditugu, ahalik eta azkarren gorde behar ditugu hozkailuan (epeldu bezain laster), eta hiru egun baino lehen jan; behin bakarrik berotu eta tenperatura altua lortu arte. Bestela, gaixotzeko arriskua dago, eta, horregatik, “arroz frijituaren sindromea” deitzen zaio lagunei.
‎Gaur egun merkatuan dauden hozkailu ez hain eraginkorrak A+ motakoak dira. Konbi den A+++ hozkailu bat konparatzen badugu, 200 litroko edukiera duena hozkailuaren partean eta 100 litrokoa izozkailuaren partean, ezaugarri bereko beste batekin, baina A+ k 1.500 kWh aurreztuko ditu. Erreferentziatzat kilowattaren Europako batez besteko prezioa hartuz gero (0,27 kWh), fakturan 405 euro aurreztuko lirateke etxetresna elektrikoaren bizitza baliagarri osoan.
2021
‎Zer elikagai biltegiratu behar dira hotzean eta zeinek ez dute behar? Zer tenperaturatan egon behar dute hozkailuak eta izozkailuak. Elikagai bakoitza nola aprobetxatu eta gorde jakiteko eta ezusteko desatseginak saihesteko behin betiko gida da hau.
‎haragi xerratuak eta xehatuak, pasta eta arroza. Zuzenean hozkailura edo izozkailura Beste plater batzuk aldez aurretik prestatzen baditugu, ahalik eta azkarren sartu behar ditugu hozkailuan (ez dira bi ordu baino gehiago pasatu behar giro tenperaturan). Hozkailuan edo izozkailuan sartu aurretik, tenperatura jaisteko modu erraz bat da zati txikitan zatitzea eta gainazal eta altuera txikiko altzairu herdoilgaitzezko ontzietan jartzea, noizean behin aldatuz.
2023
‎Zer esan nahi dute hozkailuen ikurrek. Ez dakigu beti hozkailuko marrazkien eta ikurren esanahia.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia