Bilaketa
dist.
non
lema/forma
nola
bilaketa
kategoria
Iragazkiak

Emaitzak: 9

2003
‎Berezitasun dietetikoa Hartzidura elikagaiak kontserbatzeko prozesu bat da, eta aldaketa nabarmenak eragiten ditu mantenugaien edukian: proteinak unitate txikiago bihurtzen dira, aminoazidoak, eta gantz azidoak, gozatuaren alkoholarekin erreakzionatzen duten gantz azidoak, zapore leun eta atsegina sortuz. Nutrizioaren ikuspegitik, sufuak bitamina (erriboflabina, niazina), mineral (kaltzioa eta fosforoa) ugari ditu.
2005
‎Batez ere, osagaien oxidazioagatik, gai toxikoak metatzen direlako elikagai suberkatuetan edo oso tenperatura altuetan frijitutakoetan. Olioak eta koipeak lipido sinpleak dira, glizerola duten gantz azidoen esterrez osatuak, beste funtzio kimiko batzuk dituzten konposatuak ez bezala (fosfolipidoak, glikolipidoak edo zerebrosidoak, esfingolipidoak eta sulfolipidoak), baita glizerola ez diren alkoholak dituzten argizariak, terpenoak eta esteroideak ere. Badira lipido sinple edo konposatuen beste deribatu batzuk, taldearen propietateak mantentzen dituztenak:
2008
‎organismoak eratu ezin dituen elikagaiak dira, eta, beraz, elikagaien bidez eman behar dira. F bitamina osatzen duten gantz azidoak poliasegabeak dira, eta horietan omega eta omega gantz azidoak bereizten dira. Omega 6 seriea azido linoleiko eta arakidonikoek osatzen dute, landare olio birjinetan, ekilore pipetan eta fruitu lehorretan sartuak.
2009
‎Gaur egun, haragi produktuen hobekuntza dietetikoari buruzko azterlan gehienek honako hauek dituzte oinarri: gantz edukia murriztea, hura osatzen duten gantz azidoak aldatzea edo zuntz edo landare proteinak bezalako osagai edo gehigarriekin partzialki ordezkatzea. Hala ere, aukera horiek haragiaren deribatuak birformulatzea dakarte, eta, askotan, aldaketak eragiten dituzte elikagaiaren ezaugarri sentsorialetan eta kontsumitzailearengan baztertzea.
2010
‎Produktuaren ura etengabe askatzen da olio beroan, eta hidrolisia bizkortzen du. Hala, azidotasun maila eragiten duten gantz azido libreen edukia handitu egiten da. Asaldura hidrolitikoa biziagoa da elikagaiak ur asko ematen duenean.
2011
‎Ezkur urdaiazpiko iberikoa onuragarria da bihotz hodietako osasunarentzat; izan ere, zenbait ikerketaren arabera, kolesterol maila jaisten laguntzen duten gantz azido monoasegabeek murriztu egiten dute mota horretako patologiak izateko arriskua. Gantz azido monoasegabeen artean azido oleikoa nabarmentzen da, oliba olioaren ohiko osagaia.
‎Dietetika aholkua eramangarria da, hau da, arrain urdin gehiago (astean bitan, gutxienez) eta intxaur sorta bat jaten dira egunean. Koipeak eta olio ez babesleak Kartzinogenesia eragiten duten gantz azidoen artean azido linoleikoa dago (omega serieko gantz azido poliinsaturatua), eta arto eta ekilore olioetan aurki daiteke. Horrek ez du esan nahi olio horien kontsumo neurritsua kaltegarria denik; aitzitik, ez dira izango etxean lehentasunez kontsumitzeko edo soilik erabiltzeko olioak, eta oliba olioarekin konbinatuko dira, hori izango baita lehen aukerako olioa.
2015
‎Gantz saturatuak. Gantz azido saturatuek osatzen dituzte (hau da, lotura bikoitzik ez duten gantz azidoek). Gantz azido saturatu ugari duten gantzak solidoak dira, gurina adibidez.
2016
‎Era berean, Mailard en erreakzioa gertatzen da, hau da, proteinak eta karbohidratoak deskonposatzen dira, eta birkonbinatu egiten dira elikagai frijituen urre koloreak sortzeko. Olioa lipido mota bat da, irakite puntua urarena baino askoz ere handiagoa duten gantz azidoez osatua. Hori dela eta, azkarrago egosten dira, eta elikagaiak kurruskari eta kolore bereziz geratzen dira.
Emaitza gehiago eskuratzen...
Loading...

Bilaketarako laguntza: adibideak

Oinarrizko galderak
katu "katu" lema duten agerpen guztiak bilatu
!katuaren "katuaren" formaren agerpenak bilatu
katu* "katu" hasiera duten lema guztiak bilatzen ditu
!katu* "katu" hasiera duten forma guztiak bilatzen ditu
*ganatu "ganatu" bukaera duten lema guztiak bilatzen ditu
!*ganatu "ganatu" bukaera duten forma guztiak bilatzen ditu
katu + handi "katu" eta "handi" lemak jarraian bilatu
katu + !handia "katu" lema eta "handia" forma jarraian bilatu
Distantziak
katu +3 handi "katu" eta "handi" lemak 3 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handia "katu" lema eta "handia" forma 2 elementuetako distantzian bilatu
katu +2 !handi* "katu" lema eta "handi"z hasten diren formak 2 elementuetako distantzian bilatu
Formen konbinazioa desberdinak
bero + handi | asko "bero" lema eta jarraian "handi" edo "asko" lemak bilatu
bero +2 !handi* | !asko* "bero" lema eta jarraian "handi"z edo "asko"z hasten diren formak
!bero + handi|asko|gutxi|txiki "bero" forma eta jarraian "handi", "asko", "gutxi", "txiki" lemak
Ezaugarri morfologikoekin
proba + m:adj "proba" lema eta jarraian adjketibo bat
proba +2 m:adj "proba" lema eta bi hitzetako distantziak adjektibo bat adjketibo bat
bero + handi|asko + m:adi "bero" lema jarraian "handi" edo "asko" eta jarraian aditz bat
proba + m:izearr-erg "proba" lema eta ergatibo kasuan dagoen izen arrunta

Ezaugarri morfologikoak

KATEGORIA
adb adberbioa
adi aditza
adilok aditz-lokuzioa
adj adjektiboa
det determinatzailea
ior izenordaina
izearr izen arrunta
izepib pertsona-izena
izelib leku-izena
izeizb erakunde-izena
lbt laburtzapena
lotjnt juntagailua
lotlok lokailua
esr esaera
esk esklamazioa
prt partikula
ono onomatopeia
tit titulua
KASUA
abs absolutiboa
abl ablatiboa
ala adlatiboa
ban banatzailea
dat datiboa
des destinatiboa
erg ergatiboa
abz hurbiltze-adlatiboa
ine inesiboa
ins instrumentala
gel leku-genitiboa
mot motibatiboa
abu muga-adlatiboa
par partitiboa
psp postposizioa
pro prolatiboa
soz soziatiboa
MUGATASUNA/NUMEROA
mg mugagabea
ms mugatu singularra
mp mugatu plurala
mph mugatu plural hurbila
ADITZ MOTA
da da
du du
dio dio
zaio zaio
da-du da-du
du-zaio du-zaio
dio-zaio dio-zaio
da-zaio da-zaio
du-dio du-dio
da-zaio-du da-zaio-du
da-zaio-du-dio da-zaio-du-dio

Euskararen Erreferentzia Corpusa Euskararen Erreferentzia Corpusa (EEC)
© 2025 Euskaltzaindia