2001
|
|
Zeliakiaren ezaugarria glutenarekiko intolerantzia da, garian, zekalean, oloan, garagarrean eta tritikalean (gariaren eta zekalearen hibridoa) dagoen landare proteina, eta ale horiek edo horien osagai batzuk
|
dituzten
elikagaietan dagoena.
|
2002
|
|
Akrilamida, ordea, ez da berdin sortzen ez produktu guztietan ez prozesu guztietan. Oraingoz, ikerketa taldeen arabera, egiaztatu da oinarrian zerealak edo almidoiak
|
dituzten
elikagaietan daudela. Ogia eta galletak dira garrantzitsuenak.
|
2004
|
|
zerealak, lekaleak eta patatak Dietako energiaren erdia pasta, ogia, arroza, lekaleak eta patatak bezalako elikagaietatik etorri behar da, horiek guztiak karbohidrato konplexu (almidoia) eta koipe gutxiko elikagaietatik. Karbohidrato sinple edo azukre (azukrea, marmelada, gozokiak, opilak…) ugari
|
dituzten
elikagaiei dagokienez, neurrian jatea gomendatzen da. Haragia, arraina eta horien eratorriak Hobe da arraina edo hegaztiak jatea haragi gorrien ordez, oro har gantzatsuagoak eta aberatsagoak baitira gantz azido saturatuetan, bai eta esneki partzialki edo erabat gaingabetuak ere, osoko esnekien kaltetan.
|
2007
|
|
Berriki, Ikerketa Zientifikoen Kontseilu Nagusiko (CSIC) adituek egindako ikerketen bidez, konposatu fenolikoek zenbait oliba olioren mikrobioen aurkako jardueran duten zeregina ikertu da. Adituek atera duten ondorioetako bat da oliba fruitu berdeetan eta olibondoaren hostoetan dauden polifenolek mikrobioen aurkako jarduera
|
dutela
elikagaietan egon daitezkeen mikroorganismo patogenoen espektro zabal baten kontra. Entsaladak eta maionesak elikagai eredutzat hartuta, oliba olio birjinak hiru logaritmo inguru murriztu ditzake Salmonella enteritidis eta Listeria monocytogenes zenbaketak.
|
|
Kausak eta adierazpenak kaotikoak izan arren, pertsona askok lasaitasuna aurkitzen dute elikadura mota aldatuz. Jasotako informazioagatik egiten dute, edo zerbait ondo sentitzen ez
|
duten
elikagaiak daudela ondorioztatu dutelako. Elikagai horiek ezinegona larriagotzen dute eta, are gehiago, migraina dutenek krisiaren hasierarekin lotzen dituzte.
|
2008
|
|
Ikerketen arabera, akrilamida 3 APtik abiatuta eratzen da, eta ez da tenperatura handiegirik behar horretarako. Hori dela eta, ohikoa da tratamendu termiko bat
|
duten
elikagaietan egotea, hala nola kakaoan edo kafean, eta horiek, prozesatzean, substantzia horren sintesia areagotu dezakete. Granvogl ek eta Schieberlel ek egindako azterlan batek, European Food Research and Technology k berriki argitaratua, 3 APA eta zenbait elikagaitan akrilamidaren edukiaren arteko korrelazioa aztertu du.
|
|
Tenperatura hori egin eta ordu gutxira egin behar da. Toxikatzeko arrisku handiagoa
|
duten
elikagaiak daude, eta beste batzuk, berriz, seguruagoak. Produktu egonkorrak eta higienizatuak aukeratzea da egokiena, hala nola gazta onduak egitea freskoen ordez, postre edo esneki industrialak baserritarren aurrean, edo xerra tortillaren aurrean.
|
2010
|
|
Hala ere, hobekuntza horiek guztiak gorabehera, ikerketek oraindik ere nahi ez den presentzia erakusten dute, nahiz eta haien maila eta arriskuak ez diren osasunarentzat arriskutsuak dieta orekatua egiten bada. Elikagaiak eta kutsatzaileak Ikerketa horietako bat, URVko adituek egina, Katalunian kontsumo orokorra
|
duten
elikagaiei dagokienez, kutsatzaileak (besteak beste, bifenilo polikloratuak (PCB), difenilo eter polikloratuak (PCDE) edo hidrokarburo aromatiko poliziklikoak (HAP) zenbateraino dauden zehaztean oinarritu da. Ondorio nagusi gisa, ondorio hau atera daiteke azterketatik:
|
|
Europarren %61ek genetikoki eraldatutako organismoak (GEO)
|
dituzten
elikagaien aurka daudela adierazi du. Hala adierazten du Eurobarometroaren inkesta batek.
|
2011
|
|
Ustekabean esnea edo horren eratorriak kontsumitzen jakiteko eta ez kontsumitzeko modu bakarra detekzio muga ahalik eta txikiena eta zehatzena lortzea da. Beraz, asmakizun berriarekin, sistema hobea dago esnerik eraman behar ez
|
luketen
elikagaietan egon daitekeen kontrolatzeko. Helburua:
|
2012
|
|
CSPIk emandako jakinarazpenak hitzez hitz aipatzen du: “ (…) amoniakoarekin edo amoniako sulfito prozesuekin egindako koloratzaileek kartzinogenoak dituzte, eta ez
|
dute
elikagaietan egon behar, eta, nolanahi ere, ez lukete egon behar «karamelu koloratzaile» gisa (…) kamuflatuta. Kartak mahai gainean daude, baina FDAren eta Estatu Batuetako Edarien Elkartearen (ABA) datuen berrikuspenek ziurtatzen dute substantzia horiek hartzea eta minbizia izateko arriskua ez dela nahikoa.
|
|
Etiketetan mantenugaien eduki osoa agertu behar da, ez gehitutako ekarpena bakarrik. Bitaminak zenbatzea Elikagaiak behar bezala etiketatzeko eta indarrean dagoen legeria betetzeko, elikagaien industriak metodo analitikoak
|
ditu
elikagaietan dauden elikagaiak kuantifikatzeko. Baina azterketa jarraitua eta errutinazkoa egiteko, legeak ezartzen duen bezala, teknika analitiko errazak, egiteko errazak, erabilera askokoak, ekonomikoak eta enpresa txiki eta ertainen eskura daudenak behar dira.
|
|
Irmo dira Espainiako Gastroenterologia, Hepatologia eta Nutrizio Pediatrikoaren Elkarteko (SEGHNP) Eritasun Zeliakoko Lan Taldeko adituen adierazpenak. Glutena gari irina, zekalea, garagarra eta, seguruenik, oloa eta haren eratorriak
|
dituzten
elikagaietan dago. Amaren esneari aspalditik egozten zaizkio haurrak epe luzera zenbait gaixotasun (osteoporosia, txantxarra, 1 eta 2 motako mellitus diabetesa, hesteetako hantura, obesitatea, gazteen artritis erreumatoidea eta esklerosi anizkoitza, besteak beste) jasateko dituen onurak.
|
2016
|
|
Elikaduraren munduan, elikadura mito asko izan dira, inolako oinarririk gabe, asetzera arte errepikatzeagatik. Mito eta falazien artean, ospe txarra
|
duten
elikagaiak daude. Oro har, hori gertatzen da, uste delako gaixotasunak eta arazoak sortzen dituztela edo substantzia kaltegarriak dituztela, berez ez direnak.
|
2018
|
|
Osasungarria ez den dieta batek sei minbizi mota izateko arriskua areagotu dezake. Minbizia izateko arriskua areagotzearekin zuzeneko lotura
|
duten
elikagaiak daude, hala nola prozesatutako haragia (gazitu, ondu, hartzitu, ketu edo beste edozein prozesurekin eraldatu den edozein haragi mota, zaporea hobetzeko eta elikagaia kontserbatzeko). Eta badira gehiegizko pisua eta obesitatea eragiten duten elikagaiak ere (gantz saturatuak eta kaloria askoko elikagaiak), eta horrek 13 minbizi mota desberdin ere areagotzen ditu.
|
2019
|
|
Gainera, hanpadura sendagaiak erabiltzearen ondorioz gertatzen bada, espezialistak edemarik sortzen ez duen ordezko bat bila dezake”, azaldu du doktoreak. Arreta jarri uraren… etiketan Propietate diuretikoak
|
dituen
elikagairik badago. Ez.
|
|
gai da biofilmak hau da, gainazalei atxiki dakieke (adibidez, mahaiei, makinei eta abarri) eta polisakarido geruza batez babestutako koloniak osatuz haztea, garbiketa eta desinfekzio prozesuekiko erresistentea egiten baitute, elikagaiak kutsatzeko iturri etengabea izanik. bizirik irauten du gatz kontzentrazio handiak (adibidez, gaztak, hestebeteak, etab.)). bizirik pH tarte zabala (4,2tik 9,5era). gai da tenperatura baxuak (1,5 eta 3 °C artean) eta 45 °C raino berotu daiteke. . Horrek guztiak esan nahi
|
du
elikagaietan egon daitezkeen bakterioak kentzeko eta kalterik egiten ez dutela ziurtatzeko erabili ohi diren metodoetako batzuk ez direla eraginkorrak listeria kentzeko. Adibidez, gatza gehitzeaz ari gara, hestebeteak bezalako produktuak kontserbatzeko erabiltzen baita; azidoak gehitzeaz, adibidez, ozpina, ozpinetan ontzea; edo hoztearena, elikagai mota ugari kontserbatzeko erabiltzen dena, hala nola kontsumitzeko prest dauden entsaladak edo fruta ebakia.
|
2020
|
|
Baina prozesatutako janarietan dago benetako arriskua. Mineralaren maila baxua
|
duten
elikagaien artean daude sagarrak, mertxikak, azenarioak, lekak, ogi zuria eta arroz zuria. Kontuz sodioarekin!
|
2021
|
|
Oro har, giro tenperaturan ordubete baino gehiago egon behar badu, hobe da poltsa isotermikoak erabiltzea. Etxean, lehenik eta behin, hotza behar
|
duten
elikagaiak dagokien lekuan jarri behar ditugu: hozkailuan edo izozkailuan.
|
|
Los forma irregularreko produktuak, hala nola haragia, arraina eta zenbait barazki, hobeto ontziratzen dira plastikozko edo aluminiozko xafletan, elikagaiari ederki egokitzen zaizkiolako. 5 Elikagai batzuk ezin dira izoztu Prozesu horren eraginpean dauden propietate organoleptikoak
|
dituzten
elikagaiak badaude, eta ezagutzea komeni da. izozteko osagairik onenak eta txarrenak gainera existitzen dira izozteko egokiak ez diren elikagaiak. Adibidez, ez dira izoztu behar saltsak haren egitura emultsio baten araberakoa da (maionesa), frutak freskoak (izozten badira, beste erabilera batzuetarako erabil daitezke, adibidez, irabiakiak egiteko, baina haien propietate sentsorialak ez dira freskoak ez bezalakoak), edo almibarretan (jaki gozoak).
|
2022
|
|
Ez. Pertsona jakin batzuei alergiak eragin diezazkieketen substantziak
|
dituzten
elikagaiak daude, mikroorganismoek kutsatutako elikagaiak —higienerik gabeko manipulazio baten ondorioz, adibidez, janari intoxikazioa transmiti diezagukete—, metal astunek kutsatutako elikagaiak –merkurioa duten arrain batzuk, esaterako, arazo bat dira denbora luzean kantitate handitan kontsumitzen badira– edo nutrizio profil txarra duten elikagaiak, normalean hartzen direnak... Dietikagile Nutrizionisten Elkargo Ofizialen (CGCODN) Kontseilu Nagusiaren ordezkariarentzat, Luis Frechosok, “ez dago elikaduran ezinbestekoa den elikagairik; janariak gustuetara, egoera sozialera, ekonomikora, geografikora… egokiturik egon behar du.
|